Planul lui Joe Biden de investiţii în infrastructură, aprobat în Congres. Planul social și de mediu, amânat

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un plan penru cheltuieli sociale și de mediu în valoare de 1,75 trilioane de dolari
Președintele american Joe Biden a anunțat joi un plan penru cheltuieli sociale și de mediu în valoare de 1,75 trilioane de dolari. Foto: Profimedia

Congresul american a adoptat definitiv vineri seară planul de investiţii în infrastructuri de 1.200 miliarde de dolari, promovat de preşedintele Joe Biden, căruia nu îi mai rămâne decât să promulge textul pentru intrarea lui în vigoare.

În schimb, liderul de la Casa Albă a suferit o înfrângere semnificativă în privința celuilalt program major al său, de reformare a sistemului de protecţie socială şi de luptă împotriva schimbărilor climatice, în valoare de 1.750 miliarde de dolari.

Adoptarea acestui plan de 1.200 miliarde de dolari de către Camera Reprezentanţilor, după aprobarea dată de Senat în august, constituie o victorie parţială pentru preşedintele american, care nu a reuşit să obţină un vot vineri asupra celuilalt plan gigantic al său, de investiţii în domeniile social şi ecologic.

Democraţilor le erau necesare 218 voturi pentru a trece planul destinat modernizării autostrăzilor, podurilor şi pentru internet de mare viteză, şi considerat unul din cele mai ambiţioase din istoria modernă a Statelor Unite. Planul a fost adoptat cu 228 de voturi pentru şi 206 împotrivă, cu ajutorul unor republicani, şi salutat cu ropote de aplauze.

Joe Biden, care are nevoie urgentă să-şi relanseze preşedinţia, spera vineri dimineaţă să-i fie aprobate în Cameră cele două proiecte majore: plan de investiţii în infrastructuri şi un amplu program, de 1.750 miliarde de dolari, de reformare a sistemului de protecţie socială şi de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Însă liderii democraţi au fost nevoiţi să renunţe să supună la vot acest din urmă text, în condiţiile în care aripa de centru a partidului a cerut mai multe precizări cu privire la sumele prevăzute. Aripile moderate şi progresiste ale partidului s-au înţeles în cele din urmă asupra unui vot procedural de declanşare a procesului parlamentar.

După săptămâni de discuţii, aleşii democraţi negociază încă detalii şi un vot asupra acestui plan de aproape 1.800 de miliarde de dolari este de acum aşteptat ”înainte de Ziua Recunoştinţei”, pe 25 noiembrie, a indicat Nancy Pelosi.

Joe Biden, confruntat cu o scădere de popularitate cu un an înaintea alegerilor legislative de la mijloc de mandat, a precizat că vastul său program social ar urma să fie supus la vot în Camera Reprezentanţilor cel târziu în săptămâna care începe la 15 noiembrie, iar ulterior în Senat. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.