BLOG WEBDESIGNDORU BUSINESS HI-TECH LIFE-STYLE RECENZII SI TUTORIALE

O femeie a avut în poșetă câteva săptămâni un bilet la loterie de 33 de milioane €, dar n-a știut de el

bani, euro
Foto: Getty Images

O femeie din Germania a avut în poșetă săptămâni la rând un bilet câștigător la loterie, însă nu și-a dat seama nicio clipă în tot acest interval că era mai bogată cu aproape 33 de milioane de euro.

Femeia de 45 de ani, din Franconia Inferioară, Bavaria, a fost câștigătoarea marelui premiu din 9 iunie, după ce a ghicit cele șapte câmpuri de pe un bilet la Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria ei de 75 de ani, relatează ITV News.

„Încă amețesc la gândul că am fost atât de neglijentă cu aproape 33 de milioane de euro și am umblat câteva săptămâni cu biletul în poșetă”, a declarat ea.

Femeia a descoperit că era marea câștigătoare abia când a jucat din nou la loterie.

A dat 1,20 euro pe biletul câștigător și spune că nu intenționează să mai joace vreodată la loterie, afirmând că suma câștigată este „mai mult decât suficientă pentru soțul meu, fiica mea și pentru mine”.

De asemenea, a spus că vrea să folosească banii pentru a duce o viață sănătoasă și pentru a face mai mult pentru mediul înconjurător.

Copleșită de explozia cazurilor de COVID, Thailanda a pregătit un spital de campanie uriaș pe aeroportul din Bangkok. FOTO

spital aeroport bangkok65profimedia
Spital COVID cu 11.800 de paturi pe aeroportull din Bangkok. Foto: Profimedia

Voluntarii thailandezi au transformat miercuri un depozit de mărfuri de pe aeroportul Don Muang din Bangkok într-un spital de campanie de 1.800 de paturi pentru pacienții Covid cu simptome mai puțin severe. Țara se confruntă cu cea mai gravă explozie a cazurilor de coronavirus de până acum, relatează CNN.

spital aeroport bangkok65profimedia
Spital COVID cu 11.800 de paturi pe aeroportull din Bangkok. Foto: Profimedia
spital aeroport bangkok6 7profimedia
spital aeroport bangkok profimedia
Spital COVID cu 11.800 de paturi pe aeroportull din Bangkok. Foto: Profimedia
spital aeroport bangkok profimedia
spital aeroport bangkok 4profimedia
spital aeroport bangkok 3profimedia
spital aeroport bangkok 2profimedia
Spital COVID cu 11.800 de paturi pe aeroportull din Bangkok. Foto: Profimedia

Thailanda a raportat un record al infectărilor zilnice, cu 16.533 de cazuri noi. Miercuri au fost înregistrate și 133 de decese.

Muncitorii au montat instalații sanitare și au amenajat paturile pentru pacienții COVID.

„Acesta este un spital de campanie de nivel 1+, care poate primi un număr mare de pacienți cu simptome mai puțin severe”, a spus Rienthong Nanna, directorul spitalului Mongkutwattana.

„Dacă starea pacienților se deteriorează, vor fi mutați la celălalt spital de campanie,  Pitak Rachan (Protejați regele)”, a adăugat el.

Rienthong, general-maior în retragere și un lider ultra-regalist, a spus că spitalul de campanie nu funcționează încă, deoarece sunt necesare mai multe pregătiri. Dar numărul infecțărilor va continua să crească și vor fi necesare mai multe spitale de campanie, a adăugat el.

Rienthong și voluntarii au organizat o mică ceremonie cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a regelui Maha Vajiralongkorn pentru a inaugura neoficial spitalul de campanie, numit „Tai Rom Prabaramee”, care înseamnă „sub gloria Majestății Sale”.

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din Bangkok a pus presiune pe sistemul de sănătate al orașului, dar guvernul s-a confruntat cu critici din cauza campaniei de vaccinare care nu merge suficient de repede.

Thailanda și-a propus să vaccineze 50 de milioane de oameni până la sfârșitul anului, dar până în prezent doar 5,6% din cei peste 66 de milioane de locuitori ai țării sunt complet vaccinați, în timp ce 19,2% au făcut cel puțin o doză.

Din cauza numărului mare de cazuri, thailandezii care vor să se trateze de COVID-19 în Bangkok sunt întorși în orașele lor cu trenul.

Marți, un tren ce ducea 135 de lucrători migranți fără simptome Covid sau cu simptomatologie ușoară a plecat din Bangkok către provinciile din nord-estul țării, potrivit ministrul Sănătății din Thailanda, Anutin Charnvirakul.

Trenul a fost programat să lase pacienții în șapte provincii, unde sunt preluați de o echipă de doctori și asistente și sunt trimiși să se izoleze și să ia tratament.

Joe Biden vrea să le dea americanilor care se vaccinează 100 de dolari. “Ce se întâmplă în America este o pandemie a celor nevaccinați”

President Joe Biden holds an event on COVID-19 strategy, Delta variant, Washington, District of Columbia, USA - 29 Jul 2021
Joe Biden vrea să le dea americanilor care se vaccinează 100 de dolari. Foto: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden, le-a cerut guvernelor locale să le dea câte 100 de dolari americanilor care se vaccinează împotriva COVID-19, potrivit Reuters. Totodată, acesta a anunțat noi reguli pentru angajații federali, care vor trebui fie să se vaccineze, fie să se testeze periodic.

Trezorerie Federală a transmis, într-un comunicat, că astfel de stimulente reprezintă o utilizare care poate fi permisă din cele 350 de miliarde de dolari din ajutorul acordat administrațiilor centrale la nivel de stat, local, teritorial și tribal, în cadrul Legii privind Planul de Salvare.

Trezoreria a mai afirmat că extinde un credit la impozit pe care angajatorii îl pot lua pentru salariile plătite angajaților, astfel încât aceștia să aibă timpul liber necesar în care să se vaccineze sau să asiste membrii de familie și anumiți indivizi la imunizarea anti-Covid-19.

“Dacă astfel de stimulente ne ajută să învingem acest virus, cred că ar trebui să le folosim.

Ceea ce se întâmplă acum în America este o pandemie a celor nevaccinați.

Aproape toate cazurile, spitalizările și decesele cauzate de COVID-19 astăzi sunt la persoane nevaccinate.

Știu că oamenii vorbesc despre libertate, dar am învățat de la școală și de la părinții mei că odată cu libertatea vine și responsabilitatea. Decizia dumneavoastră de a nu vă vaccina afectează pe altcineva. Persoanele nevaccinate răspândesc virusul”, a declarat președintele Joe Biden.

Joi, primarul din New York, Bill de Blasio, a anunțat că oricine se vaccinează cu prima doză de vaccin anti-Covid-19 într-o locație administrată de primărie va primi 100 de dolari.

Până se va ajunge la un nivel satistăcător de imunizare a populației, autoritățile sanitare le cer din nou americanilor, inclusiv celor vaccinați, să poarte mască în spațiile închise, în zonele considerate de risc – adică în aproape 70% dintre comitatele Statelor Unite. Decizia va fi însă a fiecărui stat în parte.

Conform CNN, Joseph Biden va emite o ordonanţă prin care va emite reguli în instituţiile federale. Astfel, potrivit unor oficiali de la Washington, angajaţii instituţiilor federale vor fi îndemnaţi să se vaccineze anti-COVID-19 sau vor fi supuşi unor protocoale antiepidemice stricte, care vor include testarea cu regularitate şi purtarea măştilor de protecţie, au declarat oficiali citaţi de postul tv CNN şi de postul public de radio NPR, transmite Mediafax.

Oficiali de la Washington au dat asigurări, potrivit CNN, că vaccinarea funcţionarilor federali nu va deveni obligatorie, iar cei care vor refuza vaccinarea nu vor fi disponibilizaţi.

Acestea sunt cele mai recente încercări ale administrației Biden de a-i stimula pe americanii ezitanți să se vaccineze, în timp ce tulpina Delta infectează tot mai mulți oameni.

Eforturile se lovesc de un zid de opinii anti-vaccin, alimentate de dezinformare și de diviziunile politice din țară.

Cum a „țepuit” Rusia zeci de țări sărace cu vaccinul Sputnik. Guvernele se plâng că rușii nu livrează dozele promise

tranșe de sputnik v
Mai multe țări se plâng că Rusia nu își respectă contractele de livrări de vaccin Sputnik V. Foto: Profimedia Images

Vaccinul Sputnik al Rusiei generează din nou scandal și furie la nivel internațional – mai multe țări care au comandat acest ser se plâng că Rusia își încalcă promisiunile și nu livrează dozele comandate, relatează BBC.

La începutul acestui an, Fondul Suveran de Investiții al Rusiei, agenția care se ocupă de vânzarea vaccinului Sputnik în afara țării, a anunțat că Rusia are capacitatea de a furniza 700 de milioane de doze de vaccin pentru străinătate. Totuși, până în luna iulie, mai multe țări, majoritatea în curs de dezvoltare, care au comandat doze din acest vaccin, au primit doar o parte din numărul de doze comandat și plătit.

Rusia a încercat să-și folosească vaccinul pentru a-și mări influența în țările în curs de dezvoltare cu ajutorul „diplomației de vaccin”. Criticile venite din Occident legate de Sputnik au fost calificate drept „propagandă atroce” de autoritățile ruse.

Deși au existat dubii cu privire la vaccin și la felul în care el a fost testat, studiile recente arată că Sputnik este, totuși, sigur și eficient.

Iranul a primit mai puțin de 1 milion de doze, deși a comandat 60 de milioane

Una dintre țările cele mai puternic lovite de livrările întârziate ale Rusiei este Iranul. Autoritățile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze într-un contract inițial semnat cu Rusia. Până la finalul lunii iunie, numărul total de doze livrate în această țară era de 920.000. La acest moment, numărul a ajuns la 2 milioane.

Într-o încercare a iranienilor de a crește cantitatea de doze de vaccin utilizabilă în țară, Iranul a acceptat să găzduiască o fabrică de vaccin pe teritoriul său. Pentru a suplimenta, totuși, livrările parțiale ale Rusiei, Iranul a comandat vaccin și din China.

Țările din America Latină se plâng că nu primesc dozele comandate

Guatemala a fost una dintre primele țări care s-au plâns că Rusia nu livrează dozele promise. Guvernul acestei țări a rezervat milioane de doze în aprilie și a plătit în avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze.

Până la finalul lunii, iunie, însă, doar 150.000 de doze au ajuns în țară, conform presei locale.

În Honduras, autoritățile au anunțat că lucrează la un plan de contingență, în contextul în care rușii nu și-au respectat contractele.

Autoritățile boliviene, de asemenea, se plâng că au primit doar 745.000 de doze dintr-o comandă de 5,2 de milioane promisă până la finalul lui mai. Presa locală din această țară suspectează că Rusia a promis mai multe doze decât poate furniza.

În luna ianuarie, Mexicul și Rusia au anunțat cu fast semnarea unui contract pentru 24 de milioane de doze de Sputnik V. Presa mexicană scrie, totuși, că doar 4,1 milioane de doze au ajuns în țară până acum.

Conform unui e-mail al unui consilier al președintelui argentinian Alberto Fernandez, contractul semnat de această țară cu Rusia ar putea să fie denunțat, în situația în care rușii nu și-au respectat contractul și au livrat doar o mică parte dintre dozele promise.

Blocaje și prețuri exorbitante ale dozelor de vaccin în Africa

În Africa sub-sahariană, distribuția vaccinurilor anti-Covid a întâmpinat numeroase probleme. În februarie, grupul de lucru pentru vaccinuri al Uniunii Africane a anunțat că Rusia a oferit 300 de milioane de doze de Sputnik și un pachet de finanțare. Fondul de investiții rusesc a promis că livrările vor începe în iunie, iar până la începutul lunii, 11 țări din regiunea aprobaseră acest ser. La începutul lui iulie, însă, foarte puține doze fuseseră livrate.

În mai, președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, spunea că țara sa urmează să primească 1,3 milioane de doze de Sputnik. Până în data de 16 iunie, însă, nu fusese livrată nici măcar prima tranșă de 300.000 de doze, iar Rusia a transmis că „furnizorul a rămas fără stoc”.

În Angola, ministrul sănătății declara la sfârșitul lui iunie că dozele vor ajunge „curând”. În mai, țara primise doar 40.000 de doze din cele 12 milioane promise.

Rusia nu reușește să producă suficient nici măcar pentru nevoia internă

livrări sputnik rusia bbc
Volumul de doze de Sputnik V livrat de Rusia din totalul promis în mai multe țări. Foto: Captură BBC

În ciuda retoricii și declarațiilor triumfaliste, Rusia nu reușește să producă suficient vaccin nici pentru cetățenii săi, o populație vaccinată în proporție de doar 15% cu o singură doză.

Conform Reuters, după ce unele regiuni au implementat obligativitatea vaccinării pentru unele domenii, cererea de vaccin a crescut pe plan local, iar acest lucru, cuplat cu dificultăți de stocare, a dus la un deficit de doze.

Kremlinul a anunțat că prioritatea sa imediată este satisfacerea cererii interne, dar că va rezolva și probleme legate de clienții externi.

STUDIU. Criza încălzirii globale: Semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere

Firefighter at work
Cei mai fierbinți cinci ani înregistrați până acum sunt cei cuprinși în a doua parte a decadei 2010-2020. De altfel, anul 2020 a fost al doilea cel mai călduros an din istorie. Sursă foto: Getty Images

Un nou studiu care urmărește semnele vitale ale planetei a constatat că mulți dintre indicatorii cheie ai crizei climatice globale se înrăutățesc și fie se apropie, fie depășesc punctele critice pe măsură ce pământul se încălzește.

Mai exact, emisiile de dioxid de carbon, acidificarea oceanelor și pierderea suprafețelor de pădure din Amazon înregistrează noi recorduri, notează The Guardian

Studiul, care a fost denumit „World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021” și publicat de Oxford University Press, a constatat că, în general, aproximativ 16 din 31 de semne vitale planetare urmărite, inclusiv concentrațiile de gaze cu efect de seră, conținutul de căldură al oceanului și masa de gheață, au stabilit noi recorduri îngrijorătoare.

„Există dovezi din ce în ce mai mari că ne apropiem sau deja am depășit punctele de vârf asociate cu părți importante ale sistemului Pământului”, a declarat William Ripple, cercetător în ecologie și mediu la Universitatea de Stat din Oregon, care este și coautor al studiului. 

„Semnele vitale planetare actualizate pe care le prezentăm reflectă în mare măsură consecințele unei situații care nu seamănă cu ce se întâmplă în mod normal”, a spus Ripple, adăugând că „o lecție majoră generată de pandemia de Covid-19 constă în faptul că chiar și transportul și consumul, dacă scad la un nivel mare, nu sunt suficiente pentru a opri efectele devastatoare. De aceea susținem că sunt necesare schimbări ale sistemului”.

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care oamenii gândesc, dar nu a redus poluarea 

În timp ce pandemia a oprit economiile și a schimbat modul în care oamenii gândesc despre muncă, școală și călătorii, aceasta nu a făcut prea mult pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial. Utilizarea combustibililor fosili a scăzut ușor în 2020, dar autorii unui raport publicat în revista BioScience subliniază că dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot „au stabilit noi recorduri pentru concentrațiile atmosferice atât la finalul lui 2020, cât și în 2021”. Grafic cu indicatorii privind schimbările de mediu. Captură foto: academic.oup.com

În aprilie 2021, spre exemplu, concentrația de dioxid de carbon a atins 416 părți pe milion, aceasta reprezentând cea mai mare concentrație medie lunară înregistrată vreodată la nivel mondial. Cei mai fierbinți cinci ani înregistrați până acum sunt cei cuprinși în a doua parte a decadei 2010-2020. De altfel, anul 2020 a fost al doilea cel mai călduros an din istorie.

Studiul a constatat, de asemenea, că sistemele de creștere a animalelor, precum sunt bovinele sau ovinele, care reprezintă sursă semnificativă de gaze cu efect de seră ce conduc la încălzirea planetei, au crescut foarte mult în ultima perioadă, iar masa lor totală este mai mare acum decât cea a tuturor oamenilor și animalelor sălbatice combinate. Rata pierderii pădurilor din Amazon a crescut atât în 2019, cât și în 2020, ajungând la un maxim al ultimilor 12 ani în cursul anului trecut, atunci când au fost defrișate peste 1,11 milioane de hectare de pădure. 

Acidificarea oceanelor este aproape de record istoric și, combinată cu temperaturi mai calde ale oceanului, amenință recifele de corali de care depind mai mult de jumătate de miliard de oameni pentru a obține hrană și venituri financiare din turism. De asemenea, recifele de corali au rolul de a proteja liniile de coastă împotriva valurilor de tip tsunami și a furtunilor.

Perspectivele pozitive

Există, însă, anumite perspective încurajatoare în studiu, scriu jurnaliștii de la The Guardian, iar acestea fac referire la subvențiile pentru combustibili fosili, care au atins un nivel record și planurile de renunțare a investițiilor în combustibilii fosili. 

Pentru a schimba cursul urgenței climatice, autorii studiului scriu că trebuie să se producă modificări profunde. Aceștia afirmă că lumea trebuie să cadă de comun acord asupra unui preț global pe carbon, care să fie legat de un fond just din punct de vedere social pentru finanțarea politicilor de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea în țările în curs de dezvoltare.

Autorii studiului subliniază, de asemenea, necesitatea unei eliminări treptate a combustibililor fosili, pledând chiar pentru o eventuală interzicere a proiectelor care presupun o poluare masivă cu dioxid de carbon. Totodată, aceștia susțin că e necesară dezvoltarea unor rezerve climatice strategice la nivel global, care să protejeze biodiversitatea și să reducă rezervoarele naturale de carbon. În același timp, educația climatică ar trebui să facă parte din programele școlare din întreaga lume, mai precizează autorii studiului. 

Studiul mai evidențiază că „politicile de atenuare a crizei climatice sau a oricărei alte amenințări a mediului înconjurător nu ar trebui să se concentreze doar asupra ameliorării simptomelor, ci și asupra abordării cauzelor fundamentale precum exploatarea excesivă a Pământului”.

„Numai luând în considerare această problemă de bază”, scriu autorii, „oamenii vor fi capabili să asigure sustenabilitatea pe termen lung a civilizației umane și să ofere generațiilor viitoare posibilitatea de a prospera”.

China se luptă cu cel mai grav focar de Covid-19 după Wuhan

china focar de covid chinezi in combinezoane
Creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în China. Foto: Getty Images

Cel mai grav focar de Covid izbucnit în ultimele luni în China, în orașul Nanjing, s-a răspândit deja în alte cinci provincii și în Beijing, iar presa chineză l-a catalogat ca fiind „cel mai contagios” de după Wuhan, notează BBC. Aproximativ 200 de persoane au fost infectate, iar toți cei 9,3 milioane de locuitori din Nanjing vor fi testați. 

Aproape 200 de persoane au fost infectate de când virusul a fost detectat pentru prima dată pe aeroportul din Nanjing, pe 20 iulie. Potrivit publicației Global Times, care a  citat o sursă anonimă, reprezentanții aeroportul din Nanjing au suspendat toate zborurile până pe 11 august. Toți cei care intră în provincia Sichuan trebuie să stea 14 zile în carantină în locații speciale și alte 7 acasă.

Autoritățile au început, de asemenea, testarea la nivelul întregului oraș, adică a celor 9,3 milioane de locuitori. Focarul actual, considerat cel mai mare izbucnit în China în ultimele luni, este legat de varianta mult mai contagioasă, Delta. Testele au arătat că virusul s-a răspândit acum în cel puțin 13 orașe, inclusiv Chengdu și capitala Beijing.

Cu toate acestea, experții citați de Global Times au spus că focarul este încă într-un stadiu incipient și ar putea fi controlat.

Oficialii locali din Nanjing au declarat că șapte oameni dintre cei infectați se află în stare critică. Noua creștere a cazurilor a adus și noi speculații cu privire la vaccinurile chinezești și la eficiența lor împotriva variantei Delta. Nu este clar dacă cei infectați au fost vaccinați, mai scrie BBC.

China a reușit până acum să țină în mare măsură virusul sub control prin închiderea frontierelor și prin măsuri luate cu scopul de a  elimina rapid focarele locale.

Israelul sancționează din nou Fâșia Gaza, pentru că a lansat baloane incendiare. Zona de pescuit în largul enclavei a fost extinsă

Palestinian fishermen work at Gaza City's main port, Gaza city, Gaza Strip, Palestinian Territory - 26 Jul 2021
Israelul și-a extins, din nou, zona de pescuit în largul Fâșiei Gaza, după ce anterior a redus-o. Foto: Profimedia Images

Israelul a acordat o extindere a zonei de pescuit autorizate în largul Fâşiei Gaza începând de vineri dimineaţă, la câteva zile după bombardamente lansate ca răspuns la baloanele incendiare venite din enclava palestiniană, informează France Presse.

„Ca urmare a situaţiei de securitate (…) zona de pescuit a Fâşiei Gaza va fi extinsă de vineri dimineaţă de la 6 la 12 mile marine” (de la 11 la 22 km aproximativ), a anunţat într-un comunicat Cogat, organismul israelian în subordinea Ministerului Apărării şi responsabil cu operaţiunile civile în teritoriile palestiniene.

Şi „de duminică, echipamentele şi bunurile pentru proiectele comunităţii internaţionale din Gaza vor putea fi importate în Fâşia Gaza”, mai arată comunicatul.

Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza duminică, după lansarea de baloane incendiare spre teritoriul său din enclava palestiniană.

Anterior, Israelul anunţase că reduce la jumătate zona de pescuit autorizată în largul Fâşiei Gaza.

Zona de pescuit şi importurile sunt folosite de Israel pentru a pedepsi sau recompensa Fâşia Gaza pentru situaţia în materie de securitate, conform Agerpres.

Israelul anunţase pe 12 iulie o extindere a zonei de pescuit şi o creştere a volumului importurilor autorizate în Fâşia Gaza, după o revenire la „calm”.

Zona de pescuit autorizată înainte de declanşarea conflictului în luna mai era de 15 mile marine (aproximativ 28 km), dar Israelul a redus-o în timpul ostilităţilor.

Incidente sporadice – lansare de baloane incendiare din Gaza şi lovituri aeriene israeliene de represalii – au avut loc de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil ce a pus capăt unui război fulger de 11 zile, între 10 şi 21 mai.

„Aceste noi măsuri sunt condiţionate de continuarea situaţiei stabile de securitate în regiune”, se precizează în comunicatul Cogat.

Grecia ar putea să închidă insulele Mykonos și Ios, din cauza îmbolnăvirilor cu varianta Delta

Mykonos
Mykonos FOTO: Getty Images

Grecia a început să trimită echipaje suplimentare de poliție pe insulele turistice cele mai aglomerate, în condițiile în care răspândirea noilor variante de Covid a luat proporții îngrijorătoare. Autoritățile spun că insulele cunoscute pentru petreceri, Mykonos și Ios, riscă să fi închise dacă lucrurile nu sunt ținute sub control.

Autoritățile au decis să consolideze prezența poliției pe insulele precum Mykonos și Ios, cunoscute pentru viața de noapte și petreceri, existând îngrijorări că antreprenorii locali nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului. „Varianta Delta face ca fiecare țară să se confrunte cu al patrulea val acum și nu în noiembrie, așa cum era de așteptat”, a declarat ministrului grec al turismului Haris Theoharis pentru Guardian.

„În timp ce hotelurile și pensiunile implementează conștiincios protocoalele stabilite, există aglomerație mai mare decât ne-am dori în baruri și cluburi, în special în rândul tinerilor, așa că încercăm să ne asigurăm că este menținut un anumit echilibru”, a mai spus ministrul.

Aproximativ 186 de oameni ai legii au fost trimiși doar pe insula Mykonos, față de 56 – numărul celor trimiși anul trecut, în aceeași perioadă.

Joi, alți 30 de polițiști, susținuți de agenți sub acoperire, au fost trimiși la Ios, insula populară printre turiștii mai tineri, atrași de numeroasele cluburi de aici.

Adjunctul ministrului grec al protecției civile, Nikos Hardalias, a declarat că Mykonos și Ios se află la „un pas” de restricții suplimentare, care ar putea merge până la închidere, și că situația de pe insulele Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros și Rodos este, de asemenea, îngrijorătoare.

Insulele aglomerate, unde nu sunt respectate măsurile de sănătate, ar putea fi închise

Insulele grecești din sud au fost marcate roșu închis pe harta Covid a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, ceea ce înseamnă că toate călătoriile, cu excepția celor esențiale, către și dinspre regiune sunt descurajate. Grupul de 13 insule include Mykonos, Santorini și Rodos.

Ratele de infectare au crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Spre deosebire de restul Europei, industria turistică a Greciei s-a descurcat relativ bine în cele 10 săptămâni care au trecut de la deschiderea sezonului, hotelierii anunțând o creștere notabilă a rezervărilor făcute de turiști europeni și americani.

Sosirile au crescut cu 130% față de anul trecut, când Grecia – națiune care depinde foarte mult de turism – a înregistrat o scădere de 75% a vizitatorilor. În 2019, Grecia a atras un record de 33,1 milioane de turiști. Veniturile din turism înregistrate luna trecută au crescut cu „mai mult de 400% față de iunie 2020”, a spus Theoharis. „Am recuperat din terenul pierdut”, a mai spus el.

Dar cu varianta Delta, extrem de transmisibilă și în creștere, oficialii din industrie vorbesc despre „gestionarea imposibilă”, pe măsură ce noi provocări apar zilnic.

La începutul acestei luni, autoritățile au fost forțate să impună restricții în Mykonos (interzicerea muzicii în baruri și restaurante), după ce ratele de contagiune au crescut. Miercuri, ministrul pentru protecția cetățenilor, Michalis Chrisochidois, a avertizat că este doar o chestiune de timp până când măsuri similare ar putea fi puse în aplicare pe Ios. „Există acum riscul ca insula să fie închisă”, a spus el, după ce a vizitat insula. Mai mulți administratori de cluburi au fost amendați.

Theoharis, ministrul turismului, a declarat că insulele pe care Grecia le-a promovat ca fiind „fără Covid”, în urma unei campanii de vaccinare intense, au un sezon mai bun. „Însă insulele mai mici sunt mai aglomerate decât cele mai mari”, a spus el.

Săptămâna aceasta, oficialii greci din domeniul sănătății au anunțat că cinci milioane de oameni au fost vaccinați, cu mult sub atingerea nivelului de imunizare în masă, dar, totuși, mulțumitor. „Există însă o schimbare a tiparului bolii și asta necesită o schimbare a mentalității cu privire la modul în care răspundem la ea”, a mai spus Theoharis.

Turismul reprezintă aproape 25% din PIB-ul grecesc, iar unul din cinci locuri de muncă se încadrează în acest sector.

Australia trimite armata în Sydney pentru a supraveghea respectarea carantinei. Restricțiile nu au scăzut până acum numărul cazurilor

carrantina sydney profimedia
În ciuda celor 5 săptămâni de carantină de până acum, numărul de cazuri continuă să crească în Sydney, Foto: Profimedia

Australia a trimis sute de soldați în Sydney pentru a supraveghea aplicarea măsurilor aspre de carantină decretate din cauza unui focar de infectare cu varianta Delta, care a dus până acum la aproape 3.000 de infectări și 9 decese, relatează BBC.Soldații Forței de Apărare Australiene vor fi supuși unui antrenament în weekend, iar de luni vor începe patrulări prin oraș. Militarii nu vor fi înarmați.

Decizia autorităților a stârnit însă critici, iar mulți oameni au spus că nu este necesară intervenția armatei.

În timpul carantinei, care va rămâne în vigoare până cel puțin pe 28 august, oamenii nu au voie să iasă din casă decât pentru cumpărături, îngrijiri medicale și alte probleme esențiale. Deplasările sunt permise doar pe o rază de 10 kilometri de locuință.

Chiar și așa, în ciuda celor 5 săptămâni de carantină de până acum, numărul de cazuri continuă să crească în Sydney, cel mai mare oraș al Australiei. Vineri au fost raportate 170 de cazuri noi.

Soldații se vor alătura poliției în locuri considerate riscante pentru răspândirea virusului, pentru a se asigura că oamenii respectă regulile. Ministrul de interne, David Elliott, spune că măsura va ajuta, deoarece o mică minoritate a oamenilor crede că „regulile nu li se aplică”.

Alianța juriștilor australieni, un grup pentru drepturile civile, spune însă că desfășurarea armatei este „îngrijorătoare” într-o democrație liberală.

Focarul a afectat în primul rând angajații din domeniile esențiale și familiile numeroase din suburbiile vestice și sud-vest ale orașului, mai sărace și diverse din punct de vedere etnic. Aproximativ două milioane de oameni locuiesc acolo. Criticii măsurii spun că aceste zone s-au confruntat deja cu măsuri „țintite” ale poliției și subliniază că acolo există restricții mai dure decât în restul orașului Sydney.

„Oamenii noștri sunt printre cei mai săraci și se simt oricum marginalizați”, a spus Steve Christou, un primar local.

Criticii măsurii au cerut guvernului să își grăbească campania de vaccinare și să sprijine comunitățile afectate. Rata de vaccinare a Australiei – 17% din populația adultă – rămâne una dintre cele mai scăzute dintre țările OECD.

Kenya suspendă toate adunările dintre oameni. Min. Sănătății acuză politicienii de organizarea evenimentelor care răspândesc Covid-19

Downtown Nairobi
Guvernul din Kenya impune restricții mai dure din cauza valului de îmbolnăviri Covid-19. Foto: Getty Images

Ministrul Sănătății din Kenya a afirmat, vineri, că guvernul a suspendat toate întâlnirile dintre persoane și adunările publice pentru a încerca să controleze boala Covid-19, a cărui răspândire în țară o atribuie variantei mai infecțioase Delta, transmite Reuters.

Mutahi Kagwe a declarat în cadrul unei declarații de presă televizate că guvernul a cerut angajatorilor din sectoarele public și privat să permită angajaților lor să lucreze de acasă, dacă nu sunt clasați în categoria serviciilor esențiale.

“Toate adunările publice și în persoană de orice natură sunt suspendate la nivel national. În această privință, toate întâlnirile și conferințele guvernamentale, inclusiv interguvernamentale, de acum încolo trebuie să se țină virtual sau amânate în următoarele 30 de zile”, a spus el.

Kagwe a arătat cu degetul politicienii, care au ținut întâlniri ce au ajuns evenimente care răspândesc foarte mult virus (super spreader).

“Vrem să facem parte din soluție. Le cerem celor din politică să facă parte din soluție în loc să creeze epicentre pentru împrăștirea bolii. Nu are sens să facem toate aceste mitinguri, iar apoi să urmeze toate aceste decese”, a spus el.

Valuri infectări cu coronavirus în acest an au forțat Kenya să impună din nou măsuri de lockdown (carantină) parțială.

De joi, Kenya a înregistrat 200.109 cazuri confirmate de Covid-19 și 3.910 de decese, arată datele ministerului.

Țara a vaccinat 1,7 milioane de persoane, dintre care 647.393, sau 2,37% dintre adulți, sunt complet vaccinați.

Kenya se așteaptă să primească de săptămâna viitoare mai multe vaccinuri – 700.000 de doze AstraZeneca din Marea Britanie, Grecia și Letonia.

Ministerul Sănătății a mai afirmat că, în două săptămâni, va primi alte 1,76 milioane de doze Pfizer/BioNTech, odată ce facilitățile de depozitare sunt puse la punct.

Ninsoare în sudul Braziliei: „Am 62 de ani şi nu am văzut niciodată zăpadă până acum”

zapada
Ninsoarea i-a șocat pe locuitorii din sudul țării. Foto: Twitter

Temperaturile au scăzut brusc în Brazilia în cursul zilei de joi, iar în unele zone a nins, pe măsură ce o masă de aer polar a avansat spre partea central-sudică a acestei ţări. Brazilia este o putere globală în agricultură, iar plantaţiile de cafea, trestie de zahăr şi portocali sunt ameninţate din cauza îngheţului.

Automobilele, străzile şi autostrăzile din sudul ţării au fost acoperite cu un strat de gheaţă, iar rezidenţii din aceste zone au profitat de ocazie pentru a face fotografii şi a se juca în zăpadă, construind şi câţiva oameni de zăpadă.

„Am 62 de ani şi nu am văzut niciodată zăpadă până acum. Să vezi frumuseţea naturii este ceva indescriptibil”, a declarat pentru postul TV Globo şoferul de camioane Iodor Goncalves Marques, un rezident din Cambara do Sul, un oraş din statul Rio Grande do Sul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Snow…in Brazil…very cold…I don’t know what’s going on within this country…Can’t remember the last time we had temperatures so low… pic.twitter.com/uhtRxMN7nm— Luciano󾓩Gasparini PT9KK – ZP6KKK (@luciangasparini) July 29, 2021

Peste 40 de oraşe din statul Rio Grande do Sul prezintă condiţii de polei şi cel puţin 33 de municipalităţi au raportat ninsori, a precizat compania de meteorologie Somar Meteorologia.

Vremea neobişnuit de rece din Brazilia a determinat deja o creştere a preţurilor cafelei şi zahărului, iar meteorologii avertizează că vineri va fi cea mai rece zi a anului, potrivit lui Marco Antonio dos Santos, partener şi consultant în meteorologie al companiei Rural Clima.

Într-un raport publicat joi, Marco Antonio dos Santos a anunţat că regiunile sudice din Goias şi Mato Grosso do Sul, două state braziliene în care fermierii s-au specializat în diverse culturi, precum cele de porumb, se vor confrunta cu temperaturi scăzute în cursul zilei de vineri, pe măsură ce valul de aer rece va continua să se îndrepte spre nord.

Această masă de aer polar ar trebui să treacă peste statele Sao Paulo şi Minas Gerais, doi producători importanţi de zahăr, citrice şi cafea, unde vor aduce vineri temperaturi la limita îngheţului.

Potrivit companiei de meteorologie MetSul, vânturile înregistrate în oraşul Sao Francisco de Paula au atins viteze de 80 de kilometri pe oră, un fenomen rar întâlnit în aceste regiuni ale Braziliei.

HISTORIC: Snow in Brazil….you heard me right! H-A-A-R-P in full swing. pic.twitter.com/fTphm8CYCx— 🖤⚔️Destiny⚔️🖤 (@RN_Destiny) July 29, 2021

Două bande rivale de maimuțe s-au bătut într-o intersecție din Thailanda. Animalele nu mai primesc de mâncare din cauza restricțiilor. Foto

Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Două bande rivale de macaci s-a înfruntat într-o intersecție din Thailanda, pentru că nu mai găsesc mâncare, de obicei oferită de turiști înainte de pandemie. Foto: Profimedia Images

Traficul s-a oprit, iar soferii și trecătorii au privit uimiți înfruntarea dintre două bande rivale de maimuțe. Scena s-a petrecut într-un oraș din Thailanda, cunoscut pentru miile de macaci care trăiesc acolo. Embed

Animalele se bazau pe turiști care le ofereau gustări, dar restricțiile anti COVID-19 le-au lăsat de multe ori înfometate. Așa că au devenit mai agresive când vine vorba de hrană.

Au ajuns să se lupte pe mâncare chiar și cu oamenii. Invadează clădiri și-i forțează pe localnici să fugă din casele lor. Cu toatea acestea ei spun că se simt norocoși că maimuțele le ocupă orașul.

Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Două bande rivale de macaci s-a înfruntat într-o intersecție din Thailanda, pentru că nu mai găsesc mâncare, de obicei oferită de turiști înainte de pandemie. Foto: Profimedia Images
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Rival wild monkeys have huge gang fight in front of shocked drivers
Două bande rivale de macaci s-a înfruntat într-o intersecție din Thailanda, pentru că nu mai găsesc mâncare, de obicei oferită de turiști înainte de pandemie. Foto: Profimedia Images

Imnul Chinei, huiduit la Hong Kong în timpul vizionării unei competiții de la Jocurile Olimpice 2020

Imnul Chinei, huiduit la Hong Kong într-un centru comercial
Imnul Chinei, huiduit la Hong Kong într-un centru comercial. Foto: Profimedia Images

Imnul Chinei a fost huiduit la Hong Kong de sute de spectatori care urmăreau întrecerile Jocurilor Olimpice de la Tokyo pe un ecran uriaş la un centru comercial.

La o ceremonie de acordare a medaliilor, oamenii au fluierat la intonarea imnului Chinei, scenă transmisă în direct de televiziunile locale. Poliția a anunțat, vineri, că a deschis o anchetă. 

Fostă colonie britanică, regiunea autonomă Hong Kong a Chinei are un bilanţ bun la Jocurile Olimpice, cu o medalie de aur la floretă prin Edgar Cheung şi două medalii de argint la înot prin Siobhan Bernadette Haughey.

Această reuşită intervine în contextul complicat din teritoriul de sud-est al Chinei, care face obiectul unei preluări în forţă de către puterea centrală chineză, la doi ani de la ampla mişcare populară de protest.

Luni, sute de fani s-au adunat la un centru comercial pentru a urmări împreună prestaţia lui Edgard Cheung. La ceremonia de acordare a medaliilor, mai mulţi fani au fluierat la intonarea imnului Chinei, înainte de a scanda „

Noi suntem Hong Kong”, scenă transmisă în direct de televiziunile locale, notează AFP, citată de Agerpres. Autorităţile locale au votat în 2020 o lege care penalizează orice ultraj la adresa imnului sau drapelului chinez.

Vineri, poliţia a confirmat că va face o anchetă pentru a determina dacă spectatorii de la JO au încălcat legea în timpul transmisiunii televizate.

Spitalul Clinic Witting din București, victima unui atac cibernetic de tip ransomware

atac cibernetic
Atac cibernetic. Imagine cu caracter generic. Sursă foto: Getty Images

SRI i-a informat, vineri, pe ministrul Sănătății și pe ministrul Transporturilor cu privire la modul în care s-a derulat un atac de tip ransomware asupra Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din București.

„În contextul atacului cibernetic ransomware derulat asupra Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din București, SRI a informat ministrul Sănătății și ministrul Transporturilor și Infrastructurii cu privire la modul de derulare a atacului.

În informare, SRI a punctat vulnerabilitățile de care au profitat atacatorii și a transmis beneficiarilor o serie de măsuri de implementat în regim de urgență, în vederea limitării efectelor generate de atac precum și prevenirii unor viitoare atacuri ransomware”, transmite, vineri, SRI, prin intermediul unui comunicat.

Potrivit sursei citate, astfel de atacuri împotriva unor spitale din România reprezintă „un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică existent” și subliniază necesitatea stringentă de implementare a unor măsuri și politici de securitate specifice.

„Atacurile de tip ransomware, deși sunt de complexitate medie-redusă, pot genera disfuncții majore în activitatea efectivă derulată de instituțiile din domeniul sănătății. În vederea asigurării unui flux constant de servicii medicale, este necesară adoptarea unei decizii centralizate care să impună obligativitatea adoptării unor măsuri minimale de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor din domeniul sănătății”, spun reprezentanții SRI.

Asigurarea securității cibernetice în domeniul sănătății prezintă un nivel crescut de relevanță, inclusiv în contextul rolului esențial în gestionarea unor situații de criză, precum cea generată de pandemia de COVID-19.

Joe Biden: Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare. Cum a reacționat Kremlinul

joe biden vladimir putin
Joe Biden și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Declarația președintelui american Joe Biden conform căreia Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare i-a nemulțumit pe oficialii de la Kremlin.

Potrivit acestora, liderul de la Casa Albă nu cunoaște suficient Rusia, având în vedere că afirmațiile sale sunt departe de realitate. Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, îl acuză pe Biden că a făcut aceste remarci doar ca să impresioneze, scrie Reuters.

Biden a făcut marţi aceste afirmații  în timpul unui discurs în care a avertizat că, dacă Statele Unite vor ajunge în situaţia unui „război real” cu o „mare putere”, aceasta ar putea fi rezultatul unui atac cibernetic semnificativ asupra SUA, el subliniind ceea ce Washingtonul vede ca fiind ameninţări în creştere din partea Rusiei şi a Chinei.

Totodată, Biden a susținut că serviciile secrete americane sunt superioare celor ruseşti și că președintele rus are „cu adevărat o problemă”, ceea ce „îl face mai periculos”.

„El (Putin) conduce o economie care are arme nucleare şi zăcăminte de petrol şi nimic altceva. Nimic altceva. Economia lor este …, ce ? A opta cea mai mică din lume acum, cea mai mare din lume ? El ştie că are cu adevărat o problemă, ceea ce în opinia mea îl face chiar şi mai periculos”, a estimat preşedintele american.

Kremlin: Biden a dorit să impresioneze. Este greșit.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că are impresia că preşedintele Biden, care a rostit acel discurs în timpul unei vizite la Oficiul Directorului Informaţiilor Naţionale (ODNI), şi-a croit mesajul special pentru comunitatea de informaţii a SUA şi a dorit să impresioneze acolo.

„Să pretinzi că nu există nimic altceva în Rusia (în afară de petrol şi arme nucleare) este greşit. Aceasta arată cunoştinţe incorecte şi o neînţelegere a Rusiei moderne”, potrivit oficialului rus.

Cu toate eforturile de normalizare a legăturilor aflate în curs, Statele Unite sunt un adversar al Rusiei, a indicat Peskov, care a respins şi afirmaţiile lui Biden că Moscova se amestecă deja în alegerile americane de la jumătate de mandat care vor avea loc anul viitor.

Fata de 17 ani ucisă de propria familie pentru că a purtat blugi

fată india
Imagine cu Neha Paswan, fata ucisă de rude pentru că purta blugi. Sursă foto: RAJESH ARYA/ BBC News

Tot mai multe cazuri de femei și tinere care sunt agresate brutal de membrii familiilor lor au început să apară în spațiul public din India. Incidentele au evidențiat cât de lipsite de siguranță sunt femeile și fetele în casele lor.

Săptămâna trecută, Neha Paswan, o indiancă în vârstă de 17 ani, a fost bătută până la moarte de membrii familiei sale extinse din nordul statului indian Uttar Pradesh, deoarece acestora nu le plăcea că tânăra purta blugi, notează BBC News

Shakuntala Devi Paswan, mama tinerei Neha Paswan, a declarat că adolescenta a fost bătută cu bâta de bunicul și de unchii ei, după o ceartă care a plecat de la hainele pe care le purta fata de 17 ani.

„După ce a ținut o zi de post religios, seara, s-a îmbrăcat cu o pereche de blugi și o bluză pentru a-și continua ritualurile. Bunicii ei s-au opus ca ea să poarte astfel de haine, după ce au văzut-o îmbrăcată așa. Însă Neha le-a spus că blugii sunt făcuți ca să fie purtați”, a povestit mama tinerei, care a spus că discuția a degenerat și s-a ajuns la violență. 

Shakuntala Devi a declarat că, în timp ce fiica ei zăcea inconștientă, socrii ei au chemat o ricșă și au spus că o duc la spital. „Nu m-au lăsat să-i însoțesc, așa că mi-am alertat rudele care au mers la spitalul regional în căutarea ei, dar nu au putut să o găsească”, a declarat Shakuntala Devi Paswan. 

A doua zi dimineață, a declarat aceasta, a auzit că trupul neînsuflețit al unei fete atârna de podul ce traversa râul Gandak, care curge prin satul Savreji Kharg din districtul Deoria, una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale statului Uttar Pradesh. Când a ajuns la fața locului, Shakuntala Devi a descoperit că era vorba de fata ei, Neha Paswan. 

Poliția a deschis un caz penal pentru crimă și distrugere a dovezilor de ucidere pentru 10 persoane, printre care bunicii, unchii, mătușile și verii Nehei Paswan, cât și împotriva șoferului auto care a transportat-o pe tânără de acasă în stare de inconștiență. Ulterior, un înalt oficial al poliției din regiune, Shriyash Tripathi, a declarat că patru persoane, inclusiv bunicii, un unchi și șoferul de taxi, au fost arestați și interogați. 

Amarnath Paswan, tatăl tinerei Neha, care lucrează ca zilier pe șantierele de construcții din Ludhiana, un oraș situat în statul nord-vestic Punjab, s-a întors acasă după ce a aflat de tragedie. Acesta a declarat că a muncit din greu pentru a-și trimite copiii, inclusiv Neha, la școală. Părinții Nehei Paswan au mai transmis că visul fiicei lor era să devină ofițer de poliție.

O societate bazată pe violență, în care bărbatul dictează și femeia se supune 

Shakuntala Devi Paswan, mama tinerei Neha Paswan, a susținut că socrii ei puneau presiune pe Neha să renunțe la studii și o îndemnau adesea să nu poarte altceva decât îmbrăcăminte tradițională indiană. Lui Neha i-a plăcut, însă, să se îmbrace în ținute moderne, a precizat mama sa.

Militanții pentru drepturile omului susțin că violența împotriva femeilor și fetelor în casele dintr-o societate plină de patriarhat, fenomen caracterizat prin dominația masculină și poziția de supunere a femeilor, este profund înrădăcinată în societatea indiană și adesea practicată de bătrânii familiei. 

Dincolo de discriminare și neglijență din partea partenerilor loc, fetele și femeile din India se confruntă cu amenințări grave, precum riscul de feticid, care este reprezentat de uciderea unui făt în pântecele mamei dacă acesta nu este băiat. Violența domestică este foarte răspândită și în medie, 20 de femei sunt ucise în fiecare zi pentru că nu îndeplinesc dorințele bărbaților lor. 

Femeile și fetele din orașele mici din India rurală trăiesc sub restricții severe, cu lideri de sat sau de familie care dictează deseori ce haine să poarte, unde pot să meargă sau cu cine pot să vorbească. Orice element de neconformare în raport cu aceste reguli este considerat o provocare și trebuie pedepsit. 

Din acest motiv, scriu jurnaliștii de la BBC News, atacul asupra tinerei Nehei Paswan pentru alegerea îmbrăcămintei sale este doar unul dintre numeroasele atacuri brutale asupra fetelor și femeilor tinere de către membrii familiei lor, care au șocat recent India.

protest india
O studentă din india, afișând o mască pe care scrie „salvați fetele”, protestează pe 2 octombrie 2020 în orașul indian Mumbai față de faptul că o tânără în vârstă de 19 ani a fost violată în orașul indian Hathras din statul Uttar Pradesh. Sursă foto: Profimedia Images

Luna trecută, un videoclip sfâșietor care s-a răspândit rapid pe internet evidenția o tânără în vârstă de 20 de ani care era bătută de tatăl ei și de trei veri de sex masculin. În urma probelor video, poliția a deschis o anchetă împotriva bărbaților și a transmis că fata a fost „pedepsită” pentru că a fugit de acasă. 

Cu o săptămână înainte de acest incident, un alt caz a creat indignare în spațiul public, după ce două fete au fost bătute fără milă de membrii familiei lor pentru că vorbeau la telefon cu un văr de sex masculin. 

Videoclipul incidentului arată cum una dintre fete a fost târâtă de păr, aruncată la pământ, lovită cu picioarele, lovită cu pumnul și bătută cu o bâtă și niște scânduri din lemn de către părinții, frații și verii ei. După ce videoclipul a devenit viral, poliția a arestat șapte persoane. Un incident similar, care a avut loc luna trecută, a vizat alte două adolescente care au fost bătute de cel puțin 15 bărbați, inclusiv de unele rude, pentru că au vorbit la telefoane mobile, a informat poliția din statul indian Gujarat. 

Rolly Shivhare, o cunoscută activistă pentru egalitatea de gen, a declarat că „este șocant faptul că, în secolul 21, ucidem și agresăm fete pentru că poartă blugi sau pentru că vorbesc pe telefonul mobil”.

Patriarhatul, spune Shivhare, este „printre cele mai mari probleme din India”, subliniind în același timp că politicienii și liderii de opinie fac adesea comentarii misogine, care transmit un exemplu greșit, ceea ce face ca mesajul egalității de gen să nu ajungă la multe comunități și familii.

„Guvernul spune că fetele sunt prioritatea noastră și anunță mari scheme publice pentru bunăstarea acestora, însă nu se întâmplă nimic la firul ierbii”, mai atrage atenția Rolly Shivhare.

În Occident, un copil sau o femeie care se află în pericol în casele lor poate fi mutat într-un adăpost sau într-un centru de plasament. Spre comparație, „centrele de adăpost și centrele de criză din India sunt puține și cele mai multe dintre acestea sunt prost administrate, astfel încât nimeni nu ar vrea să trăiască acolo. Guvernul nostru trebuie să aloce mai multe fonduri și să îmbunătățească situația”, a mai transmis Shivhare, punctând și că singura soluție pe termen lung „constă în a le face pe fetele mai conștiente de drepturile lor.”

Fost cardinal american, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

cardinal
Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent. FOTO: Profimedia Images

Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent, devenind cel mai înalt cleric catolic urmărit penal în SUA pentru fapte legate de uriaşul scandal de violenţe sexuale în rândul bisericii, relatează joi Reuters şi AFP.

Fostul arhiepiscop romano-catolic al Washingtonului, acum în vârstă de 91 de ani, este vizat de trei capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unui minor cu vârsta peste 14 ani, arată documente depuse miercuri la un tribunal din Massachusetts (nord-est).

McCarrick a fost caterisit în 2019, sancţiune cvasiinedită în istoria bisericii, Vaticanul recunoscându-l vinovat de agresarea sexuală a cel puţin un adolescent în anii 1970 şi de „comportament sexual deplasat” cu seminarişti adulţi.

Anterior, McCarrick – care avea un rol major în strângerea de fonduri de la donatorii americani bogaţi – rămăsese fără titlul de cardinal, în 2018.

Potrivit documentelor depuse miercuri la instanţa din Dedham (Massachusetts), McCarrick ar fi atins în mod „nepotrivit” un adolescent de 16 ani, la colegiul Wellesley din statul american, unde se afla pentru nunta fratelui acestuia, în 1974. Victima a relatat că fostul cardinal l-a atras într-o încăpere unde i-a atins organele genitale în timp ce „recita rugăciuni”, conform plângerii.

McCarrick a făcut deja obiectul mai multor proceduri judiciare civile, dar acum este vorba de prima procedură penală împotriva sa, scrie Agerpres.

Avocatul victimei, Mitchell Garabedian, a declarat că clientul său a fost „foarte curajos” să depună plângerea, subliniind că (Theodore McCarrick) „este primul cardinal urmărit penal în Statele Unite pentru o infracţiune cu caracter sexual asupra unui minor”.

Prețul cafelei a urcat la un nivel record. Peste 200.000 de hectare ale celui mai mare producător au fost distruse

Wholesale Coffee Bean Prices On The Rise
Prețul cafelei a atins un nivel record raportat la ultimii șase ani. Foto: Justin Sullivan/ Getty Images

Prețul cafelei a ajuns la un nivel record în ultimii șase ani.

S-a înregistrat o creștere de peste 30% din cauza valului de frig. Peste 200 de mii de hectare de pe teritoriul celui mai mare producător de cafea din lume au fost distruse.

Un român consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an. Ne situăm undeva în josul topului european în ceea ce privește consumul de cafea. Cu toate acestea, scumpirea de la nivel global ne va afecta și pe noi.

Asta din cauza lanțului de scumpiri ce au avut loc în ultimul an la cele mai importante produse de consum: uleiuri vegetale, carne, zahăr. Cafeaua nu a fost ocolită, asta pentru că cel mai mare producător de cafea, Brazilia, care produce peste 3,1 milioane de tone de cafea anual a fost lovită de un val de frig fără precedent, mai exact peste 200.000 de hectare de cultură de cafea.

Vorbim de un lanț de aprovizionare ce suferă deja din cauza calamităților ce s-au produs și pe continentul european, pentru că acea cafea din Brazilia ajunge în portul din Rotterdam și de aici pe Rin ajunge în restul Europei.

Asta ar trebui să ne pună pe gânduri în ceea ce privește starea în care a ajuns clima la nivel mondial, pentru că, spun cercetătorii, culturile de cafea nu se vor reface nici în următorii 2-3 ani.

Indicele cel mai recent dat publicității de către Organizația Mondială pentru Alimente și Agricultură spune că creșteri s-au înregistrat la mai multe produse. Cafeaua este doar unul dintre ele.

Se mai înregistrează creșteri de 39,7% la toată gama de produse la nivel internațional. Carnea și zahărul sunt cele care se vor scumpi în continuare pe parcursul anului 2021, pentru că lanțul de aprovizionare a fost perturbat din cauza întreruperii căii pe care sunt aduse în Europa produsele de pe întreg mapamondul.

20 de sportivi au interdicție la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru că nu au numărul necesar de teste antidoping

London 2012 Unveil the Anti-Doping Laboratory For The Olympic Games
20 de sportivi au primit interdicția de a participa la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 pentru că nu au făcut numărul necesar de teste antidoping. Foto: Oli Scarff/ Getty Images

Un număr de 20 de atleţi, dintre care zece nigerieni, au interdicție să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce nu au reuşit să îndeplinească standardele de control antidoping în afara competiţiei, a anunţat, joi, Unitatea de integritate a atletismului (AIU), citată de AFP.

Cei 20 de sportivi fac parte din ţările clasate de AIU în categoria A, „de mare risc”, ai căror reprezentanţi trebuie să se supună la trei teste în cele zece luni precedente unei mari competiţii.

Nigeria este ţara cea mai afectată de această decizie, 10 din cei 23 de calificaţi la atletism fiind interzişi să participe, conform Agerpres.

Conform unei surse apropiate cazului, sprintera nigeriană Blessing Okagbare, una din pretendentele la aurul olimpic la 100 m, nu ar figura pe această listă.

Celelalte ţări afectate sunt Kenya, cu 2 sportivi, Belarus – 3, Etiopia – 1, Maroc – 1 şi Ucraina – 3.

Xiaomi Mi MIX 4 ar putea fi lansat în curând cu display secundar pe spate și cameră sub ecran

Xiaomi Mi MIX 4 ar putea fi lansat în curând cu display secundar pe spate și cameră sub ecran

Xiaomi Mi MIX 4 va fi, conform zvonurilor, primul telefon al producătorului chinez care va beneficia de o cameră foto ascunsă în spatele ecranului.

De altfel, seria Mi MIX este folosită doar atunci când Xiaomi are de prezentat o nouă tehnologie, fie că este vorba despre un ecran fără decupaje, tehnologie 5G sau un ecran de jur-împrejurul unui telefon. Se pare însă că acest telefon „neconvențional” va avea însă componente foarte „convenționale” la interior.

Xiaomi Mi MIX 4, testat deja de TENAA

Un telefon numit „2106118C” de la Xiaomi a ajuns în laboratoarele TENAA, comisia care aprobă dispozitivele electronice pentru vânzare în China. Acesta pare însă să fie un dispozitiv „obișnuit”, fiind listat cu 8 sau 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. Cel mai probabil, conform informatiilor anterioare, acest model va folosi un chipset Snapdragon 888, dar ar putea fi primul telefon Xiaomi care să fie lansat cu încărcare la 120W. Acest lucru ar asigura o încărcare completă în mai puțin de 10 minute.

Încă de la primul model Mi MIX, Xiaomi a încercat să ofere dispozitive cu ecrane neîntrerupte iar Mi MIX 4 ar putea continua tradiția printr-o „UDC” (under display camera). Având în vedere că ZTE a lansat deja două telefoane cu această tehnologie „la bord”, iar Samsung se pregătește de lansarea lui Galaxy Z Fold3 cu o cameră ascunsă în spatele unui ecran pliabil, și Xiaomi, cel de-al doilea producător de smartphone-uri din lume, cu siguranță dorește să ofere ceva similar.

Imaginile 3D care descriu telefonul sugerează că pe partea din spate, modulul de camere va folosi un display secundar, așa cum s-a întâmplat și cu modelul Xiaomi Mi 11 Ultra, lansat în urmă cu doar câteva luni. Toate aceste specificații sugerează însă că Mi MIX 4 nu va fi un smartphone accesibil, probabil intrând probabil în concurență cu Galaxy S21 Ultra, sau iPhone 12 Pro Max la capitolul preț.

Acesta ar putea fi și primul telefon cu Xiaomi MIUI 13, noua versiune a interfeței Android a companiei. Zvonurile sugerează că Mi MIX 4 ar putea fi lansat în luna august.

sursa: MySmartPrice

Nokia lansează Clarity, Comfort și Micro – noi căști din categoria true wireless

Nokia lansează Clarity, Comfort și Micro – noi căști din categoria true wireless

Nokia a dezvăluit noua ofertă de căști audio true wireless, cuprinzând două modele din seria Clarity, trei modele din seria Comfort două modele din seria Micro și patru modele din seria Solo, împreună cu Nokia Wired Buds.

Începând cu căștile Nokia Clarity, acestea dispun de drivere cu dimensiunea de 10 mm, conectivitate Bluetooth 5.2, carcasă cu rating IPX5, microfoane duale cu tehnologie Qualcomm de anulare a zgomotului de fundal și indicator LED.

Nokia true wireless

Căștile Nokia Clarity Earbuds Pro oferă în plus tehnologie activă de anulare a zgomotului de fundal (ANC), respectiv modul Ambient pentru audiție clară a zgomotelor ambiante fără a scoate căștile din urechi. Cu ANC oprit, autonomia promisă a bateriei este de până la 45 de ore la redare audio, respectiv 9 ore în modul ANC ON.

Afirmația este oarecum înșelătoare, din moment ce autonomia în utilizare petru căștile Clarity Earbuds Pro este de 7 ore la utilizare normală, respectiv 28 de ore prin încărcări succesive folosind cutiuța pentru transport.

Căștile din gama Confort păstrează driverele de 10 nm, conectivitate Bluetooth 5 și rating-ul IPX5, însă oferă o construcție ceva mai ergonomică și anumite optimizări care sporesc confortul la folosirea îndelungată. Totodată, căștile Nokia Comfort Earbuds+ vin echipată cu funcție de încărcare wireless, tehnologie low latency, ENC și ANC (anularea zgomotului de fundal). Autonomia promisă este de 9.5 ore, respectiv 7 ore cu funcția ANC activată, sau 29 ore în modul stand-by.

Nokia true wireless

Căltile Nokia Go Earbuds+ oferă drivere de 13mm în diametru, care redau și mai bine efectele de bass. În schimb, autonomia este de numai 6.5 ore, respectiv 26 ore în mod stand-by.

Căștile Nokia Solo Bud, Nokia Solo Bud+, Nokia Clarity Solo Bud și Nokia Clarity Solo Bud+ sunt în principiu doar accesorii pentru preluarea convorbirilor de voce, menite a fi purtate la o singură ureche. Așa cum te-ai aștepta, căștile dispun de funcție avansată pentru anularea zgomotului de fundal, cât și alte optimizări pentru claritate mai bună a vocii, denumită Elevoc AI. Autonomia bateriei este de 6 ore, timp de convorbire.

Prețuri și disponibilitate, căști Nokia true wireless

 • Nokia Go Earbuds+ (TWS-201) – 34 dolari, disponibile din luna august.
 • Nokia Micro Earbuds (TWS-311) – 64 dolari, disponibile din luna septembrie
 • Nokia Micro Earbuds Pro (TWS-521) – 69 dolari, disponibile din luna septembrie
 • Nokia Comfort Earbuds (TWS-411) – 54 dolari, disponibile din luna august
 • Nokia Comfort Earbuds+ (TWS-411W) -59 dolari, disponibile din luna august.
 • Nokia Comfort Earbuds Pro (TWS-631W) – 9 dolari, disponibile din luna septembrie.
 • Nokia Clarity Earbuds (TWS-821W) – 89 dolari, disponibile din luna septembrie.
 • Nokia Clarity Earbuds Pro (TWS-841W) – 99 dolari,  disponibile din luna septembrie.
 • Nokia Solo Bud (SB-101) – 29 dolari, disponibile din luna august.
 • Nokia Solo Bud+ (SB-201) – 39 dolari, disponibile din luna august.
 • Nokia Clarity Solo Bud (SB-401) – 59 dolari, disponibile din luna august.
 • Nokia Clarity Solo Bud+ (SB-501) – 59 dolari, disponibile din luna iulie.
 • Nokia Wired Buds (WB-101) – 6 dolari, disponibile din luna august.
Nokia true wireless

Mark Gitenstein, numit de Joe Biden ambasadorul SUA la UE. Preşedintele Consiliului European: Abia aştept să lucrez cu el

mark gitenstein agerpres_6542928
Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA la București. Foto: Agerpres

Mark Gitenstein, fostul ambasador american la București, a fost numit marți de președintele Joe Biden în postul de ambasador la Uniunea Europeană, în timp ce SUA încearcă să consolideze legăturile cu blocul comunitar european.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a salutat numirea și spune că cele două părți au o agendă amplă la care să lucreze.

Mark Gitenstein a fost ambasador în România în timpul administraţiei Barack Obama. El are strămoşi la noi în țară.

Gitenstein a încercat în special să lupte împotriva abuzului de putere şi în favoarea privatizării economiei în această tânără democraţie, notează AFP, preluată de Agerpres.

Joe Biden a promis că va consolida relaţiile cu aliaţii Statelor Unite şi a fost întotdeauna un susţinător entuziast al Uniunii Europene, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, sceptic faţă de instituţiile internaţionale şi care a salutat Brexitul.

Avocat de profesie, Mark Gitenstein a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care conducea această instanţă.

El a lucrat în special cu viitorul preşedinte al SUA într-un moment cheie al carierei sale – respingerea de către Senat a lui Robert Bork, candidat ultraconservator la Curtea Supremă.

Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea, dar unde republicanul Ted Cruz a întârziat nominalizările din cauza obiecţiilor faţă de poziţia lui Joe Biden cu privire la gazoductul Nord Stream 2.

Charles Michel: Abia aştept să lucrez cu el

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat numirea lui Mark Gitenstein în calitate de viitor ambasador al SUA la Uniunea Europeană.

„Salut nominalizarea lui Mark Gitenstein făcută de @POTUS de a deveni reprezentantul SUA la UE. Avem de pus în practică o agendă transatlantică şi globală amplă. Avem nevoie de implicarea tuturor şi abia aştept să lucrez cu el, atunci când va fi confirmat” în funcţie, a scris Charles Michel pe Twitter.

I welcome nomination by @POTUS of Mark Gitenstein to become US Representative to the EU.

We have a big transatlantic and global agenda to take forward. We need all hands on deck, and I look forward to working with him when confirmed.— Charles Michel (@eucopresident) July 28, 2021

Peste 400.000 de e-mailuri de şantaj au fost trimise în România. Hackerii cer recompense de 1.250 de dolari în Bitcoin

hacker
Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images

Un val masiv de e-mail-uri de şantaj, prin care hackerii cer câte 1.250 de dolari ca să nu publice imagini compromiţătoare cu victimele, a fost identificat în România de către experţii Bitdefender.

Un comunicat de presă al companiei, transmis joi AGERPRES, arată că atacul este răspândit la scară globală, însă cele mai mari volume, de peste 400.000 de e-mail-uri, sunt trimise către România, urmată de Italia şi Olanda.

„Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud şi sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional. Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare în speranţa că vor păcăli naivii să le cadă în plasă.

Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor şi susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”, susţin specialiştii.

Similar cu alte campanii de şantaj identificate de cercetătorii Bitdefender, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin, iar cei şantajaţi sunt sfătuiţi de către atacatori să nu răspundă mesajului primit şi să evite să contacteze poliţia sau vreun furnizor de soluţii de securitate informatică.

O analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de către atacatori arată că aceştia folosesc multiple conturi pentru a primi bani, astfel încât să fie dificil de calculat câţi utilizatori au şi plătit sumele solicitate.

Facebook se aliază cu brandul Ray-Ban pentru un nou produs smart glass bazat pe realitate augmentată

Facebook se aliază cu brandul Ray-Ban pentru un nou produs smart glass bazat pe realitate augmentată

Următorul set de ochelari Facebook bazat pe realitate augmentată ar putea fi lansat sub brandul Ray-Ban.

Informația este confirmată chiar de CEO-ul Mark Zuckerberg, cu ocazia celui mai recent buletin adresat investitorilor Facebook.

Deși, nu este clar exact când vor fi lansați noii ochelari Facebook – Ray-Ban cu funcție de realitate augmentată, zvonurile dau ca sigură cea de-a doua jumătate a acestui an. Până la urmă, data de lansare exactă ar putea influențată și de alți factori, cum ar fi pandemia COVID-19 și criza globală de semiconductoare, care a lovit deja industria auto și alte ramuri ale industriei de electronice pentru consum.

Facebook Ray-Ban

Exceptând designul generic, bazat pe schițele din spatele Project Aria, nu știm prea multe detalii despre facilitățile noului produs. Însă potrivit informatiilor neconfirmate, noii ochelari AR nu vor dispune de un ecran dedicat pentru afișarea de informații și nu sunt clasificați ca și produs pentru realitate augmentată.

Așteptările sunt ca mare parte din funcționalitate să fie bazată pe software-ul dedicat, instalat pe smartphone-ul cu Android sau iOS, dispozitivul necesitând conexiune permanentă cu un smartphone pentru a funcționa, la fel ca produsele rivale Snap Spectacles și Amazon Echo Frames.

Cert este că Facebook lucrează de mult timp la un dispozitiv capabil să integreze funcții de realitate augmentată cu serviciile platformei de socializare.

Potrivit narativei oficiale, Facebook intenționează să creeze un nou ”metavers” – luând forma unei platforme tehnologice multi-modale, capabilă să combine realitatea cotidiană cu spații bazate pe realitate virtuală, unde participanții pot face cumpărături, munci și socializa cu alți utilizatori ai platformei de socializare.

Desigur, Facebook va furniza toate reclamele și serviciile conexe, în anticiparea zilei când toată lumea va fi conectată la platforma de socializare folosind computere dedicate, proiectate pentru a fi purtate în mod natural pe durata întregii zile.

Google face curățenie în Play Store. Numeroase aplicații ar putea dispărea

Google face curățenie în Play Store. Numeroase aplicații ar putea dispărea

Google va îndepărta accesul în Play Store pentru conturile de dezvoltator inactive, precum și numeroase aplicații care „stagnează”, nemaifiind actualizate de multă vreme.

La fel ca rivalul Play Store, Google Play Store este gazdă a unei colecții impresionante de aplicații, însă nu toate sunt cu adevărat utile iar multe dintre acestea nici nu funcționează prea bine pe dispozitivele de generație mai recentă.

Altfel spus, multe dintre aplicațiile listate au fost între timp abandonate de către dezvoltatorii acestora, rămânând în catalogul Play Store pentru a apărea întâmplător la căutările după diverse cuvinte cheie. Mai mult decât atât, nici autorii acestora nu mai sunt activi pentru a citi recenziile lăsate de utilizatori, eventual, aducând îmbunătățiri necesare.

Nemaiputând ignora „bagajul” de aplicații redundante, Google anunță modificarea regulilor din Play Store, facilitând „curățarea” automată a aplicațiilor depășite sau neadministrate de către autor.

Google nu anunță exact de când vor intra în vigoare aceste schimbări, precizând doar că va închide în curând conturile de dezvoltatori pe care le consideră latente. Acestea sunt conturi care au fost inactive sau abandonate după doar un an, sau dacă dezvoltatorul nu a încărcat niciodată o aplicație sau nu a accesat Google Play Store în ultimul an.

Conturile de dezvoltator abandonate riscă să fie exploatate de hackeri pentru a încărca aplicații rău intenționate, mai ales dacă securitatea acestora nu a fost întărită prin bifarea opțiunii de autentificare în  doi pași.

Huawei anunță seria P50: camere performante și procesoare Snapdragon, dar fără 5G

Huawei anunță seria P50: camere performante și procesoare Snapdragon, dar fără 5G

Huawei a anunțat oficial seria P50, compusă din doar două modele, momentan.

Este vorba despre Huawei P50 și P50 Pro, care sunt echipate cu procesoare proprietare Kirin, dar și cu chipset-uri de la Qualcomm, cât și cu o selecție nouă de camere foto performante cu tehnologie de la Leica. Diferențele de performanță între cele două modele nu sunt foarte mari, însă display-urile sunt destul de diferite, unul fiind livrat cu margini curbate, iar celălalt cu margini plate.

Huawei P50 Pro include o cameră nouă, foarte performantă

Huawei P50 Pro este modelul de top al seriei. Anul acesta nu există un P50 Pro+, așa că Huawei a integrat tot ceea ce avea mai bun în acest model. Vorbim despre un dispozitiv care poate fi livrat cu unul din două procesoare: fie un Kirin 9000, procesorul pe care l-am văzut în toamnă și pe Mate 40 Pro, sau Snapdragon 888, procesorul cel mai popular între flagship-urile cu Android. Din păcate, niciunul nu va folosi un modem 5G, ambele fiind echipate cu hardware capabil doar de conexiuni 4G.

Vor exista două grade de configurare la nivelul memoriei RAM: cu 8 sau cu 12 GB. Varianta cu 8 GB va avea și opțiuni de 128, 256 sau 512 GB stocare internă, pe când varianta cu 12 GB va fi disponibilă doar în variantă de 512 GB.

Ecranul lui Huawei P50 Pro măsoară 6,6” în diagonală și folosește un panel OLED curbat la margini cu rezoluție 2.700 x 1.255 pixeli, cu refresh rate la 120 Hz. Răspunsul tactil este măsurat la 300 Hz, în timp ce panelul permite afișarea conținutului HDR. În centru, în partea de sus, ecranul este perforat pentru a găzdui o cameră frontală de 13 megapixeli.

Desigur, camerele foto sunt de obicei atracția flagship-urilor Huawei, iar la acest capitol avem de a face cu un sistem cu patru camere. Ceea ce părea a fi o cameră în fotografiile care au ajuns pe internet anterior lansării s-a dovedit a fi un fascicul laser pentru focalizare.

P50 Pro folosește o cameră principală wide de 50 megapixeli cu diafragmă f/1.8 și stabilizare optică. Aceasta beneficiază de o funcție numită XD Fusion Pro, care oferă cu 28% mai mult dynamic range decât modelul P40 Pro de anul trecut, asigurând astfel cadre mai bine expuse în diferite condiții de iluminare. Alături de camera principală, Huawei a integrat pe modelul Pro și o cameră alb-negru de 40 megapixeli f/1.6.

În cele din urmă, avem o cameră ultrawide de 13 megapixeli f/2.2, un „downgrade” de la cea folosită anterior, cât și o cameră cu zoom optic 4x cu obiectiv periscopic cu senzor de 64 megapixeli. De la 90mm, această cameră poate atinge 2.700 mm distanță focală folosind zoom digital. Având rezoluție mai mare, rezultatele ar trebui să fie îmbunătățite față de generațiile anterioare.

Alte caracteristici interesate ar fi filmarea în Full HD la 960 de cadre pe secundă, posibilitatea de a adăuga carduri Nano Memory în slot-ul SIM2 și încărcarea rapidă la 66W pentru acumulatorul de 4.360 mAh. Încărcarea wireless ajunge la putere de 50W, iar telefonul folosește difuzoare stereo și este rezistent la apă la standardul IP68.

Modelul P50 standard nu face multe compromisuri

Modelul Huawei P50 standard nu sare prea departe în termeni de capabilități, dar este gândit drept un model mai ieftin. Astfel, display-ul OLED plat beneficiază de o diagonală de 5,5” și refresh rate de „numai” 90 Hz, însă permite în continuare afișarea conținutului HDR.

Configurația lui Huawei P50 oferă însă doar opțiunea unui chipset Snapdragon 888, cu 8 GB memorie RAM și doar 128 sau 256 GB stocare. Și acest model acceptă card-uri, însă. Acest model are o baterie de 4.100 mAh cu aceleași viteze de încărcare și aceeași rezistență la apă, aceleași difuzoare stereo și chiar și aceeași cameră principală.

Vorbim tot despre un senzor de 50 megapixeli f/1.8 stabilizat, alături de un zoom periscopic de 12 megapixeli care mărește de 5 ori, tot stabilizat optic. Camera ultra-wide este tot de 13 megapixeli, dar are un unghi mai închis de fotografiere, însă. Nu avem camera alb-negru, dar focalizarea laser apare și pe acest model.

Ambele telefoane sunt livrate cu Harmony OS din fabrică, fiind primele modele noi care beneficiază de noul sistem de operare. Telefoanele nu au însă o dată de lansare în Europa, dar vor ajunge în magazinele din China la precomandă pe 12 august și vor fi disponibile din septembrie.

Prețurile pentru China sunt de 4.488 yuan (585 euro) pentru Huawei P50 standard în varianta de bază și 5.988 yuan (780 euro) pentru Huawei P50 Pro în varianta standard. Desigur, prețurile din Europa vor fi semnificativ mai mari, probabil în jurul a 900 – 1.000 euro.

sursa: GSM Arena, The Verge

Ever Given, uriașa navă cargo care a blocat Canalul Suez, a ajuns în portul Rotterdam. Foto

evergiven rotterdam 2 profimedia
Nava cargo Ever Given, care a blocat în martie Canalul Suez și a provocat un haos în transportul internațional de mărfuri, a ajuns în portul Rotterdam. Foto: Profimedia Images

Nava cargo Ever Given, care a blocat în martie Canalul Suez și a provocat un haos în transportul internațional de mărfuri, a ajuns în portul Rotterdam.

Aici urmează să descarce containerele pe care le are la bord, după care va pleca la drum cu o nouă încărcătură.

evergiven rotterdam 2 profimedia
Nava cargo Ever Given, care a blocat în martie Canalul Suez și a provocat un haos în transportul internațional de mărfuri, a ajuns în portul Rotterdam. Foto: Profimedia Images
evergiven rotterdam 3 profimedia
evergiven rotterdam 4 profimedia
evergiven rotterdam 5 profimedia
evergiven rotterdam 6 profimedia
evergiven rotterdam 7 profimedia
evergiven rotterdam 7 profimedia
evergiven rotterdam profimedia
evergiven rrotterdam profimedia
Nava cargo Ever Given, care a blocat în martie Canalul Suez și a provocat un haos în transportul internațional de mărfuri, a ajuns în portul Rotterdam. Foto: Profimedia Images

Vasul de 400 de metri și 200.000 de tone a fost sechestrat timp de 3 luni în Egipt. Autoritățile de acolo cereau despăgubiri uriașe pentru blocarea canalului. Nava a fost lăsată să plece la începutul acestei luni, după ce proprietarul său și autoritățile de la Cairo au ajuns la un acord.

Ever Given, una dintre cele mai mari nave cargo din lume, a avut nevoie de mai mult de 20 de zile pentru a ajunge la Rotterdam.

Canalul Suez a fost blocat aproape o săptămână, după ce vasul Ever Given a rămas înțepenit de-a curmezișul său. Oficialii egipteni susțin că de vină a fost căpitanul uriașei nave, care ar fi dat prea multe comenzi într-un timp foarte scurt, motiv pentru care a pierdut controlul.

De cealaltă parte, proprietarul a învinuit administrația căii navigabile că a permis intrarea în canal în timpul unei furtuni de nisip. Investigațiile inițiale asupra accidentului vorbeau de o rafală bruscă de vânt, care ar fi dus la eșuarea vasului.

Waze va putea explica motivul pentru care te direcționează pe trasee alternative

Waze va putea explica motivul pentru care te direcționează pe trasee alternative

Deși în ultima vreme, alegerea dintre Waze și Google Maps este tot mai greu de făcut, proprietarul Google împrumutând tot mai multe din funcțiile celei dintâi pentru produsul fanion, Waze rămâne soluția mai bună, în cele mai multe situații.

Spre deosebire de majoritatea soluțiilor pentru navigare GPS, Waze poate afișa informații despre călătorie în timp real, complet cu detalii din trafic furnizate de alți utilizatori Waze, cum ar fi poziționarea radarelor mobile, gropi nesemnalizate și accidente de circulație. Desigur, poți contribui la comunitatea Waze furnizând propriile rapoarte de incidente întâlnite în trafic, ajutând alți șoferi care te urmează pe același traseu de drum.

Totuși, una dintre facilitățile Waze cele mai apreciate, posibilitatea recomandării automate de rute ocolitoare atunci când condițiile de trafic pe ruta deja aleasă se înrăutățesc, este tocmai cea care îndepărtează o parte dintre utilizatori. Nu de puține ori, sugestiile oferite se dovedesc de-a dreptul nepotrivite, utilizatorii fiind direcționați pe străzi întortocheate, pline de gropi, sau pur și simplu dificil de navigat comparat rutei principale.

Deși aceste rute alternative te pot duce mai repede la destinație, nu de puține ori rămâi cu impresia că ai fost dus pe un traseu total nepotrivit, care mai degrabă ți-a irosit timpul. Waze va încerca să corecteze acest aspect, în viitor, aplicația însoțind sugestiile de navigare cu informații complementare, detaliind exact de ce sugerează o anumită rută pentru a ajunge la destinație.

Teoretic, Waze „știe” deja de ce vei întârzia la destinația propusă, însă abundența de informații nu este „tradusă” automat în explicații inteligibile pentru utilizator, încât multe dintre sugestiile de rute ocolitoare par mai degrabă întâmplătoare. Sub noua formulă, Waze ar trebui să explice exact de ce ruta modificată nu este cea mai scurtă, preferabil folosind cât mai puține cuvinte.

În cele mai multe situații, utilizatorii ajung să întârzie pe un anumit traseu din pricina incidentelor apărute în trafic, sau a condițiilor meteo potrivnice, fără a înțelege exact de ce sugestiile pentru rute alternative primite pe traseu nu ar fi trebuit ignorate.

Astfel, rutele ocolitoare vor avea mai mult sens, utilizatorii putând alege în continuare propriul traseu, în ciuda sugestiilor propuse de aplicație, Waze reacționând în consecință. Google a început să activeze noua funcționalitate din cursul acestei săptămâni.

Comisia Europeană cere ajutorul statelor membre pentru Lituania, după ce Lukașenko a trimis mii de migranți peste graniță

lituania gard granita
Lituania cere noi sancțiuni pentru Belarus și acuză regimul Lukașenko că trimite în mod ilegal refugiați peste graniță. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană cere statelor-membre ale Uniunii Europene să ajute Lituania să gestioneze valul de migranți care a fost trimis peste graniță de regimul Lukașenko ca represalii după impunerea de sancțiuni.

„Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze”, a menţionat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o scrisoare adresată miniştrilor de interne din statele membre, conform DPA, citat de Agerpres.

„Prima noastră prioritate trebuie să fie asistarea Lituaniei în securizarea frontierei cu Belarus. Vă rog să contribuiţi la acest efort în mod prioritar”, mai spune ea în document, adăugând că agenţia europeană Frontex va suplimenta cu 36 numărul agenţilor la frontiera dintre Lituania şi Belarus, iar Comisia Europeană este pregătită să ajute Lituania cu 12 milioane de euro.

Aproape 200 de migranţi au trecut într-o singură zi săptămâna aceasta graniţa Lituaniei, astfel că numărul total al migranţilor veniţi dinspre Belarus de la începutul anului a depăşit 3.000, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Majoritatea migranţilor sunt originari din Irak, dar şi din Siria sau ţări africane precum Congo, Camerun ori Guineea.

În faţa acestui aflux, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul şi a început să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul, însă construcţia gardului stagnează din cauza dificultăţilor de a procura sârma ghimpată.

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale în urma acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, reprimării manifestaţiilor opoziţiei şi recentei arestări a unui blogger activist preluat de la bordul unui avion forţat să aterizeze la Minsk.

Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul european a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE. „Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!”, le-a transmis el ţărilor europene la care a făcut referire. 

Mașinile Tesla „vorbesc” acum limba română. Toate modelele primesc update gratuit

Mașinile Tesla „vorbesc” acum limba română. Toate modelele primesc update gratuit

Mașinile Tesla nu au ajuns oficial în România, primele livrări pe baza comenzilor deschise în urmă cu doar câteva săptămâni fiind programate pentru luna septembrie.

Compania pare însă să se pregătească de această lansare cu o actualizare importantă pentru țara noastră: suportul pentru limba română în meniurile mașinilor brandului. Acest update este deja lansat și va ajunge pe mașinile care sunt deja pe străzi în următoarele zile. De altfel, mașinile care vor fi livrate în septembrie ar trebui să fie deja echipate cu noul software.

Mașinile Tesla au acum interfață în limba română

Tesla a anunțat că cel mai recent update pentru mașinile sale permite afișarea întregii interfețe de info-tainment în limba română. Compania a trimis deja și primul screenshot care afișează această schimbare, de pe ecranul unei mașini Tesla Model 3. Pentru cei care au deja o mașină Tesla, update-ul va necesita conectarea acesteia la o rețea Wi-Fi pentru instalare.

Mașinile Tesla sunt printre primele care au popularizat actualizările de software fără vizite la service, încă de la primul model Tesla Model S, din 2012. De altfel, Tesla Model 3, care s-a lansat în 2019 în Europa, a primit de-a lungul timpului noi funcții și chiar îmbunătățiri ale caracteristicilor de bază ale mașinii prin aceste actualizări de software precum:

 • Încălzirea bateriei în drumul spre încărcătoarele Supercharger (scade timpul de încărcare cu 25%)
 • Navigare cu Autopilot
 • Jocuri Tesla Arcade: Chess, Backgammon, Beach Buggy Racing 2, etc.
 • Tesla Theater: YouTube, Netflix, Twitch
 • Caraoke app
 • Modurile Sentry (cameră de supraveghere) și Dog (deschide geamurile și setează temperatura pentru momentele în care lași câinele în mașină)
 • Ridicarea vitezei maxime de la 250 la 261 km/h, Track Mode V2 (pentru modelul Performance

Un oraș polonez care s-a declarat „zonă liberă de LGBT” nu va mai primi fonduri europene și norvegiene de 8,8 milioane de euro

drapele steaguri polonia uniunea europeana getty
Foto: GettyImages

Orașul polonez Swidnik, din estul țării, nu va mai primi fonduri europene și norvegiene în valoare de 8,8 milioane de euro ca urmare a politicilor sale discriminatorii față de comunitatea LGBT. Anterior, autoritățile locale din acest oraș au adoptat o rezoluție prin care el a fost declarat „zonă liberă de LGBT”.

Alte circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat începând din 2019 „zone libere de LGBT”. În prezent mai sunt circa 90, după ce între timp unele au renunţat la acest demers în urma ameninţărilor Comisiei Europene că le va suspenda fondurile europene.

Primarul din Swidnik a declarat că decizia luată de administraţia sa reprezintă o „poziţie, nu o opoziţie” şi a criticat acţiunea Comisiei Europene de a sancţiona economic o asemenea hotărâre.

În schimb, opoziţia liberală a trimis administraţiei oraşului „facturi” cu fondurile pierdute, cerând membrilor acesteia „să plătească din propriul buzunar” sumele cu care ar fi trebuit să fie cumpărate maşini pentru poliţia locală şi să se construiască un nou centru civic şi o piaţă ecologică.

Liderul partidului ultraconservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, spune că  „ideologia LGBT”, termenul inventat de extremiști pentru a-și justifica politicile discriminatorii, „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.

Comisia Europeană cumpără sotrovimab, un tratament experimental împotriva COVID. Pentru ce pacienți este recomandat

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 vor fi monitorizați și tratați de medicii de familie
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltată în colaborare cu VIR Biotechnology.

Sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promițătoare anunțat de Comisie în iunie 2021 și este, în prezent, în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat de presă al CE.

16 state membre ale UE participă la achizițiile publice pentru achiziționarea a până la 220.000 de tratamente. Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților cu coronavirus cu simptome ușoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de COVID-19. Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul de pacienți care evoluează către forme mai severe și care necesită spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se prind de proteina spike (proteina S) și blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.

Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde EUR. În temeiul contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) dacă și atunci când este necesar, după ce au primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație (condiționată) de punere pe piață la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

„În strategia noastră de combatere a COVID-19, ne-am angajat să dispunem de cel puțin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure și eficace vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, potrivit comunicatului.

Snapdragon 898 ar putea folosi arhitectură pe 4nm, nuclee ARMv9 și frecvență de 3,1 GHz

Snapdragon 898 ar putea folosi arhitectură pe 4nm, nuclee ARMv9 și frecvență de 3,1 GHz

Qualcomm abia a lansat chipset-ul Snapdragon 888 Plus, revizia tradițională de jumătate de an pentru cel mai puternic procesor mobil al său, dar se pregătește deja de lansarea unui nou chipset performant din următoarea generație.

În decembrie, producătorul american este așteptat să dezvăluie un nou Snapdragon din seria 800, iar acum avem câteva informații „neoficiale” despre acesta, precum numele și detalii despre structura sa internă. Se pare că nu vom primi un „Snapdragon 895”, ci Snapdragon 898.

Snapdragon 898 ar putea reprezenta un salt mare de performanță

Leaker-ul de pe Twitter și Weibo care activează cu numele de „Ice Universe” a dezvăluit că Snapdragon 898 va fi numele oficial al noului chipset. Acesta a publicat pe Weibo un mesaj prin care dezvăluie câteva detalii despre acesta. Se pare că noul chipset al companiei Qualcomm va beneficia de tehnologia noilor nuclee ARM X2 pentru a construi propriile sale nuclee proprietare Kryo 780. Acest lucru este important pentru că acestea sunt primele nuclee realizate pe arhitectura ARMv9, care ar trebui să aducă un aport extra de performanță.

Conform Ice Universe, nucleul principal va rula la 3,09 GHz pe Snapdragon 898, viteză la care în trecut ajungeau doar cele mai bune cipuri de la Qualcomm, precum cele folosite pentru Snapdragon 865 Plus, 888 Plus și recentul Snapdragon 870. Având în vedere că aceasta este ținta pentru varianta de bază, probabil că un 898 Plus va crește frecvența peste această valoare.

O frecvență mai înaltă, alături de nuclee din generația ARMv9 și arhitectura pe 4nm ar trebui să ofere un aport de performanță semnificativ față de Snapdragon 888. Cel puțin teoretic. În practică însă, sunt foarte puține aplicații sau jocuri de mobil care să pună chipset-ul actual de la Qualcomm în dificultate. Avantajele unui nivel de performanță superior nu vor fi imediat evidente pentru utilizatorii de rând, iar nici modem-ul 5G Snapdragon X65 nu va putea fi probabil folosit la adevărata sa capacitate în viitorul apropiat, din lipsa rețelelor care să ofere astfel de viteze.

Desigur, acestea sunt doar informații neoficiale despre acest procesor și va trebui să așteptăm informații din mai multe surse pentru a avea o imagine completă. Probabil că primele teste de performanță, care probabil că vor apărea prin toamnă, vor dezvălui performanța reală a lui Snapdragon 898.

via Phone Arena

Xiaomi Mi Band X ar putea fi primul smartwatch cu ecran OLED flexibil disponibil comercial

Xiaomi Mi Band X ar putea fi primul smartwatch cu ecran OLED flexibil disponibil comercial

Încă la stadiu experimental, Xiaomi Mi Band X promite să fie un smartwatch foarte interesant, atrăgător în privința designului, dar și practic.

Deși ecranele OLED flexibile sunt folosite de ani buni pentru dispozitive smartphone, tehnologia nu este atât de comună la dispozitivele de purtat. O posibilă cauză ar putea fi costul prea mare, pe care nu mulți cumpărători ar fi dispuși să-l plătească, dar și aspectul fiabilității, gadget-urile purtate la mână fiind ceva mai expuse uzurii și loviturilor accidentale decât un smartphone.

Până acum, eforturile producătorilor au fost concentrate mai mult pe integrarea cât mai multor senzori și facilități, pe cât posibil fără a compromite suplețea dispozitivelor menite a fi purtate la mână. Între timp, tehnologiile unor componente esențiale precum procesorul și ecranul au avansat suficient de mult încât unii producători îndrăznesc să încerce noi concepte de design, întâlnite până acum doar la expozițiile de profil.

Xiaomi Mi Band X pare să fie un astfel de gadget, prevăzut cu un ecran OLED care se mulează pe închietura mâinii. Pentru scopul propus, Xiaomi renunță la cadranul clasic de tip circular, înglobând cureaua nedetașabilă în designul noului produs.

Xiaomi Mi Band X

Totuși merită precizat că Mi Band X nu este primul dispozitiv de acest tip, Nubia (fostă subsidiară a ZTE) creând Nubia Alpha. Prototip nelansat la scară comercială, acesta era mai degrabă un smartwatch cu ecran flesibil, producătorul livrând în cele din urmă și Nubia Watch, o versiune cu funcționalitate ușor redusă, încadrată la categoria smartwatch. Problema pentru ZTE a fost dată de costuri, împreună cu dificultatea fabricării acestor produse în volum suficient pentru lansare comercială.

Cunoscut deocamdată doar din zvonuri, Mi Band X ar urma să fie un astfel de gadget, rămânând de văzut dacă Xiaomi îl va putea aduce dincolo de stadiul de produs în serie limitată, disponibil doar celora dispuși să suporte prețul prohibitiv.

Potrivit descrierilor oferite în cadrul unei prezentări ținută pentru angajații Xiaomi, Mi Band X nu va avea curea detașabilă, iar sistemul de prindere va folosi magneți. Cât despre ecranul OLED, acesta este descris cu acoperire de 360°, sugerând că va cuprinde întreaga lungime a curelei de prindere.

Totuși, privind înapoi către prototipul Nubia X, este destul de clar că un ecran flexibil întins pe toată lungimea curelei este în mare parte inutil, fiind imposibil să-l cuprinzi cu o singură privire. Însă din privința aspectului futurist, inițiativa celor de la Xiaomi este probabil justificată.

VIDEO Tehnologia deepfake ni-l aduce înapoi pe tânărul Paul McCartney: clipul care te va impresiona

VIDEO Tehnologia deepfake ni-l aduce înapoi pe tânărul Paul McCartney: clipul care te va impresiona

Știm că tehnologia deepfake face “minuni” și te poate face să crezi orice. Inteligența artificială a ajuns suficient de departe pentru a te putea păcăli extrem de ușor.

Dar poate fi și distractivă. Iată cum l-a “întinerit” pe unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți din toate timpurile.

Legendarul Paul McCartney, în vârstă de 79 de ani, simbol al muzicii din secolul al XX-lea, a lansat un nou videoclip pentru melodia „Find My Way”. Acest videoclip muzical regizat de Andrew Donoho a fost creat de Hyperreal Digital, care a realizat un avatar hiper-realist al cantautorului în tinerețe.

Tehnologia deepfake ne aduce zâmbetul pe buze cu acest clip

„Tehnologia de a face cântăreții să performeze în astfel de medii creative este acum pe deplin realizată. Și acum, tehnologia deepfake a realizat un videoclip cu una dintre cele mai recunoscute fețe din lume”, a explicat CEO-ul Hyperreal Remington Scott într-un comunicat de presă.

Avatarul digital al lui McCartney ia aspectul apariției sale din epoca Beatles din anii 1960, pe măsură ce interpretul virtual poartă un costum și o cămașă cu guler care amintește de acea perioadă. Această versiune a lui McCartney dansează și se plimbă printr-un hotel psihedelic în videoclipul piesei „Find My Way”, care se transformă într-o junglă și, în cele din urmă, în cosmos.

La sfârșitul videoclipului, acest tânăr McCartney își smulge masca pentru a-l dezvălui pe Beck, care, pur și simplu, iese în afara camerei. Această melodie funky amintește de Young American al lui Bowie, deoarece linia sa de bas adictivă și vocea înaltă a lui McCartney conduc piesa.

Cea mai bună parte a videoclipului este că te captează cu adevărat. Aceasta este versiunea lui Beck a melodiei „Find My Way” a lui McCartney. Piesa a debutat inițial pe McCartney III, cel de-al optsprezecelea album solo al artistului, pe care l-a lansat în decembrie 2020. Amândoi contribuind la această interpretare, a pune fața lui McCartney pe corpul lui Beck este un mod potrivit de a reprezenta vizual

Cancelarii lui Putin sau de ce iubește Germania gazul rusesc

Berlin Hosts UN Libya Conference
Parteneriatul între Angela Merkel și Vladimir Putin rămâne în continuare unul deschis și viu, deși cei doi lideri au avut poziții diferite în mod repetat de-a lungul anilor pe mai multe subiecte internaționale, din cauza comportamentului geopolitic al Rusiei. Sursă foto: Getty Images

Cu doar două luni înainte de alegerile federale din Germania, Angela Merkel, cancelarul aflat la final de mandat și de carieră politică, ignorând protestele puternice din Europa de Est, a încheiat un acord de referință pentru gazoductul Nord Stream 2 care va trece pe sub Marea Baltică și care va consolida influența politică a președintelui rus Vladimir Putin în regiune și asupra securității energetice a Europei, potrivit unei analize a Politico Europe.  

În 2005, la începutul lunii septembrie, cancelarul german de la acea vreme, Gerhard Schröder, era pe punctul de a pierde puterea politică în fața unui fizician născut în estul Germaniei, pe nume Angela Merkel, după ce a găzduit o ceremonie la Berlin alături de președintele rus Vladimir Putin, care a presupus încheierea unui acord ce viza construirea unor conducte de gaze. Ulterior, acel acord a devenit cunoscut sub numele de „Nord Stream”. În lumea politicii germane, istoria are tendința să se repete, scriu jurnaliștii de la Politico, pentru că la aproape 16 ani distanță, Angela Merkel, aflată la final de mandat, a convenit alături de președintele american Joe Biden să continue ultima fază a proiectului Nord Stream 2, proiect energetic al cărui principal beneficiar este statul rus și implicit Vladimir Putin. 

„Deşi mi-am reafirmat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel şi cu mine împărtăşim absolut convingerea că nu trebuie să lăsăm Rusia să utilizeze energia ca o armă pentru a-i constrânge sau ameninţa pe vecinii săi”, a declarat preşedintele SUA, într-o conferință de presă alături de Angela Merkel.

Biden Holds a Joint Press Conference with Dr. Angela Merkel the Chancellor of Germany, Washington, District of Columbia, USA - 15 Jul 2021
Cancelarul german Angela Merkel în conferința de presă din timpul ultimei sale vizite oficiale cu un președinte american. Sursă foto: Profimedia Images

Linia de telefon Berlin-Moscova

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel, după ce a terminat vizita oficială în SUA, l-a sunat pe 21 iulie pe Vladimir Putin. Potrivit unui comunicat dat publicității de Kremlin, cei doi lideri și-au exprimat satisfacția în legătură cu finalizarea „iminentă” a gazoductului Nord Stream 2. 

„Președintele rus a lăudat loialitatea fermă a părții germane în ceea ce privește finalizarea acestui proiect pur comercial, care este conceput pentru a consolida securitatea energetică a Germaniei”, se mai arată în comunicatul Kremlinului. 

În timp ce proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este aproape complet finalizat, se confruntă încă cu o puternică opoziție în Congresul SUA și în mare parte din UE, acordul politic dintre Merkel și Biden oferă proiectului suficient impuls pentru a se finaliza ultima parte a construcției. 

Asemenea conductei originale „Nord Stream”, finalizată în 2011, gazoductul „Nord Stream 2″, va livra gaz pe o distanță de 1.200 de kilometri pe sub Marea Baltică, începând chiar din afara orașului Sankt Petersburg și ajungând până pe coasta de nord a Germaniei. 

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la aproximativ 110 miliarde de metri cubi de gaz pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind rutele terestre din Ucraina.

Perspectiva care nu este contestată, cel puțin în afara Germaniei, constă în faptul că proiectul gazoductului Nord Stream 2 va spori atât dependența Germaniei, cât și a Europei de gazul rusesc. Berlinul a respins, însă, astfel de preocupări timp de ani de zile, argumentând mereu că nu contează dacă o moleculă de gaz rusesc sosește în Germania prin Ucraina sau pe sub Marea Baltică. 

Cu toate acestea, diferența dintre conductele Nord Stream și infrastructura de gaze deja existentă, care trece prin Ucraina și are o capacitate teoretică de 160 miliarde de metri cubi pe an, este asemănătoare cu diferența dintre un cablu cu fibră optică și firul de cupru. După cinci decenii de utilizare, conducta ucraineană este atât de uzată încât analiștii susțin că ar fi necesară o reabilitare estimată la 6 miliarde de euro.

Prin comparație, conductele Nord Stream, care împreună au costat cel puțin 17,5 miliarde de euro, sunt de ultimă generație. În prezent, Gazprom, compania energetică deținută de statul rus, poate trimite gaze în Germania la un cost mai mic și cu mai puține probleme decât în trecut. De altfel, Gazprom a fost de acord să plătească până în 2024 taxele de tranzit prin Ucraina, care au totalizat aproximativ 2 miliarde de dolari anual în ultimii ani.

Industria germană iubește gazul rusesc 

Anul viitor, Germania va opri ultimul său reactor nuclear și intenționează, de asemenea, să interzică producția de energie electrică pe cărbune până în 2038. Deși ponderea energiei regenerabile în mixul de energie electrică al Germaniei este în creștere, totalul nu depășește încă ponderea de 50% în mixul energetic național. Asta înseamnă că țara se confruntă cu o mare gaură de energie electrică și are nevoie de gaze naturale, care poluează mai puțin decât cărbunele, pentru a acoperi acest deficit. Gazul este, totodată, utilizat pentru a încălzi 45% din gospodăriile germane.

Olanda, care distribuie către Germania gaz într-o pondere de aproximativ 30% din totalul gazului german, gazele din Rusia și Norvegia reprezentând fiecare aproximativ o treime din aprovizionarea germană, intenționează să înceteze extracția de gaze până în 2030, făcând proiectele Nord Stream și mai importante pentru Germania.

Criticii proiectului Nord Stream 2 subliniază că există o mulțime de alte modalități prin care Germania poate obține gaze naturale:

 • ruta estică, care trece prin Ucraina
 • ruta sudică, care traversează Turcia
 • ruta vestică, care presupune transportarea gazului natural lichid trimis pe nave din SUA

Cu toate acestea, în ochii guvernului federal de la Berlin, scriu jurnaliștii de la Politico, niciuna dintre aceste opțiuni nu promite simplitatea și fiabilitatea pe care o oferă gazoductul Nord Stream. Mai exact, Germania este dispusă să-și vulnerabilizeze relațiile cu aliați cheie precum Varșovia la Washington pentru a avea acces la gaz ieftin din Federația Rusă. 

Nord Stream Logistics Sites (with legend)
Harta cu explicații, care arată pe unde va trece gazoductul Nord Stream 2. Sursă foto: nord-stream.com

Cancelarii germani ai lui Vladimir Putin

S-a scris mult despre cum parți ale elitei germane au o atracție mistică față de Rusia, existând chiar și un termen pentru simpatizanții Rusiei: Russlandversteher. Însă, când vine vorba de fostul cancelar Schröder și actualul cancelar Merkel, sunt în joc și factori mai obișnuiți.

La câteva săptămâni după ce a părăsit postul de cancelar al Germaniei, în noiembrie 2005, Schröder a fost numit președinte al Nord Stream, un post cheie care i-a adus mulți bani în cont fostului politician german social-democrat. În ochii criticilor săi, Schröder și-a sacrificat reputația, acceptând să intre în serviciul lui Vladimir Putin.

Schroeder Meets Putin
Fostul cancelarul german Gerhard Schroeder alături de președintele rus Vladimir Putin la conferința de presă desfășurată în 8 septembrie 2005 la Berlin, cu ocazia semnării acordului privind construcția unei conducte de gaze naturale care să plece din Rusia și să ajungă în Germania, trecând pe sub Marea Baltică. Sursă foto: Getty Images

Deși Polonia și Ucraina au protestat la acea vreme față de parteneriatul între fostul cancelar german și compania energetică controlată de președintele rus, restul țărilor din Vest încă îl considerau pe Vladimir Putin un potențial partener la momentul anului 2005. Însă, cu timpul, opoziția față de acțiunile Moscovei a crescut, mai ales după război împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii și declarațiile Kremlinului referitoare la faptul că SUA că a încercat să intimideze Rusia prin forța reprezentată de NATO. 

Pentru societatea din Germania, proiectul Nord Stream nu a reprezentat o controversă. Mutarea lui Gerhard Schröder în serviciul lui Putin la doar câteva săptămâni după ce a părăsit funcția de șef al guvernului federal de la Berlin a ridicat anumite semne de întrebare, însă Rusia nu era privită pe atunci ca o amenințare, pentru că timp de decenii, în timpul Războiului Rece, Germania cumpărase gaz rusesc, adesea împotriva obiecțiilor SUA.

Motivația Angelei Merkel pentru susținerea proiectelor Nord Stream este mai complicată și înțelegerea acesteia necesită o privire înapoi în 2011, notează Politico. 

În acel an, în urma dezastrului nuclear japonez de la Fukushima, Angela Merkel a decis să anuleze decizia sa anterioară de prelungire a duratei de viață a reactoarelor nucleare din Germania. Germania se afla în mijlocul așa-numitului plan Energiewende, care presupunea tranziția către o aprovizionare cu energie cu emisii reduse de carbon, ecologică, fiabilă și accesibilă, iar mulți experți au susținut la acea vreme că țara are nevoie de energie nucleară pentru o perioadă mai lungă, în timp ce se pune accentul pe creșterea producției de energie eoliană și solară.

Cu toate acestea, germanii au fost atât de șocați de accidentul nuclear de la Fukushima, încât cancelarul Angela Merkel a acceptat rapid să revină la un plan adoptat inițial în anul 2000, pe vremea când Gerhard Schröder guverna alături de Partidul Verzilor. Planul presupunea oprirea ultimului reactor nuclear al Germaniei în 2022. La acea vreme, energia nucleară reprezenta aproximativ o cincime din producția de energie electrică a Germaniei.

Anularea prelungirii a dus la o lipsă de opțiuni de energie în privința prețurilor accesibile pentru industria germană. Având în vedere că eliminarea treptată a energiei nucleare este aproape completă, iar cărbunele a devenit din ce în ce mai neatractiv din cauza unei creșteri a prețului carbonului, costurile energiei electrice pentru industria din Germania, deja printre cele mai scumpe din lume, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. 

Putin Meets With Merkel In Berlin
Angela Merkel și Vladimir Putin discută informal după o întrevedere bilaterală oficială desfășurtă la Berlin pe 1 iunie 2012, în prima călătorie a lui Putin în afara granițelor de când a redevenit președinte al Federației Ruse. Sursă foto: Getty Images

Dacă Vladimir Putin beneficiază, așa să fie

„Electricitatea trebuie să devină mai ieftină în Germania, astfel încât companiile noastre să poată concura la nivel internațional”, a declarat ministrul finanțelor Olaf Scholz, candidatul social-democraților la poziția de cancelar în alegerile din 26 septembrie 2021, într-un discurs de luna trecută. 

Parteneriatul între Angela Merkel și Vladimir Putin rămâne în continuare unul deschis și viu, deși cei doi lideri au avut poziții diferite în mod repetat de-a lungul anilor pe mai multe subiecte internaționale, din cauza comportamentului geopolitic al Rusiei. Cu toate acestea, Angela Merkel este clar convinsă că gazul rusesc este esențial pentru a satisface nevoile energetice ale Germaniei, scriu jurnaliștii de la Politico. 

Într-adevăr, singura explicație credibilă a disponibilității cancelarului Merkel de a pune în joc relația solidă a Berlinului cu Washingtonul pentru acest proiect constă în faptul că șefa guvernului federal al Germaniei consideră gazoductul Nord Stream 2 de o importanță strategică vitală.

Săptămâna trecută, Angela Merkel a fost întrebată de un jurnalist dacă regretă decizia pe care a luat-o în legătură cu renunțarea Germaniei la energia nucleară. Cancelarul Merkel a precizat că nu are regrete, dar a adăugat că, ca urmare a acestei acțiuni, Germania va trebui să se bazeze pe gaz în viitorul apropiat.

„Nu putem, așa cum au cerut unii, să oprim producția de energia nucleară și producția de energie pe bază de cărbune, iar apoi să renunțăm la gazele naturale cât mai repede posibil. Asta nu va fi posibil”, a declarat Angela Merkel. 

Viața lui Steve Jobs: unde se „ascundea” când își închidea telefonul și nu putea fi găsit, putini stiau acest lucru

Detaliul mai puțin știut din viața lui Steve Jobs: unde se „ascundea” când își închidea telefonul și nu putea fi găsit

Cu siguranță că Steve Jobs va rămâne pentru totdeauna un reper în evoluția tehnologică globală a acestui secol, însă puțini oameni cunosc ce se întâmpla în interiorul companiei căreia Jobs i-a pus bazele, dar și detalii despre cum era Jobs, de fapt, în viața de zi cu zi.

Recent, angajații Apple au început să vorbească și să ofere detalii despre cum mergeau lucrurile în companie, pe vremea când Steve Jobs era șeful lor. În cartea intitulată „Breathe. Choose: Become the CEO of Your Well-Being”, fostul asistent executiv al lui Jobs, Naz Beheshti, dărâmă toate miturile despre Steve Jobs.

Steve Jobs era considerat o persoană obsedată de muncă și care își dedica existența companiei, neglijându-se, însă se pare că acesta punea mare preț și pe relaxare, pe pauză pentru minte și suflet, pe momentele de deconectare de la tot și scufundare în propriile gânduri.

Naz Beheshti susține că regretatul Steve Jobs își închidea uneori telefonul și niciun angajat nu mai putea lua legătura cu el. Acesta era semnalul pe care toți îl cunoșteau: că Jobs se detașează de răspunderea de CEO și se scufundă în gândurile lui.

În acele momente, Steve Jobs putea fi găsit într-un singur loc

Mai, exact, în biroul lui Jony Ive, inventatorul android si fostul șef de design al Apple, unde ar fi visat la viitor, jucându-se cu machete și prototipuri la care Jobs se referea adesea că fiind „jucăriile” sale.

„Am descoperit rapid cum arăta timpul de joacă pentru Steve Jobs și că a fost una dintre cheile succesului său ca mare inovator”, scrie autorul cărții. „Oricând cineva îl căuta pe Steve sau nu putea fi contactat la telefon, exista doar un singur loc în care aproape că se găsea fără îndoială: în biroul lui Jony Ive, fostul designer șef al Apple”, mai spune acesta.

Un alt mit care circulă este acela că Jobs ar fi fost un șef de temut, care era obsedat de muncă și necruțător cu angajații săi, de la care avea cele mai înalte așteptări. Ei bine, autorul cărții ne conturează un alt portret al regretatului inventator. El spune că acest mit a fost exagerat în spațiul public.

De asemenea, se pare că Steve Jobs aloca timp pentru întreținerea fizică, făcea plimbări și găsea o plăcere în a sta de vorba mult timp cu oamenii, fiind comunicativ, ceea ce demontează un alt mit despre Jobs, care era privit de unii oameni ca fiind o persoană introvertită și nu foarte comunicativă cu cei din jur.

Cofondatorul Apple mânca sănătos și medita zilnic

Mulți oameni consideră că starea de sănătate a inventatorului s-a deteriorat din cauza suprasolicitării la locul de muncă și a fost pusă pe seama faptului că își neglija sănătatea. Ei bine, Naz Beheshti susține că Jobs nu doar că mânca foarte sănătos, dar își făcea timp zilnic să mediteze.

De asemenea, Beheshti susține că Jobs ținea și post pe anumite perioade de timp și își concentra alimentația pe o dietă vegetariană strictă, care pune accentul pe consumul de fructe, precum și pe unele nuci, semințe și cereale. 

Potrivit autorului cărții, Jobs a fost un adevărat exemplu despre cum să ai grijă de ține însuți, dar și de bunăstarea ta.

SUA menține restricțiile pentru călătorii străini, deși multe state, inclusiv europene, au deschis frontierele pentru americani

Air or airplane travel during pandemic concept with hand luggage and masks in an airport terminal
SUA menține restricțiile la frontiere în cazul celor care vor să călătorească din Europa și alte state. Foto: Getty Images

Restricțiile de intrare în Statele Unite rămân în vigoare pentru călătorii internaţionali, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, a anunţat Casa Albă, invocând răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului.

Decizia a fost luată de administrația americană în ciuda apelurilor la reciprocitate pentru călătoriile de turism, în special ale europenilor.

“Menţinem în acest stadiu restricţiile existente pentru călătorii”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, justificând această decizie în special prin propagarea rapidă a variantei Delta „aici şi în străinătate”, conform AFP, citat de Agerpres.

În timp ce ţările Uniunii Europene au decis să-şi redeschidă frontierele pentru americani, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să prezinte un test negativ, călătorii din spaţiul Schengen sau Marea Britanie nu mai pot intra în Statele Unite din martie 2020, decât dacă prezintă un test negativ sau au trecut prin boală.

Această închidere a frontierelor este viu criticată de către profesioniştii din turism din Europa, dar şi de către patronatul american.

Canada a anunţat la rândul său, tot fără reciprocitate, că din 9 august îşi redeschide frontiera pentru cetăţenii şi rezidenţii permanenţi din SUA complet vaccinaţi.

Washingtonul anunţase la începutul lunii iunie constituirea de grupuri de lucru cu Canada, Mexic, Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru a discuta problema călătoriilor internaţionale, lăsând să se spere într-o relaxare a restricţiilor.

Nu doar că aceasta nu se va întâmpla, dar Statele Unite îşi înmulţesc avertismentele către cetăţenii lor tentaţi să călătorească în străinătate.

După ce acum o săptămână Centrul de Prevenire şi Combatere a Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, le-a recomandat americanilor să evite Marea Britanie, luni a adăugat, printre altele, Portugalia şi Spania pe lista destinaţiilor de evitat.

Pentru aceste ţări de nivel 4, cel mai ridicat de alertă sanitară, Statele Unite le recomandă călătorilor să fie complet vaccinaţi înainte de plecare, avertizându-i că, chiar şi aşa, se supun unui “risc”.

O toaletă aurită l-a făcut celebru pe un polițist rus, cercetat pentru luare de mită. Ce au găsit polițiștii în urma perchezițiilor. FOTO

Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov. Foto: Facebook

Un colonel de poliție din Rusia a ajuns vedetă în țara natală, în urma perchezițiilor făcute în locuința sa. Responsabilă pentru acest lucru este toaleta lui suflată în aur.

Era bănuit de luare de mită, așa că polițiștii au descins în locuința somptuoasă, care i-a lăsat muți de uimire. Dincolo de toate obiectele scumpe găsite, la loc de cinste a stat toaleta aurită, care a ajuns rapid pe internet și face subiectul a nenumărate glume.

toaleta politist rusia
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov
Vila somptuoasă a lui Alexei Safonov. Foto: Telegram/Alexandr Khinshtein

Comitetul de anchetă a publicat imagini cu opulenta reședință a colonelului de poliție Alexei Safonov din regiunea Stavropol din sudul Rusiei.

Acuzați că au primit mită peste 250 de mii de dolari, colonelul și 35 de subordonați au fost reținuți. Ei riscă între 8 și 15 ani de închisoare.

Parlamentarul partidului Rusia Unită, Alexandr Khinshtein, spune că peste 35 de membri ai departamentului de poliție rutieră din Stavropol au fost reținuți ca parte a unei operațiuni la scară largă, scrie The Moscow Times.

„O adevărată mafie funcționa în regiune”, a declarat Khinshtein, care a făcut publice fotografii cu vila lui Safonov pe pagina sa de socializare.

Rusia reia transportul pe ruta Trans-Siberiană. Cea mai lungă cale ferată din lume a fost închisă după prăbușirea unui pod. FOTO

Reconstruction of railway bridge destroyed by flooding in Russia's Transbaikal Territory

27.07.2021 11:43 Traficul pe ruta Trans-siberiană a fost oprit, după prăbușirea unui pod. Foto: Profimedia Images

Traficul pe cea mai lungă linie feroviară din lume a fost reluat, marți. Autoritățile din Rusia au anunțat că au restabilit complet cericulația feroviară după ce un pod s-a prăbuşit, vineri, în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor.

Zeci de trenuri au fost blocate pe Linia Feroviară Trans-Siberiană, care are o lungime de 9.289 kilometri, potrivit oficialilor.

Cea mai lungă cale ferată din lume este o rută strategică pentru economia Rusiei, transportând nu doar pasageri, ci și mărfuri precum petrolul, cheresteaua și cărbunele între Europa și Asia.

Podul peste râul Areda a cedat vineri în regiunea Zabaikalsk, la aproximativ 300 km nord de granița cu China și Mongolia. Nu au fost raportate victime. 

Reconstruction of railway bridge destroyed by flooding in Russia's Transbaikal Territory
Reconstruction of railway bridge destroyed by flooding in Russia's Transbaikal Territory
Reconstruction of railway bridge destroyed by flooding in Russia's Transbaikal Territory
First freight trains launched along restored railway bridge in Russia's Transbaikal Territory
Traffic resumed along restored railway bridge in Russia's Transbaikal Territory
Russia Trans-Siberian Railway Renovation Work

Deteriorarea podului a determinat Căile Ferate Ruse, care operează extinsa rețea națională de trenuri, să suspende traficul de călători în ambele sensuri de-a lungul rutei.

SUA se declară extrem de îngrijorate de „atrocitățile” comise de talibani în Afganistan: Riscă să devină un stat paria

Militar afgan cu bazooka
Sursă foto: Getty Images

Afganistanul va deveni un „stat paria” dacă talibanii vor prelua puterea prin forţă şi vor comite „atrocităţi împotriva propriului lor popor”, a avertizat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace, potrivit Reuters.

Potrivit secretarului de stat, Statele Unite sunt extrem de îngrijorate de informațiile potrivit cărora insurgenţii au comis atrocităţi în cursul ofensivei lor generalizate în regiuni asupra cărora au preluat controlul.

Cucerirea-fulger de către talibani a unor vaste porţiuni ale Afganistanului în mai puţin de trei luni îngrijorează atât India, cât şi alţi vecini ai acestei ţări devastate de război, în contextul în care retragerea forţelor internaţionale aproape s-a încheiat.

„Talibanii spun că vor recunoaşterea internaţională şi susţinerea internaţională a Afganistanului. Ei probabil că vor ca liderii lor să poată călători liber în întreaga lume, o ridicare a sancţiunilor şi altele. Dar să preia puterea prin forţă şi să încalce drepturile poporului lor nu este calea bună către acest scop”, a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său indian Narendra Modi.

„Afganistanul riscă să devină un stat paria”

Afganistanul riscă să devină astfel „un stat paria” dacă insurgenții talibani preiau puterea prin forță după retragerea trupelor internaționale, a continuat oficialul american.

„Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat paria”, a avertizat Blinken.

„Statele Unite menţin angajamentele în Afganistan, prin susţinerea Administraţiei de la Kabul prin diverse forme de asistenţă, inclusiv prin sprijinirea serviciilor de securitate, dar şi prin acţiuni diplomatice pentru a ne asigura că aducem părţile spre poziţii comune, pentru a soluţiona conflictul pe cale paşnică”, a explicat secretarul de Stat american.

În ultimele două luni, talibanii au ocupat mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de la putere în 2001. Aceștia au fost încurajați de retragerea trupelor americane din ultimele săptămâni, ocupând astfel mai multe districte aflate sub controlul Guvernului, se arată într-o analiză BBC.

CNSU: Grecia a intrat pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic

harta lista state
Harta situației epidemiologice pentru COVID-19, raportată în ultimele două săptămâni în țările UE Foto: ECDC

UPDATE: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, care va intra în vigoare din 1 august.

Grecia și Irlanda trec din zona galbenă, în zona roșie, începând de duminică. Totodată, Franța, Belgia și Israel trec în zona galbenă.

Principalele modificări survenite sunt:

 • în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
 • în zona galbenă au intrat:
  -din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
  -din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
 • în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

Țările din zona roșie: 

 • Insulele Virgine Britanice 41,1
 • Jersey 28,3
 • Insula Man 23,2
 • Cipru 15,1
 • Fiji 11,1
 • Gibraltar 11,0
 • Seychelles 10,7
 • Botswana 9,5
 • Marea Britanie** 8,5
 • Cuba 8,5
 • Spania 7,8
 • Georgia 6,6
 • Olanda 6,3
 • Tunisia 6,1
 • Malaysia 5,9
 • Mongolia 5,7
 • Andorra 5,5
 • Curaçao 5,5
 • Malta 4,9
 • Libia 4,8
 • Namibia 4,5
 • Portugalia 4,4
 • Kazahstan 4,4
 • Argentina 4,3
 • Monaco 4,2
 • Columbia 4,0
 • Kuweit 4,0
 • Iran 4,0
 • Grecia 3,5
 • Insulele Virgine ale Statelor Unite 3,2
 • Panama 3,2
 • Bahamas 3,1
 • Africa de Sud** 3,1
 • Irak 3,1
 • Maldive 3,1
 • Irlanda 3,0
 • Costa Rica 3,0
 • Brazilia** 2,7
 • Nepal** 0,9
 • India** 0,4

Țările din zona galbenă: 

 • Eswatini 2,7
 • Franța 2,7
 • Kârgâzstan 2,6
 • Thailanda 2,5
 • Suriname 2,5
 • Federația Rusă 2,3
 • Indonezia 2,3
 • Luxemburg 2,2
 • Emiratele Arabe Unite 2,2
 • Aruba 2,1
 • Insulele Feroe 2,1
 • Danemarca 2,1
 • Zimbabwe 2,0
 • Trinidad și Tobago 2,0
 • Sint Maarten 1,9
 • Guatemala 1,9
 • Statele Unite ale Americii 1,8
 • Israel 1,8
 • Belgia 1,7
 • Islanda 1,7
 • Honduras 1,6

Țările din zona verde:

 • Oman 1,5
 • Guyana 1,5
 • Paraguay 1,5
 • Myanmar 1,4
 • Belarus 1,4
 • Turcia 1,3
 • Mauritius 1,3
 • Bolivia 1,2
 • Mexic 1,2
 • Bonaire, Saint Eustatius și Saba 1,2
 • Puerto Rico 1,2
 • Rwanda 1,1
 • Guernsey 1,1
 • Chile 1,1
 • Belize 1,1
 • Sri Lanka 1,0
 • Uruguay 1,0
 • Capul Verde 1,0
 • Liban 1,0
 • Elveția 1,0
 • Muntenegru 1,0
 • Maroc 1,0
 • Finlanda 0,9
 • Zambia 0,9

Grecia, una dintre țările preferate de turiștii români în special în perioada verii, a trecut de pragul de infectare de 3 la mie, de la care țările intră pe lista roșie și pentru care sunt scutite de carantină la sosirea în România doar persoanele imunizate anti-Covid și cele care au trecut prin boală, potrivit noilor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) urmează să se întrunească, joi, pentru actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic. 

Conform datelor publicate joi de ECDC, Grecia a ajuns la rata de incidență de 3,46 la mie, motiv pentru care ar putea trece în zona roșie. De la pragul de 3 la mie, statele sunt trecute pe lista roșie în România.

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

 • persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,
 • persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
 • copiii până la vârsta de 3 ani, iar cei de 3-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Astfel, CNSU urmează să se întrunească în ședința săptămânală pentru a actualiza lista statelor cu risc epidemiologic. CNSU se întrunește săptămânal pentru actualizarea acestei liste, iar statele sunt împărțite în zona verde, galbenă sau roșie în funcție de rata de incidență COVID publicată de ECDC.

Pe lista aprobată de Guvern săptămâna trecută, Grecia se afla în zona galbenă și înregistra un indice de 2,9. După aprobarea listei noi, aceasta va intra în vigoare începând de duminică.

ECDC emite un avertisment: Nu călătoriți în Mykonos, Santorini, Rhodos și în alte 10 insule grecești

Mykonos port with boats and windmills at evening, Cyclades islands, Greece
Mykonos, Grecia. FOTO: Getty Images Din articol Grecia a intrat pe lista roșie a statelor cu risc epidemiologic

Insulele greceşti din sudul Mării Egee au fost marcate, joi, cu culoarea roşu închis pe harta răspândirii COVID-19 a Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), după o creştere a numărului de infecţii, descurajând orice călătorie care nu este esenţială în aceste insule, transmite Reuters.

Printre insulele cu risc epidemiologic ridicat se numără și Mykonos, Santorini și Rhodos. 

Grupul de 13 insule include şi unele dintre cele mai populare destinaţii turistice, precum Mykonos, Santorini sau Rhodos – care împreună atrag milioane de turişti în fiecare vară.

Grecia s-a bazat pe promovarea insulelor drept locuri în care nu există cazuri de COVID („COVID-free”) pentru a atrage vizitatori în acest sezon estival. În pofida unei luni iunie care a început puternic pentru turism, incertitudinile au început să se adune cu privire la modul în care va continua şi se va încheia acest sezon turistic.

„Aşteptăm să vedem cum va reacţiona piaţa turistică”, a declarat Manolis Markopoulos, preşedintele Asociaţiei hotelierilor din Rhodos, despre decizia ECDC.

harta lista state
Harta situației epidemiologice pentru COVID-19, raportată în ultimele două săptămâni în țările UE Foto: ECDC

Zonele colorate în roşu închis de pe harta ECDC identifică regiunile cu risc ridicat pentru infectarea cu noul coronavirus. Aceste hărţi ajută statele membre ale UE să decidă regulile sanitare de călătorie.

Săptămâna trecută ECDC a inclus Creta, cea mai mare insulă grecească şi o altă extrem de populară destinaţie turistică, în zona de culoare roşu închis, mai notează Reuters.

Grecia a intrat pe lista roșie a statelor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, care va intra în vigoare din 1 august. Astfel, în zona roșie au intrat Grecia, Irlanda și alte cinci state.

Persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Robotul autonom BeBot curăță plajele de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni

Robotul autonom BeBot curăță plajele de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni

Plasticul este considerat de mulți cercetători cel mai periculos material inventat de om. Autorul Alan Weisman demonstrează acest lucru în cartea „Lumea fără noi”.

Plasticul se degradează foarte greu și a fost găsit chiar și în organele umane. De aceea, folosirea, colectarea și depozitarea corespunzătoare a acestui material sunt activități extrem de importante.

Cele mai afectate ecosisteme de poluarea cu plastic sunt cele din mări și oceane. Multe plaje sunt curățate de voluntari, dar aceștia nu pot să găsească bucățile mici de plastic. Aici intră în scenă BeBot, un robot autonom care poate culege astfel de particule.

Robotul autonom a fost dezvoltat de organizația 4Ocean, care produce bunuri din plastic recuperat din oceane, în parteneriat cu firma de robotică Poralu Marine. „A fost gândit pentru zonele care au plaje relativ curate, dar cantități mari de microplastic”, a declarat Alex Schulze, cofondator și CEO al 4Ocean.

BeBot se anunță a fi rapid și eficient

Robotul este o alternativă silențioasă la aspiratoarele uriașe și zgomotoase folosite până acum pentru colectarea plasticului. BeBot poate lucra chiar și atunci când pe plajă se află oameni și acoperă o suprafață echivalentă cu trei treimi dintr-un teren de fotbal în fiecare oră.

Pe lângă plastic, robotul colectează și mucuri de țigară.

BeBot va fi testat prima dată în Hawaii. Acesta va lucra împreună cu voluntari, care vor curăța plajele de gunoaiele de mari dimensiuni.

Printre produsele realizate cu plastic reciclat de 4Ocean se numără pantofi sport, brățări și măști faciale.

Astfel de roboți, alături de alte soluții propuse pentru curățarea mediului, precum nava Manta, pot ajuta la ameliorarea problemei plasticului, dar nu o vor rezolva. Schulze spune că soluția este interzicerea ambalajelor de unică folosință realizate din acest material.

Un iPad, cât o vilă în Poiana Brașov: este din aur și are citate din Steve Jobs sau Tim Cook

Un iPad, cât o vilă în Poiana Brașov: este din aur și are citate din Steve Jobs sau Tim Cook

Caviar este o companie rusească a cărei popularitate a explodat în ultimii ani, deși este specializată în mod exclusiv pe ”împachetarea” unor gadgeturi existente în metale prețioase.

La fiecare câteva luni, cei de la Caviar dezvăluie ediții limitate ale produselor Apple cu carcasă din aur masiv, platină, titan sau alte metale prețioase. Până și o bucată din Lună a ajuns să fie integrată în carcasa unui astfel de gadget la suprapreț. De obicei, însă, rușii se rezumă doar la iPhone-uri. În 2021, au făcut însă o excepție și au lansat și câteva iPad-uri.

Noile gadgeturi din seria Diamond Apple și Grand Apple, ca de fiecare dată, utilizează metale prețioase în construcție, dar cel puțin unul dintre dispozitive duce ideea de extravaganță la un alt nivel. iPad Pro Grand Apple se va realiza într-un singur exemplar la prețul de 184.310 dolari, o valoare pe care o asociezi de obicei cu o casă impozantă într-unele dintre cele mai exclusiviste locații din România. De această sumă, îți poți alege tu capacitatea de stocare și hardware-ul, un iPad Pro 11 (2020) sau un iPad Pro 12.9 (2020).

Suma este justificată prin nu mai puțin de un kilogram de aur de 18 karate care formează o câmpie și un arbore de tip măr pe spatele dispozitivului. Gravate în câmpul de aur sunt niște citate din Steve Jobs și Tim Cook, liderii companiei Apple din ultimele decenii. ”Ai curajul să-ți urmărești inima și intuiția” este citatul din Steve Jobs și ”Lasă ca bucuria ta să vină din călătorie, nu dintr-un scop îndepărtat” este citatul din Tim Cook. 81 de diamante cu diametrul de 3 milimetri îmbracă merele din copacul de pe spate.

apple iPhone caviar

Ca alternative mai ”accesibile”, în jurul a 10.000 de dolari, Caviar a dezvăluit și noua colecție Diamond Apple de iPhone-uri și iPad Pro-uri. Acestea utilizează aur pe spatele carcasei, dar câmpul de la bază este din lemn de măr.

Nouă diamante naturale sunt integrate în aceste gadgeturi alături de un citat din Tim Cook. ”Viața este fragilă. Ziua de mâine nu este garantată, așa că fă tot ce poți.” Seria Diamond Apple va include 99 de dispozitive. Daca esti curios, clipul de prezentare, de mai sus te ajută și mai mult, să înțelegi despre ce este vorba.

O sticlă de whisky, cât o piesă de muzeu: de ce ar putea fi cea mai scumpă din istorie

O sticlă de whisky, cât o piesă de muzeu: de ce ar putea fi cea mai scumpă din istorie

”Mâna întinsă care nu spune o poveste…”, așa începe una dintre frazele memorabile din Filantropica, iar sticla aceasta de whisky s-ar putea să aibă cea mai frumoasă poveste pentru a justifica un preț incredibil de extravagant.

Aceasta sticlă de whisky scoțian s-a vândut în urmă cu câteva zile la fabuloasa sumă de 37.000 de dolari. Valoarea efectivă a fost achitată în lire sterline, aproximativ 27.000. În teorie, aceasta este o sticlă de scotch de 50 de ani. În practică, vârsta sa o depășește cu mult peste cea de pe etichetă, datorită momentului îmbutelierii. 

Casa de licitaţii Bonhams a pus în vânzare Macallan Millennium Decanter, datând din 1949, care conţine whisky îmbătrânit în butoi începând din 1949 până în 1999, pentru o sumă de pornire cuprinsă între 18.000 şi 20.000 de lire sterline. Produsul de lux s-a vândut în cele din urmă pentru 26.840 de lire sterline la licitaţia care a avut loc în Edinburgh.

În cazul în care exista vreun dubiu în legătură cu valoarea emoțională a acestui produs, Martin Green, specialistul în whisky al casei de licitații Bonhams a confirmat că orice produs Macallan este mereu ”la mare căutare” printre colecționari.

Produsul vine sub forma unui decantor foarte frumos lucrat, ascuns într-o cutie de lemn. Carafa de 700 de mililitri a fost realizată de Caithness Glass din oraşul scoţian Crieff şi este păstrată într-o cutie elegantă din stejar. A fost îmbuteliată pe domeniu producătorului, în Scoţia, în 1999, pentru a marca intrarea într-un nou mileniu.

Deși te-ai aștepta să fie mai rar decât atât un astfel de produs, conform casei de licitații Bonhams, ar exista 900 astfel de carafe pe mapamond și, ocazional, una dintre ele ajunge la licitație. În acel moment, doritorii trebuie să facă față ”unei competiții acerbe”.

Macallan Millennium Decanter licitatie Bonhams whiskey scotch

Pentru referință, dacă te gândești să-ți iei o sticlă de Macallan, măcar pentru că este favoritul lui James Bond în Skyfall, pe piața din România, începe de la aproximativ 300 de lei. Dacă banii nu sunt însă o problemă, ajungi ușor la ediții de 4500 – 6000 lei.

Premieră în Europa: un român lansează primul spațiu de testare hyperloop

Premieră în Europa: un român lansează primul spațiu de testare hyperloop

Hyperloop se vrea a fi un mijloc de transport revoluționar. Sute de kilometri, în câteva minute.

Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Românul se numește Denis Tudor, iar startup-ul său, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari.

Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute.

Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția. El a vorbit la despre proiectul său și mecanismul prin care funcționează.

„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.

Acest sistem reprezintă o soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică. Denis a subliniat că acesta este o soluție cu 50% mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.

„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a completat fondatorul Swisspod.

Virgin Hyperloop studiază impactul călătoriilor de mare viteză asupra creierului

Virgin Hyperloop, compania de transport deținută de omul de afaceri Richard Branson, are planuri ambițioase de a construi un sistem de transport cu tuburi de vid care parcurg peste 965 de kilometri pe oră. Care ar fi impactul călătoriilor de mare viteză asupra creierului unui om?

Sună ca un scenariu science fiction. Dar va fi o realitate bazată pe știință, pe măsură ce inginerii dezvoltă și modifică sistemul de transport care va schimba transportul modern așa cum îl cunoaștem. Dar, înainte de a face acest lucru, Virgin Hyperloop a luat decizia rezonabilă de a-și da seama dacă ar fi în siguranță acest sistem de transport pentru călători și cum le-ar putea afecta creierul.

Noi relaxări de la 1 august: Festivaluri cu 75.000 de participanți, nunți cu 400 de invitați testați, vaccinați sau trecuți prin COVID

masa restaurant nunta profimedia
Noi măsuri pentru nunți și botezuri Foto: Profimedia

Guvernul relaxează măsurile anti-COVID de la 1 august.

În funcție de incidența cazurilor, la festivaluri în aer liber pot participa până la 75.000 de oameni testați, vaccinați sau trecuți prin COVID. În aceleași condiții, nunțile și botezurile se pot desfășura cu până la 400 de invitați. În localitățile cu incidența sub 2 la mie, clburile și barurile pot funcționa la capacitate maximă, potrivit hotărârii CNSU.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, CNSU propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Descarcă AICI Hotărârea CNSU.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) va fi permisă începând cu data de 01.08.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) va fi permisă începând cu data de 01.08.2021, cu participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2.

Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă, cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Începând cu data de 01.08.2021, se propune desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Începând cu data de 01.08.2021, se propune organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfăşurarea activităţii din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De luni, 2 august, începe vaccinarea cu Moderna pentru copiii de peste 12 ani

vaccinare copii 12 ani
Vaccinarea copiilor de peste 12 ani începe din 2 august, cu vaccinul Moderna. Foto: Getty images

Vaccinarea pentru categoria de vârstă 12-17 ani va începe în România de luni, 2 august, și se va realiza cu Moderna, după procedurile deja stabilite și pentru celelalte categorii de vârstă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, platforma pentru realizarea programărilor urmează să fie optimizată, iar imunizarea se va face în două doze, la interval de 28 de zile, în toate centrele în care există vaccin de la Moderna.

„Din data de 2 august în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. În aceste zile se optimizează platforma națională de programare, care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, marți, în conferința de presă. .

Gheorghiță a precizat că procedurile sunt similare cu populația de peste 18 ani, respectiv administrarea a două doze la interval de 28 de zile, iar consimțământul adulților este obligatoriu.

Procedura de imunizare va avea loc în centre unde există vaccin de la compania Moderna şi în cabinetele medicilor de familie, a mai precizat coordonatorul CNCAV.

EMA a aprobat administrarea vaccinului Moderna pentru cei peste 12 ani

Pe 23 iulie Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat extinderea indicației de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Administrarea vaccinului Spikevax (Moderna) la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca la persoanele de peste 18 ani, adică două injecţii administrate în partea superioară a braţului, la un interval de patru săptămâni.