BLOG WEBDESIGNDORU BUSINESS HI-TECH LIFE-STYLE RECENZII SI TUTORIALE

Saga jocurilor PUBG și Fortnite continuă: PUBG ajunge în casa Fortnite, Epic Games Store

Saga jocurilor PUBG și Fortnite continuă: PUBG ajunge în casa Fortnite, Epic Games Store

Faptul că jocurile Call of Duty vor fi disponibile timp de 10 ani pe consolele Nintendo nu este singurul anunț neașteptat făcut în aceste zile.

Poate că este ceva în aer înainte de aceste Sărbători, care a determinat unele entități rivale să îngroape securea războiului.

PUBG ajunge în această lună în Epic Games Store. Reformulăm, pentru a înțelege mai bine: jocul care a dat naștere fenomenului battle royale ajunge în magazinul dezvoltatorului titlului care este cel mai mare rival al său.

Creatorii PUBG și Epic Games, compania care deține magazinul virtual, nu au fost chiar cei mai buni prieteni. După debutul titlului rival Fortnite, PUBG Corp a încercat să dea în judecată Epic Games, acuzând rivala că i-a furat ideea.

Astăzi, Fortnite este titlul mai popular, deoarece Epic Games a oferit un suport mai bun jucătorilor.

De cealaltă parte, nici proprietarii PUBG nu o duc rău. Versiunea mobilă a jocului este o mină de aur și a generat venituri de peste 9 miliarde de dolari de la debutul său pe piață în 2018 și până acum.

Decizia de a publica PUBG în Epic Games Store îi aparține companiei care controlează titlul, dezvoltatorul și publisherul Krafton din Coreea de Sud.

Utilizatorii de Epic Games Store vor putea juca titlul începând cu 8 decembrie.

Monster Hunter Rise renunță la exclusivitate. Pe ce platforme noi se lansează jocul

Monster Hunter Rise renunță la exclusivitate. Pe ce platforme noi se lansează jocul

Foto: Capcom

Monster Hunter Rise, action RPG-ul disponibil până acum doar pe Nintendo Switch și PC (Steam), este pe cale să fie lansat și pe alte platforme, precum Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 și PlayStation 4.

Aceste noi variante vor fi lansate pe 20 ianuarie 2023, precomenzile fiind disponibile chiar acum. Mai mult, tot atunci, MH Rise va putea fi jucat și prin intermediul abonamentului Game Pass pentru consolele Xbox și PC.

Astfel, experiența de joc tipică seriei Monster Hunter va putea fi încercată și în rezoluție 4K, la un framerate de 60 de cadre pe secundă, pe consolele PlayStation 5 și Xbox Series X. De asemenea, versiunile next-gen ale jocului vor beneficia de redare 3D a sunetului, atât pe PS5, cât și pe Xbox Series X|S. Versiunea pentru PlayStation 5 va oferi suport și pentru feedback-ul haptic caracteristic controllerelor DualSense.

De asemenea, expansion-ul Monster Hunter Rise: Sunbreak, deja disponibil pentru versiunile existente ale jocului (Nintendo Switch și PC), va fi lansat și pentru edițiile de Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 și PlayStation 4 în primăvara anului 2023.

Monster Hunter Rise va fi lansat pe 20 ianuarie 2023, în versiuni pentru Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 și PlayStation 4. Jocul este deja disponibil pentru Nintendo Switch și PC (Steam).

Sursa: Capcom

Urmăriți în direct The Game Awards 2022

Urmăriți în direct The Game Awards 2022

Foto: The Game Awards

vineri, 9 decembrie 2022, începând cu ora 2:30 dimineața (ora României), ceremonia de acordare a premiilor The Game Awards 2022, în direct de la Microsoft Theater din Los Angeles.

Selecția de nominalizări pentru ediția din acest an The Game Awards a fost realizată de jurnaliști de la peste 100 de publicații de profil din întreaga lume, reprezentanții acestora urmând să decidă, în proporție de 90%, și câștigătorii principalelor categorii. Totuși, un cuvânt de spus îl au de spus și fanii, voturile acestora având o pondere de 10% în rezultatele finale.

La ce ne putem aștepta de la The Game Awards 2022

Pe lângă decernarea premiilor propriu-zise, producătorii show-ului promit prezența a peste 50 de jocuri pe scena de la The Game Awards 2022, dintre care aproximativ 30-40 sunt titluri deja anunțate în legătură cu care vom primi update-uri (cum ar fi Baldur’s Gate 3, Star Wars Jedi: Survivor sau Tekken 8), dar și jocuri complet noi, de la publisheri precum 505 Games sau Epic Games, ce vor fi dezvăluite cu această ocazie.

De asemenea, principalul realizator al The Game Awards – Geoff Keighley – își dorește ca ediția din acest an să fie mai concentrată și mai cinematică decât show-urile precedente, optând pentru scurtarea duratei acestei gale.

Sursa: TheGameAwards YouTube

Google anunță cea mai mare schimbare pentru motorul său de căutare de până acum

Google anunță cea mai mare schimbare pentru motorul său de căutare de până acum

Încă de la începutul existenței motorului de căutare Google, acesta a fost organizat pe pagini.

Inițial, aceste pagini erau reprezentate din mai multe O-uri în cuvântul Google, însă mai apoi au fost numerotate. Există glume online care spun că dacă site-ul tău se află pe pagina a doua în căutările Google, s-ar putea să nu fii o afacere reală, dar compania pare să ia aceste glume în serios, anunțând renunțarea la pagini.

Pagina 2 din Google nu va mai fi motiv de îngrijorare

Pentru prima dată în istoria Google, căutările de pe pagina principală nu mai sunt afișate pe pagini. Așa cum multe site-uri și servicii online au renunțat la paginare în favoarea unui scroll infinit, la fel și Google alege acum să își afișeze rezultatele căutărilor într-o listă infinită de rezultate.

Atunci când cauți ceva pe Google, nu vei vedea mari diferențe de afișare inițial. Vei vedea aceleași reclame deasupra rezultatelor și aceleași răspunsuri rapide, care te țin pe pagina Google, însă lista de rezultate pare să fie mult mai lungă. De fapt, este de șase ori mai lungă inițial, întrucât imediat ce apeși pe butonul de căutare, Google afișează la fel de mult conținut cât afișa înainte pe primele șase pagini.

Odată ce ajungi la sfârșitul acestor rezultate, ai la dispoziție un nou buton care încarcă și mai multe rezultate sub cele deja existente. Practic, nu va mai trebui să schimbi paginile pentru a căuta mai rapid, ci doar să scroll-ezi în jos.

Google spune că noua interfață de căutare ar trebui să aducă rezultate relevante în fața utilizatorilor folosind mai puține click-uri și într-o manieră mai rapidă.

Primii care primesc noua interfață de căutare fără pagini de la Google sunt utilizatorii din SUA care caută rezultate în engleză, însă în timp, aceasta va fi extinsă la toți utilizatorii serviciului de căutare.

sursa: Engadget

Bugetul pentru 2023 a fost finalizat de Guvern. Ce ministere primesc cei mai mulți bani. Sunt tăieri la Muncă, Sănătate sau Energie

Bugetul pentru 2023 a fost finalizat de Guvern. Ce ministere primesc cei mai mulți bani. Sunt tăieri la Muncă, Sănătate sau Energie

Cum arată bugetul pentru 2023

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemia de coronavirus este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă. Deficitul bugetar este estimat la 68,3 miliarde de lei, asta înseamnă 4,4% din PIB.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care este configurat pe o creştere economică de 2,8%, iar cheltuielile destinate investiţiilor reprezintă 7,22% din PIB. Potrivit Guvernului, Produsul Intern Brut în preţuri curente este estimat la 1.552 miliarde de lei, față de 1.396 miliarde de lei în 2022.

Pe de altă parte, deficitul bugetar ESA este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă la 2,9% în anul 2026, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash va atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul din Ministerul Finanțelor.

Creșteri și tăieri la ministere

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2023 a fost publicat aseară. Sunt preconizate tăieri în șapte ministere, între care cel al Sănătății sau Muncii, în vreme ce alte 14 instituții guvernamentale primesc mai mulți bani. Campion este Ministerul Familiei, condus de Gabi Firea, pentru care este prevăzut un fond de șase ori mai mare decât în 2022.

Și Apărarea va avea un buget cu 52% mai mare în 2023. Ministerul Cercetării va primi cu 70% mai mulți bani, cel al Mediului, cu 76% comparativ cu 2022, în timp ce Serviciul de Telecomunicații Speciale va beneficia de o creștere de 62%. La polul opus se află Ministerul Energiei (buget cu 64% mai mic), Justiția va primi cu aproape 52% mai puțini bani, iar Sănătatea va pierde 6,3%.

Când va fi public bugetul de stat

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că proiectul de buget de stat pe 2023 va fi public joi, după şedinţa Executivului. Oficialul liberal speră ca documentul să fie aprobat până în sărbători: „Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face.

Construcţia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei romîneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”.

Polestar 2 primește upgrade de performanță prin software contra-cost, dar fără abonament anual

Polestar 2 primește upgrade de performanță prin software contra-cost, dar fără abonament anual

Mercedes a intrat în atenția fanilor mașinilor electrice în urmă cu câteva săptămâni din cauză că cere plata unui abonament pentru acces la performanțe mai înalte ale motoarelor electrice din mașinile sale.

Clienții vor trebui să scoată din buzunar peste 1.000 de euro pe an pentru un aport de performanță temporar, limitat din software. Totuși Mercedes nu este singura companie care oferă deblocarea unor funcții hardware deja instalate în mașini, însă concurența pare să fie mai puțin „lacomă”. Polestar, de exemplu, oferă upgrade-ul în schimbul unei sume fixe de bani.

Update-ul de Polestar 2 necesită o singură plată pentru 68 de cai putere în plus

Polestar, subsidiară Volvo, a anunțat că oferă acum un upgrade de performanță prin software pentru modelul Polestar 2. Acesta a fost dezvoltat după lansarea mașinii și permite „deblocarea” a 68 de cai putere în plus pentru motoarele electrice ale acesteia. Deși update-ul software nu este gratuit, acesta nici nu este tocmai „scump”, la 1.195 de dolari. În comparație, Mercedes cere această sumă în fiecare an în care dorești să ai activată performanța în plus.

Pentru instalarea acestui upgrade de performanță, nu trebuie decât să descarci software-ul direct de la bordul mașinii, nefiind necesară o vizită la service. De asemenea, doar versiunea Polestar 2 cu două motoare electrice primește acest upgrade, nu și versiunea Polestar 2 cu un singur motor.

Cei 68 de cai putere vor oferi un aport de performanță minor, dar care contează în special în depășiri. Accelerația de la 0 la 100 km/h este redusă la 4,2 secunde, în timp ce cuplul ridicat va conta în special între 70 și 130 km/h. De la 80 la 120 km/h, accelerația va dura doar 2,2 secunde.

Astfel de upgrade-uri au fost oferite însă de concurenți din piață, precum Tesla, gratuit pentru toți utilizatorii. Din când în când mașinile companiei lui Elon Musk primesc câte un update care îmbunătățesc consumul de energie, sau care oferă accelerație sau frânare mai rapidă și mai eficientă.

Reprezentanții Polestar spun că au luat în calcul taxarea pe bază de abonament pentru astfel de actualizări software, însă au decis că este prea complicat pentru utilizatori.

sursa: The Verge

6 ajutoare care intră în portofelUL ROMANILOR, de acum în maximum 30 de zile

Top 6 ajutoare care ne intră în portofel, de acum în maximum 30 de zile

În ultimele săptămâni, factorii de decizie de la nivel guvernamental au anunțat o serie de măsuri sociale pentru diverse categorii de români.

Ca să avem o evidență cât mai clară a formelor de sprijin, vom alcătui un top al celor mai importante măsuri sociale, respectiv ajutoare, pe care statul român urmează să le lanseze în următoarea perioadă, pe o arie de timp de maximum 30 de zile calendaristice.

Ca referință, precizăm faptul că vom include aici și măsurile de tipul creșterii salariului minim, fiindcă aceasta conține și decizia de a nu include 200 de lei la impozitare, ceea ce poate fi considerată, cel puțin de către o parte a angajaților, drept o formă de sprijin, importantă în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, atât pentru firme, cât și pentru populație.

Top ajutoare pe care urmează să le primim

1. Crește salariul minim pe economie

Coaliția de guvernare împreună cu partenerii sociali și reprezentanții mediului de afaceri au stabilit majorarea salariului minim brut garantat în plată în România la 3000 de lei. Din acești bani, 200 de lei sunt scutiți de impozite și contribuții la asigurări. Totuși, puțini români știu faptul că va exista un salariu minim diferențiat pentru românii care lucrează în construcții. Aceștia din urmă au 4000 de lei, tot de la 1 ianuarie 2023. Mențiunea foarte importantă este că vorbim de salarii brute, nu nete, ”în mână”.

În acest moment, salariul minim pe economie în brut este 2550 de lei, stabilit în toamna anului trecut, măsura intrând în vigoare de la începutul lui 2022. Salariul minim în construcții este de 3000 de lei, iar cei 200 de lei neimpozabili există de asemenea ca o posibilitate pentru patronii care vor să suplimenteze salariul minim.

2. Crește punctul de pensie

Tot de la 1 ianuarie 2023, pensionarii români vor beneficia de majorarea punctului de pensie. Valoarea acestuia va fi crescută la 1.785 lei, de la 1.586, cât este în prezent.

Mai mult decât atât, trebuie reținut că, din anul 2024, valoarea se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

3. Vouchere sociale pentru categoriile vulnerabile

Pe tot parcursul anului 2023, Guvernul va continua să acorde vouchere sociale pentru persoanele vulnerabile.

Este vorba despre 250 de lei pentru achiziționarea alimentelor de bază, oferiți o dată la fiecare două luni!

Aici au apărut unele schimbări față de 2022, respectiv a fost extinsă aria de beneficiari, ceea ce înseamnă că mai mulți români vor intra în posesia acestui ajutor, începând de anul viitor.

Conform anunțului proaspăt făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023 vor primi vouchere sociale:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidență caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

c) familiile cu cel puțîn 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Veniturile menționate sunt cele nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoană: pensii din acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

„Pentru beneficiarii nou introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu ocazia actualizării listelor cu beneficiari vor fi eliberate noi suporturi electronice. În cazul ultimelor liste transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023, distribuția și alimentarea cardurilor nou emise pot fi realizate până la dată de 31 martie 2024”, transmit guvernanții.

„Este un moment în care România, că și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru că toți românii să treacă cu bine peste acesta perioada”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

4. Cresc pensiile cu 12,5%

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pensiile se majorează cu 12,5%.

„Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

5. Ajutoare financiare suplimentare pentru pensionari

Iată ce ajutoare vor primi acești oameni:

a. 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b. 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c. 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Banii se vor acorda în două tranșe (lunile ianuarie și octombrie).

6. Măsuri de protecție socială extinsă

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută.

De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a subliniat premierul Ciucă.

Apple Music primește funcția de karaoke în timp real Apple Sing

Apple Music primește funcția de karaoke în timp real Apple Sing

Serviciul de streaming Apple Music primește o nouă funcție numită Apple Sing, care permite utilizatorilor să cânte melodiile preferate, în stil Karaoke.

Funcția este disponibilă atât pe telefon sau tabletă, cât și pe aplicația de televizor și poate fi activată pentru o selecție mare de melodii din portofoliul disponibil. Apple spune că funcționalitate Sing va fi compatibilă la lansare cu zeci de milioane din cele mai populare melodii de pe platformă.

Poți cânta alături de melodiile preferate prin intermediul Apple Music

Modul în care Apple Sing funcționează este simplu. Există posibilitatea de a scădea intensitatea vocii de pe melodia originală, iar versurile sunt afișate pe ecranul dispozitivului în timp real. Se pare însă că nu este vorba despre redarea de negative, ci despre utilizarea algoritmilor AI direct pe procesorul dispozitivului, pentru a elimina vocea de pe piesele ascultate.

Această tehnologie folosește astfel algoritmii dezvoltați de Apple pentru activarea funcțiilor de anulare a zgomotului de fundal, care pot izola anumite sunete pentru a le putea anula, la nevoie. Această tehnologie se regăsește atât în căștile AirPods Pro și Max, cât și în servicii precum FaceTime și chiar în iOS în cadrul apelurilor de voce.

Apple-Music-Sing-iPhone-14-Pro

Apple Sing va funcționa astfel pe toate telefoanele de la iPhone 11 și până în prezent, modele iPad începând cu generația 9, iPad Air 4 și iPad Pro 2021, cât și Apple TV 4K generația 3.

Actovarea Apple Sing se face prin accesarea versurilor din aplicația Apple Music. Apoi, folosind noua pictogramă în formă de microfon, poți controla volumul vocii, manual. Astfel, poți cânta peste piesă cu vocea originală dată mai încet, sau „aproape” fără voce. Este important de menționat că vocea nu dispare 100% nici pe cea mai mică intensitate de volum.

Dacă până acum afișarea versurilor urmărea melodia cuvânt cu cuvânt, acum, Apple Sing urmărește fiecare silabă, pentru a ajuta utilizatorii să urmărească mai bine ritmul. De altfel, inclusiv vocile secundare vor avea versurile afișate, putând cânta melodii în duet cu alte persoane.

Apple pregătește și 50 de playlist-uri dedicate Apple Sing, realizate doar din melodii compatibile cu această nouă funcție.

Din păcate, pentru cei care folosesc Apple Music pe Android, funcțiile de izolare a vocii nu vor fi disponibile în această variantă a aplicației. Totuși, funcțiile legate de versuri și afișarea lor ajung și pe aceste dispozitive.

sursa: TechCrunch

Tulburarea silențioasă care afectează tot mai mulți oameni. Mâncatul compulsiv poate avea un impact major asupra vieții

Tulburarea silențioasă care afectează tot mai mulți oameni. Mâncatul compulsiv poate avea un impact major asupra vieții

Tulburarea de mâncat compulsiv este probabil cea mai frecventă tulburare de alimentație existentă, afectând între 0,6-2,3 la sută dintre persoanele din întreaga lume.

Se estimează că poate apărea de două până la trei ori mai frecvent decât anorexia nervoasă – și unele dovezi sugerează că numărul cazurilor este în creștere.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este atât de frecventă, mulți oameni încă nu sunt conștienți de existența acestei afecțiuni. De fapt, multe persoane care suferă de tulburare de exces alimentar nici măcar nu realizează că o au, ceea ce înseamnă că nu primesc un diagnostic până la 30 sau 40 de ani.

Personalitatea de televiziune, autorul și hair stylistul Jonathan Van Ness a împărtășit recent pe rețelele de socializare luptele sale cu alimentația și greutatea sa, după „ani de zile în care s-a simțit scăpat de sub control mâncarea”.

El a descris faptul că suferă de tulburare compulsivă – o tulburare de alimentație caracterizată prin consumarea unor cantități mari de alimente cu sentimentul de a fi scăpat de sub control.

Mâncatul compulsiv poate duce la rezultate slabe în viață

Având în vedere răul care poate proveni din această afecțiune, conștientizarea făcută de oameni precum Van Ness poate ajuta mai mulți oameni să primească ajutorul de care au nevoie – în loc să sufere ani de zile singuri.

Alte câteva semne ale tulburării mâncatului compulsiv includ:

 • Mâncatul până când vă simțiți inconfortabil de sătul,
 • Mâncatul unor cantități mari de alimente, chiar și atunci când nu vă este foame,
 • Mâncatul mai repede decât în mod normal,
 • Sentimente de dezgust, stare de spirit scăzută sau vinovăție după mâncat.

Cu sprijinul adecvat, este adesea posibil să se identifice tulburarea de mâncat compulsiv înainte de apariția unor probleme grave.

Alte probleme de sănătate mintală sunt, de asemenea, frecvente, până la 70 la sută dintre cei care suferă de această boală raportând tulburări de dispoziție – cum ar fi depresia – sau anxietate.

Aproximativ un sfert dintre persoanele care suferă de tulburare de supraalimentare au încercat să se sinucidă. Tulburarea poate avea un efect major asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, oamenii raportând performanțe mai slabe la școală și rate de angajare mai scăzute.

O ironie tragică în ceea ce privește subrecunoașterea tulburării de hiperalimentare este că este o afecțiune foarte ușor de tratat.

Celor mai mulți oameni li se vor recomanda tratamente psihologice, cum ar fi terapia cognitivă, care îi poate ajuta să înțeleagă factorii care declanșează consumul excesiv de alimente și, de asemenea, îi poate ajuta să învețe obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Tratamentele psihologice pot fi extrem de eficiente atât pentru a-i ajuta pe oameni să înceteze să mai mănânce compulsiv, cât și pentru a îmbunătăți simptomele altor afecțiuni de sănătate mintală pe care le pot avea – cum ar fi depresia.

Mâncatul compulsiv nu este o experiență plăcută și adesea oamenii se simt speriați, rușinați sau vinovați în legătură cu simptomele lor, ceea ce face deosebit de dificil să vorbească despre aceste experiențe.

Inteligența artificială ar putea cauza probleme Google: ce spune creatorul Gmail

Inteligența artificială ar putea cauza probleme Google: ce spune creatorul Gmail

Omul din spatele motto-ului „nu fi rău” are câteva îngrijorări cu privire la ChatGPT.

Creatorul Gmail a făcut o predicție: noul chatbot ChatGPT va perturba complet afacerea Google, în decurs de un an sau doi, eliminând pagina cu rezultatele motorului de căutare în acest proces.

Până acum, probabil că ai întâlnit o serie de creații de la ChatGPT: un chatbot bazat pe inteligență artificială (AI) care poate face totul, de la a rescrie „Baby Got Back” în stilul Poveștilor Canterbury până la simularea propriului chatbot într-un chatbot.

Chatbot-ul, deschis publicului săptămâna trecută, este surprinzător de bun. Chiar dacă încă nu a convins pe nimeni că este sensibil – spre deosebire de IA de la Google – a fost suficient de bun pentru a convinge un profesor de istorie și tehnologie că studentul lor a fost atent la un seminar. Botul are o serie de utilizări, inclusiv scrierea codului utilizabil și căutarea erorilor în codul creat de oameni amatori.

Ceea ce l-a impresionat pe Paul Buchheit, inginerul din spatele Gmail și al motto-ului Google „nu fi rău” acum eliminat, este calitatea răspunsurilor la întrebările adresate acestuia, în comparație cu rezultatele pe care le obții pentru aceeași interogare de la Google.

Chatbot-ul folosește ceva numit „învățare prin consolidare din feedbackul uman”, pentru a realiza impresionanta procesare a limbajului natural pe care o face.

AI-ul este sfârșitul Google?

„Învățarea prin consolidare din feedbackul uman este un tip de învățare automată care implică antrenarea unui model prin furnizarea acestuia cu feedback de la un utilizator uman. Acest feedback poate lua multe forme, cum ar fi un scor sau o etichetă binară „corectă” sau „incorectă”, a explicat ChatGPT pentru IFLScience.

„Modelul folosește acest feedback pentru a învăța și pentru a-și îmbunătăți performanța la o anumită sarcină. De exemplu, dacă un model este antrenat să clasifice imagini cu animale, i se poate oferi feedback cu privire la performanța sa de către un utilizator uman care etichetează fiecare imagine ca fiind fie „corectă” sau „incorectă”.

Modelul se îmbunătățește cu cât are mai mult feedback și va primi o mulțime din asta, acum că sistemul este deschis publicului.

„Pe măsură ce modelul primește din ce în ce mai mult feedback, folosește aceste informații pentru a-și ajusta parametrii interni și pentru a-și îmbunătăți performanța. Acest proces iterativ continuă până când modelul atinge un nivel satisfăcător de performanță la sarcină”, a continuat bot-ul.

„Unul dintre beneficiile cheie ale învățării prin consolidare din feedbackul uman este că-i permite modelului să învețe din cunoștințele unice ale unui utilizator uman. Acest lucru poate ajuta modelul să dezvolte o înțelegere mai nuanțată a sarcinii și să-și îmbunătățească performanța în moduri care ar putea să nu fie posibile cu metodele tradiționale de învățare automată”.

Toate bune și frumoase, dar cum ar putea acest lucru să perturbe uriașul de căutare Google? Pe lângă faptul că oferă rezultate mai detaliate decât Google și explică răspunsurile într-un mod mai natural, problema pentru Google este că ar putea elimina necesitatea generatorului de bani: pagina cu rezultatele căutării.

Când introduci o interogare pe Google, ți se prezintă mii de rezultate naturale – plus reclame, în care companiile au plătit pentru a fi asociate cu anumite cuvinte cheie.

Buchheit crede că chatbot-ul de la OpenAI ar putea elimina efectiv pagina cu rezultatele căutării în întregime și, odată cu aceasta, o sursă uriașă de venit Google.

Care au fost cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2022

Care au fost cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2022

Ca la fiecare final de an, Google publică topurile celor mai populare (trending) căutări ale românilor în anul care tocmai se încheie.

Fiecare listă atinge subiecte și oamenii care au generat cel mai mare interes în căutările inițiate din România, cele mai populare evenimente în 2022 pentru români, care au fost preocupările acestora în materie de filme, seriale și rețete sau ce întrebări și-au pus.

În mod previzibil, războiul din Ucraina a fost subiectul numărul unu în căutările românilor pe Google, Ucraina, Rusia și liderii celor două țări aflându-se printre cei mai căutați termeni. Următorul subiect care i-a preocupat pe români recensământul populației, acesta fiind cel mai popular eveniment în căutările din România.

Pe lista 2022 a căutărilor pe Google se găsesc evenimente globale precum decesul reginei Elisabeta a Marii Britanii, concursul Eurovision – ediția de anul acesta fiind una marcată de controverse, lansări de tehnologie și un subiect tot mai presant pe agenda publică globală, care se impune și pe cea locală: schimbările climatice.

Succesele înotătorului român David Popovici l-au adus printre cei mai căutați oameni pe Google în România. În această listă îi regăsim pe actorul Will Smith, propulsat aici de incidentul cu Chris Rock de la Oscarurile anului acesta, sau pe cântărețul Florin Salam, despre care s-a scris (eronat) anul acesta că a murit. Filmul românesc „Teambuilding” nu este doar primul în topul filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2022, ci și în cel al căutărilor.  În top 3 cele mai populare filme în căutările Google se află încă un film românesc, „Capra cu trei iezi”, fiind pentru prima oară când regăsim două filme românești între primele trei în acest top (din 2011, de când Google publică topurile căutărilor în România).

Ce este roxadustat?, s-au întrebat românii pe Google, după aflarea știrii despre acuzația de dopaj a Simonei Halep. Ce sunt NATO, Schengen sau ROBOR s-au întrebat românii anul acesta, reflectând astfel temele importante de pe agenda anului în România –  războiul din Ucraina, aderarea la Schengen șievoluția dobânzilor. NFT sau Metavers s-au mai aflat pe lista de întrebări, arătând un interes către inovațiile lumii digitale.

Românii au căutat idei de cină, dar și costume de Halloween sau de nume pentru Instagram. Vacanțele în Grecia și Bulgaria (varianta all inclusive, mai precis) au fost cele mai populare în căutările de profil pe Google. Tenerife, Croația, Egipt sau Albania au fost destinații populare în căutările după vacanțe, listă pe care găsim și locuri exotice, precum insulele Seychelles.

Cea mai populară reţetă în căutările românilor în 2022 a fost rețeta de negresă. În lista căutărilor după reţete regăsim preparate din topurile anilor anteriori, precum macarons, dar și unele destul de inedite, precum cea de aluat tempura sau de balmoș (mâncare ciobănească cu brânză și mămăligă).

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2022 au fost realizate folosind liste de căutări „trending”: căutări care au înregistrat o creștere puternică în 2022 față de 2021, pe o perioadă considerabilă de timp, indicând astfel un interes sporit și susținut pentru respectivul subiect.

Listele au fost create folosind combinat mai multe servicii și instrumente Google, care împreună pot oferi o imagine detaliată asupra trendurilor de căutare la nivel global și regional.

Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp și termeni utilizați.

Neuralink, compania lui Elon Musk, anchetată după ce ar fi ucis 1.500 de animale

Neuralink, compania lui Elon Musk, anchetată după ce ar fi ucis 1.500 de animale

Foto: Profimedia Images

Startup-ul Neuralink, controlat de miliardarul Elon Musk, este anchetat de autoritățile federale din SUA pentru potențiale încălcări ale drepturilor animalelor, transmite Reuters.

Potrivit unor surse interne din firmă, testele și procedurile sunt grăbite, cauzând suferință care nu este necesară animalelor. Firma ar fi ucis până acum peste 1.500 de animale, printre care 280 de oi, porci și maimuțe.

Neuralink vrea să dezvolte un implant pentru creier care ar putea ajuta persoanele paralizate să meargă din nou sau, ulterior, să le permită oamenilor să își îmbunătățească performanțele cognitive.

Ancheta a fost deschisă de Departamentul pentru Agricultură din SUA la cererea unui procuror federal. Startup-ul ar fi încălcat prevederile Legii pentru Bunăstarea Animalelor, care arată cum trebuie făcute testele și cercetările în domeniu.

Potrivit angajaților cu care a vorbit Reuters, cercetătorii Neuralink sunt presați de Elon Musk să avanseze mai rapid cu dezvoltarea implantului. Din cauza nenumăratelor eșecuri, multe teste au fost repetate pe alte animale, iar numărul victimelor a crescut substanțial.

Elon Musk și persoanele care conduc compania nu au răspuns la întrebările Reuters.

Neuralink vrea să conecteze creierele oamenilor la computere

Neuralink a anunțat că vrea să dezvolte, în viitor, implanturi speciale care să le permită persoanelor să se conecteze la computere. Potrivit lui Musk, va exista posibilitatea ca oamenii să își descarce gândurile, cunoștințele și amintirile, apoi să le păstreze astfel încât să poată fi accesate în viitor.

Totodată, potrivit miliardarului, creierele umane vor putea asimila într-un timp foarte scurt cantității mari de informație. Astfel, oamenii se vor putea conecta la un computer prin intermediul unui implant, iar peste câteva secunde sau minute vor deveni experți în botanică sau anatomie.

Musk crede că aceste tehnologii sunt necesare pentru ca oamenii să poată concura în viitor cu roboții înzestrați cu inteligență artificială.

Telegram primește opțiune de conectare fără număr de telefon, funcție auto-delete și alte noutăți

Telegram primește opțiune de conectare fără număr de telefon, funcție auto-delete și alte noutăți

Telegram permite acum accesarea conturilor de utilizator fără introducere anumărului de telefon, dezvoltatorul anunțând ”o nouă eră a intimității” pentru utilizatorii platformei de mesagerie.

Astfel, utilizatorii Telegram pot controla cine le poate vedea numărul de telefon și dacă alții îi pot găsi după număr. ”Astăzi, confidențialitatea intră într-o nouă eră”, utilizatorii putând folosi numere anonime bazate pe tehnologia blockchain pentru a accesa Telegram fără o cartelă SIM.

Interesant este că pentru înregistrarea contului de utilizator este necesară în continuare asocierea cu un număr de telefon. Însă ulterior, te vei putea conecta folosind „alias-ul” generat folosind tehnologia partenerului Fragment, cel real rămânând anonimizat folosind tehnologia blockchain.

Spre exemplu, dacă te reconectezi folosind o rețea nesigură, interceptarea codului anonimizat nu va permite asocierea cu identitatea ta reală. Iar cum și restul comunicațiilor sunt protejate folosind tehnologii de criptare end-to-end, anonimitatea oferită este practic deplină.

O altă noutate pentru utilizatorii Telegram este opțiunea Auto-Delete All Chats. Odată bifată, setarea asigură „curățarea” istoricului de conversațiile mai vechi decât intervalul de timp specificat. Pe lângă opțiunile selectabile de o zi, o săptămână sau o lună, utilizatorii pot seta orice interval de expirare doresc. Totodată, este permisă bifarea manuală a contactelor pentru care dorești să aplici această regulă, păstrând istoric conversațiile uzuale, cum sunt cele purtate cu membrii familiei.

O altă noutate este Topics 2.0, Telegram permițând administratorilor de grupuri cu peste 100 de membri si organizeze conversațiile pe topic-uri de discuție. Canalele astfel organizate au o structură pe două coloane, cu acces rapid la subiectele de discuție disponibile. În formula actuală, administratorii pot fixa la începutul listei până la 5 topic-uri de discuție. De asemenea, fiecare topic poate avea mai multe mesaje fixate (pinned) pentru vizibilitate crescută, structura amintind de vechile forumuri de discuție găzduite online.

O altă noutate este funcția ”Aggressive Anti-Spam”. Disponibilă sub forma unei setări de bifat pentru grupurile de Telegram administrate, acesta este un sistem bazat pe algoritmi automați care promite să blocheze postările de tip Spam. Administratorii de grupuri vor avea și opțiunea de raportare false positive, pentru mesajele blocate în mod eronat.

Lista noutăților continuă cu o funcție pentru generarea de coduri QR temporare, pe care le poți trimite persoanelor care vrei să te contacteze, fără a le dezvălui detalii personal-identificabile precum numele de utilizator sau numărul de telefon.

Apple pregătește un Macbook cu ecran pliabil. Când l-ar putea lansa

Apple pregătește un Macbook cu ecran pliabil. Când l-ar putea lansa

Potrivit informațiilor circulate din rândul partenerilor Apple sud-coreeni, compania americană lucrează deja cu furnizorii de componente pentru dezvoltarea unui Macbook cu ecran pliabil.

Aparent, pregătirile se află la stadiul de evaluare și selectare a viitoarelor componente, Apple acordând importanță deosebită fiabilității oferite. Aflăm totuși că viitorul dispozitiv ar urma să fie un portabil cu ecran de 20” in modul extins, prea mult pentru a putea vorbi de o tabletă sau smartphone pliabil.

Una dintre solicitările aduse furnizorilor este dezvoltarea unei combinații de ecran / balama în măsură să reziste la un număr foarte mare de acțiuni pliere-depliere, reflectând condiții reale de utilizare a dispozitivului.

Aparent, produsul ar urma să fie o versiune îmbunătățită a seriei Macbook de 15.3 inch, ecranul oferind această diagonală în modul pliat. Astfel, modul „extins” ar putea să ofere o experiență similară utilizării unei tablete.

Alternativ, este posibil ca „jumătatea” mai mică de sub balamaua orizontală apară desfășurată lângă tastatura fizică, luând rolul de touchpad sau bară de instrumente. O altă variantă ar fi ca Apple să dezvolte un Macbook cu tastatură detașabilă, similar modelului Lenovo Thinkpad X1 Fold de acum doi ani.

Este așteptat ca primul Macbook pliabil să folosească mecanisme pentru balama furnizate de producători taiwanezi, cum ar fi Nippon Nippon, un furnizor pe care Apple l-a folosit și în trecut pentru echiparea sistemelor MacBook.

În schimb, ecranele pliabile vor fi cel mai probabil soluții OLED livrate de Samsung, Apple având puține alternative care să întrunească cerințele stricte de calitate și rezistență. Un argument decisiv ar putea fi și tehnologia Ultra Thin Glass (UTG), dezvoltată de Samsung pentru protejarea ecranelor pliabile împotriva zgârieturilor.

Alternativ, Apple ar putea selecta și un ecran cu tehnologie microLED. Diferită de tehnologia miniLED, microLED promite luminozitate mai ridicată, saturație de culoare și eficiență energetică superioară celei OLED.

Surse din industrie au susținut în trecut că Apple ar investi deja în crearea propriei fabrici de ecrane microLED, tehnologia urmând să o substituie în cele din urmă pe cea OLED.

Producția smartphone globală a încetinit cu 11% în trimestrul T3-2022, anunțând vremuri grele pentru industrie

Producția smartphone globală a încetinit cu 11% în trimestrul T3-2022, anunțând vremuri grele pentru industrie

Cu excepția numelor mari, precum Apple și Samsung, majoritatea producătorilor smartphone anunță scăderi cu două cifre ale vânzărilor.

Frânarea progresivă a producției reprezentând doar o soluție de urgență care ar putea să nu ferească de faliment unii dintre jucătorii mai mici sau mai puțin adaptabili la condiții economice potrivnice.

Potrivit datelor semnate de compania de analiză Trendforce, producția globală de dispozitive smartphone s-a redus cu 11% în trimestrul T3-2022, comparat perioadei similare a anului trecut, cu livrări estimate la 289 milioane de unități pentru intervalul iulie-septembrie.

Trendforce dă vina pe vânzările slabe obținute în trimestrele precedente, rezultând stocuri excesive de produse pentru care nu se găsesc suficienți cumpărători.

Factori precum războiul Rusia-Ucraina, tensiunile politice dintre China și SUA și încetinirea economiei globale au afectat vânzările smartphone începând cu al doilea trimestru al acestui an. Companiile au început să reducă producția chiar din T2. Cel mai recent raport Trendforce arată că producția a rămas aproape la același nivel în T2 și T3.

Din punct de vedere al vânzătorilor, Samsung rămâne lider al pieței cu o producție totală de 64,2 milioane de unități. În ciuda unei tendințe de staționare observată în restul industriei, producătorul sud-coreean a livrat mai multe smartphone-uri în T3 decât în T2. Ce-i drept, este vorba de o creștere minoră de 3,9%, raportată după o reducere semnificativă a producției în trimestrul anterior.

Cât despre perioada următoare, așteptările sunt ca Samsung să piardă poziția fruntașă în clasamentul pentru final de an, în fața rivalului Apple. De altfel, aceasta este o tendință observată aproape în fiecare an, Apple realizând cele mai mari vânzări în perioada sărbătorilor de iarnă.

Trendforce estimează reducerea cotei de piață a Samsung de la 22,2% la 20,2% în T4, în timp ce Apple ar putea crește de la 17,6% la 24,6%. Avântul obținut de producătorul iPhone ar putea lovi și în vânzările Xiaomi, Oppo și Vivo.

Deși își vor păstra locul trei, al patrulea și, respectiv, al cincilea pe piața globală, cele trei branduri asiatice vor avea vânzări în scădere, față de anul anterior.

A fost lansat jocul în care îl poți juca pe Iisus Hristos

A fost lansat jocul în care îl poți juca pe Iisus Hristos

Un joc video controversat, în care personajul principal este Iisus Hristos, a fost lansat pentru PC.

I Am Jesus Christ urmărește viața Mântuitorului, de la naștere și până la crucificare.

Titlul, dezvoltat de studioul independent SimulaM, pune jucătorii în pielea lui Hristos. Aceștia pot face minuni, interacționa cu apostolii și alte personaje biblice sau pot lupta cu Satana.

Jocul a fost anunțat în 2019 și a stârnit multe controverse.

De atunci și până la debutul recent pe piață al unui prolog de sine stătător nu am mai auzit nimic despre proiect.

Iisus Hristos
În I Am Jesus Christ jucătorii vor putea face minuni. (Foto. Steam)

Titlul final va fi disponibil mai târziu și va include 30 de minuni și 60 de personaje biblice. Finalizarea lui va dura cel puțin 10 ore, potrivit dezvoltatorului.

Prologul I Am Jesus Christ poate fi jucat în câteva minute, dar a fost destul de bine primit de utilizatori. Unii l-au asemănat chiar cu Elder Scrolls: Oblivion. Deocamdată, recenziile de pe Steam sunt majoritatea pozitive. Câțiva gameri au criticat, însă, problemele tehnice și abaterile de la Biblie.

Cel mai probabil jocul final va fi finalizat în al doilea trimestru din 2023, potrivit SimulaM.

I Am Jesus Christ Prologue – cerințe minime de sistem:

Sistem de operare: Windows 10

Procesor: Intel Core i3-2100 sau AMD Phenom II X4 965

Placă video: GeForce GTX 550 Ti  sau Intel HD 620

RAM: 4 GB

Capacitate de stocare internă disponibilă: 15 GB

Potențială dată de lansare pentru Star Wars Jedi: Survivor. Când vom vedea jocul în acțiune

Potențială dată de lansare pentru Star Wars Jedi: Survivor. Când vom vedea jocul în acțiune

Foto: Electronic Arts

O scăpare a publisher-ului Electronic Arts, a dezvăluit, prin intermediul paginii oficiale de Steam a jocului, data de lansare pentru Star Wars Jedi: Survivor, continuarea apreciatului Star Wars Jedi: Fallen Order.

Astfel, conform acestei listări, eliminată între timp, noul titlu Star Wars ar trebui sa fie disponibil începând cu 16 martie 2023.

Publisher-ul nu a rămas indiferent în fața acestei mici scăpări, dezvăluind că primele secvențe de gameplay din Star Wars Jedi: Survivor vor fi dezvăluite în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor The Game Awards 2022, ce va avea loc vineri, 9 decembrie 2022, cu începere de la 2:30 dimineața (ora României) .Cel mai probabil, în cadrul acestui eveniment, va fi confirmată și data de lansare pentru Jedi: Survivor.

The journey continues…

Experience the action-packed gameplay of Star Wars Jedi: Survivor @thegameawards – streaming live Dec. 8: https://t.co/1zOZ1Piywh #StarWarsJediSurvivor pic.twitter.com/g2mabUWVXy

— EA Star Wars (@EAStarWars) December 5, 2022

Realizat de aceeași echipă de la Respawn Entertainment responsabilă și pentru Fallen Order, Jedi: Survivor va continua povestea lui Cal Kestis, la cinci ani de la evenimentele din jocul precedent al seriei. Încercând să dejoace planurile Imperiului, Cal începe să simtă presiunea și responsabilitatea ce revine singurului supraviețuitor Jedi din galaxie.

Dacă listarea de pe Steam se adeverește, Star Wars Jedi: Survivor va fi lansat pe 16 martie 2023, în versiuni pentru PlayStation 5, Xbox Series X|S și PC.

Sursa: Steam, EA Star Wars Twitter

HBO Max s-ar putea închide, în locul său ar urma să fie lansat „Max” cu tot conținutul Warner Bros. Discovery

HBO Max s-ar putea închide, în locul său ar urma să fie lansat

HBO Max, serviciul care a înlocuit vechiul HBO Go, este considerat a fi încă destul de nou, însă acesta ar putea fi înlocuit foarte curând cu un altul.

Între timp, companiile Warner Bros și Discovery au fuzionat, iar acest eveniment a venit cu o serie de schimbări majore în oferta de filme și seriale de pe HBO Max, dar și pentru planurile de viitor ale studiourilor.

Filme care erau deja aproape finalizate au fost anulate, în timp ce multe producții originale și licențiate au dispărut din oferta HBO Max. Se pare însă că schimbările nu se termină, iar HBO Max ar putea renunța la numele din prezent.

HBO Max ar putea fi înlocuit cu un serviciu care include mai multe „canale”

Se pare că noua conducere Warner Bros. Discovery dorește să separe brand-ul HBO de cel al serviciului de streaming. Întrucât noul serviciu care îl va înlocui va integra atât conținutul HBO, cu filme și seriale, dar și conținutul Discovery, cu emisiuni și documentare, HBO nu ar descrie corect întreaga ofertă de producții. Astfel, conform CNBC, noul serviciu se va numi simplu, „Max”.

Max ar putea implementa câteva idei inspirate de Disney+, precum organizarea diverselor brand-uri deținute de Warner Bros. Discovery în noua aplicație. Disney+ are canale separate pentru Marvel, Animații Disney, Pixar, Star Wars, National Geographic și Stars, iar Warner Bros. Ar putea oferi pe Max canale precum DC Comics, Discovery, Warner Bros., CNN și altele, care sunt sub umbrela sa.

Planul noului CEO Warner Bros. Discovery este să crească profitabilitatea companiei, iar acest lucru ar putea veni și cu creșteri de prețuri pentru accesul la serviciile sale.

În anumite țări, HBO Max și Discovery Plus oferă și abonamente cu reclame, iar unul dintre planuri este creșterea veniturilor din zona de advertising. Astfel, este posibil să primim astfel de servicii și în țările în care nu erau încă.

sursa: CNBC

Adopția Windows 11 este lentă. Windows 10 rămâne cea mai populară versiune

Adopția Windows 11 este lentă. Windows 10 rămâne cea mai populară versiune

Windows 11 este deja lansat de mai bine de un an pe piață, însă adopția noului sistem de operare de la Microsoft nu pare să fie la fel de mare precum s-ar fi așteptat compania.

Chiar dacă upgrade-ul la noul software este gratuit pentru cei care folosesc Windows 10, mulți utilizatori se feresc de acesta, mai ales după toate problemele pe care cei care au trecut la Windows 11 le-au descoperit în ultimele luni. Astfel, Windows 10 rămâne sistemul de operare dominant în zona de PC-uri.

Windows 11 crește încet, dar sigur, datorită vânzărilor de computere noi

Conform Statcounter, Windows 10 rămâne pe primul loc cu majoritatea sistemelor active din prezent, însă este și într-o continuă scădere. Dacă în urmă cu un an, la lansarea Windows 11, acest sistem de operare reprezenta 82,45% din totalul PC-urilor active monitorizate de Statcounter, în prezent, acesta a scăzut la 69,77%. Astfel, este evidentă trecerea la Windows 11, însă nu cu o viteză foarte mare.

Pe parcursul unui an, Windows 11 a câștigat 16,12% din piață, cu o creștere mare în luna februarie, atunci când au fost lansate noi generații de laptop-uri, primele care ofereau Windows 11 preinstalat. Astfel, creșterea acestui sistem de operare va fi sigură, întrucât toate computerele noi vândute de companii vin cu Windows 11 din fabrică.

windows 10 windows 11

Pe locul al treilea se află în continuare Windows 7, care a fost depășit de Windows 11 abia în luna august. Cu 10,24%, Windows 7 este chiar într-o ușoară creștere față de luna octombrie, când reprezenta sub 10% din piață.

Printre versiunile pe care StatCounter le urmărește, încă apar și Windows 8.1, Windows 8 și Windows XP, care încă apar în statistici cu 2,53%, 0,79%, respectiv 0,4%.

Aceste versiuni de software nu mai au însă suport software activ, iar orice vulnerabilitate descoperită de hackeri va putea fi folosită pentru a afecta sistemele conectate la internet.

De altfel și Windows 7 se află într-o situație similară, însă acea versiune a fost atât de îndrăgită întrucât utilizatorii cu greu se îndură să renunțe la ea.

sursa: statcounter

Facebook amenință că va bloca site-urile de știri în SUA, dacă va trebui să plătească pentru conținutul lor

Facebook amenință că va bloca site-urile de știri în SUA, dacă va trebui să plătească pentru conținutul lor

Facebook joacă din nou aceeași carte și în SUA, amenințând că va bloca site-urile de știri dacă Congresul American va adopta o lege care permite publicațiilor să negocieze remunerație pentru conținutul lor pe rețelele de socializare.

Proiectul de lege se numește Journalism Competition and Preservation Act și ar trebui să permită jurnaliștilor să negocieze înțelegeri echitabile cu Facebook, Twitter și alte platforme, care deși afișează conținutul de știri printre reclame, nu plătesc pentru acesta.

Facebook spune că legea ar stabili un precedent „înfiorător”

„Dacă Congresul adoptă o lege slab documentată ca parte a unei legislații de siguranță națională, vom fi forțați să luăm în considerare scoaterea știrilor de pe platforma noastră complet, decât să ne supunem unor negocieri forțate de guvern care nu iau în considerare valoarea pe care o oferim către publicațiile de știri prin trafic crescut și abonamente. Journalism Competition and Preservation Act nu recunoaște faptul cheie: publicațiile online și televiziunile își pun conținutul pe platforma noastră de bunăvoie pentru că le aduce beneficii financiare, nu invers. Nicio companie nu ar trebui să fie forțată să plătească pentru conținut pe care utilizatorii nu doresc să îl vadă, iar asta nu este o sursă de venit importantă. În termeni simpli, faptul că guvernul creează o entitate de tip cartel care obligă o companie privată să subvenționeze alte entități private, stabilește un precedent înfiorător pentru toate afacerile americane.”, a publicat Andy Stone, reprezentat Meta pe contul său de Twitter.

Rețeaua de socializare Facebook a demonstrat că este dispusă să își pună în aplicare amenințările atunci când a blocat efectiv toate publicațiile de știri din Australia atunci când o lege similară a fost adoptată.

Eventual, Meta a revenit după două luni la masa negocierilor și a realizat parteneriate contra cost cu publicațiile de știri, însă de pe o poziție mai favorabilă. Cel mai probabil, compania va adopta aceeași tactică și în SUA.

sursa: The Verge

Google Lens înlocuiește Google Translate pentru căutările vizuale inițiate cu ajutorul camerei foto

Google Lens înlocuiește Google Translate pentru căutările vizuale inițiate cu ajutorul camerei foto

Utilizatorii de Android și iOS vor putea folosi tehnologiile Google Lens bazate pe realitate augmentată (AR) pentru a afla informații despre obiectele și locațiile întâlnite.

Spre exemplu, vei putea descoperi promoțiile active cu o simplă poză făcută la intrarea în magazin. Vei putea afla informații detaliate despre obiective de interes turistic și traduce în timp real panourile cu mesaje întâlnite în vacanțele tale, textul apărând direct pe ecranul telefonului.

Aplicația Google Lens suportă inclusiv traducerea offline a textului preluat folosind camera foto, operațiunea funcționând pentru oricare dintre limbile acceptate cu condiția să fi descărcat dinainte pachetul relevant de traducere offline. Traducerea va apărea într-o suprapunere peste textul original și este un instrument excelent pentru persoanele care călătoresc mult.

Cu modificarea adusă de Google, folosirea butonului Translate deschide aceeași interfață Lens UI, atât din aplicația Google Lens cât și din Google Translate. Funcționalitatea permite inclusiv salvarea capturilor de ecran, spre a fi vizualizate ulterior în forma originală sau în versiunea tradusă.

Principalul avantaj este dat de includerea tehnologie Magic Eraser. Demonstrată mai întâi pe telefoanele pixel, aceasta permite substituirea textului original cu versiunea tradusă într-un mod mult mai convingător, păstrând aspectul original al imaginii.

Funcționalitatea AR Translate are un timp de răspuns de aproximativ 100 milisecunde, atât la analizarea capturilor de ecran dar și la procesarea imaginilor obținute în timp real folosind camera foto.

Altfel spus, experiența oferită utilizatorilor este aproape instantanee și cu minime alterări a imaginii-sursă, traducerile fiind integrate cu aspectul original al imaginii.

Apple începe să mute în afara Chinei și producția iPad, spre exasperarea regimului de la Beijing

Apple începe să mute în afara Chinei și producția iPad, spre exasperarea regimului de la Beijing

Protestele violente apărute la fabricile Foxconn din China, pe fondul măsurilor anti-COVID și alte „erori tehnice” cel puțin discutabile, par să urgenteze planurile Apple pentru relocarea cât mai rapidă a producției în regiuni ale lumii cu „ambianță” ceva mai predictibilă.

Din păcate pentru Apple, exit-ul din China nu este chiar atât de ușor pe cât pare, producătorul iPhone 14 fiind captiv unul lung șir de dependențe pe lanțul de aprovizionare. Pur și simplu nu poți muta asamblarea finală a dispozitivelor într-o țară „rivală” lăsând în urmă furnizori esențiali de componente, a căror strategie de business poate fi oricând influențată pe criterii politice.

O altă problemă pe care Apple nu o va putea depăși cu ușurință este cea a lipsei angajaților calificați, India fiind mai degrabă o destinație pentru companii de îmbrăcăminte, industria auto și alți factori economici axați pe muncă fizică.

Cel puțin deocamdată, doar China oferă combinația „ideală” a unui sistem de învățământ ultra-competitiv și nivel de trai suficient de scăzut pentru a livra un flux constant de muncitori bine instruiți, dispuși să lucreze pe bani puțin în fabricile contractate partenerilor occidentali.

În schimb, India s-a făcut remarcată mai degrabă prin forță de muncă slab instruită și predispusă la revolte violente, lipsa infrastructurii și alte probleme.

Totuși, Apple a făcut progrese importante cu partenerii din India, anunțând demararea producției iPhone 14 în regiune la scurt timp după anunțul oficial de lansare. În prezent, până la 35% din producția iPhone vine din India, gama iPad intrând acum pe această listă.

Momentan, nu este clar cât anume din producția iPad va veni din afara Chinei, Apple confirmând diversificarea producției și cu fabrici din Vietnam. Per total, Apple țintește să aibă cel puțin 30% din producția totală de electronice livrată de alte fabrici din regiunea Asiei.

Totodată, Apple caută să-și suplimenteze capacitatea de aprovizionare cu furnizori din SUA, acoperind măcar aspecte esențiale precum furnizarea microprocesoarelor de înaltă tehnologie.

Meta va scana utilizatorii Facebook Dating folosind tehnologii AI de recunoaștere facială

Meta va scana utilizatorii Facebook Dating folosind tehnologii AI de recunoaștere facială

Constrâns de autoritățile europene, Facebook anunța în urmă cu doar un an că nu va mai scana pozele și clipurile utilizatorilor folosind recunoaștere facială.

Acum, aceleași autorități motivează reintroducerea acelorași tehnologii într-o versiune asistată de inteligență artificială.

După ce promitea anul trecut că va șterge datele biometrice a peste 1 miliard de utilizatori, totodată renunțând la folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială în cadrul rețelei de socializare, Meta revine acum la gânduri mai „profitabile”, anunțând că va scana fețele amatorilor de întâlniri romantice intermediate prin serviciul Facebook Dating folosind un nou sistem asistat de inteligență artificială. Totul pentru un scop banal: validarea vârstei trecută la înregistrarea contului de utilizator.

Sub formula inițială, pentru a accesa Facebook Dating nu trebuia să-ți faci un cont separat, să treci prin verificări amănunțite, nici măcar să instalezi o nouă aplicație pe telefon. Totul se petrece pe site-ul Facebook sau în aplicația pe care o ai deja. Cele două profiluri sunt însă separate prin conținutul care este disponibil fiecăruia. Facebook spune că nu te poți „trezi” cu un profil de Dating, deci va trebui să îți faci unul manual.

Poți alege ce fotografii să apară pe cel pentru Dating, poți alege ce informații despre tine să apară public și dacă să integrezi din Facebook interesele tale precum evenimentele la care mergi sau grupurile din care faci parte. De altfel, există chiar și funcții dedicate prin care poți întâlni persoane care merg la aceleași evenimente sau fac parte din aceleași grupuri ca tine.

Problema este că prin această abordare relaxată, conturile Facebook Dating au trecut prin aceleași „găuri din gard” ca și restul conturilor de Facebook, lunga listă de conturi duplicat, sau înregistrate pentru SPAM, primind o extensie cu conturi folosite de utilizatorii minori aflați în căutare de „experiențe noi”.

În scandalul inevitabil ce a urmat, administratorul Meta a fost acuza de neglijarea utilizatorilor minori prin omiterea unui sistem eficient de validare a eligibilității pe criteriu de vârstă, conturile de dating putând fi înregistrate doar pe baza vârstei declarată în mod voluntar.

Încercând să corecteze această scăpare, Meta recurge tocmai la tehnologiile invazive de recunoaștere facială la care a fost constrânsă să renunțe anul trecut, folosite însă la scară redusă.

Potrivit Meta, nu oricine dispune de mijloacele necesare pentru încărcarea unei copii obținută după Cartea de Identitate, scanarea faciale reprezentând o alternativă convenabilă. Pentru a evita cât mai mult suspiciunile, Meta apelează la serviciile partenerului Yoti.

Vestea bună este că vârsta solicitanților de conturi Facebook Dating va putea fi verificată cu acuratețe de 98%. Vestea mai puțin bună este că semnăturile faciale astfel obținute ajung la o terță companie din SUA, care va procesa aceste date fără ca eventuale abuzuri să fie direct imputabile clientului Meta.

Google adaugă opțiunea de arhivare pentru aplicațiile de Android

Google adaugă opțiunea de arhivare pentru aplicațiile de Android

Google Android va permite ”arhivarea” aplicațiilor rar folosite, ca alternativă la dezinstalarea permanentă.

Deosebit de utilă amatorilor de jocuri pe Android care ar dori să încerce un alt titlu fără a pierde salvările realizate în jocul actual, noua funcție permite păstrarea setărilor personalizate în spațiul cloud, până când decizi să revii asupra aplicației respective.

Aplicațiile astfel arhivate vor ocupa cu până la 60% mai puțin spațiu de stocare, putând fi restaurate în câteva secunde dacă ai din nou nevoie de ele.

Opțiunea de arhivare a devenit posibilă prin introducerea unui nou tip de APK, facilitând „spargerea” aplicațiilor în pachete mai mici, separând elementele care asigură funcționalitatea esențială (ex. recepționarea de notificări, afișarea interfeței) de funcțiile mai avansate sau pur și simplu rar folosite.

Tehnologia intenționată în primul rând să reducă volumul de date descărcat și timpii de aplicare ai actualizărilor va permite în curând și reducerea efectivă a dimensiunii aplicațiilor instalate, prin reîmpachetarea acestora în APK-uri create local, care conțin inclusiv setările personalizate de utilizator.

Altfel spus, aplicația nu este complet dezinstalată, fișierele esențiale putând fi oricând re-descărcate din Play Store.

Aparent, nu toate aplicațiile de Android vor suporta arhivare, dezvoltatorii putând să opteze pur și simplu împotriva suportului archived APK. În astfel de situații, aplicațiile rar utilizate vor avea pur și simplu afișată opțiunea ”Dezinstalare”, de folosit în caz că utilizatorul nu le mai consideră folositoare.

O altă noutate este afișarea unei „bule” pentru aplicațiile aflate în proces de instalare sau actualizare, informând utilizatorii despre starea acestora. În formula actuală, aplicațiile instalate sau actualizate pot fi urmărite din interfața Play Store, sau cu ajutorul alertelor de notificare afișate temporar.

În noua formulă, pe ecranul telefoanelor cu Android va apărea o „bulă” nu foarte diferită celei afișate pentru anunțarea mesajelor primite pe Facebook Messenger, utilizatorii decizând dacă să interacționeze cu aceasta pentru informații suplimentare. Alternativ, o poți ignora trăgând-o în afara ecranului.

Energie verde: Automobilul pe hidrogen a murit deja?

Energie verde: Automobilul pe hidrogen a murit deja?

Foto: Profimedia Images

Revenite în prim plan la începutul acestui secol, automobilele cu motoare pe hidrogen promiteau să revoluționeze transporturile. Singurul element care iese de pe țevile de atașament ale acestor vehicule este apa, sub formă de vapori.

Din păcate, însă, producția de hidrogen este bazată în cea mai mare parte pe arderea de combustibili fosili. Doar o mică parte din hidrogenul produs este verde, adică provine din surse de energie regenerabile.

Una dintre țările care au investit semnificativ în promovarea vehiculelor pe hidrogen a fost Marea Britanie. Însă chiar și pe această piață aceste vehicule aproape au dispărut. Toyota și Hyundai, singurii constructori auto care oferă astfel de modele pe piața britanică, au vândut doar 12 mașini în 2021. Mai mult, Shell a închis în acest an toate stațiile de alimentare cu hidrogen pe care le deținea în această țară.

În același timp, popularitatea vehiculelor electrice, cu autonomie mai mică și timp de încărcare mult mai ridicat decât al celor pe hidrogen, a crescut foarte mult. În 2010, în Marea Britanie au fost vândute 138 de mașini electrice. Anul trecut, numărul acestora a ajuns la 190.000.

La nivel mondial au fost vândute, în 2021, 15.500 de automobile pe hidrogen, cu 85% mai multe decât în 2020, potrivit JATO Dynamics. Ca să vă faceți o idee despre cât de mic este numărul, Volkswagen vinde mai multe mașini convenționale în China în patru zile.

Prin comparație, livrările de mașini electrice s-au ridicat, anul trecut, la 6,75 milioane de unități la nivel mondial. Dintre acestea, 71% au fost modele integral electrice.

Hidrogenul are un viitor, pe post de combustibil, în alte industrii

Sunt industrii în care sistemele de propulsie electrice nu sunt practice. Una dintre acestea este aviația civilă. Dacă pe rutele scurte pot fi folosite avioane electrice, acestea nu au suficientă autonomie pentru rute medii și lungi.

De aceea, companiile dezvoltă turbopropulsoare și turboreactoare pe hidrogen. Primul test a fost finalizat cu succes de companiile Rolls-Royce și easyJet.

Primul turbopropulsor alimentat cu hidrogen, testat cu succes recent. (Foto: Flickr / Rolls-Royce plc)

Totodată, au fost dezvoltate în Belgia panouri care folosesc energia solară pentru a genera în gospodăriile oamenilor hidrogen. Gazul este produs din vaporii de apă din aer și este transformat în energie electrică de o celulă de combustie cu hidrogen.

Apple lansează programul Self Service Repair și în Europa

Apple lansează programul Self Service Repair și în Europa

Apple a anunțat că programul său de reparații acasă, Self Service Repair, a ajuns, în sfârșit, și în Europa.

Lansat în urmă cu doar câteva luni în SUA, acesta oferă utilizatorilor de dispozitive Apple posibilitatea de a comanda piese originale, direct de la Apple, ceva ce nu putea fi realizat în trecut decât la un service autorizat. Momentan, doar câteva țări din Europa au acces la aceste servicii, însă planul este ca programul să fie extins în viitor.

Utilizatorii de iPhone și Mac din Europa pot comanda piese originale Apple pentru reparații acasă

Primele țări europene care primesc componente pentru iPhone-uri și computere Mac sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cei care locuiesc în aceste țări au la dispoziție piese pentru cele mai comune reparații pentru seriile iPhone 12 și 13, cât și pentru laptop-urile Mac cu procesoare Apple Silicon. Astfel, poți cumpăra ecrane, baterii sau alte componente uzual schimbate la service pentru telefoane și cam oricare componentă a unui laptop, de la ecran, la placa de bază.

Desigur, fiind un program Apple, nu este totul tocmai simplu. După reparație, piesa înlocuită trebuie trimisă înapoi, pentru a beneficia de un discount care face reparația să fie mai ieftină decât una la service. De asemenea, clienții pot închiria echipamentul necesar reparațiilor, care este altfel foarte scump.

Apple-EU-Self-Service-repair-MacBook-Air

„Credem că cea mai bună tehnologie pentru clienții noștri și pentru planetă este tehnologia care durează, lucru care stă în spatele motivului pentru care proiectăm produsele noastre să fie durabile și să necesite rareori mentenanță sau reparații. Atunci când o reparație este însă necesară, dorim ca clienții noștri să aibă multe opțiuni la dispoziție pentru reparații în siguranță, rezistente și securizate. De aceea suntem entuziasmați să lansăm programul Self Service Repair în Europa, oferind clienților noștri acces direct la componente, unelte și manuale originale de la Apple.”, a declarat Jeff Williams, COO Apple.

În România, în continuare singura metodă de a te asigura că beneficiezi de o reparație cu piese originale este să mergi la un service autorizat Apple de la unul dintre partenerii locali.

sursa: Apple

Care au fost cele mai vizionate clipuri de pe YouTube în 2022

Care au fost cele mai vizionate clipuri de pe YouTube în 2022

YouTube a renunțat la clipurile de tip „Rewind” pe care le realiza în trecut, care reprezentau producții complexe în care apăreau unii dintre cei mai mari creatori de conținut de pe platformă.

În locul Rewind, YouTube oferă acum o listă cu cele mai populare clipuri ale anului și cei mai de succes creatori de conținut, însă momentan doar pentru SUA

Cele mai vizionate 10 clipuri de pe YouTube în 2022 vin din multiple categorii. Cel mai popular însă este „so long nerds” de la Technoblade, ultimul clip al unui creator de conținut de gaming, publicat după ce acesta a decedat.

Pe locul al doilea s-a regăsit clipul în care Will Smith l-a lovit pe Chris Rock în timpul decernării premiilor Oscar, în timp ce clipul de pe locul 3 este „hi, I’m Dream”, în care unul dintre cei mai mari YouTuberi de gaming își arată în sfârșit fața, după mulți ani în care a stat „ascuns”.

Top 10 cele mai populare clipuri de pe YouTube în 2022.

 1. Technoblade – so long nerds
 2. Guardian News – Watch the uncensored moment Will Smith smacks Chris Rock on stage at the Oscars, drops F-bomb
 3. Dream – hi, I’m Dream.
 4. NFL – Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar & 50 Cent FULL Pepsi SB LVI Halftime Show
 5. MrBeast – I Built Willy Wonka’s Chocolate Factory!
 6. Mark Rober – Pranks Destroy Scam Callers- GlitterBomb Payback
 7. Jaiden Animations – Being Not Straight
 8. Kane Pixels – The Backrooms (Found Footage)
 9. The Try Guys – what happened.
 10. First We Feast – Millie Bobby Brown Needs a Milkshake

Pentru anul 2022, YouTube a realizat și un clasament cu cele mai populare clipuri de tip Shorts.

Top 10 Shorts de pe YouTube în 2022

 1. Shangerdanger – Diver Cracks Egg at 45 ft Deep #Shorts
 2. Hingaflips – Sarah Trust Challenges
 3. Brodie That Dood – Come with me to shave my fluffy dog! #doggrooming #grooming #goldendoodle
 4. Chris Ivan – Dave and Busters Bet Me 1000 Tickets I Couldn’t Do THIS…
 5. Jay & Sharon – That GAP Between Your Car Seat and Center Console
 6. Adrian Bliss – Welcome to the stomach #shorts
 7. Zack D. Films – This Magic Trick EXPLAINED 😱 (America’s Got Talent)
 8. ILYA BORZOV – Social experiment | What would you do?
 9. PaulVuTV – Wife surprises husband at his office with pregnancy reveal! 😭❤️ #Shorts
 10. NichLmao – If you catch it… YOU KEEP IT w/ MY GF (Funny) #shorts

Topul celor mai mari creatori de conținut este topul celor care au strâns de-a lungul anului cele mai multe vizualizări, iar pentru al doilea an consecutiv, MrBeast este cel care deține locul întâi.

Top 10 creatori de conținut de pe YouTube în 2022

 1. MrBeast
 2. NichLmao
 3. Airrack
 4. Ryan Trahan
 5. Isaiah Photo
 6. Brent Rivera
 7. Dan Rhodes
 8. Luke Davidson
 9. CoryxKenshin
 10. Ian Boggs

Există și un top al celor mai populari creatori de conținut noi, care au ieșit la suprafață abia anul acesta.

Top 10 creatori debutanți în 2022

 1. NichLmao
 2. Airrack
 3. Jooj Natu ENG
 4. Shangerdanger
 5. David The Baker
 6. Kat
 7. dayta
 8. Devin Caherly Shorts
 9. MDMotivator
 10. Charles Brockman III (TheOnly CB3)

Desigur, YouTube este și o platformă de muzică, iar platforma dezvăluie și care au fost cele mai populare 10 melodii ale anului.

Top 10 melodii de pe YouTube în 2022

 1. Encanto Cast – We Don’t Talk About Bruno
 2. Kodak Black – Super Gremlin
 3. Jessica Darrow – Surface Pressure
 4. Bad Bunny – Tití me preguntó
 5. Future – WAIT FOR U ft. Drake, Tems
 6. Bad Bunny, Chencho Corleone – Me Porto Bonito
 7. Karol G, Becky G – Mamiii
 8. Imagine Dragons x JID – Enemy
 9. Karol G – PROVENZA
 10. Lil Baby – Right On (Official Video)

sursa: YouTube Blog

Cât „valorezi” pe internet: ce bani le intră hackerilor în buzunare după ce „te vând”

Cât „valorezi” pe internet: ce bani le intră hackerilor în buzunare după ce „te vând”

Pe măsură ce viața reală se metamorfozează din ce în ce mai mult într-una online, datele tale personale devin tot mai valoroase.

Informațiile personale se vând pe sume frumoase pe anumite site-uri, iar marfa, după cum ai ghicit, ești chiar tu.

De fiecare dată când o rețea de socializare este „spartă”, ori dai click pe diverse butoane nesigure, ești cu un pas mai aproape de a fi furat și vândut pe internet.

Dacă te-ai întrebat vreodată de unde are acel call center numărul tău de telefon, acesta este răspunsul: probabil că, la un moment dat, compania cu pricina a cumpărat liste întregi cu numere de telefon sau adrese de e-mail, iar datele tale se aflau acolo.

Totuși, pagubele pot fi chiar mai mari decât atât, după cum vei vedea în cele ce urmează. Ți se pot fura parole, dar și datele contului bancar, printre altele.

Cât valorează datele tale personale pe internet

În cazul în care nu știa, pentru datele unui card cu un sold de aproximativ 1.000 de dolari, hackerii cer 80 de dolari, iar dacă soldul ajunge la 5.000 de dolari, prețul de vânzare urcă și el la 120 de dolari.

În ceea ce privește social media, infractorii digitali cer 40 de dolari pentru datele de acces la un cont de Instagram și 45 de dolari pentru un cont de Facebook. Prețul crește la 65 de dolari pentru un cont de Gmail.

Dacă îți este furat contul de Netflix, datele tale vor fi vândute cu 25 de dolari pentru un abonament cu o durată de un an de zile, spre exemplu.

Și informațiile dintr-un cont de client Uber pot fi vândute, iar suma se ridică la 15 dolari. În cazul în care contul este al șoferului, se dă pe 35 de dolari.

Mai mult, se pune mare preț inclusiv pe documentele falsificate în format fizic: hackerii cer, spre exemplu, 3.800 de dolari pentru un pașaport fals, cu naționalitate din țări ca Polonia Franța sau Țările de Jos.

Elon Musk susține că Apple, principalul client de publicitate al Twitter, a ”revenit complet„ pe platformă

Elon Musk susține că Apple, principalul client de publicitate al Twitter, a ”revenit complet„ pe platformă

Etapa cea mai „dureroasă” a restructurării business-ului Twitter este deja în urmă, dacă ne luăm după spusele CEO-ului Elon Musk, Apple, principalul client de publicitate al Twitter, reluând în mod integral relațiile comerciale cu platforma de microblogging.

Eliberată de „bagajul” de angajați neproductivi și cu controversele mediatice ieșind treptat din atenția publicului, Twitter pare că se îndreaptă în direcția dorită de șeful SpaceX, devenind o companie cu adevărat profitabilă. Sau, cel puțin, acesta este mesajul transmis de Elon Musk.

Mai degrabă precaut în luarea unei poziții, Apple nu a confirmat și nici nu a negat încetarea relațiilor de publicitate cu Twitter. De asemenea, nu a existat niciodată vreun indiciu că o încetinire a reclamelor contractate de Apple s-ar fi datorat controverselor pe tema achiziției Twitter de către Musk, sau simple variații apărute la final de lună.

Cert este că Elon Musk a vizitat centrul Apple Park în cursul zilei de miercuri pentru a se întâlni cu CEO-ul Tim Cook. Întâlnirea a decurs bine, Musk declarând public că Apple nu a plănuit niciodată să elimine Twitter din App Store. La scurt timp după întâlnire Musk a confirmat că Apple și-a intensificat din nou publicitatea pe Twitter, totodată reamintind că Apple este cel mai mare agent de publicitate al companiei, de aceea este o relație importantă de urmărit în timp ce alți agenți de publicitate își întrerup cheltuielile.

Comentariile lui Musk de astăzi vin după ce un raport de la Washington Post la începutul acestei săptămâni a indicat că Apple a „cheltuit aproximativ 131.600 USD pe reclame Twitter între 10 noiembrie și 16 noiembrie, în scădere de la 220.800 USD între 16 și 22 octombrie, cu o săptămână înainte de Musk. a închis Twitter-ul.”

Urmând declarațiilor oferite de Musk, îndulcirea relațiilor cu Apple probabil că va îndupleca și alți jucători din industria de publicitate să reia relațiile comerciale cu Twitter.

Cât despre „celelalte probleme” rămase după plecarea în masă a angajaților, rezolvarea ar putea să nu fie la fel de ușoară, platforma confruntându-se cu o creștere fără precedent a abuzurilor de tot felul, de la discursuri care incită la ură, până la propagarea necontrolată a mesajelor spam și postarea de conținut piratat.

How much money you’re worth on the Internet: What money hackers put in their pockets after they ‘sell’ you

How much money you’re worth on the Internet: What money hackers put in their pockets after they ‘sell’ you

PUBLISHED BY WWW.WEBDESIGNDORU.COM

How much money you’re worth on the Internet: What money hackers put in their pockets after they ‘sell’ you

As real life becomes more and more transformed into an online one, your personal data becomes more valuable.

Personal information is sold for nice amounts on certain sites, and the merchandise, as you guessed, is you.

Every time a social network is hacked, or you click on unsafe buttons, you are one step closer to being stolen and sold on the internet.

If you’ve ever wondered where that call center got your phone number from, that’s the answer: Probably at some point, the company in question bought whole lists of phone numbers or email addresses, and your data was there.

However, the damage can be even greater than that, as you will see in the following. Your passwords can be stolen, but also your bank account data, among other things.

How much is your personal data worth on the Internet

If he didn’t know, for the data of a card with a balance of about $1,000, the hackers ask for $80, and if the balance reaches $5,000, the selling price goes up to $120.

In terms of social media, digital criminals are asking for 40 for access data to an Instagram account and 45 for a Facebook account. The price goes up to 65 for a Gmail account.

If your Netflix account is stolen, your data will be sold for 25 for a one-year subscription, for example.

Information from an Uber customer account can also be sold, and the amount amounts to $15. If the account is for the driver, it is paid for $35.

Moreover, there is also a high price on forged documents in physical format: Hackers are asking for, for example, 3,800 for a fake passport, with nationality from countries such as Poland France or the Netherlands

PUBLISHED BY WWW.WEBDESIGNDORU.COM

De ce devenim victime ale „brokerilor” falși care promit câștiguri fabuloase peste noapte

De ce devenim victime ale „brokerilor” falși care promit câștiguri fabuloase peste noapte

În ultima perioadă, tot mai mulți români sunt asaltați, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, de oferte care mai de care mai atractive.

„Oferim bonusuri consistente dacă tranzacționezi cu noi”, „Poți să-ți înmulțești banii prin tranzacții pe piața Forex. La început fără niciun comision”.  Cam așa sună multe dintre anunțurile care au inundat internetul în ultima vreme.

Posibilitatea de a tranzacționa sau „șansa” de a investi în valută, contracte pe diferență (CFD), opțiuni binare, monede virtuale (criptoactive) reprezintă mesajul-cheie al majorității celor care promit că te vor îmbogăți peste noapte.  Termenii folosiți sunt greu de înțeles, dar sună bine și acreditează ideea că sigur lucrurile complicate aduc bani frumoși.

Mulți dintre cei care le citesc, dornici de câștiguri mari obținute în timp scurt, intră în jocul așa zișilor brokeri și își pierd economiile de-o viață.  Întrebarea care se pune în mod firesc în acestă situație este: de ce cad oamenii în plasa acestor brokeri falși?

O primă cauză este gradul scăzut de „alfabetizare financiară”. Din păcate, România ocupă ultimele locuri în clasamentele de profil. De aceea, avem nevoie acută de educație financiară care să cuprindă toate palierele societății, de la copii de grădiniță, la elevi de școală generală, la liceeni, studenți și adulți.  Mulți văd investiția ca pe o metodă de economisire, ceea ce nu este adevărat.

O investiție presupune un risc, mai ales cea care înseamnă tranzacții cu instrumente financiare complexe (opțiuni binare, CFD, criptoactive). O decizie luată în necunoștință de cauză vă poate lăsa fără niciun ban. Nu vă lăsați păcăliți. Investiția nu este economisire.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) derulează o serie de programe gratuite de educație financiară, care acoperă toate categoriile de public. Detalii despre aceste programe puteți regăsi pe www.edutime.ro – site-ul de educație financiară al ASF.

Un alt motiv pentru care anunțurile care promit înmulțirea în mod neverosimil a banilor investiți este faptul că inflația crește apetitul populației de a conserva și de a spori chiar valoarea economiilor, o arată studiile de specialitate. De aceea, în aceste perioade cu creșteri galopante ale prețurilor, trebuie să ne stăpânim emoțiile și să cântărim de 10 ori atunci când primim oferte de investiții cu profituri nemaiîntâlnite și nemaivăzute. Banii nu se înmulțesc ușor. Un anunț care este prea bun ca să fie adevărat trebuie să reprezinte un semnal serios de alarmă.

Atenție la „influencerii” pe care îi urmărim și care au devenit modele pentru mulți dintre cei care stau toată ziua cu ochii „lipiți” de mobil. Accesul facil la rețelele de socializare și digitalizarea au permis diseminarea anunțurilor înșelătoare și au amplificat în mod substanțial numărul celor care și-au pierdut banii pe care i-au strâns cu greu. Prin urmare, nu mai credeți orbește tot ceea ce promit „influencerii”. Ei sunt plătiți pentru a promova aceste mesaje înșelătoare.

Așadar, pentru a nu cădea în plasa brokerilor falși, trebuie să vă informați cât mai temenic. Orice decizie de a investi trebuie bine fundamentată și luată în doar deplină cunoștință de cauză.

Site-ul www.edutime.ro este resursa ta de informații! Accesează-l! Te poate ajuta să nu-ți pierzi economiile de-o viață!

Google sărbătorește 30 de ani de mesaje SMS anunțând criptare end-to-end pentru aplicația Google Messages

Google sărbătorește 30 de ani de mesaje SMS anunțând criptare end-to-end pentru aplicația Google Messages

Google Messages este tot mai aproape de a deveni o soluție completă pentru schimburi de mesaje între utilizatorii de Android, cea mai recentă actualizare permițând înlocuirea mesajelor SMS cu schimburi de mesaje criptate.

După ce a eșuat cu încercarea de a impune propria rețea de socializare, Google se află la o nouă tentativă mai puțin ambițioasă, încercând să spargă monopolul WhatsApp – Facebook Messenger prin transformarea aplicației native de mesagerie Android într-o soluție completă de comunicare.

Deja, Google Messages permite comunicarea prin apeluri video, sau de voce. Însă eforturile Google sunt mai degrabă pe mulțumirea utilizatorilor care se bazează pe comunicații în formă text, transformând aplicația SMS accesibilă direct din ecranul principal al telefoanelor cu Android într-o soluție cât mai completă de mesagerie instant.

Așa se face că Google Messages suportă deja transformarea schimburilor de mesaje SMS în conversații mult mai „relaxate„ bazate pe mesaje instant, fără limită de caractere și suport pentru inserarea de emoji-uri. Singurul detaliu care până acum lipsea era garanția intimității totale. Google rezolvă și acest aspect, implementând tehnologie de criptare end-to-end pentru toate schimburile de mesaje purtate cu aplicația Messages.

Momentan funcționalitatea este disponibilă doar pentru utilizatorii înrolați în programul de testare Messages beta, funcționalitatea urmând să fie activată la scară largă abia din cursul anului viitor.

Cert este că în curând vei putea transforma orice schimb de mesaje SMS într-o conversație intermediată prin conexiune criptată.

Taxiurile viitorului sunt aproape aici: ce se întâmplă cu industria aparatelor zburătoare

Taxiurile viitorului sunt aproape aici: ce se întâmplă cu industria aparatelor zburătoare

Companiile din SUA, inclusiv mai multe startup-uri, dezvoltă taxiuri electrice aeriene care au ca scop să scoată mașinile de pe șosea și să pună oamenii în cer.

Companiile aeriene comerciale, în special, investesc în acest tip de tehnologie pentru a face călătoriile către și de la aeroport mai scurte și mai rapide pentru consumatori.

În octombrie, Delta Air Lines s-a alăturat listei companiilor aeriene care susțin startup-urile de tehnologie EV, cu o investiție de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie care dezvoltă avioane electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcționeze ca serviciu de taxi aerian.

În 2021, când Joby și-a anunțat planul de a-și lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiștilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată. Dar investiția Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în rețeaua Delta.

United Airlines are, de asemenea, un parteneriat cu un startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, adăugând la alte două investiții eVTOL ale companiei aeriene. Unul este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility pentru 200 de avioane, iar altul de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation pentru 100 de eVTOL.

American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane.

Taxiurile aeriene ar putea ajunge pe piețe în anii 2030

„În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiționate. Depinde de certificarea acestor aeronave și de cât de repede le pot produce firmele”, a spus Savanthi Syth, director general de cercetare în capital la Raymond James.

Odată ce aceste avioane sunt certificate și încep să-și intensifice producția, Syth a spus că dimensiunea potențială a pieței depinde în mare măsură de cât de aproape pot ajunge companiile eVTOL de unde sunt consumatorii.

„Inițial, eVTOL-urile ar trebui să vă înlocuiască mașina personală”, a spus Syth. „Dar va fi diferit pentru oameni, în funcție de locul în care vor fi eVTOL.”

Companiile preconizează eVTOL-uri care utilizează infrastructura existentă pentru a funcționa, cum ar fi crearea de „vertistop-uri”, în cazul în care aeronavele aterizează deasupra clădirilor din zonele urbane pentru a încărca între distanțe scurte sau „vertiporturi”, care utilizează aeroporturile regionale pentru a încărca între distanțe mai lungi, aproximativ peste 100. mile.

Dacă companiile pot pune vertistop-uri și vertiport-uri în apropierea consumatorilor din zonele rezidențiale, atunci dimensiunea pieței ar putea fi mare, a spus Syth.

„Credem că veți vedea cantități mici de operațiuni eVTOL începând cu intervalul de timp 2025, cu certificări sperăm că vor avea loc în 2024”, a spus Syth. „Dar pentru a vedea o mulțime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030.”

Companiile aeriene beneficiază de investițiile eVTOL

În timp ce companiile aeriene se confruntă cu provocări legate de costuri și disponibilitate pentru a deveni mai sustenabile, investițiile în eVTOL reprezintă un efort prin care companiile aeriene pot încerca să compenseze emisiile de carbon, a declarat Beau Roy, director general senior la FTI Consulting, care este specializat în industria aviației.

„Companiile aeriene nu au multe opțiuni durabile. Cea mai mare opțiune este combustibilul durabil pentru aviație, dar, anul trecut, poate unul din 1.000 de galoane de combustibil pentru avioane ar putea fi găsit ca SAF”, a spus Roy. „Companiile aeriene devin agresive cu alte locuri în care pot investi.”

În timp ce eVTOL-urile oferă inițial companiilor aeriene un plus la portofoliul lor ESG, ele le oferă, de asemenea, capacitatea de a valorifica înlocuirea mașinilor lungi cu o opțiune de zbor pentru consumatori.

„Un caz de utilizare interesant al eVTOL se gândește la scoaterea oamenilor din mașini pentru călătoriile de 100, 200 sau 300 de km pe care le facem”, a spus Roy. „Aproape 200 de milioane de călătorii pe an sunt cu mașini pe distanțe de la 100 la 500 de km.”

Roy a spus că firmele aeriene nu numai că scot mașinile de pe drum în beneficiul mediului, dar deschid ușa consumatorilor să plătească pentru o alternativă mai rapidă și mai eficientă la mașini.

„Companiile aeriene se gândesc la „Cum obținem costul și ușurința de utilizare mai disponibile pentru oameni?””, a spus Roy. „Dacă este suficient de ieftin și economia de timp este suficient de semnificativă, oamenii își vor schimba comportamentul și vor ieși din mașini.”

Zborul din aeroporturile regionale din orașele mai mici nu se mai vede în mare măsură în toată țara, a spus Roy. Majoritatea traficului are loc la aeroporturile majore, astfel încât companiile aeriene pot profita de tehnologiile emergente precum eVTOL-urile și aeroporturile regionale existente pentru creșterea industriei.

Apple amână planurile pentru Metavers. Noul accesoriu AR ar putea veni după jumătatea lui 2023

Apple amână planurile pentru Metavers. Noul accesoriu AR ar putea veni după jumătatea lui 2023

Oficial, planul este ca Reality One, dispozitivul VR/AR de la Apple care va concura, cel mai probabil, cu Meta Quest Pro, să fie doar primul pas în această direcție.

În practică, direcția ar putea fi dată tot de Meta, compania lui Mark Zuckerberk părând deocamdată că se scufundă odată cu ambițiile nerealiste pentru mutarea utilizatorilor Facebook și Instagram direct în lumea virtuală.

Potrivit surselor din industrie, livrările de componente pentru accesoriul de realitate augmentată gândit de Apple au fost amânate în primă fază pentru trimestrul Q1-2023, primele exemplare funcționale ale noului gadget neputând ajunge la cumpărători mai devreme de trimestrul Q2. Mai departe, se adaugă și alte întârzieri date de probleme nerezolvate cu partea de software, mutând anunțul oficial până după jumătatea anului viitor.

Un alt aspect ce arată temperarea ambițiilor este reducerea unităților comandate, de la 0.8-1.0 milion dispozitive la doar jumătate de milion, rămânând de văzut dacă Apple va reuși să găsească suficienși de mulți doritori pentru noul gadget.

Problema este că în noua abordare mai precaută, separarea anunțului pregătit pentru luna ianuarie 2023 de un debut oficial reprogramat după jumătatea anului s-ar putea dovedi contraproductivă pentru echipa de marketing Apple, interesul consumatorilor fiind pierdut cu mult înainte de startul vânzărilor.

Iar un eventual eșec ar putea lovi și în partenerii Apple, branduri precum Largan, Cowell și Primax, implicate direct în dezvoltarea diverselor componente, riscând să nu recupereze nici măcar investiția inițială.

Din păcate toate zvonurile de până acum arată că alternativa Apple pentru Metavers nu va avea un „bilet” de intrare prea accesibil, casca AR dezvoltată pentru interacțiunea cu lumea virtuală având un cost de aproximativ 3.000 dolari, acesta fiind un dispozitiv bazat pe tehnologii de ultimă generație, asemănător celui prezentat deja de Meta.

Prima mașină cu panouri solare a intrat în producție: ce este Lightyear 0, cât costă

Prima mașină cu panouri solare a intrat în producție: ce este Lightyear 0, cât costă

Lightyear a început să producă prima mașină alimentată cu energie solară de pe piață.

Lightyear 0 a devenit primul vehicul de producție alimentat cu energie solară când prima unitate a coborât ieri de pe linia de asamblare.

Echipat cu panouri solare pe acoperiș și pe capotă, Lightyear spune că modelul 0 poate adăuga până la 70 de kilometri de autonomie pe zi de la soare, în funcție de locul în care se află.

Într-adevăr, aria solară totală a mașinii variază în funcție de locul în care este utilizată, ceea ce înseamnă că poate conduce aproximativ două luni în Țările de Jos fără a fi nevoie să fie conectată la priză. În același timp, dacă mașina este condusă în Portugalia, asta înseamnă că 0 poate merge timp de aproximativ șapte luni exclusiv pe energie solară.

Deloc surprinzător, având în vedere că este prima mașină de acest gen care ajunge în producție, Lightyear 0 nu va fi accesibilă pentru toată lumea, cu un preț de pornire de 250.000 de euro.

În ciuda acestui fapt, start-up-ul olandez de automobile spune că a primit aproximativ 150 de precomenzi până în prezent și că intenționează să construiască un total de 1.000 de unități ale acestui model într-o fabrică finlandeză condusă de Valmet.

Mai mult profit

De asemenea, este de așteptat ca și rata de producție să fie foarte scăzută de doar o mașină pe săptămână, cu toate că ar trebui să fie crescută la cinci mașini pe săptămână până în a doua jumătate a anului viitor.

Pentru a genera mai mult profit, Lightyear lucrează la un model mai mic și mult mai accesibil, care va fi numit „2”.

Începând cu aproximativ 30.000 de euro, acest model ar trebui să intre în producție în 2025 și are deja precomenzi de la câteva companii de car-sharing din Europa.

Acest al doilea model ar putea concura cu viitorul hatchback alimentat cu energie solară Sion, dezvăluit de Sono Group, care a promis că prețul său de pornire va rămâne aproape de 26.000 USD în ciuda inflației.

Este de remarcat faptul că încă nu a fost programată o dată de lansare pentru acest vehicul.

Xiaomi 13 Ultra ar putea primi un upgrade important pentru camera de 1″

Xiaomi 13 Ultra ar putea primi un upgrade important pentru camera de 1

Xiaomi 13 și 13 Pro sunt așteptate în orice moment, întrucât telefoanele trebuiau să fie anunțate oficial încă de săptămâna trecută.

Compania a amânat lansarea în ultimul moment, dar sunt puține șanse ca telefoanele să mai primească schimbări de ultimă oră înainte să ajungă în magazinele din China. Se pare însă că, așa cum a făcut și pentru ultimele două generații, Xiaomi pregătește și un model „Ultra”, care ar putea atenta din nou la titlul de telefonul cu cea mai bună cameră din piață.

Xiaomi 13 Ultra va fi lansat după modelele „standard” și Pro

Xiaomi 13 Ultra ar putea fi lansat abia anul viitor, însă cei care vor aștepta pentru modelul de top al companiei ar putea să primească un upgrade important la capitolul cameră foto. Chiar dacă senzorul principal va fi tot cel de 1” de la Sony, modelul IMX989, care a debutat pe Xiaomi 12S Ultra și care se va regăsi și pe Xiaomi 13 Pro, acesta va primi un nou sistem de stabilizare. Spre diferență de celelalte modele care adoptă stabilizarea optică standard (OIS), Xiaomi 13 Ultra ar putea folosi un sistem de stabilizare cu gimbal.

Momentan, am văzut astfel de sisteme de stabilizare pe puține modele din piață, vivo fiind compania care a promovat această tehnologie cel mai mult. Cu stabilizare activă, Xiaomi 13 Ultra ar putea asigura atât o performanță ridicată în condiții de iluminare slabă, sistemul putând prelua micro vibrațiile și mișcările mâinilor pentru a oferi un timp de expunere mai mare, în timp ce clipurile video ar putea fi mult mai stabile.

Sistemul foto al lui Xiaomi 13 Ultra va beneficia de patru camere în total, toate fiind capabile să focalizeze automat, inclusiv ceae ultra-wide. Se pare că și un senzor dTOF (Direct Time of Flight) va fi integrat, pentru a calcula mai corect distanța dintre subiect și obiectiv.

Informațiile vin de la Digital Chat Station, un leaker cunoscut pe rețeaua de socializare Weibo din China, care s-a dovedit a fi o sursă de încredere în trecut pentru informații neoficiale despre telefoane încă nelansate.

sursa: GSM Arena

Fort Triumph și RPG in a Box, jocuri gratuite oferite de Epic Games Store

Fort Triumph și RPG in a Box, jocuri gratuite oferite de Epic Games Store

Epic Games Store continuă să ofere jocuri gratuite pentru PC.

De această dată, până pe 8 decembrie 2022, puteți revendica încă două jocuri gratuite: Fort Triumph și RPG in a Box. Odată revendicate, acest titluri vor putea fi descărcate și jucate oricând doriți prin intermediul clientului Epic Games Launcher.

Fort Triumph este descris de producători drept un titlu de strategie care încearcă să combine luptele desfășurate pe ture caracteristice seriei XCOM cu explorarea din seria Heroes of Might & Magic.

În schimb, RPG in a Box se dorește a fi o unealtă dedicată creării de jocuri și experiențe interactive, într-o manieră cât mai accesibilă și pentru cei fără experiență în acest domeniu.

Fort Triumph poate fi descărcat gratuit prin intermediul Epic Games Store, până la data de 8 decembrie 2022, accesând acest link https://store.epicgames.com/en-US/p/fort-triumph și apăsând butonul marcat “Get”.

RPG in a Box poate fi descărcat gratuit prin intermediul Epic Games Store, până la data de 8 decembrie 2022, accesând acest link https://store.epicgames.com/en-US/p/rpg-in-a-box și apăsând butonul marcat “Get”.

Săptămâna viitoare sosesc alte două jocuri gratuite

Săptămâna viitoare, cei de la Epic Games se pregătesc să ofere în mod gratuit încă două jocuri gratuite pentru PC: Saints Row IV Re-Elected și Wildcat Gun Machine.

Până atunci însă, puteți revendica Fort Triumph și RPG in a Box drept jocuri gratuite până pe 8 decembrie 2022, de pe Epic Games Store.

Sursa: Epic Games Store

Ce ne jucăm pe GeForce Now în decembrie 2022

Ce ne jucăm pe GeForce Now în decembrie 2022

Foto: NVIDIA

Cel mai recent update pentru GeForce Now aduce lista completă de jocuri ce vor fi adăugate serviciului de cloud gaming de la NVIDIA, pe parcursul lunii decembrie.

Vom avea parte de nu mai puțin de 22 de titluri noi, printre care și mult așteptatul Marvel’s Midnight Suns. Mai mult, nouă dintre acest jocuri vor fi disponibile pe GeForce Now în aceeași zi cu lansarea oficială.

Odată cu lansarea unui nou sezon de conținut – Season 3: Escalation –, shooter-ul Battlefield 2042 este disponibil acum și prin GeForce Now, cu suport pentru RTX și NVIDIA DLSS. Mai mult, acesta poate fi încercat gratuit pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, până pe 4 decembrie.

Lista completă de jocuri de săptămâna aceasta:

 • The Knight Witch (Steam)
 • Warhammer 40,000: Darktide (Steam)
 • Fort Triumph (gratuit pe Epic Games Store)
 • Battlefield 2042 (Steam și Origin)
 • Alien Swarm: Reactive Drop (Steam)
 • Stormworks: Build and Rescue (Steam)
GeForce Now decembrie
Foto: NVIDIA

De asemenea, pe parcursul lunii decembrie, următoarele titluri vor fi adăugate pe GeForce Now:

 • Marvel’s Midnight Suns (Steam)
 • Art of the Rail (Steam)
 • Swordship (Steam)
 • Knights of Honor II: Sovereign (Steam)
 • Chained Echoes (Steam)
 • IXION (Steam)
 • Togges (Steam)
 • SAMURAI MAIDEN (Steam)
 • Wavetale (Steam)
 • Master of Magic (Steam)
 • BRAWLHALLA (Ubisoft Connect)
 • Carrier Command 2 (Steam)
 • Cosmoteer: Starship Architect & Commander (Steam)
 • Dakar Desert Rally (Epic Game Store)
 • Dinkum (Steam)
 • Floodland (Steam)
 • Project Hospital (Steam)

Sursa: NVIDIA România

Jocurile video mobile ale Nintendo sunt în declin

Jocurile video mobile ale Nintendo sunt în declin

Foto: Shutterstock

La șase ani de la debutul primului său joc video mobil, situația nu este roză pentru Nintendo.

Dragalia Lost, dezvoltat de compania japoneză în parteneriat cu Cygames, a fost închis recent. Dezvoltatorii nu au anunțat motivul.

Din 2018 până astăzi, Nintendo a lansat trei jocuri video mobile și a închis trei. Mai mult, veniturile înregistrate de pe urma acestora au scăzut susținut și reprezintă doar o parte mică din vânzările gigantului japonez. Asta în condițiile în care titlurile mobile sunt cele mai mari generatoare de bani pe piața de jocuri video.

În ultimele două trimestre încheiate (perioada aprilie – septembrie 2022), Nintendo a consemnat venituri de doar 169 milioane de dolari de pe urma jocurilor sale mobile. Prin comparație, jocul Honor of Kings al Tencent a generat singur peste 800 de milioane de dolari în șase luni.

În acest moment, Nintendo are cinci jocuri mobile active: Mario Kart Tour, Super Mario Run, Fire Emblem Heroes, Animal Crossing Pocket Camp și Pikmin Bloom (care are ca publisher compania Niantic). Acestea au fost descărcate în total de peste 800 de milioane de ori.

Compania susține că scopul titlurilor sale mobile este mai degrabă unul de marketing. Acestea sunt accesibile de pe piețele pe care consola Switch nu este disponibilă.

„Jocurile le permit oamenilor să experimenteze noi tipuri de divertisment de la Nintendo și să devină familiarizați cu proprietatea intelectuală a companiei”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Axios.

Publicația subliniază, însă, faptul că Dragalia Lost era un joc disponibil exclusiv pe mobil, nu și pe Switch.

Deși are un portofoliu impresionant de titluri pe care le-ar putea adapta pentru smartphone-uri și tablete, ultimul joc mobil a fost lansat de Nintendo în 2021.

Compania are și alte probleme. Consola sa Switch este depășită din punct de vedere hardware, iar consumatorii au destule opțiuni mai puternice pe piață, inclusiv Steam Deck de la Valve.

Retrospectivă 2022: Top 5 cele mai importante dispozitive de gaming lansate în acest an

Retrospectivă 2022: Top 5 cele mai importante dispozitive de gaming lansate în acest an

Dacă din punct de vedere al lansărilor de jocuri 2002 nu a fost un an foarte bogat, în ceea ce privește hardware-ul de gaming situația stă diferit. În acest an au apărut pe piață console, componente, accesorii și periferice foarte bune.

Am realizat o listă cu produsele care sunt, în opinia mea, cele mai importante.

Steam Deck

Consola portabilă de la Valve este, de departe, cea mai importantă consolă video lansată în 2022. Dispozitivul a debutat pe piață în februarie 2022 și a stabilit un standard pentru produse similare.

Pe scurt, Steam Deck folosește un APU produs de AMD. Acesta include un procesor quad-core Zen 2 și grafică AMD RDNA 2. Dispozitivul are 16 GB memorie RAM (LPDDR5) și vine în versiuni cu capacitate de stocare internă de până la 512 GB (NVMe SSD).

Prețurile încep de la 399 de dolari pentru versiunea de 64 GB și ajung la 649 de dolari pentru varianta de top, cu stocare internă de 512 GB.

Puteți câștiga o astfel de consolă privind evenimentul The Game Awards din 9 decembrie.

Logitech G G502 X

Mouse-ul de gaming este urmașul legendarului model G502, lansat în 2014. Logitech G G502 X este disponibil trei variante: cu fir, wireless și Plus. Dispozitivele vin cu o nouă formă și switch-uri hibride optic-mecanice Lightforce.

Mouse-ul are un buton Shift DPI reproiectat, reversibil și detașabil pentru a se adapta la mai multe dimensiuni ale mâinilor și stiluri de prindere. Rotița de scroll a fost ajustată pentru o stabilitate mai mare și greutate mai redusă. Noul G502 X vine, de asemenea, echipat cu senzorul optic avansat Hero 25K, cu rezoluție maximă de 25.600 DPI.

Logitech G G502 X, G502 X Lightspeed și G502 X Plus sunt disponibile la prețurile recomandate de 384 de lei, 675 de lei, respectiv 774 de lei.

Backbone One pentru Android

Controller-ul Backbone One, lăudat de utilizatorii de iPhone, a ajuns recent și la clienții cu smartphone-uri cu sistem de operare Android. Dispozitivul include jack audio universal de 3.5 mm și dispune de tehnologie Pass-Through Charging.

Backbone One este însoțit de o aplicație dedicată, care transformă telefonul într-o consolă video portabilă. Utilizatorii pot juca titluri native de Android sau rula jocuri de pe platforme de cloud gaming precum Xbox Cloud Gaming sau Nvidia GeForce Now. Dispozitivul costă 100 de dolari.

Primele Chromebook-uri de gaming

Ce ar dacă te-ai putea juca titluri pretențioase, jocuri AAA, pe un laptop care nu costă o avere și care nu are nevoie de upgrade-uri pentru a ține pasul cu noile lansări? Poți face acest lucru cumpărând un Acer Chromebook 516 GE, un Asus Chromebook Vibe CX55 Flip sau un Lenovo IdeaPad Chromebook. Cel mai scump model costă 650 de dolari.

Cele trei modele cu sistem de operare Chrome OS au ecrane rapide, tastaturi optimizate pentru gaming și oferă suport pentru standardul Wi-Fi 6 sau mai nou. Laptopurile sunt optimizate pentru a rula servicii de gaming în cloud, precum Nvidia GeForce Now sau Xbox Cloud Gaming.

Practic, mergând pe calea gamingului în cloud nu mai ești limitat de hardware. Laptopurile enumerate sunt niște porți către servicii puternice de procesare aflate în cloud. Pentru 20 de euro / lună ai acces, în cazul Nvidia GeForce Now, la un sistem cu grafică RTX 3080.

GeForce RTX 4090

În ciuda prețului uriaș, de 1.600 de dolari, nicio listă care include cele mai bune dispozitive hardware de gaming din 2022 nu are cum să nu includă această placă video. GeForce RTX 4090 este bazată pe noua arhitectură Ada Lovelace.

Cipurile noi sunt realizate în fabricile TSMC pe un proces de fabricație pe 4nm, iar îmbunătățirile de performanță de la generație la generație sunt, conform Nvidia de până la patru ori mai mari.

Această placă video a făcut cel mai mare salt de performanță de la o generație la alta de până acum.

Consumatorii și companiile din România au prins gustul pentru telefoane recondiționate. Ce mărci preferă și cât cheltuiesc pe dispozitive

Consumatorii și companiile din România au prins gustul pentru telefoane recondiționate. Ce mărci preferă și cât cheltuiesc pe dispozitive

Foto: Shutterstock

Inflația ridicată, recesiunea care bate la ușă și problemele climatice i-au determinat pe români să fie mai grijulii cu banii lor și să fie atenți la modul în care îi cheltuiesc.

Acest lucru se vede și în ceea ce privește achiziția de electronice. Nu surprinde, astfel, că românii cumpără tot mai multe dispozitive recondiționate, de pe site-uri precum Flip.ro sau Klap.ro.

Companiile s-au alăturat și ele trendului, pentru a reduce costurile. Potrivit Klap.ro, unul dintre jucătorii importanți de pe piața de dispozitive recondiționate, comenzile venite de la firme au crescut în ultimele șase luni cu 260%. Acestea cumpără telefoane mobile (78% din dispozitivele achiziționate), laptopuri (14%) și tablete (8%).

Companiile au și posibilitatea să închirieze dispozitivele. „Principalii clienți al acestui nou serviciu sunt companiile care organizează evenimente (conferințe B2B, concerte, evenimente sportive etc.). Închirierea nu se limitează la aceștia, ci se pretează oricăror companii care derulează proiecte cu durată determinată, de până la un an de zile (astfel nefiind nevoite să justifice achiziția de dispozitive)”, a declarat Cristian David, CEO al Klap.ro.

Costurile de închiriere pornesc de la 5 euro/zi pentru un smartphone și 7 euro/zi pentru o tabletă sau un laptop. Perioada medie de închiriere pentru gadgeturile sus numite este de 14 zile, la acest comerciant.

Profilul consumatorului care cumpără telefoane recondiționate

Utilizatorii individuali cumpără, marea majoritate, smartphone-uri recondiționate de la Klap.ro. Compania a oferit și câteva informații despre consumatori.

Majoritatea clienților de telefoane recondiționate (40%) sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Urmează segmentele 35 – 44 de ani (22%), 45 – 54 de ani (20%) și peste 65 de ani (9%).

Prețul este cel mai important factor când vine vorba de achiziția unui telefon recondiționat. Unele modele sunt cu până la 60% mai ieftine comparativ cu prețul avut atunci când au fost lansate noi.

Astfel, 45% dintre clienți au ales un smartphone cu valoare mai mică de 1.000 de lei, 26% au optat pentru un model cu valoare aflată în intervalul 1.000 – 2.000 de lei, 21% pentru dispozitive de 2.000 – 4.000 de lei, iar 21% au optat pentru un telefon cu preț mai mic de 500 de lei. Smartphone-uri cu preț mai mare de 4.000 de lei au fost achiziționate de doar 8% dintre clienți.

Majoritatea cumpărătorilor (59%) de telefoane mobile recondiționate sunt locuitori de la oraș.

Samsung este lider și pe această piață, 55% dintre comenzi fiind pentru modele sub această marcă. Pe locul doi se situează Apple (28%), iar pe trei Huawei (14%). În cazul companiei chineze, modelele mai vechi de telefoane încă încorporează serviciile Google.

Telefoanele recondiționate sunt diferite de cele second-hand

Un telefon second-hand este unul pe care un client îl cumpără de pe OLX sau Facebook Marketplace, de la fostul utilizator sau un amanet. Înainte de ajunge la noul utilizator, dispozitivul are parte, cel mult, de o igienizare.

telefoane reconditionate
Când vine vorba de telefoane recondiționate, majoritatea românilor preferă tot marca Samsung.

Un smartphone recondiționat trece printr-un proces de verificare, remediere a problemelor tehnice (toate au baterii cu „sănătate” peste nivelul de 80%), igienizare și beneficiază de garanție timp de 12 luni. Jucătorii de pe piață numesc aceste dispozitive „expert-hand”.

Unele companii, precum Klap.ro, oferă în cutie încărcător, cablu și cheiță pentru slotul de cartele SIM.

Alți furnizori de dispozitive recondiționate de pe piața din România sunt YOXO.ro, Orange sau, lucru mai puțin știut, retaileri precum Carrefour.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Ce cadouri nu este bine să oferim de Sfântul Nicolae

Publicat de 2 de Webdesigndoru Member Of Google Hub The Digital Innovation Workshop Through Thinking Design And Microsoft Windows Insiders Programs For Developers. OWNER OF THE SITE

sf nicolae
FOTO: Sfântul Nicolae

Pe data de 6 decembrie 2019, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin și cel despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moș Crăciun.

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și sunt nerăbdători să afle când vine și ce cadouri le aduce Moș Nicolae.  Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe copiilor cuminți, în timp ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.

Legenda lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică, un expert în acest domeniu și un om de înaltă moralitate. De aceea, el este adeseori alăturat apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

Moș Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, el a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.

Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns, în anul 1087, la Bari, în Italia, unde au fost depuse într-o criptă. Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejate de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.

Tradiția cere ca episcopul să extragă, o dată pe an, o seringă din acest fluid, care este amestecat apoi cu apă și este împărțit credincioșilor. O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica „Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti, aflată la Kilometrul 0.

Printre minunile Sfântului Nicolae se numără tămăduirile bolnavilor și a demonizaților, dar cea mai remarcabilă se spune că a fost salvarea Mira Lichiei de o foamete cumplită. Moș Nicolae i s-a arătat în vis unui neguțător din Italia și l-a convins să își vândă grâul în cetatea cuprinsă de foamete.

O altă minune pentru care este cunoscut Sfântul Nicolae este salvarea a trei fete tinere de la prostituție. Familia tinerelor ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor, pentru a se salva din impas, era dispus să le ofere pe fete spre desfrânare. Așa că, în fiecare seară, Sfântul Nicolae arunca o pungă cu bani în curtea familiei, pentru ca fetele să nu fie date spre pierzare.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare. Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 6 decembrie. Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului. De asemenea, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani. 

Idei de cadouri de Moș Nicolae 2022. Daruri cu care sigur îi vei impresiona pe copii, dar și pe cei dragi, Idei de cadouri de Moș Nicolae pentru copii și alți oameni dragi

Idei de cadouri de Moș Nicolae pentru copii și alți oameni dragi

Luna decembrie este cea mai așteptată lună din an, mai ales de cei mici, care primesc cadouri de Moș Nicolae.

A mai rămas putin, până când Moş Nicolae va lăsa în ghetuţe cadourile mult dorite. Și cum vârsta nu contează atunci când vrem să facem o bucurie, moșul nu va ajunge doar la copii, ci la cei mari. Așadar, astăzi vă prezint idei de cadouri de Moș Nicolae, pentru copii și adulți.

Idei de cadouri de Moș Nicolae pentru familie

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, an de an, copiii își pregătesc ghetuțele și le lasă în fața ușii, în speranța că vor primi cadouri de la Sfântul Nicolae, supranumit și ocrotitorul celor mici.

În anumite zone, copiii lasă lui Moș Nicolae apă sau morcovi pentru calul său, iar copiii năzdrăvani găsesc în ghetuțe, pe lângă dulciuri și fructe, o nuielușă.

Idei de cadouri de Moș Nicolae 2022. Daruri cu care sigur îi vei impresiona pe copii, dar și pe cei dragi
Idei de cadouri de Moș Nicolae

  Nu doar cei mici primesc daruri în seara respectivă, ci și cei mari. Ocaziile speciale de peste an ne oferă posibilitatea să le oferim celor dragi un strop de fericire, iar sărbătorile de iarnă sunt cele mai potrivite.

  Din vechi străbuni, se spune că în ziua de 6 decembrie, nu este bine să oferi cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

  De aceea, îți venim în ajutor cu câteva idei de cadouri de Moș Nicolae. Cu siguranță, aceste sugestii de daruri te vor scoate din impas și vei aduce o bucurie celor cărora vrei să le dăruiești.

  Cadouri pentru bărbați

  Soțul sau iubitul tău va aprecia cu siguranță dacă îi vei dărui un cadou în dimineața zilei de 6 decembrie. De exemplu, îi poți cumpăra băutura preferată.

  O sticlă bună de vin, una de whiskey sau o pungă bună de cafea îl va face pe bărbatul din viața ta să se bucure enorm, mai ales că puteți gusta împreună din darul lui.

  În schimb, dacă partenerul tău are o pasiune pentru îngrijirea tenului și a bărbii sale, îi poți dărui un set complet de accesorii de îngrijire și cosmetice.

  Și o carte poate fi cadoul perfect de Moș Nicolae. Dacă iubește să citească, îi poți dărui un album SF, cărți polițiste sau poți opta pentru cărțile de dezvoltare personală.

  Cadouri de Moș Nicolae pentru femei

  Se știe că femeile sunt pretențioase atunci când vine vorba de cadouri, așa că vă prezint câteva exemple de daruri cu care îți poți impresiona partenera de Moș Nicolae.

  Un set de pijama, mai ales că suntem în sezonul rece, o va încânta cu siguranță. Fie că alegi ceva cu mesaj amuzant, ori un model clasic, asigură-te că îi iei mărimea potrivită.

  Și un parfum poate fi cadoul ideal de Moș Nicolae. Femeile adoră parfumurile, așa că îi poți lăsa în ghetuțe o variantă pe care nu o are deja în colecție.

  De obicei, femeile sunt mult mai friguroase decât bărbații, așadar, o pătură călduroasă poate fi un cadou nemaipomenit în acest sezon.

  O pătură pufoasă, colorată în nuanțele ei preferate, o va face să se bucure inevitabil.

  Idei de cadouri pentru copii

  O idee pentru cei mici ar fi să le puneți în ghetuțe, bani din ciocolată. Și asta pentru că se spune că Sfântul Nicolae lăsa câte un bănuț în ghetele copiilor săraci.

  Și bastonașele de marțipan sunt perfecte pentru a fi puse în cizme, de Moș Nicolae.

  Unul dintre cadourile tradiționale este pușculița de orice formă menită nu numai să-l bucure pe copil, dar să-l și învețe să economisească „bani pentru zile negre”, cum spune o vorbă din popor.

  Pe 6 decembrie le mai puteți dărui celor mici trenulețe, mașinute, animăluţe de pluş, mici puzzle-uri şi alte jocuri educative.

  Cadouri pentru prieteni

  Atunci când vine vorba să iei cadouri prietenilor, lucrurile se pot complica. Gândește-te prima dată ce le place în materie de hobby-uri și ce lucruri le-ar putea lipsi. De exemplu, îi poți impresiona cu bilete VIP la film. O seară la cinema va fi destul de relaxantă și inedită.

  Idei de cadouri haioase de Moș Nicolae

  Cel mai ușor mod de a aduce zâmbetul pe buzele celui cărui îi oferi un cadou de Moș Nicolae este cu ajutorul unui dar amuzant. Poate fi un mesaj haios sau un cadou care să îl caracterizeze.

  Un tricou cu mesaj. Alege prima dată un mesaj care să i se potrivească celui căruia îl dăruiești și apoi pune-l pe un tricou de calitate.

  Și lumânările pot fi o idee de cadou de Moș Nicolae. În formă de brioșă sau în formă de om de zăpadă sau alte figurine amuzante specifice lunii decembrie, lumânările vor aduce buna dispoziție întotdeauna.

  Căștile pot fi un dar senzațional de sărbători. Poți cumpăra o pereche de căști într-o formă haioasă sau reprezentând un animăluț preferat. Îți garantez că vei primi numai laude din partea celui căruia i le vei dărui!