BLOG WEBDESIGNDORU BUSINESS HI-TECH LIFE-STYLE RECENZII SI TUTORIALE

Trucuri foto: câteva metode de a descoperi locația reală a unei fotografii

Trucuri foto: câteva metode de a descoperi locația reală a unei fotografii

De câte ori nu ți-ai dorit să știi unde sunt făcute anumite fotografii pe care le vezi pe internet? Probabil, de prea multe ori. În lipsa unei descrieri concrete sau a unei persoane pe care să o întrebi, rămâi doar cu întrebarea.

Ca oricare alt om, și eu obișnuiam să recurg la crearea de foldere în care fiecare era numit ceva de genul „locul cutate-anul cutare”. Când am început să îmi etichetez fotografiile, această practică a devenit inutilă. A durat puțin până să îmi dau seama cum pot folosi datele EXIF ale fotografiilor mele într-un mod avantajos pentru mine, care să-mi ușureze cu mult existența.

Formatul EXIF este folosit pentru a stoca date importante, cum ar fi ISO, viteza obturatorului, balansul de alb și modelul camerei. Acestea sunt valori importante pentru fotografi. Cele mai multe smartphone-uri, camere foto compacte și DSLR au această caracteristică, în prezent. Practic, este un fel de buletin al fiecărei fotografii care conține, printre altele, și geolocația sau data.

Chiar și așa, pentru un om de rând, care nu folosește astfel de date EXIF, accesarea lor poate fi anevoioasă. Așadar, iată câteva site-uri care te vor ajuta, în acest sens, mai ales dacă vrei să afli locația exactă a fotografiei tale sau, de ce nu, pe cea a altcuiva.

Trebuie să reții că această metodă va funcționa și pentru fotografiile vechi pe care le-ai făcut tu (sau altcineva).

Google Image Search, metodă simplă de a căuta date despre fotografii

Acest lucru poate funcționa sau nu, dar merită totuși încercat. Căutarea de imagini pe Google este destul de avansată în 2022. Atunci când încarci o imagine trăgând-o în bara de căutare, Google va încerca să ghicească locația.

Deoarece majoritatea dintre noi folosesc deja Google zilnic, acesta este cel mai rapid mod de a găsi cu ușurință locația din fotografii. Dar este și cel mai puțin precis, motiv pentru care îți voi da și alte soluții.

Photo Location

Photo Location este un site simplu care te va ajuta să găsești rapid locația fotografiei. Tot ce trebuie să faci este să plasezi imaginea în zona de încărcare. Dacă datele EXIF conțin locația, vei vedea detaliile despre latitudine și longitudine, împreună cu adresa efectivă a străzii, spre exemplu.

Mai jos, adresa locației din imagine va fi reprezentată pe o hartă Google. De asemenea, poți adăuga detaliile locației din datele EXIF de pe imagine și le poți partaja direct pe site-urile de socializare.

Treaba asta este foarte faină și, de asemenea, utilă, deoarece data viitoare când deschizi acea imagine, nu vei mai avea nevoie de un instrument care să îți spună unde s-a făcut click pe fotografie.

Dacă ai impresia că datele referitoare la locație nu sunt în întregime exacte, le poți edita înainte de a descărca sau a partaja fotografia.

Metapicz

În timp ce Photo Location va găsi doar detalii despre locație ale imaginii, acestea nu sunt singurele informații care sunt stocate în EXIF. Dacă vrei să știi ce se mai ascunde acolo, s-ar putea să fii surprins de răspuns. Metapicz va extrage toate datele pe care le poate găsi pentru a le vizualiza.

Sub coloana Cameră și locație, vei vedea coloana EXIF și XMP unde vei vedea, de asemenea, mai multe date decât poți procesa dacă nu ești fotograf profesionist. Acest site  va ști dacă ai folosit un program pentru a edita imaginea, dacă blițul a fost setat la automat, ISO, diafragmă, obiectiv, distanță focală și multe altele.

Metapicz este un site util și foarte ușor de utilizat.

Pic2Map

Un alt site pentru a găsi date de locație din EXIF ale oricărei fotografii este Pic2Map, care funcționează la fel ca alte site-uri pe care ți le-am prezentat mai devreme. Poți pune imaginea sau poți selecta locația fișierului pentru a încărca imaginea. După ce o faci, îți va arăta locația și adresa fotografiei, împreună cu o hartă interactivă.

La fel ca Metapicz, Pic2Map va colecta și date suplimentare din fotografie, cum ar fi marca și modelul dispozitivului, viteza ISO, distanța focală, viteza obturatorului, informații GPS și așa mai departe. Va trebui să derulezi puțin mai jos pentru a găsi toate aceste informații utile.

Pic2Map face un pas în față, totuși, și va afișa și o grămadă de alte imagini din zonele din apropiere. Se pot vedea imagini din orașe care se află pe o rază impresionantă, spre exemplu. Toate fotografiile aferente au darul de a fi de natură artistică – sau aproape toate. Știi cum se spune: frumusețea se află în ochii privitorului.

Where is the Picture

Majoritatea site-urilor pe care le-am folosit pentru a găsi adresa de acasă au un design oarecum simplist, cu excepția poate Pic2Map, totuși. Where is the Picture are o interfață de utilizare ochioasă, cu o mulțime de fotografii celebre, ca reper.

Odată ce îți selectezi imaginea în zona de încărcare, site-ul își va face treaba. Nu există funcționalitate drag and drop, iar asta este un pic surprinzător, având în vedere cât timp au pierdut cu design-ul site-ului, în general.

Dacă vrei detalii suplimentare din banca de date EXIF, dă click pe butonul albastru care spune, într-o traducere aproximativă „Citiți informații despre imagine în partea de sus a hărții”. Aceasta va dezvălui o fereastră pop-up cu toate informațiile precum GPS, IFD0, detalii despre fișier și date EXIF precum viteza, expunerea, etc.

Folosește browserele din dotare

Dacă ești genul de fotograf care încarcă în mod constant imagini pe diverse site-uri, ar trebui să alegi o extensie de browser.

Dacă utilizezi Firefox, utilizarea extensiei EXIF Viewer va fi extrem de utilă. Tot ce trebuie să faci este să o instalezi. Pentru a utiliza extensia, încărcă imaginea fie pe un site precum Flickr, fie pur și simplu deschide o filă nouă. Imediat va trebui să tragi imaginea acolo.

Dacă utilizezi Chrome, instalează aceeași extensie EXIF Viewer ca orice alta din magazinul Chrome. Acum, ori de câte ori treci cursorul peste o imagine, indiferent unde navighezi, vei vedea datele EXIF deasupra imaginii.

Dacă imaginea are coordonate GPS, ai noroc! Tot ce trebuie să faci este să dai click pe el pentru a deschide hărțile Google, cu locația trasată pe el.

Așadar, munca de detectiv nu a fost niciodată mai ușoară. Trebuie doar să știi ce să folosești pentru a obține informațiile de care ai nevoie.

SUA luptă cu UE și China: ce se întâmplă cu producția de microcipuri, investiții uriașe

SUA luptă cu UE și China: ce se întâmplă cu producția de microcipuri, investiții uriașe

Președintele Joe Biden a semnat un proiect de lege de referință pentru a oferi 52,7 miliarde de dolari subvenții pentru producția și cercetarea de semiconductori din SUA și pentru a spori eforturile de a face Statele Unite mai competitive cu eforturile Chinei în domeniul științei și tehnologiei.

„Viitorul va fi făcut în America”, a spus Biden, numind măsura „o investiție o dată la o generație în America însăși”.

Biden a promovat investițiile pe care companiile de cipuri le fac, deși rămâne neclar când Departamentul de Comerț al SUA va scrie reguli pentru revizuirea acordării granturilor și cât timp va dura pentru a subscrie proiecte.

Unii republicani s-au alăturat lui Biden pe gazonul Casei Albe pentru a participa la semnarea proiectului de lege pentru jetoane, care a fost în pregătire de ani de zile în Congres.

Directorii executivi ai Micron, Intel, Lockheed Martin, HP și Advanced Micro Devices au participat la semnare, la fel ca guvernatorii Pennsylvania și Illinois, primarii din Detroit, Cleveland și Salt Lake City și parlamentari.

Casa Albă a spus că adoptarea proiectului de lege a stimulat noi investiții în cipuri. Acesta a menționat că Qualcomm a fost de acord luni să cumpere cipuri semiconductoare suplimentare de 4,2 miliarde de dolari de la fabrica GlobalFoundries din New York, ducând angajamentul său total la 7,4 miliarde de dolari în achiziții până în 2028.

De asemenea, Casa Albă i-a mai spus pe Micron că a anunțat o investiție de 40 de miliarde de dolari în producția de cipuri de memorie, care ar crește cota de piață a SUA de la 2% la 10%, o investiție despre care a spus că a fost planificată cu „granturi anticipate” din factura de cipuri.

Progresiștii au susținut că proiectul de lege este o ofertă pentru companiile de cipuri profitabile care au închis anterior fabrici din SUA, dar Biden a susținut marți că „această lege nu emite cecuri în alb companiilor”.

Legislația își propune să atenueze o penurie persistentă care a afectat totul, de la mașini, arme, mașini de spălat și jocuri video. Mii de mașini și camioane rămân parcate în sud-estul Michiganului, așteaptă jetoane, deoarece deficitul continuă să afecteze producătorii de automobile.

Totul pentru a lupta cu Europa și China

O rară incursiune majoră în politica industrială a SUA, proiectul de lege include, de asemenea, un credit fiscal pentru investiții de 25% pentru fabricile de așchii, estimat la 24 de miliarde de dolari.

Legislația autorizează 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru a stimula cercetarea științifică din SUA pentru a concura mai bine cu China. Congresul ar mai trebui să adopte o legislație separată privind creditele pentru a finanța aceste investiții.

China a făcut lobby împotriva proiectului de lege pentru semiconductori. Ambasada Chinei la Washington a declarat că China „s-a opus ferm”, numind că amintește de „mentalitatea Războiului Rece”.

Biden a remarcat că Statele Unite au nevoie de cipuri pentru sistemele de arme cheie precum rachetele Javelin. „Nu este de mirare că Partidul Comunist Chinez a făcut lobby activ în afacerile americane împotriva acestui proiect de lege”, a spus Biden.

Mulți parlamentari americani au spus că, în mod normal, nu ar sprijini subvenții importante pentru întreprinderile private, dar au remarcat că China și Uniunea Europeană au acordat stimulente de miliarde companiilor lor de cipuri.

Ei au citat, de asemenea, riscuri de securitate națională și probleme uriașe ale lanțului global de aprovizionare care au împiedicat producția globală.

Tesla pierde în fața Porsche: ce record au doborât nemții

Tesla pierde în fața Porsche: ce record au doborât nemții

Porsche a reușit să își redobândească titlul de cea mai rapidă mașină de producție.

Potrivit unui comunicat de presă oficial de la Porsche, mașina electrică Taycan a „recucerit” circuitul Nürburgring Nordschleife, după ce a scos un timp mai bun decât Tesla.

De altfel, Taycan Turbo a stabilit un record pe faimoasa pistă și în 2019. Lars Kern era la volan când modelul de pre-producție a parcurs Iadul Verde în doar 7 minute și 42 de secunde.

Tesla Model S Plaid a fost unul dintre principalii rivali ai Porsche Taycan când vine vorba de accelerarea mașinilor electrice și de stabilirea recordurilor. În 2021, modelul S Plaid a „zburat”  în jurul inelului în 7 minute și 35 de secunde.

Lars Kern a fost din nou la volanul Taycan-ului. Cu toate acestea, de data aceasta, a condus o versiune de producție. Potrivit Porsche, Turbo S este echipat cu un nou kit de performanță și Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), precum și cu scaunele de curse și roll sage necesare.

Taycan-ul este regele celui mai cunoscut circuit

Este important de menționat că Taycan a fost în esență o mașină complet stoc, care cântărea chiar la fel ca și vehiculul electric vândut consumatorilor.

Setul de performanță include jante de 21 de inchi și anvelope Pirelli P Zero Corsa. Compania a mai spus că Porsche 4D Chassis Control vede îmbunătățiri de la o actualizare de software.

Kitul este disponibil momentan pentru clienții din Germania prin intermediul Porsche Tequipment. Este disponibil doar pentru Taycan Turbo S 2023 și  costă  13.377 EUR.

Kern a reușit să facă o tură impresionantă de 7 minute și 33 de secunde, cu aproape două secunde mai rapid decât recordul stabilit de către Tesla.

„Suntem încântați că recordul Nürburgring pentru mașini electrice este din nou în mâinile Porsche”, a declarat Kevin Giek, vicepreședintele Porsche al liniei de modele Taycan.

Pasul următor pentru pliabilele de la Samsung: ce aduc nou Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4

Pasul următor pentru pliabilele de la Samsung: ce aduc nou Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4

Samsung a anunțat lansarea Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4, următoarea generație de telefoane pliabile a gigantului.

În ciuda a tot ceea se credea, telefoanele flip și fold de la Samsung și-au câștigat o bază considerabilă de fani, astfel că gigantul a considerat oportun să ducă linia mai departe. Ce-i drept, grupul de fani pare unul exclusivist, într-o oarecare măsură.

Samsung Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4 promit să fie și mai bune

N-ai cum să nu recunoști un flip, atunci când îl vezi, astfel că mari modificări la aspect nu s-au făcut, atunci când vorbim despre Z Flip4, însă Samsung „a umblat” un pic la calitatea camerei, adăugându-i acum inclusiv o baterie un pic mai generoasă, dar și opțiuni de personalizare extinse.

De menționat că, de acum, vei putea filma hands free. De asemenea, poți face selfiuri un pic mai largi, folosindu-te de unghiurile de pliere parțială și de activarea FlexCam.

În ceea ceea ce privește Galaxy Z Fold4, veștile sunt cu atât mai bune. Va fi primul telefon care va veni la pachet cu Android 12L, creat special de Google pentru telefoanele cu ecran mare. De asemenea, se laudă a fi unul dintre cele mai puternice telefoane de pe piață.

Galaxy Z Fold4 va realiza fotografii și videoclipuri la 50MP, va avea Space Zoom de 30x, dar și o varietate de moduri pentru cameră, inclusiv Zoom Map mai mare, activată în modul Capture View, Dual Preview și Rear Cam Selfie.

Se laudă, de asemenea, cu un senzor cu 23% mai luminos și cu o putere de procesare net superioară, care ar putea fi de mare ajutor celor care preferă fotografiile de noapte.

„Dispozitivele pliabile Samsung Galaxy sunt construite în baza filozofiei noastre de deschidere spre noi experiențe și oferă noi posibilități și opțiuni complete de personalizare, atât la interior, cât și la exterior.

Create în colaborare cu partenerii noștri cunoscuți la nivel global, noua serie de dispozitive pliabile oferă experiențe mobile de neegalat care răspund nevoilor celor mai dinamici utilizatori ai noștri.

Ne concentrăm pe a ne consolida poziția de leader în industrie, tocmai de aceea suntem entuziasmați de creșterea acestui segment de telefoane pliabile. Am transformat cu succes această categorie dintr-un proiect revoluționar, într-o gamă de dispozitive convenționale de care se bucură milioane de oameni din întreaga lume”, a mărturisit Dr. TM Roh, de la divizia Mobile eXperience, din cadrul Samsung Electronics.

GTA 6 își propune să stabilească noi standarde pentru industria divertismentului

GTA 6 își propune să stabilească noi standarde pentru industria divertismentului

În luna februarie a acestui an, Rockstar Games a recunoscut, în mod oficial, că lucrează la următorul joc din populara serie Grand Theft Auto. Cel mai recent raport financiar al Take-Two Interactive (compania ce deține Rockstar Games) nu a adus doar vestea amânării jocului Marvel’s Midnight Suns, ci a venit și cu un update referitor la dezvoltarea viitorului GTA 6.

Astfel, Strauss Zelnick, CEO al Take-Two, a declarat:

Cu următorul joc al seriei Grand Theft Auto, aflat în plin proces de dezvoltare, echipa de la Rockstar Games este hotărâtă să stabilească noi standarde creative pentru serie, pentru industria noastră și pentru tot divertismentul, la fel cum a făcut și cu fiecare dintre precedentele sale titluri.

Nu este de mirare că Take-Two și Rockstar Games își propun obiective atât de îndrăznețe în ceea ce privește viitorul seriei GTA, având în vedere că GTA V a fost deja numit „cel mai de succes produs media din toate timpurile”. În primăvara acestui an, publisher-ul a confirmat că GTA V, joc lansat în 2013, a depășit 165 de milioane de exemplare comercializate la nivel global.

Momentan, numai zvonuri

Cele mai recente zvonuri, neconfirmate de echipa producătoare, menționează că acțiunea din GTA 6 va avea loc într-o versiune fictivă a orașului Miami (Vice City), iar că, printre protagoniștii jucabili, se va afla și o femeie.

La începutul acestui an, Rockstar Games a anunțat că lucrează la următorul titlu din seria Grand Theft Auto, fără a comunica însă vreun detaliu referitor la o eventuală perioadă de lansare a acestui joc.

Sursa: PC Gamer

Call of Duty: Next – viitorul seriei Call of Duty. Când va avea loc sesiunea Beta pentru Modern Warfare II

Call of Duty: Next – viitorul seriei Call of Duty. Când va avea loc sesiunea Beta pentru Modern Warfare II

Foto: Activision

Activision a anunțat Call of Duty: Next, un eveniment de prezentare ce urmează să fie difuzat pe 15 septembrie 2022. Show-ul va fi prezentat chiar de către studioul realizator Infinity Ward, urmând să includă noi informații despre viitoarele experiențe Call of Duty, inclusiv secvențe de gameplay.

Promise pentru evenimentul Call of Duty: Next sunt o prezentarea completă a componentei multiplayer din Call of Duty: Modern Warfare II, detalii despre următoarea generație de Call of Duty: Warzone, precum și noutăți despre versiunea pentru mobil a Warzone (cunoscută sub numele de cod Project Aurora).

Call of Duty beta
Foto: Activision

Două beta-uri pentru Call of Duty: Modern Warfare II

Au fost oferite și detalii referitoare la perioadele în care vor avea loc testele Beta pentru Call of Duty: Modern Warfare II. Astfel, doritorii vor putea încerca componenta multiplayer din joc pe parcursul a două sfârșituri de săptămână, după cum urmează:

Primul weekend, deschis doar jucătorilor de pe consolele PlayStation

Posesorii de console PlayStation 4 și PlayStation 5 care au plasat precomenzi pentru joc vor primi coduri cu ajutorul cărora vor putea participa la Beta încă de pe 16 septembrie. Începând din 18 septembrie, și jucătorii de pe PlayStation fără precomenzi se pot alătura acțiunii. Prima perioada de Beta se va sfârși pe 20 septembrie.

Cel de-al doilea weekend, deschis pentru toate platformele

Cea de-a doua perioadă de testare beta pentru Call of Duty: Modern Warfare II se va desfășura pe toate platformele, însă posesorii de PS4 și PS5 vor avea din nou un avantaj.

Astfel, jucătorii de pe PlayStation vor avea acces nerestricționat la acest beta, pe întreaga sa durată (22 – 26 septembrie), indiferent dacă au plasat sau nu precomenzi pentru joc.

În schimb, pe Xbox și PC, doar jucătorii cu precomenzi vor avea acces prioritar la Beta, începând cu 22 septembrie. Beta-ul se va deschide complet pentru toți jucătorii de pe Xbox și PC de pe 24 septembrie și se va încheia pe 26 septembrie.

Call of Duty beta
Foto: Activision

Conținutul acestui beta pentru Modern Warfare II va fi dezvăluit în cadrul evenimentului Call of Duty: Next. Momentan, știm că Marina Bay Grand Prix va fi una dintre hărțile 6v6 ce vor fi incluse în cadrul sesiunilor de testare beta.

Call of Duty: Modern Warfare II va fi lansat pe 28 octombrie 2022, în variante pentru PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One și PC (prin Battle.net și Steam).

Sursa: Call of Duty Blog

Cum arată noul Zenfone 9 la interior. VIDEO

Cum arată noul Zenfone 9 la interior. VIDEO

Zenfone 9

Asus Zenfone 9 apare dezasamblat până la ultima componentă, arătând avantajele și neajunsurile celui mai recent model Asus.

În ciuda designului compact, Zenfone 9 nu este nicidecum un telefon modest, producătorul Asus încercând să atingă majoritatea aspectelor esențiale, cu unele compromisuri la partea de capacitate a bateriei.

Dispozitivul vine cu cel mai puternic chipset disponibil în „lumea” Android, Snapdragon 8+ Gen 1. Telefonul poate fi comandat cu până la 16 GB memorie RAM, are camere foarte bune și baterie cu autonomie peste așteptări. O asemenea combinație este rară pe telefoane cu dimensiuni compacte și ecran mai mic de 6”.

În ciuda dimensiunilor relativ modeste (146.5 x 68.1 x 9.1 mm și greutate 169 grame), Zenfone 9 vine cu majoritatea componentelor încadrate la dimensiuni ”normale” pentru un smartphone lansat în anul 2022. Doară că nivelul de performanță pare să spună altceva. Așa că, unde sunt compromisurile.

La fel ca multe telefoane moderne, Zenfone 9 face anumite compromisuri pentru facilitarea dotărilor de ultimă generație, cum ar fi folosirea unei carcase cu finisaje din plastic și alte detalii mai puțin sesizabile,  vizând modul de asamblare.

Astfel, folosirea cu generozitate a adezivului și modul în care producătorul pare să îngreuneze accesarea și înlocuirea ecranului, duc la un scor general de 4.5/10 puncte posibile.

Windows 11, afectat de un bug care poate cauza încetiniri de performanță și pierderi de date, chiar și pe PC-uri noi

Windows 11, afectat de un bug care poate cauza încetiniri de performanță și pierderi de date, chiar și pe PC-uri noi

Microsoft a revenit deja cu o actualizare-la-actualizare pentru Windows 11, care rezolvă sursa neplăcerilor, dar nu și stricăciunile cauzate.

Astfel, dacă ai instalat pachetul ”June 2022” de actualizări pentru securitate recent distribuite de Microsoft pentru platformele Windows 11 și Windows Server 2022, te-ai putea regăsi în situația de a fi pierdut date importante și întâlni alte probleme cu funcționarea PC-ului.

Vestea bună este că problema poate fi rezolvată aplicând cele mai recente actualizări distribuite prin canalul Windows Update. Vestea proastă este că orice pierderi de date care nu sunt acoperite cu ajutorul unei politici de backup automat ar putea rămâne permanente, bug-ul respectiv implicând criptarea ireversibilă a datelor.

Aparent, problema are legătură cu implementarea setului de instrucțiuni Vector Advanced Encryption Standard (VAES), responsabil cu accelerarea operațiunilor criptografice. Microsoft spune că sistemele afectate folosesc instrucțiuni AES-XTS sau AES-GCM „pe hardware nou”.

Parte a setului de instrucțiuni AVX-512 , instrucțiunile VAES sunt acceptate de arhitecturile Intel Ice Lake, Tiger Lake, Rocket Lake și Alder Lake — acestea asociate cu unele procesoare Core de generația a 10-a pentru laptopuri, precum și toate generațiile a 11-a și a 12-a. Viitoarea arhitectură Zen 4 a AMD acceptă și VAES, însă nu este clar dacă bug-ul se manifestă și pentru acestea.

Cel mai probabil, până când aceste cipuri vor fi lansate în toamnă, patch-urile vor fi deja distribuite și aplicate la scară largă. Rămâne de văzut, cu ce penalizări de performanță.

Microsoft spune că problema a apărut la introducerea de ”nou cod” necesar pentru a suporta instrucțiunile de criptare actualizate din SymCrypt , biblioteca de funcții criptografice a Windows. 

Aceste căi de cod au fost adăugate în versiunea inițială a Windows 11 și Windows Server 2022, astfel încât problema nu ar trebui să afecteze versiunile mai vechi, cum ar fi Windows 10 sau Windows Server 2019.

Remediul inițial la acest patch nereușit a fost distribuit întepânc cu luna iunie, însă problema nu a fost rezolvată rapid și la timp pentru toate PC-urile afectate. Vesta proastă este că soluția implică o penalizare permanentă de performanță remediul dezactivând complet accelerarea criptării pe aceste procesoare.

Folosirea discurilor criptate cu Bitlocker sau a protocolului Transport Layer Security (TLS) sau accesarea stocării criptate pe servere va fi mai lent cu primul patch instalat, deși instalarea actualizărilor de securitate din iulie 2022  (Windows 11 build 22000.795) ar trebui să restabilească funcționalitatea la nivelul anterior.

Beats lansează căști în ediție specială „Kim Kardashian”

Chiar dacă nu mai este la fel de popular precum era în urmă cu câțiva ani, brandul de căști Beats, cumpărat de Apple în urmă cu mai mulți ani, încă pare să facă mișcări interesante în zona premium.

Acesta s-a remarcat pe la începuturi prin parteneriate cu multe vedete din industria muzicală sau cu atleți celebri, care purtau căștile Beats în public peste tot. Acum însă, Apple pune bazele unui nou astfel de parteneriat, de data aceasta cu o vedetă din zona mondenă: Kim Kardashian lansează o nouă serie de căști Beats, inspirate de nuanțe ale pielii.

Noile căști Beats Fit Pro sunt livrate în nuanțe noi, inspirate de culoarea pielii

Seria Beats X Kim Beats Fit Pro integrează trei noi culori ale căștilor true wireless de la Apple. Acestea sunt realizate special pentru a se potrivi cât mai bine cu trei tipuri de piele, în funcție de cât de închis sau deschis este tenul utilizatorului. Acestea se potrivesc, de asemenea, și cu diverse nuanțe de fond de ten, folosite des de către publicul feminin.  Cele trei culori au denumiri precum Moon, Dune și Earth, de la cel mai deschis șa cel mai închis.

Se pare însă că un parteneriat între Apple/Beats și Kim Kardashian era pregătit de mult timp. Acest model de căști a apărut prima dată în public la urechile vedetei, care le purta deja cu o lună înainte ca acestea să fie anunțate în mod oficial.

Chiar dacă cele trei culori sunt noi, hardware-ul căștilor este în rest absolut identic. Avem de a face cu aceleași căști true wireless cu tehnologii Apple la bord, precum posibilitatea de a se conecta rapid la iPhone-uri și se încarcă printr-o USB-C. Căștile sunt echipate cu ANC și sunet spațial 3D, butoane tactile pe lateral și promit autonomie de până la 6 ore cu ANC activ.

sursa: Gizmodo

Compania care asamblează iPhone se pregătește să producă și tractoare electrice

Compania care asamblează iPhone se pregătește să producă și tractoare electrice

Gigantul taiwanez Hon Hai Precision Industry (Foxconn), cel mai important partener al Apple pentru producția de smartphone-uri iPhone, va asambla tractoare electrice.

Compania a cumpărat o fabrică a Lordstown Motors în statul american Ohio. Acolo, Foxconn va asambla automobile electrice pentru Lordstown și Fisker Inc., dar și tractoare.

Gigantul a semnat un contract cu Monarch Tractors pentru a produce vehicule electrice cu un grad ridicat de autonomie, precum și pachete de baterii pentru acestea.

Cel mai mare producător de dispozitive electronice din lume, care produce de la smartphone-uri până la console video, continuă să se diversifice. Compania a început producția de semiconductori și dezvoltarea de tehnologii bazate pe inteligență artificială.

Foxconn a cumpărat fabrica din Ohio pentru 230 de milioane de dolari în 2021 de la startup-ul aflat în dificultate. Modelul de tractor care va fi asamblat acolo este Monarch MX-V. Vehiculul a fost proiectat pentru activități agricole.

Monarch MX-V, un vehicul agricol smart. Șoferul e opțional

Tractorul va avea o autonomie de peste 10 ore cu bateriile încărcate complet. Vehiculul nu va petrece foarte mult timp în garaj pentru reîncărcare, deoarece pachetul de baterii poate fi înlocuit rapid cu unul nou. Încărcarea completă a unui pachet va dura până la cinci ore, potrivit producătorului.

Compania Monarch  Tractor susține că pe display-ul din tractor sunt afișate informații ușor de înțeles.

Monarch MX-V este un vehicul smart, care include un display pe care sunt afișate informații meteo, hărți și statistici. Un ansamblu de camere oferă vizibilitate la 360 de grade în jurul tractorului. Utilajul agricol are un grad ridicat de autonomie. Un operator aflat la distanță va putea controla până la 8 vehicule simultan.

Prețurile modelului vor porni de la 58.000 de dolari, iar producția va începe în primul trimestru din 2023.

Sursa: Electrek

Microsoft sărbătorește 15 ani de OneDrive prezentînd un nou panou de control

Microsoft sărbătorește 15 ani de OneDrive prezentînd un nou panou de control

Dacă până acum, utilizatorii OneDrive ajungeau direct în directorul de fișiere My Files, de acum experiența oferit va fi una similară versiunii Office Online, pagina de pornire devenind OneDrive Home.

Inspirată din versiunea pentru web a suitei de aplicații Microsoft Office, OneDrive Home prezintă o listă de fișiere, organizate după criteriul ultimei accesări. Mai mult, vor exista filtre care facilitează selectarea unui anume tip de fișier (ex. document Word, Excel, PowerPoint sau PDF), totul fără a te preocupa de locația reală a fișierului în colecția ta OneDrive.

OneDrive

Mai mult, va exista și o coloană ”Activity” unde vei putea dacă documentul respectiv a fost editat între timp și de alți colegi de serviciu, eventual, dacă aceștia au lăsat comentarii care să te anunțe despre modificările operate.

În lista accesibilă din partea stângă a interfeței veri găsi secțiunea Quick Access, în care poți fixa pentru accesare rapidă acele foldere pe care le vizitezi cel mai des.

Deși anunțul a venit chiar de azi, Microsoft precizează că noua interfață OneDrive nu este chiar pregătită pentru debutul oficial, lansarea la scară largă urmând să fie anunțată în cursul lunilor următoare, după ce etapa de testare în cerc restrâns fa fi depășită.

O altă „inovație” OneDrive la care nu toți utilizatorii au acces este și funcția Photo Story (echivalent Instagram Stories), pe care Microsoft a decis să o lanseze doar pentru utilizatorii din Australia, în pregătire pentru o lansare globală spre finalul anului în curs.

Nvidia prezintă noi unelte pentru „fabricarea” de vedete pentru chatbot și jocuri

Nvidia prezintă noi unelte pentru „fabricarea” de vedete pentru chatbot și jocuri

Denumit Omniverse Avatar Cloud Engine (ACE), noul toolkit va folosi puterea de procesare a noilor acceleratoare grafice Nvidia pentru a genera personaje de tip chatbot sau avatar, de folosit în jocuri, sau pentru a reda cu „profesionalismul” unui prezentator de știri orice informații dorite de persoana aflată în spatele tastaturii.

Potrivit Nvidia, combinația de modele și servicii de inteligență artificială îi va ajuta pe dezvoltatori să creeze rapid personaje virtuale a căror utilizare nu implică o putere masivă de calcul disponibilă cu PC-urile folosite – un startup poate produce un avatar la fel de convingător ca unul dintr-o corporație gigantică, apelând la serviciile Nvidia ACE, puse la dispoziție cu ajutorul tehnologiilor de procesare cloud.

Nvidia ACE reunește mai multe kituri software și platforme deja existente, combinând tehnici computer vision pentru recunoașterea obiectelor și animații computerizate menite să redea în mod convingător mimica facială. Partea de interacțiune verbală este asistată cu modele de limbaj natural și recunoaștere vocală avansată.

Probabil că, în ciuda promisiunilor făcute de Nvidia, va dura încă mult timp până să poți vorbi cu un avatar bazat pe ACE, într-un joc video sau la intrarea în hotelul unde cauți cazare, sunând la fel de convingător ca o persoană reală.

Și în timp ce NVIDIA susține că AI-ul său este „pe cale” să treacă testul Turing, în mod clar acest obiectiv este încă departe, cel puțin cu software-ul disponibil în mod public, videoclipul demonstrativ arătând că avatarul creat are cel mult calitățile unui prezentator care citește un text dinainte pregătit.

Un lanț de supermarket-uri din SUA permite acum plata cu palma, fără cash, card sau smartphone

Un lanț de supermarket-uri din SUA permite acum plata cu palma, fără cash, card sau smartphone

Plata prin citirea palmei este mai rapidă decât cea contactless

În prezent, plata contactless cu cardul, ceasul sau cu telefonul direct la casă este una dintre cele mai intuitive opțiuni. Se pare însă că în viitor nu va mai trebui nici măcar să ne scoatem portofelul sau telefonul din buzunar și nici să apăsăm pe vreun buton al ceasului.

În SUA, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarket-uri, Whole Foods, introduce plata direct cu palma, urmând să fie amplasate scannere la casele din câteva locații.

Whole Foods este un lanț de supermarket-uri deținut de Amazon, companie care încearcă de mulți ani să creeze o experiență de plată cu cât mai puține interacțiuni cu clientul. Tot Amazon a deschis mai multe chioșcuri în câteva orașe din SUA în care poți lua orice de pe raft și ieși din magazin fără să plătești fizic. Sistemul automat urmărind activitatea utilizatorilor prin camere de supraveghere și sisteme avansate de gestiune a stocurilor și taxa contul de Amazon al clientului automat.

În cazul supermarket-urilor Whole Foods, Amazon dorește să permită clienților să plătească la terminarea scanarea produselor la casă doar folosind palma pe un scanner de plată. Acesta se numește Amazon One va fi echipat cu o cameră foto, care fotografiază palma și o poate asocia unui cont personal.

Datele stocate pe acest cont sunt numărul de pe card și numărul de telefon personal. Astfel, chiar dacă ți-ai uitat acasă sau în mașină portofelul sau telefonul, sau ambele, tot poți să efectuezi o plată pentru a cumpăra bunurile din supermarket.

La capitolul securitate, Amazon spune că informațiile nu sunt stocate local, ci criptate și trimise în cloud către un server dedicat pentru serviciul Amazon One. Astfel, nu contează în care dintre magazinele Whole Foods ești, dacă este echipat cu un astfel de sistem, poți plăti fără card, cash sau telefon, doar cu palma.

Sistemul a fost deja testat cu succes în anumite magazine din New York, Austin și Seattle, iar acum ajung și în Malibu, Montana Avenue și Santa Monica, în California.

Probabil că dacă acest tip de sistem se va dovedi a fi unul de succes, și alte lanțuri de supermaket-uri vor adopta tehnologii similare, sau poate vor licenția chiar sistemul Amazon One de la Amazon.

sursa: The Verge

Febra simulatoarelor continuă: Magnet Fishing Simulator îți va permite să pescuiești cu magneți neodim

Pescuitul cu magneți este un hobby din ce în ce mai popular, inclusiv în România.

Un dezvoltator polonez, Pentacle, vrea să exploateze fenomenul și pregătește Magnet Fishing Simulator, care va debuta pe platforma Steam. Jocul va avea ca publisher compania PlayWay. Nu avem, deocamdată, informații despre preț.

În Magnet Fishing Simulator, cei care s-au săturat de pescuitul la undiță sau lansetă pot arunca magneți puternici, legați de o sfoară, în ape pentru a descoperi obiecte metalice valoroase. Acestea vor putea fi vândute. Pentru a obține mai mulți bani pe ele, jucătorii vor putea recondiționa obiectele găsite. Acțiunea nu va fi lipsită de peripeții. Pe fundul apelor se ascund pericole, inclusiv crocodili.

Dacă atunci când au început să apară pe bandă rulantă mulți oameni nu au luat în serios simulatoarele, multe dintre ele s-au dovedit a fi jocuri video excelente. Exemple sunt destule: Gas Station Simulator, PowerWash Simulator sau Euro Truck Simulator 2.

Pescuitul cu magneți poate fi o activitate periculoasă în viața reală

Recent, trei pasionați de magnet fishing, conduși de vânătorul de comori Bryce Nachtwey, au extras 86 de rachete și benzi cu cartușe de mitralieră dintr-un râu din statul american Georgia.

Oamenii au chemat autoritățile, iar la sfârșitul zilei au fost amendați de Georgia Department of Natural Resources. Pescuitul cu magneți nu este o activitate ilegală, dar în zona respectivă nu era permis. Se pare că autoritățile știau ce obiecte se găsesc acolo pe fundul apei. Zona în care au fost descoperite obiectele periculoase aparține bazei militare Fort Stewart.

În România, un kit decent pentru magnet fishing costă aproximativ 170 de lei. Acesta include: magnet neodim cu diametru de 75 mm, sfoară cu lungime de 20 m și carabină. Greutatea maximă suportată este de 160 kg.

Laptopul de gaming convertibil ROG Flow X16 este disponibil în România

Republic of Gamers (ROG) a anunțat că laptopul de gaming convertibil ROG Flow X16 (2022) GV601 este disponibil pe piața locală.

În România, computerul portabil poate fi cumpărat într-o configurație cu procesor AMD Ryzen 9 6900HS, placă video Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, ecran tactil de 16” (cu rezoluție QHD+, rată de refresh de 165Hz și raport 16:10), 32 GB memorie RAM (DDR5) și capacitate de stocare de 1TB pe SSD (PCIe 4.0 NVMe M.2).

Prețurile dispozitivului pornesc de la 14.000 de lei. Laptopul poate fi achiziționat inclusiv din magazinul oficial online al ASUS.

Laptopul este subțire (19,4 mm) și ușor, având o greutate de doar 2,1 kg. Dispozitivul dispune de un sistem de răcire avansat. Pe procesor este aplicat metalul lichid Thermal Grizzly, sunt disponibile trei ventilatoare, iar un radiator acoperă mare parte din spatele carcasei.

ROG Flow X16 permite atât upgrade-ul de memorie, cât și de SSD. Laptopul suportă până la 64GB RAM. De asemenea este disponibil un al doilea slot M.2, liber.

FOTO: ASUS ROG

Balamaua laptopului permite o rotație completă la 360 de grade, iar dispozitivul poate fi folosit pe post de tabletă sau în mod cort de către cei care folosesc periferice și accesorii, precum tastaturi externe sau controller-e de gaming.

ROG Flow X16 oferă suport pentru stațiile grafice externe XG Mobile.

Marvel’s Midnight Suns a fost amânat! Cât mai întârzie jocul

Marvel’s Midnight Suns a fost amânat! Cât mai întârzie jocul

Foto: 2K / Marvel Entertainment

Prin intermediul contului oficial de Twitter al jocului, a fost confirmat faptul că Marvel’s Midnight Suns, programat inițial pentru luna octombrie 2022, va mai întârzia.

Astfel, Marvel’s Midnight Suns a fost amânat pentru a conferi echipei producătoare timp suficient pentru a finisa jocul așa cum se cuvine și pentru a livra experiența pe care o așteaptă fanii Marvel.

Important update from the Midnight Suns team pic.twitter.com/79yVfzpDED

— Marvel’s Midnight Suns (@midnightsuns) August 8, 2022

Așadar, fără a fi dezvăluită o nouă dată de lansare exactă, am primit promisiunea că versiunile pentru PC, Xbox Series X|S și PlayStation 5 ale jocului vor fi lansate până la sfârșitul anului fiscal al publisher-ului 2K (adică până la finalul lunii martie a anului viitor), în timp ce edițiile pentru PlayStation 4, Xbox One și Nintendo Switch vor întârzia și mai mult. Nu ar fi exclus ca aceste variante old-gen ale jocului să fie chiar anulate până la urmă.

Strategie în universul Marvel

Marvel’s Midnight Suns este descris drept “cel mai mare joc” dezvoltat de echipa de la Firaxis, fiind conceput drept un titlu de strategie de tip XCOM în care jucătorii vor avea ocazia de a utiliza super-eroii (și anti-eroii) favoriți din universul Marvel.

După ce a fost amânat, Marvel’s Midnight Suns este așteptat până la finele lunii martie 2023, în versiuni pentru PlayStation 5, Xbox Series X|S și PC.

Sursa: Marvel’s Midnight Suns Twitter

Street Fighter 6: au fost confirmate încă două personaje jucabile

Street Fighter 6: au fost confirmate încă două personaje jucabile

Foto: Capcom

Cu ocazia Evolution Championship Series (EVO) 2022, Capcom a venit cu câteva noutăți legate de proaspăt dezvăluitul Street Fighter 6.

Astfel, a fost confirmată prezența în joc a încă două personaje jucabile: Kimberly, o nou-venită în cadrul seriei și un ninja cu dragoste față de cultura pop a anilor ’80, precum și Juri, ce revine după debutul său din Street Fighter V. Cei doi îi urmează astfel pe luptătorii deja confirmați pentru noul Street Fighter: Ryu, Chun-Li, Luke, Jamie și Guile.

De asemenea, a fost confirmat faptul că Tasty Steve și James Chen, comentatori veterani ai circuitului Capcom Pro Tour, se vor alătura echipei ce va oferi comentariu în timp real meciurilor din Street Fighter 6.

Street Fighter 6 este construit folosind motorul grafic proprietar RE Engine (folosit și pentru Devil May Cry 5 sau Resident Evil Village) și va include nu mai puțin de trei moduri de joc: Fighting Ground, World Tour și Battle Hub.

Moduri de joc apreciate de fanii seriei, precum Arcade Mode, meciurile online, Training Mode sau versus local vor fi incluse în Fighting Ground. De asemenea, modul World Tour va reprezenta o noutate majoră pentru franciza Street Fighter, acesta fiind gândit drept o poveste single player extinsă, ce va permite jucătorilor să-și lase propriile amprente asupra universului seriei.

Street Fighter 6 este așteptat în 2023 pentru PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S și PC.

Sursa: Capcom

Microsoft a adăugat în browser-ul Edge o nouă funcție Enhanced Security Mode

Microsoft a adăugat în browser-ul Edge o nouă funcție Enhanced Security Mode

Începând cu versiunea 98, Microsoft Edge include o nouă tehnologie de securitate care oferă protecție suplimentară pentru utilizatorii  de rând.

Funcționalitatea adăugată inițial pentru testare poate fi activată acum de toți utilizatorii Edge.

La începutul acestui an, Microsoft Edge 98 a adpugat noi opțiuni de securitate care constituie un „strat suplimentar de protecție” pentru utilizatori. Ceea ce fac aceste opțiuni este să dezactiveze JIT, sau compilarea Just-In-Time, pentru a împiedica site-urile și aplicațiile web să utilizeze cod compilat din mers.

Deși mai multe site-uri web folosesc JIT pentru a îmbunătăți performanța de navigare pe web, această tehnologie poate fi utilizată și în scopuri rău intenționate, devenind cea mai mare vulnerabilitate după tehnologiile Adobe Flash.

Începând cu versiunea Edge 98, majoritatea site-urilor web nu vor mai funcționa conform așteptărilor „Dacă activați Enhanced Safe Browsing, Edge verificând în mod proactiv dacă paginile și download-urile accesate sunt periculoase, trimițând aceste informații către serverele Microsoft.

Cu noua opțiune bifată, utilizatorii Microsoft Edge vor putea în continuare să navigheze pe majoritatea site-urilor web (cel puțin pe cele mai populare) fără probleme. Microsoft Edge va dezactiva numai JIT și alte funcții pentru site-urile web care nu sunt populare sau care nu sunt vizitate frecvent de utilizator.

Modul de securitate Enhanced Security vine dezactivat în mod implicit. Îl poți activa accesând setările de confidențialitate, căutare și servicii ale Microsoft Edge.

India vrea să interzică vânzarea de telefoane chinezești ieftine

India vrea să interzică vânzarea de telefoane chinezești ieftine

foto: Mint

India are deja politici care să descurajeze importul de produse din China, însă o nouă lege ar putea să afecteze direct ceea ce vor găsi cei interesați de smartphone-uri de buget la raft.

Autoritățile indiene iau în calcul interzicerea comercializării de smartphone-uri de buget de origine chineză, adică cele care vând cele mai mari volume pe această piață. Aceasta pare să fie o încercare de a încuraja producția locală, lăsând piața de telefoane premium în continuare liberă pentru dispozitive din China.

Autoritățile indiene încearcă să încurajeze producția locală

Conform Bloomberg, India lucrează la un proiect de lege în urma căruia toate telefoanele mai ieftine de 12.000 de rupii (aproximativ 150 de dolari), ar fi interzise pentru comercializare în magazinele locale, dacă sunt produse în China. În consecință, aceste dispozitive, de valoare mică, ar putea fi produse în fabricile din India, mai multe branduri de smartphone-uri având deja o prezență locală în zona de producție. Inclusiv Apple dezvoltă smartphone-uri în India.

Prin această mișcare, brand-uri care domină piața de smartphone-uri din India, precum Realme și Xiaomi, ar putea avea afacerile grav afectate în această regiune. Samsung și Apple ar rămâne însă neafectate.

Acesta este doar un nou „episod” al conflictului dintre India și China. Cele două țări din Asia au avut chiar și conflicte directe, în care soldații ambelor părți s-au luptat la graniță, însă cele mai multe confruntări din ultimii ani au fost pe plan economic.

De exemplu, bunurile din China sunt taxate mai mult decât cele de import din alte țări, lucru care a afectat chiar și producția locală de iPhone-uri, care folosesc componente și materiale de origine chineză.

Prin această mișcare, autoritățile doresc să încurajeze mai multe companii, poate chiar și unele de origine chineză, să mute o parte din producție din China în India.

sursa: Bloomberg.

Apple se laudă cu securitate de top, dar câteva aplicații cu malware au apărut și în App Store

Apple se laudă cu securitate de top, dar câteva aplicații cu malware au apărut și în App Store

Apple se laudă cu fiecare ocazie cu sistemele sale de securitate, garantate în principal de faptul că iOS, macOS și celelalte sisteme de operare sunt închise, software-ul compatibil cu dispozitivele fiind descărcat exclusiv din App Store.

Se pare însă că App Store-ul nu (mai) este atât de sigur pe cât se credea, întrucât șapte aplicații din versiunea pentru macOS au fost depistate că rulau de fapt malware, pe lângă funcțiile lor de bază.

Cercetătorul Alex Kleber, specialist în securitate digitală, a descoperit că App Store-ul de pe macOS găzduiește cel puțin șapte aplicații care includ malware. Acestea erau, aparent, dezvoltate de companii diferite, însă la o investigație mai amănunțită a reieșit că toate aceste companii erau de fapt controlate de un singur grup cu bazele în China.

Aplicațiile promiteau că oferă funcții precum editarea de PDF-uri, alternative la aplicații de tip Word, înregistrare de ecran sau streaming video de pe webcam. Se pare că metoda de a trece peste protecțiile Apple a fost una ingenioasă, aplicațiile fiind aparent legitime la prima vedere, însă o parte criptată a acestora se activa la comandă, după ce aplicațiile erau aprobate de Apple. Acest lucru sugerează că există posibilitatea ca și alte aplicații similare să fie ascunse în baza de date App Store, fără ca nimeni să știe.

Iată lista cu aplicații periculoase de pe Mac App Store:

Dacă aveți un computer cu macOS și ați descărcat oricare dintre acestea, ar fi o idee bună să le ștergeți manual din computer.

 • PDF Reader for Adobe PDF Files (Sunnet Technology Inc.)
 • Word Writer Pro (Netozo Limited)
 • Screen Recorder (Safeharbor Technology L Ltd.)
 • Webcam Expert (Wildfire Technology Inc.)
 • Streaming Browser Video Player (Boulevard Technology Ltd.)
 • PDF Editor for Adobe Files (Polarnet Limited)
 • PDF Reader (Xu Lu, apparently associated with Sunnet Technology Inc.)

Câteva dintre ele erau foarte populare pe App Store, majoritatea fiind în top 100 cele mai descărcate aplicații de pe platformă, în timp ce PDF Reader for Adobe PDF Files ajunsese chiar numărul 1 în categoria Educație în SUA.

sursa: Lifehacker

Incident grav în Rusia: Un lansator de rachete balistice nucleare, implicat într-un accident

Un transportor de rachete balistice rusesc a fost implicat într-un accident rutier pe 4 august în Rusia.

Imagini cu incidentul au circulat pe rețelele de socializare. Vehiculul militar este un model MAZ-7917, capabil să transporte o rachetă balistică intercontinentală Topol. Acesta a fost implicat în accident împreună cu două automobile, un Porsche Cayenne și o Lada 2107.

The scene of the collision between an ICBM training vehicle and a car in Russia, August 4, 2022. pic.twitter.com/yM5BsTfw0o

— NUKES (@atomicarchive) August 5, 2022


Din fericire, versiunea de MAZ-7917 implicată în accident nu transporta la momentul respectiv o rachetă nucleară. În schimb, avea un rezervor plin cu apă și nisip, pentru a simula caracteristicile vehiculului real.

Incidentul s-a petrecut în apropiere de orașul Barnaul, din Regiunea Altai, în apropiere de granița cu China și Mongolia. Mai multe detalii despre subiect au apărut în diverse publicații din Rusia. Trei persoane au fost rănite. Accidentul ar fi fost provocat de SUV, care a împins mașina Lada în transportor.

Dacă în Vest astfel de vehicule sunt rareori văzute pe drumurile publice, în Rusia situația este diferită. În 2019 un transportor / lansator de rachete balistice a fost fotografiat pe un drum pe care se circula bară la bară.

RS-24 Yars mobile intercontinental ballistic missiles stuck in a traffic jam at Moscow Automobile Ring Road.

(https://t.co/QlLhtVmvoV) pic.twitter.com/mLlrUXjM4l

— Ruslan Trad (@ruslantrad) February 26, 2019

Rachetele RS-12M Topol (NATO: SS-25 Topol), transportate în mod normal de MAZ-7917, sunt primele modele balistice, cu focoase nucleare, dezvoltate de Rusia după căderea Uniunii Sovietice. Acestea au intrat în serviciu activ în 1997 și pot fi lansate din silozuri nucleare sau de pe transportoare mobile.

Cea mai avansată versiune a rachetei, RT-2PM, poate lovi ținte aflate la o distanță de 11.000 km. Topol poate transporta un singur focos nuclear.

Potrivit 19fortyfive, Rusia deține 87 de rachete Topol. Nouă dintre acestea se află lângă Barnaul.

Potrivit serviciului Nukemap, de pe site-ul Nuclearsecrecy.com, o rachetă Topol ar ucide peste 1,5 milioane de oameni dacă ar lovi acum New York-ul. Multe alte persoane ar muri ulterior din cauza radiațiilor.

Snapchat oferă noi setări parentale, permițând vizualizarea listei de contacte

Snapchat oferă noi setări parentale, permițând vizualizarea listei de contacte

La fel ca alte platforme de socializare frecventate și de copii, Snapchat este teren prielnic pentru prădătorii sexuali și vânzătorii de substanțe interzise, existând foarte puține obstacole între aceștia și potențialele victime.

Reacționând într-un târziu la criticile și acuzațiile primite deja de mulți ani, administratorii Snaphat anunță că au dezvoltat un nou sistem de control parental, care permite părinților să inspecteze lista de prieteni a copiilor și chiar să vizualizeze mesajele și  sesiunile de apeluri video aflate în desfășurare, dacă suspectează eventuale abuzuri.

Concret, noua secțiune Family Center funcționează ca o locație centrală unde părinții copiilor cu vârste între 13 și 17 ani pot vedea mai toată activitatea acestora. Spre exemplu, în afara listei de prieteni sunt prezentate și toate schimburile de mesaje din ultimele 7 zile.

De asemenea, adolescenții nu pot avea profiluri publice și trebuie să fie prieteni comuni pentru a putea comunica între ei. În plus, conturile lor vor apărea în rezultatele căutării numai în anumite circumstanțe, cum ar fi dacă cel care caută are un prieten comun cu ei.

Vestea proastă este că noile setări parentale au cel mai probabil doar un efect minim, în sensul de a rupe șirul nesfârșit de conexiuni realizate din aproape-în-aproape de algoritmii Snapchat, fără a împiedica însă persoanele respective să-și contacteze potențialele victime în mod direct, fie prin mesaje chat sau cereri de adăugare în lista de prieteni, dacă reușesc totuși să le descopere pe platformă. Astfel, rămâne în sarcina părinților să depisteze și să intervină în situațiile care merită atenție.

Un alt neajuns este că noile funcții pentru control parental sunt pur opționale și ar trebui activate mai întâi de un aparținător (ex. părinte cu drepturi administrative asupra conturilor Snapchat înregistrate pe numele copiilor cu vârstă mai mică de 17 ani).

În schimb, pericolele la care sunt expuși copii și adolescenții receptivi la cereri de prietenie pe Snapchat sunt dintre cele mai mari, existând deja numeroase cazuri în care tinerii abordați mai întâi pe Snapchat au fost atrași în rândul consumatorilor de substanțe interzise.

Opţiunea pentru mesaje pe WhatsApp care se „autodistrug” după ce sunt citite, pregătită de lansare

Opţiunea pentru mesaje pe WhatsApp care se „autodistrug” după ce sunt citite, pregătită de lansare

Numită iniţial Disappearing Messages, funcţionalitatea a primit între timp unele ajustări şi un alt nume – Delete Messages.

WhatsApp a lansat o funcție care permite ștergerea oricărui mesaj deja trimis, utilă celor care doresc să transmită informaţii confidenţiale pe WhatsApp fără riscul ca altcineva să afle conţinutul discuţiei căutând în istoricul de mesaje.

Concret, opţiunea permite trimiterea de mesaje și stergrea acestora la cerere, în limita a două zile după după publicarea inițială. Opțiunea este disponibilă atât pentru mesajele distribuite în sesiuni de discuții unu-la-unu, cât și cele trimise în cadrul grupurilor de discuții, administratorii putând decide să șteargă mesajele incomode, fără a cere consimțământul participanților la discuție.

Atunci când este bifată la secţiunea Contact Info sau Group Settings (doar de către administratorii grupului de discuţii), opţiunea Delete Messages va asigura înlăturarea din istoricul conversaţiei a tuturor mesajelor care depăşesc termenul de expirare ales.

Practic, funcționalitatea acționează în două moduri, administratorii grupurilor de Chat putând seta eliminarea automată a mesajelor după un anumit interval de timp. A doua variantă este ștergerea la inițiativa utilizatorilor, funcția rămânând disponibilă în limita a două zile după trimiterea mesajului inițial.

Compatibilă şi cu interfaţa Dark Theme, funcţionalitatea nu este disponibilă încă pentru toţi utilizatorii, dar îmbunătăţirile aduse recent sugerează apropierea debutului oficial.

Apple readuce afișarea procentajului bateriei în versiunea iOS 16, cu rezultate dezamăgitoare

Apple readuce afișarea procentajului bateriei în versiunea iOS 16, cu rezultate dezamăgitoare

Apple a renunțat în urmă cu ceva timp la afișarea procentuală a nivelului de încărcare a bateriei, mizând pe simplificarea interfeței iOS.

Doar că decizia luată nu a fost deloc bine primită de utilizatori, compania fiind nevoită să revină la formatul de prezentare anterior.

Doar că readucerea unei funcții considerată banală la produsele competiției nu este chiar atât de simplă precum pare, Apple considerând necesară reinventarea funcției respective. Așa se face că pe telefoanele Apple actualizate cel puțin cu versiunea iOS 16 beta 5, indicatorul numeric al bateriei apare în disonanță cu cel vizual.

Concret, nivelul de încărcare a bateriei este ilustrat permanent ca fiind complet, indiferent de procentajul real ilustrat numeric. Astfel, ai de ales între ilustrarea grafică a nivelului de încărcare (setarea implicită) și afișarea procentuală suprapusă peste un indicator care pare să ilustreze în mod permanent încărcare completă.

Presupunând că te obișnuiești cu oricare mod de afișare, setarea alternativă îți va părea complet străină, cele două părând să nu aibă nicio legătură una cu cealaltă.

Ce-i drept, încă avem de-a face cu o versiune iOS beta, Apple având ceva răgaz pentru găsirea unei soluții care nu genereze chiar atât de multă frustrare. Aparent, și inginerii Apple sunt de această părere, afișarea procentuală a bateriei venind ca și setare opțională, utilizatorii rămânând să decidă cu care mod de afișare se pot împăca cel mai bine.

Întregul scop al pictogramei bateriei cu afișaj numeric este de a facilita „citire” dintr-o privirea nivelului de încărcare rămas. Totuși, sub noua formulă Apple, bateria pare mereu „plină”, în timp ce afișajul numeric este mai degrabă greu de citit. Iar cum dimensiunea simbolului pentru baterie este deja miniaturală, nu ajută prea mult să dublezi indicatorul bateriei cu un procentaj care contrazice indicatorul vizual.

Deocamdată, nu este cert că Apple va merge înainte cu această formulă de prezentare, fiind șanse mari ca indicatorul bateriei cu afișare procentuală să apară într-un format revizuit, respectând mult mai bine așteptările utilizatorilor.

Nokia a provocat interzicerea telefoanelor Oppo și OnePlus în Germania. În curând ar putea fi interzise în tot spațiul UE

Telefoanele vândute de Oppo și OnePlus au fost retrase de la vânzare în Germania și ar putea fi interzise și în alte țări din Europa.

Motivul este un proces intentat de Nokia, care acuză producătorul chinez de smartphone-uri de utilizarea unor tehnologii brevetate fără licență. Deja un tribunal din Mannheim a oferit un verdict în favoarea Nokia, iar acum, compania finlandeză încearcă să obțină sentințe similare în Franța, Finlanda, Suedia, Spania, Marea Britanie și Țările de Jos.

Oppo spune că Nokia cere prea mult pentru licențierea brevetelor

Conflictul dintre Nokia și Oppo durează de câțiva ani deja și are legătură cu tehnologiile 4G pentru care compania finlandeză deține mai multe brevete care acoperă tehnologii din telefoanele Oppo. Decizia din Mannheim a fost dată în cursul lunii iulie, iar începând cu 5 august, Oppo și OnePlus nu mai au voie să vândă smartphone-uri în Germania.

De altfel, companiile spun că nu se vor retrage din Germania, păstrând la vânzare dispozitive care nu sunt acoperite de aceste brevete, precum căști. Utilizatorii de dispozitive Oppo din Germania nu vor fi însă afectați.

Motivul pentru care Oppo refuză să plătească pentru brevetele respective este faptul că Nokia cere pentru reînnoirea contractului prea mulți bani. Conform WinFuture, Nokia ar fi cerut 2,5 euro pentru fiecare smartphone vândut, iar acest contract ar trebui să fie unul internațional, care să acopere întregul portofoliu de smartphone-uri al companiei.

Nokia nu se oprește însă doar la Oppo și OnePlus. Celelalte procese din alte țări cheamă în instanță și alte companii din portofoliul BBK Electronics, precum Realme și Vivo. În cazul în care tribunalul din Franța va ajunge la o concluzie similară cu cea a tribunalului din Germania, Nokia ar putea bloca toate vânzările de smartphone-uri BBK din toate țările din UE până când acestea vor accepta să plătească licențele pentru utilizarea brevetelor.

Recent, și telefoanele Nokia s-au confruntat cu o situație similară, acestea fiind scoase de la vânzare în Germania, unde o companie numită VoiceAgeEVS LLC a acuzat HMD Global, compania care licențiază brandul pentru utilizarea în dezvoltarea de smartphone-uri, că încalcă brevete referitoare la tehnologia VoLTE.

sursa: Android Police

The Spy Who Loved Me revine în centru atenției: ce știm despre cel mai recent joc video James Bond

The Spy Who Loved Me revine în centru atenției: ce știm despre cel mai recent joc video James Bond

Veste bună pentru împătimiții de jocuri video dar și pentru fanii seriei James Bond. The Spy Who Loved Me se transformă, la rândul lui, într-un joc complet.

Există un mod în lucru, în acest moment, valabil pentru Nintendo 64 clasic GoldenEye 007, care tinde să transforme un alt film James Bond într-un joc complet. Fanii construiesc o versiune jucabilă a lui James Bond: The Spy Who Loved Me, filmul în care l-am putut vedea în rolul principal pe Sir Roger Moore. Din câte se știe până acum, premisele nu se deloc rele.

După cum a menționat chiar EuroGamer, YouTuber Graslu00 a postat un videoclip în care ni arată 11 niveluri din The Spy Who Loved Me 64. Modulul descrie evenimentele și locațiile cheie ale filmului, ducându-l pe Bond din Alpi, la piramidele din Egipt. Mai mult, ni-l arată și într-un supertanc în Oceanul Atlantic.

În plus, te vei bucura să afli că există o mare asemănare fizică a personajului cu Roger Moore, precum și cu Anya Amasova (alias Agent XXX) și Karl Stromberg.

The Spy Who Loved Me, prieten cu N64

O altă veste bună este că poți rula modul pe un emulator în 4K la 60 de cadre pe secundă, deși îl poți juca și pe o consolă N64. Este vorba despre o lucrare în curs, după cum notează Graslu00.

Versiunea The Spy Who Loved Me 64, care este disponibilă pe N64 Vault, este o demonstrație a primelor trei niveluri și oferă o perspectivă asupra modului multiplayer planificat pentru patru jucători.

Ecranul de selectare a scenei arată 20 de niveluri, inclusiv, în mod fascinant, casa din copilărie a lui Bond, Skyfall, care pare să fie una dintre hărțile disponibile în multiplayer.

Între timp, există un titlu oficial în lucru. S-a constatat, la sfârșitul anului 2020, că studioul Hitman IO Interactive dezvoltă un joc care analizează originile superspionului. Se așteaptă ca acesta să fie primul joc Bond oficial de la 007 Legends încoace, care a apărut în 2012.

Mașinile vechi și poluante, inamicul numărul unu al UE. Se schimbă legile, în regim de urgență. Ce te „paște”, dacă ai rablă

Mașinile vechi și poluante, inamicul numărul unu al UE. Se schimbă legile, în regim de urgență. Ce te

Mașinile vechi și care poluează sunt luate în vizor de marile orașe europene, care lansează un apel către Executivul comunitar, cerând aplicarea de urgență a standardului Euro 7.

Bruxelles-ul sau Londra se află pe lista comunităților care vor modificarea legislației anti-poluare peste noapte, invocând faptul că nu mai putem aștepta deloc, fiindcă timpul curge în defavoarea noastră.

În mod firesc, planurile UE arată că între 2025 și 2035 ar trebui să implementăm noul standard de poluare, dar în acest timp milioane de noi vehicule poluante vor intra în circuit, iar ele nu vor fi vândute imediat, fiindcă în medie păstrăm o mașină chiar și un deceniu.

Mai mult, transportul de mărfuri este un mare generator de poluare, iar acest sector ar trebui stimulat să facă mai rapid trecerea la norme mai sănătoase pentru noi toți. Prin urmare, spun liderii europeni, avem nevoie să adoptăm acum standardul Euro 7.

Apelul lor vine într-un context deosebit de sensibil, care ne arată, poate mai bine ca niciodată, că poate am întrecut măsura cu acțiunile noastre nocive asupra mediului înconjurător. În ultima perioadă, Europa a fost măcinată de catastrofe naturale, de la incendii la secete extinse. Înclusiv în România, la ora actuala, peste 230.000 de hectare agricole sunt afectate de lipsa apei.

Noile ambiții ale UE ne pot salva viața, dar schimbarea nu-i simplă

„Consumatorii ar trebui, în sfârşit, să aibă încredere în eficacitatea standardelor de emisii atunci când merg la dealer. Dacă o maşină este proiectată pentru a fi condusă într-un anumit mod pe şosea, cum ar fi în călătoriile în oraş, atunci trebuie să respecte limitele de emisii atunci când maşina se conduce astfel. În plus, orice posibilitate de depăşire a limitelor aplicabile, aşa-numitele condiţii de conducere „extinse”, ar trebui să se aplice numai condiţiilor de conducere foarte rare şi extreme (…) În următorul standard ar trebui incluse prevederi stricte privind cerinţele de durabilitate pentru a evita astfel de situaţie.

Pentru ca Euro 7/VII să aibă succes, toate aspectele menţionate (…), precum şi cele propuse de CLOVE, trebuie să fie introduse împreună ca un pachet cuprinzător de măsuri până cel târziu în 2025.

Orice altceva mai puţin ambiţios, cum ar fi o revizuire limitată a Euro 6, care, de exemplu, reduce doar limitele de emisii de poluanţi, fără a ţine cont de îmbunătăţirile durabilităţii sau a condiţiilor de testare, nu va ajuta prea mult pentru a îmbunătăţi performanţa reală a vehiculelor privind emisiile. De asemenea, va arăta că UE nu a reuşit să înveţe din scandalul Dieselgate şi să reducă Euro 7 la un exerciţiu de „greenwashing”, explică specialiştii 2Celsius.

Prin urmare, e de așteptat ca, în curând, proprietarii de mașini vechi și poluante din cadrul blocului comunitar să fie supuși unor seturi de măsuri care să-i determine să renunțe la vehiculele lor dăunătoare mediului și să se îndrepte către opțiuni mai verzi. Acest lucru poate însemna, de exemplu, creșterea de taxe, de costuri cu parcările etc.

Recensământ 2022 – amenzile pentru refuzarea recenzării, o glumă proastă: cum își bat autoritățile cuie în talpă

Recensământ 2022 - amenzile pentru refuzarea recenzării, o glumă proastă: cum își bat autoritățile cuie în talpă

Autoritățile române și, implicit, publicațiile au bătut apa în piuă pe perioada recensământului asupra unor amenzi de până la 3000 de lei pentru refuzarea recenzării.

Numărul românilor care au refuzat să participe la acest efort statistic este fabulos, numărul celor care vor primi o amendă din acest motiv este zero.

În cazul în care mai aveai un grăunte de încredere în mecanismele autorităților române de a sancționa populația autohtonă și, implicit, de a încuraja respectarea legilor, îți poți lua gândul. Nu de alta, dar tocmai a fost desființată amenda de 3000 de lei cu care am fost amenințați pe toată perioada recensământului.

Valoarea amenzii sau recensământul contează mai puțin. Important este că orice amendă ce va fi anunțată cu surle și trâmbițe de acum înainte va fi percepută ca o glumă de către un număr din ce în ce mai mare de români, pe bună dreptate.

Nu va exista nicio amendă pentru recensământ, e oficial

Șeful Institutului Național de Statistică a confirmat în mod oficial că românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendați. În cazul celor care nu au participat la procesul de recenzare, datele se vor lua din sistem, de la precedentul recensământ.

„Cei care nu au fost recenzați nu vor fi amendați, întrucât nu au oferit informațiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu și vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzați automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduși în baza de recensământ numai în măsura în care există informații că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

În acest fel, autoritățile române și-au bătut cuie în talpă, convingând românii să nu mai facă niciodată acest efort și alte câteva care, în condiții normale, într-o țară civilizată, s-ar fi putut reflecta în amendă, după cum ne-au amenințat oficialii și în cazul recensământului. 

Netflix „a mai aruncat niște bani pe fereastră”: ce se întâmplă cu jocurile video din rețea

Netflix „a mai aruncat niște bani pe fereastră”: ce se întâmplă cu jocurile video din rețea

Intrarea Netflix pe piața jocurilor a început destul de lent – mult mai lent decât se așteptau abonații acestei rețele de streaming. Mai mult, nu pare nici cea mai profitabilă afacere pentru companie.

Potrivit unei analize efectuate de Apptopia, în numele CNBC, jocurile gigantului au fost descărcate în total de 23,3 milioane de ori și au o medie de aproximativ 1,7 milioane de utilizatori, în fiecare zi. Cu alte cuvinte, mai puțin de un procent din cei 221 de milioane de clienți Netflix profită de jocurile incluse în abonamentele lor.

În trecut, compania a indicat că nu se aștepta ca divizia sa de jocuri să fie profitabilă chiar imediat, totuși. „Alegem să facem un experiment și vom încerca o grămadă de lucruri”, le-a spus directorul operațiunii Netflix, Greg Peters, investitorilor, în timpul discuțiilor din cadrul companiei, privind veniturile din al patrulea trimestru al anului trecut.

Jocurile video de la Netflix, ignorate „cu grație” de abonați

Totuși, întrebarea care este probabil în mintea tuturor este: cât timp este, oare, dispus Netflix să aștepte pentru a vedea dacă a făcut pariul corect, în aceste condiții, mai ales după ce a pierdut aproape un milion de abonați în cel mai recent trimestru. Însă, cu siguranță, este vorba și despre niște contracte pe care gigantul trebuie să le onoreze, în mod evident.

Compania a împărtășit câteva detalii prețioase despre cât a cheltuit pentru extinderea portofoliului său dincolo de show-uri TV și filme, iar majoritatea semnalelor indică o investiție semnificativă.

La începutul acestui an, compania a plătit 72 de milioane de dolari pentru a achiziționa Next Games, studioul din spatele Stranger Things: Puzzle Tales. Mai recent, și-a asigurat drepturi pentru streaming pe mobil, în regim exclusiv, pentru titluri indie îndrăgite precum Spiritfarer și Into The Breach.

Trebuie menționat că este puțin probabil ca Netflix să facă investiții similare în viitor – nu de alta, însă rezultate nu par să indice faptul că ceea ce se întâmplă acum chiar este profitabil pentru companie.

Netflix „a mai aruncat niște bani pe fereastră”: ce se întâmplă cu jocurile video din rețea

Netflix „a mai aruncat niște bani pe fereastră”: ce se întâmplă cu jocurile video din rețea

Intrarea Netflix pe piața jocurilor a început destul de lent – mult mai lent decât se așteptau abonații acestei rețele de streaming. Mai mult, nu pare nici cea mai profitabilă afacere pentru companie.

Potrivit unei analize efectuate de Apptopia, în numele CNBC, jocurile gigantului au fost descărcate în total de 23,3 milioane de ori și au o medie de aproximativ 1,7 milioane de utilizatori, în fiecare zi. Cu alte cuvinte, mai puțin de un procent din cei 221 de milioane de clienți Netflix profită de jocurile incluse în abonamentele lor.

În trecut, compania a indicat că nu se aștepta ca divizia sa de jocuri să fie profitabilă chiar imediat, totuși. „Alegem să facem un experiment și vom încerca o grămadă de lucruri”, le-a spus directorul operațiunii Netflix, Greg Peters, investitorilor, în timpul discuțiilor din cadrul companiei, privind veniturile din al patrulea trimestru al anului trecut.

Jocurile video de la Netflix, ignorate „cu grație” de abonați

Totuși, întrebarea care este probabil în mintea tuturor este: cât timp este, oare, dispus Netflix să aștepte pentru a vedea dacă a făcut pariul corect, în aceste condiții, mai ales după ce a pierdut aproape un milion de abonați în cel mai recent trimestru. Însă, cu siguranță, este vorba și despre niște contracte pe care gigantul trebuie să le onoreze, în mod evident.

Compania a împărtășit câteva detalii prețioase despre cât a cheltuit pentru extinderea portofoliului său dincolo de show-uri TV și filme, iar majoritatea semnalelor indică o investiție semnificativă.

La începutul acestui an, compania a plătit 72 de milioane de dolari pentru a achiziționa Next Games, studioul din spatele Stranger Things: Puzzle Tales. Mai recent, și-a asigurat drepturi pentru streaming pe mobil, în regim exclusiv, pentru titluri indie îndrăgite precum Spiritfarer și Into The Breach.

Trebuie menționat că este puțin probabil ca Netflix să facă investiții similare în viitor – nu de alta, însă rezultate nu par să indice faptul că ceea ce se întâmplă acum chiar este profitabil pentru companie.

Un hacker a găsit o metodă ingenioasă pentru a dezactiva câinii roboți înarmați de la distanță. VIDEO

Un hacker a găsit o metodă ingenioasă pentru a dezactiva câinii roboți înarmați de la distanță. VIDEO

Un clip viral a circulat pe internet în urmă cu doar câteva zile, în care un câine robot, echipat cu o mitralieră, trăgea în ținte într-un poligon, fiind controlat de la distanță.

Se pare însă că respectivul robot nu este atât de periculos precum pare, acesta fiind bazat pe un model comercial, care are și o vulnerabilitate software intenționat plasată acolo. Astfel, folosind un dispozitiv Flipper Zero, un dezvoltator a creat o aplicație prin care poți dezactiva robotul cu o singură apăsare de buton.

Roboții Unitree au un backdoor intenționat, care permite oprirea de la distanță

Robotul armat era modificat de un dezvoltator de origine rusă. Acesta a folosit un robot similar cu Spot de la Boston Dynamics, dar produs de Unitree Robotics, un model mult mai ieftin și cu capabilități mai limitate. Se pare că Unitree a introdus în firmware-ul robotului un „kill switch”, probabil ca măsură de siguranță. Astfel, robotul este tot timpul în căutarea unui semnal radio pe o frecvență de 433 MHz. Atunci când primește acel semnal, robotul se dezactivează complet.

All the people who laughed off the “worrywarts” years ago for freaking out about the Funny Dancing Robot Dogs ™ should be forced to watch this video once a day for the remainder of the year. pic.twitter.com/WBIrlGah3w

— Sean Chiplock @ Crunchyroll Expo (@sonicmega) July 20, 2022

Flipper Zero, este un dispozitiv portabil care permite multe funcții, fiind folosit în special de către hackeri. Acesta este realizat drept un dispozitiv util, pe care să ții stocate anumite date, sau prin intermediul căruia să activezi anumite dispozitive, precum bariere de parcare, uși de garaj, sau cartele de acces, însă acesta poate fi programat să facă mult mai multe.

În cazul de față, acesta poate emite acel semnal radio de 433 MHz, care dezactivează instant robotul de la Unitree. De altfel, roboții de acest gen sunt livrați din fabrică cu o telecomandă fizică pentru exact aceeași funcție.

Good news! Remember that robot dog you saw with a gun!? It was made by @UnitreeRobotics. Seems all you need to dump it in the dirt is @flipper_zero. The PDB has a 433mhz backdoor. No need for @gnuradio! https://t.co/xjDepcGYe2 cc/ @UnitreeRobot007 @IrvingRobotics @shunweicapital pic.twitter.com/6PJHjcsgJL

— KF (@d0tslash) August 4, 2022

Pachetul software pentru Flipper Zero este disponibil pe pagina de Github a lui d0tslash, cel care a descoperit acest „hack”. Toți cei care sunt speriați de posibilitatea de a se întâlni cu un robot înarmat produs de Unitree pot să descarce și să instaleze acest pachet, pentru a fi pregătiți în orice moment să îl dezactiveze de la distanță.

sursa: Vice

Cresc salariile pentru acești români, cu 50%: bugetarii care au multe motive de bucurie

Cresc salariile pentru acești români, cu 50%: bugetarii care au multe motive de bucurie

În urmă cu câteva luni, apăreau primele speculații legate de înghețarea salariilor la bugetari. Între timp, s-a revenit asupra deciziei și au fost confirmate oficial majorări de până la 50% pentru mai mulți angajați din aparatul administrativ al țării.

În România, se vor bucura de majorări salariale angajații din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Culturii și Institutul Național de Statistică. Creșterile sunt detaliate într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Salariile mărite la bugetari, pentru unii

Prima creștere importantă a salariului se va simți de către persoanele implicate în coordonarea Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Ele vor beneficia de o majorare a salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%. Este important de reținut că nu se vor bucura de majorare doar cei care lucrează cu banii din PNRR în ministere, ci și în cadrul autorităților publice cu rol în gestionarea și/sau implementarea fondurilor europene, inclusiv în cadrul coordonatorilor de reforme și/sau investiții.

Mai mult decât atât, odată cu modificarea Legii nr.153/2017, referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul din cadrul INS, dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică va beneficia, începând cu august 2022, de salariile de bază prevăzut de lege pentru anul 2022. La fel ca în cazul personalului din INS, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora vor beneficia, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Tot începând cu cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se va majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, conform avocatnet.ro.

Nu în ultimul rând, se vor bucura de măsuri similare și românii nou-încadrați, cei numiți/ încadrați în aceeași instituție/ autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv în cazul celor promovați în funcții sau în grade/ trepte profesionale, în perioada ianuarie – iulie 2022, doar că veniturile acestora se vor majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Codul Rutier 2022 – schimbările cele mai importante, de la noile limite de viteză la amenzi mai mari

Codul Rutier 2022 - schimbările cele mai importante, de la noile limite de viteză la amenzi mai mari

Codul Rutier din România a suferit schimbări semnificative în 2022, iar dacă ești un pic vitezoman, ar fi bine să cunoști modificările care s-ar putea să te coste scump.

Anul 2022 a venit la pachet cu o serie stufoasă de modificări pentru șoferii patriei, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier. Practic, s-a modificat Ordonanța de Urgență 195/2022, referitoare la circulația pe drumurile publice. Actualizările din acest an, printre altele, speră să reducă numărul accidentelor rutiere, în contextul în care țara noastră este pe primul loc în Europa la victime din astfel de evenimente. În teorie, s-a încercat și descurajarea agresivității în trafic, dar acele paragrafe au fost eliminate.

Ce s-a schimbat în legislația din România, pentru toți șoferii

Potrivit legislației în vigoare, Codul Rutier 2022, orice conducător auto trebuie să respecte regimul legal de viteză. Acesta este diferit pe drumurile express și drumurile naționale europene, atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h. Există însă și câteva excepții, deoarece, pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, în funcție de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate stabili, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

Cea mai importantă schimbare vizează limitate de viteză pe drumurile express sau DEx, care nu existau în trecut și unde, conform noului Cod Rutier, avem o viteză de 120Km/h, de la 100Km/h, cât era specificat în trecut. Această schimbare nu ar trebui să te afecteze prea mult, pentru că în toată țara avem 40 kilometri de drum express. Lista completă a noilor viteze o poți vedea mai jos:

 • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
 • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
 • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
 • 45 km/h pentru tractoare şi mopede.

Din prisma amenzilor, pornind de la premisa că punctul de amendă continuă să valoreze 145 de lei, amenzile prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni care vizează încălcarea limitelor de viteză îți pot aduce între 9 și 20 de puncte de amendă. Practic, vorbim de sancțiuni între 1305 și 2900 de lei.

În plus, dacă depășești viteza maximă admisă cu peste 70 Km/h, te poți alege cu suspendarea permisului pe o perioadă de patru luni, pe lângă amendă de până la 2900 lei.

Dacă depășești viteza cu peste 50 Km/h, suspendarea este de 90 de zile a dreptului de a conduce. Ca de obicei, amenda este redusă cu 50% dacă se achită în primele 15 zile.

ELON Musk, acuzat la nivel înalt că dă „țepe” cu mașinile: victimele, „amărâții” de rând care merg la el ca la pomul lăudat

Musk, acuzat la nivel înalt că dă

Imagina miliardarului Elon Musk are de suferit în această perioada, în urma unor acuzații primite de la mai mulți clienți, ce s-au plâns uneia dintre cele mai prestigioase instituții din industria auto din California.

Magnatul este comparat, indirect, cu un „țepar” clasic, ce înșală vigilența celor din jur și câștigă anumite beneficii, în mod ilegal.

Pentru a înțelege despre ce este vorba, aducem în discuție faptul că giganta companie fondată de Musk, Tesla, se bucură de un succes răsunător pe piață, mai ales datorită faptului că unele modele promit că vin la pachet cu un pilot automat ce îndeplinește funcțiile unui șofer adevărat.

De aici până la accidente provocate de oameni ce se lăsau 100% pe „mâna” așa-zisului pilot automat, a mai fost doar un pas. Polițiștii din SUA sau California au oprit de multe ori în trafic oameni aflați pe bancheta din spate, ce erau conduși acasă sau în alte destinații, în stare de ebrietate, de inteligența artificială a mașinii și atât! În alte situații, mult mai dramatice, s-a demonstrat clar faptul că nu e nici pe departe atât de sigur acest sistem, având loc accidente mai mult sau mai puțin grave.

Ei bine, acesta este și subiectul tratat  de Oficiul Audierilor Administrative de stat, Departamentul Autovehiculelor (DMV) din California. Autoritățile spun că Tesla ar fi înșelat clienții, prin anumite spoturi publicitare în care sistemul de autopilotare era prezentat ca fiind mult mai eficient și sigur, decât era, de fapt, în realitate. Practic, un fel de țeapă clasică!

Minciuni și declarații înșelătoare. Miliardarul a dat-o în bară?

Tesla ”a făcut sau a diseminat declaraţii care sunt neadevărate sau înşelătoare şi nu se bazează pe fapte”, transmit autoritățile, care citează mai multe plângeri pe care le-a primit în ultima vreme.

Mai precis, se pare că plângerile vizează funcțiile Autopilot şi Full Self-Driving ale mașinilor Tesla. Deși sunt reprezentate ca adevărate revoluții tehnologice pe șosele sau se induce, prin anumite metode, ideea că nu mai ai nevoie de asistență umană, adevărul pare să fie cu totul altul, cel puțin asta sugerează cei ce s-au plâns autorităților publice.

Rămâne de văzut dacă vor apărea dovezi concrete, expertize tehnice sau alte tipuri de înscrisuri care să ateste, negru pe alb, faptul că avem în față un caz tipic de inducere în eroare.

Până atunci, fiți prudenți nu nu renunțați la vigilența umană. Probabil că tehnologia încă nu a atins nivelul la care să ne putem baza exclusiv pe ea. Și poate că nu ar trebui să o facem niciodată 100%, fiindcă erori pot exista oricând, oriunde.

Cea mai prolifică ucigașă în serie din istoria României: Baba Anujka a fost prinsă abia la 90 de ani, după ce a ucis peste 150 de barbați

Cea mai prolifică ucigașă în serie din istoria României: Baba Anujka a fost prinsă abia la 90 de ani, după ce a ucis peste 150 de barbați

Atunci când te gândești la criminali în serie, cu siguranță nu te gândești la băbuțe simpatice și, în mod și mai evident, nu la Baba Anujka.

Cu toate astea, dincolo de anii săi, se pare că Baba Anujka a omorât peste 150 de bărbați, ceea ce o face cea mai de temut criminală în serie din Europa.

Baba Anujka a fost prinsă târziu, la vârsta de 90 de ani

Baba Anujka (sau Ana Daxin) s-a născut în România, cel mai probabil în 1837, cu toate că anul clar al nașterii acesteia nu este cunoscut. Peste ani, ea urma să devină cea mai profilică criminală în serie a Europei de Est.

Ea a fost găsită vinovată pentru uciderea a peste 150 de bărbați, însă acest lucru s-a întâmplat un pic cam târziu, mai exact când femeia deja împlinise vârsta de 90 de ani.

Suspectată încă din 1914, ea a scăpat, într-o primă instanță, de închisoare, din cauza lipsei de probe. În 1928, anchetatorii reușeau să găsească probele lipsă, așadar o condamnau pe aceasta la 15 ani de muncă silnică. Nu a reușit să stea în închisoare decât opt ani, fiind considerată prea în vârstă pentru asta.

Urma să moară doi ani mai târziu.

baba-anuka-s-a-nascut-in-romania
Baba Anujka

Cum își omora victimele

Potrivit anchetatorilor, Baba Anujka s-ar fi îndrăgostit, în tinerețe, de un tânăr ofițer austriac care ar fi părăsit-o ulterior, însă nu înainte de a-i da un mic „cadou”: sifilis. Și cum medicina acelor vremuri nu era atât de avansată și nici disponibilă oricui, femeia s-a simțit nevoită să învețe singură să-și prepare „medicamentele”.

Mai tâziu, Baba Anujka avea deja un adevărat laborator artizanal și era considerată o adevărată tămăduitoare, lăudându-se că poate să ofere un leac miraculos care avea să-i ajute pe bărbați în dragoste, în schimbul a 5.000 de dinari.

Nu numai că leacul nu funcționa, însă aceștia aveau să moară pe capete mai apoi, de vreme ce această poțiune conținea arsenic, mercur și seminte de tatula (plantă etnobotanică).

Firește, te-ai putea întreba de ce alegea să își omoare clienții? Ca să îți poți răspunde la întrebarea aceasta, imaginează-ți ce s-ar fi întâmplat atunci când clienții săi ar fi aflat că acel leac menit să le ajute viața amoroasă nu e bun de nimic.

Baba ANUJKA Istorie
Baba Anujka, asasina cea mai temută a Europei de Est. Se crede că a ucis circa 150 de bărbați.

Un client mort e mai secretos decât unul viu, si pe deasupra mortii nu vorbesc.

Lupul de pe Wall Street care se transformă în „cățeluș”. Imperiul celui mai înțelept magnat se destramă

Lupul de pe Wall Street care se transformă în

Warren Buffett, ajuns la onorabila vârstă de 91 de ani, și-a câștigat titulatura de cel mai înțelept magnat și este unul dintre lupii veritabili care domină Wall Street de zeci de ani.

Doar că miliardarului începe să-i meargă destul de rău în afaceri, iar pierderile din ultima vreme, deși pot fi puse pe seama turbulenţelor de pe piețele financiare din ultima vreme, pot fi și un semn că a început sfârșitul imperiului lui Buffet.

Sumele pierdute îți pot provoca amețeli, ține-te de scaun

Nu știm dacă vorbim doar despre un caz izolat, de un moment de slăbiciune, de gestiune proastă a investițiilor, de întâmplare, de orice altceva, dar un lucru e cert: Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de miliardarul Warren Buffett, a înregistrat o pierdere de 43,8 miliarde de dolari în trimestrul doi al anului curent. Cu toate acestea, merită precizat faptul că, în același trimestru, s-a înregistrat și un profit operațional de aproape 9,3 miliarde de dolari.

James Shanahan, analist la firma Edward Jones & Co exprimă o atitudine rezervată, neutră, în privința celor mai recente rapoarte financiare ale gigantului Berkshire Hathaway. El susține că, deși cifrele arată astfel, conglomeratul controlat de Buffet își arată încă reziliența.

Situația economică de ansamblu este una complicată, cu dobânzi din ce în ce mai piperate și o inflație care face ravagii în toate colțurile lumii. Într-un context atât de instabil, de dificil și de marcat de lipsă de predictibilitate, afacerile lui Buffet nu merg rău, pare să ne spună, printre gânduri, analistul american.

”Afacerile au performanțe bune în pofida ratelor dobânzilor mai mari, a presiunilor inflaționiste și a preocupărilor geopolitice. Acest lucru își dă încredere în companie dacă va exista o recesiune”, a spus specialistul.

„Totul este normal la Berkshire Hathaway”, spune, la rândul său, Tom Russo, partener la Gardner, Russo & Quinn din Lancaster, Pennsylvania, care investește peste 8 miliarde de dolari, dintre care 17% în Berkshire. Desigur, dacă ne e permis un comentariu, probabil că nici n-ar putea exprima o opinie negativă ce ar putea determina o scădere a acțiunilor, din moment ce banii săi sunt în joc, nu-i așa?

Cert este că, în acest context economic dificil, presărat și cu tensiuni geopolitice, pe piețele financiare se resimt presiuni și mai ales cumpătare, teamă. În funcție de cum vor evolua lucrurile, pierderile ar putea să se extindă sau să fie recuperate, probabil că nimeni, la această oră, nu dispune de toate datele care să-i permită să anticipeze, cât mai aproape de adevăr, ceea ce se va întâmpla.

VIDEO Percheziții FBI acasă la Donald Trump. Fostul președinte al SUA susține că proprietatea sa „este asediată, atacată şi ocupată”

VIDEO Percheziții FBI acasă la Donald Trump. Fostul președinte al SUA susține că proprietatea sa „este asediată, atacată şi ocupată”

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, anunță că proprietatea sa din Florida, Mar-a-Lago, a fost percheziţionată de poliţia federală (FBI).

Ex-liderul de la Casa Albă, implicat direct sau indirect în mai multe dosare judiciare, nu a precizat motivul. Însă, potrivit presei americane, intervenţia oamenilor legii ţine de o anchetă privind proasta gestionare a unor documente clasificate.

Reședința lui Donald Trump din Florida, sub asediu FBI

Mișcarea extraordinară de a percheziționa casa unui fost președinte ridică miza pentru Departamentul de Justiție și vine în timp ce problemele juridice ale lui Donald Trump continuă pe mai multe fronturi. De asemenea, este de așteptat ca politicianul să anunțe, în următoarele luni, candidatura pentru Casa Albă, subliniază CNN.

 „Țara noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI”, a precizat Donald Trump, acuzând că este supus unei persecuţii politice. „După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată”, a completat republicanul. „Chiar mi-au spart seiful!”, s-a arătat indignat fostul lider de la Casa Albă, care nu se afla acolo, notează New York Times.

Acuzații la adresa fostului președinte american

În luna februarie, Arhivele Naţionale au spus că au fost nevoite să recupereze din Florida 15 cutii cu documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Washington în ianuarie 2021. În ele erau scrisori de la Barack Obama şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi mai multe acte parafate „top secret”.

Documente importante, aruncate în toalete

Potrivit instituției, Trump nu avea niciun drept să plece cu aceste cutii. În baza unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mail-urile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale către Arhivele Naționale, însărcinată cu păstrarea lor. Agenţia federală a cerut justiţiei SUA să deschidă o anchetă asupra acestor fapte, scrie presa de peste ocean.

Se pare că personalul Casei Albe a descoperit teancuri de hârtii care înfundau toaletele, suspectându-l pe fostul preşedinte că dorea să scape de aceste documente. Anunţul percheziţiilor FBI la casa lui Donald Trump a provocat indignare în rândul republicanilor.

Liderul conservatorilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a acuzat o „instrumentalizare intolerabilă în scopuri politice” a Departamentului de Justiţie, și promite o anchetă asupra funcţionării acestuia, când republicanii vor reveni la putere.

Activision Blizzard: veniturile obținute de pe urma jocurilor de mobile le-au depășit pe cele de PC și console

Activision Blizzard: veniturile obținute de pe urma jocurilor de mobile le-au depășit pe cele de PC și console

Foto: Blizzard Entertainment

Conform celui mai recent report financiar al mega-publisher-ului Activision Blizzard, aferent celui de-al doilea trimestru din 2022, în această perioadă compania a câștigat mai mult de pe urma jocurilor dedicate platformelor mobile decât din cele „tradiționale” pentru PC și console.

Astfel, în intervalul aprilie – iunie 2022, Activision Blizzard a câștigat 332 de milioane de dolari din vânzările pe PC și 376 de milioane de dolari din cele de pe console. Și totuși, chiar și adunate, cele două sume nu se compara cu câștigurile companiei rezultate de pe urma jocurilor mobile: 831 de milioane de dolari.

Câștiguri de încă 105 milioane de dolari au fost atribuite în categoria „Other”, ce include distribuția de produse și ligile profesioniste de Overwatch și Call of Duty ale companiei.

Spre comparație, perioada similară a anului trecut indica venituri mult mai „echilibrate” provenite din aceste surse: piața de console adusese 740 de milioane de dolari în conturile Activision Blizzard, piața de mobile era responsabil cu venituri de 795 de milioane de dolari, în timp ce compania câștigase 628 de milioane de dolari de pe urma vânzărilor pe PC.

Activision mobile
Foto: Activision Blizzard

Call of Duty în scădere, jocurile mobile sunt la putere

Scăderile semnificative din categoriile consolelor și PC-ului sunt puse pe seama interesului mai mic al comunității pentru actualele iterații ale seriei Call of Duty. Cel mai probabil, acest neajuns va fi corectat în toamna acestui an, atunci când Activision Blizzard urmează să lanseze mult-așteptatul Call of Duty: Modern Warfare II, precum și a doua generație de Call of Duty: Warzone.

Trebuie remarcat și aportul pe care King, producătorul de jocuri mobile deținut de Activision Blizzard, îl are în cadrul acestor câștiguri. Nu mai puțin de 684 de milioane de dolari din cele 831 raportate provin din „curtea” celor de la King, performer-ul fiind, și de această dată, jocul Candy Crush. Acesta rămâne, pentru al cincilea an consecutiv, jocul video cu cele mai mari încasări de pe magazinele de aplicații mobile din Statele Unite ale Americii.

Astfel se explică insistența celor de la Activision Blizzard de a-și adapta francizele celebre de PC și/sau console pentru dispozitivele mobile. Spre exemplu, deloc bine primit la momentul dezvăluirii inițiale de la BlizzCon 2018, Diablo Immortal a strâns o comunitate de 30 de milioane de jucători și câștiguri estimate de 100 de milionare de dolari în numai două luni de la apariția pe piață.

Sursa: PC Gamer

ASUS deblochează Zenfone 9, permițând comunității de dezvoltatori să creeze noi versiuni de Android pentru el

ASUS deblochează Zenfone 9, permițând comunității de dezvoltatori să creeze noi versiuni de Android pentru el

Zenfone 9

Zenfone 9 este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri din 2022, oferind atât performanță de top, dar și ceva ce alți producători refuză să aducă pe piață în ultimii ani: dimensiuni compacte.

Se pare că ASUS continuă cu veștile bune legate de acest model, lansând deja uneltele necesare pentru a debloca bootloader-ul telefonului, care permite astfel instalarea de software diferit de cel din fabrică, echipat cu interfața ZenUI.

Poți să îți deblochezi noul Zenfone 9 cu o aplicație oficială de la ASUS

Cei care vor să aibă mai mult control asupra software-ului de pe noul lor Zenfone 9 au acum la dispoziție software-ul Unlock Device, care poate fi descărcat de pe site-ul oficial ASUS.

Acesta ocupă doar 4,46 MB și oferă posibilitatea de a debloca bootloader-ul dispozitivului. Desigur, cei care au mai făcut asta în trecut știu că deblocarea telefonului aduce de la sine câteva avantaje, dar și dezavantaje.

Avantajul principal este că poți să instalezi un alt sistem de operare Android modificat, precum LineageOS, sau chiar o variantă dezvoltată de tine.

Dezavantajul este că anumite aplicații securizate, precum cele bancare nu vor mai permite rularea pe acest dispozitiv. Actualizările de software vor trebui instalate manual, după deblocare, iar garanția dispozitivului este anulată.

Pe lângă aplicația care deblochează bootloader-ul, ASUS a lansat și codul sursă pentru kernel-ul telefonului. Astfel, dezvoltatorii software vor putea să folosească acest cod pentru a realiza versiuni modificate de Android, compatibile cu Zenfone 9.

Poate că nu este o idee foarte bună să renunți la garanție acum, când Zenfone 9 este nou și nici la suportul software oficial, care permite actualizări OTA. Dar după câțiva ani, când telefonul rămâne fără actualizări din partea ASUS, aceasta ar putea fi o soluție pentru a ține telefonul la zi cu versiuni „custom” de Android, realizate de comunitate. ASUS a promis doar doi ani de actualizări de sistem pentru noul său flagship compact.

sursa: Android Police

Șoferii de Tesla nu găsesc claxonul, așa că butonul va fi mutat printr-un update de software

Șoferii de Tesla nu găsesc claxonul, așa că butonul va fi mutat printr-un update de software

Noile modele Tesla Model S și X, lansate la începutul anului trecut, au venit cu modificări majore la bord, chiar dacă minore la exterior.

Volanul a fost elementul care a avut parte de cele mai mari schimbări, fiind transformat dintr-unul tradițional, de formă rotundă, într-unul similar mai degrabă cu o manșă de avion, fără partea de sus a cercului. Această schimbare a venit și cu alte modificări importante, care au dus la confuzia șoferilor.

Unii dintre ei nici măcar nu găseau rapid claxonul, dar un update de firmware va pune acest buton înapoi în centru, unde ar fi trebuit să fie de la început.

Șoferii de Tesla nu găseau butonul de claxon, așa că acesta va fi mutat într-o poziție mai naturală

În prezent, cei care doresc să claxoneze pe manșa de la manșa de pe Tesla Model S, trebuie să apese în partea din dreapta-sus a volanului, nu în centru, unde este și logo-ul Tesla. Totuși, atunci când virezi spre dreapta, poziția butonului se mută pe partea stângă, întrucât nu ai avea cum să apeși rapid în poziția originală.

Șoferii s-au plâns de faptul că plasarea originală și mutarea poziției în utilizare nu este intuitiv accesibilă, ducând la situații de urgență în care claxonul era greu de găsit.

Elon Musk a confirmat însă că un update viitor va muta butonul de claxon de pe suprafața cu butoane a volanului către zona centrală, unde se află și airbag-ul șoferului. Toate mașinile construite din noiembrie 2021 și până în prezent au acest buton deja instalat, însă este necesar un update de software pentru a-l putea activa.

Schimbarea poziției butonului de claxon nu este singura pe care Tesla a făcut-o cu noile sale mașini. De exemplu, acestea nu mai au deloc schimbător de viteze, mutarea între Drive, Park și Neutral fiind automată.

Mașina poate intui dacă dorești să mergi cu spatele sau înainte și știe când ai parcat. Cei care vor să schimbe manual direcția de mers, o pot face doar de pe ecranul tactil din bord.

sursa: Slashgear

Românii vor primi noi ajutoare de la stat, dar tot statul le cere să fie mai cumpătați

Românii vor primi noi ajutoare de la stat, dar tot statul le cere să fie mai cumpătați

Fără îndoială că trăim vremuri foarte dificile, iar problemele de ordin economico-financiare sunt prezente în toate marile economii, nu doar la noi.

Desigur, fiecare națiune are particularitățile ei proprii, în funcție de nivelul de trai anterior, de măsurile luate, de cum percepte populația ceea ce se întâmplă.

Pe noi, ultima perioadă ne-a afectat destul de mult. Populația și firmele se confruntă cu scumpiri în lanț, cu o rată anuală a inflației ce a depășit 15%, cu rate imprevizibil de mari la bănci, cu salarii și pensii ale căror majorări nu țin pasul cu evoluția agresivă a prețurilor.

La fel ca în restul economiilor europene afectate de aceleași probleme, și autoritățile de la București au deblocat diverse măsuri de sprijin, cum ar fi ajutoarele pentru facturi prin compensarea prețurilor la energie și gaz, compensarea prețului la carburant, vouchere sociale etc. De altfel, ne spun guvernanții, ajutoarele nu se vor opri aici, doar că tot ei ne transmit că e momentul să fim cumpătați.

Se feresc să folosească termenul „austeritate”, iar acest lucru e de înțeles, deoarece nu este deloc popular și chiar fără cunoștințe avansate de economie ne dăm cu toții seama că acest lucru seamănă cu o mini-criză economică.

Prin urmare, se folosește expresia „să fim mai cumpătați”. Dar ce înseamnă, de fapt, această îndrumare? Poate ne lămurește purtătorul de cuvând al Guvernului, Dan Cărbunaru, fiindcă el a folosit-o, de curând.

“Aș spune că nu austeritatea este cuvântul cheie în această perioadă, ci mai degrabă cumpătarea, pentru că am văzut față de crizele precedente, din în urmă cu zece ani, guvernele statelor occidentale și din zona cu care și noi conlucrăm îndeaproape, partenerii noștri, nu au mai avut această abordare legată de austeritate, ci mai degrabă de solidaritate și de sprijin și pentru cetățenii vulnerabili, dar și pentru pentru afaceri, pentru mediul economic, care trebuie să țină practic greul acestei perioade”, a declarat Dan Cărbunaru, sâmbătă.

De aceea, a mai spus oficialul guvernamental, noi „avem o creștere economică importantă, printre cele mai mari din Uniunea EuropeaNA.

„Estimările Băncii Mondiale arată că până în 2030, continuând acest ritm și de reforme, dar și de cumpătare, România poate să-și asigure peste cinci la sută creștere economică în fiecare an ceea ce ar genera o creștere a PIB-ului țării noastre de la 240 de miliarde de euro, aproximativ cât este acum, la aproape 400 de miliarde de euro”, a mai ținut să adauge Dan Cărbunaru.

Metoda simplă de a porta numărul la alt furnizor de telefonie: de ce ai face asta, de fapt

Metoda simplă de a porta numărul la alt furnizor de telefonie: de ce ai face asta, de fapt

Se poate spune că numărul de telefon reprezintă unul dintre apanajele identității tale. Astfel, dacă ai avut norocul „să pui mâna” pe unul ușor de ținut minte, vei face tot posibilul să-l păstrezi, indiferent de operator.

De aseamenea, indiferent de cât de ușor sau de greu de ținut minte este numărul tău, s-ar putea ca odată cu schimbarea acestuia, să pierzi legătura cu mulți prieteni sau clienți, si trebuie sa ai in vedere acest lucru.

Concluzia este clară: numărul trebuie păstrat.

Din fericire, există o metodă extrem de simplă de a-l păstra, chiar dacă nu ești mulțumit de ceea ce îți oferă furnizorul de telefonie fixă sau mobilă.

Cum îți portezi numărul în altă rețea

Să-ți portezi numărul într-o altă rețea este o operațiune mai simplă decât ai putea crede. Tot ce trebuie să faci este să mergi la noul tău furnizor, cel care se pliază mai bine pe cerințele și nevoile tale, ca mai apoi să faci o cerere la acesta, la care vei alătura o copie după actul tău de identitate.

Trebuie să reții că aceasta este o procedură rapidă doar dacă numărul tău de telefon este unul activ și dacă ți-ai achitat deja toate datoriile către fostul furnizor.

Mai mult, acest lucru se poate face chiar și dacă nu ai abonament, ci o cartelă prepay, însă tranziția se va putea face la abonament, în cadrul noului contract.

Interesant este că multe dintre companii pun la „bătaie” inclusiv oferte de nerefuzat pentru cei care aleg să se porteze în rețea, așadar, dacă ai această intenție, verifică ce ți se poate oferi.

În momentul în care te vei porta, abonamentul de la vechiul furnizor va fi anulat automat, dacă îndeplinești, firește, condițiile pentru asta.

Portarea se va realiza în maxim două zile, timp în care noul furnizor îți va oferi un număr provizoriu pe care îl poți folosi până se rezolvă, efectiv, situația.

Trucuri Google – cu ce schimbări vine gigantul, cum te vor ajuta

Trucuri Google - cu ce schimbări vine gigantul, cum te vor ajuta

Aceasta este o modalitate foarte bună de a specifica ce cauți.

Știai că există anumite trucuri pe Google pe care le poți folosi pentru ați face viața mai ușoară, atunci când ești online? Spre exemplu, că poți căuta un cuvânt sau o expresie exactă punând ghilimele în jurul acestuia.

Google a anunțat ceea ce se crede că va fi o îmbunătățire substanțială: micile fragmente de sub un link de rezultat al căutării vor fi acum create pe baza locului în care termenul citat apare pe pagină.

Ca să dea un exemplu, Google a căutat… pe Google „căutare Google”, iar cele două fragmente afișate în exemplu includ ambele expresii cu caractere aldine „Căutare Google”.

Anunțul făcut de Google, pe blog

Anterior, Google afișa rezultate care includeau cuvântul sau expresia citată, dar era posibil ca fragmentul mic de sub un link să nu fi arătat exact unde a apărut expresia pe o pagină. În postarea pe blog, Yonghao Jin de la Google a explicat ce a determinat schimbarea.

„În trecut, nu am făcut întotdeauna acest lucru, deoarece uneori materialul citat apare în zone ale unui document care nu se pretează la crearea de fragmente utile. De exemplu, un cuvânt sau o expresie ar putea apărea în elementul de meniu al unei pagini, de unde vei naviga la diferite secțiuni ale site-ului. Crearea unui fragment în jurul unor astfel de secțiuni ar putea să nu producă o descriere ușor de citit.

Am aflat că persoanele care efectuează căutări vor să vadă unde apare materialul citat pe o pagină, mai degrabă decât o descriere generală a paginii. Îmbunătățirea noastră este concepută pentru a ajuta la rezolvarea acestui lucru”, a scris el.

După cum s-a menționat în postarea de pe blog, există câteva avertismente cu privire la căutările citate. Unele text pot fi ascunse într-o etichetă meta description sau alt text și să nu fie ușor vizibile pe o pagină.

Arcane: primul episod din documentarul „Bridging The Rift”, disponibil acum

Arcane: primul episod din documentarul „Bridging The Rift”, disponibil acum

Foto: Riot Games

Riot Games lansează Bridging the Rift, un serial documentar ce oferă detalii importante despre crearea seriei animate Arcane, bazată pe celebrul joc League of Legends.

Prin intermediul a cinci episoade, difuzate pe canalul de YouTube League of Legends până pe 1 septembrie, în fiecare joi de la orele 16:00, fanii vor avea șansa de a pătrunde în culisele serialului. Riot Games și Fortiche spun astfel povestea seriei Arcane de la stadiul de idee până la lansarea globală de pe Netflix.

Co-produs de Riot Games și studioul francez de animație Fortiche Production, Arcane a devenit rapid numărul 1 în ceea ce privește vizionările pe Netflix la lansarea sa din noiembrie 2021, clasându-se pe primul loc timp de trei săptămâni consecutive. De asemenea, Arcane a ajuns și în top 10 în 52 de țări.

Serialul a câștigat nouă premii Annie și este nominalizat la „Cel mai bun program animat” și „Cel mai bun montaj de sunet” la Premiile Emmy din septembrie 2022. Arcane s-a aflat și în selecția oficială a Festivalului Annecy 2022, la categoria TV/Film, cu episodul 6: „Când Imperiul se prăbușește”.

Realizată de Fortiche, studioul francez din spatele multor proiecte Riot, precum Get Jinxed, Rise, Warriors și ENEMY de la Imagine Dragons sau POP/STARS de la K/DA, seria ilustrează începuturile unor campioni emblematici precum Jinx, Vi, Caitlyn, Jayce și Viktor în mijlocul unei perioade de neliniște în Piltover și Zaun.

Un al doilea sezon a fost anunțat, însă fără o dată de lansare dezvăluită momentan.

Sursa: Riot Games