BLOG WEBDESIGNDORU BUSINESS HI-TECH LIFE-STYLE RECENZII SI TUTORIALE

Sistemul sanitar din Afganistan se află în colaps. ONU acordă ajutor de urgență

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Națiunilor Unite. S
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Națiunilor Unite. Sursă foto: Profimedia Images

Organizaţia Naţiunilor Unite deblochează 45 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru sistemul de sănătate din Afganistan, aflat în prag de colaps, a anunţat miercuri Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, într-un comunicat, transmite AFP.

„Medicamentele, materialele medicale şi benzina sunt pe cale să se epuizeze în Afganistan. Lanţul frigorific este compromis. Personalul indispensabil din sănătate nu este plătit”, a descris Martin Griffiths situaţia.

Fondurile ONU deblocate miercuri în valoare de 45 de milioane de dolari vor merge către organizațiile OMS şi UNICEF şi trebuie să permită, prin intermediului unor ONG-uri naţionale şi internaţionale, funcţionarea centrelor de îngrijire, inclusiv a spitalelor unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19, a subliniat Griffiths, care a avut recent discuţii în Afganistan cu câțiva dintre reprezentanţii guvernului taliban, transmite Agerpres.

Responsabilul ONU a avertizat că „a lăsa sistemul de sănătate afgan să se prăbuşească ar conduce la consecinţe dezastruoase”.

Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Zeci de mii de oameni s-au refugiat din cauza violenţelor comise în timpul recuceririi puterii de către talibani, situaţia fiind agravată de o criză economică în lipsa banilor, de o secetă devastatoare şi de pandemia de COVID-19.

Rusia l-a asasinat pe Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu – CEDO. Reacție de la Kremlin: Un verdict neîntemeiat

Flori și o fotografie înrămată pe un mormânt
Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu în 2006. Foto: Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, marți, verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko, spionul ucis în 2006 prin otrăvire cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar, relatează Reuters și BBC.

ACTUALIZARE 13:00.Kremlinul a respins, marți, verdictul CEDO pe care l-a calificat drept „neîntemeiat”.

„CEDO nu are nici autoritatea, nici capacitatea tehnologică pentru a obține informații despre acest caz. Încă nu avem rezultate ale acestei investigații, iar aceste susțineri sunt cel puțin neîntemeiate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Rusia este responsabilă de asasinarea lui Livinenko în Regatul Unit”, a anunțat Curtea. Rusia a negat mereu implicarea în asasinat.

Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. El a murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu.

Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată. 

Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB. Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006.

O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko punându-i substanța radioactivă în ceai.

Conform deciziei CEDO, cei doi „au acționat ca agenți ai statului rus”.

Actorul Willie Garson a murit la vârsta de 57 de ani. A fost cunoscut în special pentru rolul lui Stanford din „Sex and the City”

Willie Garson
Actorul Willie Garson a murit la vârsta de 57 de ani. FB Facebook

Actorul american Willie Garson, cunoscut în special pentru rolul impresarului Stanford Blatch din serialul „Sex and the City” („Totul despre sex”), a murit la vârsta de 57 de ani.

Anunţul a fost făcut de fiul acestuia, informează BBC miercuri.

În ultimele clipe ale vieţii a fost înconjurat de familie.

„Te iubesc atât de mult, tată. Odihnește-te în pace și mă bucur atât de mult că ai reușit să-mi împărtășești toate aventurile și ai reușit să realizezi atât de mult” , a scris fiul său, miercuri, pe Instagram.     Vezi această postare pe Instagram           

O postare distribuită de Nathen Garson (@nathen_garson)

Cauza morții actorului nu a fost dezvăluită, dar, potrivit revistei People, actorul suferea de cancer pancreatic.

În serialul de succes produs de HBO, el a jucat rolul prietenului şi confidentului lui Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), iar recent filma pentru spin-off-ul „And Just Like That…”.

Producătorul executiv al „Sex And The City”, Michael Patrick King, a precizat că Garson a lucrat „chiar şi când era bolnav”, însă nu a oferit alte detalii.

Născut William Garson Paszamant în New Jersey în 1964, Garson a studiat teatrul şi a obţinut un masterat în arte plastice de la Yale School of Drama.

Garson a acceptat apoi roluri secundare în seriale populare de televiziune din anii ’80, cum ar fi „Cheers”, „Family Ties” şi „LA Law” şi a apărut în serii de succes din anii ’90 ca „The X-Files”, „Boy Meets World” şi „Friends”.

În 1998 a debutat „Sex and the City”, unde Garson l-a interpretat de-a lungul sezoanelor pe Stanford Blatch, rol pe care l-a reluat şi în cele două filme ale francizei.
Garson a jucat în peste 70 de filme, printre care „Groundhog Day”, „There’s Something About Mary” şi „Fever Pitch”.

Noul model de uniformă al Forțelor Spațiale ale SUA seamănă cu cel al Flotei Stelare din Star Trek

colaj foto star trek profimedia
Noul model al uniformei Forțelor Spațiale ale SUA a fost asemănat cu cel al uniformelor Flotei Stelare din Star Trek. Colaj foto: Profimedia Images

Forțele Spațiale ale SUA au prezentat noul model de uniformă pentru militarii săi, cunoscuți și sub numele de „Gardieni”, informează CNN. Croiala uniformei pare inspirată din seriale SF precum „Star Trek” sau „Battlestar Galactica”, arată USA Today.

Anunțul a fost făcut de generalul Jay Raymond, comandantul Forțelor Spațiale Americane, iar o imagine cu modelul uniformei a fost publicată pe contul de Twitter al Forțelor Spațiale.

Today, @SpaceForceCSO Gen. John W. „Jay” Raymond unveiled the Guardian Service Dress prototype a modern, distinctive, professional uniform during the @AirForceAssoc‘s #ASC21. pic.twitter.com/tnDJnMkCMo— United States Space Force (@SpaceForceDoD) September 21, 2021

Uniforma e alcătuită dintr-o pereche de pantaloni gri și o tunică în culoarea albastru „navy”, cu șase nasturi argintii dispuși în diagonală. Cei șase nasturi semnifică faptul că Forțele Spațiale reprezintă „a șasea ramură a armatei SUA” (după Forțele Terestre, Aeriene, Navale, Corpul Infanteriei Marine și Garda de Coastă).

profimedia-0633248434
Armata SUA a prezentat noua uniformă a Forțelor Spațiale. Foto: Profimedia Images

În partea stângă a tunicii se află insigna US Space Force, despre care s-a spus deja că seamănă cu sigla Federației Planetelor din serialul SF „Star Trek”. Gulerele albastru-deschis ale cămășii sunt abia vizibile sub tunică.

Uniformele sunt considerate drept „moderne, distinctive și profesioniste”, conform US Space Force, în timp ce unii comentatori au arătat că modelul pare inspirat din serialul SF „Battlestar Galactica”.

Who wore it better (à gauche, le prototype d’uniforme de la Space force lancée par Trump, à droite, l’amiral Bill Adama dans Battlestar Galactica) pic.twitter.com/qmE2ptvc4F— Philippe Berry (@ptiberry) September 21, 2021

Alți comentatori au găsit mai degrabă similarități cu uniformele Flotei Stelare din prima serie a „Star Trek”.

The new Space Force uniforms really do remind me of Star Trek. Not gonna lie, I think they’re awesome. #asc21 pic.twitter.com/hOmtEU5r8G— Will of Texas🇺🇸⚜️ (@WilliamofTexas) September 21, 2021

Inițial, militarii Forțelor Spațiale purtau uniforma standard, de camuflaj a armatei americane, ceea ce a stârnit, la acea vreme, un val de critici și ironii de genul „Camuflaj? În spațiu?”.

Forțele Spațiale Americane, compuse din 16.000 de militari și civili, au fost înființate în decembrie 2019 de către președintele SUA de la acea vreme, Donald Trump.

Mai mulți oficiali europeni vor interzicerea bancnotei de 500 de euro. Ei spun că este folosită în tranzacții ilegale

bancnota de 500 de euro
Mai mulți oficiali europeni vor interzicerea bancnotei de 500 de euro

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro şi plăţile în numerar de până la 5.000 de euro, pentru a preveni spălarea de bani şi alte activităţi infracţionale.

Oficialul le-a spus parlamentarilor că planul este sprijinit de Belgia, Franţa, Italia şi Spania, fiecare ţară putând decide un plafon chiar mai scăzut pentru plăţile în numerar.

Hoekstra lucrează la un program de limitare a plăţilor în numerar la 3.000 de euro în Olanda, ca parte a planului naţional prezentat în 2019 privind combaterea spălării banilor.

Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până la 5.000 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obişnuiţi deoarece ei fac rareori plăţi în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda, a explicat ministrul de Finanţe, citat de Agerpres.

Conform deciziei BCE, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă, dar încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Hoekstra şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

„Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”, a apreciat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.

Donald Trump își dă în judecată nepoata și publicația New York Times pentru că „au orchestrat un complot necinstit” împotriva lui

Donald Trump stă cu mâinile încrucișate în Biroul Oval
Fostul președinte al SUA Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, își dă în judecată nepoata dar și publicația The New York Times, pe care le acuză că „au orchestrat un complot necinstit” pentru a obține documente confidențiale despre situația sa financiară și taxele pe care le-a plătit statului federal american, relatează BBC.

Trump își cheamă nepoata în judecată pentru faptul că ar fi încălcat un acord prin care i-ar fi fost interzis să facă publice documentele respective. Mary Trump a publicat o carte în 2020, „Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man” (n. red. – Prea mult și niciodată suficient: Cum familia mea l-a creat pe cel mai periculos om al lumii).

În această carte, Mary Trump prezintă familia Trump drept „complet disfuncțională” și spune că aceasta „i-a imprimat lui Donald Trump trăsături de personalitate precum narcisismul, predispoziția spre a hărțui oameni și delirul măreției proprii”.

La acea vreme, familia Trump și fostul președinte au încercat să blocheze publicarea cărții tot în instanță, însă fără succes. Atunci, argumentul făcut se referea tot la această presupusă încălcare de către Mary Trump a unui acord de confidențialitate.

Donald Trump a respins mereu acuzațiile și susținerile făcute în această carte. Marți, Donald Trump i-a dat în judecată și pe jurnaliștii NYT Susanne Craig, David Barstow și Russell Buettner pentru că „au contactat-o pe Mary Trump și că au lucrat cu ea pentru a acționa în virtutea unei răzbunări personale” față de el.

În carte, Mary Trump descrie felul în care a furnizat documente fiscale ale lui Trump publicației NYT, pe baza cărora a fost scris un articol de 14.000 de cuvinte care descrise „schemele dubioase” ale lui Trump din 1990, inclusiv „înșelăciuni prin care și-a mărit averea moștenită de la părinți”.

O purtătoare de cuvânt a NYT a transmis că articolele publicației referitoare la situația fiscală a lui Trump „au informat cetățenii cu privire la un subiect de interes public” și că chemarea în instanță reprezintă „o încercare de a reduce la tăcere organizații de presă independente”.

Foto Mii de migranți haitieni se adăpostesc sub un pod din Texas. ONU spune că expulzările acestora din SUA încalcă dreptul internațional

profimedia-0633335328
Mii de migranți haitieni încearcă să se adăpostească sub un pod ce leagă Mexicul de statul Texas din SUA. Foto: Profimedia Images

Naţiunile Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de expulzările masive de migranţi haitieni din Statele Unite şi care ar putea să contravină dreptului internaţional, transmite AFP.

„Expulzările masive şi sumare care se desfăşoară în prezent invocându-se Titlul 42 (un regulament sanitar la care fac referire autorităţile americane pentru a justifica expulzările, n.red.), fără a se încerca să se determine nevoile de protecţie, sunt contrare normei internaţionale şi ar putea fi asimilate returnării”, care este condamnată de dreptul internaţional, a subliniat marţi Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.

El s-a declarat „şocat” de imaginile cu mii de haitieni care încearcă să-şi găsească un adăpost precar sub un pod la Del Rio, statul american Texas.

profimedia-0633284392
profimedia-0633347302
profimedia-0633347301
profimedia-0633284557
profimedia-0633335335
profimedia-0633335339
profimedia-0633347003
profimedia-0633335328
profimedia-0633283202
profimedia-0633283219
Mii de migranți haitieni încearcă să se adăpostească sub un pod ce leagă Mexicul de statul Texas din SUA. Foto: Profimedia Images

Puţin mai devreme marţi, Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului şi UNHCR (Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi, condus de Grandi) au reamintit că orice solicitant de azil are dreptul să i se examineze cererea.

„Suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu a existat nicio examinare individuală în cazul” haitienilor, a declarat Marta Hurtado, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar pentru drepturile omului, într-un briefing de presă la Geneva.

„Poate că unele dintre aceste persoane nu au beneficiat de protecţia de care aveau nevoie”, a arătat ea.

La rândul său, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a subliniat cu acelaşi prilej că a cere azil este „un drept fundamental al omului”. „Facem apel ca aceste drepturi să fie respectate”, a insistat ea.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat sâmbătă că va fi accelerat ritmul expulzărilor cu avionul a aproape 15.000 de migranţi, în majoritate haitieni, masaţi de mai multe zile sub un pod în Texas, la frontiera cu Mexic.

Expulzările de haitieni fuseseră suspendate temporar în urma seismului care le-a devastat acestora ţara luna trecută.

„Marea majoritate a migranţilor continuă să fie expulzaţi” imediat în baza unei reguli sanitare adoptate la începutul pandemiei pentru a limita transmiterea coronavirusului, a precizat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS).

Purtătoarea de cuvânt a UNHCR a reamintit însă opoziţia totală a agenţiei ONU faţă de această politică şi a reiterat apelul către toate statele să „acorde azil tuturor celor a căror viaţă depinde de acest lucru”.

„Există alte mijloace de a gestiona sănătatea publică (…) şi în acelaşi timp de a garanta dreptul de a cere azil. Este perfect posibil”, a afirmat ea.

În paralel, UNHCR a salutat anunţul de luni al administraţiei Biden potrivit căruia SUA vor primi 125.000 de refugiaţi în 2022, un număr dublu faţă de anul în curs, pentru a răspunde nevoilor provocate de crizele umanitare din lume.

„Acest plan reflectă angajamentul guvernului american şi al poporului american de a-i ajuta pe refugiaţii cei mai vulnerabili să-şi reconstruiască viaţa în deplină securitate”, a declarat Shabia Mantoo.

Talibanii au cerut să vorbească la Adunarea Generală a ONU de la New York. Au făcut și o propunere de ambasador

talibanul Suhail Shaheen
Suhail Shaheen, propunerea talibanilor pentru funcția de ambasador al Afganistanului la ONU. Foto: Profimedia Images

Talibanii au cerut să se adreseze liderilor mondiali la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în această săptămână, în New York și chiar și-au desemnat purtătorul de cuvânt din Doha, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU, potrivit Reuters și BBC.

Ministrul taliban de externe Amir Khan Muttaqi a făcut solicitarea într-o scrisoare adresată luni secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Muttaqi a cerut să vorbească în cadrul reuniunii anuale la nivel înalt a Adunării Generale. Un comitet al ONU se va pronunța asupra cererii, dar este puțin probabil să fie acceptată solicitarea în timpul actualei sesiuni a Adunării Generale.

Cererea de participare la dezbaterea la nivel înalt este examinată de un comitet de acreditare, ai cărui nouă membri includ SUA, China și Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

De asemenea, talibanii și-au desemnat purtătorul de cuvânt din Doha, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU. Grupul, care a preluat controlul asupra Afganistanului luna trecută, a transmis că actualul trimis din partea guvernului destituit nu mai reprezintă țara. Conform normelor ONU, Ghulam Isaczai va rămâne ambasadorul Afganistanului la organismul global. Acesta este așteptat să țină un discurs în ultima zi.

Niciun guvern nu i-a recunoscut oficial pe talibani ca fiind cei care formează guvernul legitim al Afganistanului, iar o eventuală decizie a ONU cu privire la propunerea unui reprezentat taliban ca ambasador ar fi un pas important către acceptarea internațională.

Secretarul General al ONU a declarat că dorința talibanilor de a fi recunoscuți internațional este singura pârghie pe care celelalte țări o au pentru a exercita presiune pe aceștia pentru un guvern incluziv și respectarea drepturilor, în special pentru femei, în Afganistan.

Virusuri înrudite cu noul coronavirus, capabile să infecteze oameni, au fost descoperite la lilieci din Laos

un liliac cu aripile desfacute si limba scoasa
Foto: Profimedia Images

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris spun că au identificat mai multe virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci din nordul Laosului.

Virusurile descoperite în țara asiatică ar fi capabile să infecteze oamenii. Este vorba de o descoperire importantă în ce privește originile coronavirusului, un subiect intens dezbătut și care s-a aflat în centrul unor dispute internaționale între marile puteri.

Concluziile studiului, care pot fi accesate gratuit pe platforma științifică Research Square, trebuie să treacă prin procesul de evaluare al altor cercetători înainte de a fi publicate într-un jurnal științific medical, conform Agerpres.

Pentru a înţelege mai bine evoluţia virusului SARS-CoV-2 şi originile sale, care fac de mai multe luni subiectul unor speculaţii intense, cercetători de la Institutul Pasteur din Paris, Institutul Pasteur din Laos şi Universitatea Naţională din Laos au participat între sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 la o misiune pe teren în nordul acestei ţări pentru a preleva eşantioane de la diverse specii de lilieci care trăiesc în peşteri calcaroase.

„Ideea de start era aceea de a încerca să identificăm originea acestei epidemii”, a explicat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris, ale cărui echipe au analizat diverse eşantioane prelevate.

„Din diverse motive, care devin tot mai numeroase, suspectăm că anumiţi lilieci insectivori ar putea fi un rezervor al virusului”, a adăugat cercetătorul francez.

Prelevările au avut loc într-o regiune care face parte dintr-un imens relief carstic, constând în formaţiuni geologice constituite din calcar şi care înglobează totodată nordul Vietnamului şi sudul Chinei.

„Laosul împarte acest teritoriu comun cu sudul Chinei, cu o abundenţă de cavităţi în care trăiesc lilieci, de unde şi ideea noastră de a merge acolo. Pentru că ceea ce se petrece acolo este reprezentativ pentru acest ecosistem”, a adăugat Marc Eloit.

„ Secvenţele de virusuri sunt aproape identice cu cele ale SARS-CoV-2”

Concluziile analizelor realizate de Institutul Pasteur: secvenţele de virusuri găsite la lilieci sunt aproape identice cu cele ale virusului SARS-CoV-2, iar cercetătorii au putut să demonstreze capacitatea acelor secvenţe de a permite virusului să pătrundă în celulele umane.

Cu toate acestea, virusurile studiate erau lipsite de „factorul furină” prezent în SARS-CoV-2, o funcţie care face să devină activă proteina Spike, permiţându-i virusului să pătrundă mai uşor în celulele umane şi a cărei existenţă condiţionează intensitatea patogenă a virusului.

Mai multe ipoteze ar putea explica această verigă lipsă, afirmă Marc Eloit. „Poate că un virus non-patogen a circulat mai întâi la om înainte de a suferi o mutaţie. Sau poate că un virus foarte apropiat de virusurile identificate deţine acel factor furină, dar noi nu l-am găsit încă”, a adăugat expertul francez, citat de Agerpres.

Un alt semn de întrebare: Cum a ajuns virusul din lilieci, găsit în acele peşteri, până la Wuhan, în China, punctul cunoscut de start al pandemiei, situat la o distanţă de 2.000 de kilometri? Deocamdată nu există un răspuns.

Însă, indiferent de aceste întrebări, noul studiu „este o descoperire majoră în ceea ce priveşte identificarea originii SARS-CoV-2”, a adăugat Marc Eloit.

Principala concluzie a cercetării este aceea că există într-adevăr virusuri foarte apropiate de SARS-CoV-2 la lilieci care sunt capabile să îi infecteze pe oameni fără să treacă printr-un animal intermediar, precum pangolinul.

Pentru că nu este vaccinat, Bolsonaro a fost obligat să mănânce pe stradă la New York

bolsonaro mananca pizza pe strada
Bolsonaro a mâncat la prânz duminică o bucată de pizza, în picioare, în plină stradă, împreună cu membri ai anturajului său. Foto: Twitter/@MinLuizRamos

Pentru că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, se vede constrâns să se adapteze unei noi realităţi în cursul actualei sale vizite la New York la Adunarea Generală a ONU: să mănânce pe stradă, relatează marţi EFE, potrivit Agerpres.

La fel ca orice simplu newyorkez, Bolsonaro a mâncat la prânz duminică o bucată de pizza, în picioare, în plină stradă, împreună cu membri ai anturajului său, aşa cum se vede într-o fotografie postată de ministrul secretariatului general al preşedinţiei Luiz Eduardo Ramos.

Jantar de luxo em NYC. @jairbolsonaro @gilsonmachadont @mqueiroga2 @andersongtorres pic.twitter.com/SVQuFZXHGY— Ministro Luiz Ramos (@MinLuizRamos) September 20, 2021

Imaginea, una dintre primele curiozităţi despre prezenţa liderilor din întreaga lume la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU, a devenit virală pe reţelele de socializare.

Preşedintele brazilian nu a ratat ocazia să se amuze de situaţie pe Twitter, postând marţi un mesaj însoţit de mai multe emoticoane haioase, între care o felie de pizza.

Pentru masa de prânz din a doua zi a vizitei sale la New York, Bolsonaro a ales un restaurant brazilian central, unde i s-a pus la dispoziţie o zonă rezervată improvizată în aer liber, potrivit presei braziliene.

Problema este că liderul de extremă dreapta este nevoit să mănânce la terase în cele mai multe cazuri în cursul sejurului său la New York, întrucât autorităţile locale cer dovada vaccinării pentru a intra în interiorul barurilor şi restaurantelor.

Din fericire pentru Bolsonaro, vremea în oraş se aşteaptă să fie plăcută, cu temperaturi între 17 şi 24 de grade Celsius, notează EFE.

Din punct de vedere politic, însă, preşedintele brazilian nu a găsit un climat la fel de plăcut, din cauza deciziei sale de a nu se vaccina împotriva COVID-19.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, l-a atacat fără menajamente, afirmând: „Dacă nu vrei să te vaccinezi, nu te obosi să vii aici”.

„Trebuie să trimitem un mesaj tuturor liderilor mondiali, inclusiv lui Bolsonaro din Brazilia că, dacă doriţi să veniţi aici, trebuie să fiţi vaccinaţi!”, a afirmat De Blasio luni într-o conferinţă de presă, în contextul în care autorităţile locale şi-au exprimat anterior temerea că reuniunea prilejuită de Adunarea Generală a ONU ar putea duce la apariţia de noi focare de coronavirus.

Acest lucru a declanşat deja tensiuni, întrucât Consiliul municipal din New York a comunicat săptămâna trecută ONU că, potrivit reglementărilor municipale, oricine doreşte să intre în sala unde se desfăşoară Adunarea Generală ar trebui să facă dovada vaccinării.

Naţiunile Unite, deşi susţin această idee, au declarat că nu au autoritatea de a cere aşa ceva şefilor de stat şi de guvern, decizia fiind lăsată deci la latitudinea acestora, întrucât primăria New York-ului nu îşi poate impune regulile la sediul central al ONU, având în vedere statutul său special.

Bolsonaro nu s-a vaccinat şi a spus în mai multe rânduri că va fi „ultimul” brazilian care o va face. În mod tradiţional, preşedintelui brazilian îi revine sarcina de a prezenta discursul de deschidere a dezbaterilor de la Adunarea Generală a ONU, marţi, urmat de cel al preşedintelui SUA.

Se aşteaptă ca Bolsonaro să abordeze lupta împotriva pandemiei, precum şi probleme de mediu. El ar urma să se întoarcă în Brazilia în aceeaşi zi, scrie AgenciaBrasil.

Rata de infectare în București depășește 3 la mie. Capitala intră în scenariul roșu, iar certificatul verde va fi obligatoriu

oameni pe strada
Rata de incidentă la nivel național este în continuă creștere. Foto:

Rata de infectare cu Covid-19 în București este, miercuri, de 3,3 la mia de locuitori. Capitala intră astfel în scenariul roșu, alături de județele Timiș, Satu Mare și Ilfov, situație în care accesul la unele evenimente se va face cu certificatul verde.

Prefectul Capitalei, Antonela Ghiță, a transmis, miercuri, că rata de infectare în București este de 3,3 la mia de locuitori.

În scenariul roșu, accesul la mai multe activități se face doar în baza certificatului verde. 

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: 

 • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;
 • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
 • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani, prevede actul normativ.

Regulile sunt următoarele:

– în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie;

– organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;

– organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri etc.) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

– organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii;

– organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătăţii;

– în condiţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de maximum 100 de participanţi

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00;

– activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00;

– activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

– activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 – 24,00;

– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00;

– activităţile sportive şi recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Tineretului şi Sportului.

Județele Ilfov, Satul Mare și Timiș sunt și ele în scenariul roșu.

Criza submarinelor slăbește încrederea între aliații transatlantici. UE apără Franța și protestează față de acțiunile SUA

Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, surpinși într-un dialog informal în timpul summitului UE-SUA din 15 iunie 2021.
Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, surpinși într-un dialog informal în timpul summitului UE-SUA din 15 iunie 2021. Sursă foto: Profimedia Images

Criza submarinelor între Franţa, SUA şi Australia constituie „un semnal de alarmă pentru toţi membri UE”, a declarat marţi la Bruxelles secretarul de stat german pentru afaceri europene, Michael Roth, citat de France Presse.

„Trebuie să ne întrebăm cum putem să ne consolidăm suveranitatea și cum putem să arătăm mai multă unitate în probleme de politică externă şi de securitate”, a declarat Roth înainte de a participa la o reuniune a miniştrilor pentru afaceri europene. 

„O poziţie comună a UE este esențială. Nu putem conta întotdeauna pe alţii”, a subliniat oficialul german, spunând și că înţelege foarte bine „decepţia partenerilor noştri francezi”. De asemenea, Michael Roth a precizat că „trebuie recâştigată încrederea între parteneri, ceea ce nu va fi tocmai uşor”.

Autoritățile de la Paris au salutat marţi „sprijinul total” al UE în cadrul unei reuniuni, luni, a miniştrilor de externe în marja Adunării Generale a ONU. De asemenea, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a pledat în cadrul reuniunii de marți a miniştrilor pentru afaceri europene pentru mai multă autonomie a celor 27 de state membre ale UE, informează Agerpres.  

UE amână discuțiile pregătitoare pentru un nou consiliu cu SUA, în contextul crizei submarinelor

Ambasadorii la Uniunea Europeană ai statelor membre au amânat discuţiile pregătitoare ale unui nou consiliu UE-SUA cu privire la comerţ şi tehnologie, care era programat să se desfășoare pe 29 septembrie. Măsura este un semn de protest faţă de acordul de livrare de submarine încheiat de Washington cu Australia în detrimentul Franţei, au afirmat doi diplomaţi europeni, potrivit Reuters.

Un document de agendă arată că discuţiile între trimişii celor 27 de state membre ale blocului comunitar au fost contramandate, fără însă a indica un motiv. Doi diplomaţi au afirmat că, de fapt, Comisia Europeană ceruse amânarea discuţiei.

Consiliul inaugural UE-SUA, anunţat la un summit transatlantic din luna iunie, urmează să aibă loc la Pittsburgh, statul american Pennsylvania.

Decizia guvernului de la Canberra de a anula contractul în valoare de 56 de miliarde de euro prin care Franţa urma să furnizeze Australiei 12 submarine cu propulsie diesel-electrică, înlocuindu-le cu submarinele americane cu propulsie nucleară, a provocat indignarea Parisului, care și-a recheamat ambasadorii din SUA și Australia, ca reacție la pactul de securitate dintre cele două părți, pe care l-a criticat, spunând că a fost „înjunghiată pe la spate”. 

Criza transatlantică va redefini autonomia strategică a UE și noului concept strategic al NATO

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prima lideră a unei instituţii europene care a reacţionat la anunţarea pactului AUKUS, care a dus la ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia. Șefa Comisiei Europene a declarat pentru CNN că tratamentul la care a fost supusă Franţa în dosarul submarinelor nu este acceptabil. „Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce”, a Ursula von der Leyen. 

Totodată și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a denunţat luni „lipsa de loialitate” din partea SUA în criza submarinelor pe care o traversează cu Franţa, subliniind că Uniunea Europeană cere Washingtonului o „clarificare” pentru „o înţelegere mai bună a intențiilor care stau în spatele anunţului” unui parteneriat strategic între SUA, Regatul Unit şi Australia.

La sfârșitul săptămânii trecute, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis că UE nu a fost nici consultată, nici informată înainte de anunţul parteneriatului strategic pentru regiunea indo-pacifică între Washington, Londra şi Canberra.

Acesta este un „şoc” pe scena mondială, a apreciat, de asemenea, şefa diplomaţiei belgiene, Sophie Wilmes, făcând apel la Europa să fie „mai vocală” în relaţia sa transatlantică.

La rândul său, Jean-Yves le Drian, ministrul de Externe al Franței, care va susţine un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU din această săptămână, le reproşează liderilor celor trei state semnatare ale pactului AUKUS (SUA, Australia și Marea Britanie) că şi-au ascuns negocierile timp de luni de zile. De altfel, Drian denunţat „o ruptură majoră de încredere” între aliaţii din cadrul NATO, avertizând că această criză a submarinelor va cântări asupra definirii noului concept strategic al NATO. 

SUA și Marea Britanie încearcă să împace Franța

Într-o încercare de a calma tensiunea la începutul unei săptămâni ce va fi marcată de multiple întâlniri la New York, în marja Adunării Generale a ONU, Casa Albă a anunţat luni dimineaţă redeschiderea frontierelor SUA pentru călătorii vaccinaţi împotriva COVID-19, o cerere, de altfel, recurentă a aliaţilor europeni.

Deşi decizia a fost luată pe baze sanitare, soluţia găsită a fost şi rezultatul diplomaţiei, a completat un înalt responsabil american, sugerând că momentul nu a fost lipsit de legătură cu criza transatlantică. Antony Blinken a abordat, de asemenea, această problemă în cadrul unei întâlniri de la sfârșitul săptămânii trecute, pe care a avut-o cu ambasadorul Franţei la Washington, Philippe Etienne.

De asemenea, Londra şi Washingtonul au încercat deja în weekend să-l împace pe aliatul francez, notează AFP

„Dragostea noastră pentru Franţa este neclintită” și „nu poate fi smulsă din rădăcini”, a declarat premierul britanic, Boris Johnson, în avionul care îl ducea la New York. Șeful guvernului britanic a mai precizat că Regatul Unit şi Franţa au „o relaţie foarte amicală”, de o „imensă importanţă”, însă aceste cuvinte „dulci” nu au fost de natură să calmeze iritarea şefului diplomaţiei franceze.

Criza transatlantică a ajuns la ONU. Emmanuel Macron nu participă la Adunarea Generală de la New York 

Ca un rezumat al priorităţilor diplomatice ale preşedintelui american, acesta are prevăzută pentru marţi, în marja reuniunii de la ONU, doar o întâlnire cu premierul australian Scott Morrison, înainte de a-l primi pe şeful guvernului britanic Boris Johnson la întoarcerea sa la Casa Albă.

Joe Biden este „nerăbdător” să discute „calea de urmat” într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a renunţat la vizita la New York, a declarat un înalt responsabil american, confirmând că președintele american a solicitat o astfel de discuţie telefonic în format bilateral. „Înţelegem poziţia franceză, chiar dacă nu o împărtăşim”, a adăugat acesta.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni, la rândul său, în marja Adunării Generale a ONU, cu noul şef al diplomaţiei britanice, Liz Truss. Însă pentru moment echipa sa nu a anunţat nicio întâlnire cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian.

„Agenda va evolua”, s-a limitat să spună luni o responsabilă a Departamentului de Stat american, Erica Barks-Ruggles, asigurând că administrația Biden consideră că este „foarte important să lucrăm împreună în multe probleme globale”. 

De altfel, ministrul francez de Externe, după ce a ajuns la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, a făcut din nou apel la „încălcarea încrederii între aliaţi”, solicitând în același timp „o reflecţie serioasă între europeni”. 

„Alianţa înseamnă transparenţă, predictibilitate, explicaţie și comunicare. Toate acestea necesită acum clarificări”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze, care a precizat că comportamentul adimistrației Biden „duce cu gândul la perpetuarea reflexelor unei epoci despre care speram că s-a încheiat”, aluzie la perioada administraţiei Donald Trump.

Ministrul francez de externe a deplâns și „orientarea foarte confruntaţională” a politicii americane faţă de China, apreciind că europenii ar trebui să apere un „model alternativ” față de Beijing, care mai degrabă să fie o „concurenţă” uneori „dură”.

Jean-Yves Le Drian a regretat că Europa a fost exclusă din strategia Washingtonului pentru regiunea indo-pacifică.

Criza transatlantică s-a adăugat retragerii haotice din Afganistan punând accentul pe necesitatea unei mai mari autonomii strategice a Uniunii Europene, notează AFP.

Stocuri reduse, certificate de carbon și gaz rusesc. Creșterea prețului gazelor naturale, o nouă lovitură pentru economia mondială

dolar care arde
Analiștii spun că este prea devreme pentru a reduce previziunile de creștere economică, dar un impact asupra activității economice pare inevitabil. Foto: Guliver/Gettyimages

Creșterea prețurilor la gaz va duce la creșterea facturilor din această iarnă și amenință consumul și inflația pe termen scurt. O nouă lovitură pentru economia mondială care tocmai se punea pe picioare după șocul pandemiei de COVID-19, se arată într-o analiză Reuters.

Haosul de pe piața gazelor naturale, care a determinat creșterea cu 280% a prețurilor în Europa în acest an și a dus la o creștere de 100% în SUA, este pus pe seama unei serii de factori, de la nivelurile scăzute de stocare la prețurile certificatelor de carbon, până la reducerea aprovizionării cu gaz rusesc.

Atât de mari sunt tensiunile, încât mai mulți parlamentari din Parlamentul European au cerut o anchetă asupra a ceea ce susțin că ar putea fi o manipulare a pieței de către compania rusească Gazprom.

Limitarea aprovizionării cu gaz rusesc lasă Europa descoperită înaintea sezonului rece. Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea sezonului de încălzire, siturile de depozitare sunt umplute cu mai puțin de 72%, cel mai scăzut nivel din această perioadă a anului de mai bine de un deceniu.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în ultimele luni, contribuind la creșterea costurilor europene ale energiei electrice.

Spania a cerut luni Comisiei Europene să emită un set de recomandări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. De asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare.

Indiferent de cauze, creșterea are implicații majore pe piață.

Cum va fi afectată economia de creșterea prețului gazului

Analiștii spun că este prea devreme pentru a reduce previziunile de creștere economică, dar un impact asupra activității economice pare inevitabil.

Morgan Stanley consideră că impactul în Statele Unite, cea mai mare economie din lume, ar trebui să fie mic. În timp ce peste o treime din consumul de energie din SUA în 2020 a fost furnizat de gaze naturale, utilizatorii erau preponderent industriali, notează analiștii.

În general, însă, prețurile mai mari ale gazului cresc riscul de stagflație- inflație ridicată, creștere redusă.

„Este destul de clar că există un sentiment tot mai mare de neliniște în ceea ce privește perspectivele economice, întrucât un număr tot mai mare de companii se uită la perspectiva creșterii costurilor”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets.

Prețurile energiei electrice din zona euro sunt la un nivel record, putând exacerba presiunile inflaționiste cauzate de blocajele de aprovizionare legate de COVID. În Germania, 310.000 de gospodării se confruntă cu o creștere de 11,5% a facturilor la gaz.

Observând că prețurile din Germania erau deja la cel mai ridicat nivel din 1974, analiștii au prezis creșteri de 5% pentru prețurile la electricitate și gaz în ianuarie, adăugând 0,25 puncte procentuale la inflația consumatorilor anul viitor.

Costurile mai ridicate ale alimentelor sunt un alt efect secundar. Reducerea producției de îngrășăminte ar putea, de asemenea, să ridice prețurile la alimente.

Goldman Sachs prezice o cerere mai ridicată de petrol, cu un risc de creștere de 5 dolari pe baril până în cel de-al patrulea trimestru al anului 2021, până la 80 de dolari pe baril. Brent se tranzacționează la aproximativ 74 de dolari în prezent.

Băncile centrale susțin în continuare că această creștere a inflației este temporară. Isabel Schnabel, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, a declarat luni că este mulțumită de valoarea pe scară largă a inflației.

Reuniunile băncilor centrale din această săptămână ar putea testa hotărârea factorilor de decizie politică. Întâlnirea de joi a Băncii Angliei se concentrează în special pe valoarea inflației, având în vedere că în Marea Britanie tocmai a atins un nivel record în ultimii nouă ani.

Având în vedere creșterea prețurilor de producție din Marea Britanie, a prețurilor finale, dar și deficitul de forță de muncă, există o șansă ridicată ca prețurile mari să nu fie doar pe termen scurt, a declarat Susannah Streeter, analist senior la Hargreaves Lansdown.

Marea Britanie are în vedere să ofere împrumuturi susținute de stat firmelor energetice după ce marii furnizori au solicitat sprijin pentru a acoperi costurile de preluare a clienților de la companii care s-au prăbușit sub impactul prețurilor la gaz.

Între timp, Franța planifică subvenții de 100 de euro către milioane de gospodării pentru a compensa factura la energie și gaz.

Spania a șocat sectorul de utilități săptămâna trecută redirecționând miliarde de euro din profiturile companiilor energetice către consumatori și plafonând creșterile prețurilor la gaz.

Totodată, oficialii spanioli cer Uniunii Europene înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţionarea de gaze naturale şi începere formării unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pieţele internaţionale fluctuante.

Rusia ar urma să-şi majoreze exporturile de petrol în trimestrul patru al anului

pump jacks in an oil field
Rusia a devansat Mexicul, devenind al doilea cel mai mare furnizor de petrol pentru SUA. Foto: Getty Images

Rusia ar urma să își majoreze în trimestrul patru exporturile de petrol din Ural prin porturile de la Marea Baltică, datorită producţiei posibil mai ridicate şi a scăderii sezoniere a cererii interne de produse petroliere, se arată într-o analiză publicată marţi de Reuters.

Exporturile totale de petrol rusesc ar urma să crească cu 2,1% în trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, inclusiv Rusia) şi-a majorat producţia după ce atenuarea restricţiilor a majorat cererea de ţiţei.

Conform graficului de export, Rusia va majora exporturile de petrol din Ural prin porturile de la Marea Baltică (Primorsk şi Ust-Luga) cu peste 16%, la 18,7 milioane de tone, în trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Livrările din Ural şi din Siberia prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră ar urma să se menţină nemodificate, la 6,1 milioane de tone, din cauza vremii nefavorabile.

Creşterea preţurilor gazelor naturale pe plan global, precum şi o iarnă mai rece în Europa şi Asia ar putea duce la majorarea cererii pentru petrol, astfel încât cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea ajunge la 80 de dolari în trimestrul patru din 2021, au avertizat luni analiştii de la Goldman Sachs, potrivit Reuters și Agerpres.

Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus.

Deşi impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă încă o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, a previzionat recent Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Județul Timiș intră în scenariul roșu. Și Bucureștiul se apropie de pragul de 3 la mie

celulă covid reprezentare grafica
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-CoV-2. Foto: Guliver/GettyImages

Județul Timiș este al treilea care intră în scenariul roșu în mai puțin de o săptămână, după Ilfov și Satu Mare. Rata de infectare a ajuns la 3,09 la mie.

Cea mai mare incidență se înregistrează în județul Ilfov – 3,39 la mie. Urmează Satu Mare, cu 3,33 la mie.

Cu o rată de infectare de 2,91 la mie, și Capitala se apropie de scenariul roșu.

În scenariul galben, cu incidență peste 1,5 la mie, mai sunt trei județe – Bistrița Năsăud, Cluj și Maramureș.

În scenariul roșu, accesul la mai multe activități ar urma să se facă doar în baza certificatului verde.

Conform hotărârii de guvern de săptămâna trecută, în județele/localitățile cu o incidență între 3 și 6 la mie, accesul la mai multe activtăți este permis doar în baza certificatului verde, care atestă că o persoană a fost vaccinată, are un test COVID negativ sau a trecut prin boală în ultimele 6 luni.

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

Lista orașelor din România cu cea mai mare rată de incidență, unde este obligatoriu certificatul Covid

oameni cu masti pe strada
Rata de incidentă la nivel național este în continuă creștere. Foto:

Peste 30 de orașe din România au incidența Covid mai mare de 3 la mie, potrivit unei liste care a fost făcută publică marți de CNCAV. Printre reședințele de județ se regăsesc Satu Mare, Bistrița, Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca și Botoșani.

Potrivit CNCAV, în alte două orașe, Horezu, județul Vâlcea, și Vișeu de Sus, județul Maramureș, incidența este de peste 5 la mie.

În alte nouă orașe incidența este cuprinsă între 4 și 5 la mie, iar în restul incidența este cuprinsă între 3 și 4 la mie.

Lista anunțată de CNCAV:

 •  Satu Mare, Negrești Oaș, 6.27
 •  Vâlcea, Hoezu, 5.65
 •  Maramureș, Vișeu de Sus, 5.25
 •  Vâlcea, Băile Govora, 4.81
 •  Dolj, Bechet, 4.65
 •  Ilfov, Bragadiru, 4.65
 •  Satu Mare, satu Mare 4.64
 •  Bistrița-Năsăud, Bistrița, 4.41
 •  Ilfov, Otopeni, 4.2
 •  Pprahova, Slănic, 4.12
 •  Prahova, Azuga, 4.09
 •  Timiș, Timișoara, 4.07
 •  Ilfov, Popești-Leordeni, 3.97
 •  Ilfov, Voluntai, 3.93
 •  Suceava, Rădăuți, 3.87
 •  Suceava, Solca, 3.8
 •  Maramure, Baia Mare, 3.54
 •  Iași, Hârlău, 3.52
 •  Timiș, Buziaș, 3.51
 •  Maamureș, Seini, 3.5
 •  Teleorman, Roșiori de Vede, 3.46
 •  Satu Mare, Ardud, 3.41
 •  Timiș, Jimbolia, 3.34
 •  Cluj, Cluj-Napoca, 3.23
 •  Ilfov, Măgurele, 3.17
 •  Aarad, Sebiș, 3.16
 •  Suceava, Câmpulung Moldovenesc, 3.14
 •  Timiș, Deta, 3.14
 •  Teleorman, Turnu Măgurele, 3.13
 •  Pprahova, Câmpina, 3.06
 • Botoșani, Botoșani, 3.05
 •  Maramureș, Baia Sprie, 3.05
 •  Suceava, Siret, 3.02

În ultimele 24 de ore au fost 6.789 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice din acest an. Ultima dată când au fost mai mult de 6.700 de cazuri a fost în decembrie 2020.

Asigurații City Insurance vor fi despăgubiți din fondul de garantare. Ministrul Finanțelor: Îi ajutăm cu bani

sofer care vorbeste la telefon dupa ce a avut un accident cu masina
Compania City Insurance, aproape de faliment. Dosarele de daună ale asiguraților vor fi preluate de Fondul de Garantare Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat marți seara, că despăgubirea asiguraților City Insurance va fi făcută cu bani din fondul de garantare. Potrivit ministrului, scopul este de a proteja păgubiții ” de acest faliment important” și nu are informații că s-ar depăși fondul. 

„La acest moment nu am informații că s-ar depăși acest fond de garantare. Mâine avem în Guvern o ordonanță de urgență prin care modificăm o lege. Oamenii au nevoie să fie ajutați. Îi ajutăm cu bani din fondul de garantare. Până acum, primeai 450 de mii de lei per persoană și nu conta câte polițe aveai. Acum primești 500 de mii de lei per poliță. Dacă ai avut mai multe daune, poți să primești nu 450.000 de lei pentru toate, ci 500.000 de lei pentru fiecare în parte. Până la 500.000 de lei”, a spus Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor a precizat că s-a ajuns la această decizie pentru a proteja păgubiții.

„Suntem în dialog cu ASF, dar ei nu au drept de inițiativă legislativă. Ni s-a cerut această modificare pentru că sunt mulți oameni. Este o analiză pe care ASF a făcut-o  și am fost inițiatori pentru că vrem să protejăm păgubiții de acest faliment important”, a mai spus Vîlceanu.

ASF a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance

ASF a decis vineri retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi a cerut deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. Asigurații la City Insurance au și opțiunea să denunțe aceste polițe, să renunțe la ele, să primească restul de bani pentru perioada rămasă și să-și facă asigurare la o altă companie.

Compania era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA, cu peste trei milioane de polițe.

A pus apă și mâncare în casă, după ce i-a murit soțul. Ce a observat că se întâmplă în fiecare dimineață

O bătrână stând pe prispa casei/ Foto: La bunici

Din clipa în care am închis ochii și ni s-a aprins lumânarea, sufletul stă timp de trei zile lângă trup.

Vede toată viața ca-ntro clipă, îngerul îl plimbă peste tot, iar în ultima zi sufletul însoțește pe trup în sicriu, unde preoții îi fac slujba de înmormântare și dezlegare, apoi îl duc la mormânt și îl pun în groapă. După ce preotul spune „praf și cenușă ești. Pământ ești și în pământ te vei întoarce”, se pune capacul și pecetluiește sicriul si groapa.

De atunci, sufletul celui mort o ia spre ceruri, însoțit de înger, cu puterea fulgerului. Cel puțin așa e lăsat. Dar lăsate în lume mai sunt și credințele unora, care aduc în prim-plan un alt scenariu, cum că sufletul celui mort este oaspete nocturn în propria-i casă, timp de 40 de zile.

Sufletul, oaspete în propria casă pentru 40 de zile. O femeie a pus apă și mâncare în odaie după ce i-a murit soțul și a observat uluită că lipsesc

Glicheria Costescu, din satul Costești, comuna Aninoasa, crede în acest scenariu, ba chiar l-a trăit pe pielea ei. După ce i-a murit soțul, a văzut că spiritul acestuia a venit acasă de câte ori i-a fost sete sau foame. „Dacă apă bea seara, turtițele le mănâncă dimineața”.La finalul celor 40 de zile, cana și batista lăsate în tot acest timp în casă se dau de pomană.

De asemenea, sunt oameni care cred că, în această perioadă, pe lângă merinde, trebuie lăsată întotdeauna ușa puțin deschisă, pentru ca sufletul celui decedat să poată intra și să bea apa care i s-a pus și mâncarea din cele ce i s-a pregătit.

Sufletul trece șase zile prin frumusețile Raiului, pentru a vedea de ce s-a lipsit în viață limitându-se

Oricum ar fi, din acest punct, se spune că sufletul, cu puterea gândului, trece toate vămile văzduhului până la tronul lui Dumnezeu. În schimb, se spune că, în timp ce trece aceste vămi, cu mintea lui, vede că sunt niște neajunsuri. Ajuns la tron, îngerul, care știe deja o parte din activitatea sufletului, îl încurajează.

De atunci, trece șase zile prin frumusețile Raiului, căci Dumnezeu a rânduit ca orice creștin să ajungă în frumusețe, pentru a vedea de ce s-a lipsit în viața pământească limitându-se la bogățiile cu preț.

Alexandru Macedon a spus că atunci când a murit a vrut să fie pus gol, înfășurat într-o pânză albă, într-un sicriu de piatră, cu mâinile afară. „Gol am ieșit din pântece și gol mă voi duce. Noi ne luptăm pentru nimic, pentru o deșertăciune”, spunea regele.

Battlefield 2042 a fost amânat. Când a fost reprogramată lansarea?

Battlefield 2042 a fost amânat. Când a fost reprogramată lansarea? Foto: Electronic Arts

Prin intermediul contului oficial de Twitter al studioului DICE, Electronic Arts a confirmat faptul că jocul Battlefield 2042 a fost amânat.

Programat inițial pentru 22 octombrie 2021, lansarea lui Battlefield 2042 a fost reprogramată pentru 19 noiembrie 2021.

Producătorii au menționat că dezvoltarea unui proiect atât de ambițios pe timp de pandemie s-a dovedit a fi mai solicitantă decât era prevăzut inițial, iar timpul suplimentar va fi folosit pentru a finisa jocul, în condițiile în care echipele realizatoare lucrează de acasă.

An update from the Battlefield team pic.twitter.com/gaKbhjNd64

— DICE (@EA_DICE) September 15, 2021

Cel mai mare și ambițios joc Battlefield

Descris drept “cel mai mare și ambițios joc al seriei”, Battlefield 2042 se va concentra în exclusivitate pe modurile de joc multiplayer, precum deja apreciatele Conquest sau Breakthrough, cu cele mai întinse hărți de până acum și posibilitatea de a acomoda nu mai puțin de 128 de jucători (doar pe PC și consolele de nouă generație).

Nu vor lipsi nici efectele meteorologice dinamice, ce vor duce la apariția unor dezastre naturale capabile să altereze configurațiile hărților, precum tornade gigantice sau furtuni de nisip.

S-a renunțat la includerea unei companii single player sau a unui mod de joc multiplayer de tip Battle Royale în Battlefield 2042.

După ce a fost amânat, Battlefield 2042 va fi lansat pe 19 noiembrie 2021, în versiuni pentru PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One și PC. Doar edițiile pentru PS5, Xbox Series X|S și PC vor beneficia de hărțile extinse și posibilitatea de a acomoda 128 de jucători.

Variantele pentru PlayStation 4 și Xbox One vor include hărți de dimensiuni reduse și un maximum de 64 de jucători.

Sursa: DICE Twitter

Forme de viață extraterestră ar putea fi detectate în următorii 2-3 ani pe o planetă „mini-Neptun” descoperită recent de astronomi

ilustrație a planetei K2-18B, despre care se crede că ar putea susține viață extraterestră
Exoplaneta K2-18B este prima despre care se cunoaște că are ocean de apă și temperaturi potrivite pentru susținerea vieții. Foto: Profimedia Images

Semne ale vieții extraterestre de dincolo de sistemul nostru solar ar putea fi detectabile pe parcursul următorilor 2-3 ani, spun astronomii de la Universitatea Cambridge care cercetează o exoplanetă oceanică „mini-Neptun”, acoperită complet de ocean și cu temperaturi potrivite pentru susținerea formelor de viață, relatează The Guardian.

Până acum, cercetătorii au căutat planete cu dimensiune, masă, temperaturi și compoziție atmosferică similară cu cea a Pământului. Astronomii de la Universitatea Cambridge, însă, sunt de părere că mai promițătoare sunt planetele ceva mai mari, ele fiind și mai ușor de detectat.

Cercetările recente au sugerat că un „mini-Neptun”, o planetă cu o rază de două ori mai mare decât cea a Pământului și de peste opt ori mai masivă, ar putea găzdui forme de viață. Pe baza lor, astronomii au identificat o nouă clasă de exoplanete – cu atmosferă fierbinte, acoperite complet de ocean și cu atmosfere bogate în hidrogen.

Planeta „mini-Neptun”, cunoscută drept K2-18b, este un astfel de corp ceresc despre care astronomii de la Cambridge cred că ar putea găzdui forme de viață.

„E vorba de niște planete oceanice cu atmosferă bogată în hidrogen. Credem că în următorii 2-3 ani am putea avea primele detectări de viață extraterestră, dacă aceste planete într-adevăr sunt capabile să o susțină”, spune Nikku Madhusudhan, cercetător și autor principal al cercetării la Universitatea Cambridge.

Madhusudhan spune că dimensiunea mică a planetelor de tipul Pământului și distanța lor mică față de steaua lor le face foarte dificil de detectat și de observat dacă pot susține forme de viață. Planetele din clasa mini-Neptun, însă, sunt mult mai mari și cu temperaturi atmosferice semnificativ mai ridicate, ceea ce le face mai ușor de detectat.

Din cauza compoziției lor, cercetătorii spun că pot studia și o gamă mai mare de molecule pentru prezența vieții. Forme de viață ar puea trăi în zonele umbrite ale planetelor. Cercetătorii spun, totuși, că dacă ele există, formele de viață ar fi pur acvatice, în condițiile în care planetele sunt acoperite de ocean.

„Cel puțin forme de viață microbială ar trebui să existe. Așa s-a dezvoltat viața, inițial, și pe Pământ”, spune Madhusudhan.

Un cuib de „viespi ucigașe”, cele mai mari din lume, a fost distrus în SUA. VIDEO

cuib de viespi asiatice uriase intr-un copac
Un cuib de viespi asiatice uriașe, cea mai mare specie de viespi din lume, a fost distrus în statul american Washington. Sursa: Captură BBC

Un cuib de viespi asiatice uriașe, cea mai mare specie de viespi din lume, a fost distrus în statul american Washington.

Este primul din acest an. Aceste viespi, care au până la 5 centimetri lungime, au fost detectate pentru prima dată în SUA în 2019.

În total, în cuib erau circa 1.500 de viespi în diferite statii de dezvoltare, de la larve la insecte mature. 67 dintre ele au fost prinse cu plasa, iar peste 100 au fost scoase din cuib cu un aspirator special.

Cuibul fuseese construit la baza unui copac uscat.

Viespea asiatică uriașă, supranumită „viespea ucigaşă”, a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american în 2019, în statul Washington.

Această insecte atacă în principal stupii, unde decimează albinele cu care îşi hrănesc larvele, însă muşcătura lor este deosebit de dureroasă pentru oameni.

În cazul în care înţeapă, veninul lor este mai toxic decât cel al albinelor sau al viespilor obișnuite şi este într-o cantitate mai mare.

https://www.bbc.com/news/av-embeds/58363140

E bine să bem cafea sau bere pe caniculă? Ce spun medicii

cafea pe strada
Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales pe caniculă. Foto: Profimedia

Un obicei relativ nou în viața cotidiană este consumul de cafea pe stradă.

Dar este bine să ne bem cafeaua când afară sunt 40 de grade? La această întrebare a răspuns Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași. Aflați ce spune medicul despre consumul de alcool pe caniculă și dacă putem savura o bere rece în oraș.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași: Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă.

Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Cele 3 cazuri care au decedat aici, în capitala regiunii de nord-est (Iași – n.red.), au fost 3 cazuri din mediul rural, bărbați cu vârste tinere care au consumat etanol, au devenit inconștienți, au rămas în mediul exterior, iar temperatura lor a ajuns la peste 41 de grade. Hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre.

Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere.

Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat.

Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare.

Se poate bea bere, dar în cantități mici

Ce vrea să facă Angela Merkel după ce nu va mai fi cancelar

angela merkel johns hopkins doctor honoris causa profimedia-0621720049
Cancelarul german Angela Merkel a primit titlul de „doctor honoris causa” al Universității Johns Hopkins Foto: Profimedia

Aflată în SUA, cancelarul federal german Angela Merkel a spus joi, în timpul festivităţii în care îi era acordat titlul de „doctor honoris causa” la Johns Hopkins University, că vrea să ia o pauză după ce se va retrage din politică, pentru a reflecta, informează dpa, preluată de Agerpres.

Cancelarul a primit diploma de „doctor honoris causa” de la președintele Universității Johns Hopkins, Ron Daniels, ca o recunoaștere a meritelor în planul politicii externe dovedite în cei 16 ani petrecuți în fruntea guvernului german.

Angela Merkel, care nu intenţionează să mai candideze la următoarele alegeri din Germania, programate în septembrie, a spus că vrea să ia o pauză şi să reflecteze la ceea ce o interesează în viaţă. Faptul că a fost cancelar federal timp de 16 ani i-a lăsat puţin timp pentru aceasta, a subliniat ea.

„Şi apoi poate că voi încerca să citesc ceva, iar atunci când mi se vor închide ochii de oboseală, voi dormi puţin şi apoi vom mai vedea”, a spus ea.

Angela Merkel a mai spus că nu-i va lipsi faptul de a lua decizii tot timpul, chiar dacă de obicei este invadată de gânduri despre toate lucrurile pe care trebuie să le facă. „Însă îmi voi aminti foarte repede că altcineva face acest lucru acum. Şi cred că aceasta o să-mi placă foarte tare”, a mărturisit Merkel.

Vizita Angelei Merkel este, cel mai probabil, ultima în SUA în calitate de cancelar federal, dar ar urma să marcheze un nou început în relaţiile SUA-Germania şi să contribuie la restabilirea relaţiilor transatlantice, ajunse la cel mai scăzut nivel în timpul administraţiei predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Angela Merkel a fost întâmpinată la Casa Albă de vicepreşedinta americană Kamala Harris, apoi a avut convorbiri bilaterale cu preşedintele Joe Biden, urmate de o conferință de presă comună.

Cancelarul german a făcut peste 20 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte cu care Merkel se întâlnește la Casa Albă. „Cred că știe Biroul Oval la fel de bine ca mine”, a glumit, de altfel, Joe Biden.

Cazul feribotului „Estonia”. Noi detalii despre cel mai mare dezastru maritim din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial

Epava feribotului MS EStonia
Foto: Profimedia/ Jaakko Avikainen/REX

După 27 de ani apar noi ipoteze în cazul celui mai mare dezastru maritim din Europa, de după Al Doilea Război Mondial.

Un feribot s-a scufundat în Marea Baltică, pe drumul între Estonia și Suedia. 850 de oameni au murit. Recent, supraviețuitorii și familiile au cerut redeschiderea investigațiilor, pe baza imaginilor filmate pentru un documentar.

În septembrie 2019, jurnalistul Henrik Evertsson și echipa sa au folosit un robot să examineze epava feribotului MS Estonia, de pe fundul Mării Baltice. Așa au apărut aceste imagini cu o gaură enormă în cocă – lungă de patru metri.

Henrik Evertsson, documentarist: În timp ce alunecam de-a lungul tribordului, am rămas uimiți. Distrugerile erau atât de ample încât nu am putut cuprinde totul într-un cadru. Și tot înaintam. Nu voi uita niciodată acea imagine.”

Henrik se documenta pentru viitorul său film. După ce a vorbit cu supraviețuitori și experți, a ajuns la concluzia că gaura putea fi făcută de o forță exterioară, poate provocată de o coliziune. Și a fost convins că scufundarea feribotului „Estonia” merita să fie reinvestigată.

Henrik Evertsson, documentarist: În primul rând, nava a început să se încline mai devreme decât a presupus comisia de anchetă. Există o discrepanță considerabilă, de 14 minute. Și sunt martori care au văzut apă sub punte. Deci, pe undeva intra apă.

Indicii noi într-o tragedie din 1994

Feribotul MS Estonia s-a scufundat pe 28 septembrie 1994, pe ruta dintre Tallinn și Stockholm. Când apa a început să intre în navă, toți pasagerii dormeau.

Doar câțiva au supraviețuit și au fost salvați din apele înghețate ale Mării Baltice. 852 de vieți s-au pierdut în acea noapte. Misterul care înconjoară cazul feribotului a rămas nerezolvat până astăzi.

Înregistrările oficiale susțin că trapa s-a desprins și astfel apa a intrat și a inundat puntea, provocând scufundarea navei. Dar în filmul documentar, martorii spun că au văzut altceva.

Carl Eric Reintamm, martor: Am văzut ceva alb. Mare de câțiva metri și l-am văzut mișcându-se de la stânga la dreapta, în timp ce valurile se spărgeau de el.

Lasu Ionson și-a pierdut fiica în această tragedie. Acum speră că anchetele vor fi redeschise.

Lasse Johnsen, tatăl unei victime: De când a apărut documentarul, avem speranța că o investigație mai atentă ar putea analiza ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Cum de s-a putut întâmpla ceva atât de cumplit? Încă nu știm și nu credem nicio secundă raportul anchetatorilor.

Epava se află în apele internaționale și aproape toate țările cu ieșire la Marea Baltică au interzis scufundările pe navă, în semn de respect pentru cei care au pierit. Mai puțin Germania.

Așa că Henrick Evertsson a folosit o navă germană pentru a ajunge la epavă și a filma ceva absolut inedit.

Henrik Evertsson: Am scanat nava de la distanță. Nu am intrat niciodată în interior. Am ținut cont de aspectele de ordin etic și moral și nu considerăm că am comis vreo infracțiune.

Înregistrările sale au dus într-adevăr la redeschiderea cazului. Suedia, Finlanda și Estonia au anunțat că o scufundare este planificată în această vară. Apoi, vor putea în sfârșit să facă lumină asupra celui mai grav incident maritim din istoria Europei postbelice.

Samsung anunță începerea producției de serie pentru ecrane OLED de 90Hz pentru laptopuri

Samsung anunță începerea producției de serie pentru ecrane OLED de 90Hz pentru laptopuri

Laptopurile cu ecran LCD și rată de refresh la 60Hz vor fi de domeniul trecutului în curând, Samsung Display anunțând începerea producției de serie pentru o nouă generație de ecrane OLED pentru laptopuri, cu rata de refresh la 90Hz.

Exceptând costurile încă piperare, tehnologia OLED prezintă numeroase avantaje în fața celei LCD: unghiuri de vizibilitate net superioare, culori mai intense, mult mai puțin efect de blur și consum redus de energie de energie. Însă, până acum, costul ecranelor OLED le-au limitat aplicabilitatea la dispozitive cu diagonală mică de afișare și preț mare, cum sunt dispozitivele smartphone. În cele din urmă tehnologia s-a maturizat suficient de mult pentru lansarea de televizoare OLED, mai întâi la prețuri prohibitive și apoi tot mai ieftine.

Însă pentru dispozitive din gama laptop și monitoare PC exigențele sunt ceva mai mari, producătorii trebuind să livreze ecrane OLED cu densitate relativ mare de afișare, fără pixeli defecți și cu uniformitate foarte bună a imaginii. Toate aceste cerințe s-au tradus în costuri prohibitive, care au întârziat debutul oficial.

Anunțul făcut de Samsung Display, privind începerea producției de masă pentru primul ecran OLED de 90Hz destinat sistemelor laptop, ar putea face mult mai atractive dispozitivele pregătite pentru lansare în viitorul apropiat.

Potrivit subsidiarei Samsung, ”panourile de afișare OLED pot satisface cel mai bine diversele nevoi ale consumatorilor, pentru laptopuri folosite în telemuncă, educație online, streaming video și jocuri”.

Samsung Display apreciază că utilizatorii de laptopuri se vor adapta rapid la noua trend și vor achiziționa portabile înzestrate cu ecrane OLED.

Deși, părerile sunt împărțite, unii gameri spun că rata de refresh la 90Hz și timpul de răspuns foarte bun permis de tehnologia OLED (sub 1ms) contribuie la o experiență vizuală comparabilă sau mai bună decât folosirea unui ecran LCD de 120Hz. Probabil că vom avea ocazia să ne formăm propria părere, curând.

Grupul auto care ar putea depăși Tesla, pe piața EV, până în 2025

Grupul auto care ar putea depăși Tesla, pe piața EV, până în 2025 Elon Musk (stânga), șeful Tesla, alături de Herbert Diess, șeful Volkswagen (Foto: Profimedia Images)

Un grup auto european este „în cărți” pentru a depăși Tesla pe piața globală a automobilelor electrice până în anul 2025, potrivit firmei LMC Automotive.

Volkswagen Group este singura entitate aflată în acest moment în situația de a putea contesta poziția de lider ocupată de producătorul auto american. Grupul european este masiv și are o mulțime de branduri sub umbrelă, inclusiv noua Cupra, care dorește să devină o marcă integral electrică până în 2030.

Herbert Diess, șeful Volkswagen, nu a făcut un secret din faptul că ținta lui este prima poziție pe piață. El crede, la fel ca LMC Automotive, că obiectivul poate fi atins până în 2025. Grupul va lansa 70 de modele de automobile electrice până în 2030.

Tesla are propriile avantaje

Nici Tesla nu se relaxează, însă, pe prima poziție. Compania urmează să înceapă în acest an producția la două noi fabrici, în Germania și Texas.

Mai mult, potrivit lui Todd Gordon, fondator al TradingAnalysis.com, rivalele companiei americane au un dezavantaj mare, greu de remediat. Mașinile produse de Tesla au parcurs milioane de kilometri deja și au colectat date esențiale, care au fost trimise la centrele de date ale companiei și analizate.

Astfel, marca americană are un mare avantaj esențial în fața competitorilor. „Compania cu cele mai multe date va fi în final victorioasă. (…) Cred că piața decide deja acum cine va câștiga cursa”, a declarat Gordon.

Foto: Shutterstock

Totodată, Tesla se pregătește să lanseze un model cu preț de doar 25.000 de dolari, care se va vinde, cu siguranță, foarte bine.

Sursa: Insideevs

Nu este cazul să ne cerem scuze doar pentru că…

Nu este cazul să ne cerem scuze doar pentru că…

Nu intrăm în „cutiile” altora

Nu respectăm regulile impuse de alții

Nu gândim la fel ca alții

Nu credem minciunile pe care le cred alții

Nu rezonăm cu adevărul altora

Nu ne comportăm ca alții

Nu râdem la aceleași glume ca alții

Nu rămânem în zona lor de confort

Nu dansăm după aceeași muzică.

Nu avem aceleași vise

Noi suntem diferiți.

Nu-ți cere scuze pentru că ești tu.

Ce mărfuri sunt preferate de bandele de hoți care atacă TIR-urile și ce metode diabolice folosesc.

convoi de camioane
Șoferii de TIR se confruntă de mulți ani cu bande de hoți specializate în furtul mărfii sau combustibilului din camioane Foto: Guliver/GettyImages

După ce au avut bătăi de cap cu ninsorile abundente care le-au îngreunat misiunea de a transporta marfă prin Europa, șoferii români de TIR au acum încă o problemă: bandele de hoți. 

Adriana Mureșan, șofer de TIR și membru fondator al organizației „Voluntari în Europa”, a povestit, din Spania, că este acestea este o problemă cu care transportatorii se confruntă, de fapt, de mulți ani și a detaliat care sunt mărfurile preferate de hoți și cum acționează aceștia.

La 10 februarie a avut loc o operaţiune de amploare a poliţiei în Italia pentru prinderea unei bande de tâlhari care a dat mai multe lovituri anul trecut. Hoţii spărgeau camioanele parcate în diferite zone din nordul Peninsulei, iar în două dintre atacuri, infractorii i-au și sechestrat pe şoferi. Printre cei cinci suspecți reținuți se numără și români. 

Cum acționează hoții

„Avem mare nevoie ca societatea civilă să cunoască aceste probleme tipice meseriei noastre: se fură, se fură și se fură, suntem furați. Ni se fură motorina, se fură faruri, se fură semnalizatoare, se fură baterii, se fură roțile de rezervă. Se fură din mers, se fură marfa în parcare, ni se taie prelatele. Se deschid ușile, se forțează, se ia marfa. Se fură din cabină. Foarte mulți colegi de-ai noștri au pățit-o, și eu am pățit. Și mie mi s-a furat și motorină, și marfă. Ne sparg ușile camioanelor, intră noaptea și iau tot ce prind, inclusiv hainele”, a detaliat Adriana Mureșan.

„Nu este absolut deloc o problemă nouă, probabil că acum, datorită acestei bande care acționează spectaculos, din mers. Dar să știți că ei se dirijează în general. Caută transporturile de valori. Caută camioanele care transportă telefoane, laptopuri, medicamente foarte scumpe”, spune șoferița de TIR.

De obicei, hoții au ponturi, dar pot și să urmărească mașinile care încarcă marfă de la anumite firme, în general firme mari, producătoare de telefoane, televizoare sau parfumuri. Au fost cazuri când au dispărut camioane întregi încărcate cu parfumuri, a precizat Adriana Mureșan. De asemenea, transporturile de țigări sunt foarte căutate.

„Cu tehnologia din ziua de azi este foarte simplu de a localiza unde se încarcă. Nu sunt specialist, dar îmi imaginez că dacă cineva vrea să vadă cine încarcă parfum, se duce la fabrica respectivei fabrici și vede”, a menționat Adriana Mureșan.

Bande specializate în metode și rute

Bandele de hoți care vizează camioanele sunt cumva specializate în metoda folosită.

În Spania, de pildă, șoferii de TIR știu că se fură foarte mult din cabină, în Franța, pe ruta către Italia, în zona Nice, la fel, se fură foarte mult din cabină, chiar și în plină zi, iar noaptea sunt foarte multe parcări în care se fură motorină.

„Pur și simplu ți se sparge rezervorul și gândiți-vă că un camion cu rezervorul plin are până la 1.500 de litri de motorină, care înseamnă foarte mulți bani. Nu este problema furtului în sine, cât este problema pagubei pe care o fac hoții când sparg rezervoarele, pentru că în general firmele au încercat să se protejeze, au tot felul de sisteme antifurt, dar hoții întotdeauna sunt cu un pas înaintea noastră”, spune Adriana Mureșan.

Când sunt sechestrați șoferii, este un caz fericit. „Eu mi-aduc aminte de un caz întâmplat acum trei sau patru ani în Spania, când o bandă care se ocupa și cred că încă se mai ocupă cu furtul paleților – camioanele transportă în portapaleți dedesubt paleții pe care îi dau la schimb la descărcare; nu costă mult un palet, 8 euro, dar sunt oameni care se dedică în a-și completa veniturile mergând prin parcări și furând paleții.

Ei bine, în acest caz trist de acum trei sau patru ani, colegul nostru, șoferul, a coborât din cabină pentru că a auzit mișcare, și și-a pierdut viața încercând să apere niște paleți de o valoare de 100 de euro probabil. A încercat să se ia la trântă cu hoții, l-au împins, a căzut, s-a lovit la cap și a murit. Nu este singurul caz”, a povestit Adriana Mureșan. „Suntem, într-adevăr, foarte speriați și preocupați”, a mărturisit ea.

Ce precauții își iau șoferii

„Încercăm să ne avertizăm pe rețelele de socializare, ținem legătura, semnalăm cazurile, parcările, zonele cu pericol, cu risc. După aceea, ne protejăm viața, evident. Este o tâmpenie să cobori în momentul în care tu vezi că cineva îți sparge rezervorul sau îți taie prelata să-ți fure marfa. Niciodată nu vei putea face față hoților, care sunt disperați, și se pot întâmpla accidente. Sunt sisteme de siguranță pentru rezervoare, dar v-am spus, deja sunt depășite, iar cabinele noastre, la anumite camioane, vin cu sisteme de siguranță ca să nu se poată deschide ușa să intre peste noi noaptea.

În cazul celor care n-au, modele mai vechi, colegii noștri sunt inventivi, își cumpără dispozitive speciale sau pur și simplu o centură care se folosește pentru legat marfa servește în a prinde ușile una de cealaltă și măcar așa îți asiguri integritatea și chiar dacă se forțează închizătoarea, nu intră peste tine”, a explicat Adriana Mureșan.

„Dar mai sunt și cazuri în care se introduce un gaz pe sistemul de aerisire a camionului. Foarte mulți colegi au fost gazați și foarte mulți colegi au rămas inconștienți 20-30 de ore în cabină. În momentul în care te adoarme, te gazează, poate să spargă geamul, să intre peste tine pur și simplu”, a arătat Adriana Mureșan.

O companie a construit o casă solidă în câteva zile, folosind o imprimantă 3D uriașă

O companie a construit o casă solidă în câteva zile, folosind o imprimantă 3D uriașă Foto: captură de ecran

O firmă de construcții din New York a construit o casă în doar câteva zile folosind o imprimantă 3D de mari dimensiuni.

Proiectul a fost realizat în Calverton, New York. Firma SQ4D a vrut să arate publicului și industriei ce este posibil cu ajutorul noii tehnologii.

O imprimantă uriașă a fost folosită anul trecut pentru a realiza, dintr-o singură bucată, o ambarcațiune de dimensiuni medii.

Casa realizată de SQ4D a fost scoasă la vânzare la prețul de 299.000 de dolari. Locuința are o suprafață de 140 de metri pătrați și un garaj atașat. Fundația, zidurile și dalele din curte sunt realizate integral cu imprimanta 3D.

Foto: captură de ecran

Aceasta a fost gândită și construită de SQ4D. S-au inspirat de la o imprimantă 3D obișnuită pentru birou. În loc de plastic sau alt material folosit în domeniu, modelul construit de firmă folosește beton.

Zidurile casei din Calverton au fost realizate în 48 de ore. Proiectul a fost finalizat în opt zile.

Potrivit lui Kirk Andersen, director de operațiuni în cadrul firmei, pe lângă faptul că este mult mai rapidă, construcția este cu 30% mai ieftină decât una realizată prin metode tradiționale.

Andersen recunoaște că nu toți cei din industrie sunt încântați de noua tehnologie, mai ales agenții de vânzări mai bătrâni. „Cred că oamenii nu sunt pregătiți pentru modul în care acest lucru va schimba construcțiile”, a mai spus reprezentantul SQ4D.

Sursa: Reuters

Israelul anunţă că dezvoltă un nou scut antirachetă împreună cu SUA

scut antiracheta israel profimedia
Israelul anunţă că dezvoltă un nou scut antirachetă împreună cu SUA. Foto: GettyImages

Israelul a anunţat joi că dezvoltă un nou scut antirachetă, Arrow-4, în colaborare cu Statele Unite, ca parte a sistemului defensiv construit pentru a contracara ameninţarea iraniană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Interceptoarele israeliene Arrow-2 şi Arrow-3 sunt deja operaţionale în cadrul unui sistem defensiv multistrat destinat să distrugă rachete inamice în atmosferă şi în spaţiul extraterestru.

„Dezvoltarea Arrow-4 împreună cu partenerii noştri americani va avea ca rezultat un salt tehnologic şi operaţional, pregătindu-ne pentru câmpul de luptă al viitorului şi pentru ameninţările în evoluţie din Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta”, a spus ministrul apărării, Benny Gantz, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Apărării precizează că principalul contractant pentru Arrow-4 va fi compania Israel Aerospace Industries, iar din proiect mai fac parte Boeing şi Elbit Systems (din Israel).

Liderii israelieni au descris programul balistic al Iranului drept o ameninţare pentru Israel şi pentru lume. În schimb, Iranul spune că acest program este defensiv şi cu rol de descurajare a atacurilor.

Cum a reuşit un antreprenor român să câștige zeci de milioane de lei din vânzarea online

concept ilustrație shopping online
Foto: Profimedia Images

Platforma Marketplace dezvoltată de eMAG poate deschide comercianților din România accesul la o piață nouă și la 500.000 de potențial clienți care vizitează zilnic această platformă de comerț online.

Un exemplu de succes în acest sens este cel al unui antreprenor român din Roznov, județul Neamț pentru care listarea pe eMAG Marketplace a însemnat dublarea cifrei de afaceri și venituri anuale de zeci de milioane de lei. Firma, care deține un magazin de desfacere și un depozit propriu de produse, a intrat pe platforma Markteplace în ianuarie 2019, unde vinde servere, sisteme de monitorizare, periferice, mobile si electrocasnice.

„Ne-a deschis o piață la care noi nu aveam acces. Ne-a adus clienți noi: avem și 200-300 de clienți care au cumpărat pe zi, iar offline nu am fi putut ajunge la această performanță nici dacă am fi avut magazinul într-un mall”, a declarat Robert Romeo Pruteanu, managerul Smartrom, o companie înființată în 2014 specializată în comerțul de articole electronice și electrocasnice, care a decis în 2019 să se listeze pe platforma de comerț online eMAG și să devină unul dintre cei 22.000 de selleri de pe eMAG Marketplace.

Conform lui Pruteanu, în urmă cu 7 ani, când a fost înființată compania, Smartrom fusese gândită ca o afacere de familie: o investiție de circa 5.000 de euro într-un magazin cu un singur angajat. Shopping online. Foto: Profimedia Images

„Noi suntem din Roznov, județul Neamț, iar numărul de clienți potențiali, pe plan local, era destul de limitat. În 2014 și în 2015, când aveam doar magazinul offline, vindeam electrocasnice în valoare de aproximativ 80.000 de lei pe lună”, a spus managerul Smartrom.

În 2015, la un an de la înființarea afacerii, Smartrom a decis să intre pe nișa sistemelor anti-efracție.

„Eu sunt inginer electronist și mă pasionează aspectele care sunt legate de tehnologie. Aveam deja experiență în privința sistemelor anti-efracție, deoarece am mai avut un alt business si cu acest obiect de activitate și integrarea acestor soluții a fost un pas firesc pentru mine. Pe termen lung, această decizie s-a dovedit bună, vânzările generate de cele două tipuri de produse s-au compensat”, a spus Robert Pruteanu.

„Practic, de când sunt în Marketplace, eMAG mi-a dublat în fiecare an cifra de afaceri”

În 2019, Robert Romeo Pruteanu a decis să listeze Smartrom pe eMAG Marketplace.

Acum avem o echipă de 4 angajați, dar vrem să o mărim. Vrem să mai deschidem încă un magazin fizic, pentru că avem nevoie de mai mult spațiu de expunere a produselor

După înscrierea pe eMAG Marketplace, cifra de afaceri s-a dublat de la un an la altul, iar business-ul a înregistrat o creștere susținută.

„Am avut venituri în valoare de peste 40 de milioane de lei în 2020. Când am intrat în Marketplace am pus un pariu cu contabilul, că voi dubla cifra de afaceri și l-am câștigat. Am intrat în platformă în februarie 2019, iar cifra de afaceri a fost dublă față de 2018. Apoi, la finalul lui 2019 mi-am propus din nou să dublez cifra de afaceri în 2020 și nu doar că am reușit să ating acest obiectiv, l-am și depășit. Practic, de când sunt în Marketplace, datorită fluxului de clienți, eMAG mi-a dublat în fiecare an cifra de afaceri”, a spus Pruteanu.

poza buy landscape
După listarea pe eMAG Marketplace, vânzările au crescut considerabil. Foto: Profimedia Images

Pe lângă magazinul fizic din Roznov, retailerul mai deține și un magazin online propriu, folosit în paralel cu Marketplace.

„Site-ul propriu nu generează foarte multe vânzări, deoarece nu ne-am axat pe dezvoltarea sa și nu am investit foarte mult în el, pentru că am considerat că este bine să ne consolidăm parteneriatul cu Marketplace și, dacă de pe acest canal vin cei mai mulți dintre clienți, să nu încercăm să îi deviem către altă platformă. Practic, noi am dezvoltat business-ul în eMAG și avem anumite produse pe care le-am vândut exclusiv în eMAG, nu au ajuns nici măcar în magazinul fizic”, a spus Pruteanu.

Astfel, listarea pe Marketplace le-a deschis accesul la un segment de clienți la care nu ar fi avut acces.

„Cam 70% din vânzările totale sunt generate din Marketplace, iar 30% din magazinul offline și din site-ul propriu”, a spus fondatorul Smartrom.

Ce şanse are un retailer mic să concureze cu eMAG, mai ales pe o nişă precum electrocasnicele

„Cred că toată lumea are de câștigat din ecosistemul Marketplace și, în mod deosebit, clienții”, consideră fondatorul Smartrom.

„Am intrat în platformă la recomandarea unui coleg care avea deja experiență de 5 ani pe Marketplace. El m-a încurajat la început și am învățat multe lucruri din experiența lui, iar după ce am căpătat și eu experiență ne-am oferit unul altuia sfaturi. Am vrut să încercăm zona de vânzare online deoarece pe plan local aveam acces la o piață de desfacere destul de mică. Am muncit foarte mult și au fost momente în care m-am simțit nedreptățit, dar am fost implicat 200% și m-am dedicat acestui canal și rezultatele se văd”, a declarat Pruteanu.

Antreprenorul român consideră că, deși „este o competiție”, aceasta se dovedește a fi în favoare clientului, până la urmă.

cutie de la EMAG livrată de un curier la client
Pachet livrat de un curier eMAG către un client. Foto: eMAG

„Am înțeles că abordarea eMAG este pro-client și am adoptat acest stil. Cred că acesta este și unul dintre motivele pentru care am crescut: am considerat că, pe termen scurt, poate este mai bine să pierdem ceva și să îi oferim clientului ce își dorește, pentru că, pe termen lung, cred că le-am consolidat încrederea și astfel au fost motivați să revină să cumpere de la noi”, a spus antreprenorul.

„Chiar dacă e greu, pe termen lung avem de câștigat din asta. Oamenii au nevoie de încredere să cumpere online și este responsabilitatea noastră, a comercianților, să le oferim un mediu în care să se simtă în siguranță”, a precizat managerul Smartrom.

Romeo Pruteanu a mai precizat că eMAG Marketplace l-a ajutat la dezvoltarea afacerii.

„Am vrut să diversificăm canalele de vânzare și să ajungem la clienți noi din afara ariei de proximitate. E greu să crești când ești într-o localitate mică și vinzi bunuri de folosință îndelungată, precum electrocasnicele. Clienții au nevoie de produse, pe care preferă să le comande online deoarece este mai ușor și scapă de grija transportului.

Un mare avantaj este că au la dispoziție 30 sau chiar 60 de zile de retur și, de multe ori în magazinele mici este greu să returneze ceva dacă își dau seama că nu mai au nevoie de produs sau că nu le place. Mai mult, online pot compara cu ușurință prețurile și știu exact ce produse sunt sau nu în stoc”, a spus antreprenorul.

Musetelul este lider printre plantele medicinale

Musetelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Musetelul are un mare beneficiu pentru corpul nostru. Musetelul este utilizat atat in medicina populara, cat si in medicina traditionala.

In multe tari, este recunoscuta ca planta medicinala si este inclusa in multe medicamente.

Proprietatile vindecatoare ale musetelului

Musetelul este utilizat atat pentru copii, cat si pentru adulti. Are multe proprietati benefice – antiinflamatoare, coleretice, anticonvulsivante, analgezice, sedative si multe altele.

Ceai de musetel

Calmeaza foarte bine nervii, combate insomnia si, de asemenea, face fata crampelor stomacale. Se stie ca cu ajutorul acestui ceai puteti face fata unor boli feminine si dureri de dinti.

Infuzie de musetel

Infuzia de musetel este foarte buna si face fata racelilor si migrenelor. Este, de asemenea, utilizat pentru boli de rinichi, flatulenta, boli de piele si multe altele.

Musetelul a fost inclus in elixirul intineririi. Reteta acestui elixir este foarte simpla – trebuie sa luati 100 de grame de musetel, sunatoare, muguri de mesteacan. Apoi se toarna 0,5 l apa clocotita si se lasa trei ore. Consumati inainte de culcare.

Acest elixir elimina toxinele din corp, imbunatateste vederea, accelereaza metabolismul, luptand astfel cu obezitatea.

Infuziile de musetel sunt adesea folosite pentru bebelusi, atunci cand le ies dintii. Amelioreaza inflamatia, amelioreaza durerea si ajuta la calmarea gingiilor.

Proprietati cosmetice

Musetelul se gaseste in multe creme atat pentru adulti, cat si pentru copii, deoarece are proprietati antiinflamatorii. Parul blond este, de asemenea, clatit cu infuzie de musetel pentru a-i da putere si stralucire. Pentru caderea parului se foloseste si infuzie de musetel.

Cateva cuvinte despre proprietatile importante ale musetelului – este capabil sa mareasca secretia de suc gastric, stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste secretia biliara si are, de asemenea, un efect antispastic.

Nu degeaba musetelul este numit planta frumusetii si sanatatii umane. Foloseste-l in viata ta si sanatatea ta nu te va parasi niciodata!

NOTA.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare publica, si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomand sa consultati un medic specialist.

Ai memorie de elefant. Ce înseamnă, de fapt, celebra expresie. Mulți nu s-au gândit la asta

Ai memorie de elefant, expresie, în fapt, cu o conotație negativă

Folosim adesea în discuțiile de zi cu zi asocieri de cuvinte, convinși fiind că le potrivim ca la carte, fără să avem curiozitatea să aflăm cum s-au format ele sau care este adevăratul lor înțeles. În privința expresiei ”ai memorie de elefant”, lucrurile stau diferit față de cum le percep mulți dintre noi.

Expresia este folosită, de cele mai multe ori, în mod eronat, pentru că mulți asociază dimensiunea mamiferului cu o ținere de minte pe măsură, cu o capacitate mare de a memora informații. În fapt, memoria de elefant se folosește în mod corect cu o conotație negativă, sinonime cu această expresie fiind cuvintele: răzbunător, ranchiunos, dușmănos. Așadar, o persoană cu memoria de elefant este cea care ține minte un rău făcut de altcineva și nu se lasă până nu îi întoarce moneda.

Sensul și originea expresiei ”mărul discordiei”

Originea expresiei ”mărul discordiei” se află în antichitate. Conform scrierilor lui Hesiod, scriitor grec, din secolul al VIII-lea i.Hr., Discordia, pe numele grecesc Eris, era zeiţa vrajbei, fiica Nopţii (Nyx), care, la rândul ei, a născut nenumăraţi copii: Ponos (Grija), Lethe (Uitarea), Limos (Foamea), Dysnomie şi Ate (Anarhia şi Dezastrul), Algea (Durerea), Neikea (Cearta), Pseudologoi (Minciuna) etc.

Dat fiind că Discordia provocase dispute și între zeii din Olimp, Jupiter a alungat-o, nemaifiind primită nici la nunta nimfei Thetis cu regele Peleu. Furioasă și, totodată, dornică de răzbunare.

Discordia a aruncat pe masa de nuntă un măr, pe care scria ”Celei mai frumoase”, iscând gâlceavă între zeițele prezente la festin, anume Afrodita, Hera și Pallas Athena.

Pentru aplanarea conflictelor, Paris, fiul lui Priam, regele cetății Troia, a fost ales ca arbitru, el oferind mărul Afroditei, lucru care a stârnit invidia celorlalte două zeițe. Gestul a generat Războiul din Troia.

În timp, expresia s-a aplicat oricărui obiect, cauze sau persoane care, într-un context aparte, provoacă ceartă, vrajbă, conflicte.