BLOG WEBDESIGNDORU BUSINESS HI-TECH LIFE-STYLE RECENZII SI TUTORIALE

EMA: Vaccinurile Pfizer pot fi ținute la temperatura frigiderului timp de o lună

Covid-19 vaccination at the San Carlo Hospital, Milan, Italy - 05 Jan 2021
Foto: Profimedia Images

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a prelungit luni perioada de stocarea a vaccinului Pfizer la temperatura frigiderului de la 5 zile, la 31 de zile, diminuând astfel eforturile logistice pentru distribuirea acestui ser în statele UE, transmite Reuters.

EMA atenționează însă că această schimbare este valabilă doar în cazul fiolelor care nu au fost deschise.

Potrivit agenției, noua recomandare privind stocarea serului produs de Pfizer/BioNTech la temperaturi de 2-8 grade Celsius a venit în urma evaluării studiului furnizat de cele două companii privind stabilitatea vaccinului.

Autorităţile sanitare americane au aprobat în luna februarie stocarea şi transportul acestui vaccin la temperatura standard a frigiderului (de 2-8 grade Celsius) pentru o perioadă de cel mult două săptămâni. Anterior, acest vaccin trebuia stocat în congelatoare speciale la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius.

Până în prezent, Uniunea Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer și urmează să achiziționeze încă 1,8 miliarde de doze din acest vaccin, mai ales că în curând ar putea primi acest vaccin și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor „sud-africană” şi „braziliană” a noului tip de coronavirus.

Eurostat: România, la coada clasamentului UE în ce privește ponderea angajaților care lucrează de acasă

Bărbat ca lucrează de acasă work from home pandemie
Foto: Getty Images

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește ponderea angajaților care lucrează de acasă, cu un procent de 2,5% și se află doar înaintea Bulgariei, în care procentul este de 1,2%.

Alte state-membre cu o pondere mică a angajaților care lucrează de acasă sunt Croația (3,1%) și Ungaria (3,6%), conform datelor Eurostat, citate de Mediafax.

muncă de acasă în UE în 2020
Foto: ec.europa.eu/eurostat (statistică Eurostat)

Finlanda s-a situat în fruntea listei statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% dintre persoanele angajate lucrând de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) și Irlanda (21,5%).

Măsurile de distanțare socială care au fost introduse ca răspuns la pandemia de coronavirus au forțat mulți oameni să lucreze de acasă. În 2020, 12,3% dintre persoanele ocupate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din UE lucrau de obicei de acasă, această pondere rămânând constantă.

Există tendințe diferite în funcție de vârsta și sexul lucrătorilor atunci când vine vorba de lucrul la domiciliu. În 2020, o pondere mai mare de femei (13,2%) a raportat că lucrează de obicei de acasă decât bărbații (11,5%).

În comparație cu alte grupe de vârstă, persoanele mai tinere erau mai puțin susceptibile de a lucra de acasă în 2020: doar 6,3% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au raportat că lucrează de obicei acasă, comparativ cu 13,0% dintre cei cu vârste între 25-49 și 12,4% cei cu vârste cuprinse între 50-64 de ani.

Erdogan îl acuză pe Biden că are „mâinile pătate de sânge” din cauza sprijinului acordat Israelului

erdogan si biden profimedia-0161450711
Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri din 2013, când primul era vicepreședintele SUA, iar al doilea era premierul Turciei: Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat luni pe omologul său american pentru sprijinul acordat Israelului, spunând că din acest motiv Joe Biden are „mâinile pătate de sânge”, potrivit Reuters.

El a criticat în special aprobarea de către administraţia SUA a unei vânzări de arme către Israel, în contextul bombardamentelor masive efectuate de armata israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Erdogan, un puternic apărător al palestinienilor, a contactat în ultima săptămână liderii mondiali , cerând acțiuni solide împotriva Israelului, despre care spune că nu renunță la „cele mai aprige ostilități”.

În aceste condiții, președintele turc a criticat sprijinul pe care Statele Unite pare îl oferă Israelului, partenerul său strategic.

„Scrieţi istorie cu mâinile pătate cu sânge în acest incident ce constituie un atac grav, disproporţionat asupra Gazei, care duce la martiriul a sute de mii de oameni”, a declarat Erdogan după o şedinţă a cabinetului, făcând referire la președintele american Joe Biden.

„M-ați obligat să spun asta”, a continuat el.

Administrația Joe Biden a aprobat exporturi de armament în valoare de 735 de milioane de dolari în Israel, în pofida criticilor formulate în contextul bombardamentelor masive efectuate de armata israeliană asupra Fâşiei Gaza. Conform unor surse din Congres, decizia Washingtonului vizează exporturi de muniţie pentru atacuri de mare precizie.

„Teritoriile palestiniene sunt victime ale persecuţiilor, suferinţelor şi vărsării de sânge, la fel ca în multe alte regiuni care au pierdut pacea odată cu sfârşitul imperiului otoman. Şi voi susţineţi acest lucru”, a conchis Recep Tayyip Erdogan.

SUA au aprobat vânzarea de arme către Israel în valoare de 735 de milioane de dolari

avioane de vanatoare f16 israel profimedia-0313581063
Foto: Profimedia

Administrația Joe Biden a aprobat exporturi de armament în valoare de 735 de milioane de dolari în Israel, în pofida criticilor formulate în contextul bombardamentelor masive efectuate de armata israeliană asupra Fâşiei Gaza, scrie Mediafax.

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post şi de agenţia Reuters, decizia Washingtonului vizează exporturi de muniţie pentru atacuri de mare precizie. Iniţiativa de vânzare a armamentului în Israel a fost transmisă Congresului SUA pe 5 mai, înainte cu câteva zile de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza.

Congresul american nu intenţionează să blocheze exporturile de armament către Israel, un partener strategic al Statelor Unite. Totuşi, unii membri ai Congresului au exprimat obiecţii privind vânzarea de armament în Israel în contextul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.

„Distrugerile din Fâşia Gaza sunt şocante. Trebuie să cerem un armistiţiu cu efect imediat. Uciderea palestinienilor şi israelienilor trebuie să înceteze. Trebuie să examinăm strict asistenţa militară de aproape patru miliarde de dolari acordată Israelului. Este ilegal ca Statele Unite să susţină încălcările drepturilor omului”, a avertizat senatorul democrat Bernie Sanders, citat de postul Fox News.

Decizia SUA de a aproba exporturile de armament către Israel vine la doar câteva ore după ce Administrația Biden a cerut Israelului să ofere explicaţii privind distrugerea, într-un raid aerian efectuat sâmbătă, a unui imobil din Fâşia Gaza în care erau sediile locale ale unor companii media internaţionale, Washingtonul precizând că până acum Guvernul israelian nu a oferit dovezi.

„Imediat după atac, noi am cerut detalii suplimentare referitoare la justificarea acestei acţiuni. Eu nu am văzut niciuna dintre informaţiile furnizate”, a declarat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de AP.

Administraţia președintelui american a anunţat că menţine angajamentele pentru apărarea Israelului, dar a îndemnat atât Guvernul israelian, cât şi grupurile islamiste palestiniene să înceteze confruntările şi să evite victimele civile.

„Rămânem profund preocupaţi de actualele violenţe şi depunem eforturi pentru a ajunge la un calm sustenabil”, a transmis, luni după-amiază, Departamentul de Stat de la Washington.

Bilanţul raidurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza a ajuns luni la cel puţin 198 de morţi şi peste 1.300 de răniţi. Grupurile islamiste palestiniene au lansat peste 3.000 de rachete spre Israel în ultimele opt zile, bilanţul fiind de zece morţi şi peste 300 de răniţi.

Rusia avertizează NATO să evite activităţile în zona arctică: „Sunt teritoriile noastre, noi răspundem”

activități militare rusia arctic
Rusia avertizează NATO să evite activităţile în zona arctică. Foto: Profimedia Images

Rusia a avertizat, luni, Alianța Nord-Atlantică să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării.

„Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France, citate de Mediafax.

„Atunci când NATO încearcă să îşi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie; noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.Oc

Lavrov a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, urmează să aibă prima întrevedere cu Serghei Lavrov la această reuniune, înaintea unui eventual summit al preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care ar putea avea loc în iunie.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

SUA va trimite cel puțin 20 de milioane de doze de vaccin anti-Covid către țări care au nevoie. Biden: SUA va fi arsenalul vaccinurilor

Covid-19 vaccination center, Naples, Italy - 29 Jan 2021
Doze de vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Președintele american, Joe Biden, a anunțat luni, că SUA va trimite cel puțin 20 de milioane de doze de vaccin anti-Covid spre alte țări la finalul lunii iunie, fiind prima dată când SUA împarte vaccinurile sale cu alte țări care au nevoie de ele, relatează Reuters.

Biden a anunțat că doze de Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson&Johnson vor fi trimise în țări care au nevoie de ele pentru campaniile de vaccinare anti-Covid locale.  

„La fel ca în Al Doilea Război Mondial, când America a fost arsenalul democrației, în lupta împotriva Covid-19, țara noastră va fi arsenalul vaccinurilor”, a declarat președintele Biden.

Biden a mai spus că SUA va trimite mai multe vaccinuri în străinătate decât ori altă țară de pe mapamond.

Până acum, în SUA au fost administrate 272 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. Campania de vaccinare coordonată de administrația Biden s-a dovedit un succes, în condițiile în care aproape 60% dintre americanii adulți au fost vaccinați cu cel puțin o doză.

Aplicația Clubhouse pentru Android va fi disponibilă în toată lumea săptămâna aceasta

Aplicația Clubhouse pentru Android va fi disponibilă în toată lumea săptămâna aceasta foto: Shustterstock

În urma amenințării din partea concurenței din piață, care a început deja să copieze și să implementeze funcții asemănătoare cu cele ale platformei sale, Clubhouse accelerează lansarea aplicației pentru dispozitivele cu Android.

Săptămâna trecută, aplicația era disponibilă în SUA și urma să se lanseze în curând în alte țări vorbitoare de limba engleză. Acum însă, compania anunță că va oferi Clubhouse pe Android în toată lumea, menționând câteva țări prioritare.

Clubhouse devine disponibil pe Android în toată lumea

Utilizatorii de Android care vor dori să instaleze Clubhouse o vor putea face săptămâna aceasta. Deja aplicația a fost oferită oficial în Noua Zeelandă, Canada, Australia și Marea Britanie încă din weekend, iar începând de mâine, 18 mai, aceasta va fi disponibilă și în Brazilia, Rusia și Japonia. Până vineri însă, aplicația ar trebui să fie disponibilă în toate magazinele Google Play din lume, fiind însă menționate Nigeria și India, care sunt programate să primească Clubhouse în dimineața zilei de vineri.

Aplicația de Android este însă foarte limitată în funcționalitate față de cea de iOS. Totuși, compania promite că toate funcțiile lipsă vor fi implementate și pe telefoanele cu Android în curând. Ceva ce nu se schimbă însă odată cu lansarea Clubhouse pe această platformă este însă metoda de acces.

Pentru a înscrie un cont pe Clubhouse este în continuare necesară o invitație. Invitațiile pot fi oferite doar de către alți prieteni care au deja cont pe platformă, care primesc din când în când un număr finit de invitații. Folosind această metodă, rețeaua a strâns destul de repede câteva milioane de utilizatori în toată lumea doar pe platforma iOS. Astfel, probabil că numărul de utilizatori va crește rapid odată cu lansarea pe Android.

Totuși, în urma lansărilor alternativelor precum Twitter Spaces, unde utilizatorii deja au o bază de urmăritori și prieteni pe platformă, Clubhouse va trebui să lucreze mult la introducerea de noi funcții și avantaje pentru a-și menține o bază de utilizatori activi.

sursa: Gizmodo

Honor 50 ar putea fi echipat cu un nou procesor mid-range: Snapdragon 775G

Honor 50 ar putea fi echipat cu un nou procesor mid-range: Snapdragon 775G

Atenția este concentrată acum pe Honor, întrucât planurile companiei chineze, fostă divizie Huawei, nu sunt tocmai clare.

Nu știm încă dacă un parteneriat cu Google a fost restabilit sau dacă telefoanele sale vor fi lansate în afara Chinei. Ce începem să aflăm însă sunt detalii despre design și hardware-ul intern al următorului său telefon, Huawei 50.

Se stie că modelele Honor 50 Pro și/sau Pro+ vor folosi un chipset high-end precum Snapdragon 888, însă modelul „standard” ar putea folosi ceva din categoria mid-range: Snapdragon 775G, un nou model de la Qualcomm.

Modelul Honor 50 „standard” ar putea fi un dispozitiv mid-range

În acest moment, Snapdragon 775G nu există în mod oficial. Qualcomm a lansat pentru gama mid-range premium chipset-ul 780G către parteneri. Se pare însă că va exista și o versiune cu frecvențe puțin scăzute, sub forma lui 775. Acestea vor fi cipuri foarte similare, în schimb, cu aceleași componente principale, precum un modem 5G performant.

Este deja confirmat însă faptul că Honor are un parteneriat activ cu producătorul de procesoare american, așa că ne așteptam deja să vedem telefoane echipate cu chipset-uri Snapdragon de la companie. Design-ul seriei Honor 50 ar putea fi foarte similară cu cea a companiei Huawei, planurile pentru aceste serii de telefoane fiind probabil realizate cu câteva luni înainte ca cele două entități să se despartă.

Informatiile spun că Honor 50, Honor 50 Pro și Honor 50 Pro+ vor fi anunțate oficial în cadrul unui eveniment de lansare care este programat pentru luna iunie. Apoi, telefoane vor fi lansate pe piață abia în luna iulie.

Cam în aceeași perioadă sunt așteptate și noile telefoane de la Huawei, modelele P50, care ar putea fi primele dispozitive lansate din fabrică cu sistemul de operare Harmony OS. Alături de P50, Huawei ar putea lansa și noi tablete din gama MatePad. Momentan nu avem informații despre noi tablete cu Android sub brandul Honor.

sursa: GSM Arena

Mașina unui serviciu de taxi fără șofer s-a pus de-a curmezișul pe două benzi de circulație, cu pasagerul blocat înăuntru

Mașina unui serviciu de taxi fără șofer s-a pus de-a curmezișul pe două benzi de circulație, cu pasagerul blocat înăuntru

Mașinile de taxi fără șofer ar putea reprezenta viitorul taximetriei și nu numai, dar în forma actuală tehnologia se comportă precum un șofer începător lăsat în mașina de școală fără instructor.

Prezentându-se ca un simpatizant al sistemelor de condus autonom, un YouTuber pe nume JJRicks Studios a ales să-și facă deplasările zilnice folosind serviciile companiei de taxi Waymo, localizată în statul american Arizona. Recent lansată comercial, aceasta pune la dispoziție o flotă de taxi controlată exclusiv de computer, la care clienții temerari pot apela dintr-o aplicație de mobil, călătorind apoi pe bancheta din spate a unui autoturism în care nu se află nimeni altcineva.

Simulând perfect comportamentul unu taximetrist grăbit, mașina controlată de computer se asigură din scurt la pătrunderea în intersecție și se avântă cu convingere în traficul urban puțin aglomerat, ajutată fiind de străzile largi și bine puse la punct.

waymo taxi fără șofer

În mod hilar, problemele apar când taxi-ul Waymo este confruntat cu o situație aparent banală, în care mașina trebuie să pătrundă pe o stradă unde prima bandă de circulație este închisă pentru efectuarea de lucrări la partea carosabilă. Pus într-o situație pentru care nu a fost programat în prealabil, computerul „nu știe” să interpreteze semnele ridicate pentru închiderea benzii de circulație și nici conurile menite să alerteze ceilalți șoferi despre porțiunea de drum pe care ar trebui să o evite.

În primă fază, taxi-ul Waymo se blochează pur și simplu la intrarea într-o intersecție convențională, „neștiind” cum să execute manevra la dreapta cu încadrare direct în a doua bandă de circulație. Anticipând posibile probleme, Waymo a prevăzut mașini de „urmărire” pentru aproape fiecare vehicul de taxi lansat în trafic, acestea urmând de la o distanță rezonabilă mașinile clienților.

Ideea e ca în caz de probleme (situație aparent foarte probabilă), clientul nu va fi lăsat să aștepte mai mult de câteva minute până ce un operator aflat la centrul de comandă, sau pe teren, intervine pentru corectarea situației apărute (cu prelevarea de informații care să asiste perfecționarea părții de software).

Chiar și cu încercări succesive, taxi-ul Waymo nu  a putut negocia situația apărută, încercând în mod repetat să acceseze banda de circulația închisă, doar pentru ca autoturismul să rămână de-a curmezișul blocând și banda de circulație lăsată deschisă.

Spre finalul clipului putem observa cum un angajat Waymo intervine la volan pentru controlarea mașinii, spre amuzamentul clientului care s-a ales cu o cursă gratis, plus un clip de încărcat pe YouTube.

Totuși, înainte de a critica stângăciile sistemului de taxi fără șofer dezvoltat de Waymo, trebuie să apreciem faptul că în niciun moment siguranța ocupantului sau a celorlalți participanți la trafic nu a fost pusă în pericol, computerul demonstrând un nivel de prudență care pur și simplu lipsește multor taximetriști de profesie.

P50 ar putea fi ultimul Huawei cu optică Leica. Xiaomi, Honor și Sharp ar putea prelua parteneriatul

P50 ar putea fi ultimul Huawei cu optică Leica. Xiaomi, Honor și Sharp ar putea prelua parteneriatul

Seria de smartphone-uri Huawei P50 ar putea fi ultima din gama high-end a companiei.

În lipsa accesului la procesoare avansate, compania ar putea să își reducă eforturile investite în această categorie de produse. Deja sunt zvonuri despre reorientarea companiei către software cu Harmony OS, care ar putea fi oferit și altor producători din China. Se pare însă că partenerul Huawei pe partea de camere, producătorul german Leica, s-ar putea la rândul său reorienta către alte branduri.

Xiaomi, Honor și Sharp sunt pe lista posibililor parteneri Leica

Modelele Huawei P50 ar putea fi ultimele dispozitive ale companiei echipate cu camere foto dezvoltate în parteneriat cu Leica. Se zvonește că parteneriatul dintre cele două companii se termină anul acesta, iar Leica deja caută noi parteneri. Informații despre unul dintre aceștia au fost deja scăpate pe internet săptămâna trecută, modelul Sharp Aquos R6 fiind următorul telefon high-end al companiei și primul echipat cu o cameră Leica.

Se pare însă că Sharp nu este singurul partener Leica, sau nu singurul pe care îl ia în considerare. Asta pentru că Sharp este o companie care activează pe piața de smartphone-uri în principal în Japonia. Pentru piața internațională, Leica se uită către companiile chineze Xiaomi și Honor.

The collaboration between Leica and Huawei is apparently coming to an end P50 series will be last Leica Huawei phone and Leica is looking for a new manufacturer for its brand.
Honor / Xiaomi / Sharp etc https://t.co/QJJ4OdmMDT

— Teme (特米)😷 (@RODENT950) May 15, 2021

În timp ce un parteneriat cu Xiaomi ar fi probabil preferat, întrucât compania este pe un trend ascendent pe piața internațională, urcând în anumite regiuni pe primul loc în clasamentul vânzărilor de dispozitive, nici parteneriatul cu Honor n-ar fi ieșit din comun. Honor a fost divizie Huawei și folosește multe dintre aceleași tehnologii la nivelul camerelor foto și software. Astfel, integrarea tehnologiilor Leica în dispozitivele Honor ar fi foarte naturală.

Acum că Honor începe să reia parteneriatele cu companii precum Qualcomm și probabil Google, un parteneriat cu Leica ar putea pune acest brand în poziția în care să preia o parte dintre clienții vechi Huawei care în curând ar putea rămâne fără noi dispozitive.

Desigur, Leica ar putea să înceapă un parteneriat cu toate aceste companii. ZEISS deja are parteneriate cu Nokia, Sony și Vivo simultan, de exemplu, deci această propunere nu iese complet din discuție.

sursa: GSM Arena

Dezbatere asupra existenței lui Dumnezeu, un student își confruntă profesorul!

Un profesor de filosofie ateu le vorbea studentilor despre dezarcordul stiintei cu ideea existentei unui Dumnezeu atotputernic.

Acesta l-a rugat pe unul dintre studentii sai crestini nou-veniti sa se ridice in picioare, si iata ce a urmat:

Profesorul: Esti crestin, asa-i baiete?

Studentul: Da, domn’ profesor.

Profesorul: Asadar, crezi in Dumnezeu?

Studentul: Desigur, domn’ profesor.

Profesorul: Ce parere ai, DUMNEZEU e bun?

Studentul: Cu siguranta.

Profesorul: DUMNEZEU e ATOTPUTERNIC?

Studentul: Da.

Profesorul: Fratele meu a murit de cancer, desi s-a rugat necontenit la DUMNEZEU ca sa il vindece. Noi, oamenii, facem tot ce ne sta in putere sa ne ajutam aproapele, cel putin majoritatea dintre noi, dar DUMNEZEU n-a facut nimic in cazul meu. Cum mai poti considera un astfel de DUMNEZEU ca fiind unul bine-intentionat? M?

(Studentul nu a raspuns nimic.)

Profesorul: Nu stii sa raspunzi, asa-i? Nu-i nimic, tinere, iti repet intrebarea, e DUMNEZEU bun sau nu?

Studentul: Da.

Profesorul: Dar Diavolul, o fi si el bun?

Studentul: Nu.

Profesorul: Ia zi-mi, Diavolul de unde provine?

Studentul: Tot DUMNEZEU l-a creat…

Profesorul: Bun. Atunci ia zi-mi, baiete, pe lume exista si rau?

Studentul: Da.

Profesorul: Raul e omniprezent, am dreptate? Iar DUMNEZEU a creat tot ce exista, nu?

Studentul: Ba da.

Profesorul: Pai si-atunci, cine a creat raul?

(Studentul nu a raspuns nimic.)

Profesorul: Boli exista? Dar imoralitate? Ura? Uratenie? Intalnesti in lume toate astea, nu?

Studentul: Da, domn’ profesor.

Profesorul: Si-atunci, pe-astea cine le-a creat?

(Studentul a tacut.)

Profesorul: Potrivit stiintei, percepem lumea prin intermediul celor 5 simturi. Asa ca ia spune-mi tu mie… l-ai vazut vreodata pe DUMNEZEU?

Studentul: Nu, domn’ profesor.

Profesorul: L-oi fi auzit, atunci?!

Studentul: Nu, domn’ profesor.

Profesorul: L-ai simtit vreodata pe DUMNEZEU, I-ai simtit gustul, sau L-ai mirosit? Ai trait vreo forma de perceptie de orice fel legata de DUMNEZEU?

Studentul: Nu, domn’ profesor. Ma tem ca nu.

Profesorul: Si totusi crezi in El?

Studentul: Da.

Profesorul: Stiinta ofera dovezi palpabile, demonstrate empiric, ca DUMNEZEU nu exista. Poti sa infirmi asta?

Studentul: Nu. Eu cred in El, si-atat.

Profesorul: Da, crezi in El. Credinta… Stiinta vine cu dovezi, si tu ai credinta.

(Din acest moment, studentul incepe sa-si confrunte el profesorul.)

Studentul: Domn’ profesor, dar caldura exista?

Profesorul: Da.

Studentul: Dar frig exista?

Profesorul: Da.

Studentul: Va-nselati, domn’profesor. Nu exista asa ceva.

(Sala de curs a amutit, surprinsa de intorsatura neasteptata a discutiei.)

Studentul: Domn’ profesor, intalnim caldura puternica, supracaldura, megacaldura, caldura incandescenta alba, caldura slaba sau caldura zero. Dar niciodata frig. Putem avea temperaturi cu 272 de grade sub punctul de inghet, dar nu avem mijloacele de a investiga temperaturi mai joase de atat (n.r.: temperatura cea mai scazuta masurata vreodata in Univers, respectiv temperatura Nebuloasei Bumerang).

Pur si simplu nu exista conceptul de frig. Este doar o denumire inventata pentru a desemna absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura este energie. Asadar, ar fi aberant sa consideram ca frigul este opusul caldurii, domn’ profesor, cand de fapt frigul este absenta caldurii.

(Audienta din sala a ramas incremenita, iar tensiunea plutea in aer.)

Studentul: Dar despre intuneric ce parere aveti, domn’ profesor? Exista intuneric?

Profesorul: Normal. Apune soarele, se face bezna, doar vezi cu ochii tai.

Studentul: Va inselati din nou, domn’ profesor. Intunericul este absenta unui lucru, respectiv a luminii. Intalnim lumina slaba, lumina normala, lumina puternica, lumina intermitenta… Am putea vorbi despre conceptul de intuneric doar daca ar exista momente cand lumina lipseste complet. Iar asa ceva nu exista. Daca ar exista intuneric, in mod normal am putea sa crestem si gradul de intuneric, am avea o scala valorica si pentru asta, nu?

Profesorul: Bun, am inteles. Spune-mi odata unde vrei sa ajungi, tinere.

Studentul: Domn’ profesor, astfel va pot demonstra usor ca premisele dumneavoastra stiintifice sunt eronate.

Profesorul: Eronate? Poti sa-mi explici de ce?

Studentul: Speculati premisa dualitatii. Daca sustineti ca exista viata si moarte, in mod logic afirmati ca exista un DUMNEZEU bun si un DUMNEZEU rau.


Pentru ca doua lucruri sa fie diametral opuse, cele doua trebuie sa fie concepte finite, masurabile. Iar stiinta nu poate sa explice un gand, domn’ profesor. Desi foloseste electricitatea si fortele magnetice, stiinta n-a vazut niciuna dintre acestea, ce sa mai vorbim despre intelegerea lor in profunzime.

Ca sa ne raportam la conceptul de moarte ca fiind opus conceptului de viata, ar insemna sa consideram ca moartea este ceva palpabil. Iar moartea nu este ceva ce se opune vietii, moartea desemneaza de fapt absenta vietii si nimic mai mult. Avand in vedere aceste lucruri, spune-ti-mi, va rog, domn’ profesor, ii invatati pe studenti ca se trag din maimuta?

Profesorul: Daca te referi la procesul natural al evolutiei, atunci da, desigur.

Studentul: Ati observat vreodata evolutia cu ochii dumneavoastra atunci?

(Profesorul a scuturat din cap ca nu si pe fata i-a incoltit un zambet, uimit si impresionat de concizia discursului argumentativ al studentului sau)

Studentul: Din moment ce nimeni n-a observat vreodata procesul evolutionist in plina desfasurare, si nimeni nu poate dovedi ca acest proces ar avea un caracter continuu, de fapt dumneavoastra nu faceti altceva decat sa va impuneti punctul de vedere. Si in acest caz, domn’ profesor, nu sunteti mai degraba predicator decat profesor?

(Sala a izbucnit in urale)

Studentul: Exista printre noi cineva care sa fie observat creierul domnului profesor cu proprii ochi?

(Sala a fost cuprinsa imediat de hohote de ras)

Studentul: Exista cineva care sa fie auzit, simtit, atins sau mirosit creierul domnului profesor?… Nu?! Se pare ca nu! Si-atunci, potrivit prescriptiilor stiintei empirice, demonstrabile si atat de exacte, putem desprinde concluzia ca dumneavoastra, domnule profesor, nici nu aveti, de fapt, creier! Va rog sa-mi scuzati indrazneala, dar, in aceste conditii, cum puteti sa ne pretindeti sa mai ascultam macar ceea ce ne spuneti?

(Sala a amutit din nou. Naucit, profesorul si-a fixat studentul cu privirea si, fara sa schiteze vreun gest, a replicat moale…)

Profesorul: In cazul asta, va trebui sa mergeti pe incredere, baiete.

Studentul: Intocmai, domn’ profesor! Incredere si credinta! Legatura dintre Om si DUMNEZEU este tocmai CREDINTA! Asta este tot ce pune lucrurile in miscare.

Studentul nu era altul decat Albert Einstein!

Sunt convins ca ti-a placut dialogul si nota umoristica a discutiei… asa ca amuza-ti si prietenii dandu-le sa citeasca „anecdota stintifica”. Da mai departe articolul ca sa raspandesti cunoastere si sa intaresti totodata si CREDINTA apropiatilor. Credinta aparata chiar de Albert Einstein in anii sai de studentie.

Cine este DUMNEZEU?

În ultima perioadă, ştiinţa a făcut multe progrese în direcţia găsirii unui răspuns la această întrebare.

Din punctul de vedere al religiei ortodoxe, există Dumnezeu, desigur, şi este Tatăl nostru, al tuturor. Această convingere se adresează, deci, unei singure părţi a umanităţii. Cealaltă parte, însă, nu acceptă acest punct de vedere şi, din acest motiv, oamenii au început să cerceteze prin toate căile.

Ar fi bine dacă am admite ideea că metodele de cercetare şi cunoaştere a Universului (al lui Dumnezeu) sunt limitate, deci nu putem avea un răspuns complet…

Există opinii legate de conceptul de Forţe Universale,deci valabile tuturor,care ar acţiona. Aceste forţe funcţionează după anumite legi care,la rândul lor, sunt universale. Toate aceste forţe sunt numite într-un cuvânt, Energie Universală.

Din acest moment,putem spune că demonstraţia noastră începe să se contureze. Această energie este în continuă mişcare şi are o anumită vibraţie. Tot ce ne înconjoară este energie,prezentată în diverse forme,de la vibraţiile cele mai joase până la cele mai înalte, de la materie la gând.

Noi,oamenii,avem posibilitatea să ne schimbăm vibraţia prin gândurile,vorbele şi faptele noastre. Avem această libertate de a acţiona după bunul nostru plac,dar consecinţele faptelor şi gândurilor noastre se supun forţelor universale. Dacă suntem capabili să emitem vibraţii înalte,rezultatele vor fi pe măsură.

Materia este considerată energie de vibraţie joasă şi,din acest motiv,gândurile pot schimba materia. Prin gânduri ne îmbolnăvim, cu ajutorul gândurilor ne putem vindeca. De la gând la faptă mai sunt şi alte etape,desigur,dar dacă gândurile sunt pure,şi faptele vor fi la fel.

Cine este pur? Dumnezeu. Spre ce evoluam? Spre Perfectiune. De cine este reprezentata perfectiunea ? De catre Dumnezeu. Putem crea cu ajutorul gândurilor?

Da. Deci,suntem creatori? Da. Ni se poate atribui apelativul de Dumnezeu (el fiind creatorul suprem)? NU! Noi suntem doar o parte a Lui, El ne cuprinde pe noi.

Noi suntem conectaţi şi vibrăm împreună. Cine este Dumnezeu? NOI,toţi, adică toată Creaţia,de la organismul unicelular până la cele mai sofisticate structuri,de la primul atom la Universul întreg.

10 lucruri de care oamenii se debarasează cu greu și cum să intervii în această privință

„Cel mai inalt prag de liniste interioara deriva din dezvoltarea sentimentelor de iubire si compasiune.

Cu cat ne preocupam mai mult pentru fericirea celor din jur, cu atat mai pronuntat devine sentimentul nostru de pace interioara.” – Tenzin Gyatso, 14th Dalai Lama

In secolul al VI-lea, Anicius Manlius Severinus Boethius a fost incarcerat, pentru ca mai apoi sa fie condamnat la moarte prin tortura.

Astfel de sentinte erau foarte frecvente in acele vremuri. Cu toate acestea, Boethius a fost fiul unei familii aristocratice provenind din fostul Imperiu Roman si a avut parte de o educatie buna. Boethius a fost un savant, un om de stat apreciat, si un personaj foarte indragit in societatea romana. Asa cum se intampla de regula in politica, si societatea acelor vremuri era impovarata de scandaluri si jocuri de culise.

Boethius nu se mai incadra in principiile noului regim, asa ca trebuia sa dispara din scena. In perioada premergatoare executiei sale, Boethius a conceput opera literara de rezonanta „Consolarea filosofiei”, care avea sa influenteze multe dintre generatiile viitoare. El a analizat in profunzime lucrurile care, in opinia sa, alcatuiau fundamentele fericirii, si a ajuns la concluzia ca tot ceea ce detinuse vreodata – statut, bogatie, putere – nu a reprezentat decat o iluzie a fericirii.

Urmatorul fragment ofera o idee de ansamblu asupra conceptiilor lui Boethius: „Contempla nemarginirea si stabilitatea cerurilor, si inceteaza odata sa mai admiri lucrurile lipsite de insemnatate.” Boethius nu numai ca a constientizat faptul ca posesiunile lumesti nu aduc fericire interioara, ci a surprins interconexiunea tuturor lucrurilor din univers, care, desi intr-un mod inexplicabil, formeaza un tot unitar.

De-a lungul propriei sale vieti, Boethius a remarcat de multe ori cum atat liberul-arbitru, cat si divinitatea, joaca roluri esentiale in existenta fiecarui om in parte. Pentru Boethius, corelatia dintre autoperceptia individului ca fiind o unitate distincta a unui intreg si nutrirea unei relatii de ordin spiritual a reprezentat mereu un paradox.

Boethius a patruns ideea ca intelegerea adevaratei noastre identitati, ori constiinta de sine, si relatia noastra cu Dumnezeu sunt mai importante decat orice altceva in obtinerea fericirii. Acesta scria ca „lipsa autocunoasterii este ceva firesc printre fiintele inferioare, in timp ce printre oameni reprezinta un defect de etica.”

Tocmai faptul ca Boethius a trebuit sa invete aceste lucruri pe pielea lui a dus la trasarea acestor concluzii filosofice. Dar, din fericire, nu este nevoie ca si noi sa trecem prin experientele agonizante ale lui Boethius ca sa intelegem ce inseamna sa fii cu adevarat fericit si liber.

Putem desprinde lucruri de pret din invataturile altora. Boethius a observat ca „lucrurile” din exterior nu conduc la fericirea adevarata si ca, prin intermediul trezirii spirituale, putem da un sens mai profund existentei noastre.

10 lucruri de retinut pentru a duce o viata libera si plina de compasiune

1. Reprima-ti pornirea de a cauta mereu sa ai dreptate.

Fiecare individ are dreptul la propria opinie. Cu totii, in schimb, actionam doar pe fondul bagajului de cunostinte pe care il detinem in momentul de fata.

2. Tot ceea ce traim pe plan emotional nu este decat rezultatul proceselor noastre interioare de gandire.

Trebuie sa constientizam acest lucru pentru a putea sa pasim cu siguranta pe calea fericirii veritabile. Atat timp cat nu ne asumam responsabilitatea propriilor emotii si sentimente, fericirea nu va ramane decat ceva tranzitoriu.

3. Debaraseaza-te de sentimentele si gandurile negative pe care le alimentezi mereu.

Pentru unii dintre noi, acest lucru este mai greu de pus in practica decat am fi tentati sa credem. Reiterarea si alimentarea gandurilor si sentimentelor negative nu este altceva decat o risipa de energie. In cele din urma, tot noi sfarsim prin a suferi.

4. Inceteaza sa mai cauti fericirea.

Goana noastra continua dupa fericire poate fi, uneori, tocmai lucrul care ne impiedica sa o obtinem. Traieste in prezent si fericirea va veni de la sine.

5. Manifesta empatie – Pune-te in pielea celor din jurul tau.

Numai odata ce ajungi sa intelegi ce simte si gandeste cel de langa tine vei putea cu adevarat sa manifesti empatie si compasiune.

6. Accepta natura mutabila a lucrurilor si vei traversa mai usor schimbarile care au loc.

Daca nu te debarasezi de balast, nu vei face altceva decat sa te epuizezi inutil. Pretuieste amintirile frumoase si inlatura incarcatura mentala negativa atat de daunatoare.

7. Nu fi prea aspru cu tine insuti.

De multe ori se intampla sa ne supunem singuri la presiuni, impunandu-ne termene limita si alte exigente directionate asupra vietii noastre sau a propriei persoane. Acest lucru ajunge sa ne sufoce creativitatea si abilitatea de a ne distra. Sfarsim prin a ne petrece viata cautand si indeplinind obiective, cand ar trebui, de fapt, sa ne concentram asupra observarii si a trairii propriu-zise a lucrurilor. Incepem sa traim in viitor, petrecand fiecare clipa de veghe visand in directia indeplinirii de scopuri si idealuri.

8. Inceteaza sa te mai atasezi de lucruri.

Ne agatam de bunuri materiale, de oameni si de relatii, sperand ca acestea ne vor face sa ne simtim fericiti si impliniti. De fapt, atasamentul ne pune intr-o postura de lipsa si de ravna, ceea ce provoaca suferinta si durere.

9. Pune Sinele pe locul doi si incepe sa-i sprijini mai mult pe cei din jur.

Studiile intreprinse au demonstrat faptul ca persoanele care au grija de cei din jurul lor si se preocupa, in primul rand, de binele acestora duc vieti mai fericite, mai sanatoase, mai implinite si mai pline de compasiune. Toti marii maestri sunt experti in aceasta privinta…

10. Traieste fara regrete.

Fiecare dintre noi are propriile abilitati, iar conjuncturile in care aceasta pot fi valorificate sunt foarte diferite.

Traieste-ti PROPRIA viata, si nu viata altcuiva. Fructifica ceea ce ai si fi recunoscator pentru lucrurile care ti-au fost daruite.

Craița. Planta medicinală care poate vindeca diabetul zaharat, pancreatita și afecțiunile vasculare

In perioada rece a anului, Craitele ocupa un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii.

Planta este folosita ca leac popular inca din stravechime, desi puterile i-au fost dovedite stiintific abia recent.

Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pamant si depoziteaza in petale aurul si cuprul – microelemente asa de importante pentru functionarea organismului.

Petalele de craite, uscate si macinate sub forma de pulbere, sunt o mirodenie populara in Georgia, in Muntii Caucaz, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorita culorii galbene si gustului iute-acid, dand un gust specific mancarurilor de acolo.

Petalele de craite sunt unul din condimentele foarte populare in bucataria georgiana fiind ceea ce garam masala pentru bucataria din nordul Indiei.
Craitele au in compozitie substante chimice precum: principii active- helenina, patuletina, flavone (cvercetagetina), uleiuri volatile (tagetona, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa si betacaroten etc.

Beneficiile asupra sanatatii ale florilor de craita

Tratament piele


Unguentul poate fi folosit pentru a calma arsurile solare, negii, muscaturile, acnee si ulceratii, in plus fata de vindecarea ranilor, piele uscata si blistere.

Ceai digestiv


Ceai poate reduce simptomele cauzate de boli inflamatorii intestinale/colita. Ceaiul de galbenele, de asemenea, este benefic pentru tratarea de gastritei, reflux acid si ulcere, precum si reducerea crampelor menstruale.

Stimuleaza sistemul imunitar
Craitele scad simptome de tuse, dureri in gat sau febra.

Hepatita C


Pentru o cura este nevoie de aproximativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proaspete sau uscate. Efectul ei sporeste, in combinatie cu alte plante.
Se toaca o floare de Craita, de marime medie sau mare, se amesteca cu 10 flori de galbenele, o crenguta de pelinita cu floricele (aproximativ 5 cm lungime), o lingurita rasa de rostopasca si o lingura de menta. Plantele se pun pe foc intr-un litru de apa rece.
Dupa ce dau in clocot se mai lasa pe foc mic, inca 2-3 minute, acoperite cu capac. Se strecoara dupa racire. Decoctul se bea in timpul zilei. Primul pahar se bea caldut, dimineata pe nemancate, eventual cu o lingurita de miere de albine.

Reduce inflamarea ochilor si conjunctivita


Rezultatele din studiile pe animale arata ca extractul de craite este capabil de a trata conjunctivita si alte afectiuni cronice inflamatorii oculare. Aceste extracte au prezentat proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si imunostimulante, care nu numai reduce infectiile oculare, dar protejarea vederea prin paza tesuturilor delicate din ochii la efectele de lumina UV.

NOTA.

Continutul acestui articol este doar pentru informare publica. Pentru un diagnostic corect, va recomand sa consultati un medic specialist.

Foto Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei. Ce fac bărbații în timp ce femeile repară motoare, cresc copii și conduc insula

insula-kihnu (11)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric, rolurile femeilor pe o insulă estonă s-au extins dincolo de cele tradiționale și domină toate aspectele vieții de zi cu zi.

Kihnu, cunoscută și sub numele de Insula Femeilor, un loc izolat în Marea Baltică, în largul coastei de vest a Estoniei. Este considerată ultima comunitate matriarhală a Europei, comunitatea insulară fiind susținută în primul rând de forța și implicarea femeilor, potrivit BBC.

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei

Păstrătoarele unei culturi atât de bogate încât se află pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco, femeile din Kihnu coordonează activitățile agricole, se ocupă de creșterea copiilor și organizează fiecare aspect al vieții de pe insulă, menținând tradițiile ancestrale.

insula-kihnu (11)

Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric – muncind pe mare sau în străinătate – rolul femeilor din Kihnu este dominant.

Sunt păstrătoarele cântecului, dansului, țesutului tradițional și artizanatului. Sunt, de asemenea, cele care oficiază ritualurile de nunți și înmormântări.

insula-kihnu (6)

Viața lor a fost ilustrutată într-un album al fotografului norvegian Anne Helene Gjelstad. Invitată la înmormântarea unei femei din Kihnu, Gjelstad s-a trezit într-o bucătărie, înconjurată de femei în vârstă îmbrăcate în albastru, culoarea doliului. În acel moment, a știut că trebuie să împărtășească povestea acestor femei de care depinde totul în comunitatea izolată.

insula-kihnu (9)

Este o poveste despre trecut care este importantă pentru viitor”, a spus ea. „Credința mea interioară a fost că trebuie să surprind totul, să pun într-o carte, să le scriu poveștile.”

insula-kihnu (10)

Portretele și poveștile surprinse Gjelstad spun istoria unui loc plin de tradiții, îmbrăcăminte țesută și brodată în culori vii, precum și relatări despre capacitatea femeilor de a face totul, de la repararea unui motor de tractor la creșterea animalelor. De asemenea, cartea spune o poveste despre supraviețuire, deși una cu un viitor incert.

insula-kihnu (8)

Tradiția matriarhală a rezistat, deși Kihnu a traversat vremuri dificile, inclusiv 50 de ani de ocupație sovietică.

insula-kihnu (2)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Aceste femei au găsit forță mereu, iar acum, cele mai tinere, caută noi oportunități.

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei
insula-kihnu (5)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images
The facade of the House painted Kihnu skirt colors. Kihnu Island, Estonia 5th August 2017

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Turismul sezonier prosperă, pentru că oamenii sunt curioși să vadă cum se trăiește în Kihnu, oferind resurse cumunității, însă populația scade progresiv.

Extinctoare vândute ca cilindri de oxigen. Înșelătorie în India în plină criză sanitară

Extinctoare vândute ca cilindri de oxigen
Extinctoare vândute ca cilindri de oxigen în India. Foto: Captură YouTube

Criza sanitară din India le dă idei de înșelăciune unora. Trei persoane au fost arestate pentru că au vândut extinctoare de incendiu pe post de cilindri de oxigen.

Suspecții au vopsit extinctoarele, după care le-au vândut cu 180 de dolari bucata.

Înșelătoria a fost descoperită după ce un voluntar, care oferă oxigen gratuit bolnavilor de Covid, a depus o plângere la poliție împotriva unei companii care vindea substanța la suprapreț.

Când au investigat sediul companiei, forțele de ordine au descoperit peste 500 de extinctoare, vopsea și polizoare electrice utilizate pentru a îndepărta culoarea roșie.

India se confruntă cu o lipsă severă de oxigen medical, după ce numărul de infectări cu noul coronavirus a cunoscut o creștere masivă. Luni s-au înregistrat aproape 150.000 de cazuri noi.

În ultima săptămână, numărul de cazuri din India a crescut cu 1,7 milioane, iar peste 20.000 de oameni au murit din cauza îmbolnăvirii. În total, țara a raportat 266.207 decese cauzat de Covid-19

Marea Britanie: Cazurile de infectare cu varianta indiană cresc vertiginos. Majoritatea celor spitalizați sunt persoane nevaccinate

marea britanie coronavirus
Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, anunță în Parlament că numărul infectărilor cu tulpina indiană a coronavirusului începe să crească îngrijorător în anumite regiuni Foto: Profimedia

Numărul cazurilor de infectare cu „varianta indiană” a coronavirusului a ajuns la 2.323 în Marea Britanie, ceea ce înseamnă o creștere cu 77 la sută în numai cinci zile, a anunțat luni ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, în Parlament.

Vestea vine în condițiile în care Marea Britanie a obținut rezultate foarte bune în combaterea pandemiei, grație vaccinării și a măsurilor dure de carantină, iar acum se pregătește de noi relaxări.

Deja această tulpină a devenit dominantă în orașele Bolton și Blackburn with Darwen, din nord-vestul Angliei, unde au fost confirmate 483 de cazuri, iar îmbolnăvirile se constată la toate grupele de vârstă, a anunțat ministrul britanic al sănătății, care a prezentat în Camera Comunelor o situație la zi a epidemiei.

Majoritatea persoanelor spitalizate sunt însă din rândul celor care se puteau vaccina, dar au ales să n-o facă, a precizat ministrul. El le-a cerut oamenilor să se vaccineze, mai ales că o astfel de evoluție îngrijorătoare ar putea amâna noile măsuri de relaxare pe care guvernul britanic le are în vedere de la 21 iunie, scrie BBC. Între altele, este preconizată deschiderea cluburilor de noapte, în timp ce nunțile ar putea fi permise fără limită de persoane.

Datele preliminare arată că actualele vaccinuri anti-COVID-19 protejează, cel puţin vârstnicii, în faţa variantei indiene a SARS-CoV-2, a subliniat ministrul Matt Hancock. Însă virusul se poate răspândi „ca focul” în rândul celor nevaccinaţi, a avertizat oficialul britanic.

Experții spun că această variantă indiană a coronavirusului este şi mai transmisibilă decât varianta britanică şi, în timp, ea va deveni dominantă, la fel cum s-a întâmplat cu tulpina britanică.

Marea Britanie a ales un sistem de vaccinare a populației în care, în principiu, oamenii au fost eligibili în funcție de vârstă. Astfel, de marți, în Anglia le vine rândul celor care au împlinit 37 de ani.

În Marea Britanie, luni s-au înregistrat 1.976 de cazuri noi de COVID în 24 de ore și numai 5 persoane au murit. Numărul celor care au primit o primă doză de vaccin a ajuns la 36,7 milioane, iar cei care au deja două doze făcute sunt peste 20,2 milioane. Regatul Unit are o populație de aproximativ 68 de milioane de locuitori.

Un nou vaccin anti-Covid ar putea fi lansat până la finalul anului

vaccin
Serul Sanofi-GSK, rezultate excelente în testele clinice intermediare. Foto: Guliver/GettyImages

Vești bune de la Sanofi și Glaxo Smith Kline – cei care au dezvoltat un nou vaccin anti-COVID, după eșecul primului ser.

Testele clinice din faza a doua au arătat că vaccinul a generat un răspuns imun solid, având o eficacitate de 95 până la 100%. Noul ser ar putea fi lansat până la finalul acestui an.

Vaccinul experimental anti-Covid-19 Sanofi-GSK a dus la producerea de concentrații mari de anticorpi neutralizanți la adulți, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus.

Mai mult, la participanții care fuseseră infectați anterior cu Covid-19, o singură doză de vaccin a produs concentrații ridicate de anticorpi.

Faza a treia a testelor clinice va începe în următoarele săptămâni și va implica peste 35.000 de persoane, cu speranța că vaccinul va fi aprobat până în trimestrul patru.

Vaccinul anti COVID Sanofi-GSK se administrează la 21 de zile și se bazează pe proteine recombinate.

Vestea că un nou vaccin anti-Covid ar putea fi aprobat pentru utilizare bucură și cadrele medicale. Medicul Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală, a declarat la Digi24 că orice nou vaccin care ar putea ajuta în lupta împotriva coronavirusului este bine-venit, în special datorită faptului că noile variante de ser iau în calcul și mutațiile virusului apărute în ultimele luni.

„În mod clar avem nevoie de cât mai multe variante de vaccin, pentru a avea doze suficiente iar campania de vaccinare să fie una rapidă. În plus, variantele noi vor lua în calcul mutațiile existente la acest moment. În momentul în care virusul rămâne în circulație apar și mutațiile cu diversele variante virale, astfel că ne interesează să avem acele tipuri de vaccin care să cuprindă pe cât se poate tot ceea ce înseamnă mutații”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.

Până acum, Sanofi a încheiat acorduri de achiziție cu SUA, UE, Canada și Marea Britanie, dar și cu programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.

1.000 de pisici au fost eliberate pe străzile din Chicago pentru a rezolva problema șobolanilor

pisica
FOTO: Getty Images

Un adăpost de animale din Chicago a eliberat 1.000 de pisici pe străzi pentru a combate problema șobolanilor. Șase ani la rând, Chicago a fost numit orașul american cu cei mai mulți șobolani, potrivit The Hill.

În încercarea de a rezolva problema cu care orașul de confruntă de foarte mult timp, adăpostul Tree House Humane Society a lansat un program de eliberare a felinelor în zonele cu probleme.

Din programul numit „Pisici la muncă” fac parte pisicile salvate de pe străzi, care nu pot fi nici adoptate, nici reintegrate în fostele lor colonii. Ele nu sunt eliberate la întâmplare iar cei care locuiesc în zonele vizate dar și firmele care au sedii acolo trebuie să le asigure pisicilor hrană, apă și adăpost.

Până în prezent au fost eliberate pe străzi peste 1.000 de pisici însă programul are „o listă lungă de așteptare”, scrie The Hill.

„Mulți clienți ne-au spus că, înainte de a avea pisici, șobolanii le treceau pe la picioare imediat cum pășeau afară”, a declarat Sarah Liss de la Tree House Humane Society pentru WGN 9.

Totodată, adăpostul asigură că animalele se simt mai bine pe străzile orașului decât în adăpost, așteptând fără succes un stăpân care nu va veni

Apă de orez pentru păr. Stimulează creșterea părului, întărește rădăcinile și netezește firul de păr

Apa de orez pentru ingrijirea parului este des utilizata in Asia, iar dumneavoastra puteti incerca acest lucru, foarte simplu, in confortul locuintei dumneavoastra.

Daca atunci cand spalati orezul aruncati apa in care l-ati clatit, nu mai faceti acest lucru deoarece acea apa laptoasa contine amidon, minerale si vitamine, iar dumneavoastra o puteti folosi pentru a va ingriji sanatatea pielii si parului.

In plus, apa de orez imbunatateste circulatia sangelui, ajuta la cresterea celulelor pielii si mentine aspectul tanar al tenului.

Femeile nobile ale Curtii Imperiale Japoneze din anul 800d.Hr. erau cunoscute pentru parul lor lung si frumos si asta pentru ca – ati ghicit – isi spalau parul cu apa de orez.

Beneficiile apei de orez pentru par

Stimuleaza cresterea parului

Nimic mai bun decat apa de orez pentru a reduce caderea parului si pentru a-l ajuta sa creasca. Aminoacizii prezenti in apa de orez ajuta la regenerarea parului si ii stimuleaza cresterea mai rapida.
De asemenea, apa de orez contine vitaminele B, C, si E, care ajuta si ele la cresterea parului.

Cel mai bun mod de a folosi apa de orez pentru a-i stimula cresterea este sa il clatiti dupa spalare. Urmati acest proces cel putin de doua ori pe saptamana si veti vedea cu siguranta rezultatele.

Reduce despicarea firelor de par

Firele de par au nevoie de proteine pentru a nu se despica la varfuri, iar apa de orez le contine din abundenta.
Cauzele principale ale despicarii firelor de par sunt intretinerea si poluarea. Aminoacizii prezenti in apa de orez vin in salvarea parului dumneavoastra.
Inmuiati varfurile parului in apa de orez timp de 15-20 de minute si apoi spalati. Veti vedea treptat imbunatatiri.


Clatirea parului

Clatirea parului cu apa de orez dupa samponare in loc sa folositi balsam este cel mai bun lucru pe care il puteti face parului dumneavoastra. Imbunatateste textura si creste volumul. De asemenea, imblanzeste si netezeste parul, si mai ales, il mentine puternic si sanatos.

Protejeaza parul de deteriorare

Apa de orez imbunatateste elasticitatea firului de par. Contine un carbohidrat numit inositol care repara parul deteriorat si il protejeaza de factorii externi.
Ceea ce face ca apa de orez sa fie atat de benefica in acest scop este ca inositolul ramane in parul dumneavoastra chiar si dupa ce ati clatit apa de orez si isi mentine proprietatea de protejare a parului impotriva deteriorarii.

Intareste radacinile si netezeste firul de par.


Apa de orez este bogata in aminoacizi. Veti fi uimiti cat de numeroase sunt beneficiile pe care le ofera parului, intareste firul de par si radacina acestuia, adauga stralucire si il face mai neted si matasos.

Anti-matreata


Matreata este, pentru unele persoane, o amenintare permanenta. Apa de orez, utilizata regulat combate cu totul aceasta problema. Folositi-o dupa fiecare baie si veti fi surprins de rezultate.


Nota: ceaiul verde este un plus excelent la apa de orez, deoarece ofera stralucire suplimentara si rezistenta parului dumneavoastra. De asemenea, reduce caderea firului de par.


Metode de preparare a apei de orez

Apa fiarta de orez


O modalitate de a obtine apa de orez este prin fierberea orezului. Excesul de apa ramas dupa fierberea orezului se numeste apa fiarta de orez. Este un lichid concentrat pe care il puteti dilua pentru a-l folosi pentru spalarea fetei sau clatirea parului.

Mod de preparare:


Fierbeti o ceasca de orez in mai multa apa decat folositi de obicei pentru a-l gati. Fierbeti orezul pana se inmoaie. Excesul de apa strecurati-l.

Apa fermentata de orez


Apa fermentata de orez este apa care este lasata sa fermenteze o perioada inainte de utilizare. Fermentarea transforma apa de orez intr-un lichid puternic care trebuie diluat inainte de utilizare.

Cum se prepara apa fermentata de orez?


Luati o jumatate de cana de orez si inmuiati-l in 2 cani de apa. Lasati 15-30 de minute. Se strecoara apa intr-un borcan si lasati-l o zi sau doua la temperatura camerei. Adaugati o cana sau doua de apa calda inainte de a utiliza apa fermentata de orez, deoarece este concentrata.

NOTA.

Continutul acestui articol este doar pentru informare publica si nu se vrea a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomand sa consultati un medic specialist.

Liga de Call of Duty revine la formatul offline, însă fără spectatori

Liga de Call of Duty revine la formatul offline, însă fără spectatori Foto: Daily eSports

După ce pandemia de COVID-19 a oprit pentru o bună perioadă de timp evenimentele LAN, acolo unde organizațiile se confruntau din aceeași locație, se pare că turneele de acest gen se îndreaptă spre o revenire la sistemul offline.

Unul dintre cele mai importante anunțuri a venit din partea organizatorilor ligii de Call of Duty, care au confirmat o desfășurare LAN a evenimentului, însă fără spectatori prezenți.

Liga Call of Duty va reveni luna viitoare, după mai bine de un an de zile pe parcursul căruia evenimentele s-au desfășurat strict în mediul online. Fiecare organizație și membru al echipelor implicate și-a disputat partidele fie din baza de antrenamente, fie din propria casa. Evenimentul a ajuns la ediția majoră cu numărul 4 și va fi găzduit de statul american Texas.

Evenimentul se va desfășura în perioada 17 – 20 iunie și va beneficia de un fond de premiere în valoare de 500.000 de dolari, dar și de acordarea de puncte CDL, foarte importante în clasamentul general. Toate cele 12 echipe ale ligii vor participa la turneu, iar meciurile vor fi transmise, în direct, pe platforma Twitch.

La eveniment se vor afla doar echipele și personalul CDL

Ultimul eveniment offline organizat de CDL a avut loc în luna martie 2020, atunci când organizația Dallas Empire a câștigat Los Angeles Home Series. De asemenea, echipa a câștigat și evenimentul din luna august, iar acum va lupta să își păstreze titlul. Pentru a rămâne în conformitate cu măsurile și protocoalele de prevenire a COVID-19, la eveniment nu vor fi prezente multe persoane.

Astfel, doar echipele și personalul CDL se vor afla în locație, iar testarea COVID-19 se va realiza pe tot parcursul evenimentului. De asemenea, comentatorii și gazdele Call of Duty vor rămâne la distanță, în timp ce Jess Brohard va fi în locație și va realiza interviuri live după meciuri.

Sursa: DotEsports.com

Compania Google, amendată cu 100 de milioane de euro în Italia pentru platforma Android Auto

Compania Google, amendată cu 100 de milioane de euro în Italia pentru platforma Android Auto

Google a primit o nouă amendă în Europa, de data aceasta în Italia, unde echivalentul Consiliului Concurenței a decis că producătorul sistemului de operare Android a abuzat de o poziție dominanță în piață.

Amenda se ridică la 100 de milioane de euro și a fost aplicată pentru că nu a permis aplicației companiei Enel X, JuicePass, să fie accesibilă prin intermediul Android Auto.

Google nu a permis aplicației JuicePass să fie publicată pe platforma Android Auto

Aplicația JuicePass de la Enel X este o simplă aplicație care folosește hărți în timp real pentru a ghida șoferii de mașini electrice către stațiile de încărcare ale companiei. Google a deschis de curând platforma Android Auto și a permis câtorva aplicații de acest gen să fie publicate cu funcționalitate pe ecranul mașinii. Totuși, printre ele nu se afla și JuicePass, în ciuda faptului că alte aplicații similare au fost aprobate.

Autoritățile spun că Google împiedică Enel X să crească pe o piață care este la început de drum și că Google va trebui să permită JuicePass pe platforma Android Auto. De altfel, compania va trebui să ofere acces la uneltele necesare pentru dezvoltarea de aplicații pentru platforma sa și pentru alți dezvoltatori interesați.

Google neagă însă aceste acuzații și spune. Totuși, nu au fost aduse noi argumente pentru blocarea aplicației JuicePass în Italia. Totodată, reprezentanții companiei spun că Google pune siguranța pe primul loc pe platforma Android Auto, sugerând că este vorba despre o aplicație care nu este conformă cu regulamentul de dezvoltare de aplicații pentru mașini. Cel mai probabil însă, această situație va fi dezvoltată într-un tribunal, întrucât Google va putea să conteste această decizie.

Desigur, Google nu este singura companie care nu acceptă orice aplicație pe platforma sa pentru mașini. Nici Apple nu a permis până de curând utilizarea unor aplicații de bază prin intermediul sistemului CarPlay, precum Waze sau WhatsApp.

sursa: GSM Arena

Samsung va lansa noile modele pliabile Galaxy Z și S21 FE în august

Samsung va lansa noile modele pliabile Galaxy Z și S21 FE în august

În fiecare an, Samsung are două evenimente Unpacked mari, unde lansează seriile principale de smartphone-uri high-end, adică Galaxy S și Galaxy Note, cât și mai multe evenimente de dimensiuni reduse printre ele.

La Unpacked-ul de început de an, Samsung a lansat seria Galaxy S21, iar la cel din august erau așteptate noi dispozitive Note. Compania a confirmat însă că Note21 nu va exista, așa că evenimentul din vară a rămas cu un semn mare de întrebare. Avem acum câteva detalii despre acesta.

Galaxy Z Flip3, Z Fold3 și S21 FE vor fi subiectul evenimentului Samsung Unpacked din august

Conform Yonhap News, publicație sud coreeană, Samsung pregătește un eveniment Unpacked pentru a doua parte a lunii august. Anterior se zvonea că vor fi organizate două evenimente în vară, însă decizia a rămas că va rămâne unul singur.

Cele două evenimente trebuiau să anunțe atât noile telefoane cu ecrane pliabil din gama Galaxy Z, și un nou model Galaxy S21 FE, modelul high-end mai ieftin pentru anul în curs.

galaxy z flip3

Din informațiile pe care le avem acum, Samsung pregătește lansarea unui nou model Galaxy Z Fold3, care ar putea integra o cameră frontală sub ecranul intern, alături de suport pentru un stylus S-Pen. Prețul acestui model ar putea fi similar cu cel pentru Fold2, la fel și design-ul exterior.

„Vedeta” acestui eveniment Unpacked ar putea fi însă Galaxy Z Flip3. Am văzut deja primele imagini cu noul telefon cu clapetă de la Samsung, iar zvonurile spun că acesta ar putea fi semnificativ mai ieftin decât Galaxy Z Flip 5G, lansat anul trecut. Conform Yonhap, prețul în Coreea de Sud ar putea fi cu 500.000 won mai mic decât prețul de lansare pentru modelul anterior. Asta înseamnă o reducere de aproape 30%.

Având în vedere că Galaxy Z Flip 5G a intrat în oferta magazinelor la prețuri de aproximativ 1.500 euro, este posibil să vedem o reducere la 1.000 de euro, sau măcar un preț apropiat pentru Galaxy Z Flip3.

Galaxy S21 FE ar putea fi foarte ieftin

Cât despre Galaxy S21 FE, acest model ar putea intra la un preț introductiv semnificativ mai mic decât cel al modelelor Galaxy S21, cu un preț recomandat în Coreea de Sud de 700.000 won, adică aproximativ 515 euro. Probabil că în Europa, prețul va fi mai degrabă apropiat de 600 sau chiar 700 de euro.

Galaxy S20 FE a pornit de la 700 euro anul trecut, în condițiile în care S20 standard costa 1.000 de euro. Totuși, Galaxy S21, cu spate din plastic și fără ecran curbat, a fost lansat la 800 de euro, deci prețul modelului FE ar putea fi semnificativ mai mic.

sursa: Yonhap News

„Pașaportul de vaccinare”. Ce trebuie să știi despre el

Ce trebuie să știi ca român despre pașaportul de vaccinare

Pașaportul Covid-19, așa cum este cunoscut certificatul verde digital la care lucrează Uniunea Europeană, a intrat într-o fază de testare. Autoritățile europene speră că acesta să fie funcțional în luna iunie.

Pașaportul Covid-19 este un document destinat cetățenilor europeni, care are scopul de a facilita călătoriile în interiorul blocului comunicat.

Documentul va face dovada că posesorul acestuia fie:

  • a trecut prin boală și s-a vindecat
  • a fost vaccinat anti-Covid-19
  • deține un test PCR negativ la Covid-19

De asemenea, adeverința electronică verde va conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. În plus:

  • pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
  • pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
  • pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.

Important de menționat este faptul că acest certificat verde digital e lansat cu scopul de a facilita libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE.

„Orice persoană care deține o adeverință electronică verde va avea aceleași drepturi, atunci când călătorește, ca cetățenii statului membru vizitat care au fost vaccinați, testați sau care s-au vindecat.

Dacă un stat membru continuă să solicite carantinarea sau testarea persoanelor care dețin o adeverință electronică verde, trebuie să notifice această decizie Comisiei și tuturor celorlalte state membre și să o justifice”, transmit autoritățile române.

Certificatul verde digital va fi implementat în România cu ajutorul STS

Certificatul va fi implementat în România cu suportul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Potrivit STS, soluţia tehnică dezvoltată de instituţie va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricţiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

„Certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecţiune sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate şi în format tipărit”, explică STS.

Va fi folosită o aplicaţie web pentru generarea certificatelor şi o aplicaţie pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în ţară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conţine informaţii de identificare (nume, prenume şi data naşterii), precum şi informaţii medicale esenţiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.

Autoritățile dau asigurări că datele persoanelor vor fi protejate, conform legislației în vigoare şi vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoţite de actul individual de identitate.

Pentru a putea părăsi țara, beneficiarul unui astfel de certificat va trebui să prezinte la graniță codul QR (într-o aplicaţie sau în format pdf pe telefon, sau un prinț în format A4), iar acestea vor verifica instantaneu după scanare valabilitatea certificatului verde european pe baza semnăturii electronice.

Cum vei putea obține certificatul verde digital?

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil, însă cetățenii pot solicită și o versiune tipărită pe hârtie.

Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.

Cele mai importante 5 recomandari, pentru întreținerea mașinii la venirea sezonului cald

TOP 5 sfaturi pentru întreținerea mașinii la venirea sezonului cald

În curând, odată cu venirea sezonului cald, temperatura ridicată de afară va deveni ceva normal, cel puțin pentru două luni pe an.

Temperatura în timpul sezonului de vară poate deteriora componente esențiale ale mașinii iar asta ar putea duce la o defecțiune. La fel ca orice alt obiect personal, și mașina merită o sesiune de întreținere din când în când.

Așadar, câteva sfaturi pentru întreținerea mașinii la venirea sezonului cald

1. Controlul radiatorului

Pentru a evita supraîncălzirea motorului, ochiurile radiatorului trebuie să fie curățate. Recomand să apelați la un profesionist deoarece unitatea va trebui dezansamblată și curățată cu apă sub presiune.

2. Verificarea sistemului de aer condiționat

În lunile de vară, nimic nu se poate compara cu senzația plăcută de a porni aerul condiționat în mașină. La fel ca orice altă componentă esențială, și acesta necesită întreținere la intervale regulate. În cazul în care simțiți că aerul din mașină nu se răcește suficient, sau semnalați existența unor mirosuri neplăcute, contactați un specialist pentru remedierea situației.

3. Verificarea sistemului de răcire

Sistemul de răcire acționează ca un scut ce previne supraîncălzirea mașinii. Lichidul de răcire din motor trebuie înlocuit complet la fiecare 24 de luni. O recomandare generală ar fi adăugarea unui amestec 50/50 de antigel și apă distilată. Capacul radiatorului trebuie deschis cu precauție, numai după ce motorul s-a răcit complet.

Asigurați-va că toate componentele de baza funcționează perfect: pompă, termostatul, senzorii, ventilatorul. Atenție mare și la țevi, articulații și furtunuri, deoarece defectarea lor poate duce la scurgerea lichidului.

4. Lichidul de frână

Verificați dacă nivelul lichidului de frânare este în parametri optimi. Acesta trebuie să fie limpede, fără să prezinte urme de apă sau alte reziduuri.

5. Trecerea la anvelopele de vara

Vremea caldă agravează acumularea de căldură pe suprafața anvelopei și îi slăbește integritatea structurală. De aceea este bine ca pe timpul veri să folosiți doar anvelope dedicate acestui sezon.

Anvelopele de iarnă sunt mai zgomotoase și se uzează rapid în condiții de temperaturi ridicate. Frânarea este mult mai slabă și există astfel riscul de accidente.

Documentația necesară reparațiilor Apple, divulgată într-un atac cu ransomware

Documentația necesară reparațiilor Apple, divulgată într-un atac cu ransomware foto: ifixit\

Luna trecută, grupul de ransomware REvil a atacat furnizorul Apple Quanta , obținând acces la schemele detaliate ale produselor Apple trecute și viitoare.

În urma încercării aparent eșuate pentru răscumpărarea de date, autorii ransomware-ului au publicat detalii esențiale despre viitoarea actualizare MacBook Pro, inclusiv informații specifice despre adăugarea de noi opțiuni I/O.

La final, reparatorii independenți au numai de câștigat de pe urma abundenței de informații confidențiale, schițele și detaliile apărute înlesnind repararea dispozitivelor Apple.

Este posibil ca autorii malware-ului REvil să nu fi apreciat corect „valoarea” datelor sechestrate în spatele algoritmului de criptare, sau poate că au ales să facă un „bine” consumatorilor care nu doresc neapărat să plătească pentru reparații efectuate în centre de service autorizate.

Cert este că în urma breșei create nenumărate diagrame și indicații pentru reparații au ajuns la îndemâna centrelor de service particulare.

Idea este că deși reparatorii entuziaști, dotați cu un se bun de instrumente, pot gestiona intervenții de bază cum ar fi înlocuirea bateriei unui MacBook, intervențiile asupra componentelor logice sunt mult mai complexe decât atât.

Spre exemplu, înlocuirea microcipurilor poate presupune ajustări microscopice și măsuri pregătitoare care i-ar scăpa unui reparator independent. Țelul final poate fi chiar recuperarea datelor stocate pe respectivul dispozitiv, operațiune abandonată de facto în cazul schimbării plăcii de bază  pe de-a-ntregul.

Mulți dintre reparatorii independenți solicitau deja aceste date către Apple, de fiecare dată lovindu-se de refuzul companiei. La final, cei mai mulți ajung să se bazeze tot pe documente divulgate neoficial, cum este cazul de față.

Conform justificări oferite de Apple, respectiva documentație ar conține secrete comerciale, argument intens disputat de experți. Însă potrivit lui Gordon-Byrne, director executiv al Asociației de Reparații, doar înarmat cu o schemă nu poți construi un telefon sau un MacBook.

Diagrama doar oferă unele detalii despre partea de hardware, fără a expune exact cum se conectează fiecare componentă: Nu știi care sunt părțile sau ce fac. Știi doar că există o legătură.

Drept urmare, acest tip de informații sunt transmise în mod uzual printre atelierele de reparații – uneori pe suporturi fizice, cum ar fi USB. În timp ce distribuirea acestora unor astfel de documente este ilegală în multe cazuri, majoritatea reparatorilor din industrie nu percep publicarea acestor informații ca pe o problemă, considerând că aceste detalii „nu ar trebui să fie secrete de la bun început”.

Noi informații tulburătoare, despre cofondatorul Microsoft, Bill Gates

Mitul bunului Bill Gates, distrus? Apar noi informații tulburătoare despre cofondatorul Microsoft Foto: Profimedia Images

De-a lungul anilor, Bill Gates și-a cultivat o imagine de om bun, plăcut și bine conectat la realitățile sociale.

Comparat cu alți oameni foarte bogați, precum Jeff Bezos sau Elon Musk, cofondatorul Microsoft părea altceva, o dovadă vie că puterea nu corupe întotdeauna.

Însă, în urma anunțului divorțului de soția lui, Melinda, în imaginea atent cultivată a lui Gates au început să apară crăpături.

Potrivit unor articole publicate de New York Times (NYT), Wall Street Journal (WSJ) și alte publicații, miliardarul s-a folosit de poziția și influența lui pentru a cuceri angajate ale Microsoft și a avut legături destul de strânse cu pedofilul Jeff Epstein.

Faptul că Gates a folosit Microsoft ca „teren de vânătoare” pentru noi aventuri extraconjugale nu surprinde. Bill a cunoscut-o pe soția lui, cu care a avut o căsnicie de 27 de ani, în cadrul Microsoft. Melinda French lucra în departamentul de marketing al gigantului software.

Potrivit WSJ, Gates a fost, cel mai probabil, nevoit să renunțe la poziția de membru al consiliului director al Microsoft în 2020 din cauza unei anchete a companiei care a arătat că miliardarul a avut o relație amoroasă cu o angajată, în anul 2000. La momentul respectiv, Gates era căsătorit cu Melinda de șase ani. Cei doi au împreună trei copii.

Femeia cu care Bill Gates a avut aventura lucra ca inginer software la Microsoft. Ea a susținut că relația a durat câțiva ani. Un purtător de cuvânt al lui Gates a declarat că demisia acestuia din consiliul director nu a avut legătură cu acel incident.

Bill Gates pleca în vacanțe cu fosta iubită

Potrivit NYT, Gates a curtat mai multe angajate ale Microsoft de-a lungul timpului, după ce s-a căsătorit. În 2006, Gates a invitat în oraș o angajată prin intermediul unui e-mail. Peste câțiva ani, Gates a curtat o femeie care călătorea cu el în interes de afaceri. Publicația a descoperit alte patru angajate cărora Gates le-a făcut avansuri.

Mai mult, după ce s-a căsătorit cu Melinda, Bill Gates a continuat să plece o dată pe an în vacanță cu fosta lui iubită, Ann Winblad.

Cea mai tulburătoare dezvăluire este, însă, relația lui Bill Gates cu Jeffrey Epstein, un alt miliardar, condamnat pentru pedofilie. Co-fondatorul Microsoft s-a întâlnit cu acesta de mai multe ori de-a lungul anilor.

Gates a spus că a făcut acest lucru pentru a-l convinge pe Epstein să doneze bani în scopuri caritabile. Acesta din urmă este cunoscut pentru faptul că exploata sexual minore, pe care le punea la dispoziția unor persoane puternice și influente.

Sursa: Business Insider

Cum arată și ce oferă Galaxy A22 5G, cel mai ieftin telefon Samsung cu 5G

Cum arată și ce oferă Galaxy A22 5G, cel mai ieftin telefon Samsung cu 5G

Succesor pentru modelul A21s lansat în urmă cu un an, Galaxy A22 5G va fi reprezentantul ofertei mainstream de telefoane Samsung cu 5G.

Apărut deja în randări neoficiale, Galaxy A22 calcă pe urmele modelului A32 dezvăluit în prima parte a anului. Noul model schimbă aranjamentul dreptunghiular pentru camera foto cu unul de formă pătrată, găzduind trei senzori optici plus blitz-ul LED.

Potrivit ultimelor zvonuri, Galaxy A22 vine cu sistem triple-camera având senzor principal de 48MP, cameră wide de 8MP și un senzor DoF de 2MP adăugat strict pentru completarea liostei cu specificații. Deasupra ecranului decupat după modelul „picătură vom găsi o cameră de 13MP, posibil cu unele îmbunătățiri la partea de calitate a imaginii.

Galaxy A22 5G, o soluție 5G pentru mase

Potrivit listei preliminare cu specificații, noul model Galaxy A vine cu ecran de 6.4 inch și rezoluție 1080p, având puține compromisuri la partea de calitate a imaginii. Fiind vorba de tehnologie LCD, senzorul de amprentă vine montat pe rama laterală, însă asta nu ar trebui să mai fi o problemă, dacă Samsung a selectat o componentă de generație recentă. Pe lista dotărilor mai intră o ieșire jack 3.5mm pentru căști și un acumulator generos de 5000mAh, la fel ca modelul anterior.

Puterea de procesare este dată de Dimensity 700, un chipset MediaTek abia lansat, realizat folosind procesul de fabricație pe 7nm.

Galaxy A22 5G

Noul smartphone este așteptat în variantă cu 4G la un preț mai mic de 180 dolari, respectiv 205 dolari în echiparea 5G. Galaxy A22 5G devine astfel cel mai ieftin telefon cu 5G din oferta Samsung. Opțiunile de culoare vor fi alb, verde deschis, violet și gri.

Este de așteptat ca Samsung să păstreze calendarul folosit deja anul trecut lansând noul A22 la jumătatea lunii mai 2021.

Google Chrome pentru PC este pe cale să devină mai rapid

Google Chrome pentru PC este pe cale să devină mai rapid

Google preia o funcție implementată deja pentru utilizatorii de Android și în versiunea Chrome pentru PC, permițând încărcarea mai rapidă a paginilor web, în anumite condiții.

Deși, la începuturile sale era considerat o alternativă imbatabilă pentru Internet Explorer și chiar Mozilla Firefox, Google Chrome și-a clădit de-a lungul timpului o reputație nedorită, de mare consumator de memorie RAM și procesor. Aceste dezavantaje se răsfrâng și asupra consumului de baterie, Chrome nefiind cea mai potrivită alegere pentru posesorii de laptopuri.

Profitând de evoluția favorabilă a configurației dispozitivelor pe care rulează, Google a decis să folosească mai mult din memoria RAM disponibilă, promițând că de data aceasta efectele benefice sunt imediat observabile.

Începând cu versiunea Chrome pentru Android, Google a încercat să rezolve, măcar parțial, problema încărcării lente a paginilor web asigurând că folosirea butonului back pentru revenirea la pagina vizitată anterior și chiar reaccesarea prin tastarea adresei în omnibox se face prin folosirea optimă a memoriei cache disponibilă.

Astfel, paginile web deschise în Chrome rămân pentru ceva timp în memoria cache a aplicației, încât dacă decizi să revii asupra lor afișarea va funcționa aproape instantaneu, ca și cum ai comuta înapoi la un tab încă activ.

Desigur, condiția de bază rămâne aceea că dispozitivul să aibă disponibile suficiente resurse de memorie disponibile, pentru a nu cauză penalizări de performanță în altă parte.

google chrome

Google numește această funcție back-forward cache (BFCache). Tehnologia nu este complet nouă, fiind introdusă în versiunea Chrome 88 pentru Android, disponibilă încă din luna ianuarie.

Reafișate prin accesarea memoriei cache, paginile web închise recent vor părea că se încărcată instantaneu, fără presiune suplimentară pe conexiunea la internet și consumarea traficului de date.

Aparent, acestea rămân complet „înghețate” în memoria RAM, Chrome oprind orice javascript care ar putea irosi resursele de procesor disponibile.

Funcționalitatea BFCache va fi activată începând cu versiunea Chrome 92 (pentru Windows, Linux iMac).

Legea pentru monitorizarea cu brățări electronice a fost promulgată de Klaus Iohannis

iohannis semneaza
Foto: Inquam Photo

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, Decretul pentru promulgarea Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.

Legea prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) se utilizează în scopul monitorizării electronice, cu ocazia executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care Romania este stat emitent, și supravegherii la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. (…) Organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic are dreptul și obligația de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.

Proiectul de lege, care a fost inițiat de parlamentari PNL, printre care Florin Cîțu, a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la sfârșitul lunii aprilie.

Un guvern local din India confirmă că trupurile neînsuflețite aruncate în fluviul Gange sunt ale celor morți de Covid

Morții de COVID aruncați în Gange
Morții de COVID aruncați în Gange FOTO: Getty Images

Un guvern local din India a recunoscut, într-o scrisoare oficială, că trupurile neînsuflețite care fuseseră aruncate în fluviul Gange sunt ale victimelor Covid-19, prima confirmare oficială al unei practici alarmante, care rezultă din sărăcia extremă din unele zone ale țării și din teama de boli, relatează Reuters.

Imagini cu cadavrele care sunt purtate de apele fluviului, o apă considerată sfântă de hinduși, au șocat întreaga lume și o țară afectată de un dezastru fără precedent în epoca contemporană.

Deși presa a făcut legătura între creșterea accelerată a numărului de decese de Covid și cadavrele care fuseseră aruncate în Gange, până acum autoritățile locale din statul Uttar Pradesh, din nordul țării, cu 240 de milioane de locuitori, nu a făcut cauza morții oamenilor respectivi publică.  

„Administrația are informații că acele cadavre sunt ale celor care au murit de Covid-19 și că trupurile sunt aruncate în fluviu fără a mai fi respectate ritualurile adecvate de înmormântare”, spune Manoj Kumar Sigh, oficial înalt al regiunii respective, într-o scrisoare internă către șefii de district, scrisoare care a ajuns la jurnaliștii Reuters.

Autenticitatea scrisorii a fost confirmată, însă autoritățile spun că autopsiile făcute la patru din cinci cadavre într-unul dintre districte nu au arătat o infecție Covid – „trupurile sunt în stare avansată de descompunere, deci nu sunt sigur că infecția mai poate fi detectată în acest caz”, a mai spus Singh.

Descoperirea a 71 de cadavre în statul Bihar a stârnit temeri că virusul face ravagii în vasta parte rurală a Indiei, unde trăiesc două treimi din populație. Localnicii au declarat pentru AFP că rudele aruncă trupurile neînsuflețite în fluviu, pentru că nu își permit lemnul pentru incinerările tradiționale hinduse, iar crematoriile sunt copleșite de numărul uriaș de înmormântări

Sâmbătă, India a raportat din nou aproape 4.000 de decese, iar criza provocată de pandemie în această țară continuă să fie extrem de severă.

„Rugaţi-vă pentru Myanmar”. Mesajul cu care a intrat pe scenă concurenta Miss Univers din Myanmar

mesaj-miss-universe-myanmar.jpg-fb
„Rugaţi-vă pentru Myanmar”. Mesajul cu care a intrat pe scenă concurenta Miss Univers din Myanmar. FOTO: Facebook

Concurenta Miss Univers din Myanmar, Thuzar Wint Lwin, s-a folosit de acest eveniment pentru a atrage atenția asupra situației din țara sa și, în timp ce defila pe scenă în costum național, a ridicat o pancartă pe care scria „Rugaţi-vă pentru Myanmar”.

Ea a îndemnat întreaga lume să se pronunţe împotriva juntei militare, ale cărei forţe de securitate au ucis sute de protestatari de când a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1 februarie.

„Aş dori să îndemn pe toată lumea să vorbească despre Myanmar. În calitate de Miss Univers Myanmar am atras atenția cât de mult am putut asupra situației din țară, de la lovitura de stat”, a spus ea.

De altfel, într-un mesaj video înainte de finala competiției care a avut loc în Florida ea a spus: „Oamenii noștri sunt împușcați de militari”.

Thuzar Wint Lwin este una dintre numeroasele persoane publice din Myanmar care şi-au exprimat opoziţia faţă de lovitura de stat, în care liderul ales în mod democratic, Aung San Suu Kyi, a fost arestat.

Cel puţin 790 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate de la lovitura de stat, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici. Peste 5.000 de persoane ar fi fost arestate, iar aproximativ 4.000 sunt încă reţinute.

Thuzar Wint Lwin nu a ajuns în ultima rundă a finalei Miss Univers, dar a câştigat premiul pentru Cel mai bun costum naţional.

Delegația României la Eurovision, băgată în carantină din cauza unui caz de COVID în hotel

Eurovision 2021
oți cei care iau parte la Eurovision 2021, organizat în Olanda, la Rotterdam, trebuie să se testeze la fiecare 48 de ore Foto: Profimedia

Delegația României nu a putut participa la ceremonia de deschidere a concursului Eurovision care a avut loc duminică seară la Rotterdam, în Olanda, din cauza unui caz de COVID-19, depistat în hotelul unde era cazată.

Problemele au apărut în delegația Islandei și întreaga echipă a fost plasată în carantină. Dar pentru că islandezii erau cazați în același hotel cu românii, o decizie similară a fost luată și în cazul reprezentanților țării noastre, care urmează să fie testați.

Conform procedurilor EBU, toţi membrii delegaţiilor cazate în acelaşi hotel intră în izolare şi urmează să fie testaţi PCR.

O altă delegație în care a fost depistat un caz de COVID este cea a Poloniei, iar victima „colaterală” a fost delegația Maltei.

România este reprezentată la concursul din acest an de Roxen, o cântăreață de 21 de ani din Cluj-Napoca, care va interpreta melodia „Amnesia”.

Concursul Eurovision, anulat anul trecut din cauza pandemiei, se desfășoară în Olanda, sub reguli stricte. Delegațiile sunt testate la fiecare 48 de ore, iar pe arena din Rotterdam vor avea voie doar 3.500 de spectatori, adică 20% din capacitatea normală.

Până în acest moment, membrii delegaţiei României au avut rezultate negative la toate testările impuse de organizatori de-a lungul primei săptămâni de la sosirea în Rotterdam.

Duminică a avut loc ceremonia de deschidere a ediţiei 2021 Eurovision Song Contest, „Turquoise Carpet”, la Rotterdam Cruise Terminal.

Roxen va concura în prima semifinală Eurovision, care va avea loc marți, 18 mai. Ea va fi al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam. A doua semifinală va avea loc pe 20 mai, iar marea finală, sâmbătă, 22 mai.

Vladimir Putin rămâne în autoizolare chiar dacă a primit și a doua doză de vaccin. Cum se protejează de COVID președintele rus

Vladimir Putin va continua să stea în autoizolare chiar dacă a primit și a doua doză de vaccin anti-Covid
Vladimir Putin va continua să stea în autoizolare chiar dacă a primit și a doua doză de vaccin anti-Covid FOTO: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin va rămâne, cel mai probabil, în autoizolare, chiar dacă a primit și a doua doză a unui vaccin fabricat în Rusia, potrivit The Moscow Times.

Putin, în vârstă de 68 de ani, a fost pe deplin izolat și protejat încă de la începutul primului val de Covid-19, în primăvara anului trecut. A lucrat printr-un sistem video de la reședința sa din afara Moscovei, care este echipată inclusiv cu un tunel de dezinfectare, în timp ce vizitatori lui foarte rari trebuie să stea două săptămâni în carantină, înainte de a se întâlni în persoană.

„Putin va rămâne cel mai probabil izolat pentru o lungă perioadă de timp”, potrivit Proekt, site de investigații rusesc, care a citat o persoană apropiată administrației prezidențiale.

Kremlinul a spus că, în urmă cu două săptămâni, Putin a primit a doua și ultima doză a unui vaccin rusesc anti-Covid, pe care a refuzat să o numească.

Proekt spune că programul viitor al lui Putin sugerează că președintele nu intenționează să renunțe la măsurile de protecție.

Kremlinul nu a comentat informațiile despre autoizolarea lui Putin.

Serviciul rus al BBC a spus că miliarde de ruble au fost cheltuite pentru protecția anti-Covid a președintelui, iar măsurile au implicat carantinarea jurnaliștilor, șoferilor și piloților care intră în contact cu el.

Primăvara trecută, Rusia a introdus unele dintre cele mai aspre restricții din lume, cu frontiere blocate, afaceri închise și circulație redusă. Majoritatea restricțiilor au fost ridicate acum în întreaga țară, iar viața în Moscova a revenit la normal, la începutul anului 2021.

Putin s-a lăudat cu trei vaccinuri dezvoltate de Rusia și spune că acestea sunt cheia obiectivului țării – acela de a imuniza toată populația până la toamnă. Însă ritmul actual al vaccinărilor sugerează că Rusia este pe cale să vaccineze complet 70% din populație până la mijlocul anului 2022.

Va readuce sfârșitul pandemiei „anii nebuni” ca în 1920, după gripa spaniolă?

anii nebuni post-pandemie
Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost urmată în anii 1920 de o perioadă de efervescență economică, socială și culturală care a fost denumită „anii nebuni”. Fotografie de la Berlin, din 1925 Foto: Profimedia

Mulți se întreabă dacă nu cumva și sfârșitul pandemiei de COVID-19 va genera același gen de efervescență economică, socială și culturală.

Sfârșitul pandemiei de gripă spaniolă din 1918 a fost urmat de o perioadă de prosperitate cunoscută sub numele de „anii nebuni”.

În timp ce unele țări, în special din Asia, sunt lovite dur de un al treilea val al pandemiei, altele își regăsesc, puțin câte puțin, „normalitatea”. Permit funcționarea în interior a restaurantelor și cafenelelor, spectatorii se pot întoarce în tribune, se renunță chiar și la mască. În țările cu o bună campanie de vaccinare, suflă vântul optimismului.

Și totuși, în ciuda acestor vești bune, rămâne o anumită incertitudine în privința viitorului. Ce ne va rezerva el? Cum va arăta lumea după pandemie? Toate țările își fac deja planuri pentru a se repune pe picioare după această catastrofă economică ce durează de mai bine de un an.

Asemănări frapante

În urmă cu mai bine de 100 de ani, în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, oamenii își puneau aceleași întrebări ca și acum. Virusul infectase 500 de milioane de persoane – adică o treime din populația mondială a epocii – în patru valuri succesive.

Chiar dacă sfârșitul pandemiei din 1918 s-a întins pe o perioadă mai lungă și s-a petrecut într-o manieră inegală, a urmat un deceniu de schimbări sociale și economice spectaculoase, scrie, într-un articol publicat în The Conversation, Agnes Arnold-Forster, cercetătoare la Universitatea McGill din Montreal, Canada, specializată în istoria medicinei și a îngrijirii sănătății.

Această perioadă fastă în America de Nord și în Europa, denumită „anii nebuni”, a fost marcată de prosperitate economică, avânt cultural și schimbări sociale. Între 1920 și 1930, s-a accelerat dezvoltarea și folosirea automobilelor, a avioanelor, a telefoanelor și a industriei filmului. În multe țări deschise către democrație, unele femei au obținut drept de vot și au început să-și facă loc în societate și pe piața muncii.  Josephine Baker (Freda Josephine McDonald: 1906-1975), dansatoare, cântăreață și actriță franceză de origine americană.

anii nebuni post pandemie
Josephine Baker poartă un „costum banană” în spectacolul „Un Vent de Folie” (Vânt de nebunie) din 1927 Foto: Profimedia

„În calitate de istoric al îngrijirilor de sănătate, văd similitudini frapante între această epocă și ceea ce trăim astăzi. Și din moment ce vom intra și noi în propriii noștri ani ’20, e tentant să te uiți la acest exemplu pentru a prezice ce ne așteapă după pandemia de COVID-19”, arată Agnes Arnold-Forster.

Dezvoltarea vaccinurilor a dat speranța ieșirii din pandemie, dar ridică întrebări, totodată, în legătură cu modul în care omenirea și-ar putea reveni și dacă nu cumva sfârșitul acestei perioade nu va marca începutul unei noi ere de frământări. La fel ca în anii 1920, COVID-19 ne-ar putea face să reconsiderăm modul în care lucrăm, modul în care sunt guvernate țările și modul în care ne distrăm.

Deosebirea dintre cele două pandemii

Totuși, sunt și unele diferente cruciale între cele două pandemii, a constatat cercetătoarea.

În primul rând, profilul de vârstă al victimelor pandemiei de gripă spaniolă nu seamănă cu cel al persoanelor afectate de COVID-19. Gripa spaniolă i-a afectat în special pe tineri, în timp ce victimele care au decedat din cauza COVID-19 au fost cu precădere persoane în vârstă. Prin urmare, frica s-a repercutat în mod diferit în rândul celor două generații.

Totuși, și acum, dincolo de faptul că și tinerii cu anumite comorbidități au fost la risc, psihicul lor a fost pus la încercare, din cauza izolării și a măsurilor sanitare. Însă sentimentul lor de ușurare că au supraviețuit pandemiei de COVID-19 s-ar putea să nu atingă cotele celui pe care l-au avut străbunicii lor. 

Pe de altă parte, gripa din 1918 a intervenit imediat după Primul Război Mondial, care a antrenat o bulversare a ordinii sociale. În ciuda dramelor din 2020, schimbările pe care noi le trăim acum probabil nu vor fi suficiente pentru a produce același gen de transformare socială care a caracterizat anii 1920.

Printre principalele caracteristici ale anilor nebuni au fost respingerea valorilor tradiționale, o schimbare în dinamica genurilor și o înflorire a culturii gay. 

Dacă perspectiva ca anii 2020 să semene cu anii nebuni poate părea încurajatoare, pandemia a întărit mai degrabă decât a slăbit rolurile tradiționale ale bărbaților și femeilor. În Statele Unite, între altele, cercetările arată că riscul de a vedea femeile părăsind piața muncii pentru a-și susține familia acasă reprezintă o scădere de circa 64,5 miliarde de dolari pe an ca salarii și pierderi în activitatea economică. 

Inegalități și protecționism

Majoritatea oamenilor, când se gândesc la „anii nebuni” au în cap probabil imaginea cluburilor de noapte, cu dansatori de charleston, cu artiști de jazz și petrecăreți. Fără îndoială că oamenii tânjesc după petreceri și vor să defuleze atunci când lucrurile vor reveni la normal, însă această dorință nu va fi probabil la îndemâna tuturor. Distracția are un preț, iar tinerii au fost loviți de presiunile financiare legate criza COVID-19. Cei cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt afectați de o rată ridicată a șomajului și se confruntă cu un viitor nesigur. Iar prăpastia între cei bogați și cei săraci s-a adâncit și mai mult. 

Sigur că nici anii 1920 nu au fost o perioadă de plăceri pentru toată lumea. Inegalitățile sociale erau deja o problemă în epocă, la fel ca și acum. Iar dacă societatea a devenit mai liberală în anumite privințe, guvernele au adoptat politici mai severe și coercitive, în special în ceea ce privește imigrația, cu precădere cea provenind din țările asiatice. Așa s-a întâmplat cu Legea imigrației din 1924 din Statele Unite, dar și Australia și Noua Zeelandă au restrâns sau chiar au interzis imigrația asiaticilor. În Canada, Legea din 1923 asupra imigrației chineze a impus restricții similare. 

Sunt semnale îngrijorătoare care par să indice că o astfel de realitate s-ar putea repeta și azi. Sentimentul anti-asiatic s-a intensificat și numeroase țări se folosesc de COVID-19 pentru a-și justifica restricțiile mai severe la frontiere și politicile protecționiste. 

În elanul nostru optimist în privința viitorului, ar trebui să luăm în calcul și efectele nefaste pe care le-ar putea avea perioada post-pandemie. Dacă ea ar putea declanșa un mecanism de schimbare socială pozitiv, în egală măsură ar putea adânci inegalitățile și ar putea diviza și mai mult națiunile și comunitățile, este semnalul de alarmă pe care îl trage cercetătoarea Agnes Arnold-Forster.

Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an (studiu)

Covidul lung” lasă urme și după șase luni: mulți dintre cei infectați nu pot reveni la muncă
Oboseala fizica, unul dintre simptomele care raman si dupa sase luni dupa infectarea cu covoravirus. FOTO: Getty Images

Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an, iar tendința îngrijorătoare s-ar putea accentua din cauza pandemiei de Covid-19, avertizează, luni, Organizația Mondială a Sănătății, scrie Reuters.

Într-un prim studiu global privind impactul programului de lucru prelungit, s-a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă asociate cu munca excesivă. Cifra a reprezentat o creștere de aproape 30% față de situația din anul 2000.

„Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate. Vrem să promovăm mai multe acțiuni, să asigurăm mai multă protecție a lucrătorilor”, a spus Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății.

Studiul realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii a arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați, de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. 

Persoanele care locuiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului de Vest – o regiune definită de OMS care include China, Japonia și Australia – au fost cele mai afectate.

Studiul – care a analizat situația din 194 de țări – a stabilit că lucrul timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii, decât dacă s-ar munci 35-40 de ore săptămână.

Studiul a vizat perioada 2000-2016 și, prin urmare, nu a inclus pandemia COVID-19, dar oficialii OMS au declarat că munca la distanță și încetinirea economică globală care rezultă din situația de urgență impusă de coronavirus ar putea crește acese riscuri asupra vieții.

„Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru”, a spus OMS, estimând că cel puțin 9% dintre oameni lucrează mai multe ore.

Chiar reprezentanții OMS spun că au lucrat multe ore în timpul pandemiei.

Limitarea orelor de muncă ar aduce beneficii angajatorilor, deoarece ar crește  productivitatea angajaților, a declarat reprezentantul OMS Frank Pega: „Este o decizie inteligentă de a nu crește programul de lucru într-o perioadă de criză economică.”

Huawei P50 în primele fotografii „oficiale”, ajunse pe internet

Huawei P50 în primele fotografii „oficiale”, scăpate pe internet

Ei bine, primele astfel de fotografii au ajuns pe internet și confirmă o parte din zvonuri și se concentrează pe modulul de cameră.

Deja design-ul lui Huawei P50 este cunoscut pe internet, grație leak-urilor din ce în ce mai dese. Totuși, până acum am văzut doar modele 3D realizate pe baza unor planuri pentru producătorii de huse și nu imagini reale de la Huawei.

Care ar putea fi chiar mai mare decât ne așteptam inițial. Totuși, aceste imagini prezintă doar modelul P50 standard, nu și variantele superioare Pro sau Pro+.

Huawei a ales din nou să schimbe design-ul camerelor pe seria P50

Teme/@RODENT950, un leaker de pe Twitter care a mai publicat imagini reale cu dispozitive înainte de lansare, a publicat acum două imagini cu ceea ce pare a fi spatele modelului Huawei P50. Acesta dezvăluie câteva detalii, în special despre camera telefonului, care, într-adevăr, pare să fie realizată folosind două module separate, încadrate în două cercuri.

În cercul de sus avem trei senzori cu trei obiective, în timp ce în partea de jos apare un singur senzor, cu un obiectiv mai mare. Se presupune că acela ar putea fi ori senzorul principal de cu dimensiune de 1”, ori camera cu zoom.

And here is the exclusive first look at the Huawei P50 Series.#HuaweiP50Pro #HuaweiP50ProPlus #HuaweiP50Series #HuaweiP50 pic.twitter.com/piL3IYqriI

— Teme (特米)😷 (@RODENT950) May 12, 2021

Este interesant însă că modulul de cameră nu este realizat dintr-o singură bucată, ci include două cercuri ieșite în relief independent. Apoi, conform înscrisurilor vizibile în imagini, putem confirma că aceste dispozitive sunt în continuare realizate în parteneriat cu Leica.

De asemenea, putem vedea că telefonul va oferi obiective cu distanțe focale între 13 și 90 mm. Asta înseamnă că va fi echipat atât cu o cameră ultra-wide, cât și cu un obiectiv cu zoom optic 3X. Probabil că doar modelele Pro și Pro+ vor integra și o cameră cu zoom periscopic.

Telefoanele din seria Huawei P50 se lasă în continuare așteptate, după repetate amânări. Tradițional, acestea erau prezentate fie în luna martie, fie în aprilie. Deja ne apropiem de jumătatea lunii mai, iar Huawei nici măcar nu a anunțat un eveniment oficial de prezentare.

sursa: Twitter

Aplicația care te verifică dacă ești vaccinat la intrarea în bar sau restaurant: ce planuri are Guvernul

Aplicația care te verifică dacă ești vaccinat la intrarea în bar sau restaurant: ce planuri are Guvernul

Vaccinarea nu e obligatorie în România, dar autoritățile insistă că e singura metodă prin care ne putem întoarce la o oarecare normalitate. Guvernul ar vrea să vină cu o aplicație destinată localurilor.

Guvernul se gândește să vină cu o aplicație care să fie pusă la dispoziția barurilor și a restaurantelor, care vor să funcționeze normal și la capacitate maximă în următoarea perioadă. Premierul Florin Cîțu a spus că această aplicație ar putea fi folosită pentru identificarea celor vaccinare.

Practic, clienții care s-au imunizat vor fi identificați pe baza CNP-ului/

Aplicația care te-ar putea verifica la intrarea în bar sau restaurant

Totul e acum la stadiul de propunere, la fel ca multe altele care se discută în comitetul interministerial creat pentru a găsi soluții pentru revenirea la normalitate din 1 iunie. Premierul a făcut declarații pe acest subiect.

”Avem susținerea industriei HoReCa. Pentru a avea un sezon de succes, trebuie să lucrăm împreună. Am vorbit de propunerile care vizează industria turismului. Vrem să fim fără mască pe plajă, vrem restaurante la capacitate maximă, în anumite condiții, la hoteluri la fel (…)Deocamdată, este o propunere discutată în comitetul interministerial (n.r. – aplicația de verificare a celor vaccinați). S-ar putea să existe și acele aplicații care arată dacă o persoană este vaccinată, prin CNP. Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții. Nu știu sigur dacă va exista o aplicație, dar este ce cred eu că s-ar putea face”
Premierul Florin Cîțu

Premierul a adăugat că desfășurarea festivalurilor de muzică, precum Neversea sau Untold, nu va fi permisă în prima etapă a relaxărilor.

”Putem să vorbim de o fază ulterioară. Trebuie să ne gândim că vor avea loc după 1 august”, a spus Cîțu.

Pe de altă parte, șeful Guvernului a respins ideea acordării unor sume de bani pentru a-i stimula pe români să se vaccineze, așa cum a procedat Serbia, care oferă 25 de euro fiecărei persoane de peste 25 de ani care se imunizează.

În Statele Unite, de asemenea, se acordă, în unele state, beneficii pentru cei care se vaccinează – 100 de dolari de persoană sau chiar jointuri de marijuana, acolo unde consumul a fost legalizat.

Trei fraţi pătaţi, plantă recunoscută pentru proprietățile sale benefice sănătății

Trei Frati Patati | Trei Frati Patati

Sunt cunoscute şi ca panseluţele de câmp.

Se recoltează numai partea aeriană.

Cunoscută încă din Antichitate, planta era folosită pentru detoxifierea organismului. Preparatele fitoterapeutice sunt recomandate în boli de piele, de la acnee, la eczeme, de la psoriazis la dermatoze.

Are bune efecte şi în afecţiunile alergice, precum astmul bronşic, rinita alergică, alergiile digestive dar şi urticaria. Se foloseşte împotriva bolilor reumatice: reumatism degenerativ, artrite, artroze, a constipaţiilor, bolilor hepatice sau deficienţelor imune.

Dă rezultate bune şi în afecţiunile respiratorii care evoluează cu tuse cu expectoraţie, şi în afecţiunile urinare.


Extern, vindecă rănile, plăgile, aftele, stomatitele, leucoreea rinoreea, furunculozele.

NOTA.

Continutul acestui articol este doar pentru informare publica si nu se vrea a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomand sa consultati un medic specialist.

Schimbarea Google care afectează toți utilizatorii: e pentru binele tău, dar nu-ți face viața mai ușoară

Schimbarea Google care afectează toți utilizatorii: e pentru binele tău, dar nu-ți face viața mai ușoară

Google a obosit să-ți ceară să-ți pese de securitatea datelor tale. Ca urmare, îți va spori securitatea contului, indiferent dacă vrei sau nu, prin activarea autentificării în doi pași.

Google s-a numărat printre primele companii din lume care a implementat autentificarea în doi pași. Asta înseamnă că nu îți poți accesa contul de Gmail, Google Drive sau YouTube, fără să tastezi, pe lângă parolă, un cod de patru sau șase cifre.

Acesta din urmă îți poate veni prin SMS când încerci să intri pe email sau poate fi generat de o aplicație dedicată de pe telefonul tău personal, un progrămel precum Google Authenticator.

Din păcate, deși este pentru bine tău ca altcineva să nu-ți intre în contul de Gmail, de exemplu, numărul utilizatorilor care și-au activat 2FA (2 Factor Authentication) este infim. În consecință, cei aproximativ 1,8 miliarde de utilizatori de Google vor avea activată, fără voia, lor autentificarea în doi pași. Ideea este una lăudabilă, dar implementarea agresivă la scară largă s-ar putea să nu fie văzută cu ochi buni de către toată lumea.

Momentan, nu este foarte clar când vor trece toți utilizatorii de servicii ale gigantului din Mountain View la 2FA, dar promisiunea este că se va întâmpla curând și complet automat. Probabil că vor exista și excepții de la regulă, dar se vor limita la cei care nu au un număr de telefon asociat contului pentru a primi un SMS cu codul suplimentar.

În rest, dacă ai un smartphone în dotare, vei primi o notificare discretă pe telefon cu care va trebui să interacționezi dacă vrei să-ți accesezi contul de Google de pe un alt dispozitiv.

În teorie, mișcarea pare a fi una foarte agresivă, dar, de fapt, Google s-a inspirat din politica Apple din ultimii ani, când a făcut exact același lucru și activat securitatea la nivel hardware pe telefoanele și tabletele sale.