Americanii pot recupera drone militare din zbor, la bordul unui avion cargo C-130. VIDEO

Americanii pot recupera drone militare din zbor, la bordul unui avion cargo C-130. VIDEO

Dronele fac parte de mulți ani din arsenalul forțelor aeriene americane, iar, în curând, eficiența acestora ar putea fi cu mult îmbunătățită, datorită unui nou sistem care permite recuperarea acestora din zbor într-un avion mai mare, de tip cargo.

Noua tehnică de „prindere” a dronei în zbor a fost demonstrată folosind un avion Lockheed C-130 modificat, alături de drone X-61 Gremlin nepilotate.

Această tehnică este încă în dezvoltare, doar una dintre cele drone „supraviețuind” testelor

Testul a fost realizat de către DARPA, Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării a SUA, luna trecută, iar un clip în care procesul este descris a fost publicat de curând pe YouTube.

La prima vedere, avem de a face cu o operațiune similară cu cea a unei alimentări în zbor a unui avion, însă la scurt timp, procesul devine foarte diferit. La fel ca în cazul realimentării, un braț atașat coboară din avionul cargo către dronă, iar conexiunea se face cu o bucată de metal de deasupra dronei, care permite ancorarea ei. După aceea, motoarele dronei sunt oprite, iar avionul începe să tragă drona în sus.

Ajunsă aproape de rampa de acces, drona este prinsă cu brațe metalice și trasă în interiorul avionului. Aici, în viitor, drona ar putea fi reparată în zbor și realimentată, după care ar putea fi lansată din nou, direct din avion. Misiunile din viitor ar putea permite astfel mentenanță, recuperare și/sau realimentare fără ca drona să aterizeze.

Testul a implicat două astfel de încercări de recuperare din zbor, însă doar una dintre dronele X-61 Gremlin au „supraviețuit” acestei operațiuni. Aceasta este însă doar prima încercare, iar în urma testelor, tehnica de recuperare va fi îmbunătățită până când va deveni o nouă manevră de rutină în domeniul aviatic militar. De altfel, tehnica similară de realimentare a avioanelor de vânătoare din zbor a fost prima dată demonstrată în 1935, este acum o practică comună.

sursa: Gizmodo

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.