Donald Trump dă în judecată CNN pentru 457 de milioane de dolari. Publicația l-a comparat cu Adolf Hitler

Trump, scandal cu CNN

Donald Trump a intentat luni un proces împotriva CNN, cerând despăgubiri de 475 de milioane de dolari  pentru că rețeaua de televiziune prin cablu l-a defăimat prin comparații cu Adolf Hitler și președintele Mao.

Fostul președinte american susține în procesul său, depus la Tribunalul Districtual din Fort Lauderdale, Florida, că CNN și-a folosit influența considerabilă ca organizație de știri de top pentru a-l învinge politic, într-o „campanie susținută de calomnie și defăimare”.

CNN a refuzat să comenteze cazul.

Trump, un republican, susține în procesul de 29 de pagini că CNN are un lung istoric de critici la adresa sa, dar că și-a intensificat atacurile în ultimele luni, deoarece rețeaua se temea că va candida din nou la președinție în 2024.

„Ca parte a efortului său concertat de a înclina balanța politică spre stânga, CNN a încercat să îl păteze pe reclamant cu o serie de etichete tot mai scandaloase, false și defăimătoare de „rasist”, „lacheu al Rusiei”, „insurecționist” și, în cele din urmă, „Hitler””, se susține în proces.

Procesul enumeră mai multe cazuri în care CNN a părut să îl compare pe Trump de ani cu Hitler, inclusiv un reportaj special din 2022 din ianuarie al prezentatorului Fareed Zakaria care a inclus imagini cu dictatorul german.

Totodată, CNN a difuzat în cadrul programului său Reliable Sources, prezentat de prezentatorul de atunci Brian Stelter, un interviu cu psihiatrul, Allen Frances. În cadrul emisiunii, Frances a susținut că „Trump este o persoană la fel de distructivă în acest secol cum au fost Hitler, Stalin și Mao în secolul trecut”.

Domnul Trump, care în 2020 a pierdut o candidatură la realegere în fața democratului Joe Biden, nu a spus dacă va candida din nou.

Pentru a dovedi defăimarea, oficialii publici și alte personalități publice trebuie să dovedească faptul că jurnaliștii au acționat cu rea intenție reală sau cu nepăsare nesăbuită față de adevăr în relatările lor, o ștachetă juridică greu de atins, având în vedere protecțiile acordate presei libere prin Primul Amendament în temeiul Constituției.

New York Times, de exemplu, nu a pierdut niciun proces de defăimare de mai bine de 50 de ani.

Trump a intentat mai multe procese de când a ieșit din funcție

Trump a intentat o serie de procese de când a părăsit funcția în ianuarie 2021. Într-unul dintre ele, el a acuzat-o pe rivala sa electorală din 2016, Hillary Clinton, și zeci de alte persoane că au conspirat împotriva sa cu presupuse afirmații false despre Rusia. Procesul a fost respins luna trecută de un judecător federal din Florida.

Această ultimă acțiune vine în contextul în care fostul președinte se confruntă cu probleme juridice considerabile, inclusiv cu o anchetă penală a Departamentului de Justiție al SUA pentru că a păstrat documente guvernamentale la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida după ce a părăsit funcția în ianuarie 2021.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.