Elon Musk propune Optimus ca bonă, dar ideea nu atrage clienții: Ți-ai lăsa copilul pe mâna unui robot?

Elon Musk propune Optimus ca bonă, dar ideea nu atrage clienții: Ți-ai lăsa copilul pe mâna unui robot?

Elon Musk a prezentat o viziune ambițioasă pentru robotul Optimus de la Tesla, însă propunerea ca acesta să fie utilizat pentru a avea grijă de copii nu a fost bine primită.

În cadrul unei întâlniri cu acționarii Tesla din 20 iunie 2024, Musk a discutat despre potențialul de piață al robotului umanoid Optimus și a sugerat că acesta ar putea deveni un companion acasă și chiar să „supravegheze copiii”.

Dezvoltarea robotului Optimus și ambițiile lui Musk

Optimus, robotul umanoid dezvoltat de Tesla, progresează rapid, impresionând chiar și pe cei mai înfocați fani ai roboticii. Într-un videoclip recent, Optimus este prezentat deplasându-se mai fluent decât modelele anterioare și efectuând sarcini în cadrul unei fabrici Tesla, precum ambalarea unor recipiente mici într-o cutie. Totuși, mișcările sale rămân lente, deliberate și lipsite de emoție.

În cadrul întâlnirii cu acționarii, Musk a declarat că Optimus ar putea ajuta la creșterea veniturilor Tesla, estimând un preț de vânzare de 20.000 de dolari pe unitate și sugerând că ar putea exista miliarde de astfel de roboți vânduți. Musk a comparat acest potențial cu piața auto, care vinde anual aproximativ 100 de milioane de vehicule.

Critici și îngrijorări privind utilizarea robotului ca bonă

Propunerea lui Musk ca robotul Optimus să fie utilizat pentru a avea grijă de copii a stârnit reacții negative.

„Poate fi companionul tău, poate fi la tine acasă, poate să-ți supravegheze copiii. Îi poate învăța…”, a spus Musk acționarilor.

Cu toate acestea, mulți sunt sceptici cu privire la ideea de a lăsa un robot rece, metalic și fără emoții în apropierea copiilor.

Deși Musk a folosit termenul „sorta” (într-un fel), ideea de a folosi un robot pentru a avea grijă de copii a fost percepută ca nepotrivită. În mod pragmatic, astfel de declarații ar putea descuraja potențialii clienți de la achiziționarea unui robot umanoid.

Viitorul robotului Optimus și utilizările practice

În prezent, robotul Optimus este departe de a fi pregătit să preia sarcini complexe sau sensibile, cum ar fi îngrijirea copiilor. Musk a prezis o producție limitată de doar 1.000 de roboți pe an până în 2025, subliniind importanța ca acești roboți să fie „drăguți cu noi”.

Deși mulți ar aprecia un robot care să preia sarcini plictisitoare, dificile sau periculoase în gospodărie, majoritatea părinților nu doresc ca un robot să se ocupe de cele mai umane dintre sarcini, precum îngrijirea copiilor.

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, este important să păstrăm o distincție clară între ceea ce poate și ar trebui să facă un robot și ceea ce este potrivit să rămână responsabilitatea umana.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.