Snapdragon 8 Gen 4 ar putea propulsa toate telefoanele Samsung din gama S25

Seria Samsung Galaxy S24

Au trecut doar câteva luni de la lansarea seriei Galaxy S24 de către Samsung, dar deja apar numeroase detalii despre seria Galaxy S25 de anul viitor.

Una dintre problemele actualelor modele S24 este utilizarea unor procesoare diferite în diverse regiuni.

În unele zone, toate modelele seriei S24 sunt echipate cu chipseturile Snapdragon 8 Gen 3, în timp ce altele au procesorul Exynos 2400 în Galaxy S24 și Galaxy S24+. Însă toate modelele S25 ar putea fi dotate cu același Snapdragon 8 Gen 4.

Conform analistului Ming-Chi Kuo, Samsung ar putea reveni la utilizarea exclusivă a chipseturilor Snapdragon 8 Gen 4 pentru întreaga serie Galaxy S25.

Aceasta nu ar fi prima dată când Samsung utilizează cel mai recent chipset Qualcomm pentru toate modelele seriei Galaxy S. În 2023, seria Galaxy S23 a fost echipată cu chipsetul Snapdragon 8 Gen 2 în toate regiunile.

Cu toate acestea, seria Galaxy S24 a revenit la norma obișnuită, Galaxy S24 și Galaxy S24+ fiind vândute cu Exynos 2400 în majoritatea regiunilor și Snapdragon 8 Gen 3 în piețe-cheie precum SUA, Canada, China, Taiwan și Japonia.

De ce este posibil ca Samsung să folosească Snapdragon 8 Gen 4 pe toată seria S25?

Se pare că compania revine la strategia din 2023. Potrivit lui Ming-Chi Kuo, „Qualcomm va fi probabil singurul furnizor de SoC-uri pentru Samsung Galaxy S25”. Totuși, această schimbare nu pare a fi intenționată; mai degrabă, este cauzată de problemele de fabricație de la Samsung.

Informațiile sugerează că Samsung ar putea să nu folosească chipseturile Exynos 2500 din cauza randamentelor mai scăzute decât se așteptau ale procesului de producție pe 3nm, notează Android Police.

Pe scurt, Samsung a întâmpinat dificultăți în a produce suficient de multe cipuri funcționale pe 3nm, astfel că va depinde de SoC-urile Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 pentru seria Galaxy S25.

Deși detaliile despre Exynos 2500 sunt puține, trecerea la chipseturi exclusiv Snapdragon pentru seria Galaxy S25 pare a fi o mișcare pozitivă. Din punct de vedere istoric, flagshipurile Galaxy bazate pe Qualcomm au fost lăudate pentru performanța și eficiența lor superioară comparativ cu variantele Exynos.

Dacă seria Galaxy S25 va folosi doar Snapdragon 8 Gen 4, utilizatorii din toate regiunile se pot aștepta la o experiență similară, consistentă și de înaltă performanță.

Prețuri mai mari la telefoane

Cu toate acestea, există un posibil dezavantaj al trecerii la chipseturi exclusiv Snapdragon. Rapoartele sugerează că seria Galaxy S25 ar putea avea parte de o creștere a prețului din cauza costului crescut al cipurilor Snapdragon 8 Gen 4.

Conform lui Ming-Chi Kuo, noile cipuri ar putea fi cu 25-30% mai scumpe decât Snapdragon 8 Gen 3, care este evaluat la între 190 și 200 de dolari. Acest lucru ar pune Snapdragon 8 Gen 4 în intervalul 237,50-260 de dolari.

Deși nu este clar cum va gestiona Samsung această creștere, este puțin probabil ca compania să absoarbă costul, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mari pentru toate modelele seriei Galaxy S25.

Este de remarcat faptul că chipseturile Snapdragon 8 Gen 4 sunt zvonite a fi construite pe nodul N3E de a doua generație al TSMC, care este un proces de 3nm. De fapt, este același nod pe care Apple l-a folosit pentru chipseturile M4 în cea mai recentă serie de iPad Pro.

Cu toate acestea, costul de fabricație este mai mare și acest lucru ar putea afecta prețurile pentru clienți, ceea ce înseamnă că nu doar seria Galaxy S25, ci toate smartphone-urile flagship care folosesc acest chipset ar putea avea prețuri ușor mai mari.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.