Se extinde perioada de comercializare pentru ambalajele fără sigla sistemului de garanție-returnare

Se extinde perioada de comercializare pentru ambalajele fără sigla sistemului de garanție-returnare

Sistemul de Garanție – Returnare (SGR) este o inițiativă implementată în mai multe țări, care își propune să gestioneze și să reducă impactul negativ al ambalajelor asupra mediului înconjurător.

Acest sistem presupune ca producătorii sau importatorii de ambalaje să aplice o siglă distinctivă pe produsele lor, indicând faptul că acestea sunt incluse în sistemul de garanție și pot fi returnate pentru reciclare sau refolosire.

Consumatorii sunt încurajați să returneze ambalajele la punctele de colectare desemnate, unde acestea sunt preluate și gestionate corespunzător. Prin intermediul SGR, se încurajează reciclarea eficientă a ambalajelor și se promovează economia circulară.

Guvernul a decis să prelungească termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje vizate de Sistemul de Garanție – Returnare (SGR), dar care nu au marcajul SGR, până la 31 decembrie 2024. Această măsură a fost adoptată prin HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021.

Contextul deciziei

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021, era interzisă introducerea pe piață a produselor ambalate în ambalaje vizate de SGR fără marcajul prevăzut de lege, cu excepția produselor aflate în stocurile producătorilor, distribuitorilor sau comercianților până la 30 noiembrie 2023.

Inițial, aceste stocuri puteau fi comercializate până la 30 iunie 2024, dar termenele au fost prelungite din cauza dificultăților semnalate de operatorii economici.

Ministerul Mediului a justificat prelungirea termenului prin necesitatea adaptării la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri, evitând astfel destabilizarea economică și periclitarea întreprinderilor.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că până în prezent, peste jumătate de miliard de ambalaje, inclusiv PET-uri, doze și sticle, au fost recuperate prin Sistemul Garanție-Returnare. El a subliniat că luna aceasta va fi depășit pragul de 200 de milioane de ambalaje returnate, confirmând eficiența sistemului.

Modificări adiționale

Mai exact, hotărârea adoptată la 31 mai introduce și obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR impuse producătorilor, excluzând ambalajele SGR vândute în afara țării din procentele de returnare pentru 2024-2026.

Procentele stabilite sunt: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru 2024; 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru 2025; și 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal începând cu 2026.

Așadar, această prelungire și ajustările aduse de guvern urmăresc să asigure o tranziție lină pentru operatorii economici și să sprijine implementarea eficientă a Sistemului de Garanție – Returnare, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și protejarea mediului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.