Case în Italia la doar 2 euro: Cum poți cumpăra o locuință la un preț mai mic decât o cafea în centrul Bucureștiului

Case în Italia la doar 2 euro: Cum poți cumpăra o locuință la un preț mai mic decât o cafea în centrul Bucureștiului

Frumosul oraș italian Sambuca din Sicilia.

În ultimii ani, mai multe orașe italiene au încercat diverse strategii pentru a atrage noi locuitori, lansând scheme de vânzare a caselor la prețuri simbolice de un euro.

Deși unele localități au avut dificultăți în a găsi cumpărători pentru clădirile abandonate, altele au avut succes remarcabil în vânzarea acestora.

Un exemplu de succes este Sambuca di Sicilia, care după cererea uriașă pentru casele scoase la vânzare în 2019 și 2021, se pregătește să lanseze o a treia serie de locuințe, de această dată la prețul de pornire de 2 euro.

Povestea succesului anterior

„Vrem doar să clarificăm faptul că prin numerotarea acestor loturi, este probabil să urmeze mai multe vânzări în anii următori,” a declarat primarul ales recent, Giuseppe Cacioppo. El încurajează potențialii cumpărători să viziteze regiunea și să vadă cele 12 case disponibile în acest moment.

„Momentul este perfect,” spune Cacioppo, citat de CNN. „Turiștii și cumpărătorii interesați care călătoresc în prezent în Italia, și cei care planifică o vizită în primăvară și vară, pot veni să arunce o privire.”

Potrivit lui Cacioppo, casele disponibile, situate în vechiul district saracen, sunt „la fel de stabile structural ca cele vândute până acum”, dar necesită renovări.

Sambuca a atras atenția internațională în 2019 când a anunțat prin CNN că pune în vânzare 16 locuințe pentru un euro. Doi ani mai târziu, orașul a oferit un al doilea lot de case pentru doi euro.

Această campanie a atras cumpărători internaționali până în Orientul Mijlociu și a ajutat la revitalizarea economiei locale cu un influx de 20 de milioane de euro.

Acest succes include veniturile din noile B&B-uri, magazinele deschise în oraș și contractele cu constructori, arhitecți, evaluatori, designeri de interior și notari.

„Cele două loturi de case, deținute de primărie, au revitalizat sectorul imobiliar privat. Oamenii care au vrut să prindă o casă la licitație dar nu au reușit, au cumpărat în schimb case ieftine. Până acum, au fost vândute 250 de case,” spune Cacioppo.

Sambuca oras Italia case de vanzare ieftine 1

O selecție de case din orașele depopulate vor fi scoase la licitație pentru suma simbolică de 2 euro. (Foto: Sambuca, Italia)

Cum poți cumpăra o casă la preț infim

Eforturile triumfale ale Sambuca în vânzarea caselor goale sunt în mare parte datorate faptului că autoritățile locale dețin efectiv locuințele abandonate pe care speră să le vândă.

Alte orașe italiene depopulate, cum ar fi satul medieval Patrica, situat la sud de Roma, au încercat să lanseze scheme similare, dar au avut dificultăți în a localiza foștii proprietari pentru a obține permisiunea de a vinde casele abandonate.

După un cutremur care a lovit Valea Belice în 1969, autoritățile din Sambuca au preluat casele abandonate și au putut astfel să dispună de ele după bunul plac, fără intermediari.

Acest lucru face ca procesul de vânzare să fie mult mai rapid, deoarece autoritățile locale nu trebuie să medieze între proprietari și cumpărători.

Casele oferite în această schemă constau din locuințe individuale, cu două până la trei dormitoare, având suprafețe de 50 până la 80 de metri pătrați, construite din pietre aurii-maronii și întinse pe una până la trei etaje.

Multe au balcoane din fier forjat cu vedere la alei pavate și terase panoramice, precum și uși și ferestre originale din lemn vopsit în verde, cu arcade și decorațiuni.

Sambuca oras Italia case de vanzare ieftine 2

Schemele anterioare de vânzare a caselor la preț redus din Sambuca au fost un succes imens. (Foto: Sambuca, Italia)

Oportunități pentru renovare și comunitate internațională

Deși majoritatea caselor necesită reparații majore și sunt pline de obiecte uitate și mobilier prăfuit și spart, renovările pot începe de la 30.000 de euro pentru o reamenajare simplă, dar pot ajunge la peste 200.000 de euro dacă cumpărătorii planifică să transforme casa într-un refugiu de lux.

Un cuplu american care a achiziționat o casă ieftină în oraș a adăugat un lift intern. Mulți dintre cumpărătorii care au câștigat licitațiile anterioare au ajuns să cumpere mai multe proprietăți în oraș, adesea case adiacente, pe care le-au extins într-o singură proprietate mare.

Pentru a profita de cererea ridicată, localnicii au început să vândă garaje sau poduri vechi și abandonate. Majoritatea celor atrași de acest loc îndepărtat din Sicilia sunt din SUA, creând astfel o „Mică Americă”, cu majoritatea rezidenților vorbind acum puțină engleză cu accent sicilian.

Anul trecut, primăria a deschis spații de lucru la distanță pentru a atrage lucrătorii digitali globali, oferind șederi gratuite și îmbunătățind conexiunea Wi-Fi pe străduțele înguste.

„Orașul nostru este acum cu siguranță pe hartă,” spune Cacioppo. Casele din Sambuca scoase la licitație în această schemă vor fi vândute celui care oferă cel mai mult, cu oferta câștigătoare plasată într-un plic sigilat și deschisă în fața unui judecător după expirarea termenului limită pentru aplicații.

Cei care participă la licitație sunt obligați să plătească o garanție de 5.000 de euro. Dacă pierd licitația, suma le va fi returnată imediat. Dacă câștigă, cei 5.000 de euro devin automat garanția lor de depozit.

Regulile schemei stipulează că, cumpărătorii trebuie să finalizeze lucrările de renovare ale caselor lor în termen de trei ani, altfel riscă să piardă garanția depozitului.

Cu toate acestea, primăria a fost flexibilă în privința termenelor din cauza pandemiei, permițând mai mult timp pentru finalizarea lucrărilor în timpul și după pandemia de Covid-19.

În vânzările anterioare, casele au fost vândute la prețuri cuprinse între 1 și 25.000 de euro, majoritatea fiind achiziționate pentru sume cuprinse între 5.000 de euro și 10.000 de euro.

Aplicații și informații despre casele disponibile, precum și formularele de aplicare, pot fi găsite pe site-ul oficial al primăriei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.