Microsoft reconstruiește Windows 11 în jurul inteligenței artificiale

Microsoft reconstruiește Windows 11 în jurul inteligenței artificiale

Noi caracteristici și performanță îmbunătățită

În cadrul inițiativei noi Copilot+ AI PC, care include noile dispozitive Surface și sistemele partenere care rulează pe cipuri Qualcomm Snapdragon X Elite, Microsoft declară că a reconstruit componente de bază ale Windows 11, pentru a susține mai bine hardware-ul bazat pe arhitectura Arm și inteligența artificială.

Asta include un nou nucleu, compilator și, cel mai important, un emulator numit „Prism” pentru rularea aplicațiilor mai vechi x86 și x64.

Cu toate acestea, este de înțeles să fii sceptic. De la lansarea Surface-ului alimentat de Windows RT în 2012, Microsoft a demonstrat că nu poate fi încredințată să ofere o experiență decentă a sistemului de operare pe platforma Arm. Dispozitivul nu putea rula aplicațiile vechi x86 și era mult mai lent decât PC-urile cu procesoare Intel și AMD.

Windows pe platforma Arm s-a îmbunătățit treptat de-a lungul anilor, până la punctul în care avea o emulare acceptabilă pe Surface Pro 9 5G. Dar acea placă tot nu putea ține pasul cu fratele său echipat cu Intel, mai ales când avea dificultăți în emularea aplicațiilor populare precum Chrome.

Microsoft declară că a reconstruit planificatoarele Windows 11 pentru a profita de capacitățile Arm și încărcăturile de lucru AI. Există, de asemenea, un nou model de calcul pentru drivere care recunoaște motoarele neurale mai mult ca modul în care Windows vede procesoarele și GPU-urile, precum și API-uri AI integrate direct în sistemul de operare.

Emulatorul Prism, o soluție pentru rularea aplicațiilor mai vechi

Emulatorul Prism vine ca o soluție pentru a rula aplicațiile mai vechi, x86 și x64, pe platforma Arm. Microsoft susține că acesta a îmbunătățit numărul de aplicații suportate și că este în jur de 20% mai rapid decât emulatorul anterior. Orice aplicații x86 și x64 care rulează sub emulare cu procesoarele Arm Snapdragon X Elite sunt de peste două ori mai rapide decât generațiile anterioare de Windows care rulează pe platforma Arm.

Noul Procesor Neural (NPU) puternic din cipurile Snapdragon X Elite permite PC-urilor Copilot+ să ruleze mai mult de 40 de trilioane de operațiuni pe secundă, o măsură a performanței AI a unui cip, de peste patru ori performanța oferită de PC-urile AI de astăzi. Microsoft susține că aceasta este de două ori performanța oferită de MacBook Air și MacBook Pro de la Apple.

Această abordare permite Microsoft să adauge caracteristici software alimentate de AI în Windows, cum ar fi funcția Recall, care utilizează AI pentru a recupera aproape orice ai văzut pe PC-ul tău, și funcția Live Captions, care oferă traduceri instantanee și în timp real din 44 de limbi în engleză pentru orice video sau audio care rulează pe PC-ul tău.

Dezvoltatori din echipele responsabile pentru Cyberpunk 2077 și Baldur’s Gate 3 vin la Dev.Play 2024

Dezvoltatori din echipele responsabile pentru Cyberpunk 2077 și Baldur’s Gate 3 vin la Dev.Play 2024

Foto: Dev.Play

La Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, vor fi prezenți în premieră în România doi oameni creativi cheie pentru unele din cele mai recunoscute jocuri video din ultimii ani: Borislav Slalov, compozitor și director muzical pentru Baldur’s Gate 3, și Sebastian Kalemba, game director al viitoarei saga The Witcher.

Ediția din 2024 a Dev.Play va avea loc în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București, pe 3 și 4 iunie 2024. Evenimentul va aduce în fața dezvoltatorilor de jocuri, investitorilor, publisherilor și profesioniștilor peste 20 de nume importante din industria locală și internațională.

Borislav Slavov este un compozitor și director muzical multipremiat, cunoscut mai ales pentru partiturile sale pentru jocurile Divinity: Original Sin 2, Baldur’s Gate 3 și Crysis 2, unde a lucrat în calitate de compozitor principal alături de apreciatul Hans Zimmer.

Borislav Slavov
Borislav Slavov, Larian Studios

Sebastian Kalemba a început să lucreze în timpul producției lui The Witcher 3: Wild Hunt ca animator principal, iar în timp a fost promovat pe poziția de Head of Animation și Animation Director pentru Cyberpunk 2077. Sutele de ore petrecute regizând actori și secvențe din joc și coordonând toate departamentele l-au pregătit pe Sebastian pentru a prelua rolul de game director al noii saga The Witcher.

Sebastian Kalemba
Foto: Sebastian Kalemba, CD Projekt RED

Prezentările lui Borislav Slalov, despre viitorul muzicii în jocurile video, și a lui Sebastian Kalemba, despre importanța viziunii în cadrul unei echipe de producție, vor avea loc în prima zi a conferinței, pe 3 iunie, de la orele 15:30, respectiv 16:30.

Un invitat special al evenimentului este și Fawzi Mesmar, VP Global Creative la Ubisoft. Fawzi este game designer și, din această postură, a lucrat la peste 20 de titluri de care s-au bucurat milioane de jucători din întreaga lume, inclusiv jocuri din francizele Mario Rabbids, Battlefield și Star Wars. Fawzi Mesmar va vorbi despre cum să creezi momente memorabile în jocuri, marți, 4 iunie, de la ora 14:30.

Fawzi Mesmar
Foto: Fawzi Mesmar, Ubisoft

Dev.Play revine pe o scena nouă, cu un line-up deosebit. Suntem onorați să avem ca invitați oameni care au contribuit la unele din cele mai bune jocuri din istoria industriei și considerăm că prezentările lor îi vor inspira pe dezvoltatorii din industria locală.

– Cătălin Butnariu, fondatorul Dev.Play și președintele RGDA.

În cadrul zonei Indie Expo vor fi prezente jocuri din România și Europa de Est, unele dintre ele putând fi jucate în premieră la Dev.Play. O altă oportunitate pentru dezvoltatorii independenți este Dev.Play Indie Festival, un eveniment online desfășurat în paralel cu conferința, unde studiouri din Ungaria, Estonia, Muntenegru, Ucraina, Serbia, Polonia, Bulgaria și România își vor prezenta titlurile în cadrul unui stream online, iar jocurile respective vor fi disponibile pe Steam cu reduceri exclusive. Indie Expo și Indie Festival au fost, la fiecare ediție, elemente de succes ale conferinței, iar jocurile care au fost prezentate pentru prima dată la Dev.Play au continuat să câștige premii la competiții internaționale indie renumite sau au obținut investiții și oferte de publishing.

Mai mult, în cadrul Dev.Play, studenții și dezvoltatorii aspiranți vor putea participa la două workshop-uri introductive în industria dezvoltării de jocuri video. Workshop-ul „Getting Started In The Game Dev Industry (In Romania)” se adresează studenților care sunt interesați să se alăture industriei de dezvoltare de jocuri. Veteranii industriei locale Alexandru Pădure și Cătălin Butnariu vor trece în revistă procesul dezvoltării unui joc video și diferitele roluri care contribuie la crearea unui joc, precum și diferitele oportunități de angajare și antreprenoriat care sunt disponibile în industria locală din România.

În cadrul workshop-ului „Anatomy Of A Mobile Game (From An Engineering Perspective)”, Marius Gherman de la Amber Studio va vorbi despre elementele constitutive ale unui joc pentru mobil și practicile obișnuite pentru crearea unor astfel de produse. Programul complet al workshop-urilor poate fi consultat aici. Studenții care doresc să participe la workshop-uri beneficiază de un preț accesibil la întreg evenimentul.

În prima zi a Dev.Play, femeile care lucrează în industrie sunt invitate să participe la întâlnirea „Women in Games Lunch”. Eveniment este dedicat specialistelor cu roluri tehnice în studiouri și își propune să aducă în discuție și să dezbată mituri comune și perspective noi despre rolul femeilor într-o industrie încă dominată de bărbați. Evenimentul va fi moderat de Agnes Corlătescu, Technical Product Owner și Cristina Hodea, HR Lead în cadrul Playtika.

Bilete și mai multe informații despre acțiunile din cadrul Dev.Play pot fi găsite pe site-ul oficial https://dev-play.ro/.

Sursa: Dev.Play

EA SPORTS FC FUTURES anunță parteneriatul cu UNICEF

Foto: EA Sports

Electronic Arts anunță că proiectul EA SPORTS FC FUTURES a ajuns la peste 170.000 de oameni în decursul primului an și – ca nouă demonstrație a angajamentului său de a face sportul accesibil pentru cât mai mulți – prezintă un nou program complex, Namibia Futures, dezvoltat în parteneriat cu UNICEF.

Parteneriatul se desfășoară pe parcursul mai multor ani și folosește fotbalul pentru a genera schimbări sociale pe termen lung în Namibia și nu numai. Parteneriatul ar urma să îmbunătățească viețile a peste 46.000 de copii și adolescenți.

Jumătate dintre copiii din Namibia se confruntă cu sărăcia multidimensională, ceea ce limitează oportunitățile de mobilitate socială, crește riscul de exploatare și abuz și, în mod particular, scade șansele fetelor de a-și termina studiile. UNICEF colaborează deja cu parteneri din țară pentru a oferi pârghii facile și accesibile prin care fetele să poată dobândi noi cunoștințe și abilități profesionale și de viață, de multe ori, prin intermediul sporturilor. Prin proiectul Namibia Futures, UNICEF va putea susține încă 46.000 de tineri din Namibia să își atingă potențialul atât pe teren, cât și în afara lui, prin intermediul fotbalului și al antrenamentelor disponibile în joc.

Suntem încântați să extindem parteneriatul dintre cele două organizații, după mai bine de cinci ani de colaborare de succes între EA SPORTS și Soccer Aid for UNICEF. Prin acest program, ne dorim să avem un impact semnificativ asupra multor vieți tinere din Namibia, datorită puterii fotbalului și a platformei noastre EA SPORTS FC.

– Andrea Hopelain, GM & SVP of Publishing, EA SPORTS.

În prezent, există 300 de milioane de adolescente în întreaga lume. Cu resursele, rețelele și oportunitățile potrivite, ele ar putea deveni niște ambasadori redutabili ai schimbării. Noul nostru parteneriat cu EA SPORTS FC, prin proiectul Namibia Futures, va sprijini peste 46.000 de adolescenți namibieni pentru a-și construi un viitor mai bun atât pe terenul de fotbal, cât și în afara lui. Aș dori să mulțumesc EA SPORTS FC pentru că este alături de copii și contribuie nu doar la bunăstarea fizică a adolescenților, ci și la dezvoltarea unor abilități esențiale care să îi ajute să își transforme viața prin prisma acestui parteneriat.

– Jon Sparkes, director executiv al Comitetului pentru UNICEF din Marea Britanie (UNICEF UK).

Anul acesta se împlinesc cinci ani de parteneriat între EA SPORTS și Soccer Aid for UNICEF. Uniți de obiectivul de a contribui la protejarea jocului în rândul copiilor de pretutindeni, EA SPORTS a ajutat Soccer Aid for UNICEF să strângă aproape 100 de milioane de lire sterline pentru a sprijini activitatea UNICEF.

Suntem încântați să continuăm parteneriatul nostru de lungă durată cu EA SPORTS și, într-adevăr, să aprofundăm impactul extrem de pozitiv pe care această relație l-a avut deja asupra Soccer Aid for UNICEF. Suntem cu toții extrem de mândri să facem parte dintr-o activitate atât de importantă, care știm că va continua să contribuie la îmbunătățirea vieții copiilor din întreaga lume.

– Shane Horgan, directorul general al Soccer Aid Productions.

EA SPORTS FC UNICEF
Foto: EA Sports

De-a lungul unui prim an de succes, FC FUTURES a adus jocul mai aproape de peste 170.000 de copii de pe șase continente prin:

  • Dezvoltarea și publicarea, în parteneriat cu UEFA, a unei serii de 7 antrenamente cu acces gratuit, ca resurse pe care tinerii jucători și antrenorii să le utilizeze în antrenamente. Aceste practici FC FUTURES ACADEMY sunt integrate în prezent în 54 de asociații naționale de fotbal și în programele lor de formare a antrenorilor.
  • Sprijinirea creării și reamenajării a 11 terenuri de sport la nivel mondial, din sudul Londrei până la Sydney.
  • Furnizarea a peste 12.000 de mingi de fotbal pentru cluburile de bază, antrenori și copii, precum și a altor articole, inclusiv ghete, conuri, salopete și altele.
  • Parteneriatele desfășurate cu mai multe organizații, branduri și organizații caritabile, inclusiv UEFA Grassroots, Premier League, LA LIGA și acum UNICEF, pentru a face toate acestea posibile și pentru a oferi programe cu un impact de lungă durată.
  • Acordarea premiului FC FUTURES Hero Award ambasadorului FC FUTURES, Ian Wright, în semn de recunoaștere a muncii sale remarcabile prin care a inspirat lumea să iubească fotbalul, alături de promisiunea de a dona 10.000 de lire sterline pentru o cauză legată de fotbalul grassroots la alegerea sa.

A fost un prim an foarte plin și extrem de productiv pentru FC FUTURES. Suntem incredibil de mândri de ceea ce am realizat până acum și le mulțumim partenerilor noștri, ambasadorilor noștri și tuturor liderilor remarcabili ai comunității care au ajutat la apariția FC FUTURES. Mai sunt încă atât de multe de făcut pentru a sprijini fotbalul la nivelul comunităților peste tot în lume, însă am certitudinea că efortul nostru comun va face ca investiția să fie resimțită de comunitățile din întreaga lume, care se vor putea bucura pe deplin de beneficiile fotbalului.

– James Salmon, Senior Marketing Director, EA SPORTS FC.

Este o onoare pentru mine să primesc primul premiu FC FUTURES Hero Award și sunt foarte mândru să văd progresele pe care această inițiativă le-a făcut în lume în ultimul an. Să știu că primul teren de joc care a rezultat din această inițiativă se află în vechea mea comunitate, la fosta mea școală primară, este o moștenire cu adevărat specială pentru mine și Rocky. Rocky & Wrighty Arena de la Turnham Academy nu s-ar fi realizat fără FC FUTURES și este uimitor să vezi impactul pozitiv pe care terenul nostru îl are asupra tinerilor din comunitate.

– Ian Wright, ambasador FC FUTURES.

În ceea ce privește al doilea an, pe lângă Namibia Futures, FC FUTURES va continua să inaugureze noi terenuri, să creeze și să publice mai multe antrenamente, să furnizeze mai multe echipamente de joc și să își extindă în continuare parteneriatele, astfel încât FC FUTURES să poată continua să dezvolte jocul pentru toți.

Mai multe detalii despre FC FUTURES sunt disponibile pe FC FUTURES ACADEMY, biblioteca digitală gratuită de practici de formare, aici. Mai multe informații despre parteneriatul dintre FC FUTURES și UNICEF sunt disponibile aici.

Sursa: EA România

Farming Simulator 22 și Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War, jocuri gratuite oferite de Epic Games Store. (video)

Farming Simulator 22 și Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War, jocuri gratuite oferite de Epic Games Store

Foto: GIANTS Software

Epic Games Store continuă să ofere jocuri gratuite pentru PC.

Astfel, până pe 30 mai 2024, la ora 18:00, puteți revendica în mod gratuit jocurile Farming Simulator 22 și Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War. Odată revendicate, acestea vor putea fi descărcate și jucate oricând doriți prin intermediul clientului Epic Games Launcher.

Farming Simulator 22 poate fi revendicat fără niciun cost suplimentar, doar până pe 30 mai 2024, la ora 18:00, prin intermediul Epic Games Store, accesând acest link https://store.epicgames.com/en-US/p/farming-simulator-22 și apoi selectând butonul marcat “Get”.

Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War poate fi revendicat fără niciun cost suplimentar, doar până pe 30 mai 2024, la ora 18:00, prin intermediul Epic Games Store, accesând acest link https://store.epicgames.com/en-US/p/warhammer-40000-gladius-relics-of-war și apoi selectând butonul marcat “Get”.

Un alt joc-surpriză va fi gratuit săptămâna viitoare

Epic Games își va continua inițiativa de a oferi jocuri gratuite și săptămâna viitoare cu încă un astfel de titlu, tot unul surpriză.

Până atunci însă, puteți revendica Farming Simulator 22 și Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War drept jocuri gratuite până pe 30 mai 2024, de pe Epic Games Store.

Sursa: Epic Games Store

Randări cu Honor Magic V Flip, scăpate pe internet. Cum ar putea arăta telefonul?

Honor Magic V Flip pare că este în lucru și se va lansa drept primul smartphone pliabil de tip clamshell de la brandul chinez. Cum arată unele randări cu Honor Magic V Flip scăpate pe internet?

Honor nu a confirmat încă detaliile lansării, dar înainte de aceasta, randări cu Honor Magic V Flip și cu o husă au apărut pe internet, oferind o privire asupra designului. Carcasa protectoare indică un display extern masiv pentru acest smartphone. Se pare că are un modul circular pentru cameră. Este de așteptat ca acest telefon pliabil să fie lansat în iunie.

Tipsterul cunoscut drept Digital Chat Station a postat o presupusă randare a dispozitivului Honor Magic V Flip și a husei acestuia. Imaginea husei sugerează că Honor oferă un display extern masiv pentru telefonul său pliabil. Dispozitivul ar putea avea cel mai mare display extern dintre smartphone-urile de tip flip. Aceasta este în concordanță cu informațiile apărute anterior.

Randarea telefonului arată un modul de cameră circular cu un singur bliț LED. Display-ul pare să se întindă în jurul modulului camerei, în mod similar cu Motorola Razr 40 Ultra.

Se așteaptă ca Honor să anunțe Magic V Flip luna viitoare, alături de seria Honor 200 în China. Se zvonește că va avea o baterie dual-cell de 4.500mAh și camere duale pe spate. Ar putea debuta drept cel mai subțire și mai ușor telefon pliabil de tip flip. Probabil va concura cu Samsung Galaxy Z Flip 6 și cu Motorola Razr 2024 pe piețele din afara Chinei.

Despre telefonul de tip flip de la Honor au tot apărut zvonuri. S-a spus că va apărea în prima jumătate a acestui an. În februarie, CEO-ul Honor, George Zhao, a confirmat că compania lucrează la un telefon pliabil de tip clamshell și că acesta va fi lansat mai târziu în acest an, alături de un inel inteligent, notează Gadgets360. Brandul vinde deja mai multe dispozitive pliabile de tip carte pe piețele globale.

Xiaomi Poco F6 a fost prezentat oficial. Noul telefon se lansează cu procesoare demne de un flagship

Xiaomi a prezentat noua gamă de modele Poco F6. Duoul de telefoane aduce îmbunătățiri comparativ cu predecesorii din seria F5.

Seria de telefoane Xiaomi Poco a devenit rapid una îndrăgită de cei ce caută un raport preț-performanță bun, iar acest lucru este ușor de înțeles. Telefoanele din această serie au livrat întotdeauna peste așteptări și, în ciuda unor inconveniente, au câștigat o bază solidă de fani.

Acum, producătorul chinez a dezvăluit noua serie de smartphone-uri mid-range, care include două modele: Poco F6 și Poco F6 Pro. Potrivit GSMArena, noul Xiaomi Poco F6 este echipat cu un procesor de top, anume Snapdragon 8s Gen 3. Noul chipset este construit pe o arhitectură TSMC de 4 nm și dispune de cele mai recente tehnologii Cortex-X4 și Adreno 725 pentru o performanță mai bună în comparație cu procesorul de Gen 7 de pe vechiul Poco F5.

Configurația de bază oferă în continuare 256 GB spațiu de stocare și 8 GB RAM. Există și o versiune mai scumpă, care este echipată cu 512 GB de stocare și 12 GB RAM. În Germania, prețurile pentru cele două versiuni ale lui Poco F6 sunt 450, respectiv 500 de euro.

Pe lângă procesorul de nouă generație, Poco F6 este echipat cu un ecran cu rezoluție 1.5K de 6,67 inch și refresh rate de 120Hz. Întregul sistem este alimentat de o baterie de 5.000 mAh ce se poate încărca cu până la 90W.

Poco F6 Pro se adresează clienților cu pretenții mai înalte

Noul Poco F6 Pro este un model mai premium și are câteva avantaje cheie față de fratele său mai mic. Spre exemplu, versiunea Pro folosește chipsetul Snapdragon 8 Gen 2. Chiar dacă este o generație mai veche decât 8s, beneficiază de un GPU mai bun și frecvențe mai mari, ceea ce îl fac să fie un procesor competitiv chiar și în 2024.

Poco F6 Pro este disponibil în trei configurații. Prima dintre ele folosește 256 GB de stocare și 12 GB RAM. Versiunea intermediară plusează cu 512 GB de stocare, iar varianta de top, care va fi rezervată pentru anumite piețe, va oferi 1 TB stocare și 16 GB RAM.

Un alt upgrade față de F6 standard este ecranul de 6,67 1440p+, cu o luminozitate maximă mai mare de 4.000 nits. La fel ca în cazul versiunii standard, avem de-a face cu un panou cu tehnologie OLED.

Poco F6 Pro are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare rapidă de 120 W. Acumulatorul se poate încărca complet în doar 19 minute, dar încărcarea wireless a dispărut din pachet. În Germania, Poco F6 Pro are un preț de pornire de 500 de euro, pentru versiunea de bază. Varianta cu 512 GB de stocare costă 550 de euro.

AOC Q27B3CF2, monitor destinat mediului profesional de la birou sau de acasă

Foto: AOC

AOC, brand specializat în producția de display-uri, prezintă un nou monitor proiectat special pentru a fi utilizat acasă sau la birou: AOC Q27B3CF2.

Monitorul dispune de un ecran cu o diagonală de 27 inci și o rezoluție QHD, dar și funcții menite să îmbunătățească experiența de utilizare, precum o rată de refresh de 100 Hz, abilitate Adaptive-Sync sau conector USB-C cu Power Delivery 65W. Q27B3CF2 este conceput pentru a spori productivitatea și confortul pentru o gamă largă de utilizatori, păstrând în același timp un preț de achiziție accesibil.

Specificații hardware principale ale Q27B3CF2

  • Panou IPS de 27″ cu rezoluție QHD, care oferă o densitate îmbunătățită a pixelilor (109 ppi) pentru imagini mai clare și mai detaliate.
  • Design cu ramă îngustă care permite aranjamente cu mai multe monitoare într-un mod mai optim.
  • Intrare USB-C cu Power Delivery 65W și două porturi USB-A, pentru conexiuni simplificate și cabluri mai organizate.
  • Rată de refresh de 100 Hz, abilitate Adaptive-Sync și timp de răspuns rapid de până la 4 ms GtG (cu setări mai mari de supra tactare a pixelilor – modul “Overdrive”) și 1 ms MPRT pentru o derulare fluidă a paginilor web, dar și pentru o vizualizare optimă a conținutului cu ritm rapid, precum jocurile, fiind astfel potrivit chiar și pentru gamerii ocazionali.
  • Mod LowBlue și tehnologie Flicker-Free pentru un confort sporit de vizionare.
  • Sursa de alimentare internă și opțiunea de montare VESA sporesc flexibilitatea amplasării in diferite medii.
AOC Q27B3CF2
Foto: AOC

Conectivitate și confort de vizualizare îmbunătățite

Monitorul facilitează conectarea la un laptop compatibil prin intermediul portului USB-C 3.2 Gen. 1×1, oferind în același timp posibilitatea de a-l alimenta cu energie până la 65 W – USB Power Delivery, având de asemenea suport pentru modul DisplayPort Alt. Aceasta reprezintă o soluție cu un singur cablu pentru alimentarea laptopurilor și adăugarea de ecrane, eficientizând astfel spațiul de lucru. O intrare HDMI 2.0 permite în continuare conectarea unei varietăți de surse video vechi și moderne. Două porturi USB-A 3.2 Gen 1×1 suplimentare și un port USB upstream permit conectarea perifericelor direct la monitor, pentru a spori flexibilitatea monitorului și pentru a menține spațiul de lucru mai organizat.

Optimizat pentru necesitățile lucrului de acasă sau de la birou

AOC Q27B3CF2 nu se rezumă doar la aspectul plăcut, acesta fiind conceput și cu accent pe confortul utilizatorului. Caracteristici precum modul LowBlue și tehnologia Flicker-Free atenuează oboseala ochilor pentru cei care petrec ore îndelungate în fața ecranului. Monitorul oferă diverse reglaje ergonomice, inclusiv o ajustare a înălțimii de 110 mm, facilitând o postură ergonomică în funcție de preferințele individuale ale utilizatorilor. Compatibilitatea cu opțiunile de montare VESA îi extinde și mai mult flexibilitatea pentru a putea fi montat cu ușurință în diferite medii.

AOC Q27B3CF2
Foto: AOC

Design și funcționalitate pentru eficiență sporită

Datorită marginilor înguste, monitorul este perfect pentru configurații cu mai multe monitoare, fără a sacrifica elementul estetic. Panoul său IPS de 27″ oferă un afișaj viu, cu o densitate a pixelilor de 109 ppi, ceea ce rezultă în imagini mai clare cu un nivel de detalii ridicat. Unghiurile largi de vizualizare de 178°/178° facilitează vizionarea conținutului de pe ecran din unghiuri indirecte. Fie că este destinat utilizării în mediul profesional sau la biroul personal de acasă, Q27B3CF2 ar trebui să se integreze perfect în orice ambient.

Proiectat pentru a face față provocărilor zilnice de la birou sau de acasă, Q27B3CF2 reprezintă următorul pas făcut de AOC pentru a introduce pe piață soluții de afișare practice, de înaltă calitate și la un preț atractiv. Combinația dintre design-ul său elegant, performanțele ridicate și caracteristicile orientate către utilizator transformă acest model într-o alegere flexibilă pentru o varietate de sarcini, de la cele productive la divertismentul ocazional.

AOC Q27B3CF2
Foto: AOC

Preț și disponibilitate

Q27B3CF2 va deveni o parte esențială a unei game largi de produse destinate utilizării în mediul profesional sau de acasă, oferind un echilibru între design, performanță și confort. În plus, seria B3 de la AOC oferă o gamă de modele cu rezoluție Full HD de 24″ și 27″, cu un suport reglabil pe înălțime (24B3CF2, 27B3CF2) sau fără (24B3CA2, 27B3CA2), toate cu rate de refresh de 100 Hz și conectivitate USB-C, care se adresează nevoilor de bază a tuturor tipurilor de utilizatori.

AOC Q27B3CF2 va fi disponibil începând cu luna iunie 2024, la prețul recomandat de 1238 lei.

Sursa: AOC

Inteligența Artificială ar putea transforma radical banalul Copy & Paste

Foto: Microsoft

Microsoft adaugă la PowerToys o funcție bazată pe Inteligența Artificială care ar putea aduce o transformare uriașă pentru banalul Copy & Paste.

Microsoft adaugă o nouă funcție de Advanced Paste la PowerToys pentru Windows 11, care schimbă banalul Copy & Paste. Noua funcție poate converti conținutul din clipboard în timp real cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Această funcție îi poate ajuta pe oameni să-și accelereze fluxurile de lucru prin realizarea unor acțiuni precum copierea de cod într-un limbaj și lipirea acestuia în altul, deși cele mai bune trucuri ale sale necesită credite API OpenAI.

Advanced Paste este inclus în versiunea 0.81 a PowerToys și, odată activat, poate fi accesat cu ajutorul unei comenzi speciale: Tasta Windows + Shift + V. Această comandă deschide o fereastră text pentru Advanced Paste care oferă opțiuni de conversie a lipirii, cum ar fi text simplu, markdown și JSON.

Dacă activați Lipirea cu AI în setările Advanced Paste, veți vedea și o solicitare OpenAI unde puteți introduce conversia pe care o doriți: text sumarizat, traduceri, cod generat, o rescriere de la un stil informal la unul profesional, sintaxa Yoda sau orice altceva ați putea să solicitați.

Există totuși cerințe preliminare pentru utilizarea acestei funcții. Va trebui să adăugați o cheie API OpenAI în PowerToys și va trebui să cumpărați credite pentru contul OpenAI dacă nu aveți deja. Creditele API sunt diferite de un cont plătit ChatGPT, notează The Verge.

Se lucrează deja la DDR6. Ce viteză va avea noul standard?

Foto: Shutterstock

Tranziția la DDR5 a început în 2021, dar încă sunt vândute multe sisteme noi bazate pe DDR4; cu toate acestea, se lucrează deja la DDR6.

Conform unui slide publicat de @DarkMontTech pe X (Twitter), se lucrează deja la DDR6, următoarea generație a standardului principal de memorie DRAM, iar acesta ar putea să fie lansat mai devreme decât ne așteptam. Totuși, ar trebui să ținem cont de faptul că aceste informații nu sunt oficiale.

Slide-ul, a cărui origine este necunoscută (deși seamănă cu slide-urile de la una dintre companiile majore de tehnologie), indică faptul că ratele de transfer de date pentru DDR6 vor fi semnificativ îmbunătățite comparativ cu DDR5, începând de la 8,8 GT/s și ajungând până la 17,6 GT/s. Există, de asemenea, posibilitatea de a extinde aceste rate și mai mult, până la 21 GT/s.

Din păcate, slide-ul nu descrie cum vor fi atinse aceste rate de transfer, deoarece până acum nu a fost decis nici măcar standardul de semnalizare (PAM vs. NRZ), dar conversațiile preliminare sugerează o preferință pentru NRZ, care pare prea ridicat pentru 17,6 GT/s – 21 GT/s.

Se lucrează deja la DDR6. Când este de așteptat să fie lansat noul standard?

Nu este clar dacă grupul de lucru care dezvoltă DDR6 și-a finalizat lucrările. Totuși, slide-ul conturează destul de clar cronologia dezvoltării memoriei DDR6: draftul inițial este așteptat să fie gata în 2024. După aceasta, specificația 1.0 este proiectată să fie finalizată până aproximativ în al doilea trimestru al anului 2025.

Slide-ul nu dezvăluie când se așteaptă autorii săi să înceapă tranziția la DDR6, deși tranziția la DDR5 a început în 2021, la aproximativ un an după publicarea specificației finale a standardului.

Presupunând că specificația DDR6 va fi finalizată în al doilea trimestru al anului 2025, tranziția la această tehnologie ar putea începe cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2026. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi puțin prea devreme, deoarece în anii următori atât AMD, cât și Intel planifică să adopte memorii DDR5 bazate pe MRDIMM și MCRDIMM pentru platformele lor de servere și nu vor avea nevoie de DRAM de generație următoare atât de devreme, notează Tom’s Hardware.