Tendințe în ocuparea forței de muncă: Generația Z optează pentru munca de freelancing

Tendințe în ocuparea forței de muncă: Generația Z optează pentru munca de freelancing

Peste 50% dintre tineri aleg să fie freelanceri

Freelancing-ul, o formă de angajare flexibilă și independentă, a devenit tot mai populară în ultimii ani, oferind profesioniștilor posibilitatea de a lucra de acasă sau de oriunde în lume, în funcție de proiectele pe care le acceptă.

Această modalitate de lucru permite indivizilor să-și gestioneze singuri timpul și să aleagă proiectele care se potrivesc cel mai bine abilităților lor și intereselor lor. De la dezvoltatori de software și designeri grafici la scriitori și consultanți în afaceri, freelancingul atrage o varietate de talente din diferite domenii, oferind atât oportunități de venit suplimentar, cât și flexibilitate în programul de lucr

Conform unui sondaj recent realizat de INC.com, angajații din Generația Z adoptă tot mai mult munca freelancerilor în detrimentul angajărilor tradiționale cu program fix.

Această generație nu doar ocupă locurile cele mai tinere în birouri, ci adoptă și o abordare radical diferită în ceea ce privește modul de a câștiga existența, spre deosebire de generațiile anterioare.

O preferință pentru flexibilitate și diversitate

Sondajul, care a implicat 1.070 de lucrători din tânăra generație din întreaga SUA, a dezvăluit că 53% dintre aceștia efectuează muncă freelance timp de cel puțin 40 de ore pe săptămână. Aproximativ o treime dintre acești tineri au ales această cale de mai bine de doi ani, evidențiind o tendință continuă chiar și după încheierea pandemiei de Covid-19.

Datele relevate de sondaj subliniază faptul că angajații din Generația Z se îndepărtează de modelele tradiționale de carieră, axându-se mai degrabă pe ideea unui „portofoliu” de locuri de muncă diferite. Flexibilitatea programului a fost identificată ca fiind motivul principal pentru alegerea freelance-ului, cu 70% dintre respondenți care au menționat că acest aspect a fost crucial în decizia lor. Deși stabilitatea financiară rămâne o preocupare, pare că Generația Z este dispusă să își asume riscuri în schimbul unei libertăți mai mari și a unei diversități în experiențele profesionale.

Tinerii din generația Z, născuți între mijlocul anilor ’90 și începutul anilor 2010, au adesea joburi care reflectă interesele lor diverse și adaptabilitatea la tehnologie.

Mulți dintre acești tineri optează pentru cariere în domeniul tehnologiei și al internetului, cum ar fi dezvoltarea de software, designul web sau marketingul digital. Alții sunt atrași de domenii creative, cum ar fi designul grafic sau creația de conținut digital.

Totodată, mulți tineri din generația Z sunt interesați de angajările care pun accent pe sustenabilitate și responsabilitate socială, căutând să lucreze în companii sau organizații care promovează aceste valori. Mai mult, unii își încep propriile afaceri sau devin freelanceri pentru a-și exploata creativitatea și pentru a-și exercita autonomia în carieră.

Cu acces la o gamă largă de resurse online și cu o atitudine proactivă față de dezvoltarea personală și profesională, tinerii din generația Z abordează cu încredere o varietate de joburi și cariere într-o lume în continuă schimbare.

Ce acte îți trebuie dacă pleci în vacanță într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană

Ce acte îți trebuie dacă pleci în vacanță într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană

InfoCons a oferit recent informații esențiale pentru cei care intenționează să călătorească într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană.

Aceste informații sunt vitale pentru a te asigura că vacanța ta se va desfășura fără probleme administrative sau neplăceri neașteptate. Iată care sunt actele necesare pentru a călători în siguranță și legal în astfel de țări:

Pașaportul

Primul document pe care trebuie să-l verifici este pașaportul. Majoritatea țărilor non-UE solicită ca pașaportul să fie valabil pentru cel puțin șase luni de la data intrării în țară. Este crucial să te asiguri că pașaportul tău nu expiră în timpul călătoriei. O verificare atentă a valabilității pașaportului poate preveni situațiile neplăcute în care ai putea fi refuzat la îmbarcare sau la intrarea în țara de destinație.

Asigurare medicală de călătorie

O asigurare medicală de călătorie este recomandabilă pentru a te proteja în caz de accidente sau îmbolnăviri în timpul șederii în străinătate. Verifică acoperirea asigurării tale și asigură-te că aceasta include servicii medicale și de evacuare în caz de urgență. O asigurare adecvată poate face diferența între o vacanță liniștită și una plină de stres cauzat de probleme medicale neașteptate.

Permisele și licențele necesare

Dacă intenționezi să închiriezi o mașină sau să conduci în țara respectivă, este esențial să verifici cerințele locale privind permisele de conducere. Unele țări solicită un permis de conducere internațional pe lângă permisul național. Asigură-te că deții toate documentele necesare pentru a conduce legal și evită astfel amenzi sau alte complicații legale.

Pregătirea atentă și informarea corectă înainte de a pleca în vacanță într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană sunt esențiale pentru a te bucura de o experiență fără probleme.

Verificarea valabilității pașaportului, obținerea vizei corespunzătoare, asigurarea medicală de călătorie și permisele de conducere necesare sunt pași importanți pentru a călători în siguranță și legal. InfoCons subliniază importanța acestor pregătiri, oferind sfaturi și informații utile pentru a te asigura că vacanța ta va fi una de neuitat, fără complicații administrative.

Google lansează o campanie de prevenire a dezinformării online în România

Google lansează o campanie de prevenire a dezinformării online în România

Prebunking: Crearea de anticorpi mentali împotriva manipulării

Google, în colaborare cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a lansat o inițiativă ambițioasă de combatere a dezinformării online în perioada pre-electorală din România.

Aceasta se axează pe educarea publicului în privința tehnicilor de manipulare folosite în comunicarea online și pe dezvoltarea abilităților de a identifica și respinge aceste tehnici.

Campania lansată de Google se bazează pe conceptul de prebunking, o metodă care presupune crearea de „anticorpi mentali” pentru a preveni manipularea. Aceasta implică educarea publicului prin expunerea la tehnici comune de manipulare, explicarea funcționării lor și oferirea de soluții pentru a le contracara.

Platforma dedicată acestei campanii este disponibilă la adresa www.prebunking.withgoogle.com/ro și oferă resurse educative detaliate. Aici, utilizatorii pot învăța despre cele mai uzuale tehnici de manipulare, cum ar fi folosirea mesajelor emoționale, apelul la falși experți, găsirea unui țap ispășitor, atacul la persoană și scoaterea din context. Pentru un impact mai mare, cele mai frecvente tehnici de manipulare – „scoaterea din context”, „discreditarea” și „găsirea unui țap ispășitor” – sunt exemplificate prin video-uri animate.

Ghiduri practice și resurse pentru combaterea dezinformării

Pe lângă educarea publicului larg, platforma oferă și un ghid practic pentru organizațiile care doresc să deruleze campanii de prebunking. Resursele includ studii de caz, jocuri educative și un test de verificare a pregătirii în identificarea tehnicilor de manipulare. Aceste instrumente sunt menite să crească reziliența indivizilor și a comunităților împotriva dezinformării, contribuind astfel la protejarea integrității proceselor electorale.

Elisabeta Moraru, Country Director Google România, a subliniat importanța acestei inițiative: „Dezinformarea a fost identificată de experți ca cel mai mare risc la nivel global în următorii doi ani. Pentru România și mare parte a Europei, dezinformarea este un subiect și mai sensibil în acest an electoral.

Lansăm această campanie pentru a combate manipularea pre-electorală, utilizând unul dintre cele mai eficiente instrumente: educația. Abordarea pe care o folosim, prebunking-ul, ajută oamenii să identifice și să respingă viitoarele încercări de manipulare.”

Un efort comun la nivel european

Campania de prebunking din România face parte dintr-o inițiativă amplă a Google în Europa, având ca scop protejarea integrității electorale în perspectiva alegerilor din Uniunea Europeană.

Similar, astfel de campanii se desfășoară în Franța, Germania, Italia, Belgia și Polonia, iar materialele educative sunt disponibile în limbile tuturor țărilor Uniunii Europene, precum și în rusă, arabă și turcă.

Platforma de prebunking a fost realizată cu sprijinul Jigsaw, o divizie a Google dedicată cercetării amenințărilor la adresa societăților deschise și dezvoltării de tehnologii care să le protejeze. Acest efort comun reflectă angajamentul Google de a educa publicul și de a lupta împotriva dezinformării la nivel global, promovând astfel un mediu online mai sigur și mai transparent.

Divizia de aparate foto Sony a depășit-o pentru prima dată pe cea de televizoare

Foto: Shutterstock

Divizia de televizoare a Sony este responsabilă pentru unele dintre cele mai legendare produse ale companiei, exceptând poate Walkmanul, dar, în cele mai recente rezultate financiare ale companiei, divizia de aparate foto Sony a depășit-o pe cea de televizoare în ceea ce privește veniturile.

Numerele publicate de Sony nu dezvăluie profitul și pierderile, doar veniturile din vânzările fiecărei divizii, dar arată că divizia Entertainment Technology & Services (ET&S) a înregistrat venituri de aproximativ 4,1 miliarde de dolari din Divizia de aparate foto Sony și aproximativ 4 miliarde de dolari din televizoare.

Asta înseamnă că, în cele din urmă, camerele foto și video au depășit televizoarele și au devenit „pilonul diviziei ET&S”.

Luând în considerare audio & video, telefoanele mobile și ‘altele’, divizia ET&S a Sony a înregistrat venituri de 15,4 miliarde de dolari. Această divizie este ceea ce putem considera „electronice de consum”, dar include și servicii conexe.

Este uimitor că acum camerele conduc aceste vânzări pentru Sony, având în vedere supremația istorică a companiei în domeniul televizoarelor, dar acest lucru a fost cu siguranță ajutat de creșterea companiei în era mirrorless și de concentrarea neobosită asupra satisfacerii nevoilor de video (inclusiv pe ale vloggerilor).

De asemenea, nu este clar cât de mult mai dorește Sony să vândă televizoare, scrie Digital Camera World. Sony încă vinde televizoare performante, cu tehnologia „acoustic panel”, dar aparatele lor premium sunt acum mult mai scumpe decât ale concurenței, oferind în același timp doar unele îmbunătățiri tehnologice. Sony nu mai produce propriile panouri, însă este bine cunoscut faptul că Sony produce o mulțime de senzori de imagine.

Sonos Ace reprezintă mult-așteptatul debut al companiei pe piața căștilor audio. (VIDEO)

Foto: Sonos

Sonos este pe cale să lanseze primele căști ale companiei, Sonos Ace, marcând astfel intrarea mult-așteptată a brand-ului în această zonă de produse.

În calitate de inovator de top în domeniul sunetului, Sonos folosește acum renumita sa expertiză audio și de design pentru a transforma experiența de audiție la căști. Ace sunt căști premium over-the-ear Bluetooth, ce dispun de un extraordinar sunet spațial fără pierderi, de funcția Active Noise Cancellation (ANC) și de modul Aware, precum și de ceea ce Sonos descrie drept “cea mai precisă și imersivă experiență home theater posibilă”, cu ajutorul noii tehnologii proprietare TrueCinema.

Căștile Sonos sunt aici! Fanii ne-au cerut de ani de zile să aducem experiența Sonos pe căști – și știam că prima noastră incursiune în această categorie trebuie să fie cu un produs cu adevărat inovator și cu o experiență sonoră cu care numele Sonos a devenit sinonim. Sonos Ace valorifică tot ceea ce am învățat de-a lungul a două decenii ca lider audio pentru a oferi un sunet uimitor, design elegant și confort de lungă durată uneia dintre cele mai mari și mai populare categorii audio din întreaga lume.

– Patrick Spence, CEO Sonos.

Sonos Ace
Foto: Sonos

Sunet superior la nivel personal

Descrise ca fiind „realizate prin artă și reglate cu măiestrie”, căștile Sonos Ace își propun să depășească așteptările cu o serie de caracteristici tipice pentru Sonos.

  • Descoperiți rafinamentul unui sunet de înaltă fidelitate: Bucurați-vă de fiecare secundă a melodiei preferate, a podcast-ului sau a apelului telefonic, datorită celor două drivere personalizate ale căștilor Sonos Ace, care redau fiecare frecvență cu precizie și claritate impecabile.
  • Experiență cinematografică personală: Sonos Ace permite utilizatorilor să se bucure de o experiență home theater cu sunet surround, oferind în același timp liniște în întreaga locuință. Utilizatorii pot schimba instant sunetul TV de la un soundbar Sonos compatibil cu Sonos Ace, totul printr-o simplă atingere a unui buton. Sunetul spațial cu Dolby Atmos îi învăluie pe utilizatori într-un sunet dramatic de detaliat din toate diecțiile, iar urmărirea dinamică a capului îi menține centrați în acțiune, chiar dacă trebuie să ajungă la bolul cu gustări. Pe parcursul acestui an se va lansa noua tehnologie TrueCinema de la Sonos, care va cartografia cu precizie spațiul utilizatorilor și va reda un sistem complet de sunet surround pentru o experiență de audiție atât de realistă încât vor uita că poartă căști.
  • Porniți sau opriți lumea: Utilizatorii pot face ca experiența de audiție să fie și mai personală cu ajutorul funcției Active Noise Cancellation (ANC) sau prin activarea modului Aware atunci când își doresc să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în jur, cum ar fi atunci când sunt pe stradă ori la birou.
  • Autonomie de o zi și încărcare extrem de rapidă: Fie că doresc să asculte conținutul preferat sau să aibă apeluri telefonice de până la 30 de ore, utilizatorii o pot face datorită duratei de viață extistense a bateriei, eficientă din punct de vedere energetic. Încărcarea utra-rapidă îi asigură pe utilizatori că nu vor pierde niciun ritm – aceștia pot obține trei ore de autonomie cu o încărcare rapidă de numai trei minute cu ajutorul cablului USB-C inclus.
Sonos Ace
Foto: Sonos

Sonos Ace reprezintă ambiția noastră de a crea experiențe sonore emoționante, adaptate momentelor pe care le trăim. Este un capitol nou și interesant în proiectarea experienței de ascultare personală. Cu fidelitate față de moștenirea Sonos de produse premium, fiecare detaliu individual al căștilor Sonos Ace a fost realizat cu măiestrie, proiectat personalizat și reglat de către cei mai mari experți din lume în domeniul sunetului, totul pentru a oferi utilizatorilor o experiență de ascultare diferită de oricare alta.

– Maxime Bouvat-Merlin, Sonos Chief Product Officer.

Design elegant și confort de lungă durată

Sonos Ace au fost proiectate să arate și să se simtă la fel de bine precum sună. Profilul distinctiv și subțire îmbină frumos accentele metalice cu un finisaj mat elegant, completând orice stil, indiferent de cât de rapid evoluează tentindețele.

  • Confort deplin: Căștile Sonos Ace sunt realizate din materiale ușoare, de calitate superioară, asigurând o potrivire lejeră și confortabilă, care se mulează ușor pe cap. Interiorul este realizat din spumă cu memorie și acoperit cu piele vegană, în timp ce banda de fixare pe cap personalizată și pernuțele pentru urechi creează o etanșare acustică perfectă fără a se prinde de păr.
  • Design intuitiv: Purtarea și depozitarea căștilor Sonos Ace este simplă și comodă – culorile contrastante din interior indică subtil direcția corectă pentru a le așeza, iar butoanele tactile atent poziționate facilitează utilizarea în timpul purtării. După încheierea sesiunii de ascultare, utilizatorii le pot depozita ușor, datorită design-ului pliabil, care se potrivește perfect în husa de călătorie.
  • Realizate în mod responsabil: Sonos Ace sunt concepute pentru durabilitate și sunt create pentru utilizare zilnică. Acestea sunt echipate cu pernuțe de ureche interschimbabile, materiale circulare care ne-au permis celor de la Sonos să folosească cu 17% mai puțin plastic virgin și o husă de călătorie realizată din pâslă reciclată în proporție de 75% din sticle de plastic. Proiectate pentru a stimula eficiența energetică, detectarea momentelor când căștile sunt îndepărtate de pe urechi pune muzica automat pe pauză, reducând necesitatea încărcării frecvente.
Sonos Ace
Foto: Sonos

Căștile Sonos Ace vor fi disponibile la nivel global începând cu 5 iunie 2024, în opțiunile de culoare Negru și Soft White, la prețul de 2499 lei.

Sursa: Sonos

ASUS lansează Vivobook S 15, primul său Copilot+ PC echipat cu funcțiile AI din Windows 11. (video)

Foto: ASUS

ASUS a anunțat o nouă generație de computere cu inteligență artificială în cadrul evenimentului online Next Level. AI Incredible. dedicat lansării ASUS Vivobook S 15 (S5507).

Echipat cu procesorul Snapdragon X Elite, dispozitivul este primul Copilot+ PC al companiei, cu funcții Windows AI și o colecție de aplicații AI exclusive ASUS, care au ca scop îmbunătățirea muncii și a divertismentului utilizatorului.

Întrucât ASUS pornește în această călătorie, marcată de lansarea primului nostru PC AI, ne aflăm la începutul unei noi ere a calculatoarelor personale. Lansarea primului nostru ASUS Copilot+ PC echipat cu Snapdragon X Elite reprezintă o etapă importantă pentru noi. Credem că aceste dispozitive reprezintă viitorul PC-urilor de consum și că vor schimba radical modul în care vom lucra, studia, crea și ne vom distra.

– S.Y. Hsu, Co-CEO ASUS.

La eveniment au participat și reprezentanți Microsoft și Qualcomm Technologies, anterior Microsoft dezvăluind oficial noile experiențe Windows și standarde PC vizate de noul ASUS Copilot+ PC. Evenimentul a fost transmis pe canalele de social media ale companiei și poate fi revăzut mai jos.

Este o perioadă captivantă dacă te interesează astfel de dispozitive, iar colaborarea cu parteneri precum ASUS ne permite să aducem la viață, pentru clienții noștri, hardware-ul inovator care descătușează software-ul AI. Strânsa noastră colaborare în inginerie a fost esențială pentru a le putea oferi utilizatorilor tehnologii de ultimă oră. Odată cu lansarea ASUS Vivobook S 15, aducem puterea Copilot in Windows, Recall și Cocreator, demonstrând potențialul AI-ului integrat în dispozitiv și bazat pe cloud, care conlucrează pentru a permite oamenilor și organizațiilor să realizeze mai mult.

– Mark Linton, Vicepreședinte Device Partner Sales din cadrul Microsoft.

Sunt încântat că Qualcomm și ASUS lucrează împreună pentru a le aduce inovații de top utilizatorilor și companiilor, iar cea mai recentă colaborare a noastră este cea mai bună de până acum. Performanța renaște cu Snapdragon X Elite și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu ASUS pentru a pune în mâinile utilizatorilor inovații incredibile precum ASUS Vivobook S 15.

– Cristiano Amon, Președinte și CEO al Qualcomm

ASUS Vivobook S 15 este primul Copilot+ PC al companiei, iar cu puterea eficientă și motorul AI integrat ale platformei Snapdragon X Elite, utilizatorii se pot bucura de funcții AI accelerate hardware și de performanțe și eficiență incredibile, mulțumită procesorului Qualcomm Oryon CPU integrat personalizat. Cu o autonomie a bateriei de până la 18 ore (în scenariul de redare video 1080p), utilizatorul se poate bucura de productivitate neîntreruptă. Cu un captivant ecran ASUS Lumina OLED 3K la 120 Hz, un sistem audio certificat Harman Kardon și o carcasă elegantă, cu o grosime de 14,7 mm și o greutate de 1,42 kg, ASUS Vivobook S 15 este construit pentru mobilitate fără efort.

Putere AI

ASUS Vivobook S 15 este primul Copilot+ PC ASUS cu Windows, introducând cele mai recente instrumente Windows AI. Echipat cu Snapdragon X Elite cu Qualcomm Hexagon NPU încorporat, acesta se mândrește cu un motor neural remarcabil de 45 TOPS pentru procesare AI rapidă pe dispozitiv. Pentru stocare include un SSD PCIe 4.0 ultra-rapid cu capacitate de până la 1 TB, iar memoria RAM urcă până la 32GB LPDDR5X la 8448 MHz.

Îmbunătățirile de ultimă generație bazate pe inteligență artificială includ efectele de studio Windows (Windows Studio Effects) și o cameră cu infraroșu ASUS AiSense. Capacitățile de detectare a prezenței oferite de cameră permit Adaptive Dimming – care atenuează luminozitatea ecranului atunci când utilizatorul își întoarce privirea – și Adaptive Lock, care blochează automat laptopul atunci când utilizatorul se îndepărtează și îl deblochează la întoarcere. În plus, ASUS Vivobook S 15 este, de asemenea, primul dispozitiv care dispune de aplicația AI exclusivă a companiei, StoryCube. ASUS o descrie drept „cea mai inteligentă, convenabilă și puternică modalitate de a gestiona toate resursele digitale, folosind asistența AI pentru a sorta, edita, gestiona și exporta fișierele capturate în format brut”.

ASUS Vivobook S 15
Foto: ASUS

Profitând de acest hardware puternic, ASUS Vivobook S 15 integrează funcții avansate, precum Windows Studio Effects, care îmbunătățesc iluminarea și eliminarea zgomotului în timpul apelurilor video în modul portret. Camera ASUS AiSense cu securitate cu AI permite facilității de blocare adaptivă să blocheze automat sesiunea atunci când utilizatorul se îndepărtează și să o deblocheze automat la întoarcerea acestuia.

Totodată, poate să auto-atenueze luminozitatea ecranului atunci când utilizatorul își întoarce privirea. Mai mult, acesta integrează subtitrare în direct (Live Captions) și Cocreator, care le permite utilizatorilor să transforme schițele în lucrări finalizate. Aceste tehnologii inovatoare nu numai că sporesc securitatea și confidențialitatea, dar și îmbunătățesc experiența audiovizuală și deblochează creativitatea.

Portabilitate sporită

Construit pentru portabilitate fără efort, ASUS Vivobook S 15 se remarcă printr-un design complet metalic ultra-subțire de 14,7 mm și cu o greutate de 1,42 kg, fiind elegant prin estetica minimalistă. Emblema gravată CNC adaugă o notă de clasă, în timp ce designul monobloc asigură rezistență și stabilitate.

Bateria de capacitate mare de 70 Wh oferă până la 18 ore de productivitate sau divertisment neîntrerupt (în scenariul de redare video 1080p), cu suport pentru încărcare rapidă și ASUS USB-C Easy Charge pentru o încărcare convenabilă de la aproape orice sursă.

În același stil premium, este inclusă o tastatură retro-iluminată RGB pe o singură zonă, permițând utilizatorilor să creeze efecte adaptate personalității și stării lor de spirit. O tastă dedicată Copilot le permite utilizatorilor să pătrundă în lumea instrumentelor Windows AI în doar o secundă, iar touchpad-ul super-spațios și super-inteligent permite o navigare fără efort și o arie de lucru extinsă. Prin intermediul unor gesturi intuitive, utilizatorii pot controla fără probleme diverse sarcini, de la reglarea audio la optimizarea luminozității ecranului sau gestionarea redării video.

ASUS Vivobook S 15
Foto: ASUS

Conectivitate diversă și rapidă

Echipat cu o gamă completă de porturi I/O, ASUS Vivobook S 15 oferă o conectivitate fără cusur în mișcare. Dispune de două porturi USB4 care suportă încărcarea rapidă, afișaje externe 4K și transferuri de date de până la 40 Gbps, alături de două porturi USB 3.2 Gen 1 Type-A, un port HDMI 2.1, un cititor de card-uri microSD și o mufă audio combo pentru a eleva experiența utilizatorului.

Grație suportului WiFi 7, activat de sistemul Qualcomm FastConnect 7800, ASUS Vivobook S 15 oferă viteze incredibile de până la 5,8 Gbps, depășind WiFi 6 de 4,8 ori, asigurând streaming fără întreruperi, finalizarea fără efort a sarcinilor și descărcări ultra-rapide.

Elemente audiovizuale premium

ASUS Vivobook S 15 oferă o experiență audiovizuală premium pentru productivitate, creativitate sau divertisment, fiind prevăzut cu un ecran OLED ASUS Lumina OLED 3K 120 Hz de 15,6 inci. Afișajul de clasă are un raport ecran/corp ultra-wide de 89%, un timp de răspuns de 0,2 ms, o gamă de culori DCI-P3 100% de calitate cinematografică și este certificat VESA DisplayHDR True Black 600. De asemenea, acesta oferă niveluri scăzute de lumină albastră certificate TÜV Rheinland pentru o mai bună îngrijire a ochilor, iar ecranul în sine este protejat de sistemul exclusiv ASUS OLED Care pentru a reduce semnificativ riscul de burn-in. În completarea acestui ecran uimitor se află un sistem audio puternic certificat Harman Kardon, cu sunet Dolby Atmos imersiv și multidimensional.

ASUS Vivobook S 15
Foto: ASUS

Pe scurt, prezentarea noului ASUS Vivobook S 15 marchează un salt semnificativ în ceea ce privește informatica bazată pe inteligență artificială. Cu acest dispozitiv, ASUS își reafirmă angajamentul față de inovația fără compromisuri, iar cu suport din partea unor giganți ai industriei precum Microsoft și Qualcomm Technologies, acest eveniment a pus în evidență eforturile de colaborare care conduc la progresul tehnologic.

Disponibilitate și preț

ASUS Vivobook S 15 va fi disponibil în România la prețuri pornind de la 7499,99 lei, în funcție de configurație și oferta comercială. Precomenzile sunt disponibile acum.

Sursa: ASUS România

Amazon Games a deschis primul studio european la București. Cine îl conduce și care sunt planurile de viitor

Amazon Games a deschis primul studio european la București. Cine îl conduce și care sunt planurile de viitor

Foto: Amazon Games

Amazon Games, divizia dedicată jocurilor video a gigantului din comerțul online, a anunțat deschiderea unui nou studio european de dezvoltare, cu sediul în București, România.

Noul studio bucureștean se alătura astfel celorlalte divizii de dezvoltare și publicare de jocuri video ale companiei din Orange County, Montreal, San Diego și Seattle. Studioul din București se va concentra atât acum, cât și în viitor, pe oferirea de suport pentru portofoliul divers de jocuri al Amazon Games.

Amazon Games se concentrează pe dezvoltarea și publicarea de jocuri grozave, și avem un plan ambițios pe termen lung în fața noastră. Extinderea echipelor noastre interne de dezvoltare în Europa a constituit următorul pas natural pentru noi, în încercarea de a aborda întregul nostru portofoliu de jocuri. Bucureștiul are un renume drept unul dintre orașele europene cu cea mai rapidă creștere când vine vorba despre dezvoltarea de jocuri și abia așteptăm să-i valorificăm bogatul potențial.

– Christoph Hartmann, vicepreședinte al Amazon Games.

La conducerea studioului Amazon Games din București a fost numit Cristian Pană, un veteran cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, fost director general al studiourilor Ubisoft din București și Craiova. De-a lungul carierei sale, Cristian Pană și-a adus contribuția la serii precum Tom Clancy’s The Division, The Crew, Far Cry sau Avatar, în diverse genuri cum ar fi jocurile de curse, titlurile action adventure open world sau shooterele cu elemente de RPG.

Sunt încântat să mă alătur celor de la Amazon Games într-un moment în care echipa construiește un plan de viitor captivant. În trecut, am pus bazele unor echipe deosebite, le-am condus și sunt conștient că această regiune din Europa are de oferit unele dintre cele mai strălucite talente din industria de gaming.

– Cristian Pană, conducătorul studioului Amazon Games București.

Amazon Games București
Cristian Pană. Foto: Amazon Games

Noul studio Amazon Games din București va susține viziunea companiei în ceea ce privește dezvoltarea și publicarea de jocuri capabile să creeze și să întrețină veritabile comunități în jurul acestora.

Portofoliul aflat în continuă extindere al companiei include două jocuri de tip live service deja disponibile, New World și Lost Ark, dar și proiecte noi, precum viitoarele titluri din seriile Tomb Raider și The Lord of the Rings, Throne and Liberty, precum și titluri neanunțate încă de la studiourile din San Diego și Montreal, precum și de la studioul independent Glowmade din Regatul Unit al Marii Britanii.

Studioul Amazon Games din București face angajări, având numeroase posturi disponibile, printre care cele de artiști, dezvoltatori software, designeri și animatori. Cei interesați de aceste poziții pot vizita pagina dedicată.

Sursa: Amazon Games

Cum găsești cele mai cunoscute jocuri pe Google. Secrete „ascunse” în bara de căutare

Cum găsești cele mai cunoscute jocuri pe Google. Secrete „ascunse” în bara de căutare

Google, deși cunoscut în principal ca cel mai utilizat motor de căutare din lume, oferă o gamă largă de funcționalități dincolo de căutarea simplă.

Bara de căutare Google poate funcționa ca un calculator, traducător cu Translate, arhivă de imagini cu Images și chiar ca o arcadă retro digitală, unde utilizatorii pot juca diverse jocuri video direct în browserul Chrome, conform Business Insider.

Jocuri „secrete” de la Google

Pe lângă Google Play Store, unde utilizatorii pot descărca și juca diverse jocuri, există și jocuri ascunse în Google însuși. Aceste jocuri au fost inițial lansate ca parte a Doodle, începând cu primul doodle creat în 1998 în onoarea festivalului Burning Man.

De-a lungul timpului, aceste doodle-uri au devenit interactive, oferind jocuri precum Pac-Man, Quick Draw, Whirlybird și multe altele.

Cum le găsești și le joci

Majoritatea acestor jocuri ascunse pot fi accesate printr-o simplă căutare în bară. De exemplu, căutând Snake în bara de căutare, utilizatorii vor găsi jocul Snake în partea de sus a rezultatelor. Jocuri precum Play Garden Gnomes sau Quick Draw pot fi găsite în același mod.

Jocuri clasice și populare

Printre cele mai populare jocuri de pe Google se numără clasicele Pac-Man și Snake, precum și Solitaire, Whirlybird și altele. Există și un joc pe care utilizatorii îl pot juca offline: jocul T-Rex, care se activează în Chrome când nu există conexiune la internet.

Descărcarea jocurilor care îți plac

Pentru cei care doresc jocuri mai avansate sau moderne, Google Play oferă o varietate vastă de aplicații și jocuri. Lansat în 2012, e important de știut că Play a înlocuit Android Market și alte servicii, devenind magazinul principal pentru descărcarea de muzică, filme, cărți, aplicații și jocuri.

Utilizatorii pot accesa Google Play pe dispozitivele lor Android sau prin browserul de internet pentru a descărca jocuri printr-un proces simplu de căutare și instalare

Uniunea Europeană face ordine în lumea inteligenței artificiale: Noua legislație UE

Uniunea Europeană face ordine în lumea inteligenței artificiale: Noua legislație UE

Legea care ar putea schimba totul

Statele membre ale Uniunii Europene au susținut marți acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenței artificiale (AI), iar noua legislație va intra în vigoare luna viitoare.

Această lege, cunoscută drept Legea AI a Europei, este considerată de departe mult mai cuprinzătoare decât reglementările obținute în Statele Unite, unde abordarea este bazată pe conformarea voluntară și nimic mai mult decât atât.

În contrast, China își concentrează eforturile în acest domeniu pe menținerea stabilității sociale și a controlului statului, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii aprobaseră proiectul de lege cu amendamente importante, proiect inițiat de Comisia Europeană în 2021.

Giganții inteligenței artificiale, sub lupa Comisiei Europene

Îngrijorarea privind impactul inteligenței artificiale asupra dezinformării, știrilor false și materialelor protejate de drepturile de autor a crescut semnificativ în ultimele luni, în contextul popularității sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, și chatbot-ul Gemini de la Google, mai ales în contextul alegerilor care urmează în lunile următoare.

Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a declarat într-un comunicat că „această lege de referință, prima din lume de acest gen, răspunde unei provocări tehnologice globale care creează, în același timp, ocazii pentru societățile și economiile noastre”.

El a adăugat că „prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanța încrederii, transparenței și responsabilității în utilizarea noilor tehnologii, asigurând totodată ca această tehnologie în evoluție rapidă să prospere și să stimuleze inovația europeană”.

Fără absolut niciun dubiu, reglementarea inteligenței artificiale este esențială unui mediu online în care știrile false să nu prospere.

Luând în calcul lipsa de discernământ a multor utilizatori de internet, orice știre mincinoasă poate căpăta valențe de adevăr absolut, mai ales acum când deepfake-urile se pot realiza cu un singur click, cu ajutorul inteligenței artificiale.