Au fost dezvăluite cele mai folosite coduri PIN. Care sunt combinațiile nesigure

Au fost dezvăluite cele mai folosite coduri PIN. Care sunt combinațiile nesigure

Un cod PIN unic și greu de ghicit poate face diferența, așa că iată ce trebuie să evitați atunci când alegeți un număr PIN pentru cadrul dumneavoastră.

În lumea de astăzi, există puține lucruri la fel de importante precum este PIN-ul, care vă permite să vă accesați contul bancar și să retrageți sau să depuneți numerar instantaneu.

Pentru hackeri și hoți, una dintre cele mai ușoare modalități de a fura bani este de a afla PIN-ul cuiva, ceea ce înseamnă că este absolut necesar ca PIN-ul dvs. să fie unic și dificil de ghicit.

Cu toate acestea, unele persoane nu se chinuie să rețină un cod unic din patru cifre și folosesc o combinație simplă pentru PIN-ul lor. În mod normal, acest lucru îi face vulnerabili în fața hoților.

Pe lângă informațiile bancare, PIN-urile sunt adesea folosite pentru a bloca telefonul, seifuri și dulapuri. Dacă PIN-ul este suficient de previzibil pentru ca cineva să-l ghicească, asta înseamnă un risc suplimentar.

O analiză publicată de DataGenetics a calculat cele mai frecvente PIN-uri folosite de utilizatori, iar primele zece au anumite tipare pe care ar trebui să le evitați pentru a rămâne în siguranță.

Cel mai frecvent PIN este, ați ghicit, 1234, care urmează în mod clar modelul de ordine numerică. Cu toate acestea, dincolo de asta, sunt numere repetate pe care ar trebui să le evitați. PIN-uri precum 7777, 1111 sau 0000 sunt frecvente și ușor de ghicit de un potențial hacker sau hoț.

Cele mai frecvent utilizate corduri PIN

– 1234
– 1111
– 0000
– 1212
– 7777
– 1004
– 2000
– 4444
– 2222
– 6969

Alte tipare, cum ar fi codurile care derivă din ziua de naștere a cuiva, sunt în general mai puțin riscante, dar trebuie evitate în cazul în care infractorul vă cunoaște ziua de naștere și vă poate descifra PIN-ul. Anii de naștere ar trebui, de asemenea, evitați, anul 2000 intrând în topul 10 al codurilor frecvente, iar 2001 în topul 20.

În ceea ce privește cel mai puțin utilizat cod PIN, 8068 este cea mai puternică dintre combinațiile de cifre. În plus, primele 20 de PIN-uri cele mai puțin întâlnite nu începe cu numerele 1, 2, 3, 4 sau 5.

Cele mai sigure coduri PIN

– 8557
– 8438
– 9539
– 7063
– 6827
– 0859
– 6793
– 0738
– 6835
– 8093

În timp ce cunoașterea codurilor PIN care trebuie evitate este o informație utilă, studiul averizează împotriva folosirii combinațiilor de numere din lista celor mai sigure coduri PIN, în special 8068.

„Și hackerii pot citi acest articol!” reamintesc experții.

HMD prezintă primul smartphone propriu dedicat sectorului business

HMD prezintă primul smartphone propriu dedicat sectorului business

Foto: HMD

Human Mobile Devices (HMD) a anunțat modelul HMD Pulse+ Business Edition, primul dintr-o nouă gamă de smartphone-uri dedicate segmentului enterprise, precum și serviciul HMD FOTA (Firmware-Over-The-Air) pentru clienții business.

Cu posibilitatea de a repara dispozitivul acasă, cinci ani de actualizări de securitate, o garanție de trei ani și funcții de securitate dedicate segmentului enterprise, cum ar fi închiderea doar cu PIN, HMD Pulse+ Business Edition ar permite organizațiilor să lucreze eficient, sustenabil și sigur. Totul la un preț accesibil, care să nu provoace probleme celor din departamentul financiar.

Firmware-Over-The-Air, sau FOTA mai simplu, este acum disponibil pentru clienții din segmentul enterprise ai HMD. Aceștia vor putea gestiona și actualiza versiunile de software Android pe întreaga lor flotă de dispozitive de la distanță, dintr-un singur loc – ceea ce înseamnă că este mai ușor ca niciodată să le mențină sigure și actualizate la zi.

HMD business
Foto: HMD

Actualizările sistemului de operare devin și ele mai simple ca niciodată și update-urile neașteptate de software care perturbă activitatea pe dispozitive nu vor mai reprezenta o grijă. HMD FOTA permite setarea actualizările obligatorii, programarea update-urilor în perioadele de liniște, setarea actualizărilor ce pot fi sărite, dacă acestea nu sunt compatibile cu sistemele existente.

Lucrăm îndeaproape cu clienții noștri și răspundem frecvent la solicitările acestora. HMD Pulse+ Business Edition răspunde unor nevoi cheie ale segmentului enterprise, inclusiv eficiența, securitatea și durabilitatea, datorită caracteristicilor dispozitivului: este proiectat pentru a putea fi reparat acasă, vine cu o garanție extinsă și actualizări constante de securitate. La HMD, am dezvoltat o gamă de smartphone-uri special-concepute pentru utilizarea în mediul de afaceri, îmbunătățite prin serviciul HMD FOTA, care permite managerilor IT să controleze eficient actualizările dispozitivelor.

– James Robinson, Senior Vice President for Enterprise la HMD

HMD Pulse+ Business Edition

Combinația de caracteristici serioase pe care le aduce HMD Pulse+ Business Edition face din acest smartphone dedicat segmentului enterprise o variantă accesibilă de luat în calcul.

RIY („Repară-l singur” – „Repair it Yourself”) pentru ROI

Perioada prelungită în care dispozitivele sunt reparate și nu pot fi folosite de angajați poate afecta afacerile la nivel de ROI („Return on Investment”). HMD Pulse+ Business Edition își propune să dea uitării aceste situații. Telefonul este proiectat pentru RIY („Repară-l singur” – „Repair it Yourself”), deci e ușor de reparat acasă și ajută la normalizarea dispozitivelor reparabile.

Angajații nu au nevoie de o diplomă de inginer sau de o cutie cu 100 de ustensile pentru a depana telefonul. Schimbarea unui ecran deteriorat, a unui un port de încărcare îndoit, a unui capac de pe spate zgâriat sau a unei baterii epuizate este simplă. Piesele de schimb și instrucțiunile pas cu pas pot fi găsite în secțiunea „HMD Repair Hub” de pe iFixit.com.

Un serviciu direct la ușă

Uneori este nevoie de un profesionist. Prin serviciul DHL Express Care, dispozitivele pot fi ridicate sau livrate direct de la sediul companiei dumneavoastră. Preluările pot fi programate direct de către angajați, iar curierii DHL vor prelua dispozitivele și le vor trimite la reparat.

Confortul siguranței în orice business

Menținerea securității este o prioritate pentru orice business. Iar HMD Pulse+ Business Edition garantează această siguranță cu o gamă de funcții de securitate gândite special pentru segmentul enterprise, inclusiv blocarea rețelei, oprirea numai cu PIN și criptarea pin pad-ului.

Pentru un control mai mare asupra modului în care dispozitivul este accesat, poate fi dezactivată autentificarea biometrică în timpul configurării inițiale. Folderele securizate și modul „mascat” („disguised mode”) aduc și ele un plus de securitate.

La toate acestea se adaugă faptul că datele sunt stocate în Europa. Stocarea și procesarea datelor clienților colectate de la diversele variante de dispozitive la nivel global se realizează centralizat pe o platformă Google Cloud care se află în Uniunea Europeană, în conformitate cu cerințele GDPR.

Și, bineînțeles, așa cum v-ați aștepta de la un dispozitiv dedicat sectorului de business, modelul HMD Pulse+ Business Edition vine cu certificarea „Android Enterprise Recommended”.

Disponibilitate

HMD Pulse+ Business Edition este disponibil începând de astăzi în culoarea Midnight Blue.

De asemenea, tool-ul HMD FOTA este disponibil începând de astăzi.

Specificațiile HMD Pulse+ Business Edition

  • Dimensiuni: 163,19 x 75,02 x 8,45 mm | 187g
  • Ecran: 6,56-inci HD+, 90 Hz
  • RAM: 6 GB
  • Spațiu de stocare: 128 GB
  • Baterie: 5000 mAh
  • Cameră spate: 50 MP
  • Cameră față: 8 MP
  • Culoare: Midnight Blue

Sursa: HMD

Imaginile din Google Maps par să arate un motociclist lovit de mașina Street View

Un accident stânjenitor a fost surprins pe Google Maps. Incidentul a implicat chiar mașina Street View responsabilă de cartografierea străzilor.

Cred că foarte mulți dintre noi doar am pierdut vremea cutreierând virtual pe Street View în Google Maps. Uneori ne planificăm ruta, alteori ne plimbăm fără vreun scop printr-o capitală a lumii. Câteodată putem întâlni glitch-uri, poze dublate, mașini care par că au șase roți și multe altele.

Printre aceste surprize există și unele mai puțin așteptate, cum ar fi incidente în trafic. Ele se întâmplă constant, nimic ieșit din comun, dar nu întotdeauna se întâmplă să vedem incidente în care chiar mașina responsabilă de fotografierea străzilor să fie implicată într-un incident rutier.

Mașina care se ocupă de fotografierea străzilor, implicată într-un incident rutier

De obicei, cele mai amuzante lucruri pe care le întâlnim pe Google Street View sunt oamenii care fac lucruri ciudate sau stau în poziții amuzante atunci când mașina Street View trece pe lângă ei. Un utilizator de Reddit a publicat un clip în care are loc un incident mai serios, fiind vorba despre un accident rutier.

Se pare că mașina Google Street View a fost implicată într-un mic incident, iar acesta este arătat într-o postare care a fost distribuită pe Reddit care documentează ceea ce pare a fi un accident între mașina Street View și un motociclist.

În fotografii, un bărbat pe o motocicletă este văzut încercând să facă întoarcere. Pe măsură ce fotografiile trec, el poate fi văzut apoi doborât de pe motocicletă de mașina Google Street View.

Persoana care a distribuit imaginile pe rețelele de socializare nu a dezvăluit o locație, dar un alt utilizator a identificat-o ca fiind Youpe Amadi din Senegal, Africa.

cum va arăta gama Motorola Razr 50. Ce configurații și prețuri ar urma să aibă noile modele pliabile

Așa cum s-a dovedit și în cazul seriei Edge 50, cei de la Motorola nu par a fi capabili să păstreze secretele în privința viitoarelor modele de smartphone-uri ale companiei.

Acum, conform unor noi leak-uri, ne putem face o idee destul de bună despre configurațiile noilor modele pliabile Razr 50, dar și despre aspectul acestora.

Motorola Razr 50

Astfel, modelul pliabil de bază din 2024 urmează să fie Motorola Razr 50, ce va purta denumirea de Moto Razr 2024 în anumite regiuni. Față de predecesorul său, Razr 50 ar urma să aibă spatele acoperit cu piele vegană, pentru un aspect mai premium. De asemenea, va utiliza un ecran exterior cu dimensiuni mult mai generoase: un panou pOLED cu diagonală de 3,63 inci.

Motorola Razr 50

În schimb, ecranul intern va utiliza un panou pOLED cu diagonală de 6,9 inci, cu rezoluție 2640 x 1080 și o rată de refresh de 120 Hz. Sistemul acestuia de camere ar urma să fie format dintr-un senzor principal de 50 MP, unul ultra-wide de 13 MP, precum și o cameră selfie tot de 13 MP.

În modelul Razr 50 ar urma să bată o „inimă” MediaTek Dimensity 7300X 5G, cu 8 GB de memorie RAM și stocare de 256 GB. Bateria ar urma să aibă o capacitate de 4200 mAh, iar întregul telefon va cântări 188g, dimensiunile acestuia fiind 171x74x7,2mm atunci când este deschis.

Prețul zvonit pentru Motorola Razr 50 ar fi de aproximativ 899€.

Motorola Razr 50

Motorola Razr 50 Ultra

În schimb, modelul premium Motorola Razr 50 Ultra ar urma sa poarte denumirea alternativă Razr+ 2024 în anumite regiuni. Acesta ar avea un display extern și mai generos, un pOLED cu diagonala de 4 inci, precum și spatele acoperit cu piele vegană. Razr 50 Ultra ar urma să sosească în mai multe culori, printre care verde, „piersică” și albastru.

Ecranul interior ar urma să aibă dimensiuni similare cu cel de pe modelul Razr 50 (diagonală de 6,9 inci și rezoluție 2640×1080), însă va beneficia de un refresh rate mai ridicat, de 165 Hz. Sistemul de camere ar fi format dintr-un senzor principal de 50 MP, unul telephoto de 50 MP cu zoom optic 2x, precum și o cameră selfie de 32 MP la interior.

Motorola Razr 50

Razr 50 Ultra ar urma să beneficieze de pe urma procesorului Snapdragon 8s Gen 3 de la Qualcomm, ajutat de 12 GB de memorie RAM și o stocare de 256 GB (cu o posibilă variantă suplimentară de 512 GB). Capacitatea bateriei ar fi de 4000 mAh, cu suport pentru încărcare wireless.

De asemenea, zvonurile vorbesc despre certificare IPX8 pentru rezistența la praf și impurități a modelului Ultra, care ar urma să fie livrat cu Android 14 (cu skin-ul Hello UI), precum și aplicații de captură și editare foto-video bazate pe AI.

Prețurile vehiculate pentru Moto Razr 50 Ultra fi de aproximativ 1200€ în Europa și 999$ în Statele Unite ale Americii, pentru modelul cu 12 GB de memorie RAM și stocare de 256 GB.

Ambele modele Motorola pliabile de anul acesta ar urma să fie lansate în luna iunie.

Motorola Razr 50

Sursa: GSMArena.com

iPhone 17 Slim, mai scump decât modelul Pro Max? Apple ar pregăti un nou salt generațional în privința design-ului telefoanelor sale

iPhone 17 Slim, mai scump decât modelul Pro Max? Apple ar pregăti un nou salt generațional în privința design-ului telefoanelor sale

Apple ar plănui ca, anul viitor, să schimbe „distribuția” iPhone-urilor din generația a 17-a: astfel, se zvonește că iPhone 17 Plus nu va mai exista, urmând să fie înlocuit de un iPhone 17 Slim, cu o carcasă mult mai subțire.

Ei bine, conform unui nou leak, nu iPhone 17 Plus ar fi telefonul pe care Apple dorește să-l înlocuiască cu ajutorul modelului Slim. Dimpotrivă, acum se zvonește că iPhone 17 Slim urmează să fie cel mai scump model al întregii game, chiar și peste iPhone 17 Pro Max.

De altfel, în ultima vreme, Apple a început să pună un accent din ce în ce mai pronunțat pe subțirimea dispozitivelor sale, un exemplu concret în acest sens fiind chiar noul iPad Pro de 13”, denumit de companie drept „cel mai subțire dispozitiv pe care l-a realizat vreodată”, cu o grosime de numai 5,1mm.

Posibil ca această cale să fie urmată și cu iPhone 17 Slim, anumite surse dezvăluind că Apple intenționează să prezinte acest model drept un salt generațional în ceea ce privește limbajul de design al produselor sale, așa cum iPhone X a fost la vremea sa. Modelul 17 Slim ar trebui să fie semnificativ mai subțire decât orice iPhone precedent și ar putea utiliza un cadru de aluminiu.

Design-ul propriu-zis al telefonului nu a fost finalizat încă, iar Apple explorează în continuare mai multe opțiuni: dynamic island-ul (sistemul de cameră selfie și senzori adiacenți) ar urma să fie mai mic, în timp ce sistemul de camere de pe spate ar urma să fie mutat în partea centrală a telefonului.

Nici dimensiunile ecranului nu sunt încă bătute în cuie, chiar dacă zvonurile precedente afirmau că afișajul lui iPhone 17 Slim ar urma să fie mai mic decât cel al modelului iPhone 15 Plus.

Până vom afla însă direcțiile în care Apple își dorește să ducă iPhone-ul în 2025, toate indiciile spun că lansarea gamei iPhone 16 a intrat în linie dreaptă, aceasta urmând să aibă loc, așa cum ne-am obișnuit, în toamna acestui an.

Sursa: GSMArena.com

Startup Nation 2024: Antreprenorii trebuie să facă 40 de ore de cursuri de formare în business, pentru a putea trece la faza de finanțare (ministru)

Thumbnail

Antreprenorii care vor vrea să participe la programul de finanțare Startup Nation 2024 vor avea obligația să urmeze cursuri de formare antreprenorială cu durata cumulată de minimum 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja, a subliniat, vineri, ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea.

„Programul Startup Nation va continua anul acesta cu fonduri europene. Va avea o anumită specificitate, probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri, 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu am avut cursuri sau am terminat o universitate economică, spre exemplu, pentru că programul de educare şi ocupare are aceste constrângeri în interiorul lui. Vom avea, probabil începând cu luna septembrie, partea de depunere de planuri de afaceri, 18-35 de ani în toată ţara. Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reuşim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a afirmat Oprea, citat de News.ro.

Startup Nation 2024 se diferențiază mult de primele 3 ediții ale programului de granturi IMM, prin excluderea unor categorii de antreprenori de la finanțările de maximum 50.000 EUR. Conform proiectului de ordonanță emis de Ministerul Economiei, teoretic, persoanele care au fost eliberate din detenție și oamenii cu pregătire profesională scăzută vor putea primi bani de la stat să se facă patroni, dar un lucrător oarecare dintr-o corporație, cu vârsta de cel puțin 35 de ani, va fi exclus de la ajutoare.

Ministerul Economiei a scos în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea programului din anul 2024, finanțat din fonduri europene și de la stat.

Cine va putea obține granturile IMM de max. 50.000 EUR fiecare: categoriile de beneficiari eligibili Startup Nation 4:

Ediția a patra a programului Startup Nation NU va mai avea acel caracter universal de la primele 3 ediții, fiind destinat numai anumitor categorii de beneficiari, destul de restrânse, potrivit propunerii oficiale de la Ministerul Economiei.

Astfel, beneficiarii finali (denumiți membri ai grupurilor-țintă) vor fi:

  1. Tineri sub 30 de ani – persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024,  pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  2. Tineri cu vârsta de peste 30 de ani – persoană cu vârsta între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea înteprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024,  pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în  art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare , inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  3. Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, astfel cum sunt definite  în art. 5 pct.III din  Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  4. Șomer –astfel cum este definit în art. 5 pct.IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  5. Șomer de lungă durată –  astfel cum este definit  în art.5 pct.IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  6. Persoane inactive – sunt persoanele care nu fac parte din forța de muncă respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.
  7. Persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii – persoane cu nivel scăzut de instruire (ultimul nivel de școlarizare absolvit ISCED 2), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

De asemenea, în fiecare dintre categoriile de mai sus sunt incluse, cu respectarea celorlalte condiții, și „persoanele reîntoarse în țară”, după cum se observă. O persoană reîntoarsă în țară este cetățean român, care face dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate 12 luni consecutive anterioare înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024,  pentru a participa la activitățile programului.

Prin urmare, vor fi excluse de la finanțare majoritatea persoanelor care au loc de muncă sau sunt deja patroni ori derulează diverse activități formale (pe PFA, activități independente etc.) și în același timp au vârsta de cel puțin 35 de ani la momentul înscrierii în program și care, totodată nu se încadrează nici în categoria celor din grupurile dezavantajate pe piața muncii (persoane cu dizabilități,  cei eliberați din închisoare, persoane cu grad scăzut de instruire, oamenii din mediul rural etc.).

Așadar, se poate observa că o persoană care a fost eliberată din detenție sau un om lipsit de pregătire profesională are mai multe șanse să se facă patron cu bani de la stat decât un lucrător oarecare dintr-o corporație, cu vârsta de cel puțin 35 de ani, de exemplu.

De asemenea, persoanele cu vârsta de cel puțin 30 de ani cu domiciliul în București sau  județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea Startup Nation 2024 (chiar dacă se încadrează ca șomeri, persoane cu dizabilități etc.).

Rămâne, însă, să vedem ce acte normative subsecvente vor mai scoate Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene (MIPE) și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), care derulează programul. Ar trebui să apară un ghid al solicitantului (în cadrul programului european PEO) și o procedură de implementare a Startup Nation 2024. Aici va apărea, probabil o grilă de punctaj, prin care se vor detalia mai mult șansele fiecăruia.

Oricât de ciudate ar părea aceste restricții la finanțare, guvernanții sunt obligați să respecte anumite condiționalități din Programul Educație și Ocupare, finanțat din fonduri europene sociale, care au anumiți indicatori de finanțare a persoanelor defavorizate sau a celor care necesită măsuri de reinserție socială.

Ajutorul nerambursabil, cofinanțarea proprie și bugetul Startup Nation 2024

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maximum 250.000 lei /beneficiar.
Sprijinul reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă din formularul de finanțare. Beneficiarul are obligația de a asigura o cofinanțare a investiției de minimum 10% din valoarea eligibilă din formularul de finanțare.

Bugetul Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 este 446.185.295  euro, echivalent în lei, calculat la cursul Inforeuro din luna aprilie 2024,  din care :

  1. Pilonul I „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor”- cu un buget de 295.750.000,00 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele din prima categorie eligibilă (tinerii sub 30 ani).
  2. Pilonul II „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”- cu un buget de 150.435.295,00 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele din restul categoriilor eligibile (2-7, după numerotarea din articolul StartupCafe).

Din valoarea totală a bugetului Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 minimum 85% reprezintă valoarea ajutoarelor financiare acordate beneficiarilor de ajutor de minimis.

Așadar, circa 380 milioane EUR (cel puțin) va fi bugetul destinat ajutoarelor nerambursabile pentru viitorii antreprenori.

Restul banilor, de până în 67 milioane EUR (max. 15% din buget), vor fi folosiți de Ministerul Economiei „în scopul implementării Programului”. Aici este vorba în principal de platforma informatică, securitate cibernetică și cheltuielile de mentenanță de la Servicul de telecomunicații Speciale (STS), cheltuielile cu evaluarea, implementarea și monitorizarea programului, în următorii ani, precum și cursurile de antreprenoriat care trebuie urmate de viitorii beneficiari.

Reamintim că, inițial, ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunțaseră că bugetul SUN 2024 va fi de 400 milioane EUR.

Împărțit pe categorii de beneficiari, bugetul programului se distribuie astfel:

1. Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor” primește  295.750.000 euro, din care 238.000.000 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, cu următoarea distribuție:

  • pentru regiunea mai dezvoltată (București-Ilfov) – 29.750.000 euro, din care 11.900.000 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.
  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (restul României)- 266.000.000 euro, din care 226.100.000 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Acest buget este destinat tinerilor cu vârsta sub 30 de ani.  Se finanțează un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate de acești beneficiari.

În cadrul componentei specifice pilonului I, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederile Programului Educație și Ocupare 2021 -2027.

Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale vor fi persoane ce aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere.

2. Pilonul II- „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă” primește un buget total de 150.435.295 euro (din care 127.870.001,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și este alocat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate).

Aici intră celelate categorii de beneficiari (tineri de cel puțin 30 de ani dar sub 35 de ani, plus șomeri, persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați).

Dar regiunea București-Ilfov este exclusă de la finanțare pentru aceste categorii de beneficiari.

„În cadrul componentei specifice pilonului II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile, în conformitate cu prevederile Programului Educație și Ocupare 2021 -2027, care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate” – prevede proiectul de OUG.

În cadrul pilonului II, se finanțează un număr estimat de 2.500 de firme înființate de beneficiari.

Cursuri de formare profesională Startup Nation 2024

Pentru a putea obține granturile de 50.000 EUR, să de facă patroni, potențialii beneficiari ai programului Startup Nation 2024 vor trebui să treacă prin cursuri de formare profesională finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaștere națională, în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale, derulate în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Pentru organizarea acestor cursuri, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va încheia contracte de formare profesională cu furnizorii autorizați de cursuri de antreprenoriat, în baza unui proces transparent de selecție, astfel:

  • MEAT va publica anunț de selecție pe site-ul instituției, care va cuprinde condițiile minime de selecție ale furnizorilor de formare profesională;
  • comisia de selecție, desemnată prin ordin la ministrului economiei antreprenoriatului și turismului, va verifica respectarea tuturor criteriilor de selecție și va selecta toți furnizorii care îndeplinesc condițiile minime de selecție;
  • în baza rezultatului selecției, MEAT va încheia contracte de formare profesională și va afișa pe site-ul instituției lista tuturor furnizorilor selectați;
  • persoanele fizice, din grupul țintă, vor selecta furnizorul de formare,
  • furnizorii vor organiza cursurile de formare profesională și vor transmite toată documentația aferentă conform procedurii de implementare a programului;
  • după validarea documentației aferente fiecărui absolvent din grupul țintă, MEAT va proceda la plata către furnizorii de formare a contravalorii cursurilor, în sumă de  24,81 lei/ora pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei / oră aferentă formării și 5 lei/oră subvenție. Plata contravalorii cursurilor de formare este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • După validarea documentației fiecărui absolvent din grupul țintă, furnizorii de cursuri vor proceda la plata către fiecare absolvent a subvenției de participare la curs, în sumă de 5 lei/oră/absolvent și vor pune la dispoziția MEAT documentația completă conform legislației programului.

Condiții de eligibilitate a firmelor Startup Nation 2024

Pentru a putea primi granturile de max. 50.000 EUR fiecare, firmele care vor fi înființate de beneficiarii admiși în programul Startup Nation 2024 vor trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, printre care:

  1. Sunt înființate de către persoane din grupul țintă eligibil care participă la activitățile Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024;
  2. Sunt înregistrate conform Legii societăților nr. 31/1990 sau în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011.
  3. Se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (max. 249 de salariaţi, cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau active totale care nu depăşesc 43 milioane euro).
  4. Au sediul social și implementează afacerea în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana fizică eligibilă în cadrul programului;
  5. Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea și ocupate locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare. În cadrul fiecărei firme se vor vrea cel puțin 2 locuri de muncă (estimativ).
  6. Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii, sub sancțiunea neacordării sau recuperării ajutorului de minimis acordat.

Băncile vor fi atrase ca parteneri în programul de finanțare Startup Nation 2024

Și în ediția a patra a programului Startup Nation va fi nevoie de implicarea băncilor din piață.

În vederea plății ajutorului de minimis, Ministerul Economiei transferă disponibilul în contul băncilor partenere. Băncile, pe seama convenţiilor bancare, efectuează plăţile în conturile bancare deschise de beneficiarii finali ai ajutorului de minimis.

Ministerul Economiei va încheia acte adiționale la convenţiile de colaborare cu instituțiile de credit  partenere în vederea implementării programului.

Care este presiunea corectă pentru cauciucurile maşinii tale? Mulți greșesc la vulcanizări

Care este presiunea corectă pentru cauciucurile maşinii tale? Mulți români greșesc la vulcanizări

Efectele unei presiuni incorecte

  1. Efectele unei presiuni incorecte
  2. Verificarea presiunii corecte
  3. Alegerea anvelopelor potrivite
  4. Măsurarea presiunii la rece
  5. Situații speciale de verificare a presiunii
  6. Greșelile frecvente ale șoferilor

Presiunea corectă a cauciucurilor este un factor esențial pentru performanța vehiculului și siguranța pasagerilor. Când presiunea anvelopelor este la nivelul optim, mașina funcționează eficient, iar riscul de accidente este redus. Totuși, mulți șoferi români fac greșeli la vulcanizare, bazându-se exclusiv pe recomandările specialiștilor, fără a verifica personal presiunea necesară pentru anvelopele lor.

Atât presiunea excesivă, cât și cea prea scăzută a anvelopelor pot avea consecințe grave:

Presiunea excesivă

  • Uzură neuniformă: Anvelopele umflate prea mult vor avea o uzură mai rapidă în partea centrală a benzii de rulare.
  • Aderență redusă: Contactul dintre cauciuc și suprafața drumului este diminuat, ceea ce duce la o aderență redusă și, implicit, la o manevrabilitate mai scăzută.
  • Risc de explozie: În condiții extreme, presiunea excesivă poate provoca explozia anvelopei, mai ales la viteze mari.

Presiunea prea mică

  • Supraîncălzirea cauciucurilor: Anvelopele umflate insuficient se vor încălzi mai rapid, crescând riscul de defectare.
  • Uzură prematură: Marginile exterioare ale benzii de rulare se vor uza mai rapid.
  • Pierderea controlului: Presiunea scăzută afectează stabilitatea vehiculului, în special în timpul frânării bruște sau în viraje rapide.

Verificarea presiunii corecte

Mulți șoferi consideră că presiunea standard pentru toate vehiculele este de 2,2 atmosfere, dar această valoare nu este universal valabilă. Fiecare vehicul are specificată presiunea corectă pentru anvelope pe stâlpul de la portieră sau pe capacul de la rezervor. Respectarea acestor indicații este crucială pentru a asigura funcționarea optimă a vehiculului.

Alegerea anvelopelor potrivite

Pentru a menține presiunea corectă, trebuie să alegem anvelopele adecvate pentru tipul de mașină. Anvelopele sunt proiectate specific pentru fiecare tip de vehicul, ținând cont de greutate și comportamentul la viraj. Titi Aur, expert auto, subliniază importanța alegerii anvelopelor potrivite: „Avem unul, două, trei modele de anvelope pentru o maşină, recomandate de producător. Când mergem la vulcanizare şi ni se spune că ni se dau nişte anvelope mai bune, nu e în regulă. Toţi spun că ne dau mai bun şi mai ieftin, dar asta nu există! Şi când asta ţine de siguranţa mea” a declarat Titi Aur, conform DCNews.

Măsurarea presiunii la rece

Specialiștii recomandă verificarea presiunii anvelopelor la rece, înainte de a porni la drum. Măsurarea presiunii la cald poate fi inexactă, deoarece anvelopele se încălzesc în mers și presiunea crește. Verificarea regulată, cel puțin o dată pe lună, este esențială pentru a preveni incidentele neplăcute.

Situații speciale de verificare a presiunii

Există anumite situații în care verificarea presiunii anvelopelor devine și mai importantă:

  • După schimbarea cauciucurilor: Înlocuirea anvelopelor necesită întotdeauna o verificare a presiunii pentru a asigura valorile corecte.
  • După trecerea peste obstacole mari: Loviturile puternice pot afecta integritatea anvelopei și presiunea din interior.
  • După staționarea îndelungată: Dacă mașina a fost parcată pentru o perioadă lungă de timp, presiunea anvelopelor poate scădea.

Greșelile frecvente ale șoferilor

Mulți șoferi români se bazează exclusiv pe specialiștii de la vulcanizare pentru a determina presiunea corectă a anvelopelor, dar acest lucru nu este suficient. Presiunea trebuie verificată personal, conform indicațiilor producătorului vehiculului. Neglijarea acestei responsabilități poate duce la probleme grave de siguranță.

Presiunea corectă a anvelopelor nu doar că îmbunătățește performanța mașinii, dar contribuie și la siguranța pasagerilor. Șoferii trebuie să fie conștienți de importanța acestei măsuri și să verifice regulat presiunea anvelopelor, evitând astfel greșelile comune făcute la vulcanizare. Doar astfel putem asigura un drum sigur și confortabil pentru noi și pasagerii noștri.

Esports Kings: peste 7000 de jucători sunt așteptați la a doua ediție a celui mai mare circuit de eSports organizat în România

Esports Kings: peste 7000 de jucători sunt așteptați la a doua ediție a celui mai mare circuit de eSports organizat în România

Foto: Esports Kings

A doua ediție a Esports Kings, turneul de eSports dedicat pasionaților de jocuri video, va debuta la Ploiești, pe data de 23 mai la Ploiești Shopping City.

Competiția are loc în 7 centre comerciale din portofoliul NEPI Rockcastle, timp de o lună. Sute de echipe și peste 7000 de jucători din toată țara sunt așteptați să participe la turneele de League of Legends și Counter-Strike 2 cu premii totale în valoare de 15.000 de euro. Fanii pasionați ai celor două jocuri celebre își pot crea echipe și se pot înscrie în turnee pe www.esportskings.ro.

Echipele câștigătoare ale turneelor se vor întâlni în marea finală, care va avea loc la Mega Mall București, pe 27 și 28 iunie 2024.

Programul complet al circuitului din toată țara:

  • 23 mai – Ploiești,  Ploiești Shopping City, ora 17:00
  • 26 mai – Râmnicu Vâlcea, Shopping City Râmnicu Vâlcea, ora 12:00
  • 30 mai – Brăila, Brăila Mall, ora 12:00
  • 9 iunie – Timișoara, Shopping City Timișoara, ora 12:00
  • 15 iunie – Constanța, City Park Constanța, ora 12:00
  • 22 iunie –  Craiova, Promenada Craiova, ora 12:00
  • 27-28 iunie – București, Mega Mall București

Anul trecut am fost luați prin surprindere de succesul pe care l-a avut prima ediție de Esports Kings. Peste 8000 de vizitatori ai centrelor noastre comerciale au asistat la turnee, dintre care peste 6000 au fost jucătorii care au concurat pentru premiile puse în joc. Recordul de prezență l-a deținut Brăila Mall, unde peste 3000 de oameni au venit să se întâlnească cu streamerii lor preferați și să-și susțină echipele preferate. Așa cum am promis la prima ediție, evenimentul se întoarce și în acest an și ne așteptăm ca la turnee să se înscrie peste 7000 de jucători, care să transforme încă o dată mall-urile în niste hub-uri de jocuri video si eSports.

– Roxana Baias, Group Head of Marketing în cadrul NEPI Rockcastle

Mai mult, în cadrul Esports Kings, jucătorii și publicul se vor putea întâlni cu unii din cei mai iubiți streameri de gaming din România precum Theo Zeciu, Jaxi, Imogen, xSlayder, iSilent și zaSami, care vor oferi sesiuni de poze și autografe.

Programul streamerilor:

  • 23 mai – Ploiești, Ploiești Shopping City: Jaxi, Imogen, xSlayder
  • 26 mai – Râmnicu Vâlcea, Shopping City Râmnicu Vâlcea: Jaxi, iSilent, zaSami
  • 30 mai – Brăila, Brăila Mall: Theo Zeciu, Jaxi, iSilent, Imogen
  • 9 iunie – Timișoara, Shopping City Timișoara: Theo Zeciu, Jaxi, iSilent, Imogen
  • 15 iunie – Constanța, City Park Constanța: iSilent, Imogen, zaSami
  • 22 iunie – Craiova, Promenada Craiova: iSilent, Imogen, Theo Zeciu
  • 27-28 iunie – București, Mega Mall București: Theo Zeciu, Jaxi, iSilent, Imogen

În 2023, la prima ediție Esports Kings, 390 de echipe au participat în competițiile aferente unor jocuri precum Counter-Strike: Global Offensive și League of Legends, totalizând 68 de ore de joc, iar peste 6000 de utilizatori s-au înregistrat la turneu.

Esports Kings
Foto: Esports Kings

Ai grijă ce publici pe Instagram: Meta îți folosește fotografiile pentru a antrena inteligența artificială

Ai grijă ce publici pe Instagram: Meta îți folosește fotografiile pentru a antrena inteligența artificială

În timpul unui interviu la Summitul Tech al Bloomberg de săptămâna trecută, directorul de produs al Meta, Chris Cox, a declarat că Instagram și Facebook au un avantaj în domeniul AI datorită tuturor fotografiilor publice disponibile.

Chiar dacă Meta nu este un jucător important pe piața generatorului de imagini AI, compania continuă să-și construiască modelul text-to-image numit Emu și, având în vedere că alte companii se luptă să găsească date de antrenament pentru a ține pasul cu cerințele AI, Cox consideră că Meta are un avantaj.

Fotografii au puține opțiuni

Pentru mulți fotografi, Instagram este cea mai importantă platformă de social media. Sentimente de neîncredere și indignare față de modul în care au fost construiți generatorii de imagini AI sunt resimțite acut în comunitatea creativă, deci acest lucru poate fi ceva de tipul unei dileme pentru creatori.

Cox spune că Meta nu se antrenează cu fotografii din conturi private, dar, în general, fotografilor le sunt necesare conturi publice pentru a-și face cunoscută munca și numele în lume. Este un instrument de marketing foarte important.

Ce se întâmplă pe Instagram

„Ceea ce este cel mai deranjant în legătură cu faptul că auzim că Instagram recoltează și exploatează comercial sute de mii de lucrări originale ale fotografilor profesioniști pentru programul lor GenAI Imagine with Meta AI este că nu par deloc deranjați de impactul pe care îl are asupra comunității de fotografi și creatori de imagini care i-au ajutat să-și construiască imperiul de social media vizual”, a declarat Isabelle Doran de la Asociația Fotografilor din Marea Britanie.

„Pare că lucrările creative ale fotografilor sunt pur și simplu acolo pentru a fi luate, indiferent de repercusiunile asupra comunității, și pare pur și simplu a fi avarie corporativă.

Împreună cu Stable Diffusion, Midjourney, DALL-E și ImageFX, aceste programe text-to-image concurează acum activ cu fotografiile profesionale, furând ani de muncă ai fotografilor și echipele cu care lucrează, cultivând abilități și talent și investindu-și sufletele creative în lucrările lor”, a mai spus aceasta.