Cum trimiți poze HD pe WhatsApp: Funcția secretă de care trebuie să profiți

Cum trimiți poze HD pe WhatsApp: Funcția secretă de care trebuie să profiți

Cu peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume, WhatsApp este cel mai popular serviciu de mesagerie mobilă din lume – dar mulți utilizatori nu reușesc să profite de funcțiile ascunse ale aplicației.

WhatsApp a fost lansat în 2009 și a fost cumpărat de Meta (cunoscut pe atunci sub numele de Facebook) pentru 19 miliarde de dolari în 2014, dar aplicația continuă să adauge noi funcții.

De exemplu, capacitatea de a utiliza WhatsApp pe mai multe telefoane a fost adăugată în aprilie 2023, ca răspuns la cererea utilizatorilor, iar fotografiile HD au fost adăugate în august 2023.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune instrumente și setări noi de la WhatsApp, cu care este posibil să nu fiți familiarizat – de la sfaturi pentru creșterea confidențialității la funcții precum partajarea ecranului

Dezavantajul WhatsApp ca modalitate de a partaja fișiere a fost întotdeauna că imaginile tale au ajuns comprimate, făcându-le să arate mai rău – dar totul s-a schimbat în acest an.

Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, a prezentat o nouă funcție de fotografii HD pe contul său de Facebook, iar aceasta este acum live atât pe Android, cât și pe iOS.

Zuckerberg a spus: „Acum puteți trimite fotografii în HD pe Whatsapp!”

Poți utiliza funcția atât cu fotografii noi, cât și cu cele existente.

Cum trimiți poze HD

Practic tot ce trebuie să faci este să urmezi acești pași:

  1. Deschizi aplicația
  2. Intri in conversația în care vrei să trimiți poza.
  3. Apoi, apeși butonul plus din stânga jos
  4. Selectezi biblioteca de poze
  5. Alegi poza pe care vrei să o trimiți
  6. Înainte să trimiți poza trebuie să apeși pe butonul HD din partea superioara a ecranului
  7. Selectează calitate HD
  8. Acum poza se va trimite în format HD

Imaginea ta va ajunge la o rezoluție de 3072×4080, comparativ cu 1536×2040 comprimat anterior utilizat de WhatsApp.

Nu este perfect, deoarece fotografiile sunt încă comprimate, dar sunt mult mai hi-res ca înainte.

Internetul, asociat cu bunăstarea și fericirea: Ce au descoperit cercetătorii

Internetul, asociat cu bunăstarea și fericirea: Ce au descoperit cercetătorii

Impactul pozitiv al internetului

Un nou studiu realizat de Oxford Internet Institute (OII) pe baza datelor din 168 de țări sugerează că accesul și utilizarea internetului sunt asociate în mod constant cu o stare de bine pozitivă.

Conform informațiilor furnizate de BBC, cercetarea indică faptul că, în multe părți ale lumii, accesul la internet este corelat cu niveluri mai mari de satisfacție în viață și de bunăstare socială.

Într-o epocă în care îngrijorările privind efectele nocive ale internetului sunt din ce în ce mai frecvente, studiul OII aduce o perspectivă proaspătă asupra legăturii dintre utilizarea internetului și starea de bine. Profesorul Andrew Przybylski de la Universitatea Oxford, conducătorul cercetării, subliniază importanța adoptării unui abordări bazate pe date în dezbaterea despre reglementarea internetului.

Potrivit profesorului Przybylski, acest studiu nu doar contestă convingerile populare, ci aduce și argumente solide în favoarea beneficiilor generale ale prezenței online.

În ciuda îngrijorărilor legate de efectele negative ale internetului, cercetarea subliniază necesitatea unei perspective echilibrate și a unei analize atente a datelor disponibile.

Studiul OII a analizat datele colectate între 2006 și 2021 de la două milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv din regiuni precum America Latină, Asia și Africa. Cercetătorii au investigat opt indicatori de bunăstare, inclusiv satisfacția în viață, experiențele zilnice pozitive și negative și bunăstarea în comunitate.

Rezultatele indică o asociere pozitivă semnificativă între conectivitatea la internet și starea de bine în 85% din cazuri. Totuși, 5% dintre asocierile observate între utilizarea internetului și bunăstarea comunității au fost negative, în special în rândul femeilor tinere cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Abordarea necesară pentru o discuție echilibrată

Este important să se înțeleagă că acest studiu nu a analizat exclusiv rețelele de socializare, care sunt adesea punctul central al dezbaterilor privind siguranța online.

Dr. Ruth Plackett de la University College London subliniază necesitatea unei abordări mai nuanțate în discuțiile despre utilizarea internetului, luând în considerare atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative.

Cum trimiți locația ta unui prieten pe WhatsApp sau îți găsești mașina în parcare

whatsapp sharing button
Cum trimiți locația ta unui prieten pe WhatsApp sau îți găsești mașina în parcare

Cu peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume, WhatsApp este cel mai popular serviciu de mesagerie mobilă din lume.

Cu toate acestea, nu toată lumea știe cât de puternică și de ajutor poate să fie aplicația.

WhatsApp a fost lansat în 2009 și a fost cumpărat de Meta (cunoscut pe atunci sub numele de Facebook) pentru 19 miliarde de dolari în 2014, dar aplicația continuă să adauge noi funcții.

Mulți utilizatori nu reușesc să profite de funcțiile ascunse ale aplicației, cum ar fi să-ți trimiți tu ție diverse chestii pentru a nu le uita. Un exemplu ar fi locul unde ai parcat mașina.

Este suficient să-ți trimiți tu ție un mesaj cu locația mașinii și ai rezolvat cazul. Este ca și cum îi trimiți unui prieten adresa de la tine de acasă când vine în vizită, dar tu te afli în mijlocul unei parcări imense și vrei să te asiguri că nu vei pierde prea mult timp căutându-ți mașina când mergi spre casă.

Acest lucru este foarte util și atunci când te întâlnești cu un prieten undeva și nu știi zona sau orașul respectiv. Partajarea live a locației îi permite contactului tău să vadă locația ta în timp real, astfel încât să te poată urmări.

Nu uita, ai posibilitatea de a îi vedea pe toți cei cărora le partajezi locația live deschizând Setări > Cont > Confidențialitate > Locație live.

Cum trimiți locația ta unui prieten pe WhatsApp

Practic tot ce trebuie să faci este să urmezi acești pași de mai jos:

  1. Deschizi aplicația
  2. Întâi trebuie să intri în aplicație
  3. Apoi, apeși butonul plus din stânga jos
  4. Selectezi butonul de locație
  5. De acolo ai posibilitatea să alegi partajarea locației exacte sau a unui punct din apropiere
  6. După aceea vei avea de ales cât timp vrei să dureze partajarea respectivă
  7. În altă ordine de idei, trebui reținut că ai oricând posibilitatea să întrerupi partajarea
  8. Apasă pe stop partajare și aceasta se va opri imediat

Dacă ai urmat pașii de mai sus nu o să ai probleme în a-ți partaja locația cu prietenii cu ajutorul WhatsApp.

Ce noutăți aduce iOS 17.5? Schimbări importante pentru utilizatori din UE

Ce noutăți aduce iOS 17.5? Schimbări importante pentru utilizatori din UE

Apple a lansat recent noua versiune a sistemului de operare iOS. Versiunea 17.5 introduce schimbări importante, în special pentru utilizatorii din Europa.

Noul iOS 17.5 oferă suport pentru distribuția de aplicații pe web în Uniunea Europeană, permițând dezvoltatorilor să-și ofere aplicațiile pentru descărcare direct pe site-urile lor web. Utilizatorii de ‌iPhone‌ pot descărca aplicații iOS de pe site-uri web acceptate fără a utiliza App Store, relatează MacRumors.

La fel ca în cazul versiunii iOS 17.4, actualizare care a adăugat magazinele alternative de aplicații, această funcționalitate este limitată la dispozitivele ‌iPhone‌ și poate fi utilizată numai în Uniunea Europeană.

Dezvoltatorii trebuie să fie membri ai programului pentru dezvoltatori Apple timp de doi ani sau mai mult și trebuie să aibă mai mult de un milion de instalări pe iOS în anul anterior pentru a oferi o aplicație pentru descărcare.

Alte schimbări introduse de Apple odată cu noul iOS 17.5

Toate aplicațiile descărcate de pe site-uri web pe iPhone-uri trebuie să se supună procesului de notarizare al Apple și, deși nu există niciun comision de plătit către Apple, compania percepe o taxă de tehnologie de bază de 0,50 euro. Disponibilă deocamdată doar pe iPhone, Apple va aduce această și pe tabletele iPad mai târziu în acest an.

De asemenea, iOS 17.5 adaugă suport pentru instrumente de urmărire third-party, o funcție la care Apple a lucrat încă de anul trecut. Apple și Google au dezvoltat o soluție multiplatformă pentru alertele de urmărire nedorite, iar iOS 17.5 va anunța utilizatorii ‌atunci când un instrument de urmărire third-party este în apropiere.

„Puteți dezactiva acest articol și să-l opriți din a partaja locația cu proprietarul. Pentru a face acest lucru, urmați instrucțiunile furnizate pe un site de către producătorul acestui articol”, se arată în update.

Apple spune că funcția Cross-Platform Tracking Detection a fost concepută pentru a furniza notificări utilizatorilor dacă un tracker Bluetooth compatibil pe care nu îl dețin se deplasează cu ei, indiferent de sistemul de operare cu care este asociat dispozitivul.

Pe lângă acestea, iOS 17.5 aduce și funcția Repair State ce permite utilizatorilor să trimită telefoanele în service fără să fie nevoiți să dezactiveze Find My și Activation Lock.

Booking.com devine noua țintă a Comisiei Europene

Booking.com devine noua țintă a Comisiei Europene

Foto: Booking.com

Odată cu intrarea în vigoare a legislației DMA (Digital Markets Act), autoritățile europene au definit o serie de criterii care califică anumite platforme sau servicii online drept „gatekeepers”, forțându-le să urmeze anumite reguli și să fie deschise către contraofertele concurenței.

Astfel, companii precum Apple sau Microsoft au fost vizate deja de această legislație, atât magazinul de aplicații App Store și browser-ul Safari (din partea celor de la Apple), cât și aplicația Teams (din partea Microsoft) fiind încadrate în această categorie de „gatekeepers”.

Apple deja a “deschis” App Store, aplicând politici mai relaxate pentru anumite aplicații, oferind utilizatorilor și posibilitatea de a instala magazine de aplicații alternative, iar dezvoltatorilor opțiunea de a-și publica aplicațiile direct pe propriile site-uri.

De asemenea, Microsoft a reacționat la acuzele autorităților europene prin eliminarea aplicației Teams din suita Microsoft 365 și din viitorul pachetul Office 2024.

Rămâne de văzut însă dacă aceste modificări vor fi de ajuns pentru a convinge Comisia Europeană, anumite surse apropiate de oficialii europeni afirmând că schimbările efectuate de ambele companii nu sunt suficiente pentru a satisface legislația DMA.

Căutările de pe Booking.com nu ar lista opțiunile avantajoase pentru clienți

Conform unei relatări a celor de la Bloomberg, cea mai noua adăugire de pe lista platformelor online definite drept “gatekeepers” este Booking.com, popularul site folosit (inclusiv de români) pentru a căuta și rezerva locuri de cazare pe întregul glob.

Booking.com ar fi acuzat de autoritățile europene că nu prezintă rezultatele unei căutări în avantajul clientului, ci prioritizează unitățile de cazare de pe urma cărora ar câștiga un comision mai mare pentru companie.

X a câștigat prima luptă, dar războiul continuă

Nici rețeaua de socializare X, fosta Twitter, nu a scăpat de analiza Comisiei Europene. X a reprezentat subiectul unei investigații referitoare la divizia sa de vânzare de publicitate, care, conform acuzelor, ar fi operat în moduri anti-concurențiale. Totuși, autoritățile europene au ajuns la concluzia ca nu s-au încălcat regulamentele în acest caz.

Chiar și așa, X rămâne în vizorul CE, fiind operate analize pentru a determina dacă alte dintre serviciile asociate cu platforma de socializare condusă de Elon Musk încalcă normele DMA.

Sursa: 9to5Mac.com

Samsung ar urma să renunțe la una dintre camere pentru modelul Galaxy S25 Ultra. Ce alte modificări sunt pregătite. (video)

Samsung ar urma să renunțe la una dintre camere pentru modelul Galaxy S25 Ultra. Ce alte modificări sunt pregătite

Chiar dacă ne aflăm la o distanță destul de mare de viitoarea lansare a seriei Galaxy S25 de la Samsung, apar primele zvonuri legate de viitorul flagship al companiei sud-coreene: Samsung Galaxy S25 Ultra.

Conform unui leak publicat pe platforma X (fostul Twitter), S25 Ultra nu va mai include patru camere pe partea din spate a telefonului, ci numai trei.

“Victima” ar fi camera telephoto cu senzor de 10 MP, capabil de zoom optic 3x. În schimb, Samsung consideră ca senzorul principal de 200 MP ar fi mai potrivit pentru a realiza fotografiile cu zoom 3x, probabil prin procedura de crop de la o rezoluție mai mare.

Mai mult, această cameră principală ar urma să beneficieze de un senzor de aceeași mărime și cu aceeași rezoluție precum cel de pe S24 Ultra, dar cu abilitatea de a captura mai multă lumină.

În schimb, Samsung ar experimenta cu camera telephoto de tip periscop, fiind testată opțiunea de zoom variabil cu două preset-uri prestabilite: zoom optic între 4x și 5x, respectiv zoom optic între 6x și 7x.

Deși se pare că producătorul sud-coreean nu s-a decis în privința valorilor asociate acestor preset-uri, ar fi hotărât să ofere două astfel de poziții.

Rămâne de văzut dacă aceste zvonuri se vor adeveri. Până atunci însă, seria Galaxy S24 se bucură de succes, ajutându-i pe cei de la Samsung să-și crească cota de piață în Statele Unite ale Americii, teritoriu ce favorizează încă soluțiile iPhone ale principalului concurent, Apple.

Sursa: Sperandio4Tech Twitter / X

Google anunță toate noutățile despre Android 15, AI-ul Gemini și noile dispozitive Pixel. Urmăriți în direct Google IO 2024

Google anunță toate noutățile despre Android 15, AI-ul Gemini și noile dispozitive Pixel. Urmăriți în direct Google IO 2024

Foto: Google

ediția 2024 a conferinței anuale I/O susținute de Google.

Chiar dacă Google s-a grăbit și a anunțat oficial Pixel 8a înainte de I/O 2024, ne așteptăm ca gigantul tech să prezinte și alte gadget-uri noi în cadrul acestui eveniment, cum ar fi viitorul telefon pliabil din familia Google Pixel, precum și a treia generație de smartwatch-uri Pixel Watch.

Iar aceste dispozitive vor avea nevoie de sisteme de operare pe baza cărora să ruleze, deci Google I/O 2024 ar trebui să ofere informații detaliate despre Android 15, următoarea versiune majoră a popularului sistem de operare pentru smartphone-uri, precum și despre actualizările pregătite pentru WearOS.

Nu în ultimul rând, I/O 2024 ar trebui să aducă detalii noi despre Gemini, modelul de AI pregătit de Google atât pentru utilizarea online, de pe web, cât și pentru integrarea pe dispozitive precum telefoanele mobile.

Sursa: Google YouTube

Google anunță o nouă funcție AI activată de cameră: De ce este revoluționară. (video)

Google anunță o nouă funcție AI activată de cameră: De ce este revoluționară

Google își provoacă utilizatorii cu o nouă funcție AI intrigantă cu o zi înainte de conferința sa pentru dezvoltatori, I/O.

Astfel, compania a distribuit un scurt video pe X, fost Twitter, care pare să arate o nouă funcție AI activată de cameră, capabilă să recunoască ce se află în cadru în timp real.

Ce anunță Google

Videoclipul, etichetat drept un „prototip”, arată ceea ce pare a fi un dispozitiv Pixel cu camera deschisă, vizualizând scena de deschidere a conferinței I/O. Persoana care ține camera întreabă: „Hei, ce crezi că se întâmplă aici?”.

One more day until #GoogleIO! We’re feeling 🤩. See you tomorrow for the latest news about AI, Search and more. pic.twitter.com/QiS1G8GBf9

— Google (@Google) May 13, 2024

O voce răspunde că „se pare că oamenii se pregătesc pentru un eveniment mare, poate o conferință sau o prezentare”.

Ce poate să facă această cameră cu AI

Această funcție este, de asemenea, capabilă să identifice literele „IO” ca fiind legate de conferința pentru dezvoltatori a Google și menționează „noi progrese în inteligența artificială”.

Pe măsură ce cele două voci schimbă câteva cuvinte, apare o transcriere text pe ecran. Nu este clar exact care este funcția, deși are unele similarități cu Google Lens, funcția de căutare activată de cameră a companiei.

Ceea ce este arătat în videoclipul de prezentare pare totuși să funcționeze în timp real și să răspundă comenzilor vocale la fel ca AI-ul multimodal din ochelarii inteligenți Meta.

Faptul că demonstrația este prezentată pe un dispozitiv Pixel este de asemenea intrigant, deoarece Google adesea lansează noi funcții activate de AI pe linia sa Pixel în primul rând.

Deși este destul de neobișnuit pentru Google să prezinte unul dintre anunțurile sale atât de curând înainte de marele său discurs, nu este probabil o coincidență că gigantul a lansat videoclipul chiar în timp ce OpenAI prezenta capacități similare cu noul său model GPT-4o în timpul unui eveniment live.

Oricare ar fi noutățile pe care Google le are pregătite, nu mai avem mult de așteptat pentru a afla toate detaliile. Google I/O începe azi, pe 14 mai, așa că fanii trebuie să fie atenți la eveniment.

S-a lansat primul model dedicat limbii române pentru AI-uri de tip ChatGPT

S-a lansează primul model dedicat limbii române pentru AI-uri de tip ChatGPT

Foto: OpenLLM.ro

O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea unor unelte și platforme AI.

Modelul este „open source”, deci va putea fi accesat și folosit de oricine dorește să construiască instrumente bazate pe inteligența artificială. Odată cu publicarea acestui LLM, inițiatorii proiectului lansează și comunitatea OpenLLM-Ro, care dorește să-i aducă împreună pe toți cei care vor să contribuie în diverse forme la dezvoltarea tehnologiilor AI pentru limba română. Ambele proiecte sunt inițiate și derulate de către Politehnica București, Universitatea din București și Institutul de Logica și Știința Datelor, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale.

Deși este o tehnologie la care avem acces la scară largă de doar câțiva ani, mulți dintre noi am interacționat deja de foarte multe ori cu roboți conversaționali, precum ChatGPT (produs de OpenAI), Copilot (dezvoltat de Microsoft), Gemini (dezvoltat de Google) etc. Însă, pentru limba română rezultatele sunt uneori imprecise, pentru că modelele pe care sunt instruite nu au fost expuse multor surse românești de date. Totodată, aceste genuri de unelte nu pot fi folosite în companii, deoarece accesul direct poate fi restricționat din rațiuni de securitate și confidențialitate. O soluție în aceste situații este implementarea unui model local aflat în infrastructura companiei. Aceste modele publice care pot fi folosite local sunt în general, însă, antrenate pe limba engleză sau folosind un număr redus de documente în limbile cu circulație mai scăzută.

Modelul românesc lansat astăzi este adaptarea unui LLM public dezvoltat în principal pentru limba engleză. Însă acesta a fost expus la câteva milioane de documente în limba română, pentru a înțelege mai bine semnificația cuvintelor. Acest lucru e esențial pentru performanța unor astfel de modele în situații unde exprimarea solicitării sau a întrebării introduse de utilizator, cât și a răspunsului trebuie să fie în limba română. Începând din a doua parte a anului 2023, la dezvoltarea și instruirea acestui LLM a lucrat o echipă de cercetători de la Politehnica București, Universitatea din București și Institutul de Logica și Știința Datelor. Partenerii academici au contribuit cu cercetători care au lucrat pro-bono și, în plus, Politehnica București a pus la dispoziție și puterea de calcul necesară antrenării modelului.

Câteva dintre exemplele de utilizare ale modelului românesc sunt: căutarea de informații în baza de cunoștințe a unei organizații, cu ghiduri și proceduri de lucru, sau roboți conversaționali pentru clienții companiilor sau ai instituțiilor care să îi ghideze în parcurgerea pașilor necesari pentru utilizarea unui produs sau serviciu. În ambele cazuri, angajații și/sau clienții economisesc timp în accesarea informației, beneficiind în multe situații și de îmbunătățirea calității acesteia.

– Alin Ștefănescu, directorul Departamentului de Informatică din cadrul Universității din București și vicepreședintele Institutului de Logică și Știința Datelor

Efortul de specializare a unui model dedicat unei limbi este frecvent coordonat de către comunitatea academică asociată limbii respective, exemple recente fiind din țări precum Franța, Germania, Spania, Finlanda, Bulgaria. Resursele necesare sunt însă considerabile atât din punct de vedere al infrastructurii tehnice necesare (de exemplu, hardware dedicat, precum plăci grafice de mare putere) cât și în ce privește cercetătorii și programatorii experimentați. Este deci nevoie de o susținere pe scară largă și pe termen mediu și lung din partea multor actori-cheie ai societății: mediul economic, cel academic și nu în ultimul rând mediul guvernamental, prin programele dedicate dezvoltării tehnologiilor de Inteligență Artificială.

De aceea, dezvoltatorii acestui model lansează în același timp și comunitatea OpenLLM.ro. Aceasta își propune să încurajeze interacțiunea între diverși actori sau facilitatori ce doresc să contribuie la dezvoltarea acestei tehnologii pentru limba română și lansarea unor modele specializate pentru anumite domenii. Inițierea acestui dialog într-un mediu „open source” va accelera crearea unor modele mai performante, implementate în companiile sau instituțiile românești, ceea ce va rezulta într-un plus de productivitate per ansamblu a întregii societăți.

Sperăm ca lansarea acestui model să fie doar începutul unui efort de lungă durată din care să rezulte LLM-uri mai bune pentru limba română. Deja am descoperit o metodă pe care vrem să o aplicăm altor modele lansate recent (Llama-3 și Mistral) și care au performanțe în general mai bune ca cel de la care am pornit (Llama-2). Totuși, pentru a avea modele performante pentru limba română avem nevoie de 2 tipuri de resurse: colecții de date mari și curatoriate, de calitate bună, precum și resurse hardware (în special GPU-uri pentru antrenarea modelelor). Sperăm ca atât entitățile private, cât și cele publice să înțeleagă importanța dezvoltării modelelor mari de limbaj și multimodale (text-imagini) pentru limba română. Pe toți îi așteptăm să ni se alăture în cadrul inițiativei OpenLLM-Ro și a proiectelor de cercetare care o vor sprijini.

– Traian Rebedea, conferențiar la Politehnica București și cercetător principal la NVIDIA, unul dintre coordonatorii tehnici ai inițiativei OpenLLM-Ro

Raportul tehnic poate fi găsit aici: https://arxiv.org/abs/2405.07703

Modelul LLM poate fi descărcat de pe platforma Hugging Face: https://huggingface.co/OpenLLM-Ro

Codul asociat modelului poate fi descărcat de pe GitHub: https://github.com/OpenLLM-Ro

Alte detalii despre proiect: https://ilds.ro/llm-for-romanian