Huawei Pura 70 Ultra este noul rege al fotografiei pe mobil

Huawei Pura 70 Ultra este noul rege al fotografiei pe mobil

Noul Huawei Pura 70 Ultra, recent anunțat și pentru piața din România, s-a clasat pe primul loc în topul DXOMARK la capitolul camere foto, cu un scor de 163 de puncte.

Huawei Pura 70 Ultra folosește un sistem avansat de camere și respectă tradiția smartphone-urilor Huawei din seria P, care au pus accent pe abilitățile de fotografie. Astfel, noul Huawei Pura 70 Ultra folosește 3 senzori pe spate. Camera principală folosește un senzor wide de 25 mm și 50 MP, cu stabilizare optică și lentilă retractabilă.

Apoi avem senzorul telephoto de 50 MP și stabilizare optică. Nu în ultimul rând, există o lentilă ultrawide de 40 MP. Telefonul poate filma până la rezoluția 4K HDR, cu stabilizare optică. Pentru camera selfie este folosit un senzor ultrawide de 13 MP.

Huawei Pura 70 Ultra ajunge rapid pe primul loc în topul DXOMARK

În urma unei testări aprofundate, renumitul laborator de tehnologie DXOMARK a plasat telefonul Huawei Pura 70 Ultra pe primul loc al topului, cu un rating de 163 de puncte.

Aspecte pozitive:

  • Expunere și contrast frumos echilibrate în toate condițiile de lumină; randare remarcabilă atunci când este vizualizată pe afișajul HDR;
  • Culori foarte frumoase atunci când sunt vizualizate pe afișajul HDR;
  • Focalizare automată rapidă și precisă, stabilizare video bună;
  • Diafragma variabilă permite o adâncime optimizată a câmpului în fiecare scenă;
  • Comportament foarte bun textură/zgomot în majoritatea condițiilor și în toate setările de zoom;
  • Încețoșare naturală în modul bokeh, gradient neted și izolare precisă a subiectului;
  • Fotografiile tele macro de 3,5x la f/2.1 oferă o perspectivă frumoasă și o claritate bună.

Aspecte negative:

  • Zgomot local în videoclipuri;
  • Ghosting în fotografii cu subiecte în mișcare, chiar și în lumină puternică;
  • Cuantificare ocazională a culorilor, mai ales în condiții de lumină scăzută;
  • Texturi nenaturale ocazionale la fotografii cu lumină scăzută și nocturne;
  • O redare nefirească în fotografiile cu zoom tele.

Așa cum se întâmplă cu multe alte telefoane care se descurcă foarte bine la capitolul fotografii, calitatea video are puțin de suferit. Dar dacă sunteți pasionați de fotografie, Huawei Pura 70 Ultra ar putea fi unul dintre cele mai bune smartphone-uri pentru asta.

Autoritățile americane revocă licențele Intel și Qualcomm de a livra cipuri către Huawei

Autoritățile americane revocă licențele Intel și Qualcomm de a livra cipuri către Huawei

Conform mai multor surse, colegii de la Yahoo! Finance relatează ca autoritățile Statelor Unite ale Americii au revocat licențele oferite companiilor Intel și Qualcomm de a livra cipuri pentru laptop-uri și dispozitive mobile către Huawei Technologies.

Licențele ar fi fost revocate chiar de marți, 7 mai 2024, Departamentul de Comerț al SUA confirmând că a revocat unele licențe, fără a menționa însă companiile afectate. Momentan, niciuna dintre cele trei companii implicate – Intel, Qualcomm și Huawei – nu a făcut vreun comentariu oficial în acest sens.

Decizia ar fi venit după ce Huawei a lansat, luna trecută, primul laptop din portofoliul companiei capabil de executarea de sarcini bazate pe AI – MateBook X Pro –, bazat pe noul procesor Core Ultra 9 de la Intel. Lansarea acestui laptop a atras atenția congresmanilor republicani, care au acuzat Departamentul de Comerț că ar fi dat undă verde celor de la Intel pentru vânzarea acestor cipuri către Huawei. Aceștia ar fi cerut administrației Biden să ia măsuri și mai dure împotriva companiei chineze.

Această decizie va sprijini securitatea națională a Statelor Unite, va proteja ingeniozitatea americană și va diminua abilitatea Chinei comuniste de a-și dezvolta tehnologiile.

– Elise Stefanik, membră a Congresului SUA din partea partidului republican

Noile interdicții ar putea afecta Huawei, compania chinezească bazându-se pe Intel pentru a oferi procesoare pentru laptopurile sale. În ultima vreme, Intel s-a confruntat cu o cerere scăzută pentru cipurile sale tradiționale dedicate centrelor de date și PC-urilor. Luna trecută, compania a pierdut 11 miliarde din valoarea sa la bursă după ce a estimat venituri și profit sub previziunile pieței.

Încă din 2019, cei de la Huawei au fost plasați pe lista neagră a Statelor Unite, companiile americane având nevoie de licențe speciale pentru a putea livra componente tehnologice către aceștia.

O astfel de licență a fost acordată de administrația Trump pentru Intel, în 2020, fabricantul de procesoare primind astfel dreptul de a-și livra cipurile către Huawei.

De asemenea, în 2020, Qualcomm a primit acordul de la livra cipuri mai vechi, restricționate la tehnologia 4G, către Huawei. Totuși, Qualcomm a afirmat că nu se așteaptă să mai primească venituri pentru cipuri din partea Huawei după terminarea acestui an.

Chiar și în aceste condiții, Qualcomm încă își licențiază portofoliul de tehnologii 5G către Huawei, chinezii fiind astfel capabili să pună bazele unui cip 5G, realizat de divizia sa HiSilicon, care, după spusele analiștilor, încalcă sancțiunile impuse de autoritățile SUA.

Qualcomm a afirmat că acordul de licențiere a brevetelor către Huawei va expira în anul fiscal 2025, însă deja au fost pornite negocieri pentru a-l prelungi.

Conform opozanților Huawei, aceste licențe și acorduri au contribuit la creșterea din ultimii ani a companiei chineze, care a revenit atât cu cipuri competitive pentru telefoanele lor mobile, cât și grație unor noi componente dedicate mașinilor inteligente electrice de fabricație chinezească.

Sursa: Yahoo! Finance

TikTok va marca videoclipurile create cu inteligența artificială

TikTok va marca videoclipurile create cu inteligența artificială

TikTok va începe să marcheze automat videoclipurile create cu ajutorul inteligenței artificiale.

TikTok va începe să eticheteze automat conținutul generat de AI care a fost realizat pe alte platforme. Odată cu această modificare, dacă un creator postează conținut care a fost creat cu un serviciu precum DALL·E 3 de la OpenAI, va avea automat atașată o etichetă „AI-generated” pentru a-i anunța pe utilizatori că a fost creat cu inteligența artificială, relatează Tech Crunch.

Platforma de social medie face acest lucru prin implementarea Content Credentials, o tehnologie de la Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), care a fost co-fondată de Microsoft și Adobe. Acreditările de conținut atașează metadate specifice, pe care TikTok le poate folosi apoi pentru a recunoaște și a eticheta instantaneu conținutul generat de AI.

TikTok va eticheta clipurile create cu ajutorul AI

Deși TikTok etichetează deja conținutul care a fost realizat cu efecte TikTok AI, platforma va eticheta acum și conținutul care a fost creat pe alte platforme care au implementat acreditări de conținut, cum ar fi DALL·E 3 de la OpenAI și Bing Image Creator de la Microsoft. În timp ce Microsoft, Adobe și OpenAI au adoptat Content Credentials, Google s-a angajat să sprijine la rândul său acest lucru.

În lunile următoare, TikTok va începe, de asemenea, să folosească Content Credentials și pentru conținutul generat de AI creat pe platformă folosind efectele TikTok AI. Metadatele vor include detalii despre unde și cum a fost creat sau editat conținutul generat de inteligența artificială și vor rămâne atașate la conținut atunci când este descărcat.

Piața telefoanelor mobile inteligente din SUA este în scădere. Apple își menține primul loc, dar Samsung se apropie

Piața telefoanelor mobile inteligente din SUA este în scădere. Apple își menține primul loc, dar Samsung se apropie

Agenția de cercetare Counterpoint Research a analizat piața de telefoane mobile inteligente din Statele Unite ale Americii în primul trimestru al anului 2024.

Conform acestei analize, livrările totale de smartphone-uri au scăzut cu 8% față de perioada similară a anului trecut, fiind vorba despre cel de-al șaselea trimestru consecutiv în care se înregistrează rezultate mai scăzute decât în perioadele similare ale anilor trecuți.

Cota de piață a celor de la Apple a rămas însă neschimbată, cu 52% dintre vânzările totale de smartphone-uri din SUA. În schimb, Samsung și-a îmbunătățit situația, succesul de care s-a bucurat seria Galaxy S24 crescându-le sud-coreenilor cota de piață de la 27% la 31%.

SUA apple
Foto: Counterpoint Research

După spusele lui Jeff Fieldhack, Research Director pentru America de Nord în cadrul Counterpoint Research, americanii pur și simplu nu doresc încă să-și schimbe telefoanele cu unele mai noi.

Livrările au scăzut, în comparație cu primul trimestru din 2023, mai ales din cauza cantităților impresionante de iPhone 14 Pro și Pro Max livrate în acea perioadă, pe care seria iPhone 15 nu a reușit să le egaleze. Mai mult, sunt în scădere și livrările de telefoane bazate pe sistemul de operare Android cu prețul sub 300$.

Totuși, piața de telefoane de intrare în gamă continuă să se consolideze, lansările de produse noi fiind din ce în ce mai rare, pe măsură ce producătorii scapă de stocurile de terminale 4G (LTE) și le înlocuiesc cu modelele 5G. Însă costul suplimentar al conectivității 5G îi împiedică să ofere prețuri mai bune pentru a deveni competitivi.

Totuși agenția de cercetare Counterpoint pronostichează o revenire a pieței în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Atunci ar trebui ca lansările de noi modele cu funcții de AI generativ, precum viitoarea serie iPhone 16, să stimuleze și cererea, în tandem cu interesul specific apropierii sezonului cadourilor aferent sărbătorilor de iarnă.

Sursa: GSMArena.com

Spotul publicitar pentru noul iPad Pro stârnește reacții negative. Apple își cere scuze

Spotul publicitar pentru noul iPad Pro stârnește reacții negative. Apple își cere scuze

Foto: Apple

Surprinzător, spotul publicitar realizat de Apple pentru noul iPad Pro, difuzat la rândul său în cadrul evenimentului „Let Loose” de săptămâna aceasta, a stârnit o sumedenie de reacții negative pe platformele de socializare.

Reclama portretizează distrugerea mai multor instrumente dedicate creativității umane (cum ar fi aparatele de fotografiat, instrumentele muzicale sau vopsele pentru pictori) cu ajutorul unei prese hidraulice, singurul „supraviețuitor” al întregului proces fiind o tabletă iPad Pro.

Apple a publicat și o declarație oficială, cerându-și astfel scuze:

Creativitatea este în AND-ul nostru la Apple și este incredibil de important pentru noi să realizăm produse care oferă noi posibilități de exprimare pentru persoanele creative de pe tot globul. Scopul nostru a fost mereu să celebrăm nenumăratele moduri prin care utilizatorii se exprimă și își aduc ideile la viață cu ajutorul unui iPad. Nu am fost foarte inspirați cu acest clip video și ne cerem scuze.

– Tor Myhren, Apple VP of Marketing Communications

Spotul publicitar “Crush!” pentru iPad Pro este încă disponibil pe canalul oficial de YouTube al Apple (și poate fi urmărit mai jos), însă compania a confirmat că nu îl va difuza pe posturile de televiziune.

Sursa: GSMArena.com

Schimbare de look pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse popularei aplicații de mesagerie

De-a lungul anilor, WhatsApp a trecut prin numeroase schimbări de look, ultimul redesign major având loc în 2021.

Iată că, după încă trei ani scurși, Meta a ales încă o dată să ofere un nou aspect popularei aplicații de mesagerie. Câteva dintre schimbări au fost deja efectuate în versiunile de iOS și Android ale aplicației, alte modificări urmând să sosească foarte curând.

Conform producătorilor, scopul acestui redesign este păstrarea unui look proaspăt, simplu și accesibil pentru aplicația WhatsApp. Cea mai evidentă schimbare în acest sens este ajustarea paletei de culori utilizate de aplicație.

Fiind complementat de o paletă de alte culori neutre, verdele rămâne în prim plan, deși este utilizat acum într-un mod mai reținut și selectiv în diferitele secțiuni ale aplicației.

WhatsApp
Foto: Meta

De asemenea, modul de afișare întunecat (Dark Mode) primește, la rândul său, modificări importante. Noul look al dark mode a crescut contrastul și utilizează tonuri mai pronunțate pentru a conferi un aspect și mai întunecat, mai puțin stresant pentru ochii privitorului.

Pe lângă modificările coloristice, pictogramele, ilustrațiile și fundalurile ferestrelor de chat vor fi actualizate la rândul lor. Noile pictograme vor avea un aspect mai rotunjit, în timp ce ilustrațiile vor beneficia de pe urma unor animații mai dinamice. Nu în ultimul rând, fundalul implicit pentru ferestrele de chat fost actualizat.

Veți putea observa aceste schimbări atât în aplicația WhatsApp pentru Android, cât și în cea pentru iOS. Fiecare dintre acestea va primi însă și unele adăugiri specifice, precum o nouă dispunere a meniului pentru atașamente în iOS, sau o bară de navigare în partea de jos a ecranului pe Android (opțiunile de filtrare a conversațiilor fiind disponibile în partea de sus a ecranului, peste lista de conversații propriu-zise).

WhatsApp
Foto: Meta

Sursa: Android Authority

Neversea 2024, primul val de artiști: Line-up, program, bilete. Maluma și Nick Carter, de la Backtreet Boys, confirmați

Neversea 2024, primul val de artiști: Line-up, program, bilete. Maluma și Nick Carter, de la Backtreet Boys, confirmați

Neversea, festivalul de la malul mării, are loc între 4-7 iulie 2024 la Constanța. Iată ce line-up parțial au anunțat organizatorii.

Maluma, superstarul columbian de reggaeton și latino-pop, va face o apariție senzațională la Neversea, marcând astfel prima sa participare la un festival din România. Alături de el, lista artiștilor confirmați pentru Neversea 2024 este una impresionantă.

Maluma, Bebe Rexha și Nick Carter, prezenți la NEVERSEA 2024

Biletele la Neversea se pot achiziționa de pe site-ul oficial al festivalului de la malul Mării Negre.

Cei care nu și-au achiziționat încă un abonament pentru cea de-a șasea ediție a festivalului Neversea o pot face de pe neversea.com/tickets cu prețuri începând de la 79 de euro + taxe pentru General Access 4 days și VIP 4 days de la 199 de euro + taxe. De luni, 13 mai, prețurile abonamentelor vor crește, așadar, mai sunt câteva zile în care fanii pot beneficia de prețuri speciale.

Artiști la Neversea, anul acesta

Maluma este cunoscut pentru hiturile sale de top și colaborările cu nume mari din industria muzicală, precum Shakira, Jennifer Lopez, The Weeknd, J Balvin, Ricky Martin și Madonna.

Apreciat pentru vocea sa incendiară și prezența sa scenică, Maluma a fost recompensat cu multiple nominalizări și premii Latin Grammy. Fanii săi se pot aștepta la un show de excepție pe scena principală a festivalului.

Nick Carter de la Backstreet Boys va face și el o apariție memorabilă la Neversea. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a 30 de ani, Nick Carter este un nume iconic în industria muzicală, fiind cel mai tânăr membru al celebrului grup Backstreet Boys. Hiturile precum „Everybody”, „As Long As You Love Me”, „I Want It That Way” îl fac pe Nick Carter unul dintre cei mai relevanți artiști ai generației sale.

Bebe Rexha, una dintre cele mai apreciate voci din industria muzicală, va completa lista de artiști de top de la Neversea 2024. Colaborarea sa cu David Guetta pentru super hitul „Im Good (Blue)” i-a adus o nominalizare la Grammy și un premiu la MTV EMA pentru „Best Collaboration”. Fanii festivalului se pot aștepta la un spectacol extraordinar din partea acestei artiste talentate.

Alături de acești artiști de renume mondial, fanii Neversea se vor bucura și de prezența altor mari nume în industria muzicală la cele patru scene ale festivalului: Mainstage, The Ark, Daydreaming și Oasis Carnaval. Atmosfera incendiară și momentele unice promit să facă din Neversea 2024 o ediție de neuitat.

iPad Air face pasul către ecrane mai mari. iPad-ul de bază se ieftinește

iPad Air face pasul către ecrane mai mari. iPad-ul de bază se ieftinește

Foto: Apple

Pe lângă noile modele iPad Pro, Apple a anunțat în cadrul evenimentului „Let Loose” și un refresh pentru gama iPad Air.

Ca noutate pentru familia Air, vor fi disponibile două variante, în funcție de diagonala dorită a ecranului: 11 sau 13 inci. Spre deosebire de iPad Pro, care va primi display-uri OLED, iPad Air rămâne la LED IPS-uri, cu rezoluția de 2360×1640 pentru modelul de 11 inci (500 niți luminozitate de top), respectiv 2732×2048 pentru cel de 13 inci (600 de niti luminozitate de top).

Principalul upgrade adus de acest refresh este includerea cipului de fabricație proprie Apple M2. Generația anterioară de iPad Air utiliza M1, iar Apple promite un spor de performanță de 50% față de aceasta. Mai mult, compania promite că noile iPad Air sunt de 3 ori mai rapide decât modelul vechi care utiliza procesorul A12 Bionic.

iPad Air
Foto: Apple

Noile modele de iPad Air oferă suport pentru Wi-Fi 6E, existând și variante cu conexiune celulară de date 5G. Camera selfie a fost mutată și centrată pentru a oferi o perspectivă mai naturală atunci când orientați tableta în modul landscape. Carcasa este construită din aluminiu, noul iPad urmând să sosească în patru culori: albastru, violet, starlight și clasicul space gray.

Noile iPad Air vor sosi cu patru opțiuni de stocare – 128GB, 256GB, 512GB, 1TB – iar modelele de bază costă 599$ (11 inci) și 799$ (13 inci). Pentru viitoarele prețuri din România, înlocuiți simbolul dolarului cu cel de euro și adăugați 19% TVA.

Ieftinire pentru iPad-ul de bază

Odată cu debutul noilor generații de iPad Pro și iPad Pro, Apple a anunțat și o scădere de preț pentru modelul iPad de bază (10th generation).

Modelul de bază iPad, cu diagonala ecranului IPS de 10,9 inci, procesor A14 Bionic și stocare de 64GB va costa cu 100$ mai puțin, prețul de pornire din Statele Unite ale Americii fiind 349$.

iPad
Foto: Apple

Sursa: TechCrunch.com, Apple.com

Bateria revoluționară care se încarcă într-un minut are grosimea unui fir de păr și este imună la temperaturi extreme. Cine o produce, când ajunge pe piață

Bateria revoluționară care se încarcă într-un minut are grosimea unui fir de păr și este imună la temperaturi extreme. Cine o produce, când ajunge pe piață

Inovația din Elveția

Inovarea în domeniul tehnologiei bateriilor a atins un nou nivel cu dezvoltarea unei baterii extraordinar de subțiri și rapid încărcabile, creată de o echipă de cercetători elvețieni. Această descoperire promite să revoluționeze nu doar industria auto, dar și pe cea aeronautică și spațială.

O echipă de ingineri de la start-up-ul BTRY, fondat în cadrul Universității ETH Zurich, a anunțat dezvoltarea unei noi baterii cu stare solidă ce oferă performanțe remarcabile.

Bateria este formată din folii de o grosime comparabilă cu cea a unui fir de păr și se poate încărca în doar un minut. Mai mult, este imună la temperaturi extreme, făcând-o ideală pentru condiții dificile, cum ar fi cele din spațiu sau din mediile industriale foarte fierbinți.

Noua tehnologie a fost dezvoltată de Dr. Moritz Futscher și Dr. Abdessalem Aribia, sub îndrumarea profesorului lor, Dr. Yaroslav Romanyuk, la ETH Zurich. Procesul lor inovativ de fabricație implică depunerea în vid a materialelor, eliminând necesitatea utilizării solvenților sau a altor materiale coagulante, ceea ce contribuie la stabilitatea și durabilitatea bateriei.

Caracteristici și aplicații promițătoare

Structura unică a bateriei permite o densitate energetică mare, recomandând-o pentru utilizări în aviație și în vehicule electrice. Prin compoziția sa complet solidă, bateria este complet imună la variațiile de temperatură, păstrând aceeași performanță indiferent de condițiile externe. Aceasta poate funcționa de la temperaturi de până la -200 grade Celsius și până la câteva sute de grade Celsius.

Impactul potențial al acestei baterii asupra pieței auto și aeronautice este enorm. Vehiculele electrice, de exemplu, ar putea beneficia de încărcare ultrarapidă și de performanțe constante indiferent de anotimp sau de condițiile meteorologice extreme, eliminând una dintre cele mai mari bariere în adopția pe scară largă a acestui tip de transport.

Foto: De la stânga la dreapta – Dr. Moritz Futscher, Dr. Abdessalem Aribia, şi profesorul lor Dr. Yaroslav Romanyuk

Planuri de viitor și suport

După ce au prezentat ideea și descoperirea la universitate, tinerii cercetători au primit fonduri substanțiale de la Agenția de Inovație Elvețiană și alte entități, inclusiv divizia elvețiană a agenției spațiale europene. Aceste fonduri le-au permis să construiască primele baterii demonstrative și să verifice viabilitatea invenției.

Deși nu au fost încă anunțate planuri concrete pentru producția de masă, suportul consistent și interesul din partea industriei sugerează că nu va dura mult până când aceste baterii revoluționare vor fi disponibile pe piață.

Momentul lansării lor ar putea coincide cu o schimbare paradigmatică în tehnologia bateriilor, posibil una dintre cele mai semnificative din ultimele decenii.

Această inovație nu numai că sporește eficiența și accesibilitatea tehnologiilor existente, dar deschide și noi posibilități pentru explorări spațiale și aplicații industriale la extremele de temperatură