Senua’s Saga: Hellblade II – cerințe de sistem actualizate

Senua’s Saga: Hellblade II – cerințe de sistem actualizate

După dezvăluirea specificațiilor de sistem minime pentru Senua’s Saga: Hellblade II, Microsoft și studioul Ninja Theory revin cu liste actualizate de cerințe de sistem pentru acest titlu.

După cum am fost obișnuiți în ultima vreme, sunt menționate cerințe de sistem pentru cele mai populare rezoluții din Hellblade II, pretențiile hardware crescând proporțional cu nivelul detaliilor dorit.

Cerințe minime (rezoluție 1080p, detalii Low):

  • OS: Windows 10/11 64-bit
  • Procesor: Intel Core i5-8400 sau AMD Ryzen 5 2600
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1070 sau AMD Radeon RX 5700 sau Intel Arc A580 cu 6GB VRAM
  • Stocare: 70 GB disponibili pe SSD

Sistem mediu (rezoluție 1080p, detalii Medium):

  • OS: Windows 10/11 64-bit
  • Procesor: Intel Core i5-9600 sau AMD Ryzen 5 3600X
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Video: NVIDIA GeForce RTX 2070 sau AMD Radeon RX 5700 XT sau Intel Arc A580 cu 8GB VRAM
  • Stocare: 70 GB disponibili pe SSD

Sistem recomandat (rezoluție 1440p, detalii High):

  • OS: Windows 10/11 64-bit
  • Procesor: Intel Core i7-10700K sau AMD Ryzen 5 5600X
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Video: NVIDIA GeForce RTX 3080 sau AMD Radeon RX 6800 XT sau Intel Arc A770 cu 8GB VRAM
  • Stocare: 70 GB disponibili pe SSD

Sistem Very High (rezoluție 4K, detalii Very High):

  • OS: Windows 10/11 64-bit
  • Procesor: Intel Core i5-12600K sau AMD Ryzen 7 5700X
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Video: NVIDIA GeForce RTX 4080 sau AMD Radeon RX 7900 XTX cu 12GB VRAM
  • Stocare: 70 GB disponibili pe SSD
Hellblade II cerințe de sistem
Foto: Microsoft / Ninja Theory

De asemenea, este menționat faptul că framerate-uri sau rezoluții mai înalte pot fi obținute prin activarea metodelor de upscaling și reconstrucție moderne, Senua’s Saga: Hellblade II urmând să ofere suport pentru NVIDIA DLSS 3 (deci și Frame Generation), AMD FSR 3 și Intel XeSS 1.3.

Senua’s Saga: Hellblade II promite sa fie unul dintre cele mai arătoase și avansate jocuri bazate pe Unreal Engine 5, iar producătorii au confirmat deja că versiunile pentru console vor rula la numai 30 de cadre pe secundă (inclusiv pe Xbox Series X).

Senua’s Saga: Hellblade II va fi lansat pe 21 mai 2024, în versiuni pentru Xbox Series X|S și PC (inclusiv Steam). Jocul va fi inclus în abonamentele Xbox Game Pass și PC Game Pass, urmând să fie disponibil și separat, exclusiv în format digital, la un preț echivalent cu 49,99€.

Sursa: Darkside of Gaming

Ce jocuri gratuite vor fi oferite abonaților PlayStation Plus Essential în mai 2024

Ce jocuri gratuite vor fi oferite abonaților PlayStation Plus Essential în mai 2024

Foto: EA Sports

Sony Interactive Entertainment a dezvăluit ce jocuri vor fi oferite abonaților PlayStation Plus Essential în luna mai 2024.

Abonații PS Plus Essential vor avea parte de patru jocuri gratuite pentru PS4 și PlayStation 5. Începând din iunie 2022, abonamentele PlayStation Plus sunt disponibile în mai multe variante de preț, cu diferite beneficii incluse.

Iată ce jocuri gratuite sosesc pentru abonații PlayStation Plus Essential în luna mai 2024 (jocurile vor fi disponibile în intervalul 7 mai – 3 iunie 2024, cu excepția EA SPORTS FC 24):

  • EA SPORTS FC 24 Standard Edition (pentru PS4 și PS5, disponibil până pe 17 iunie)
  • Ghostrunner 2 (pentru PS5)
  • Tunic (pentru PS4 și PS5)
  • Destiny 2: Lightfall (pentru PS4 și PS5)

Jocurile gratuite aferente lunii aprilie 2024 – Immortals of Aveum, Minecraft Legends și Skul: The Hero Slayer – nu vor mai putea fi revendicate de abonații PS Plus Essential decât până pe 6 mai 2024 (inclusiv).

Pe lângă cele patru titluri enumerate mai sus, abonații PlayStation Plus Essential vor primi în mai 2024 și pachetul PlayStation Plus Football Ultimate Team Starter Pack pentru EA SPORTS FC 24.

Acesta include 11 fotbaliști netransferabili pentru modul Ultimate Team, cu rating de 82 sau mai mare, precum și un fotbalist legendar ICON, pe care îl veți putea utiliza drept împrumut timp de șapte meciuri.

jocuri PlayStation Plus mai 2024
Foto: Sony Interactive Entertainment

Sursa: PlayStation Blog

iPhone 15 Pro este mai popular printre clienți decât modelele de bază

iPhone 15 Pro este mai popular printre clienți decât modelele de bază

Potrivit celor mai noi date, iPhone 15 Pro este mai popular decât modelele de bază. De asemenea, iPhone-urile mai vechi au crescut în popularitate.

Pentru o lungă perioadă de timp, modelele de bază de iPhone au tins să fie cele mai populare, dar în ultimii ani această tendință s-a schimbat, dispozitivele Apple Pro și Pro Max câștigând din ce în ce mai multă cotă de piață.

Acest lucru este acum mai evident ca niciodată din moment ce iPhone 15 Pro Max reprezintă 23% din vânzările totale ale companiei în SUA pe perioada lunii martie a acestui an. Raportul făcut de Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) clasează iPhone 15 Pro în topul celor mai populare iPhone-uri pe locul al doilea.

Modelele iPhone 15 Pro, mai populare decât cele de bază

iPhone 15 standard este mult în urmă, înregistrând o cotă de 14%. Cât despre iPhone 15 Plus, acesta a înregistrat o cotă de vânzări de doar 9 procente din totalul lunii martie.

În luna martie a anului trecut, modelele Pro aveau o cotă de piață similară cu cea din acest an, iPhone 14 Pro având o cotă de 22% și iPhone 14 Pro Max având o cotă de 24%, așa că trecerea către modelele Pro începuse deja atunci.

Dar ceea ce este interesant este că iPhone 14 a avut o cotă de 19%, mai mare decât cea a lui iPhone 15 din acest an, așa că modelele de bază continuă să scadă în popularitate.

Pe lângă faptul că oamenii aleg să cumpere variantele de top, scăderea este cauzată și de faptul că oamenii aleg să cumpere telefoane mai vechi. Spre exemplu, aproape la fel de mulți clienți au cumpărat un iPhone 14, comparativ cu cei ce au ales noul model.

Se pare că oamenii fie își doresc cel mai bun telefon pe care banii îl pot cumpăra, fie sunt mulțumiți cu ceva puțin mai vechi, care este și probabil mult mai ieftin, astfel că iPhone 15 nu mai este o cale de mijloc la fel de atractivă.

Windows 11 pierde din utilizatori, în timp ce cota de piață a Windows 10 crește

Windows 11 pierde din utilizatori, în timp ce cota de piață a Windows 10 crește

StatCounter a raportat o nouă scădere a cotei de piață pentru Windows 11 în peisajul sistemelor de operare Windows pentru PC.

Cea mai recentă ediție a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft a scăzut, de la o cotă de piață maximă de 28,16% (înregistrată în luna februarie a acestui an), la numai 25,65% din piață în luna aprilie 2024.

Unde au dispărut cele aproape 3 puncte procentuale pierdute de Windows 11 în aceste luni? Un posibil răspuns este că o parte dintre utilizatori s-au întors la Windows 10, un sistem de operare ce, în curând, va împlini 9 ani și care, surprinzător, păstrează poziția dominantă, cu o cotă de piață care a crescut din nou peste 70%.

Popularitatea relativ scăzută a lui Windows 11 ar trebui sa ridice semne de întrebare pentru Microsoft, fiind pentru prima oară când un sistem de operare aflat în plin ciclu de viață pierde atât de mulți utilizatori.

Până și Windows 8 sau 8.1, versiuni deloc populare ale sistemului de operare Windows, au început să piardă din bazele de utilizatori abia după ce succesorul acestora și-a făcut apariția pe piață.

Deși nu prezintă mereu cele mai exacte măsurători, StatCounter monitorizează totuși peste 1 miliard de dispozitive, iar o scădere de aproape 3% dintr-un asemenea total ar trebui să devină îngrijorătoare pentru Microsoft.

Probabil că utilizatorii nu văd vreun avantaj concret în upgrade-ul de la Windows 10 la Windows 11, preferând să rămână cu versiunea cu care sunt obișnuiți și care funcționează stabil. Pe lângă faptul că Windows 11 are pretenții hardware mai ridicate, nici nu oferă vreo funcție exclusivă care să determine marea masă de utilizatori să facă acest upgrade.

Este posibil ca lucrurile să se schimbe odată cu implementarea funcțiilor AI în Windows 11, însă acestea s-ar putea să necesite și componente hardware noi pentru a funcționa adecvat.

În schimb, Windows 7, sistem de operare complet abandonat de Microsoft și de majoritatea dezvoltatorilor de jocuri și aplicații la începutul anului trecut, refuză să moară și înregistrează în continuare o cotă de piață de 3% din totalul PC-urilor echipate cu Windows.

Iată cum arată piața PC-urilor echipate cu OS Windows la finele lunii aprilie 2024, conform StatCounter:

  • Windows 10: 70,03%
  • Windows 11: 25,65%
  • Windows 7: 3%
  • Windows 8.1: 0,53%
  • Windows 8: 0,36%

Sursa: Neowin.net

Tabletele iPad, noua țintă a legislației europene Digital Markets Act. Ce modificări trebuie să opereze Apple

Tabletele iPad, noua țintă a legislației europene Digital Markets Act. Ce modificări trebuie să opereze Apple

Odată cu intrarea în vigoare a legislației Digital Markets Act (DMA), Comisia Europeană a desemnat o serie de servicii, rețele de socializare și sisteme de operare de la giganții industriei (Apple, Google, Meta, Microsoft, Amazon etc.) drept „gatekeepers”, forțându-i să „deschidă” aceste platforme pentru publicul european.

Un exemplu clar în acest sens este sistemul de operare iOS, în cadrul căruia, datorită legislației DMA, cei de la Apple au fost forțați să le ofere utilizatorilor magazine de aplicații alternative App Store-ului, ba chiar și posibilitatea de a descărca aplicații direct de pe site-urile producătorilor etc.

Tot Apple face subiectul celei mai noi decizii a autorităților europene: iPadOS, sistemul de operare utilizat de toate tabletele iPad comercializate de companie, a fost încadrat în cursul acestei săptămâni în categoria „gatekeepers”.

Astfel, CE le-au acordat celor de la Apple un termen de jumătate de an pentru a aplica sistemului de operare iPadOS aceleași modificări pe care iOS le-a primit deja.

Surprinzător, având în vedere cât de reticentă a fost compania din Cupertino cu privire la alte decizii ale autorităților europene, conform Apple Insider, Apple nu va contesta această hotărâre și a fost de acord cu operarea modificărilor necesare pentru a „deschide” și sistemul de operare iPadOS.

Nu a fost anunțată încă o dată la care va avea loc această schimbare, însă compania condusă de Tim Cook are termen până pe 28 octombrie 2024 pentru a aduce iPadOS la forma impusă de Comisia Europeană.

Vestea vine fix înainte de evenimentul „Let Loose” pe care Apple îl pregătește pentru săptămâna viitoare, în cadrul căruia compania ar urma să lanseze noi modele de tablete iPad.

Sursa: Apple Insider

Poco F6, tot mai aproape de lansare

Poco F6, tot mai aproape de lansare

Foto: Poco F5

Anticipatul model Poco F6 tocmai a fost aprobat de autoritatea NBTC (National Broadcasting and Telecommunications Comission) din Tailanda, semn că ne apropiem cu pași repezi de lansarea acestuia pe piață.

Modelul Poco F6 listat pe site-ul autorităților tailandeze poartă numărul de cod 24069PC21G; ceea ce confirmă faptul că acest telefon va reprezenta o versiune rebranduită, pentru piața internațională, a modelului Redmi Note 13 Turbo din China (număr de cod 24069RA21C).

De altfel, și modelul anterior Poco F5 reprezenta un rebranding al versiunii chinezești de Redmi Note 12 Turbo. Este de notorietate faptul că atât Poco, cât și Redmi, sunt subsidiare ale gigantul chinez Xiaomi.

În ciuda faptului că nu au fost încă anunțate detalii oficiale despre F6, zvonurile vorbesc că telefonul va fi bazat pe un cip Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 și va beneficia de un sistem de camere format dintr-un senzor principal de 50 MP, unul ultra-wide de 8 MP și o cameră selfie de 20 MP. Ecranul ar urma să aibă o rezoluție 1220p, iar capacitatea bateriei ar fi de 5000 mAh, cu posibilitatea de a fi încărcată rapid la 90W.

Pe lângă Poco F6, și modelul Poco F6 Pro a primit certificarea NBTC. Acesta poartă numărul de cod 23113RKC6G și, cel mai probabil, va fi un rebranding pentru piața internațională a modelului Redmi K70 din China.

Sursa: GSMArena.com

Huawei lansează Watch 4 Pro Space Edition. Gamei de smartwatch-uri se alătură și Watch Fit 3

Huawei lansează o nouă versiune pentru Watch 4 Pro. Varianta Space Edition este inspirată de spațiul cosmic și include funcții de top, așa cum ne-a obișnuit smartwatch-ul vârf de gamă de la Huawei.

Huawei oferă două serii separate de smartwatch-uri, fiecare cu caracteristici și specificații pentru două publicuri țintă. Pe de-o parte avem modelele Watch GT, orientate către o autonomie ridicată și prețuri mai accesibile. De cealaltă parte avem seria Watch principală, pentru utilizatorii care doresc acces la cele mai noi tehnologii.

Noul Huawei Watch 4 Pro face parte din această categorie, iar flagship-ul companiei în materie de smartwatch-uri a primește o ediție specială inspirată de spațiul cosmic.

Ediție specială pentru Huawei Watch 4 Pro

Huawei Watch 4 Pro Space Edition construiește pe baza noului design introdus cu noua gamă. Noul ceas este construit din materiale premium și se simte foarte solid încă de la primul contact. Ceasul are o carcasă din titan, iar spatele este protejat cu material ceramic.

Pentru această ediție specială, carcasa din aliaj de titan de calitate aerospațială este acoperita cu carbon asemănător diamantului, de doua ori mai dur decât acoperirea PVD. La fel ca la versiunea obișnuită, ecranul este protejat cu o fâșie de sticlă din safir.

Însă, spre deosebire de un Watch 4 Pro obișnuite, Space Edition include o ramă ceramică bicoloră din nanocristal, care conferă un look distinctiv acestei ediții speciale. Mai ales dacă optați pentru unul din afișajele inspirate de spațiul cosmic pe care ceasul le pune la dispoziție.

Starea de sănătate a utilizatorului este evaluată în doar un minut

Huawei Watch 4 Pro dispune de funcția Health Overview. Cu ajutorul acesteia, purtătorul primește un mini raport de sănătate cu 9 indicatori cheie, inclusiv două elemente noi, analiza aritmiei cu unde de puls și respirația în somn, precum și date de la orice scară de grăsime corporală.

Bineînțeles, ceasul oferă funcții clasice precum monitorizarea pulsului și accelerometru, GPS și giroscop pentru a înregistra mișcările și pașii în timpul exercițiilor, dar și funcții de monitorizare a somnului, senzor pentru temperatură la nivelul pielii, altimetru, pulsometru, EKG, monitorizarea stresului etc.

Care este autonomia maximă?

Dacă vorbim despre autonomie, Huawei Watch 4 Pro Space Edition promite până la trei săptămâni de utilizare, la fel ca versiunea standard. Însă, acest rezultat poate fi obținut pe un profil economic, fără funcția Always-on Display și fără monitorizare activă a senzorilor de sănătate.

Cei care vor să folosească toate funcțiile avansate în același timp se pot aștepta mai degrabă la patru zile și jumătate de utilizare, conform Huawei. Iar aceste valori s-au dovedit a fi reale pe parcursul testului nostru, perioadă în care am obținut o autonomie de circa 4 zile cu o încărcare completă.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition dispune de eSIM încorporat

Chiar dacă este o funcție destul de nișată deocamdată, noua serie Watch 4 Pro de la Huawei include un eSIM. Este unul dintre puținele smartwatch-ui din piață echipate cu eSIM. Astfel că poate fi folosit pentru a efectua apeluri de voce și pentru a fi conectat la internet și fără a avea nevoie de conexiunea cu un telefon.

Watch Fit 3 va fi lansat alături de noua ediție specială a lui Watch 4 Pro

În România, noul Huawei Watch 4 Pro Space Edition va fi disponibil la prețul de 3.299 de lei. Pe lângă această ediție specială, Huawei lansează în România și un smartwatch de buget. Acesta se numește Watch Fit 3 și va fi disponibil pe piața din țara noastră pentru suma de 769 de lei.

Aplicația gratuită care te scapă de reclamele din Windows 11

Aplicația gratuită care te scapă de reclamele din Windows 11

O aplicație pentru eliminarea reclamelor din Windows poate fi descărcată gratuit. În mod ironic, a fost creată de comunitatea Linux.

Noua actualizare pentru Windows 11 a stârnit noi nemulțumiri printre utilizatorii sistemului de operare de la Microsoft. Acest lucru a fost provocat de reclamele care sunt afișate acum în Start Menu, iar oamenii caută tot felul de metode pentru a scăpa de anunțurile enervante.

Există o mulțime de modalități prin care putem evita anunțurile din Start Menu, dar acestea variază de la o setare din Windows până la instalarea unui sistem de operare complet nou. Acum a apărut o altă opțiune, iar numele acesteia rezumă perfect atitudinile multor oameni față de Windows 11, care acum afișează reclame.

Aplicația „Oh Frick Go Back” (OFGB) a fost creată de Maddy (xM4ddy) și postată pe GitHub. Instrumentul OFGB vă oferă o listă simplă de verificare a tuturor modalităților în care Windows 11 vă poate afișa reclame și vă permite să le activați sau dezactivați. Este o modalitate bună, neintruzivă de a elimina reclamele care nu implică înlocuirea unor părți întregi ale sistemului de operare.

Instrumentul care te ajută să scapi rapid de reclamele din Windows 11

Într-un interviu acordat pentru Tom’s Hardware, Maddy afirmă că este încântată că oamenii folosesc aplicația ei, dar este cu atât mai încântată de modul în care aceasta a stârnit un discurs despre reclamele Windows 11 și dacă ar fi trebuit sau nu adăugate. De fapt, Maddy este în mare parte un utilizator Linux, dar de unde dorința de a crea acest instrument pentru Windows 11?

„Deveneam din ce în ce mai enervată de reclamele din diferite locuri și am decis să încerc să găsesc o soluție ușoară. După ce am dat peste un fișier .reg creat de Shawn Brink, am găsit răspunsul meu.

După ce m-am gândit mai mult la asta, m-am gândit că ar putea fi accesibilă mai multor persoane dacă ar exista o interfață grafică, astfel încât cei mai puțin cunoscători de tehnologie să poată seta cu ușurință cheile de registry fără a avea nevoie de cunoștințe despre registry”, a declarat Maddy.

Google pregătește o nouă funcție pentru a spori viteza transferului atunci când configurați pentru prima oară un telefon Android nou

Google pregătește o nouă funcție pentru a spori viteza transferului atunci când configurați pentru prima oară un telefon Android nou

Google ar lucra la o nouă funcție care să permită utilizatorilor să-și preia datele de pe vechiul dispozitiv Android pe unul nou, chiar și după procesul inițial de configurare a noului telefon.

Atunci când faceți upgrade de la un telefon mai vechi la un model mai nou, iar ambele terminale sunt bazate pe sistemul de operare Android, aveți trei opțiuni de a vă transfera datele pe noul dispozitiv: fie le copiați conectând ambele telefoane cu un cablu USB compatibil, fie le transferați folosind o rețea Wi-Fi, fie apelați la restaurarea unui backup din cloud. Se pare că Google intenționează să facă acest proces din Android mai rapid, două dintre aceste opțiuni urmând să fie combinate.

După o analiză mai amănunțită a codului aplicației Date Restore Tool v1.0.624892571 de la Google, s-au observat mai multe indicii conform cărora Google intenționează să grăbească transferul de date între două telefoane, atunci când îl configurați pentru prima oară pe unul dintre acestea, permițând realizarea unei duble conexiuni simultane, prin cablu și Wi-Fi concomitent, pentru a spori viteza de copiere a datelor.

De asemenea, Google ar lucra la o nouă funcție care să permită utilizatorilor să-și preia datele de pe vechiul dispozitiv Android pe unul nou, chiar și după procesul inițial de configurare a noului telefon. Această nouă funcție se va numi “Restore Anytime”.

Restore Anytime
Foto: Android Authority

În prezent, odată ce un nou dispozitiv Android este configurat complet, nu se mai pot prelua datele de pe vechiul device Android fără a apela la un factory reset suplimentar al noului telefon și reluarea întregului proces inițial de setup.

“Restore Anytime” are elimina acest inconvenient, permițând preluarea datelor de pe vechiul dispozitiv oricând doriți, fără a mai fi nevoie de un factory reset al noului telefon.

Totuși, această funcționalitate ar urma să aibă unele limitări. Mai exact, nu veți putea prelua date suplimentare decât de pe dispozitivul de pe care ați transferat, în timpul procesului de configurare inițial, primele date.

Pentru a transfera datele utilizatorului de pe un alt telefon, va trebui să recurgeți la soluția amintită mai sus: reinițializarea noului telefon după un factory reset.

De asemenea, datele transferate ulterior prin “Restore Anytime” ar urma să fie adăugate datelor deja existente pe dispozitivul curent. Dacă, între timp, ați făcut alte setări, acestea nu vor fi suprascrise de vechile setări transferate de pe dispozitivul inițial.

Sursa: Android Authority