Roblox, victima unui atac informatic. Au fost accesate datele a mii de dezvoltatori

Roblox, victima unui atac informatic. Au fost accesate datele a mii de dezvoltatori

Foto: Profimedia Images

Datele a mii de dezvoltatori care au participat la Roblox Developer Conference între 2017 și 2020 au fost accesate de hackeri.

Compania a anunțat că aproape 4.000 de profiluri de dezvoltatori – care conțin adrese de e-mail, numere de telefon, date de naștere, adrese fizice și adrese IP – au fost sustrase. Atacatorii au obținut chiar și informații mai puțin obișnuite, precum măsurile la tricou ale participanților la evenimente.

Deși atacul informatic a avut loc acum doi ani, datele au început să reapară pe internet recent. Mulți dintre cei afectați au început să primească apeluri telefonice, mesaje text sau e-mailuri în care sunt hărțuiți.

Roblox nu a anunțat incidentul până acum. Compania a transmis că au fost contactați toți cei afectați și că a apelat și la experți independenți în această investigație. Mai mult, dezvoltatorii afectați serios de incident vor primi un an de „protecție a identității” de la Roblox. Nu știm exact ce înseamnă acest lucru.

Dezvoltatorii de jocuri și experiențe pentru Roblox ar trebui să verifice pe platforma Have I Been Pwned dacă nu cumva adresele lor de e-mail se află printre cele furate de hackeri. Un al doilea pas necesar este activarea autentificării în doi pași pe toate conturile în care sunt folosite adresele de e-mail compromise, dacă acele servicii permit acest lucru.

Hi folks, anyone seen any commentary about this @Roblox incident? I have the data and have been contacted by multiple people about it, DM me if you have a link to any further discussion on it (or other info). pic.twitter.com/giBH1UBrXn

— Troy Hunt (@troyhunt) July 18, 2023

Troy Hunt, inginerul din spatele Have I Been Pwned, a spus că primele date au apărut pe internet în 2021, în comunități Roblox de nișă. La momentul respectiv, Roblox nu a anunțat pe nimeni din exteriorul companiei că atacul a avut loc.

Sursa: PC Gamer

Tu știi ce înseamnă denumirile lunilor anului?

Tu știi ce înseamnă denumirile lunilor anului?

Este vorba despre etimologia lunilor anului pe care le învățăm de mici copii, încă de la grădiniță. Sunt 12 la număr și reprezintă patru anotimpuri.

Dar știți ce înseamnă ianuarie, februarie sau decembrie, când au primit denumirile oficiale și de unde provin aceste nume?

Dacă nu, haiDETI împreună cu MINE în această scurtă călătorie sA NE informaM…

Ianuarie

Denumirea lunii ianuarie vine de la zeul roman Ianus al porților și ușilor. Este înfățișat ca având două capete ce privesc fiecare în partea opusă. Acesta era celebrat în cadrul unui festival care avea loc în preajma primei luni din an, așa că a devenit „ianuarie”.

Inițial, romanii marcau începutul anului cu luna martie și finalul cu luna decembrie. Timp de sute de ani, ianuarie și februarie nu au avut nume oficiale. Dar în 690 î.Hr., regele Pompilius a decis să reînnoiască el calendarul roman și astfel prima lună din an poartă denumirea zeului roman Ianus.

Februarie 

Denumirea lunii februarie vine de la festivalul Februa sau Lupercalia, care îl cinstea pe zeul roman Februus al purificării. Acesta avea loc la finalul anului, în cea de-a douăsprezecea lună pe care regele Pompilius a numit-o februarie.

În 1582, Papa Grigorie decide să modifice calendarul și pune începutul anului la 1 ianuarie, astfel că februarie devine a doua lună din an. Până în anul 1752, Anglia și coloniile americane au sărbătorit noul an în februarie.

Martie

Denumirea lunii martie vine de la Marte, zeul războiului dintr-un motiv lesne de înțeles pe vremurile acelea. Prima lună de primăvară era perioada perfectă pentru a începe un război deoarece vremea devenea caldă.

Conform tradiției romanilor, în ianuarie și februarie își puneau mereu săbiile în teci, cum vremea nu era prietenoasă. Așa că preferau să aștepte anotimpul mai călduros, când natura învia și pomii și plantele începeau treptat să dea roade necesare oricărui soldat aflat pe câmpul de luptă.

Aprilie

Denumirea lunii aprilie (sau „Aprilis” în latină) ar veni de la Afrodita sau Venus, zeița frumuseții și a dragostei, și de la cuvântul latin „apeiro”, adică „a se deschide”. Legătura e dată de faptul că, în această perioadă din an, pomii înfloresc și frunzele încep să crească.

Cert este că a doua lună de primăvară nu are o explicație concretă despre a cum a luat naștere în forma de azi, sursele mitologice indicând drept etimon al cuvântului “aprilie”, numele grecesc al zeiţei Venus – Afrodita/Aphros – sau pe cel etrusc – “Apru”.

Mai

Denumirea lunii mai vine de la zeița Maia, protectoarea naturii, a primăverii și a creșterii, al cărui nume înseamnă „măreață”. Conform mitologiei grecești, era fiica lui Atlas, titanul care ținea globul în spate, și a Plaionei.

Maia era cea mai mare dintre pleiade, dar și cea mai frumoasă și timidă. Zeus a fost cucerit de ea și au făcut dragoste, în urma iubirii lor rezultând zeul Hermes. Ulterior, varianta romană a zeiței s-a contopit cu cea greacă și, prin asociere, a devenit mama lui Mercur.

Iunie

Denumirea lunii iunie vine de la zeița Iuno, cea a bunăstării femeii, a iubirii și a mariajului. Se zice, încă din străbuni, că orice căsătorie săvârșită în această lună va fi trainică și plină de noroc.

Prima lună din vara i-a fost atribuită zeiței Juno, care era căsătorită cu zeul roman Jupiter. Prin această uniune, ea a ajuns să fie considerată regină a zeilor.

Iulie

Denumirea lunii iulie vine de la „quintilis”, care se traduce cu „a cincea”, cum luna martie era considerată în antichitate prima din an în calendarul roman.

Este luna în care s-a născut celebrul Iulius Caesar și care, ulterior, este denumită după acesta. Schimbarea a avut loc în anul 44 î.en. și de atunci este cunoscută ca luna iulie.

August

Denumirea lunii august vine de la ”sextilia”, care în latină înseamnă ”al șaselea”. Numele primit este similar ca al lunii iulie, pentru ca mai apoi să fie schimbat după celebrul Augustus Caesar, cunoscut anterior drept Octavius.

În momentul în care acesta a devenit împărat al Romei, ”sextilia” primește denumirea de august de la Augustus, nume ce înseamnă ”consacrat sau venerabil”.

Septembrie

Denumirea lunii septembrie vine de la cuvântul latinesc „septem”, care se traduce cu „șapte”. Numele vine de la faptul că era a șaptea lună din an, după calendarul roman.

În prezent, în calendarul gregorian este a noua lună și prima lună de toamnă, dar în vechiul calendar reprezenta bucuria începerii noului an.

Octombrie

Denumirea lunii octombrie vine de la cuvântul latin „octo”, care în traducere înseamnă „opt”. Numele ei a fost dat de locul pe care îl ocupa în calendarul romanilor, fiind a opta lună din an.

Noiembrie

Denumirea lunii noiembrie vine de la un derivant al cuvântului „novem”, care tradus din latină înseamnă cifra 9. În ciuda faptului că în calendar au apărut lunile ianuarie și februarie, numele acestei luni nu s-a schimbat.

Evident, numele acestei luni a fost dat tot de ordinea pe care o ocupa în calendarul roman, fiind a noua lună din an.

Decembrie

Denumirea lunii decembrie vine de la cuvântul latin „decem”, care în traducere înseamnă „zece”. Era ultima lună din an, înainte de apariția lunilor ianuarie și februarie, după cum am discutat la începutul clipului.

Este prima lună de iarnă și momentul din an în care zeul Neptun, care stăpânea mările, era sărbătorit de romani.

De ce ne mai este foame după ce abia am mâncat: semnalul de alarmă tras de cercetători

De ce ne mai este foame după ce abia am mâncat: semnalul de alarmă tras de cercetători

Abia ai terminat de mâncat, dar parcă tot ți-e foame și, în scurtă vreme, te repezi la frigider ca să mai „deguști” ceva?

Uneori, senzația de foame ce apare chiar și după ce ne-am ridicat de la o masă consistentă indică faptul că am mâncat prea multe alimente de un anumit tip.

De ce ne mai este foame după ce abia am mâncat

Faptul că ne apucă foamea, din nou, deși abia am mâncat cu nici o oră în urmă, este un semnal că am consumat prea multe alimente bogate în zahăr.

Într-un mod ce pare paradoxal, la prima vedere, acestea determină, destul de rapid, o scădere a nivelului de zahăr în sânge și creșterea nivelului de insulină produsă de organism. Astfel, trebuie ținut minte că acest tip de alimente duce la creșterea, dar și la micșorarea rapidă a glicemiei.

Nu același lucru se întâmplă dacă am consuma alimente bogate în fibre și proteine, ce au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate, scrie ScienceFocus.

De asemenea, în apariția senzației de foame, un rol major îl joacă și doi hormoni, leptina și grelina. Leptina este un hormon produs de celulele adipoase care reglează foamea, oferind o senzație de sațietate.

Pe de altă parte, grelina, cunoscută sub numele de „hormonul foamei”, este eliberată, în principal, în partea superioară a stomacului și „spune” creierului când ne este foame. În general, nivelurile de grelină sunt ridicate chiar înainte de a mânca, iar apoi scad.

Semnalul de alarmă tras de cercetători

Nu trebuie neglijat, însă, faptul că fiecare organism este diferit și o serie de factori afectează în mod specific funcționarea sistemului hormonal.

De exemplu, obezitatea poate provoca o lipsă de sensibilitate la leptină, ceea ce poate duce la senzația de foame chiar după ce am mâncat. Perioadele prelungite de dietă pot slăbi și mai mult răspunsul hormonului de sațietate.

De asemenea, conform cercetărilor, somnul face o mare diferență în ceea ce privește senzația de foame. Un studiu suedez din 2022 a arătat că o singură noapte cu privare de somn a dus la niveluri mai scăzute de leptină și niveluri mai mari de grelină.

Modificările leptinei, după pierderea somnului, au fost mai pronunțate în rândul femeilor, iar creșterea grelinei a fost mai puternică la cele cu obezitate.

Lipsa somnului poate duce la o dorință puternică de a consuma alimente cu „recompense ridicate”, cum ar fi cele bogate în zahăr. Tot în 2022, un alt studiu a sugerat că un consum zilnic de nuci braziliene, timp de opt săptămâni, a cauzat niveluri mai scăzute de grelină după masă, reducând senzația de foame.

Studiile au mai descoperit că un consum mare de zahăr aduce un anumit disconfort creierului, deoarece funcțiile cognitive pot deveni mai lente. Începerea zilei cu prea mult zahăr vă poate afecta capacitatea de a învăța.

Potrivit cercetătorilor, dieta bogată în zahăr provoacă rezistență la insulină, care dăunează sinapselor creierului. Prin urmare, beneficiile renunțării la zahăr includ o sănătate mintală mai bună care are ca rezultat un somn sănătos și odihnitor.

Consumul de alimente bogate în calorii și zahăr crește acumularea de grăsime în organism, care, la rândul său, afectează nivelul de insulină.

Rezistența la insulină afectează funcționarea ficatului și a pancreasului și, la rândul său, duce la diabet de tip 2. Renunțarea la zahăr oferă sistemelor naturale de detoxifiere ale corpului șansa de a-și face treaba.

Google testează un chatbot medical în spitale: cum ajută inteligența artificială doctorii

Google testează un chatbot medical în spitale: cum ajută inteligența artificială doctorii

Google a testat un chatbot medical AI în spitale, de luni de zile.

Din aprilie, oamenii de știință au testat bot-ul numit Med-PaLM 2 la spitalul de cercetare Mayo Clinic, printre alte spitale, potrivit The Wall Street Journal.

Bot-ul este o iterație specifică medicinei a PaLM 2 de la Google, un model puternic de limbaj mare, care a fost dezvăluit pentru prima dată la prezentarea I/O a companiei, în mai. Ca referință, PaLM 2 alimentează și concurentul Google, ChatGPT.

Ce poate face chatbot-ul medical de la Google

Med-PaLM 2 este instruit special pentru examenele de licență medicală și este conceput pentru a oferi utilizatorilor sfaturi medicale. De asemenea, este menit să organizeze datele privind asistența medicală și să sintetizeze documentele.

Vestea vine la doar câteva luni după ce Microsoft și-a anunțat propria versiune a unui chatbot similar, orientat spre medicină, numit BioGPT.

Conform WSJ, medicii care lucrează cu Med-PaLM 2 au descoperit că rezultatele bot-ului „au inclus conținut mai inexact sau irelevant în răspunsurile sale decât cele ale colegilor”.

O lucrare care nu a fost încă revizuită de către inginerii Google DeepMind, împărtășită în mai, a constatat, de asemenea, că, deși mașina a funcționat la egalitate cu sau mai bine decât medicii umani în mai multe segmente, inclusiv reamintirea cunoștințelor și înțelegerea citirii, erorile în răspunsurile AI au fost mari.

Cu alte cuvinte, Google încă nu a demonstrat că modelul său este de încredere la unul dintre principalele lucruri pentru care este conceput: să ofere sfaturi medicale precise la scară largă.

Și acest lucru, desigur, este extrem de important. O eroare într-un eseu școlar scris de Bard ar putea aduce unui elev o notă proastă. Dar sfaturile medicale încărcate de erori, pe de altă parte, ar putea avea consecințe grave asupra sănătății.

În ceea ce privește cine ar putea folosi un astfel de chatbot, Google ar putea să își vizeze instrumentul către lumea în curs de dezvoltare. Un e-mail intern Google adresat angajaților din aprilie analizat de WSJ a explicat că Med-PaLM 2 ar putea „a avea o valoare extraordinară în țările care au acces limitat la medici”.

Top 10 gafe, care ți-au scăpat, din filme celebre. Cea din „Braveheart” e gravă

Top 10 gafe, care ți-au scăpat, din filme celebre. Cea din „Braveheart” e gravă

Foto: Profimedia Images

Chiar dacă în anumite filme s-au investit zeci de milioane de dolari, tot au scăpat greșeli la editarea finală.

În unele cazuri realizatorii nu au știut că au greșit sau nu au mai putut elimina erorile. De exemplu, în „Star Wars: The Empire Strikes Back” apare o greșeală pe care regizorul George Lucas nu a reușit să o scoată nici ulterior, după ce filmul a fost relansat.

Iată 10 greșeli de vestimentație din filme celebre:

1. În „Braveheart” majoritatea scoțienilor poartă kilt, deși acțiunea se petrece cu multă vreme înainte ca acest obiect vestimentar să fie purtat în Scoția.

2. În „Django Unchained” eroul poartă un model de ochelari de soare care nu apăruse încă.

3. „Saving Private Ryan” include multe scene în care se vede că parașutiștii poartă ghete de culoare neagră. Acestea au fost introduse în armata americană abia în anii 1950, iar până atunci toate ghetele erau maro.

4. În „American Hustle” un personaj poartă un model de ceas Rolex care nu exista în anii 1970, când se petrece acțiunea filmului. Ceasul a fost lansat în 2010.

5. Majoritatea soldaților englezi din „Zulu” sunt bărbieriți, deși acțiunea filmului se petrece într-o perioadă în care părul facial era purtat de majoritatea bărbaților, iar în armată era aproape un standard.

6. Jim Morrison, solistul formației „The Doors”, purta peste tot ochelari de soare Ray-Ban, variantă Aviator. Totuși, în filmul „The Doors” acesta apare în mai multe scene cu un alt model de ochelari.

7. În „Glory”, un film în care acțiunea se petrece în timpul Războiului Civil american din secolul 19, un soldat poartă un ceas digital la mână.

8. În „Star Wars: The Empire Strikes Back”, înainte să fie „înghețat” în carbonit, Han Solo poartă doar o cămașă albă. În scena următoare are și haina pe el, iar în cadrul următor aceasta dispare și reapare cămașa.

9. „The Magnificient Seven” include o scenă în care un indian Comanche are o freză „Mohawk” care nu era purtată în tribul lui, ci în altele. Această creastă era purtată de obicei de bărbații din tribul Pawnee.

10. Pe când filma o scenă pentru filmul „Mister Nanny”, în care Hulk Hogan se plimba mândru cu motocicleta pe bulevard, pe fundal se vede cum un tip oarecare și-a aruncat câinele în apă.

Foto: capturi din video

iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max ar putea fi mai scumpe decât modelele actuale

iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max ar putea fi mai scumpe decât modelele actuale

Se înmulțesc zvonurile despre scumpirea iPhone 15, sugerând că Apple ar putea „proteja” modelul de bază și versiunea Plus, dar crescând prețurile pentru iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max.

Nu că actualele versiuni iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max ar fi prea ieftine, dar inflația și scumpirea generală a componentelor esențiale periclitează marjele de profit pe care acționarii Apple au ajuns să se bazeze.

În lipsa unor decizii luate în cadrul unor ședințe cu ușile închise, care să pună pe primul loc imaginea companiei și mulțumirea actualei baze de fani, probabilitatea ca Apple să crească prețurile pentru cel puțin unele dintre variantele iPhone 15 este destul de mare.

În prezent, prețurile oficiale pentru seriile 14 Pro și Pro Max sunt de 999 și 1099 dolari, orice deviație în sus depășind praguri psihologice pe care Apple a încercat ani de-a rândul să le depășească.

Potrivit dezvăluirilor făcute din rândul partenerilor Apple, compania americană se așteaptă să livreze aproximativ același număr de unități iPhone15 ca la generația Phone 14, respectiv, 85 milioane de telefoane pentru acest an calendaristic.

Cu câteva luni înainte, chiar CEO-ul Apple Tim Cook spunea: „Cred că oamenii sunt dispuși să se întindă cu adevărat pentru a obține tot ce își pot permite în acea categorie”.

Având în vedere actualul climat al economiei globale, vânzarea atâtor unități iPhone 15 pare un țel mai degrabă ambițios, rămânând de văzut dacă va putea fi confirmat în mod concret.

Galaxy S24 Ultra ar putea continua cu aceeași configurație foto, într-un pachet cu design foarte puțin schimbat

Venit după S22 Ultra, Galaxy S23 Ultra este un produs mai bun, însă doar dacă știi unde să te uiți.

Chiar și așa, upgrade-ul a fost suficient pentru securizarea cifrelor de vânzări, atât de bine încât Samsung vrea să încerce din nou cu aceeași rețetă.

La fel ca Apple, Samsung devine foarte confortabil cu conceptul de upgrade incremental, oferind consumatorilor doar atât cât să convingă cumpărarea unui nou telefon, fie și după două-trei generații sărite.

Problema este că strategia, dacă este folosită prea mult timp, creează oportunități competiției pentru subminarea în timp record a vechiului brand smartphone, osificat în jurul unei strategii care a funcționat, până la un punct.

Cum ar fi, spre exemplu, folosirea aceleiași configurații foto timp de trei ani la rând, în ideea că saltul de performanță poate fi livrat aproape exclusiv prin inovații software, profitând de ascensiunea rapidă a tehnologiei AI.

Ce-i drept, Google face asta de mult timp cu seria de telefoane Pixel, fiind cu cel puți un pas în față din punct de vedere al amânării upgrade-urilor hardware.

Potrivit zvonurilor circulate până acum, actualul senzor ISOCELL HP2 de 200MP (folosit cu S23 Ultra) ar urma să rămână în „circulație” până la generația Galaxy S25 Ultra. Iar pentru ca informația să pară și mai credibilă, reamintim că senzorul de 108MP dezvoltat tot de Samsung a folosit, pe rând, cu Galaxy S20 Ultra, Galaxy S21 Ultra și Galaxy S22 Ultra. Cu toate acestea, performanțele au crescut iar telefoanele au arătat foarte bine în prezentările tip review oferite de influenceri consacrați.

În mod ironic, zvonurile merg către un senzor considerat deja ușor învechit, soluția  Sony IMX989 cu dimensiune de clasă ”1 inch”, pe care alți producători din China îl folosesc deja. Spre exemplu, Xiaomi 13 Pro și Ultra. Problema cu acesta este că este „puțin” prea mare pentru carcasa unui smartphone, modulul foto îngroșând sesizabil telefonul, însă problema poate fi „rezolvată” prin aplicarea etichetei de camera-phone. Cu toate acestea, unele zvonuri susțin că până și Apple ar înclina să îl folosească, într-o versiune upgrade.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, senzorul ISOCELL HP2 de 200MP are o dimensiune-pixel de 0.6um, comparat cu 1.6um la Sony IMX989. Chiar și fără „magie” la partea de software, cel din urmă poate oferi rezultate impresionante, mai ales în condiții de luminozitate scăzută.

Samsung și LG dezvoltă o nouă tehnologie OLED pentru telefoane inteligente

Samsung și LG dezvoltă o nouă tehnologie OLED pentru telefoane inteligente

Cei doi giganți sud-coreeni, Samsung și LG, vizează dezvoltarea unor ecrane OLED prevăzute cu un strat de acoperire cu refracție scăzută (CPL).

Tehnologia ar permite obținerea aceleiași luminozități (sau mai bune) folosind și mai puțină energie decât în prezent.

Oricât de mult ar încerca producătorii de ecrane să o promoveze, OLED nu este chiar upgrade-ul perfect de la tehnologia LCD, aspecte precum fiabilitatea și costul de fabricație avantajând în continuare tehnologia mai veche. Nici măcar eficiența consumului de energie nu este obligatoriu mai bună în cazul soluțiilor OLED.

Drept dovadă pentru asta avem „campania” la nivelul industriei de gadgeturi, vizând promovarea schemei de interfață „dark” în ideea de a economisi cât mai mult din energia consumată de ecranele OLED. De vină este chiar modul în care funcționează tehnologia OLED, fiecare pixel aprins crescând necesarul de energie. Spre comparație, ecranele LCD au un consum de energie direct raportat la luminozitatea selectată, indiferent de conținutul afișat pe ecran.

Samsung și LG au început deja să testeze noua tehnologie OLED cu mai mulți parteneri din industrie, relatează presa coreeană. Cei doi vor aplica inițial tehnologia ecranelor mici și mijlocii, precum cele folosite pe smartphone-uri.

În mod convențional, ecranele smartphone-urilor constau din mai multe straturi. Printre acestea se numără un strat de acoperire subțire, plasat deasupra catodului.

Acesta ajută la minimizarea pierderii de lumină atunci când lumina emisă de OLED este reflectată în mod repetat de electrozi (catod și anod) mărind propagarea către partea de sus a afișajului.

Secretul pare să fie mărirea indicelui de refracție prin includerea unui strat suplimentar, rezultând mai multă lumină propagată, cu mai puțină energie consumată.

Iar dacă maximizarea luminozității nu este țelul final, atunci reducerea consumului de energie și creșterea longevității ecranului vor fi cu siguranță de ajutor.

Potrivit publicației sud-coreene The Elec, parteneriatul convenit între Samsung și LG include furnizori esențiali ai substraturilor reflectorizate necesare pentru ecrane OLED, precum Semichem, Hodogaya, Labto și PNH Tech.

Unii dintre aceștia livrează deja mostre de testare pentru substratul necesar fabricării de ecrane OLED mai eficiente, rămânând de văzut cât va dura până ce noul trend va fi preluat la nivelul întregii industrii.

Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn: explicația OAMENILOR DE STIINTA…

Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn: explicația cercetătorilor este cu totul alta

Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn

Fluviul Eufrat seacă, așa cum apare scris și în Biblie, ca avertizare pentru ceea ce urmează să se întâmple după acest eveniment. Dacă ne-am lua după Cartea Apocalipsei, acest lucru nu este deloc de bine, dar cercetătorii dau asigurări că explicația secarea biblicului râu este de o cu totul altă natură.

Conform Bibliei, în capitolul Geneza sau Facerea, fluviul Eufrat este una din cele patru ape care curg din Grădina Edenului. Este al patrulea râu, după Pison, Gihon și Tigru, care se formează din râul care curge din grădina Raiului. Râu reprezenta una din limitele țării promise de Dumnezeu lui Avraam și descendenților săi.

Pe de altă parte, Apocalipsei Sf. Ioan, când Eufratul va seca, acest lucru va însemna semnalul că Armaghedonul, bătălia finală între oștile conduse de Iisus Hristos și cele supuse Satanei (Fiarei) este aproape.

Eufratul este unul dintre cele mai lungi și mai importante fluvii din lume. Acesta a hrănit leagănul civilizației din Asia de Vest. Râul traversează Irakul, Siria și Turcia și, împreună cu fluviul Tigru, cu al cărui curs se unește, la un moment dat, a definit țările Mesopotamiei, care înseamnă „țara râurilor”.

Teritoriul din jurul celor două râuri biblice a fost supranumit „Semiluna fertilă” și a oferit condiții ideale pentru dezvoltarea agriculturii și, legat de aceasta, a unor mari civilizații. Dar, la ora actuală, sistemul Eufrat-Tigru se usucă într-un ritm accentuat.

Un raport al Ministerului pentru Resursele Apei din Irak din 2021 avertiza asupra faptului că cele două cursuri de apă ar putea seca până în 2040, din cauza scăderii nivelului apelor și a efectelor aduse de schimbările climatice, scrie IFLScience.

Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn: explicația cercetătorilor este cu totul alta
Fluviul Eufrat este aproape secat în anumite zone din Irak

Explicația cercetătorilor este cu totul alta

În doar câteva decenii, debitul celor două fluvii a scăzut la aproape jumătate din media anuală a debitului din anii ploioși. Imaginile din stelit arată că bazinele Eufratului și Tigrului au pierdut deja 144 de kilometri cubi de apă doar între 2003-2013, ajungând la cel mai scăzut nivel din istorie.

Cauza principală a acestui fenomen este legată de schimbările climatice cu care se confruntă planeta. Orientul Mijlociu este considerat una dintre zonele cel mai vulnerabile la aceste schimbări, ceea ce face ca problemele împuținării apei să se manifeste mult mai dramatic decât în alte regiuni.

Veștile rele pentru mediu sunt și vești rele pentru oameni. Aproximativ 60 de milioane de persoane se bazează pe apa din sistemul Eufrat-Tigru, mai ales în Turcia și Irak.

Încă de la începutul anilor 2000, cooperarea internațională pentru managementul bazinelor celor două fluvii a stagnat, din cauza tensiunilor și conflictelor geopolitice dintre țările pe teritoriul cărora curg acestea.

Acest secol are, de altfel, potențialul pentru declanșarea mai multor „războaie ale apei”, unde diversele formațiuni militare și miliții din zonă se vot bate pentru această resursă vitală, asemănător celor înfățișate în pelicula „Mad Max”.

Complexul Eufrat-Tigru este unul cu o miză importantă, dat fiind și numărul mare de oameni ce trăiesc în regiune, dar și a instabilității politice ce persistă aici.

Pe lângă riscul de conflicte și violențe, bolile sunt un alt factor îngrijorător. Un articol publicat în British Medical Journal, în martie 2023, a investigat felul în care nenumărate urgențe medicale apar în Irak, din cauză că oamenii se luptă chiar și pentru posibilitatea de a se spăla pe mâini cu apă curată.

De aici, un „evantai” de maladii infecțioase a lovit regiunea, de la holera, la varicelă, pojar și febră tifoidă.

Într-un fel sau altul, secarea sistemului Eufrat-Tigru, ar putea duce la o situație aproape apocaliptică și la înfruntări violente, așa cum pomenește Biblia.

Ubisoft șterge conturile utilizatorilor pentru „lipsă de activitate”. Ce trebuie să faceți pentru a evita pierderea contului

Ubisoft șterge conturile utilizatorilor pentru „lipsă de activitate”. Ce trebuie să faceți pentru a evita pierderea contului

Foto: Ubisoft

Piața jocurile pentru PC este diversă și liberă, mulți dintre publisherii ce activează în acest domeniu folosind câte o aplicație proprietară, un launcher, pentru a permite utilizatorilor accesul la titlurile companiei.

Spre exemplu, Electronic Arts are EA App (fost Origin), Rockstar Games folosește Rockster Games Launcher, iar Ubisoft se bazează pe Ubisoft Connect (fost Uplay).

Știați însă că, dacă nu vă utilizați pentru o perioadă mai lungă contul Ubisoft, acesta poate fi șters? A aflat pe pielea sa proprietarul contului de Twitter AntiDRM, care a primit un e-mail de la suportul Ubisoft, prin intermediul căruia era avertizat în legătură cu suspendarea contului său Ubisoft pentru lipsă de activitate. Dacă proprietarul contului nu lua măsuri, acel profil Ubisoft urma să fie șters după 30 de zile. Totuși, mesajul includea și un link pentru a anula acest proces.

Hey there. We just wanted to chime in that you can avoid the account closure by logging into your account within the 30 days (since receiving the email pictured) and selecting the Cancel Account Closure link contained in the email. We certainly do not want you to lose access to…

— Ubisoft Support (@UbisoftSupport) July 20, 2023

Deși părea un mesaj tipic mail-urile cu escrocherii de tip “phishing”, contul de suport oficial Ubisoft de pe Twitter a confirmat autenticitatea acelui e-mail. Suport-ul Ubisoft i-a îndemnat pe toți cei care primesc un astfel de e-mail să se conecteze la contul lor Ubisoft în termen de 30 de zile și să urmeze link-ul Cancel Account Closure inclus în acel mesaj. Astfel, se evită pierderea accesului la contul Ubisoft și la toate jocurile atașate acestuia.

Rămâne de văzut cât de lungă trebuie să fie “perioada de inactivitate” a contului Ubisoft înainte ca proprietarul acestuia să primească acest mail de avertisment. Nu uitați însă: dacă primiți un astfel de mesaj, aveți 30 de zile pentru a anula suspendarea contului și viitoarea sa ștergere.

Sursa: PC Gamer