TikTok a introdus o nouă funcție de control parental

Foto: Profimedia Images

TikTok a introdus o nouă opțiune prin care părinții și tutorii pot filtra videoclipurile pe care nu doresc să le vadă copiii lor.

Utilizatorii TikTok puteau și înainte să își stabilească singuri filtre de conținut, permițându-le să evite videoclipurile asociate cu anumite cuvinte sau hashtag-uri.

Acum, însă, părinții pot să își lege conturile personale de ale copiilor pentru a avea acces la setări și pentru a le limita timpul petrecut în aplicație.

Orbita joasă a Pământului devine foarte aglomerată.

Foto: Shutterstock

Cu peste 4.000 de sateliți Starlink în prezent pe orbită și alte mii care își vor face în curând drum până acolo este greu să nu apară accidente.

Din decembrie 2022, până în mai 2023 inclusiv, sateliții Starlink au făcut 25.000 de manevre pentru evitarea coliziunilor cu nave, alți sateliți sau deșeuri spațiale.

În medie, un satelit Starlink trebuie să se ferească de 137 de ori pe zi din cauza aglomerației din spațiu.

LG pregătește abonamente pentru televizoarele și electrocasnicele din portofoliu

LG pregătește abonamente pentru televizoarele și electrocasnicele din portofoliu

LG Electronics va începe să afișeze reclame pe Smart TV-urile achiziționate integral de consumatori, însă nu se oprește aici, compania luând în considerare și introducerea unui format de abonament pentru deblocare contracost a anumitor servicii sau funcții care nu se regăsesc în lista cu specificații a echipamentului respectiv.

La fel ca Samsung, LG va folosi interfața Smart TV pentru afișarea de reclame pentru utilizatorii care au plătit deja prețul întreg solicitat în magazin. Însă producătorul sud-coreean ar putea lua o lecție de la producătorul auto BMW, livrând dispozitive cu anumite funcții dezactivate din fabrică, în speranța de a convinge utilizatorii să plătească abonamente lunare pentru deblocarea acestora.

LG speră ca noua strategie de business să-i crească veniturile de la 51 miliarde dolari anual, la 78 miliarde în următorii 6.5 ani.

„LG va inova cu un model de servicii centrat pe platformă, care generează continuu profituri, cum ar fi conținut și servicii, abonamente și soluții, pentru afacerile orientate pe hardware, care generează vânzări și profituri la momentul achiziției”, declară oficialii companiei.

LG numește acesta un model de afaceri centrat pe „implicarea clientului”, valorificând încă o dată cele 200 milioane de televizoare inteligente deja vândute. Aceste produse, inclusiv televizoare premium OLED și QNED, vor avea în curând o nouă selecție conținut, sub forma de servicii și reclame pentru produse, în încercarea de a transforma compania într-un furnizor de servicii media și divertisment.

Compania nu se află la prima încercare de acest gen, prezentând anul trecut o schemă numită „Evolving Appliances For You” promițând upgrade-uri software la aparatele electrocasnice. Compania a oferit exemplul unei familii care se mută într-o casă diferită și într-o climă diferită și își modernizează uscătorul de rufe cu rutine potrivite condițiilor locale.

Trecând peste faptul că astfel de dotări ar trebui să țină de funcționalitatea de bază a echipamentului, planul LG de a se transforma într-o „companie de soluții de viață inteligente” este departe de a fi abandonat, compania fixând obiective de atins până în anul 2030, vizând transformarea produselor hardware într-un fel de servicii, pe care le cumperi odată și apoi le plătești în continuare, dacă vrei să beneficiezi de întreaga funcționalitate disponibilă.

Twitter începe să redistribuie veniturile din publicitate și către Creatorii Twitter Blue

Twitter începe să redistribuie veniturile din publicitate și către Creatorii Twitter Blue

Deși se află într-o cursă continuă pentru profit, Twitter anunță că va împărți de acum veniturile din publicitate și cu creatorii de conținut, atât timp cât aceștia sunt abonați Twitter Blue cu număr de urmăritori suficient de mare.

Totuși, pentru a nu lăsa speranțe deșarte de îmbogățire, trebuie menționat că suma cea mai mare plătită unui creator Twitter este de 37050 dolari, plata revenind lui Billy Markus, co-fondatorul Dogecoin și prieten apropiat cu Elon Musk, șeful Twitter contribuind decisiv la promovarea respectivei criptomonede.


Însă restul abonaților Twitter Blue sunt eligibili pentru recompense financiare abia după ce au depășit pragul de 5 milioane afișări cu tweet-urile distribuite, iar asta în fiecare lună, pentru cel puțin trei luni consecutive.

Dacă aceste criterii sunt întrunite, atunci rata de conversie poate fi extrapolată de pe urma unor vedete precum Scriitoarea Babylon Bee Ashley St. Clair, care cu 710.000 de urmăritori a declarat că a obținut câștiguri de 7153 dolari de pe urma Twitter (0.0085 dolari/afișare).

Nu este clar dacă rata de conversie CPM (click-per-minute) după care sunt acordate plățile individuale se schimbă sau nu de la utilizator la utilizator. Cert este că sunt impuse limite în ce privește categoriile de creatori eligibili pentru monetizare.

Spre exemplu, creatorii specializați în conținut pe teme sexuale (foarte numeroși pe platformă), nu sunt eligibili pentru monetizare în ciuda numărului de afișări generate.

Astfel, deși Twitter este una dintre puținele platforme sociale principale pe care este permis conținutul pentru adulți, monetizarea nu este posibilă dincolo de aspectul informal al platformei.

Microsoft/OpenAI ar putea fi dați în judecată pentru răspunsurile greșite generate cu ChatGPT

Microsoft/OpenAI ar putea fi dați în judecată pentru răspunsurile greșite generate cu ChatGPT

În timp de răspunsurile generate la întrebările puse OpenAI / ChatGPT sunt lungi și bine argumentate, acuratețea informațiilor poate lăsa de dorit, atât de mult încât să lezeze imaginea unor companii sau persoane.

Problema cu ChatGPT nu este că oferă prea multă informație, ci că o face într-un mod incredibil de convingător, dar care nu presupune în mod implicit acuratețea datelor prezentate. În mod predictibil, cineva s-a gândit să exploateze această slăbiciune dând în judecată compania.

ChatGPT generează răspunsuri convingătoare de bazate pe limbaj natural, servind o alternativă convingătoare la seria de linkuri generate de o căutare tradițională pe internet. Se așteaptă ca acesta și produsele similare AI să schimbe dramatic modul în care oamenii obțin informațiile pe care le caută online.

Potrivit solicitării trimise autorității americane FTC, OpenAi ar trebui să precizeze ce pași a luat pentru a aborda potențialul produselor sale de a „genera declarații despre indivizi reali care sunt false, înșelătoare, denigratoare sau dăunătoare”.

FTC analizează, de asemenea, abordarea OpenAI privind confidențialitatea datelor și modul în care obține date pentru a instrui și informa AI.

Directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, susține că OpenAI a perfecționat ani de zile cercetările în materie de siguranță, respectiv, luni de zile în care a asigurat că motorul ChatGPT este suficient de bine pregătit pentru lansare oficială. ”Protejăm confidențialitatea utilizatorilor și ne proiectăm sistemele pentru a afla despre lume, nu despre persoane private”, a spus avesta pe Twitter .

Cel puțin la nivel declarativ, șeful OpenAI susține crearea de reglementări pentru industria emergentă și chiar a recomandat formarea unei noi agenții care să supravegheze siguranța AI. El a adăugat că se aștepta ca tehnologia să aibă un impact semnificativ, inclusiv asupra locurilor de muncă, pe măsură ce utilizările sale devin clare.

Galaxy Tab S9 FE Plus apare în imagini de prezentare neoficiale

Samsung urmează să dezvăluie în această vară noua ofertă premium de tablete Galaxy Tab S9, S9+ și S9 Ultra, versiunile Galaxy Tab S9 FE și Tab S9 FE urmând să apară mai târziu, fiind adresate consumatorilor care nu dispun de buget pentru achiziționarea versiunii premium.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Ross Young, un cunoscut analist pe tema produselor Samsung, Galaxy Tab S9 FE și Tab S9 FE Plus vor fi lansate în cursul acestui an, în luna iulie debutând doar versiunile premium Tab S9, S9 Plus și S9 Ultra. Aparent, Samsung este deja cu două luni în urmă cu producția Galaxy Tab S9, seria FE mai puțin profitabilă putând întârzia chiar mai mult

Cât despre Galaxy Tab S9, S9+ și S9 Ultra, acesta vor fi anunțate pe 26 iulie, în obișnuitele versiuni de culoare bej și gri, urmând ca ediția FE să adauge nuanțele verde deschis, roz deschis și argintiu.

Cât despre configurația hardware, seria Tab S9 este așteptată cu ecran Dynamic AMOLED 2X , probabil cu rată de refresh la 120 Hz, sau chiar 144Hz pe versiunea de top. Dimensiunea și rezoluția ecranului vor rămâne, de asemenea, neschimbate față de anul trecut. Cele trei tablete au ecrane cu diagonala de 11”, 12,4” și, respectiv, 14,6”.

Se pare că Samsung va păstra neschimbată și capacitatea bateriei. Livrând un acumulator de 8.000 mAh pentru echiparea de bază, 10.090 mAh versiuna Plus și 11.200 mAh pentru modelul Ultra. Noile tablete vor păstra de asemenea și încărcarea rapidă de 45 W prin USB-C.

Procesorul Snapdragon 8 Gen 2 (nu în ediție ”for Galaxy” va aduce îmbunătățiri notabile în ce privește autonomia și nivelul de performanță, însă nu pentru modelul FE. Încadrate la un buget mai mic, Galaxy Tab S9 FE și FE Plus vor primi chipsetul Exynos 1380, cu performanțe mai degrabă de medie.

Cert este că Galaxy Tab S7 FE a debutat în 2021, Samsung omițând continuarea pentru anul 2022. Astfel, Galaxy Tab S9 FE ar trebui să aducă progrese notabile atât la partea designului exterior, dar mai ales în ce privește saltul de performanță.

AMD pregătește încă un procesor pe platforma AM4: Ryzen 3 5100

AMD pregătește încă un procesor pe platforma AM4: Ryzen 3 5100

Se pare că platforma AM4 nu este complet abandonată de către AMD, chiar dacă se împlinește, în curând, un an de la lansarea AM5 și seriei Ryzen 7000.

După ce a lansat săptămâna trecută procesorul Ryzen 5 5600X3D, o versiune cu două nuclee dezactivate a lui 5800X3D de anul trecut, AMD mai pregătește un procesor nou pe vechea sa platformă: Ryzen 3 5100, un model quad-core de intrare în gamă.

Ryzen 3 5100 este o versiune imperfectă a modelului 5300G

Practic, acesta este cel mai slab configurat model al gamei de procesoare Ryzen 5000. Acesta este construit pe aceeași arhitectură Zen3, cu mai multe nuclee dezactivate. Fiind lipsit de un X la sfârșit, frecvența sa de bază va fi mai mică, în comparație cu alte modele Ryzen 3 și Ryzen 5 de pe piață.

Se pare că modelul original pe care Ryzen 3 5100 este bazat ar fi Ryzen 3 5300G, un APU, care integra și un GPU cu 6 unități de procesare. Astfel, acest model face parte din procesoarele pe arhitectură Cezanne, și va integra 4 nuclee fizice și 8 fire de execuție, cu frecvență de bază la 3.8 GHz și boost la 4.200 MHz.

Practic, AMD a dezactivat GPU-ul integrat, care probabil era imperfect și a scăzut puțin frecvența de bază, întrucât unitățile cu progleme nu puteau susține 4 GHz fără erori.

ryzen 5000
sursa: AnandTech

Acesta va fi cel mai „mic” procesor din seria Ryzen 5000, cu cele mai mici frecvențe și cel mai mic număr de nuclee. Din fericire are și un consum pe măsură, cu un TDP de 65W.

Nu știm când va ajunge pe piață

Deja există plăci de bază AM4 care au primit update de BIOS pentru compatibilitate pentru acest model, cât și pentru un alt procesor care nu este disponibil în retail, ci doar în sisteme pentru integratori: Ryzen 7 5700.

Momentan nu avem informații despre lansarea lui Ryzen 3 5100, însă știm că există, este deja compatibil cu plăci de bază și ar putea veni fie în magazine la un preț foarte mic, oferind probabil o opțiune ieftină pentru cei care vor să construiască un PC de productivitate office sau gaming foarte „light”. Alternativ, s-ar putea să îl vedem în sisteme preconfigurate de buget. AMD încă nu vorbește oficial despre acest model și nici nu a făcut un anunț oficial.

sursa: AnandTech

OnePlus 12 apare în primele imagini neoficiale cu un sistem de camere îmbunătățit. FOTO

Nu pare că a trecut foarte mult timp de la lansarea lui OnePlus 11, dar deja suntem la jumătatea anului 2023, așa că încep pregătirile pentru următoarea generație de flagship-uri ale brand-ului chinez.

OnePlus nu a fost niciodată un brand care a putut să își țină secretele prea bine ascunse, așa că avem deja primele imagini realizate folosind planurile CAD ale unui prototip de OnePlus 12. Deși design-ul general nu diferă foarte mult față de cel al modelului recent, utem observa câteva diferențe importante, care sugerează și upgrade-uri.

OnePlus 12 nu va adopta un design fundamental diferit

Telefonul este la cam jumătate de an distanță de momentul în care va ajunge pe piață. În ultimii ani, OnePlus a lansat flagship-urile sale mai întâi în China, în luna decembrie sau ianuarie și le-a adus la câteva luni distanță și în Europa, fără modificări la nivel hardware.

Astfel, nu este greu de crezut că un prototip de OnePlus 12 există deja și are, în mare parte, design-ul finalizat. Știm chiar și faptul că, cel mai probabil, telefonul va integra procesorul Snapdragon 8 Gen 3, care va debuta la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul Snapdragon Summit, organizat de Qualcomm.

OnePlus-12-5K1-scaled
sursa: OnLeaks x Smartprix

Pe de altă parte, sursa acestor imagini este OnLeaks, leaker cu experiență de mulți ani, care reușește să pună mâna pe planurile telefoanelor înainte ca acestea să fie anunțate, iar, de cele mai multe ori, veridicitatea lor se confirmă odată cu dezvăluirea oficială.

Sistemul de camere va primi un zoom periscopic de rezoluție înaltă

OnePlus 11 a venit cu un design mai puțin obișnuit, cu o cameră integrată într-un cerc, care nu pot spune că mi-a plăcut la momentul testării, în mod special. Se pare însă că acest design va fi păstrat și pe OnePlus 12, însă camera cu numărul 3, pentru zoom 2x, va fi înlocuită cu una periscopică, cu zoom mai mare. Am văzut în trecut astfel de camere cu zoom de la 3,2x la 3,5x, 5 sau chiar 10x. Nu știm încă ce fel de zoom a ales OnePlus pe următorul său model. Logo-ul Hasselblad din centrul modulului de cameră sugerează că parteneriatul dintre Oppo și producătorul de camere va continua și în 2024.

OnePlus-12-5K4-scaled
sursa: OnLeaks x Smartprix

Zvonurile spun că OnePlus 12 va integra doi senzori de 50 megapixeli, pentru camera principală și pentru ultrawide, alături de unul de 64 megapixeli pentru zoom. Având în vedere că zoom-ul era punctul slab al sistemelor de camere OnePlus, upgrade-ul ar putea fi major.

Singura altă diferență notabilă este mutarea camerei frontale de pe colț pe centru. Marginile ecranului rămân curbate, iar specificațiile ecranului probabil că vor fi păstrate. Deja OnePlus 11 avea unul dintre cele mai bune ecrane din piață, cu diagonală de 6,7”, rezoluție QHD+ și refresh rate variabil de la 1 la 120 Hz, datorită tehnologiei LTPO.

OnePlus-12-5K2-scaled
sursa: OnLeaks x Smartprix

Dacă toate aceste modificări și upgrade-uri se confirmă, OnePlus 12 ar putea fi unul dintre cele mai bune telefoane disponibile la începutul anului 2024.

sursa: Smartprix

Sony anunță a6700, cameră APS-C cu hardware de FX-30, procesor AI și preț mai accesibil

În ultima vreme am tot văzut lansări în zona de camere pentru vlogging de la Sony, însă compania pare că nu a uitat și de publicul interesat de camere hibride, care pot realiza atât filmări la calitate profesională, cât și fotografii la rezoluție înaltă.

Seria a6000 de camere foto APS-C nu a mai primit de mult un upgrade, iar a6700 pare să fie exact ceea ce fanii așteptau: un body performant și compact, care încearcă să rezolve cele mai mari probleme și limitări ale modelelor anterioare.

Sony a6700 aduce schimbări importante la exterior pe seria a6000

Dimensiunile reduse și capabilitățile avansate ale camerelor a6000 le-a ținut în topurile preferințelor fotografilor și videografilor entuziaști și chiar profesioniști, însă nicuna dintre aceste camere nu s-a apropiat atât de mult de cerințele fanilor precum noul a6700. În primul rând, modelele anterioare aveau baterii mici, care trebuiau schimbate de mai multe ori pe parcusul unei zile de filmare sau fotografiere.

a6700_2

Noul a6700 este compatibil cu noile baterii NP-FZ100, pe care le găsim și pe cele mai recente camere full-frame Sony A7, de capacitate mai mare. O consecință fericită a acestei schimbări este mărirea grip-ului, pentru o prindere mai bună în mână, cât și mutarea slot-ului de carduri SD din zona bateriei, pe laterala din stânga. Bateria poate fi încărcată prin port-ul USB-C rapid prin Power Delivery, un alt avantaj major. Iar camera poate fi folosită și pe post de webcam alături de un PC tot prin acest port.

Tot la nivel de design și ergonomie, Sony A6700 vine cu o nouă rotiță programabilă, ajungând astfel la paritate cu camerele mai avansate ale companiei. Poți avea acum diafragma, timpul de expunere și ISO pe rotițe individuale, fără să mai fie nevoie să apeși alte butoane. De asemenea, butonul de înregistrare video a fost mutat de pe marginea grip-ului de pe spate, în partea de sus, sub declanșatorul obișnuit. Și, la fel ca pe camerele mai avansate de la Sony, există acum un buton care face trecerea între modurile foto, video și S&Q, fiecare păstrând setări individuale de captură.

a6700_3

Un alt avantaj al lui A6700 este și ecranul articulat de pe spate, care permite deschiderea spre laterală și întoarcerea ecranului la 180 de grade pe verticală. Astfel, aparatul este mai util pentru vlogging decât alte modele din seria a6000. Există și un viewfinder OLED cu luminozitate mai mare.

La interior, Sony a integrat cele mai bune elemente de pe FX-30 și A7R V

Îmbunătățirile de la interior constau într-un nou senzor, același pe care l-am văzut și pe modelul FX-30, camera APS-C din gama de modele pentru „cinematografie” de la Sony, alături de un procesor cu AI, care a debutat pe modelul profesional A7R V. În consecință, avem parte de un senzor de 26 megapixeli cu stabilizare internă (IBIS), capabil să filmeze până în rezoluție 4K la 120 de cadre pe secundă (cu un crop), sau la 240 de cadre în Full HD, cu tot cu focalizare automată. Anterior, camerele a6000 erau limitate la 4K în 30 de cadre pe secundă.

De altfel, focalizarea AI este asigurată de procesorul de imagine avansat, care folosește cele 334 puncte de focalizare cu detecție de fază pentru a urmări subiectul perfect în fotografiere și filmare. Există chiar și un mod care folosește întregul senzor pentru a urmări și decupa în timp real subiectul în mișcare. Astfel, te poți filma fără un operator, iar cadrul te va urmări, fără să fie necesară mișcarea fizică a camerei.

Singura limitare reală a lui a6700 rămâne însă căldura. Corpul compact nu are destul loc și pentru răcire activă, însă în majoritatea modurilor uzuale, adică 4K la 24 sau 30 de cadre pe secundă, camera ar trebui să fie mai degrabă limitată de baterie și spațiu pe card, decât de supraîncălzire. Doar în modurile 60 și 120 FPS vor aprea probleme la utilizare pe perioade lungi. Cei care vor să înregistreze materiale video de zeci de minute în aceste condiții, ar trebui să se orienteze mai degrabă spre FX-30, care este ceva mai scump, dar mai bine dotat pentru astfel de cazuri de utilizare.

Prețul lui Sony A6700 pornește de la 8.400 lei în România în varianta body și poate fi cumpărată în variante kit, cu obiectivul de bază 16-50mm/f3.5-5.6 la 8.900 lei sau cu 18-135/f3.5-5.6 OSS la 10.299 lei.

Animație virală: Cum a fost distrus de implozie submersibilul Titan (VIDEO)

Animație virală: Cum a fost distrus de implozie submersibilul Titan (VIDEO)

Foto: captură din video (YouTube/AiTelly)

O animație care arată cum a făcut implozie submersibilul Titan a devenit virală, fiind urmărită de peste 6 milioane de ori doar pe YouTube.

Clipul de 6 minute și 20 de secunde a fost publicat de AiTelly, un canal care publică animații din domeniul ingineriei.

Se crede că Titan a făcut implozie pe 18 iunie, atunci când încerca să ajungă la epava pachebotului Titanic, aflată la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri în Oceanul Atlantic.

Implozia este opusă exploziei și constă în pătrunderea rapidă a aerului într-un spațiu închis fără aer, când pereții acestuia sunt distruși. Acolo unde se află epava, presiunea este de aproape 400 de ori mai mare decât la suprafață.

Animația arată cum submersibilul, pilotat prin intermediul unui controller de Xbox, a fost distrus de implozie.

Naratorul dă vina pentru incident pe construcția bazată pe fibră de carbon. Deși este un material ușor și foarte rezistent, eficiența lui în construcția de vehicule care se scufundă la adâncimi mari este discutabilă. „Fibra de carbon cedează din cauza defectelor interne apărute în timpul construcției”, a declarat profesorul Roderick Smith, de la Imperial College din Londra.

În mod normal, submersibilele care ajung la adâncimi mari au coca realizată din titan. Titanul este de două ori mai rezistent decât aluminiul și cu 45% mai ușor decât oțelul, deși este la fel de durabil. Metalul este, însă, mai scump și greu de obținut decât fibra de carbon.

Cei cinci oameni de la bordul Titan nu au apucat să simtă durere. Implozia devastatoare s-a petrecut în câteva milisecunde.