Primul produs nou de la creatorul iPod, iPhone și Macintosh, după ce a părăsit Apple: ”gadgetul” extravagant de la Jony Ive

Primul produs nou de la creatorul iPod, iPhone și Macintosh, după ce a părăsit Apple: ”gadgetul” extravagant de la Jony Ive

Am trecut de la dispozitivele de muzică digitală la una analogică.

Jony Ive a fost ocupat de când a părăsit Apple, cu agenția sa de design lucrând la lucruri precum un nou tip de font, un nas de clovn pentru un proiect caritabil și „viitorul Airbnb”.

Cel mai recent proiect al lui LoveFrom îl duce pe Ive înapoi la zilele sale hardware – este un nou model de platan modular care există de o jumătate de secol.

LoveFrom a ajutat la rafinarea Linn’s Sondek LP12 pentru o ediție de 50 de ani. Ive a spus celor de la Fast Company că a fost un „proiect foarte blând și modest” pentru LoveFrom, care provine din admirația echipei sale pentru Linn.

Poate ca urmare a acestui fapt, LoveFrom a efectuat munca pro bono. „Există multe lucruri pe care mi-am dorit întotdeauna să le pot face doar din dragostea de a le face”, a remarcat Ive.

O schimbare interesantă

Firma de design a abordat-o pe Linn pentru a lucra împreună, în parte pentru că Ive este un fan de multă vreme al mărcii. Cele două echipe au examinat fiecare aspect al LP12, dar nu au putut schimba prea mult placa turnantă din cauza preocupărilor legate de impactul asupra calității sunetului.

Totuși, LoveFrom „a văzut o serie de domenii în care ar putea exista mici îmbunătățiri și evoluții blânde ale designului actual”, a spus Ive.

Exteriorul ediției speciale Sondek LP12-50 arată în mare parte la fel cu LP12 standard, deși modificările includ colțuri rotunjite pentru unele componente, mai degrabă decât margini pătrate.

Există un buton de pornire circular din aluminiu în loc de un balansoar din plastic, în timp ce o nouă balama aparent permite capacului de praf să rămână ușor deschis în orice unghi.

Dacă ești interesat să cumperi primul hardware post-Apple la care Ive a lucrat, va trebui să sapi adânc în buzunare. Sondek LP12-50 costă 60.000 USD și Linn face doar 250 de modele.

Cel puțin pentru acest proiect, Ive a trecut de la hardware audio digital la un produs analogic. El a jucat un rol esențial în iPod, iPhone și AirPod-uri în timpul mandatului său la Apple, deoarece a ajutat compania să atingă cote extraordinare.

S-ar putea să vedem lucrări mai ambițioase din tabăra LoveFrom în următorii câțiva ani, deoarece firma colaborează cu Ferrari și holdingul său Exor la mai multe proiecte creative.

Windows 11 se schimbă, din nou: ce este nou, cum te ajută

Windows 11 se schimbă, din nou: ce este nou, cum te ajută

Aplicația de setări de pe Windows a suferit mai multe modificări, de-a lungul anilor, și încă nu a înlocuit complet panoul de control moștenit, cu toate că așa ar fi trebuit, susțin anumiți utilizatori.

Vestea bună este că, acum, Windows 11 își reproiectează din nou aplicația de setări, cel puțin pagina de pornire, adică.

Ce aduce nou versiunea 23493, pe Windows 11

Cea mai recentă versiune Insider a Windows 11, versiunea 23493, introduce o pagină de pornire a Setări reproiectată care afișează câteva dintre setările pe care ai putea dori să le modifici, cum ar fi imagini de fundal, afișaj sau sunet. Așadar, dacă ești genul acela de persoană, vestea poate fi considerată a fi una chiar bună.

Are, de asemenea, piese care afișează informații despre contul tău de Microsoft, cum ar fi cât spațiu mai ai pe contul aferent OneDrive și dacă ai sau nu un abonament activ la Microsoft 365, deși cea din urmă este o funcție cât se poate de inutilă.

Această pagină reproiectată îți va permite să iei măsuri rapide asupra părților sistemului de operare/contului tău care necesită urgent atenția ta.

Mai important, se va adapta pe măsură ce învață de la tine și de la fluxul tău de lucru, schimbând cardurile pe care le ți la va arăta. Restul aplicației de setări va rămâne neschimbată, doar pagina de pornire se schimbă.

În acest moment, noua variantă se va lansa pentru utilizatorii de pe canalul Dev. Cu excepția cazului în care dorești cu toată ardoarea să faci față erorilor potențiale, ai ocazia să faci o solicitare în acest sens.

Totuși, ține minte că orice funcție nouă, testată numai în Dev are șanse uriașe de a veni la pachet cu tot fel de „gândăcei” enervanți.

Într-un ultim scenariu, poți aștepta ca modificarea Windows 11 să apară pentru toată lumea, astfel încât să eviți eventualele erori.

Cum să fotografiezi artificii: câteva trucuri care te vor ajuta

Cum să fotografiezi artificii: câteva trucuri care te vor ajuta

În cazul în care nu știai, majoritatea fotografiilor cu artificii sunt, de fapt, imagini cu expunere lungă care surprind toate artificiile care au bubuit pe o perioadă de 10 secunde, 20 de secunde sau chiar mai lungă.

Pentru a face o fotografie cu artificii, ai două opțiuni: prima este să ții camera în mână și să încerci să cronometrezi o fotografie, astfel încât să capturezi artificiile pe măsură ce se sting.

A doua este să vă setezi camera pe un trepied și să folosești un timp de expunere lung, astfel încât artificiile să izbucnească la un moment dat în timpul acestuia.

În general, nu vei fi atât de departe încât să ai nevoie de un teleobiectiv. Ceva cu o distanță focală între 18 mm și 70 mm va funcționa în majoritatea situațiilor.

Diafragma este mai puțin importantă decât viteza obturatorului

Diafragma este mai puțin importantă decât viteza obturatorului pentru fotografiile cu artificii. Trebuie să stai prea departe de afișaj pentru ca adâncimea câmpului să conteze.

Setează diafragma la undeva între f/8 și f/16, în funcție de lumina ambientală, pe un ISO 100.

Indiferent dacă avi obturatorul deschis timp de 10 secunde sau 30 de secunde, ceea ce contează este jumătate de secundă pentru care focul de artificii luminează foarte puternic.

Cu obturatorul deschis timp de 30 de secunde, însă, vei captura cinci sau șase explozii de artificii, mai degrabă decât doar una sau două; de asemenea, veți acorda fundalului mai mult timp pentru expunere.

Începe cu o viteză de expunere de aproximativ 10 secunde și fă câteva fotografii de probă. Dacă fotografiile sunt supraexpuse, strânge diafragma sau scurtează timpul de expunere la cinci secunde.

Dacă sunt subexpuse, poți deschide puțin diafragma sau face expuneri de 20 de secunde. Singura modalitate de a afla ce va funcționa este să încerci și să greșești.

Evident, mai apoi poți apela un program de editare precum Lightroom, spre exemplu, pentru a corecta tot ceea ce nu ți-a ieșit „din mână”.

Ce faci atunci când nu mai ai semnal bun la telefon, indiferent dacă ești la Orange, DIGI sau Vodafone. Metoda simplă prin care restabilești conexiunea

Ce faci atunci când nu mai ai semnal bun la telefon, indiferent dacă ești la Orange, DIGI sau Vodafone. Metoda simplă prin care restabilești conexiunea

Când te afli în mișcare și ai nevoie să folosești propriul telefon mobil, una dintre cele mai frustrante probleme cu care te poți confrunta este atunci când ai un semnal slab.

Află ce poți face pentru nu te confrunta cu această problemă atunci când ai cea mai mare nevoie de smartphone-ul tău.

Într-o lume în care suntem dependenți de comunicare și conectivitate, o conexiune slabă poate îngreuna efectuarea apelurilor, trimiterea mesajelor sau utilizarea aplicațiilor care necesită conexiune la internet.

Cu toate acestea, există un truc simplu pe care îl poți utiliza pentru a îmbunătăți semnalul telefonului tău – activarea și dezactivarea modului avion.

Scott Polderman, un specialist în domeniul telefoanelor mobile, a popularizat această metodă prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa de TikTok. Metoda este eficientă indiferent dacă utilizezi un iPhone sau un telefon cu sistem de operare Android.

Principiul din spatele acestei tehnici se bazează pe faptul că, atunci când activezi modul avion, telefonul tău întrerupe toate conexiunile radio, inclusiv conexiunea la rețeaua celulară și Wi-Fi.

Atunci când dezactivezi modul avion, telefonul tău începe să caute instantaneu o rețea cu un semnal mai puternic pentru a se reconecta. Acest proces de căutare poate avea rezultate favorabile, deoarece telefonul tău este acum în căutarea celui mai bun semnal disponibil, renunțând la rețelele slabe și conectându-se la cele mai puternice disponibile în zonă.

Ce poți face când ai semnal slab la telefon

Procedura este simplă. Tot ce trebuie să faci este să accesezi setările telefonului și să activezi modul avion. Așteaptă câteva secunde și apoi dezactivează modul avion. Telefonul tău va iniția procesul de căutare a unei rețele cu semnal mai puternic și, de cele mai multe ori, vei observa o îmbunătățire semnificativă a semnalului tău.

Este important de menționat că acest truc nu funcționează în toate situațiile. Există cazuri în care semnalul slab este cauzat de probleme ale operatorului de telefonie mobilă sau de interferențe în zona în care te afli. Cu toate acestea, mulți utilizatori au raportat că această metodă le-a ajutat să obțină o conexiune mai bună în zonele cu semnal slab.

De asemenea, este recomandat să faci acest truc doar atunci când ai nevoie urgentă de o conexiune mai bună. Activarea și dezactivarea frecventă a modului avion poate duce la consum sporit de baterie și poate afecta durata de viață a acesteia.

Așadar, dacă te confrunți cu dificultăți legate de semnalul telefonului tău în timp ce ești în mișcare, poți încerca acest truc simplu. Activează și dezactivează modul avion pentru a determina telefonul să caute instantaneu o rețea cu un semnal mai puternic.

Cu puțin noroc, vei putea să te bucuri de o conexiune mai stabilă și de o experiență de utilizare mai bună a telefonului tău mobil.

Apple lansează un nou update de urgență „Rapid Security Response” pentru iOS, iPadOS și macOS

Apple lansează un nou update de urgență „Rapid Security Response” pentru iOS, iPadOS și macOS

Apple și-a făcut un obicei în a lansa actualizări rapide de securitate pentru dispozitivele sale, mai ales în cazul în care vulnerabilitățile pe care le descoperă sunt folosite activ în scopuri malițioase.

Astfel, toate dispozitivele Apple cu suport software activ, au primit astăzi un Rapid Security Response update, pentru a evita punerea în pericol a utilizatorilor săi.

Se pare că, din nou, s-a descoperit o breșă în sistemul de securitate WebKit, motorul de browser de la Apple, folosit în toate aplicațiile de pe platformele mobile și în Safari pe macOS.

Toți utilizatorii Apple ar trebui să instaleze cât mai repede noul update

Vulnerabilitatea descoperită se numește CVE-2023-37450 și afectează orice tip de browser care folosește WebKit pe platformele Apple. Asta înseamnă că „atacul” nu ar putea veni doar prin browser-ul Safari, ci și prin Chrome, sau alte browser-e, cât și în aplicații care deschid pagini intern, precum rețele de socializare sau clienți de e-mail.

Exploatând acest „bug”, un site ar putea începe să ruleze așa-numitul „cod nesemnat” pe dispozitivul țintă, putând prelua astfel controlul asupra dispozitivului.

Asta nu înseamnă că ar putea să înceapă să folosească telefonul de la distanță, însă ar putea „injecta” aplicații invizibile în telefon, care pot colecta datele personale, sau care pot trimite utilizatorii către pagini false prin care să fure toate detaliile pe care le introduci în câmpurile de text.

Noul update este disponibil pentru dispozitivele care rulează iOS 16.5.1, iPadOS 16.5.1 și macOS Ventura 13.4.1, adică cele mai recente variante ale sistemelor de operare de pe iPhone, iPad și computerele Mac.

Cea mai bună parte la aceste actualizări de securitate de urgență este faptul că utilizatorii nu trebuie să depună niciun fel de efort pentru a le descărca sau instala. Acestea sunt trimise automat către dispozitive de către Apple, iar instalarea se face la următorul restart al dispozitivului.

Desigur, trebuie să ai activate actualizările automate și să optezi pentru actualizări rapide de securitate în prealabil. Pentru a te asigura că vei instala noul update, nu trebuie decât să oprești si să repornești dispozitivul.

sursa: Gizmodo

Return to Monkey Island vine pe telefoane și tablete. Când îl vom putea juca pe iOS și Android

Return to Monkey Island vine pe telefoane și tablete. Când îl vom putea juca pe iOS și Android

Foto: Devolver Digital / Lucasfilm Games

După ce a fost lansat pentru Nintendo Switch, PlayStation, Xbox și PC, Return to Monkey Island, cea mai recentă aventură a inimitabilului pirat Guybrush Threepwood, se pregătește să poposească și pe dispozitivele mobile.

Astfel, Return to Monkey Island va fi lansat pentru telefoanele și tabletele bazate pe iOS și Android începând cu 27 iulie 2023, preînregistrările fiind disponibile chiar acum.

În spatele lui Return to Monkey Island se află mințile creative care au dat naștere seriei la începutul anilor ’90: Ron Gilbert și Dave Grossman, ce s-au ocupat de design-ul și scenariul acestui nou titlu. Muzica a fost compusă din nou de Michael Land, Peter McConnel și Clint Bajakian, iar în rolul lui Guybrush Threepwood îl putem auzi din nou pe Dominic Armato. Rex Crowle (ex-Media Molecule, unde a lucrat la jocuri precum Little Big Planet sau Tearaway) este directorul artistic al acestui nou joc Monkey Island.

Conform lui Ron Gilbert, noul joc a fost conceput drept o continuare directă a evenimentelor din Secret of Monkey Island și Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge.

Return to Monkey Island va fi lansat pentru dispozitivele mobile bazate pe iOS si Android pe 27 iulie 2023. Jocul este deja disponibil pe PC/Mac (Steam), PlayStation 5, Xbox Series X|S și Nintendo Switch.

Sursa: Devolver Digital

Vision Pro va putea fi cumpărat doar fizic, cu programare, din magazinele Apple

Vision Pro va putea fi cumpărat doar fizic, cu programare, din magazinele Apple

Informațiile oficiale, dar și neoficiale, despre Apple Vision Pro sugerează nu doar că acesta va fi foarte scump, ceva confirmat direct de către Apple, dar și disponibil în cantități foarte limitate.

Se pare însă că Apple va mai adăuga o „piedică” în calea celor care vor dori să cumpere un astfel de „computer spațial”: vânzările vor fi realizate doar fizic, într-unul dintre magazinele sale, și doar cu programare în prealabil.

Apple nu va oferi Vision Pro la comandă online

Apple pare că încearcă să se asigure că toți cei care cumpără Vision Pro vor avea parte de o experiență „de lux”, potrivită unui dispozitiv care costă 3.500 de dolari în varianta de bază.

Astfel, va trebui mai întâi să faci o programare pentru a cumpăra dispozitivul în una dintre cele 270 de magazine Apple Store în care acesta va fi disponibil. Se pare însă că orașele foarte mari și foarte dezvoltate, precum New York și Los Angeles, vor fi printre primele care vor primi în stoc astfel de dispozitive, urmând ca restul magazinelor să primească în timp.

De altfel, lansarea are loc mai întâi în SUA, urmând ca pe parcursul anului 2024 să vedem Vision Pro și în alte țări cu potențial pentru astfel de dispozitive (Franța, Germania, China, Japonia, Coreea, Canada și Marea Britanie).

Totuși, dacă pentru fiecare unitate va trebui să faci o rezervare și să permiți angajaților Apple să îți scaneze fața, pentru a asigura confort în utilizare cu protecția de față, probabil că procesul de vânzare și livrări va fi lent. Cel mai probabil, Apple va oferi clienților și o sesiune de „antrenament” pentru noul dispozitiv.

Scanarea poate fi realizată pe iPhone, în timp ce utilizatorii care poartă ochelari vor putea să comande lentile speciale cu dioptrii pentru Vision Pro. Apple are un parteneriat cu ZEISS, și va permite comandarea separată a lentilelor în magazinele sale, sau chiar online.

Această strategie de vânzare este similară cu cea a primei generații Apple Watch. Compania a oferit primul model de ceas tot pe bază de comenzi în magazin, iar livrarea includea și o sesiune de acomodare și prezentare a funcțiilor produsului, realizată de angajații Apple din magazin.

sursa: Bloomberg

Xiaomi Pad 6, cu Snapdragon 870 și cameră foto de 50MP, ajunge pe piața europeană la un preț bun

Xiaomi Pad 6, cu Snapdragon 870 și cameră foto de 50MP, ajunge pe piața europeană la un preț bun

Xiaomi Pad 6 ar putea reprezenta echilibrul perfect între tablete de buget și cele din gama premium, dacă prețul de 400 euro în echiparea de bază nu ți se pare prea mare.

Principalul atu pentru Xiaomi Pad 6 este ecranul de 11 inch, cu rezoluție 2800×1800 pixeli, în continuare bazat pe tehnologie LCD pentru a nu duce costurile la valori greu de suportat. În schimb, viitorii cumpărători se aleg cu rezoluție 144Hz, pe unul dintre cele mai bune panouri LCD cu putință.

În funcție de buget, doritorii au la dispoziție echiparea standard cu chipset Snapdragon 870 și 6GB/128GB stocare internă, până la echiparea cu 8GB RAM și 128GB/256GB stocare internă. Ambele vin echipate cu sistem quad-speaker și certificare Dolby Atmos, respectiv firmware MIUI Pad 14, bazat pe Android 13.

Experiența de nivel high-end este completată cu o carcasă metalică modelată dintr-o singură bucată de aluminiu, optimizată pentru grosime cât mai redusă, în ciuda folosirii unui acumulator de 8840 mAh (8600mAh pe modelul Pro). Cert este că doar versiunea Pro se alege cu încărcare rapidă de 67W, în timp ce modelul mai ieftin și cu baterie mai mare este plafonat la puterea de 33W, prin USB-C.

Cu preț de 399, 429 și 449 euro, respectiv versiuni de culoare Gravity Gray, Gold și Mist Blue, tableta Xiaomi Pad 6 va putea fi achiziționată din magazinul oficial Xiaomi și magazinele partenere, de îndată ce stocurile vor fi aprovizionate la un nivel satisfăcător.

Tableta Samsung de top, Galaxy Tab S9, pregătită cu prețuri majorate pentru piața europeană

Tableta Samsung de top, Galaxy Tab S9, pregătită cu prețuri majorate pentru piața europeană

Reprezentând oferta premium de tablete Samsung, Galaxy Tab S9, S9+ și S9 Ultra sunt așteptate la următorul eveniment Unpacked, programat să aibă loc peste două săptămâni.

Tab S9 se conturează a fi o actualizare majoră față de predecesorul cu ecran LCD de 11”, cu display Dynamic AMOLED 2X, senzor de amprentă sub ecran și acumulator de 8.400 mAh.Tableta ar urma să ofere rezistență IP68 la apă și praf, patru difuzoare cu sunet stereo și un chipset mai rapid.

Cât despre Tab S9, S9+ și S9 Ultra, acesta vor fi disponibile în obișnuitele versiuni de culoare bej și gri, cu prețuri de peste 1000 euro pentru versiunile plus și Ultra:

  • 11-inch Tab S9 (Wi-Fi) 8/128GB – €930
  • 11-inch Tab S9 (Wi-Fi) 12/256GB – €1050
  • 12.4-inch Tab S9+ (Wi-Fi) 12/256GB – €1150
  • 14.6-inch Tab S9 Ultra (Wi-Fi) 12/256GB – €1370

În ceea ce privește capacitățile foto, Galaxy Tab S9 ar putea renunța la camera secundară de 6MP. În schimb, versiunile Tab S9+ și Tab S9 Ultra ar putea crește până la 8MP rezoluția camerei secundare, păstrând neschimbate restul dotărilor.

În schimb, capacitățile oferite de acumulatori ar putea rămâne neschimbate, Samsung mizând mai degrabă pe optimizările software și eficiența noilor generații de chipset-uri, compensând astfel pentru lipsa de inovație pe partea capacității acumulatorilor.

Urmând tăierilor de prețuri, Tesla devine compania cu cea mai mare creștere a cotei de piață din Europa

Urmând tăierilor de prețuri, Tesla devine compania cu cea mai mare creștere a cotei de piață din Europa

Foto: Shutterstock

Concurând pe segmentul EV, Tesla este una dintre puținele companii care continuă să aibă succes în piața auto.

Ce-i drept, măsurat la o cotă de numai 2.63% din întreaga piață auto, care include și restul modelelor cu propulsie termică.

Potrivit datelor furnizate de JATO Dynamics pentru 28 de piețe europene, înmatriculările de vehicule noi au totalizat 1.116.472 unități în luna mai, consemnând o creștere cu 18% față de cele 943.435 de unități vândute în aceeași lună a anului trecut.

Astfel, rezultă că pe piața europeană au fost vândute 5,3 milioane de mașini EV, în creștere cu 17%. Felipe Munoz, analist global la JATO Dynamics, a comentat: „În timp ce autoturismele cu propulsie electrică (BEV) și SUV-urile continuă să stimuleze redresarea industriei, creșterea pe toate segmentele nu a fost suficientă pentru a readuce volumul total la nivelurile de dinainte de pandemie”. Volumul total până în prezent a scăzut sub cele 6,93 milioane de unități înregistrate în aceeași perioadă din 2019 și a fost similar cu nivelurile observate în 2021, când piețele care încă se redresau după blocaje din perioada pandemiei COVID.

De la o cotă minusculă, de 2.63% din întreaga piață auto, Tesla se poate lăuda cu 29.400 mașini vândute în luna mai 2023, în creștere semnificativă de la totalul de 8810 mașini vândute în perioada similară din 2021, respectiv, 2757 mașini în 2020 și 4087 unități vândute în luna mai 2019

Raportat strict la piața de vehicule electrice, Tesla deține 18.9% din piața europeană, în creștere de la 12.2%  anul trecut. Per total, vânzările de mașini electrice au crescut cu 65% în piața europeană, până la 169.091 unități, reprezentând 15% din totalul autoturismelor nou înscrise în circulație în perioada lunii mai 2023.

Desigur, pe segmentul mașinilor pe combustie lucrurile arată substanțial diferit, brandurile tradiționale păstrând clasamentul cu care ne-am obișnuit. Vestea bună este că brandul autohton, Dacia, continuă să conducă acest clasament cu modelul Dacia Sandero, încă favorit în topul vânzărilor.