Cocoon este noul joc al minții creative din spatele unor titluri precum Limbo și Inside. Când se lansează

Jeppe Carlsen, designer-ul din spatele unor jocuri foarte apreciate precum Limbo și Inside, pregătește lansarea noului său titlu – Cocoon.

Anunțul a venit chiar prin intermediul contului său de Twitter: după o perioadă de dezvoltare de șase ani și jumătate, Cocoon urmează să fie lansat pe 29 septembrie 2023.

6.5 years of work now has a date. No pressure at all 🙃

Support us by wishlisting: https://t.co/FUhDoDly8X
❤️ pic.twitter.com/Z2FtjlaNcb

— Jeppe Carlsen (@CarlsenGames) July 3, 2023

Descris pe scurt drept “un joc de aventură în care cari o întreagă lume pe umeri”, Cocoon promite platforming, explorare și puzzle-uri inovatoare, jocul fiind inspirat, conform producătorilor, de titluri precum The Legend of Zelda sau Portal.

Mai exact, în Cocoon, fiecare lume există în interiorul unei sfere pe care o poți căra în spinare. Evident, fiecare dintre aceste lumi va beneficia de propriile abilități speciale, precum dezvăluirea secretelor, lansarea de proiectile etc. Va trebui să combini, să manipulezi și să rearanjezi aceste lumi pentru a rezolva puzzle-urile acestui joc.

Și chiar dacă Cocoon se va axa mai mult pe aceste mistere ce trebuie rezolvate, jocul va include și confruntări cu boși, fiecare dintre aceste lupte fiind unice și concepute pentru a scoate în evidență anumite mecanici de joc.

Jocul este realizat de Geometric Interactive, studioul înființat de Carlsen împreună cu Jakob Schmid, la rândul său fost angajat al Playdead (echipa răspunzătoare pentru Limbo și Inside), cu sediul în Copenhaga, Danemarca.

Cocoon va fi publicat de Annapurna Interactive (Stray), urmând să fie disponibil din 29 septembrie 2023, în versiuni pentru PlayStation 5, PlayStation 4, consolele Xbox, Nintendo Switch și PC (Steam).

Sursa: PC Gamer

În anii ’90, această consolă promitea să „ucidă PlayStation”. Ce s-a întâmplat de fapt

În anii ’90, această consolă promitea să „ucidă PlayStation”. Ce s-a întâmplat de fapt

Vorbitorii de limbă engleză folosesc o expresie: „Good things come to those who wait”.

În limba română, o traducere aproximativă ar fi „cei care sunt dispuși să aștepte vor primi lucruri bune”.

În cazul de față, este vorba despre o „așteptare” de mai bine de 30 de ani, documente interne ale celor de la SEGA de la mijlocul anilor ’90 fiind „scăpate” pe Internet.

Dintre acestea, cea mai interesantă este o scrisoare trimisă de către Tom Kalinske, la acea vreme CEO-ul diviziei americane a SEGA, pe tema consolei SEGA Saturn.

Aceasta s-a dovedit a fi un eșec în Statele Unite ale Americii, fiind lansată cu un an înainte de Nintendo 64, cu o sumedenie de probleme, cum ar fi marginea de profit pentru retaileri de numai 6% (15$, insuficient pentru ca magazinele partenere să depună eforturi pentru a vinde consola).

This is huge. A 272-page PDF of classified Sega of America docs from ~1996 was just posted online.

There is so much info here that it’s almost overwhelming. Manufacturing costs, retail margins, sales, product strategies, emails, etc.https://t.co/2XWbpu9QdK pic.twitter.com/akhxdK7fwd

— John Harrison – Mega Drive Shock (@MegaDriveShock) July 3, 2023

Totuși, Kalinske era foarte încrezător în șansele consolei SEGA Saturn, având convingerea că „va ucide Sony”.

Îi ucidem pe cei de la Sony. În fiecare magazin [din Japonia], hardware-ul Saturn s-a epuizat în timp ce sunt disponibile stive întregi de PlayStation. Retailerii au mărturisit că nu pot compara vânzările reale pentru că Saturn se vinde înainte să apuce să fie contorizat cu acuratețe. Aș vrea ca întreaga noastră echipă, oamenii de vânzări, retailerii, analiștii, media etc. să vadă și să înțeleagă ce se întâmplă în Japonia. Apoi vor înțelege ca vom câștiga și aici în Statele Unite până la urmă.”

– Tom Kalinske, fost CEO al SEGA America

În ciuda speranțelor lui Kalinske, SEGA nu a dat lovitura în Statele Unite cu Saturn, iar CEO-ul a părăsit compania mai târziu în cursul acelui an (scrisoarea a fost trimisă pe 28 martie, iar Kalinske și-a prezentat demisia pe 15 iulie). Într-un interviu recent cu TimeExtension, fostul CEO SEGA America a oferit mai multe detalii despre plecarea sa:

Am avut parte de atât de mult succes încât nu înțelegeam de ce, dintr-o dată, anumite decizii îmi erau impuse din Japonia. Am fost forțați să lansăm SEGA Saturn fără a avea suficient hardware, fără a avea suficient software și, pentru a agrava lucrurile, am fost fortați să introducem consola pe piață cu cinci luni mai devreme decât ne-am fi dorit.

– Tom Kalinske, fost CEO al SEGA America

Restul este deja istorie: consola SEGA Saturn nu a depășit 10 milioane de exemplare comercializate la nivel global, în timp ce PlayStation-ul celor de la Sony, pe care Kalinske îl dorea „ucis”, s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. De aceeași soartă nefericită a beneficiat și SEGA Dreamcast, ultima consolă lansată de SEGA, al cărei suport a fost întrerupt în 2001, la numai doi ani de la lansarea din occident (1999).

Compania s-a reorientat între timp către dezvoltarea și publicarea de jocuri video pe platformele fostei concurențe, SEGA bucurându-se de succes cu serii precum Sonic sau Like a Dragon/Yakuza.

Sursa: PC Gamer

Samsung anunță o scădere de 96% a profitului operațional, comparat anului trecut

Samsung anunță o scădere de 96% a profitului operațional, comparat anului trecut

Potrivit estimărilor de câștiguri pentru trimestrul Q2-2023, Samsung trece prin cea mai cădere a profiturilor din ultimii 14 ani, câștigurile companiei sud-coreene fiind cu 96% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Deși Galaxy S23 obține vânzări de 1.6x – 1.7x mai mari decât predecesorul Galaxy S22, alte divizii Samsung înregistrează pierderi mari. Spre exemplu, divizia de semiconductoare Samsung Device Solutions raportează pierderi de 3.06 miliarde dolari, survenite pe fondul prăbușirii cererii pentru cip-uri de memorie, clienți importanți reducând investițiile în dezvoltarea de servere cloud și computere de înaltă performanță.

Pusă în seama încetinirii economiei globale, scăderea cererii pentru anumite produse a fost anticipată de Samsung încă de la începutul anului, iar perspectivele rămân pesimiste pentru întreg anul în curs. Rezultatele oficiale vor fi publicate în următoarele zile.

Acesta ar fi cel mai mic profit trimestrial al Samsung de la începutul anului 2009, când avea un profit operațional de 451 de milioane de dolari, pe fondul crizei financiare globale declanșată cu un an înainte.

Chiar dacă vânzările Galaxy S23 sunt la un nivel satisfăcător, Samsung estimează că veniturile de pe urma diviziei de smartphone-uri au scăzut probabil cu 22% în perioada aprilie-iunie, comparat perioadei similare a anului trecut.

În trimestrul ianuarie-martie, compania a raportat o pierdere uriașă de 3,5 miliarde de dolari, atribuite supraproducției de cip-uri care au rămas apoi nevândute pe stocuri.

Astfel, penuria de semiconductoare apărută imediat după startul pandemiei COVID a pivotat într-o criză de supraproducție, respectiv, prăbușirea inevitabilă a prețurilor pentru cip-uri de memorie și multe alte semiconductoare.

În plus, consumatorii cumpără mai puține electronice din cauza inflației în creștere, amplificând și mai mult pierderile înregistrate de companii precum Samsung.

Peste 500 de jocuri reduse în Steam Summer Sale pot fi jucate pe GeForce Now

Peste 500 de jocuri reduse în Steam Summer Sale pot fi jucate pe GeForce Now

Foto: NVIDIA

Cel mai recent update pentru GeForce Now aduce cinci jocuri în librăria serviciului de cloud gaming de la NVIDIA, toate fiind disponibile la prețuri reduse cu ocazia Steam Summer Sale.

Printre acestea se numără seria Octopath Traveller (cu o reducere de 50%), precum și foarte apreciatul Age of Empires II: Definitive Edition, disponibil cu o reducere de preț de 75%.

Aplicația GeForce Now dispune de o secțiune specială cu jocurile incluse în Steam Summer Sale, identificabile și după etichetele promoționale.

Iată lista de jocuri adăugate pe GeForce Now săptămâna aceasta:

  • The Legend of Heroes: Trails into Reverie (Steam)
  • OCTOPATH TRAVELER (Steam)
  • OCTOPATH TRAVELER II (Steam)
  • OCTOPATH TRAVELER II Prologue Demo (Steam)
  • Age of Empires II: Definitive Edition (Steam)

Aceste titluri pot fi rulate, prin GeForce Now, la performanță înaltă și pe dispozitive cu configurații modeste, telefoane inteligente, tablete sau TV-uri smart. Abonații Priority și Ultimate pot activa DLSS 3 și RTX ON în jocurile compatibile.

GeForce Now Steam
Foto: NVIDIA

Sursa: NVIDIA România

VIDEO: Ce personaje noi au fost confirmate pentru Mortal Kombat 1

VIDEO: Ce personaje noi au fost confirmate pentru Mortal Kombat 1

WB Games și NetherRealm Studios au difuzat primul episod Kombat Kast dedicat viitorului joc Mortal Kombat 1.

„Vedeta” acestui prim episod a fost un nou trailer pentru Mortal Kombat 1, pe care îl puteți urmări în continuare, prin intermediul căruia au fost confirmate noi personaje jucabile.

Astfel, ninja-ul Smoke și Rain, reimaginat drept un puternic mag din Outworld, se vor alătura distribuției de luptători jucabili din Mortal Kombat 1. De asemenea, trailer-ul de mai sus confirmă și includerea altor personaje precum Cyrax, Sektor, Frost și Scorpion drept Kameo Fighters, luptători ce pot oferi suport pentru combatanții principali.

În Mortal Kombat 1, vom avea parte de un univers MK renăscut, creat de Zeul Focului Liu Kang, în care vom regăsi versiuni complet reimaginate ale unor personaje clasice din serie, precum și un nou sistem de luptă, moduri de joc noi, lovituri și mișcări mai violente ca niciodată și multe altele.

Nu în ultimul rând, acest episod Kombat Kast, ce poate fi urmărit în întregime mai jos, oferă detalii suplimentare despre mișcările și combo-urile unor personaje jucabile, precum Johnny Cage sau Scorpion.

Mortal Kombat 1 va fi lansat pe 19 septembrie 2023, în versiuni pentru PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC (Steam și Epic Games Store) și Nintendo Switch.

Sursa: NetherRealm Twitch

Franța va adopta legea care permite accesarea camerelor, microfoanelor și GPS-ului de pe telefon de la distanță

Parlamentul Francez a adoptat o lege care permite forțelor de ordine să poată accesa de la distanță dispozitive ale presupușilor infractori.

Aceștia ar putea avea acces la camere, microfoane și coordonatele GPS ale dispozitivelor, fără știrea utilizatorilor. În ciuda asigurărilor că aceste noi puteri puse în mâinile forțelor de ordine nu vor fi abuzate, publicul și multe alte organizații nu au mare încredere în astfel de declarații.

Această lege a supravegherii populației este comparată cu acțiunea romanul 1984

Există precedente în alte state, precum Israel, unde telefoanele miniștrilor și unor protestatari au fost urmărite folosind chiar un software de origine israeliană, dezvoltat de NSO Group, numit Pegasus. Acel software era dezvoltat special pentru a urmări iPhone-uri.

Legea din Franța ar proteja anumite categorii de persoane din țară, precum jurnaliști, avocați, miniștri și doctori, dar o lege nu poate încălca toate abuzurile. Conform legislației, doar cazurile „serioase” se vor încadra pentru aplicarea acestui tip de supraveghere, iar autoritățile vor putea accesa acele date doar în urma unui mandat sau ordin judecătoresc. Așa cum am văzut în trecut însă, angajații care au acces la astfel de unelte pot fi corupți pentru a accesa de la distanță date, dacă au acces la ele.

Ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti, spune că vor fi doar câteva cazuri pe an care se vor încadra, iar paralela cu supravegherea populației din cartea 1984 a lui George Orwell nu este justificată.

Desigur, dacă autoritățile admit că vor putea folosi astfel de metode de supraveghere, înseamnă că deja au acces la software-ul necesar pentru a face asta, sau că vor obliga de acum înainte producătorii de dispozitive să poată deschide la cerere dispozitivele.

Cea mai mare problemă pe care o au activiștii pentru drepturile omului cu noua lege este exprimarea ambiguă pentru „cazuri serioase”, care nu specifică exact în ce situații ar putea fi aplicată legea și cum separi cazurile serioase de cele mai puțin serioase.

Astfel, există riscul ca oricare caz să fie desemnat drept „serios” pentru a putea folosi aceste metode de supraveghere, chiar dacă nu ar fi obligatoriu necesare tot timpul.

Momentan, legea a trecut doar de Adunarea Parlamentului, camera inferioară, dar sunt șanse mari să fie promulgată în curând.

sursa: Engadget

Cum arată și ce oferă prima tabletă Red Magic, adresată pasionaților de jocuri pe Android

Cum arată și ce oferă prima tabletă Red Magic, adresată pasionaților de jocuri pe Android

În timp ce telefoanele pentru gaming sunt o apariție relativ comună, nu același lucru poate fi spus despre tabletele pentru gaming, brandul chinezesc Red Magic oferind un rar exemplu pentru o tabletă Android special optimizată pentru gaming.

Deținut de Nubia, o companie din portofoliul ZTE, brandul Red Magic este mai degrabă asociat cu telefoane high-end, lansarea unei tablete de asemenea calibru trezind cu siguranță interesul pentru cel puțin o parte dintre utilizatorii de Android. Vestea proastă este că prima tabletă Red Magic debutează ca o exclusivitate pentru piața din China, prețul de 540/635 dolari valabil la precomandă stârnind doar invidia cumpărătorilor din piețele vestice.

Deși, rămâne de văzut cum afectează asta ergonomia și manevrabilitatea tabletei, ecranul de tip IPS LCD vine cu o diagonală impresionată pentru o tabletă, de 12.1 inch. Cu accent pe experiența vizuală, tableta folosește rezoluție 1600×2500 pixeli și rată de refresh la 144Hz (240Hz pentru interfața touch).

În schimb, din considerente de limitare a consumului de energie nu putem avea luminozitate ca pe un telefon de gaming, rămânând să ne mulțumim cu un rezonabil 600 nits, mai mult decât suficient pentru utilizarea în spații închise.

O altă alegere făcută de data aceasta pentru limitarea costurilor este selectarea unui chipset Snapdragon 8+ Gen 1 din generația anului trecut, ajutat cu 12GB sau 16GB memorie RAM, respectiv 256GB sau 512GB stocare internă cu format UFS 3.1. În schimb, avem un sistem de răcire din gama ICE Magic, care ar trebui să evite orice limitare de performanță ce ar fi impusă pe criteriul temperaturilor prea mari.

Lista dotărilor este completată cu o cameră principală de 13MP și cameră frontală de 16MP, respectiv, acumulator de 10.000 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de 80W prin USB-C (aprox. 55 minute timp de așteptare 0-100%).

Oferta include și o tabletă detașabilă, plus stylus capacitiv, ambele disponibile ca și accesorii opționale la prețuri de 85 și 55 dolari.

Xiaomi va lansa primul său model EV în 2024, însă doar pentru piața din China

Xiaomi va lansa primul său model EV în 2024, însă doar pentru piața din China

Xiaomi a anunțat încă de acum doi ani planuri pentru extinderea pe segmentul EV, compania sperând să-și folosească autoritatea de brand și experiența la partea de software pentru un debut în forță în această piață foarte competitivă.

Totuși, detalii concrete precum imagini de prezentare și calendarul de lansare nu au fost făcute publice.

Între timp, surse citate în presa chineză arată că noua filială Xiaomi EV, responsabilă cu aspectele de ordin tehnic și tehnologii software asociate sistemelor de condus autonom, este pe cale să dea primele rezultate. După ce un prim lot mașini-prototip vor fi scoase pe șoselele din China în scop de testare, Xiaomi ar urma să dezvăluie și un model comercial. Cu preț de aproximativ 20.777 dolari, acesta va fi o exclusivitate pentru piața locală.

Adăugând propria experiență și imagine de brand, Xiaomi ar putea concura atât brandurile deja consacrate pe piața din China, dar mai ales în piețele occidentale. Astfel, viitoarele EV-uri ar putea fi disponibile prin canalele internaționale de distribuție deja dezvoltate de Xiaomi pentru vânzările smart phone și electronice de consum. Desigur dintre dotările de interes nu va lipsi funcția de condus autonom și serviciile conexe, eventual, interconectate cu ecosistemul Xiaomi.

Nu este clar nici dacă Xiaomi va vinde mașini electrice folosind propria imagine de brand, sau va colabora cu unul dintre producătorii auto deja consacrați pe piața din China. Cert este că echipa R&D numără deja peste 2300 de angajați, mult mai mult decât te-ai așteptat de la un startup nou înființat.

Xiaomi EV

Beneficiind de finanțare redirecționată de la alte ramuri ale companiei, cât și de susținere directă din partea regimului de la Beijing, Xiaomi ar putea deveni un rival pentru Tesla, compania americană fiind în prezent tolerată pe piața din China mai mult din necesitate, până ce industria locală va putea lua inițiativa.

Potrivit speculațiilor de până acum, partea de mecanică și fabricare a noilor modele EV ar putea fi asigurată de fabricile Great Wall Motor (GWM Group), companie de stat creată în anul 1984, cu sediul în provincia Hebei.

Primul pliabil Apple ar putea fi un laptop cu ecran de 20″. Lansarea ar putea avea loc peste câțiva ani

Primul pliabil Apple ar putea fi un laptop cu ecran de 20

Apple cochetează de multă vreme cu ideea de dispozitiv pliabil.

Compania a fost printre primele care a înregistrat brevete pentru ecrane pliabile pe smartphone-uri și tablete, însă pare să fie cam singura din zona de smartphone-uri și laptop-uri care nu face nimic în acest sens în mod public.

Se pare însă că Apple lucrează constant la concepte în spatele ușilor închise, iar în câțiva ani s-ar putea să vedem și un prim produs de acest gen, însă acesta nu va fi un iPhone sau un iPad, ci mai degrabă un MacBook.

Un MacBook ar putea fi primul dispozitiv pliabil de la Apple

Alegerea unui laptop pliabil drept primul model care folosește această tehnologie nu este tocmai surprinzătoare. Și alte companii, precum ASUS sau Lenovo au apelat la laptop-uri pliabile modele care să demonstreze tehnologia ecranelor pliabile în piață.

Chiar dacă momentan astfel de dispozitive nu par să aibă un caz de utilizare prea clar, poate până când Apple ajunge în punctul de a investi eforturi în lansarea unui produs, va apărea și o piață reală pentru ele.

Conform BusinessKorea, Apple ar putea să lanseze primul MacBook cu ecran pliabil abia prin 2026, deci suntem la cel puțin trei ani distanță de acel moment. Apple discută deja cu furnizorii de componente pentru a dezvolta un astfel de computer pliabil. Anunțul ar putea fi făcut cu un an mai devreme, în 2025, în timp ce lansarea ar avea loc în 2026.

De obicei, Apple nu prea face anunțuri cu mult timp în avans, însă, așa cum am văzut și cu Vision Pro, atunci când este vorba despre o categorie nouă de produse, compania încearcă să ofere puțin răgaz între anunț și lansare.

Pe de-o parte, are nevoie să explice mai pe îndelete conceptul din spatele noilor produse, dar pe de altă parte, această strategie asigură că la lansare, există o ofertă bună de software compatibil.

Apple ar putea aștepta momentul oportun pentru o astfel de lansare

Telefoanele pliabile din prezent nici acum, la mai bine de patru ani de la debut, nu au destule aplicații compatibile cu acest format de ecran. Apple, în schimb, lucrează de obicei îndeaproape cu dezvoltatorii, oferindu-le hardware înainte de lansare și suport software pentru a asigura compatibilitate cu aplicațiile populare.

Anul trecut, aflam detalii despre un dispozitiv MacBook cu ecran pliabil, cu diagonală de 20”. Un astfel de computer ar avea sens, întrucât atunci când este pliat de la jumătate, ecranul rămâne destul de mare pentru a oferi o experiență de calitate pentru productivitate, iar atunci când este complet deschis, oferă un ecran foarte mare, portabil.

Momentan, cele mai mari dispozitive pliabile sunt cele precum ZenBook 17 Fold OLED de la ASUS, cu ecran de 17”, care se transformă într-unul de 13” atunci când este folosit pe post de laptop. Astfel, păstrând proporțiile, probabil că modelul de la Apple se va „plia” către un laptop de 14 sau 15” pentru utilizare în modul laptop.

sursa: BusinessKorea

Performanța Vision Pro ar fi dus la amânarea dispozitivului VR de la Samsung

Performanța Vision Pro ar fi dus la amânarea dispozitivului VR de la Samsung

Înainte de anunțul oficial al „computerului spațial” de la Apple, Vision Pro, se zvonea că și Samsung lucrează la un produs similar, în parteneriat cu Google.

Acesta ar fi trebuit să ofere alternativa cu Android la dispozitivul pe care Apple îl pregătea. Se pare însă că după dezvăluirea produsului Apple, cei de la Samsung au decis să nu anunțe produsul la care lucrează prea curând, întrucât soluția Apple pare mult mai avansată.

Samsung s-ar fi „speriat” de noul Vision Pro de la Apple

Conform SBS Biz, Samsung a trimis un mesaj către partenerii care dezvoltă ecranele pentru noul dispozitiv de realitate virtuală că acesta va întârzia. Dispozitivul a fost anunțat oficial la începutul acestui an, iar Google a fost desemnat drept partener pentru dezvoltarea software-ului necesar, deci, cel mai probabil, va rula o versiune „VR” de Android.

„Am decis să revizuim intern toate specificațiile și performanța, precum design-ul și panelurile noului produs XR.”, scrie Samsung în mesajul către parteneri.

Acest lucru sugerează că Samsung nu se aștepta ca Apple să aducă pe piață un produs atât de performant. Vision Pro este echipat cu două procesoare, un Apple M2, același cip pe care îl folosește pentru PC-uri, pentru partea de procesare și grafică, alături de un procesor secundar Apple R2 pentru controlul tuturor camerelor și senzorilor de pe cască. De asemenea, Apple folosește două ecrane cu rezoluție mai mare decât 4K pentru a afișa imagini cât mai aproape de realitate la 90 Hz.

Se pare că Samsung vizează acum integrarea unui hardware mai performant, cu ecrane de rezoluție mai înaltă decât plănuia inițial. Cel mai probabil, Samsung încerca să concureze cu un dispozitiv similar cu modelul Quest Pro de la Meta, în timp ce Apple a sărit direct la o treaptă cu mult superioară de performanță și calitate a imaginii.

Astfel, dacă Samsung inițial plănuia să aibă prototipuri funcționale la sfârșitul acestui an, și o lansare la începutul anului viitor, odată cu Apple, în urma acestor amânări vom vedea ce pregătește Samsung cel mai devreme peste un an, pe la jumătatea anului 2024. Partenerii raportează că amânările sunt de 2-3 trimestre față de programul inițial.

sursa: SBS