Bill Gates: Secretul succesului și al fericirii se rezumă la patru alegeri simple

Bill Gates: Secretul succesului și al fericirii se rezumă la patru alegeri simple

Foto: Shutterstock

Bill Gates, co-fondator al Microsoft și unul dintre cei mai mari filantropi, a fost multă vreme cel mai bogat om din lume.

Nici astăzi nu o duce deloc rău. Averea lui se apropie de nivelul de 120 de miliarde de dolari. Gates este faimos pentru previziunile lui care s-au dovedit a fi adevărate, dar și pentru înțelepciunea de care dă dovadă deseori.

El a oferit, printre altele, patru alegeri simple pe care le poți face în viață pentru a avea mai mult succes și pentru a fi fericit. Iată care sunt acestea:

Trebuie să îți îmbrățișezi unicitatea

Foto: Profimedia Images

„Nu te compara cu nimeni din această lume… dacă faci asta te insulți”, a declarat miliardarul.

Studiile arată, de asemenea, că persoanele care se compară tot timpul cu cei din jurul lor sunt mai nefericite.

Rețelele de socializare, pe care mulți oameni promovează o „viață perfectă” (pe care de fapt nu o au), accentuează depresia, anxietatea sau insecuritatea unor oameni.

Este important cum abordezi eșecurile și greșelile

Foto: Pixabay/stevepb

Bill Gates crede că succesul trebuie sărbătorit, dar este mai important să înveți din eșecuri și greșeli. Succesul nu este un concept alb sau negru, ci ceva mult mai nuanțat. Ceva ce pare la prima vedere un eșec poate fi, din multe alte puncte de vedere, o reușită.

Învățând să tolerezi greșelile și insuccesele vei suferi mai puțin în viitor. Este ca în terapia ACT (Acceptance and Commitment Therapy), care te învață nu să elimini durerea sau anxietatea (deoarece în unele cazuri e imposibil), ci să ducă o viață împlinită reducând-o și trăind cu ea.

Trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru propria viață

De multe ori, pentru a se liniști, oamenii caută motive externe pentru eșecurile lor. Însă, în cele mai multe cazuri, noi suntem principalii vinovați pentru viața pe care o avem.

Gates a sugerat că cei care își asumă responsabilitatea pentru ce li se întâmplă pot prelua controlul asupra propriilor vieți, pot rupe ciclul sărăciei (acolo unde este cazul) și urmări oportunitățile care îi ajută să crească și le aduc succesul.

Bill Gates
Foto: Profimedia Images

Evită capcana complezenței

„Succesul nu este un învățător bun. Îi poate face pe oameni să creadă că nu pot pierde”, potrivit lui Bill Gates.

Multe mari companii, precum Nokia, Kodak sau Xerox, au devenit niște umbre a ceea ce erau cândva din cauza faptului că au crezut, la un moment dat, că nu mai pot pierde.

Chiar dacă ești lider într-un anumit domeniu trebuie să inovezi, să îți asumi riscuri și să te comporți ca și cum ai fi pe locul doi sau trei.

China limitează exporturile de materii prime esențiale pentru producerea de semiconductoare

China limitează exporturile de materii prime esențiale pentru producerea de semiconductoare

În timp ce SUA blochează accesul companiilor din China la tehnologiile necesare pentru fabricarea de semiconductoare avansate, guvernul de la Beijing oprește exportul de materii prime esențiale producerii de semiconductoare, pentru restul lumii.

Vestea bună este principalele materii prime pentru care este solicitată aprobare expresă la export din partea guvernului, galiu și germaniu, pot fi procurate și din alte regiuni ale lumii în cantități suficiente.

Totuși, măsura ar putea duce la creșteri de prețuri care să fie în cele din urmă transmisă pe lanțurile de aprovizionare către consumatorii finali.

Spre exemplu, galiu este un metal cu proprietăți asemănătoare mercurului, dar relativ non-toxic și folositor pentru îmbunătățirea eficienței semiconductoarelor, respectiv, esențial pentru fabricarea ecranelor pentru smartphone, TV și panouri fotovoltaice.

Germaniul este esențial pentru producerea majorității electronicelor și cip-uri semiconductoare. China le livrează pe ambele în cantități mari și, în mod tradițional, la prețuri foarte competitive.

La fel ca și tehnologiile pentru semiconductoare blocate de SUA, metalele rare și alte materii prime greu de găsit pot fi folosite în scop militar, cum ar fi, producerea de armament sofisticat. Iar tocmai pretextul protejării securității și intereselor naționale este folosit de China pentru a interzice în mod selectiv exporturile către companiile occidentale.

Cel mai probabil, controalele pe exporturi anunțate de China vor avea cel mult un impact limitat asupra industriei globale de semiconductoare, însă ar putea grăbi exodul companiilor străine care încă se bazează pe forța de muncă (relativ) ieftină pentru fabricarea de produse care sunt apoi exportate către piețele vestice.

Jocul Revenge, un „Call of Duty” în care Iran și Rusia luptă împotriva „băieților răi” NATO și SUA

Jocul Revenge, un „Call of Duty” în care Iran și Rusia luptă împotriva „băieților răi” NATO și SUA

Foto: Kosar3D

Studioul de animație Kosar3D din Iran a intrat pe piața jocurilor video, iar primul titlu dezvoltat se numește Revenge.

Acesta este un shooter care spune povestea alianței dintre Rusia și Iran, care luptă cu NATO, Statele Unite și Israel.

Jocul îl are ca director pe Farhad Azima, regizor cunoscut în țara sa pentru filmul „Battle for the Persian Gulf 2” (trad.: „Bătălia pentru Golful Persic 2”). Acesta descrie o confruntare dintre Garda Revoluționară din Iran și Marina SUA. Filmul este disponibil pe YouTube:

Într-un interviu acordat Russia Today (RT), Azima oferă mai multe detalii despre proiect.

„În acest joc alianța militară este între Iran și Rusia. Grupul încearcă să neutralizeze operațiunile care sunt plănuite de inamic împotriva aliaților Iran și Rusia”, a declarat el.

RT menționează că jocul nu este despre război, ci despre lovituri preventive date, pe teritoriile lor, inamicilor celor două țări, pentru a descuraja atacuri viitoare.

Mai mult, potrivit sursei citate, grafica de top și scenariile realiste fac din Revenge un „Call of Duty” al Iranului.

„Încercăm să dezvoltăm jocul pentru a fi la același nivel cu jocuri precum Call of Duty. Jocul nostru seamănă cu cele americane și de clasă mondială în ceea ce privește grafica și calitatea, în ciuda resurselor noastre limitate”, a adăugat Azima.

Titlul va include lupte între avioane iraniene Sukhoi de generația a patra și cele americane F-35, de generația a cincea. Azima spune că, pe hârtie, aeronava americană ar trebui să câștige confruntarea, dar că în luptele de aproape (dogfights), victoria îi revine avionului operat de Iran, mai ales dacă pilotul este unul din această țară.

Jocul, dezvoltat în unealta vestică Unreal Engine, spune povestea unor zombi din Ucraina

Acesta este unul dintre rarele shooter-e în care băieții răi nu provin din Orientul Mijlociu, ci din Vest.

Momentul când o rachetă hipersonică distruge, în Revenge, o bază americană de rachete Patriot:

Acțiunea din unul dintre cele șapte niveluri ale jocului se petrece în Ucraina. Jucătorul trebuie să se infiltreze într-un laborator deținut de americani. Cercetătorii de acolo îi transformă pe ucraineni în zombi care îi atacă pe ruși. Azima spune că inspirația au reprezentat-o, atenție, laboratoarele americane din Ucraina descoperite de Rusia, în care erau produse virusuri mortale. Deși pare absurdă, această informație a fost promovată de propaganda de la Kremlin.

Lucrul la Revenge a început acum doi ani, iar proiectul ar urma să fie finalizat în acest an. Marea ironie? Titlul este dezvoltat în motorul grafic Unreal Engine, dezvoltat de compania americană Epic Games.

Sursa: PC Gamer

India devine producător de microprocesoare cu ajutorul SUA

India devine producător de microprocesoare cu ajutorul SUA

În timp ce pentru China, accesul la tehnologii occidentale relevante pentru fabricarea de microprocesoare este blocat prin toate mijloacele posibile, opusul este valabil pentru India.

Cu ajutor direct din partea SUA, India ar putea deveni o sursă importantă de cip-uri, reducând șansele pentru repetarea unui „fenomen” de tipul crizei globale de semiconductoare, manifestată în urma pandemiei COVID sau alt eveniment cu consecințe globale.

Vestea a fost dată chiar de ministrul indian pentru electronice și tehnologia informației,  Ashwini Vaishnaw, confirmând un parteneriat strategic cu compania americană Micron Tehnology.

Sprijinită cu deduceri fiscale generoase, investiția cu valoare inițială de 2.75 miliarde dolari vizează ridicarea unei fabrici de semiconductoare în provincia indiană Gujarat, care ar urma să livreze primele cip-uri fabricate local nu mai târziu de anul 2024.

Planul denumit India Semiconductor Mission merge însă mai departe de atât, luând forma unui program subvenționat de la bugetul de stat, vizând dezvoltarea pe repede-înainte a unei întregi industrii centrate pe fabricarea de semiconductoare în India.

Totul, cu sprijinul SUA acordat prin acces la tehnologii esențiale și procurarea echipamentelor de producție esențiale. De fapt, este vorba de crearea întregii infrastructuri, constând din funrnizori de materii prime și echipamente, într-o zonă a lumii în care astfel de facilități pur și simplu nu existau anterior.

Potrivit ministrului Vaishnaw, „Acesta este cea mai rapidă tranziție a unei țări către înființarea unei noi industrii”. „Nu spun doar o nouă companie – aceasta este o nouă industrie pentru țară”. El a adăugat: „Optsprezece luni este momentul în care ne-am propus ca [primul] lot de producție să iasă din această fabrică – decembrie 2024”.

Remarcile ministrului stabilesc un calendar solicitant pentru guvernul lui Modi, care se străduiește să crească capacitatea Indiei de a produce smartphone-uri, baterii, vehicule electrice și alte produse electronice.

Momentan, sectorul de producție tehnologică al țării este mult în urma economiilor orientate spre export din Asia de Est, în special China, care a oferit subvenții similare propriei industrii, dar a început mult mai devreme.

Threads, rivalul Twitter creat pe fundațiile Instagram, nu se lansează în Europa

Threads, rivalul Twitter creat pe fundațiile Instagram, nu se lansează în Europa

La fel ca Google și Apple, Meta a ajuns să se teamă de politicile UE privind colectarea datelor personale, decizând în ultima clipă să amâne lansarea noii platforme Threads pentru utilizatorii europeni.

Cu nume complet ”Threads, an Instagram app”, aplicația listată deja în magazinele Play Store și AppStore urma să fie disponibilă începând cu data de 6 iulie, oferind o alternativă nemulțumiților care poate ar dori să părăsească rețeaua Twitter.

Doar că, proprietarul Facebook nu pare să fi depășit hățișul legislației GDPR europene, compania decizând să nu riște o „invitație” la noi amenzi pentru colectarea/administrarea necorespunzătoare a datelor colectate de la utilizatori europeni.

Astfel, Meta lansează Threads doar în SUA și Marea Britanie, țară recent ieșită de sub umbrela mult mai restrictivă a legislației UE, respectiv pachetul de reguli Digital Markets Act (DMA), care va intra în vigoare în 2024.

Iar problema colectării datelor este deosebit de „spinoasă” în cazul Threads, platforma ridicată pe infrastructura Instagram fiind concepută pentru a importa cât mai multe date de acolo, inclusiv informații despre publicitate și comportament, conform politicilor enunțate chiar în pagina aplicației din magazinul App Store.

Simultan, autoritățile UE obligă Meta să limiteze colectarea de informații despre utilizatorii Facebook, impunând o condiție privind obținerea permisiunii utilizatorilor înainte de a putea afișa orice fel de reclame personalizate.

În fapt, măsura a r fi de fapt o nouă încercare pentru stoparea colectării nejustificate de informații despre utilizatori Facebook, oficialii Curții Europene de Justiție considerând că reclamele personalizate ”nu pot justifica” procesarea unui volum atât de mare de informații fără permisiunea utilizatorilor.

Toate versiunile iPhone 15 ar urma să primească acumulatori de capacitate mărită

Toate versiunile iPhone 15 ar urma să primească acumulatori de capacitate mărită

foto: Apple Insider

Potrivit informațiilor oferite de un angajat al partenerului Foxconn, toate versiunile iPhone 15 primesc acumulatori de capacitate mărită, rămânând de văzut dacă Apple vizează creșterea autonomiei sau doar compensarea unui chipset A17 mai însetat de energie.

Confruntată cu zvonurile cum că chipsetul Apple A17 vine cu îmbunătățiri majore pe partea eficienței consumului de energie, dezvăluirea făcută pentru publicația chineză IT Home și calificată chiar de autor cu 80%  șanse de fi adevărată pare totuși în contradicție cu „tradiția” Apple de a aduce îmbunătățiri incrementale între generații iPhone consecutive. Suficient de mari pentru a fi sesizabile, dar păstrând și ceva „rezerve” nefolosite și pentru următorul ciclul de reînnoire a produsului.

Capacitatea acumulatorului iPhone 15:

  • iPhone 15 — 3,877 mAh (+18%, de la 3,279 mAh pe iPhone 14)
  • iPhone 15 Pro —3,650 mAh (+14%, de la 3,200 mAh pe 14 Pro)
  • iPhone 15 Plus — 4,912 mAh (+14%, de la 4,325 mAh pe 14 Plus)
  • iPhone 15 Pro Max — 4,852 mAh (+12%, de la 4,323 mAh pe 14 Pro Max)

În timp ce tehnologia acumulatorilor cu Litiu a înregistrat unele progrese, este greu de crezut că Apple poate crește cu 12-18% capacitatea de stocare a energie fără a recurge la acumulatori fizic mai mari. Spre exemplu, versiunea „Vanilla” de iPhone15 ar urma să aibă un acumulator mai mare decât un iPhone 12 Pro Max de acum câțiva ani.

Ce-i drept, cu un timp de funcționare (screen-on) de aproximativ 6 ore, iPhone 14 este depășit la acest capitol de rivalul Galaxy S23. Astfel, un acumulator mai mare ar fi un upgrade binevenit.

În schimb, iPhone 14 Pro Max este printre cele mai bune la capitolul autonomiei, dar cu prețul greutății considerabile (240 grame). Astfel, creșterea cu încă 12% a capacității bateriei poate fi justificată doar dacă este obținută folosind un acumulator cu densitate mărită, păstrând neschimbată sau eventual reducând ușor greutatea.

UE ar putea obliga Apple să deschidă iOS-ul în primăvara anului viitor

UE ar putea obliga Apple să deschidă iOS-ul în primăvara anului viitor

Companiile de tehnologie se pregătesc de schimbările pe care noua lege UE, DMA (Digital Markets Act), le va aduce în piața de tehnologie.

Acestea au timp până pe 6 septembrie să se declare drept „gatekeeper”, adică o companie cu mulți utilizatori și cu o valoare mare pe piață, care oferă servicii de bază pentru utilizarea internetului și care ar putea limita accesul utilizatorilor la servicii rivale.

Astfel de companii se vor supune DMA și vor trebui să fie mult mai deschise decât până acum. Printre companiile vizate se află Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, dar și Samsung și TikTok.

Apple și alți giganți online sunt considerați „gatekeeper-i” și vor trebui să respecte Digital Markets Act în UE

Conform Thierry Breton, Comisar UE, toate companiile americane menționate au declarat că întrunesc criteriile pentru a fi considerate gatekeeper. Asta înseamnă că au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar pe serviciile lor, dar și o valoare de piață de peste 75 de miliarde de euro. Astfel, dispozitivele și serviciile lor trebuie să fie mai deschise.

Câteva dintre regulile la care se vor supune în UE sunt interoperabilitatea aplicațiilor lor de mesagerie. Nu este clar cum va putea fi aplicată și implementată această regulă, dar, în teorie, ar trebui să putem comunica cu utilizatori de pe iMessage, Facebook Messenger, WhatsApp, Skype și alte servicii de mesagerie pe care aceste companii le dețin, fără să le avem pe toate instalate.

De asemenea, companiile din categoria gatekeeper care vând dispozitive nu pot obliga utilizatorii să țină aplicații instalate pe dispozitivele lor și să favorizeze propriile soluții software sau propriile servicii. Toate aplicațiile vor trebui să poată fi dezinstalate la cerere. În teorie, DMA ar trebui să poată obliga inclusiv Apple să deschidă iOS-ul și să permită altor magazine alternativă să apară pe platformă, pentru a oferi concurență App Store-ului.

Amenzile pentru încălcarea DMA pot atinge sume colosale

ByteDance, compania care deține TikTok, deși recunoaște că este în categoria gatekeeper pe baza acestor criterii, aceasta consideră că regulamentul nu i se aplică, întrucât nu oferă un serviciu de bază pentru utilizatorii de internet. Aceștia pot pur și simplu să nu folosească rețeaua sa de socializare sau aplicațiile sale, fiind disponibile multe alternative.

Companiile care nu respectă legea DMA ar putea fi amendate cu până la 10% din veniturile anuale la nivel global. Această amendă imensă ar trebui să asigure autoritățile că toți cei care doresc să aibă afaceri în UE în acest domeniu vor respecta legea.

Termenul pentru declararea drept „gatekeeper” este pentru 6 septembrie 2023, iar companiile vizate vor trebui să respecte regulamentul începând cu data de 6 martie 2024.

sursa: Reuters

Pixel 8 Pro apare în poze-spion, confirmând noul design de carcasă

Pixel 8 Pro apare în poze-spion, confirmând noul design de carcasă

Aflat la stadiul de prototip, Pixel 8 Pro apare în poze-spion cu un design încă nefinisat, dar asemănător celui ilustrat cu randări neoficiale circulate în ultimele zile.

Identificat cu numele de cod ”Zuma” și inscripționat drept mostră de testare/evaluare, unul dintre primele exemplare funcționale este listat 12GB memorie RAM LPDDR5 și 128GB stocare internă. Un alt detaliu important este ecranul fără margini curbate, dar care păstrează diagonala de 6.7 inch și rata de refresh la 120Hz.

Acumulatorul selectat de Google pentru noul Pixel este un model de 5000mAh, alte indicii sugerând o viteză de încărcare crescută la 27W (față de 23W la modelul actual).

Din alte zvonuri aflăm că Pixel 8 Pro va folosi pentru camera principală un senzor ISOCELL GN2 de 50MP. Furnizat tot de Samsung, acesta înlocuiește senzorul GN1 folosit cu generația Pixel 7, camera rezultată captând cu până la 35% mai multă lumină. Camera ultra-wide primește un senzor de 64MP (Sony IMX787). În schimb, camera telephoto va fi identică soluției oferită cu Pixel 7 Pro.

Pixel 8 Pro ar putea fi primul flagship echipat cu Tensor 3, un chipset optimizat pentru îmbunătățirea eficienței consumului de energie, în detrimentul performanțelor absolute.

Google ar putea lansa noua serie Pixel 8 în perioada lunii octombrie 2023.

Nothing Phone (2), dezvăluit oficial într-un clip video pe YouTube. (VIDEO)

Nothing a ales să dezvăluie design-ul final al modelului Phone (2) prin intermediul unui clip al YouTuber-ului Marques Brownley, cunoscut drept MKBHD.

Deși clipul nu oferă foarte multe informații despre toate noutățile pe care noul telefon le are, precum hardware-ul intern, ne putem face o idee despre direcția în care Nothing merge cu smartphone-urile sale de la o generație la alta. În afară de câtea modificări la nivelul LED-urilor de pe spate, noul telefon este foarte similar în design cu originalul de anul trecut.

Nothing Phone (2) aduce schimbări la nivelul LED-urilor animate

Nothing Phone (2) pare să aibă dimensiuni foarte similare cu cele ale lui Phone (1), iar pe partea din spate putem vedea că LED-urile decorative au acum mai multe zone luminoase. Acestea sunt de asemenea și foarte configurabile, putând afișa volumul, progresul unui timer sau alte informații rapide atunci când telefonul este întors cu ecranul în jos. Nothing dorește să ofere dezvoltatorilor de aplicații un API prin care să integreze progresul pentru anumite activități, precum chemarea unei mașini de pe Uber, pe luminițele de pe spate.

nothing phone 2 vs 1 leds

Există acum 33 de zone de iluminare independente, iar acestea pot fi folosite pentru a personaliza notificările sau pentru a lumina în moduri creative atunci când telefonul sună. De altfel, există chiar și o aplicație în care îți poți compune propriul ton de apel, acompaniat de semnale luminoase.

Nuanța variantei gri este ceva mai deschisă față de prima generație, iar sticla transparentă de pe spate ar fi puțin mai rotunjită la margini. În rest, de la depărtare, este greu să îți dai seama care este modelul nou și care este cel vechi. Știm deja de ceva vreme însă că Nothing a ales un Snapdragon 8+ Gen 1 pentru Phone (2), deci acesta va urca pe o treaptă superioară de performanță și probabil și de preț, în consecință.

Ne apropiem de aniversarea de un an de la lansarea Nothing Phone (1), deci probabil că anunțul oficial pentru Phone (2) nu va întârzia foarte mult.

Nothing Phone 2 back stand

sursa: MKBHD

De la șomaj, la dezvoltarea propriului joc: Crossing Borders, realizat de un român de unul singur, este aproape de lansare

De la șomaj, la dezvoltarea propriului joc: Crossing Borders, realizat de un român de unul singur, este aproape de lansare

Un utilizator de Reddit a povestit cum a reușit să se mobilizeze într-o perioadă dificilă pentru el și să dezvolte propriul joc video, Crossing Borders.

În urmă cu aproximativ un an, membrul comunității r/Jocuri, pe numele real Sebastian Pavel, era șomer. A lucrat în domeniul IT, mai exact în dezvoltarea de software și suport tehnic. Se simțea „descurajat și fără speranță” în căutarea unui loc de muncă. În decembrie 2022, însă, tânărul, acum în vârstă de 23 de ani, a decis să facă ceva și a început să lucreze la propriul joc video, deși nu avea deloc experiență în domeniu.

Așa a început proiectul Crossing Borders. Pavel a declarat că a folosit, pentru acest proiect, banii obținuți din freelancing și economiile pe care le avea înainte să-și piardă locul de muncă.

„Această experiență a fost o mărturie a resursei mele interioare și a voinței de a face ceva semnificativ. (…) Crossing Borders este o aventură emoționantă, plină de secrete și auto-descoperire”, spune Pavel.

„Acțiunea jocului se petrece în România comunista, dar e mai mult fictivă, nu este inspirată exact după istoria României cu comunismul. Ar trebui, totuși, să inspire cel puțin un sentiment nostalgic”, a adăugat dezvoltatorul.

Jocul poate fi salvat în wishlist pe Steam. În Crossing Borders, personajul principal, un tânăr disperat, pleacă într-o aventură periculoasă. El încearcă să traverseze ilegal granița, pentru o șansă la o viață mai bună. „Este o poveste despre dragoste și supraviețuire”, potrivit dezvoltatorului.

Pentru a reuși, jucătorul trebuie să ia decizii dificile și să suporte consecințele acestora. În același timp, trebuie să navigheze printre-un teren periculos și să evite grănicerii.

Sebastian Pavel a publicat și un teaser pentru joc. Crossing Borders poate fi terminat într-un interval cuprins între 30 de minute și o oră. Acesta nu este, însă, un handicap. Sunt jocuri foarte scurte, precum It Comes In Waves, care sunt foarte apreciate.

Titlul va costa, potrivit dezvoltatorului, între 5 și 10 euro. Jocul, care țintește pasionații de titluri precum Journey, Firewatch și The First Tree, ar urma să fie disponibil și pentru Steam Deck.

Crossing Borders – teaser:

Foto: crossingbordersgame.com