Insula Georgia de Sud va fi izbită de cel mai mare aisberg. Drone submarine, trimise să evalueze cât de dramatic poate fi impactul

Cel mai mare aisberg din lume, cunoscut sub numele de A68a
Cel mai mare aisberg din lume, A68a FOTO: Profimedia Images

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A-68a, se află probabil la câteva zile de ciocnirea de insula Georgia de Sud, un sanctuar pentru numeroase specii de animale antarctice.

Marea Britanie va trimite două drone submarine pentru a înregistra această ciocnire, conform unui anunţ făcut de British Antarctic Survey (BAS), care monitorizează acest aisberg de câteva luni.

Cele două submarine robotice, fiecare dintre ele cu lungimea de 1,5 metri, sunt acţionate prin telecomandă şi vor rămâne în preajma aisbergului timp de aproape 4 luni, interval în care vor colecta date cu privire la temperatura apei, salinitate şi transparenţa diferitelor laturi ale aisbergului, a transmis Live Science.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că o coliziune directă între acest aisberg de 5.100 kilometri pătraţi şi insula Georgia de Sud ar putea bloca accesul la ocean pentru milioane de pinguini şi foci, transformând insula într-un vast cimitir pentru că aceste animale nu se vor mai putea hrăni. Există însă şi unele efecte care pot fi studiate doar din perspectivă marină, cum ar fi ce se va întâmpla când un aisberg cu masa de ordinul trilioanelor de tone eliberează o cantitate enormă de apă dulce într-un ecosistem de apă sărată.

„Animalele şi plantele vor fi expuse unei modificări bruşte a mediului de viaţă”, a comentat Geraint Tarling, ecologist în cadrul BAS. „Plantele native ar putea să nu mai poată creşte, iar acest lucru va însemna că nu va mai fi suficientă hrană pentru zooplancton şi krill, care la rândul lor reprezintă hrana pentru pinguini şi foci. Şi astfel întregul ecosistem va avea de suferit”, a adăugat el.

FOTO: earthdata.nasa.gov

Cele două drone submersibile vor avea un rol important în monitorizarea schimbărilor care se produc în urma coliziunii în mediul marin din jurul insulei. Aisbergul A-68a s-a desprins de banchiza antarctică Larsen C în iulie 2017 şi pluteşte încet, în derivă, spre nord, în ape din ce în ce mai calde.

Nu se ştie cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheaţă creşte sau scade în funcţie de curenţii oceanici pe care îi întâlneşte în calea sa.

A68a ar putea totodată să fie un obstacol pentru ambarcaţiunile guvernamentale care supraveghează activităţile de pescuit din vecinătatea insula Georgia de Sud şi a insulelor Sandwich de Sud, au mai precizat autorităţile britanice, citate de Agerpres.

Carne de pui crescută în laborator, servită pentru prima dată într-un restaurant. Cum arată meniurile

carne de pui in laborator
Un restaurant din Singapore va servi carne de pui creată în laborator. Imagine ilustrativă. Foto: Getty Images

Carnea de pui crescută în laborator și aprobată de Agenția pentru Alimente din Singapore va fi servită pentru prima dată într-un restaurant.

Carnea va fi vândută sub forma a trei meniuri, chiflă cu pui crocant cu susan şi ceapă verde, foietaj cu pui şi piure de fasole neagră şi o vafă crocantă cu arţar, cu pui, condimente şi sos picant.

Această carne a fost produsă în laborator de Eat Just, un start-up american, iar fiecare dintre meniurile care o conțin costă în Restaurantul 1880 din Singapore aproximativ 23 de dolari, notează yahoo.com.

Meniurile vor fi servite în restaurantul 1880, un club privat, exclusiv pentru membri, și vor fi oferite unui număr de 40 de oaspeți,  începând cu 19 decembrie și până pe 22 decembrie, potrivit unui comunicat de presă transmis de companie.

Primele persoane care vor gusta carnea crescută în laborator vor fi „tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care și-au arătat, prin acțiunile lor consecvente, angajamentul de a construi o planetă mai bună”, se mai arată în comunicatul de presă al Eat Just.

Josh Tetrick, co-fondator şi CEO al Eat Just, a declarat că firma pe care o conduce a început să dezvolte carne de pui în laborator din celule animale încă din 2016 și că a atras de-a lungul vremii fonduri de milioane de dolari. 

„Acest pas istoric, prima vânzare comercială de carne crescută în laborator, ne apropie de o lume în care majoritatea cărnii pe care o consumăm nu va necesita tăierea unei păduri sau schimbarea habitatului natural al animalelor”, a declarat Josh Tetrick.

Carnea crescută în laborator a fost aprobată pentru prima oară în Singapore

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante, a fost Singapore. Eat Just susține că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru „carnea curată” care nu provine de la animale sacrifictate.

Însă aşa-numita „carne curată”, care este produsă din celule crescute în laborator, este încă într-un stadiu incipient.

„Prima aprobare din lume pentru carnea de calitate ridicată creată pe baza unor celule animale pentru consumul uman deschide calea pentru lansarea comercială la scară largă în Singapore”, a informat firma Eat Just într-un comunicat dat publicităţii la momentul respectiv.

Mister în jurul celei mai izolate case din lume. Cum a apărut și cui aparține, de fapt, locuința de pe insula islandeză

casa-insula
Cea mai izolată casă din lume FOTO: Reddit/ made_in_GEORGIA

Cu toții avem nevoie la un moment dat de puțină liniște, o casă de pe o insulă islandeză parcă are parte de prea multă, iar, recent, fotografiile cu locuința s-au viralizat, iar casa a fost numită „cea mai izolată din lume”.

Clădirea micuță, albă, este situată pe insula Elliðaey, un loc îndepărtat care se află la sud de Islanda și face parte din arhipelagul Vestmannaeyjar.

Fiind singura casă de pe insulă, nu este înconjurată decât de iarbă și, în cele din urmă, de mare, fiind amplasată perfect în coasta unui deal.

Elliðaey a fost locuită odată, până prin anii 1930, când cei câțiva rezidenți au plecat în Islanda. Apariția acestei construcții i-a contrariat pe oameni… După ce a fost observată, au început să circule tot felul de zvonuri, inclusiv că a fost construită de un miliardar excentric care intenționa să o folosească drept refugiu în cazul unei apocalipse zombie.

Un alt zvon spune că aparține unui fanatic religios singuratic și chiar s-a speculat că artista islandeză Björk ar fi proprietara și că ar negocia cu guvernul să cumpere insula.

Clădirea este, de fapt, o cabană construită de Asociația de Vânătoare Elliðaey, întrucât insula este populată de pufini, păsări pe cale de dispariție, dar care pot fi vânate în Islanda.

Insula nu are electricitate, apă curentă sau instalații sanitare interioare, însă această proprietate are o saună alimentată cu un sistem de colectare a apei de ploaie.

Povestea casei de pe insulă a devenit recent virală pe Reddit. Imaginea a fost postată cu mesajul: „Cea mai izolată casă din lume”.

Mulți au spus că este „casa lor de vis”, însă alții nu sunt încântați de ideea de a nu avea conexiune a internet sau un magazin în apropiere.

Dacă doriți să vedeți insula de aproape, companiile de turism oferă excursii de o zi pe Elliðaey.

Video Bazele militare ale SUA vor fi păzite de câini-roboţi

Câine robot folosit pentru paza bazelor militare ale SUA
Câinii robot vor patrula inclusiv în zone greu accesibile oamenilor. Foto: Profimedia Images

Bazele militare ale Forţelor Aeriene ale SUA vor fi păzite de câini-roboţi care vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în ianuarie 2021, informează The Drive.

Un astfel de robot, denumit oficial „vehicul terestru cvadruped semi-autonom” a fost deja testat oficial luna trecută la o bază aeriană din Florida.

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida va deveni astfel prima unitate din istoria armatei SUA care va adopta şi va „operaţionaliza” câini-roboţi pentru diverse misiuni.

Roboţii vor fi folosiţi pentru a patrula de-a lungul unui traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate.

„Aceşti câini, pe lângă faptul că aduc nişte ochi şi urechi în plus, vor putea calcula şi interpreta cantităţi mari de date din diferite locaţii strategice ale bazei”, a declarat Criss.

În plus, câinii vor putea patrula în zone cu teren dificil atât pentru oameni cât şi pentru vehiculele de patrulare.

câine robot folosit de armata SUA pentru protejarea bazelor militare
Câinele-robot are o autonomie de 10 kilometri. Foto: US Air Force

Câinii-roboţi au o cameră mobilă şi diverşi senzori. Militarul care îi însoţeşte va putea, cu ajutorul unei căşti speciale VR, să vadă direct imaginile surprinse de camera video a robotului cvadruped. 

Câinii pot, de asemenea, să se scufunde în ape de cel mult 1,5 metri adâncime.

Roboţii sunt controlaţi de un microprocesor de 1 watt şi alimentaţi de o baterie litiu-ion. Ei au o autonomie de aproximativ 10 kilometri până să fie necesară reîncărcarea bateriei.

Compania producătoare intenţionează să construiască nişte „cuşti speciale pentru câini”, în care respectivii roboţi să poată intra pentru a-şi reîncărca wireless bateriile.

Aliniere excepțională a planetelor Jupiter și Saturn în 21 decembrie. Fenomenul extrem de rar ar fi explicația pentru „Steaua magilor”

jupiter saturn conjunctie nasa. jpg
Marea conjuncție” Jupiter Saturn”. Foto: NASA

Alinierea planetelor Jupiter și Saturn, cunoscută ca „marea conjuncție”, va avea loc în 21 decembrie. Cele două planete nu au mai fost atât de aproape și de luminoase de 800 de ani, relatează The Guardian.

Cum se întâmplă și cât de rar este fenomenul

La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și 29 de ani ale celor două planete se aliniază. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția sa pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ.

Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia.

„Doar în 4 martie 1226 s-ar fi putut vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții”, a spus Patrick Hartigan, un astronom de la Universitatea Rice din Texas.

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.

Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.

Cum se poate vedea „marea conjuncție”

În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui.

Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.

Tucker a explicat că trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.

Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta. Tot ce este necesar este o noapte cu cer senin și un punct de observație fără clădiri sau copaci în cale pentru a vedea „marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn, potrivit Cambridge Independent.

Brexit. Negocierile par lipsite de sorți de izbândă

brexit negocieri spre esec
Negocierile pentru Brexit par să se îndrepte către un eșec în special din cauza divergențelor în legătură cu pescuitul Foto: Guliver/GettyImages

Există „probleme semnificative” în negocierile dintre Londra și Uniunea Europeană în legătură cu viitoarele lor relaţii comerciale, în pofida faptului că Uniunea Europeană i-a făcut Marii Britanii o ofertă nouă în domeniul pescuitului, au anunţat surse apropiate acestui dosar, citate sâmbătă de agenția germană dpa.

„Negocierile continuă, dar poziţiile noastre rămân îndepărtate”, au declarat sursele citate, care au menţionat pescuitul şi subvenţiile drept principale obstacole în tratative, relatează Agerpres.

În prezent, obținerea unui acord care să reglementeze relaţiile comerciale viitoare între Bruxelles şi Londra pare destul de improbabilă.

Menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, este unul dintre subiectele cele mai controversate în aceste tratative şi un subiect sensibil în special pentru Franţa şi Olanda, ţări cu un sector dezvoltat al pescuitului.

Fără un acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.

Contrar unui anumit optimism manifestat de europeni, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat joi că o ieşire a Regatului Unit din piaţa unică europeană şi din uniunea vamală fără încheierea unui acord de liber-schimb până pe 31 decembrie „rămâne rezultatul cel mai probabil”.

Ministrul irlandez de externe: Negocierile ar putea eșua din cauza temei pescuitului

Și ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că va fi greu să se ajungă la un acord comercial între UE şi Marea Britanie în următoarele 24 de ore şi recunoaște că negocierile ar putea eşua din cauza impasului generat de subiectul drepturilor de pescuit, a informat duminică Reuters, citată de Agerpres.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, ambele părţi se îndeamnă reciproc să acţioneze pentru a realiza progrese şi pentru a proteja un comerţ în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari din tarife vamale şi taxe impuse pentru anumite mărfuri.

Discuţiile sunt în mare parte blocate pe două subiecte: drepturile de pescuit ale Uniunii în apele britanice şi crearea aşa-numitelor condiţii de concurenţă echitabilă care să asigure reguli privind o concurenţă loială pentru ambele părţi.

„Nu văd ca acest lucru să fie convenit cu uşurinţă în următoarele 24 de ore. (…) S-ar putea să vedem o confruntare cu privire la pescuit”, a spus Coveney, potrivit săptămânalului Sunday Times. „Nu m-ar surprinde dacă această chestiune va face să eşueze întreaga negociere. Are cu siguranţă potenţialul de a o face”, crede şeful diplomaţiei irlandeze.

Coveney a adăugat că i-a fi greu să vadă state membre UE care desfăşoară activităţi de pescuit, precum Irlanda, Franţa, Belgia, Danemarca şi Olanda, susţinând un acord care depăşeşte oferta aflată în prezent pe masa negocierilor.

Obiceiuri de Ignat

Obiceiuri de Ignat

Sarbatoarea din 20 decembrie, inchinata Sfantului Ignatie al Antiohiei, este cunoscuta in popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea.

Se crede ca in noaptea de Ignat porcii viseaza ca vor fi taiati. De acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pun carne pe ei si nu mai mananca, pentru ca si-au visat taierea. Singura activitate permisa in aceasta zi era taierea porcului.

Femeile insarcinate, de teama de a nu naste copii cu infirmitati, respectau cu strictete interdictia de a lucra. Persoanele care lucrau in aceasta zi, erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inatoarea – o femeie batrana, lacoma si urata. Potrivit credintei din popor, ea le ispiteste pe femei sa lucreze, dupa care le opareste.

Prin multe parti porcii sunt taiati in aceasta zi. O credinta musceleana ne indeamna: „Chiar de n-ai taia un porc, taie cel putin o pasere: gaina, rata, gasca; ori inteapa creasta la o gaina neagra ca sa dea sangele, ca asa e bine: sa vezi sange in ziua de Ignat, ca numai atunci vei fi ferit de boale”.

La taierea porcului nu trebuie sa stea nimeni prin apropiere, dintre cei care sunt milosi din fire, caci se crede ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi buna. Cel ce taie porcul, nu trebuie sa stranga din dinti, ca sa nu iasa carnea porcului tare si sa fiarba cu greutate.

Exista si obiceiul ca porcul taiat sa fie incalecat. Ion Creanga marturiseste in „Amintiri din copilarie”: „La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei”.

Tudor Pamfile mentioneaza ca „Prin unele parti se crede ca daca se da copiilor cari se scapa, noaptea in pat cu udul, sa manance coada porcului si vor scapa de aceasta slabiciune”.

In credinta populara, diferite organe sau parti din carnea porcului taiat sunt utilizate ca remedii in tratarea unor boli ale oamenilor si animalelor:
– Untura de la porcul negru e buna pentru sanatatea oilor.
– O bucata din untura de porc negru era dusa la biserica de Boboteaza, pentru a fi sfintita. Cu aceasta se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri.
– Sangele porcului, amestecat cu mei si lasat sa se usuce, era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai.
– Cu parul de porc se afumau copiii atunci cand erau deochiati.

Gospodarii cred ca pot cunoaste daca in viitor nevestele lor vor naste fete ori baieti, dupa cum se arata o bucata de carne asezata in osanza. Daca in inima porcului se va gasi mult sange inchegat, aceasta era semn ca stapanul va avea noroc de multi bani.

Splina porcului este cea care descopera durata iernii: daca splina este groasa in capat, e semn ca vom avea o iarna grea, cu multa zapada, insa, daca este subtire, arata ca va fi iarna saraca in omat, iar anul nou nu va fi imbelsugat.

Sfantul Ignatie, nu Ignatul porcilor

Sfantul Ignatie, nu Ignatul porcilor

Sfantul Ignatie, nu Ignatul porcilor

Astazi, 20 decembrie, este sarbatorit Sfantul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia, martir al Bisericii si unul din cei mai de seama Parinti apostolici.

Multi nu stiu nimic despre acest sfant. Unii indraznesc chiar sa ne corecteze: este Ignatul, nu Ignatie. Este ziua in care taiem porcul. Am ajuns sa dam porcului mai multa atentie decat Sfantului. Omul e preocupat mai mult de carnati, sunca, caltabos, decat de pazirea unor porunci dumnezeiesti.

Marturisesc ca a fost o vreme, cand imi erau mai placute cuvintele vecinului, la taierea porcului, „ii scot acuma frumusel creierii si ii frig intr-o tigaie, intr-o lingura de ulei”, decat cuvintele Sfantului Ignatie „va indemn, sa faceti toate lucrurile in acelasi gand cu Dumnezeu”.

Mai tarziu am avut parte si de alte intalniri. Nu m-am multumit doar cu vecinul si cu spusele sale. Au fost intalniri negraite, care m-au vindecat de rani si din care am aflat ca viata nu inseamna doar „a umbla in trup”. Am invatat sa pun intai dragostea de Dumnezeu si nu pofta trupeasca. Am ales dragostea de a fi bine placut lui Dumnezeu. M-am eliberat de dragostea care cere, vrea pentru sine. Postesc din dragoste.

In concluzie, daca vom sarbatori Ignatul porcilor, vom avea parte de imprastierea mintii si vom bloca intalnirea cu ceea ce este adanc in noi insine. Cuviosul Paisie Aghioritul afirma: „Cu cat oamenii se indeparteaza mai mult de Dumnezeu este firesc sa nu afle nicaieri odihna… Prin urmare, cum este cu putinta ca acesti oameni sa ajute suflete, cand ei insisi sunt plini de neliniste?

Cum este cu putinta ca omul sa mangaie cu adevarat, daca nu crede in Dumnezeu si in viata cea adevarata, cea de dupa moarte, cea vesnica? Cand omul prinde sensul cel mai adanc al vietii adevarate, i se indeparteaza toata nelinistea si-i vine mangaierea dumnezeiasca, si astfel se vindeca”.

Astazi 20 Decembrie, sacrificarea porcului de Ignat. Traditii si obiceiuri romanesti de ignat.

https://media-cdn2.romaniatv.net/unsafe/1280x720/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/cand-se-taie-porcul-de-craciun-crop-1607432723.jpg

In vechiul Egipt, desi porcul era considerat un animal dezgustator, oamenii il jertfeau si il mancau, ritual in cinstea zeului Osiris, intr-o anume zi din an.

Dupa multe milenii de la atestarea porcului ca divinitate, romanii pastreaza multe elemente ale cultului: il sacrifica ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie), i se imita glasul cu un instrument special, numit surla, apare in folclorul si in jocurile de copii (De-a Poarca, Purceaua) si, mai ales, are o colinda Siva, probabil numele marelui zeu indian, Shiva.

Cunoscuta masca a colindatorilor, imbracata si jucata de un fecior (Capra, Turca, Cerbul etc), este inlocuita in colindul Siva cu capul impodobit al porcului jertfit la Ignat. Obiceiul a fost atestat in Europa numai la romani si aromani, iar in Asia la indieni.

Prin ce filiera (greaca, romana, orientala) a ajuns porcul sa fie sacrificat ritual in spatiul etnic romanesc are mai putina importanta. Semnificativ este faptul ca urme extrem de vechi ale ritualului sunt pastrate de romani la cea mai insemnata sarbatoare traditionala, Anul Nou. Ritualul taierii porcului aminteste de jertfele aduse in antichitate zeitatilor care apareau si dispareau, se nasteau si mureau in perioadele de innoire a timpului calendaristic.

Taierea porcilor avea loc intr-o anumita zi, la Ignat (20 decembrie), si intr-un anumit moment al zilei, de obicei in zori sau dimineata. Credinta ca porcul isi viseaza moartea in noaptea de Ignat, prinderea si injunghierea animalului, efectuarea diferitelor semne rituale pe corpul neinsufletit, jumulirea parului pentru confectionarea bidinelelor, parlirea sau jupuirea pielii pentru opinci, taierea corpului in bucati etc. ofereau suficiente momente pentru savarsirea practicilor rituale menite sa preintampine stingerea „semintei” porcilor, sa asigure sanatatea gazdei in noul an, sa alunge spiritele rele, sa prezica vremea pe o perioada mai indelungata de timp, sa fertilizeze ogoarele pentru a obtine roade bogate.

De altfel, functia rituala a sacrificiului este bine evidentiata de informatiile etnografice: „La taiere nu trebuie sa stea nimeni primprejur dintre cei care sunt milosi din fire, caci se crede ca porcul moare cu mare greutate; carnea unui astfel de porc nu va fi buna. Pe porc sa nu-l vaite nimeni” (Pamfile, 1914, p. 118) si altele.

Ignat este, se pare o divinitate solara care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Ignatie Teoforul (20 decembrie) din calendarul ortodox, sinonim cu Ignatul Porcilor. Sacrificiul sangeros al porcului si ritul funerar de incinerare (parlitul porcului) in ziua de Ignat (Ignis = foc) este o practica preistorica care supravietuieste in tinuturile romanesti extracarpatice.

Perechea lui feminina, Inatoarea, este de asemenea asociata cu focul si rugul funerar. Femeile care lucreaza in ziua de Ignat sunt torturate si oparite cu apa clocotita, asa cum procedeaza si Joimarita la Joimari.

TikTok va avea și aplicație pentru Smart TV

TikTok va avea și aplicație pentru Smart TV

Platformă de socializare centrată de distribuirea de clipuri video, TikTok va avea în curând și aplicație dedicată pentru Smart TV.

TikTok va avea și versiune pentru Smart TV, aplicația pentru televizor fiind disponibilă începând de luni pentru utilizatorii din Europa și Marea Britanie, care dețin anumite modele televizoare Samsung lansate începând cu anul 2018.

TikTok pe Smart TV, doar dacă e un model Samsung

Versiunea TikTok pentru Smart TV poate fi instalată din magazinul Samsung de aplicații și, de acum, va veni preinstalată pe toate modelele Smart TV Samsung.

Utilizatorii se vor putea autentifica folosind propriul cont TikTok și urmări clipuri video direct pe ecanul televizorului, inclusiv din feed-ul de conținut ”For You”. Videoclipurile postate de creatorii pe care au ales să-i urmeze vor apărea evidențiate într-un banner orizontal.

Tot acolo vor apărea și clipurile din diferite categorii. De asemenea, poți acorda lik-uri pentru clipurile vizionate și interacționa cu acestea, la fel ca din aplicația pentru smartphone.

tiktok smart tv

„Toate cele mai bune experiențe de divertisment sunt experiențe comune”, a spus Rich Waterworth, directorul general european al TikTok. „TikTok pe Samsung TV este următoarea extensie a acestei experiențe.”

Experiența TV a TikTok va conține cel mai apreciat și vizionat conținut de pe platformă, potrivit pentru familii și pentru utilizatorii cu vârste între adolescenți și peste.

Luând exemplul YouTube, care în ultimii cinci ani a înregistrat creșteri semnificative ale audienței mai ales de pe urma afișărilor generate pe TV, TikTok speră la un rezultat similar.

La începutul acestei luni, administratorul platformei de socializare a anunțat că are în vedere extinderea duratei maxime a videoclipurilor de la 60 de secunde la trei minute.

Luată în pregătirea extinderii către TV, măsura vine să compenseze pentru navigarea mai dificilă a interfeței folosind telecomanda televizorului.