Orez cu sofran

Orez cu sofran

Orezul cu sofran este savuros daca este pregatit dupa urmatoarea reteta. Merita sa o incercati.

Ingrediente:

  • o cană de orez cu bob lung
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 căţei usturoi românesc
  • 1/2 linguriţă şofran
  • 1 lingură nuci
  • 1 linguriţă stafide
  • sare
  • piper
  • si spor,si atat…

Instructiuni:

Intr-o cratiţă se pune uleiul, usturoiul zdrobit şi orezul. Focul să nu fie prea iute, căci se prăjesc circa 4 minute, până când orezul devine lucios. Se pun două căni de apă şi se lasă la fiert.

După ce a absorbit toată apa, se verifică să fie fiert, după care se ia de pe foc şi se adaugă şofranul, stafidele şi nucile.

Se gustă de sare şi piper, apoi se acoperă şi se lasă 5 minute să tragă toate aromele. Savuros nu…

Pofta Buna.

Rosii cu usturoi la cuptor

Rosii cu usturoi la cuptor

Rosii cu usturoi la cuptor se pregatesc foarte usor si simplu. Sunt delicioase si sanatoase.

Timp preparare: 15 minute

Timp de gatit:

Durata totala: 35 minute

Ingrediente:

  • 10 roşii
  • 5-6 căţei de usturoi
  • 1 legătură de mărar şi pătrunjel
  • ulei
  • sare
  • piper

Instructiuni:

Roşiile se spală, se şterg cu un prosop. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Printre roşii se pun căţeii de usturoi necurăţaţi. Se potrivesc de sare şi piper.

Se lasă la cuptor 20 de minute, până se înmoaie roşiile. După ce se scot din cuptor, se presară verdeaţa tocată mărunt. Se servesc cu pilafuri.

Pofta buna.

RETETA DE POST. Conopidă de post în pâine.

Cum se prepară conopida de post în pâine

Mod De Preparare

Conopidă de post în pâine – rețetă de post inedită și delicioasă, care va arăta extrem de bine pe masa ta! Dacă e post, nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu mâncăruri fade, cu aspect banal. Încearcă această rețetă de conpidă în pâine și vei vedea că mâncarea de post poate să fie delicioasă și aspectuoasă.

  1. Se curăţă conopida, se desface în bucheţele, se spală şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Apoi se scoate în sită, la scurs.
  2. Între timp, într-un bol, se cerne făina, se adaugă margarina tăiată cubuleţe, un praf de sare şi apa minerală. Se frământă până se obţine un aluat tare. Se înfăşoară în folie şi se lasă la rece.
  3. Separat, într-un ibric, se topeşte margarina, se căleşte usturoiul pisat în prealabil, se adaugă făina şi se stinge cu laptele călduţ. Se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă caşcavalul ras. Cu acest sos se amestecă conopida fiartă.
  4. Se scoate aluatul de la rece şi se împarte în două bucăţi care se întind cu sucitorul. Prima foaie se aranjează în tavă şi se pune umplutura. Se acoperă cu cealaltă foaie şi se răsuceşte la capete. Se bagă în cuptor, la rumenit.

ingrediente

Pentru aluat
  • 200 g margarină
  • 400 g făină
  • 1 praf sare
  • 50 ml apă minerală
Pentru umplutură
  • o conopidă mare
  • 2-3 căţei usturoi
  • 100 g caşcaval de post
  • 1 praf piper
  • 50 g margarină
  • 2 lingurite făină
  • 100 ml lapte de soia

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 40 min
  • Timp de gatire: 40 min
  • Gata in: 80 min

Conpida de post în pâine se servește caldă.

Poftă bună!

Vino cu Mine dacă vrei, nu dacă poţi…

Cu cât eşti mai tânăr şi cu cât eşti mai hărţuit, cu atât Dumnezeu îţi dă mai multă putere.

Cu o condiţie: ca tu să intri în relaţie cu El, să fii în El şi El în tine. Gândiţi-vă, dintre Apostolii Mântuitorului cine stătea cu capul pe pieptul Lui? Cel mai tânăr.

Iată care e locul dumneavoastră.

De câte ori aţi stat cu capul pe pieptul Mântuitorului? Nu trebuie să visăm, să ne imaginăm, ci pur şi simplu ţi-e capul greu de gânduri, ţi-e capul greu de griji, aşează-l pe pernă cu gândul la Mântuitorul. Şi zi „Doamne, Iisuse Hristoase, nu-mi trece durerea de cap şi nu-mi intră nimic în cap la materia asta”. Şi o să vedeţi că la examen faceţi mai bine, pentru că El face minuni în capul care se culcă pe pieptul Lui. Dar dacă te culci pe fiţuică, ai căzut!

Aici e taina biruirii necazurilor. Aveţi prieteni, aveţi rude, aveţi colegi; când sunt necăjiţi încercaţi să-i sfătuiţi să-şi aducă aminte că Mântuitorul a biruit lumea şi că noi nu trebuie decât să primim această biruinţă, să primim acest dar. Nu există reţetă, nu există metodă.

Uneori nu trebuie decât să zici „Doamne ajută”, dar noi uităm în momentul cel mai important, în momentul de tensiune uităm să-I cerem ajutorul. Ne aducem aminte seara sau dimineaţa, slavă Domnului că ne aducem şi atunci aminte. V-am spus parcă povestea că era un călugăr foarte îmbunătăţit, dar nu putea să scape de mânie. A plâns la icoană şi a zis:

„Doamne, Te rog, vindecă-mă de patima asta!” şi a primit în inima lui răspuns de la Mântuitorul: „Gata, ţi-am dat putere, ai scăpat de mânie”. Şi a ieşit afară şi în mănăstire erau doar trei persoane care nu-l înfuriaseră niciodată. Şi s-a întâlnit cu ei şi l-au înfuriat de moarte… S-a întors deznădăjduit şi a zis: „Doamne, de ce?”. „Ca să ai ocazia să foloseşti puterea pe care ţi-am dat-o. De ce n-ai folosit-o?”.

Noi nu încercăm deloc. Zicem „n-am mai putut”. De unde ştii că n-ai putut? Ai încercat? Ai ţinut piept păcatului până la sânge? Este o chestiune elementară. Când eşti la rugăciune nu mai poţi de somn – că atunci e cel mai dulce somnul când eşti la rugăciune! – dar după ce te duci în pat poate mai dai drumul puţin la televizor.

Dar dacă vrei cu adevărat să te rogi, după două minute de moţăit în rugăciune te scoli. Este un prag de punere la încercare în care Dumnezeu îţi zice „Să vii cu Mine dacă vrei, nu dacă poţi”. Ȋnţelegeţi, putinţa nu e a noastră, al nostru este să voim. Voinţa este pârghia, voinţa este cea prin care zicem „Vreau, Doamne! Ajută neputinţei mele!”, „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!”.

Putinţa nu e la mine, e la El.

Din Monahia Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei, Editura Doxologia, Iași, 2012

„ Cine este aproapele meu? ” Am pus această întrebare de peste 100 de ori prietenilor…

Am pus aceasta intrebare de peste 100 de ori prietenilor.

Majoritatea au raspuns ca oricine din lumea asta este aproapele. Cativa au raspuns ca familia lor. Altii au zis ca ceilalti crestini ortodocsi.

Dar tu ce iti raspunzi?

Pune-ti intrebarea asta. Raspunsul are mare importanta, pentru ca pe aproapele tau trebuie sa il iubesti ca pe tine insuti [insati]. Si asta e greu. Ce ai tu trebuie sa ii dai si aproapelui, timpul tau e timpul lui daca ti-l cere, si asta neconditionat.

Oricare din cei care vor zice ca aproapele este oricine din lumea asta, vor intra intr-un impas logic. Nu poti sa faci asta cu toata lumea, nu ai timpul, energia si nici resurse sa iubesti intreaga umanitate ca pe tine insuti [insati]. Si daca nu ai resurse pentru toata umanitatea iata ca ai scapat de porunca. E greu sa iubesti toata umanitatea ca pe tine insuti si atunci Sfanta Scriptura iti cere lucruri imposibile. Si pentru ca e imposibil atunci nu mai ai nicio obligatie.

Realitatea este ca resursele mele sunt limitate in timp si spatiu, iar eu pot sa iubesc ca pe mine insumi un numar finit de oameni.

Dar iata ca raspusul se intelege din pilda samarineanului milostiv. Aproapele meu este cel (si doar cel) care candva, vazandu-ma in nevoie si-a manifestat mila lui (crestina sau umana) catre mine cel cazut, si m-a ajutat sa ma ridic si lui ii datorez recunostinta pe lumea asta si pe lumea cealalta.
Fa-ti o lista cu cei care au facut asta pentru tine. Sunt 5? Sunt 10? Sunt 20? Tu ii stii, dar aminteste-ti zilnic de ei. Ei sunt binefacatorii tai. Lor le datorezi iubire ca fata de tine insuti, asa cum este porunca data in Sfanta Scriptura.

Fata de restul oamenilor de la 20 (cei din lista ta) pana la 7 miliarde, manifesta mila de oricate ori poti, din larghetea inimii tale, dar cu cumpatare si intelepciune. Alege sa faci milostenie (ca manifestari ale credintei) ori de cate ori poti, fara sa stie stanga ce face dreapta, din prea plinul inimii tale. Pastreaza-ti aprinsa lumina credintei si fii gata sa iti cinstesti binefacatorul de oricate ori iti va cere, si chiar cand nu iti va cere.

Teolog Virgil Profeanu

Nota. Aceasta interpretare este proprie si nu este sustinuta de parerea altui teolog.
Majoritatea textelor pe care le veti gasi scrise pe acest subiect pun pe palier egal aproapele cu semenul.

Eu insa cred ca exista o diferenta, iar aceasta clarificare ma ajuta sa aleg, cand sa manifest mila si ma obliga sa nu am de ales, in a-mi manifesta iubirea fata de aproapele. Mila o fac cand pot, cand sufletul meu intelege sa o fac, cand starea materiala imi permite sa fac milostenie, dar iubirea fata de aproapele meu este neconditionata. Celui ce m-a ridicat de jos dator ii sunt sa il iubesc ca pe mine insumi in toate zilele vietii mele.

Tu poti citi mai jos pilda despre samarineanul milostiv si vei avea intelegerea ta in legatura cu aproapele tau.

În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Dar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti? Iar el, răspunzând, a zis:

„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi”. Atunci Iisus i-a zis: Drept ai răspuns; fă aceasta şi vei fi viu. Dar el, voind să se îndreptăţească pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu? Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat lăsându-l aproape mort. Din întâmplare, un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.

De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc, venind şi văzând, a trecut pe alături. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe asinul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.

Iar a doua zi, scoţând doi dinari, i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da. Deci, care dintre aceştia trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari? Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Iar Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea. (Luca 10, 25-37)

Gigantul care dă afară 10.000 de oameni doar din birourile din Europa

Gigantul care dă afară 10.000 de oameni doar din birourile din Europa

Pandemia a dat planurile multora peste cap și chiar și giganții au de suferit.

Pandemia lasă urme economice adânci și multe business-uri se văd nevoite să-și schimbe strategiile și să taie din costuri pentru a rezista. Pe listă s-a înscris inclusiv IBM, care ar intenționa să dea afară nu mai puțin de 10.000 de oameni în Europa. Compania vrea să facă restructurări pentru a fi sigură că business-ul nu-i este afectat.

Grupul vrea să elimine 10.000 de locuri de muncă din Europa. Vrea să reducă din costurile cu divizia sa de servicii IT înainte să o scoată la vânzare, susțin surse apropiate situației citate de Bloomberg. Restructurările de amploare vor afecta aproximativ 20% din efectivele IBM din Europa.

IMB, concedieri în masă din cauza pandemiei

Potrivit Bloomberg, cele mai afectate ar urma să fie subsidiarele din Marea Britanie şi Germania, dar sunt avute în vedere şi restructurări în Polonia, Slovacia, Italia şi Belgia. Se pare că decizia concedierior a fost luată după întâlniri și discuții cu sindicatele. Cea mai afectată va fi divizia de servicii IT a IBM, cea care se ocupă de operaţiunile de zi cu zi, precum gestionarea centrelor de date ale clienţilor şi suport IT tradiţional pentru instalarea, operarea şi repararea echipamentelor.

În luna octombrie, IBM şi-a anunţat intenţia de a se separa de divizia de servicii IT pentru a se concentra pe noua divizie de hybrid-cloud computing şi inteligenţă artificială. IBM speră să finalizeze această separare până la finele lui 2021.

Adică strategii adaptate vremurilor pe care le trăim.

„Luăm măsuri structurale pentru a simplifica şi eficientiza afacerile noastre” a declarat luna trecută directorul financiar de la IBM, James Kavanaugh.

IBM dă impresia că a pierdut trenul noilor tehnologii, deși era pionier în cazul multora dintre ele. Acum, spre exemplu, a fost depășită și de Amazon, care domină piața de cloud, servicii extrem de utile la acest moment.

Noul CEO al IBM, Arvind Krishna, a fost numit la conducerea companiei în luna aprilie, iar principalul obiectiv e creșterea, după 10 ani în care veniturile au tot scăzut.

Cea mai nouă fiță în modă: rochia cu mască inclusă! Costă doar 80 de lei și face furori printre englezoaice

rochie cu masca inclusa Pretty Little Things

În ultima vreme, măștile de protecție au devenit adevărate accesorii fashion, așa că unele branduri au încercat să profite de asta. Astfel, brandul britanic PrettyLittleThing a lansat o mini colecție de rochii, care au și mască inclusă 🙂

Rochiile mini mulate au practic un guler extrem de înalt, purtat pe post de mască. La numai 15 lire (80 de lei), acestea s-au vândut ca pâinea caldă și sunt deja sold out pe site-urile de shopping online… Mai ales că paparazzii au fotografiat câteva vedete britanice purtând așa ceva.

blue-plt-dress-z

Sora mai mica a lui Kate Moss, Lottie Moss, a atras toate privirile pe străzile din Londra cu o little black dress cu mască încorporată.

EXCLUSIVE: Face Masks Have Quite Literally Become The Must-Have Fashion Accessory Of 2020 And Now PLT's Latest Launch Has Got Everybody Talking

Și modelul Delilah Belle Hamlin, fiica Lisei Rinna, care face reclamă lenjeriei intime create de Kim Kardashian, Skims, a fost văzută în varianta animal print a deja celebrei rochii.

EXCLUSIVE: Delilah Belle Hamlin Pictured On The Kings Road, London Wearing A PrettyLittleThing Face Mask Bodycon Dress.

Acesta este primul smartphone antibacterian din lume. Pentru că ai nevoie de el în plină pandemie

Acesta este primul smartphone antibacterian din lume. Pentru că ai nevoie de el în plină pandemie

A trecut deja un an de când a fost raportat primul caz de COVID-19 și, de atunci, oamenii apreciază mai mult importanța igienei.

În ultimele luni, au existat nenumărate studii care arată că virusul rezistă zile întregi pe suprafețe. Aceste suprafețe sunt obiectele obișnuite pe care oamenii le ating, cum ar fi clanța ușii, butonul de la lift, mesele și chiar un smartphone.

Deoarece majoritatea oamenilor au acum un smartphone, este important să păstrezi întotdeauna aceste dispozitive curate. Recent, Bullitt a anunțat primul smartphone antibacterian din lume, care folosește ioni de argint pentru a reduce răspândirea microbilor cu 99,9% în doar 24 de ore.

Acest smartphone antibacterian se numește CAT S42, care este un telefon entry-level făcut pentru a fi durabil și versatile, perfect pentru uz militar. În prezent, este vândut la 400 de dolari, dar modelele care sunt echipate cu tehnologia antimicrobiană Biomaster vor fi disponibile abia în 2021.

Bullitt speră să facă toate smartphone-urile CAT antibacteriene până anul viitor. Deși nu ucide cu adevărat coronavirusurile, acesta împiedică răspândirea agenților patogeni. Dispozitivul poate reduce transmisia microbiană cu 80% în 15 minute și 99,9% în 24 de ore.

Specificații CAT S42


CAT S42 are un ecran de 5,5 inci, Corning Gorilla Glass 5s și protecție antimicrobiană Biomaster pentru a reduce activitatea microbiană. Are un procesor Mediatek Helio A20 MT 6761D 1,8GHz și are 3 GB RAM și 32 GB ROM, ca să nu mai vorbim că vine și cu un MicroSD extensibil.

În ceea ce privește camera, cea din spate are 13 megapixeli, în timp ce partea din față are o rezoluție de 8 megapixeli. Acesta rulează cu sistemul de operare Android 10, dar poate fi actualizat la 11.

De asemenea, vine cu o rețea 4G, WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, IP68 și IP69 și MIL 810 H militar. În cele din urmă, este rezistent la cădere de până la 1,8 metri, pe beton, după efectuarea testelor.

Primul smartphone antibacterian

Potrivit lui Peter Cunningham, vicepreședinte la Bullitt Group, acest smartphone robust este complet rezistent la apă, ceea ce înseamnă că utilizatorii îl pot spăla cu apă și săpun sau pot folosi produse de igienizare pentru a-l dezinfecta. El consideră că această caracteristică este vitală în special pentru cei care lucrează în cadrul asistenței medicale și pentru cei care vizitează multe focare pentru locul de muncă.

„Folosirea unui telefon CAT ne permite să avem încredere că ne putem spăla și igieniza telefonul în mod regulat”, a spus Cunningham. De asemenea, CAT S42 este un produs nou al telefoanelor CAT, ceea ce îl face o opțiune mai sigură pentru utilizatori.

Principala sa caracteristică astfel este componenta sa externă care a fost special tratată cu tehnologia antimicrobiană Biomaster și testată conform ISO 22196. Această tehnologie folosește ioni de argint în timpul fabricării pentru a crea protecție permanentă împotriva agenților patogeni și a inhiba răspândirea lor pe suprafața telefonului, pentru a reduce nivelul microbilor.

Comisia Europeană vrea să asigure medicamente mai ieftine și suficiente stocuri pentru bolile grave și rare

Medicamente

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o strategie farmaceutică prin care vrea să asigure disponibilitatea medicamentelor inovatoare și iefitne pe piață, inclusiv pentru boli grave unde există deficiențe.

De asemenea, Comisia își propune să îmbunătățească mecanismele de pregătire și răspuns la crize, precum cea Covid-19.

“Comisia a adoptat astăzi, 25 noiembrie, o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE. Strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide.

O componentă esențială a construirii unei Uniuni Europene a sănătății mai puternice, astfel cum a menționat-o președinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize”, potrivit unui comunicat de presă.

Strategia farmaceutică pentru Europa are patru obiective principale:

-Asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente accesibile financiar și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenței la antimicrobiene, al cancerului, al bolilor rare);

-Sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE și crearea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice;

-Îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și răspuns la crize și abordarea securității aprovizionării;

-Asigurarea unei voci puternice a UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate și siguranță.

“Deși strategia reprezintă mult mai mult decât un simplu instrument de răspuns la crize, ea este inspirată din răspunsul inițial la pandemia de COVID-19 și face ca sectorul farmaceutic din Europa să fie mai bine pregătit și mai rezistent.

Strategia prezintă acțiuni concrete pentru a asigura existența, disponibilitatea și accesibilitatea financiară a medicamentelor. Ea susține lanțuri de aprovizionare diversificate și sigure, asigurând o autonomie strategică deschisă a UE pe plan mondial, și promovează produse farmaceutice sustenabile din punct de vedere ecologic.

Strategia va asigura, de asemenea, faptul că politica farmaceutică a UE continuă să servească sănătății publice într-un mediu în continuă schimbare, caracterizat de transformări științifice și comerciale. Ea va susține inovațiile centrate pe pacienți și va permite adaptarea la schimbările digitale și tehnologice.

Acțiunile vor viza întregul ecosistem al produselor farmaceutice, dar și unele aspecte ale dispozitivelor medicale. Strategia creează sinergii cu Pactul verde și cu acțiunile noastre din cadrul abordării strategice a UE privind prezența substanțelor farmaceutice în mediu, pentru a reduce riscul lor pentru mediu, pentru a aborda poluarea cauzată de reziduurile farmaceutice și pentru a promova fabricarea, utilizarea și eliminarea lor prin metode mai ecologice (astăzi este publicat un raport privind progresele înregistrate; LINK). Ea este, de asemenea, legată de planul de acțiune privind proprietatea intelectuală prezentat astăzi (hiperlinkul urmează să fie introdus de SPP).

Printre acțiunile emblematice ale strategiei se numără:

-O revizuire a legislației farmaceutice de bază* (data-țintă pentru o propunere: 2022) pentru ca acest cadru legislativ să fie adaptat exigențelor viitorului și să faciliteze inovarea;

-O propunere privind o Autoritate a UE pentru răspuns în situații de urgență sanitară (propunere: al 2-lea semestru din 2021);

-O revizuire a reglementărilor privind medicamentele pentru copii și pentru boli rare;

-Inițierea unui dialog structurat cu și între toți actorii din industria farmaceutică și autoritățile publice pentru a identifica vulnerabilitățile lanțului global de aprovizionare cu medicamente esențiale și pentru a defini opțiunile în materie de politici menite să consolidez continuitatea și securitatea aprovizionării în UE;

-Cooperarea între autoritățile naționale în ceea ce privește politicile în materie de prețuri, plăți și achiziții publice, pentru a îmbunătăți accesibilitatea financiară, eficiența în raport cu costurile aferente medicamentelor și sustenabilitatea sistemului de sănătate;

-Crearea unei infrastructuri digitale solide, inclusiv o propunere privind un spațiu european al datelor referitoare la sănătate (data-țintă pentru o propunere: 2021);

-Sprijin pentru cercetare și inovare, în special prin intermediul programelor Orizont 2020 și EU4Health;

-Acțiuni de promovare a abordărilor inovatoare vizând C&D și achizițiile publice de antimicrobiene și de alternative ale acestora, precum și măsuri de restricționare și optimizare a utilizării lor”, mai arată sursa citată.

Strategia va fi discutată la nivel politic în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO din 2 decembrie 2020.

Turcia lucrează la propriul vaccin anti-Covid, pe care vrea să îl ofere și celorlalte țări

vaccin covid in turcia
Erdogan susține că vaccinul din Turcia va fi gata în aprilie. Foto: Profimedia Images

Turcia vine cu propria variantă de vaccin anti-Covid, pe care l-a numit Erucov-Vac. Specialiștii turci speră să fie gata „cel târziu în aprilie”, a anunțat președintele Recep Erdogan.

Vaccinul este dezvoltat de Universitatea  Erciyes din Turcia și ar putea fi „pus la dispoziția întregii omeniri”.

Anunțul privind vaccinul turcesc a fost făcut de Erdogan, care susține că specialiștii în medicină și știință se află deja într-o fază avansată de dezvoltare a leacului împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Am ajuns într-o fază importantă a vaccinului nostru. Preconizăm să-l aducem în stadiu de aplicare, cel târziu în aprilie, şi ne gândim să-l oferim întregii omeniri în condiţii adecvate”, a spus preşedintele turc într-un discurs susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său islamist AKP, scrie EFE, citată de Agerpres.

Preşedintele Erdogan a reaminitit că în mesajul său din weekendul trecut, cu prilejul summitului G20, a insistat că studiile pentru elaborarea de vaccinuri împotriva COVID-19 „nu ar trebui sacrificate pentru ambiţii politice şi comerciale, ci ar trebui să fie un patrimoniu al întregii omeniri”.

În mai multe laboratoare din Turcia se desfăşoară studii pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, însă doar Universitatea Erciyes, din oraşul Kayseri, a ajuns la faza de testare pe pacienţi umani.

Primele doze ale acelui vaccin turcesc, numit Erucov-Vac, au fost injectate pe 5 noiembrie unui grup de 44 de voluntari, iar autorităţile locale prevăd ca această primă fază de testare să se încheie în ianuarie anul viitor.

Pe de altă parte, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunţat că Turcia a semnat un contract pentru achiziţionarea a 10 milioane doze de vaccin de la compania chineză Sinovac. El a adăugat că vaccinul chinezesc va fi distribuit, pe termen scurt şi în mod gratuit, persoanelor care fac parte din categoriile de risc.