Care sunt cuvintele anului 2020, desemnate de editorii dicţionarului Oxford

cuvinte care ies din gura unui om, reprezentare grafică
Anul 2020 a fost „fără precedent”. Foto: Getty Images

Editorii dicţionarului Oxford au stabilit cuvintele anului 2020, deoarece nu au reuşit să se limiteze la un singur cuvânt sau expresie, aşa cum era tradiţia până în prezent, în condiţiile în care acest an a fost unul „fără precedent”, informează Agerpres.

„În fiecare an, Oxford desemnează pe baza datelor de utilizare Cuvântul Anului, care reflectă, într-un cuvânt sau o sintagmă, etosul, starea de spirit sau preocupările din ultimele 12 luni”, a precizat editura Oxford University Press.

În 2020, însă, Oxford a publicat un raport lingvistic intitulat „Cuvintele unui an fără precedent”.

Lista urmează evenimentele istorice ale anului, începând cu „incendiile de vegetaţie” care au devastat Australia, apoi cu „procedura de destituire” şi „achitare”, sintagme a căror frecvenţă a crescut în perioada în care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parcurs această procedură juridică în Congres.

Pandemia de „coronavirus” a oferit mai multe cuvinte incluse în raport: „lockdown” (izolare/carantin[), „circuit breaker” (restricţii stricte adoptate în scopul reducerii numărului de cazuri de coronavirus), „shelter-in-place” (a rămâne la domiciliu), „remote/ly” (la distanţă) şi „unmute” (a reporni sonorul), printre altele.

În perioada verii, „Black Lives Matter” alături de abrevierea sa, BLM, au crescut în frecvenţă, în timp ce teoria conspiraţiei „QAnon”, precum şi voturile „prin corespondenţă” s-au adăugat recent listei.

„Nu am mai trăit un an din punct de vedere lingvistic ca cel pe care îl trăim acum”, a spus Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Languages.

Arafat dă vina pe firma de pază pentru aglomerația de la metrou: Oamenii trebuiau împiedicați să mai intre pe peron

Polițiștii au restricționat accesul în stația de metrou Dristor, din cauza aglomerației
Polițiștii au restricționat accesul în stația de metrou Dristor, din cauza aglomerației

O defecțiune la una dintre șinele de tren a provocat haos la metrou, luni seara. Zeci de oameni au stat înghesuiți minute bune pe peron la Dristor 1, pentru că garniturile nu au mai putut pleca din stație.

Întrebat de felul în care a fost gestionată acest incident, Raed Arafat a ridicat problema gestionării mulțimii și spune că nu trebuia să le mai fie permis accesul călătorilor. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că s-au luat măsuri de reducere a circulației, prin munca de la domiciliu sau decalarea programului de lucru tocmai pentru a preveni aglomerări la mijloacele de transport în comun. 

„Nu am văzut imaginile de la metrou, însă noi am luat niște măsuri pentru reducerea impactului pe metrou și transport în comun. Dacă s-a întâmplat undeva ceva, incidentul va trebui analizat, să vedem care e motivul”, a declarat Arafat.

Șeful DSU a avut și un sfat și le-a cerut oamenilor să se protejeze și să nu se expună riscului de îmbolnăvire stând în aglomerație și să aștepte afară dacă știu că oricum nu pot ajunge la destinație în timp util, atunci când apar defecțiuni la metrou. 

Mai mult, Arafat spune că una dintre soluții este ca firmele de pază să acționeze și să împiedice oamenii să mai intre pe peron. 

„Firmele de pază trebuie să oprească oamenii să intre în momentul în care există o defecțiune. Dacă avem instantaneu, oamenilor trebuie să li se spună instantaneu să nu mai intre. Este o problemă de gestionare a mulțimii. Soluția era să-i oprim în aer liber, nu să îi lăsăm să intre.

Oamenii pot să se supere, dar în astfel de situații, în loc să aștepte în interior și să se infecteze fiind unii lângă ceilalți, mai bine rămân afară. Nu ajung mai repede dacă se împing să intre înăuntru’, a conchis Arafat.

New York. Sute de persoane care au murit de COVID zac la morgă de câteva luni

morga mobila new york
Morgă mobilă formată din camioane frigorifice lângă Centrul Medical Langone din New York Foto: Profimedia

La New York, peste 600 de persoane care au murit, acum câteva luni, de COVID 19, se află, încă, în camione frigorifice. 

Pentru o parte dintre aceste victime ale pandemiei, rudele nu şi-au permis să le înmormânteze, din cauza cheltuielilor mari. Alți oameni nu au fost, nici acum, revendicați.

Camioane frigorifice sunt parcate lângă morga înfiinţată, în aprilie, după ce a izbucnit pandemia în Statele Unite. Autorităţile oraşului New York spun că toată această situație este o tragedie şi promit că vor rezolva această problemă. 

„Vă amintiţi ce copleşitor a fost, ce pierderi de vieţi, cum aveam cimitirele pline? Am fost nevoiţi să-i ţinem în camioane frigorifice, pentru că nu mai aveam unde să-i ducem.

Mureau 800 de oameni într-o zi, într-o singură zi. Spitalele de urgenţă erau precum zonele de luptă. Nu mai aveam loc în cimitire în New York, îi înmormântau la Hart Island. Cum de nu ne amintim acest lucru?” –  a spus Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York.

La New York au fost înregistrate, de la inceputul pandemiei, peste 600 de mii de cazuri COVID şi peste 34 de mii de morţi.

Cum să porți masca sanitară fără să ți se aburească ochelarii

femeie masca ochelari
Foto: Getty

Pare un detaliu minor, dar de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat purtarea mastilor in public, persoanele care poarta ochelari s-au lovit de o mica problema.

Din cauza mastii, ochelarii se aburesc si transforma efectuarea unor sarcini banale in adevarate misiuni imposibile. Ce e de facut in aceasta situatie?

Mai intai, trebuie sa intelegem de ce are loc acest fenomen. Conform unui articol din 2011 publicat in Analele Colegiului Regal de Chirurgi din Anglia, iata ce se intampla:

„Masca de fata directioneaza o mare parte a aerului expirat in sus, acolo unde intra in contact cu lentilele de la ochelari. Aburul se produce din continutul de vapori de apa calda care se condenseaza pe suprafata mai rece a lentilei si formeaza picaturi mici care imprastie lumina si reduce capacitatea lentilei de a transmite contrastul.”

Cum sa purtam masti sanitare fara sa ni se abureasca ochelarii

1. Metoda servetelului

Multi japonezi pliaza o bucata de servetel in forma de dreptunghi si apoi o plaseaza in varful mastii. Ei spun ca, adaugand un alt strat la partea de sus a mastii, umiditatea va fi absorbita. Din pacate, la testele practice, rezultatele nu au fost intotdeauna reusite.

2. Metoda gaurilor in obraji

Sunt persoane care cred ca trebuie sa facem loc aerului sa iasa astfel incat el sa nu mai formeze aburi. Ele propun gaurirea mastii in zona obrajilor, insa, procedand astfel, ne expunem bacteriilor si virusurilor.

3. Metoda politistilor japonezi

Departamentul de Politie Metropolitana din Japonia le-a sugerat oamenilor sa-si plieze sfertul superior al mastii astfel incat aerul care scapa sa nu fie la fel de aproape de ochelari. Din nou, faptul ca suprafata totala a mastii nu este utilizata complet ar putea fi o problema igienica.

4. Metoda sapunului

„Imediat inainte de a purta o masca de fata, spalati ochelarii cu apa cu sapun si scuturati excesul. Apoi, lasati ochelarii sa se usuce sau uscati usor lentilele cu un tesut moale”, scriu cei de la Life Hacker.

Teoretic, lentilele de la ochelari ar trebui sa reziste mai bine la aburi, insa cei care au testat metoda nu au fost 100% multumiti.

5. Metoda flautului

Una dintre cele mai eficiente metode presupuna adoptarea unei tehnici de respiratie pe care o folosesc cantaretii la flaut. Buzele trebuie indreptate in jos, astfel incat respiratia sa se indrepte catre barbie, nu catre ochelari.

American Music Award 2020: Premiul cel mare l-a luat Taylor Swift, absentă de la eveniment

American Music Award 2020: Premiul cel mare l-a luat Taylor Swift, absentă de la eveniment Megan Thee Stallion la American Music Award 2020 (Foto: Profimedia Images)

În condiții de pandemie, cu reguli stricte și spectatori puțini, ediția 2020 a premiilor muzicale American Music Awards a avut loc duminică seară la Microsoft Theatre din Los Angeles.

Gazda show-ului a fost actrița americană Taraji P. Henson, iar Katy Perry și Justin Bieber au fost printre artiștii care au susținut performanțe live.

The Weeknd: opt nominalizări și doar trei premii la American Music Award 2020

Deși The Weeknd s-a bucurat de cele mai multe nominalizări, opt la număr, artistul a plecat acasă doar cu trei premii. El a fost răsplătit cu trofee pentru categoriile „Favorite Male Soul/R&B Artist”, „Favorite Soul/R&B Album” și „Favorite Soul/R&B Song”.

Tot trei premii a câștigat și cântăreața Taylor Swift care, în schimb, a luat premiul cel mai râvnit, „Artist of the Year”. Celelalte două premii, obținute la American Music Award 2020, au fost la categoriile „Favourite Music Video” și „Favourite Female Artist – Pop/Rock”. Cu aceste premii adăugate duminică seara, Swift și-a doborât propriul record, de 32 de trofee.

Fanii artistei sunt, totuși, ușor confuzi pentru că ea a lipsit de la evenimentul de acceptare a premiilor sub pretextul că reînregistrează toate piesele sale vechi. Totuși, într-o postare, făcută pe Twitter, Swift scria că „nu prea se întâmplă mare lucru cu ea în perioada aceasta”.

La cea mai nouă categorie a premiilor, „Favourite Female Latin Artist”, premiul a mers la Becky G, iar Doja Cat, așa cum ne-a obișnuit cumva de la ceremonii muzicale anterioare, a câștigat la categoria „New Artist of the Year”. Artista nu s-a oprit aici și s-a bucurat și de premiul pentru „Favourite Female Soul & R&B Artist,” unde concurentă a avut-o pe Jhene Aiko.

Becky G la American Music Award 2020 (Foto: Profimedia Images)

În Rap/Hip-Hop, trei nume cam domină scena și topurile

Internetul și topurile muzicale cel mai bine par să știe, în ultima vreme, vreo trei nume de artiste. Nicki Minaj, Cardi B și Meghan Thee Stallion sunt omniprezente prin topuri și pe la ceremoniile premiilor muzicale. Se pare că este vremea lor.

Pe lângă hit-urile individuale, cele trei își mai unesc creativitatea pentru colaborări muzicale, iar rezultatele se traduc în trofee.

Pentru genul muzical Rap/Hip-Hop, competiția pentru „Favourite Female Artist”, din cadrul American Music Award 2020, s-a dus între Cardi B, Nicki Minaj și Meghan Thee Stallion, iar Nicki Minaj a fost cea care a plecat cu trofeul. Minaj a mai fost pe listă și la categoria „Favourite Latin Song”, unde colaborarea cu Karol G pentru piesa „Tusa” i-a adus premiul.

În schimb, la categoria „Favourite Rap/Hip-Hop Song”, Cardi B și Meghan Thee Stallion au triumfat împreună, luând premiul cu piesa „WAP”.

Sursa: CNN

Mozilla anunță data la care Firefox va renunța la Adobe Flash

Mozilla anunță data la care Firefox va renunța la Adobe Flash

Moartea Adobe Flash este un subiect pe care îl discutăm de mai bine de zece ani, dar niciodată acest „eveniment” nu a fost mai aproape decât acum.

După ce Microsoft a anunțat că Flash nu va mai rula pe Internet Explorer, a venit și momentul ca Mozilla să confirme că începând din luna ianuarie, Firefox 85 nu va mai permite rularea de aplicații web în format Flash.

Flash nu va mai exista pe internet pentru prea multă vreme

Conform Mozilla, versiunea Firefox 85 va fi lansată pe 26 ianuarie 2021, iar aceasta nu va oferi niciun fel de suport pentru Adobe Flash. Orice plugin sau aplicație web în acest format nu vor mai fi compatibile cu noua versiune de browser. Nu este clar dacă și variantele mai vechi ale Firefox vor înceta să funcționeze cu Flash, dar plug-in-ul va dispărea complet de pe internet înainte de acea dată.

Adobe nu va mai oferi download-ul pentru Adobe Flash, deci nu va mai exista o metodă oficială simplă pentru a instala conținutul de acest gen. Chiar și Adobe spune că vor apărea noi riscuri de infectare cu malware pentru utilizatorii care vor încerca să descarce pachetul de instalare pentru flash din surse neoficiale. Totuși, oricine folosește Flash în zilele noastre se supune multor riscuri oricum.

De fapt, motivul principal pentru care compatibilitatea cu Flash a fost eliminată de către browser-e în ultimii ani, a fost securitatea, întrucât vechiul standard era mult prea vulnerabil la atacuri, iar Adobe nu dorea să mai investească în rezolvarea lor. Pe lângă asta, Flash este un format neeficient, care nu se potrivește noului internet, care este în primul rând mobil.

Flash consumă prea multe resurse pentru a fi util pe un smartphone, de exemplu, motiv pentru Apple nu a oferit suport încă de la primul iPhone pentru Flash, iar Google a renunțat la Flash pe Android pe parcurs.

Din păcate, multe site-uri, aplicații și jocuri în format Flash vor fi pierdute pentru totdeauna dacă nu se găsește o metodă rapidă pentru rularea lor sub un emulator folosind standardele web din prezent.

sursa: Slashgear

„The Last of Us” va fi un serial HBO bazat pe jocul video cu același nume

„The Last of Us” va fi un serial HBO bazat pe jocul video cu același nume Foto: thelastofus.fandom.com

HBO va lansa un nou serial, o adaptare după mult lăudatul joc video „The Last of Us”.

Drama va fi produsă de echipa din spatele unor proiecte de succes împreună cu cei care au realizat jocul. Craig Mazin („Chernobyl”) și Carolyn Strauss („Chernobyl”, „Game of Thrones”) vor face echipă cu Neil Druckmann („The Last of Us” și „Uncharted”) și cu Evan Wells (Naughty Dog – dezvoltatorul jocului), cărora li se adaugă Asad Qizlibash (PlayStation Productions) și Carter Swan (PlayStation).

Muncă de echipă și succes

Drama este scrisă de Mazin și Druckmann și este o producție Sony Pictures Television. PlayStation Production, Word Games și Naughty Dog sunt producători.

Totuși, nu s-au stabilit încă detaliile legate de lansare, distribuție sau numărul de episoade. „Craig și Neil sunt vizionari în propria ligă”, a spus Francesca Orsi, vicepreședinte executiv HBO Programming. „Cu ei la cârmă, alături de incomparabila Carolyn Strauss, această serie, cu siguranță, va rezona atât cu fanii înrăiți ai jocurilor ‘The Last of Us’ cât și cu nou-veniții în această poveste. Suntem extrem de încântați să-i avem ca parteneri pe Naughty Dog, Word Games, Sony și PlayStation în adaptarea acestei povești captivante”, a adăugat ea.

Povestea, pe scurt

Rezumatul seriei indică faptul că adaptarea urmează pașii jocului original din 2013. La 20 de ani după ce civilizația modernă a fost distrusă, Joel, un supraviețuitor călit, este angajat sa o strecoare pe Ellie, o puștoaică de 14 ani, afară dintr-o zonă de carantină.

Ceea ce începe ca o treabă simplă, devine o călătorie brutală și sfâșietoare. Cei doi vor fi nevoiți să traverseze SUA și vor depinde unul de celălalt pentru a supraviețui.

Jocul video a fost un succes extraordinar pentru Sony și pentru Naughty Dog. Seria din 2020, „The Last of us Part II”, a avut de asemenea succes, vânzările fiind de peste 4 milioane de copii în primul weekend de lansare.

Sursa: IndieWire

Apple a decis să blocheze actualizarea iOS 15 pentru două modele iPhone foarte populare

Apple a decis să blocheze actualizarea iOS 15 pentru două modele iPhone foarte populare

Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei americane, Apple va opri accesul utilizatorilor la versiunea iOS 15, dacă folosesc aceste modele iPhone lansate mai vechi de 4 ani.

iOS 14 va rămâne ultima revizie majoră de iOS de care au parte posesorii de telefoane iPhone 6S (lansat în 2015) și prima generație iPhone SE (2016), Apple condiționând accesul la viitoarea versiune iOS 15 pe criteriul unei versiuni mai performante de hardware.

Apple va folosi iOS 15 pentru a impulsiona vânzările noului iPhone mini

Schimbarea se produce după ce anul acesta Apple a asigurat compatibilitatea iOS 14 cu toate versiunile majore de iPhome. Având în vedere faptul că iPhone 6S și iPhone SE se numără printre cele mai vândute modele iPhone din istorie, este puțin probabil ca numărul exemplarelor aflate în circulație să scadă semnificativ în spațiul unui singur an.

Astfel, rămâne ca Apple să forțeze urgentarea ciclului de reînnoire blocând accesul dispozitivelor de generație mai veche la noi versiuni firmware, folosind drept scuză vechiul argument al incompatibilității cu versiunile hardware mai vechi, care nu ar avea puterea de procesare/resursele de memorie necesare pentru rularea celei mai noi și avansate revizii de iOS.

iOS 15

Astfel, potrivit listei întocmite pe baza ultimelor informații disponibile, lista de compatibilitate cu iOS 15 va cuprinde 17 modele iPhone:

  1. iPhone 12 Pro Max
  2. iPhone 12 Pro
  3. iPhone 12 mini
  4. iPhone 12
  5. iPhone 11
  6. iPhone 11 Pro
  7. iPhone 11 Pro Max
  8. iPhone XS
  9. iPhone XS Max
  10. iPhone XR
  11. iPhone X
  12. iPhone 8
  13. iPhone 8 Plus
  14. iPhone 7
  15. iPhone 7 Plus
  16. iPhone SE (2nd generation)
  17. iPod touch (7th generation)

Prezentate în luna septembrie 2015, iPhone 6s și iPhone 6s Plus au fort urmate în luna martie 2016 de modelul iPhone SE. Ambele au fost foarte populare la vremea lor, bucurându-se ulterior de actualizări software gratuit, întinse până în anul 2020.

Însă odată cu debutul noii serii iPhone 12 mini, cu design asemănător seriei iPhone 6s, Apple este direct motivat în a „convinge” utilizatorii acestuia să aleagă cât mai devreme calea upgrade-ului.

Selecția de extensii pentru browserul Edge, aproape la fel de riscantă ca alternativa Chrome

Selecția de extensii pentru browserul Edge, aproape la fel de riscantă ca alternativa Chrome

Dacă până recent, statutul de web browser în plină ascensiune permitea o aură exclusivistă în jurul noului produs Microsoft, incidentul ce a vizat magazinul de extensii Edge vine să rupă vraja.

Se pare că browserul Edge a devenit victima propriului succes, eforturile Microsoft pentru promovarea înlocuitorului Internet Explorer fiind urmate de autorii malware, care văd în acesta o platformă cu deschidere tot mai mare la potențiale victime.

Totul, pornește de la decizia luată de Microsoft pentru preluarea nucleului Chromium, drept fundație pentru versiunile actuale și viitoare de Chrome. Odată cu asta a venit la pachet și suportul pentru extensii Chrome, preluate cu unele modificări și pentru browserul Edge.

Însă tocmai ușurința cu care extensiile Chrome pot fi adaptate la Microsoft Edge face posibilă propagarea unui flagel pe care Google îl cunoaște atât de bine – cel al extensiilor frauduloase, create pentru a facilita diverse activități clandestine care contravin intereselor utilizatorilor.

microsoft edge extensions

În mod inevitabil, falsele extensii distribuite în număr mare pe Chrome Web Store și-au făcut apariția și în magazinul de extensii Chrome, Microsoft eliminând deja o primă tranșă de extensii duplicate după nume celebre, cum ar fi NordVPN sau TunnelBear VPN, folosite pentru a redirecționa utilizatorii pe diverse site-uri.

La fel ca și în tabăra Google, Microsoft pare să aibă o problemă cu verificarea insuficientă a extensiilor trimise spre publicare în număr forte mare, multe dintre acestea reușind să treacă de filtrele inițiale.

Chiar dacă sunt în cele din urmă descoperite, autorii acestora pot obține mii sau milioane de instalări, profiturile rezultate justificând cu prisosință efortul depus, rămânând doar să reia ciclul de infectare.

Un gigant mondial, prezent și-n România, anunță concedieri masive

Îi dă afară pe toți! Un gigant mondial, prezent și-n România, anunță concedieri masive

Pandemia de coronavirus a afectat atât companiile mici cât și pe cele mari. Din acest motiv, un gigant modial, prezent și în România, anunță concedieri masive.

Gigantul alimentar francez Danone, prezent şi în România, a anunțat azi reduceri de personal, în Franța și în străinătate, în cadrul unui plan de economisire a unui miliard de euro până în 2023.

Compania a suferit pierderi importante din cauza pandemiei, iar conducerea spune că mizează pe robotizarea fabricilor ca sursă de productivitate. Daniela Coman transmite de la Paris.

Vor fi suprimate până la 500 de posturi

În Franța, vor fi suprimate până la 500 de posturi, fiind vizate mai ales cele de conducere de la diferite niveluri. Președintele Danone, Emmanuel Faber, nu a făcut precizări privind unitățile din celelalte 120 de țări în care grupul este prezent.

Obiectivul său este reluarea creșterii profitabile de 3 până la 5% pe an cât mai repede posibil. În primele nouă luni ale anului, cifra de afaceri a companiei multinaționale a scăzut cu 5,4%, cele mai mari pierderi de peste 20% fiind înregistrate la vânzările de apă îmbuteliată.

Este efectul închiderii și reducerii activității restaurantelor și hotelurilor pe fondul diminuării turismului.

Danone este prezent în România de peste 20 de ani, fiind lider de piață în zona produselor lactate. Fabrica din București și punctele sale de lucru din țară au peste 500 de angajați.

Grupul francez, care preia laptele de la fermierii români, a făcut anul trecut o investiție de trei milioane de euro în România pentru a-şi dezvolta producția de lactate bio.

S-a încercat o relansare

Cifra de afaceri a Danone a scăzut cu 9,3% până la 5,82 miliarde de euro, în trimestrul al treilea din 2020. Compania a pierdut un sfert din valoarea de piaţă de la începutul anului și până în prezent.

Grupul agroalimentar francez Danone a anunţat o revizuire strategică a activităţilor şi plecarea directorului financiar Cecile Cabanis, în ideea de a relansa o cifră de afaceri care a fost penalizată în trimestrul al treilea de pandemia de coronavirus, transmite Bloomberg.

Cel mai mare producător mondial de iaurt a precizat că va scoate la vânzare activităţi cu o valoare de 500 de milioane de euro iar structura managerială va migra spre una concentrată mai mult pe geografie decât pe grupe de produse.

Noua structură organizaţională a fost anunţată în paralel cu plecarea directorului financiar Cecile Cabanis, care va fi înlocuită începând din luna februarie 2021 de Juergen Esser.

Toate aceste modificări vin după ce în trimestrul al treilea cifra de afaceri a Danone a scăzut cu 9,3% până la 5,82 miliarde de euro.

„În trimestrul patru, Danone va avea ca priorităţi continuarea creşterii cotei de piaţă şi îmbunătăţirea creşterii vânzărilor”, a informat grupul Danone într-un comunicat de presă.

Directorul general de la Danone, Emmanuel Faber, a avut dificultăţi în a relansa Danone pe fondul competiţiei de pe piaţa din Europa, creşterii preţurilor la lapte şi apariţiei unor noi competitori precum Chobani în SUA.

De la începutul acestui an şi până în prezent, compania a pierdut un sfert din valoarea de piaţă iar acţiunile sale sunt la nivelul la care erau în urmă cu 14 ani.