Coronavirus România, INFORMAȚII OFICIALE: 412.808 infectări și 9.916 persoane decedate din cauza COVID-19

coronavirus test covid-19
Foto: Profimedia Images

În România au fost confirmate, până acum, 412.808 infectări cu coronavirus.

În total, în România au murit 9.916 persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale.

ACTUALIZARE 21 NOIEMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost 9.685 de cazuri noi de COVID-19. Alte 160 de persoane au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt internați 1.132 de pacienți COVID.

ACTUALIZARE 20 NOIEMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost 9.272 de cazuri noi de COVID-19. Alte 160 de persoane au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt internați 1.139 de pacienți COVID. După bilanțul de vineri, România depășește 400.000 de infectări cu coronavirus, de la începutul pandemiei.

ACTUALIZARE 19 NOIEMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost 10.108 cazuri noi de COVID-19, din 36.963 de teste efectuate. Alți 167 de români au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus, în timp ce la ATI sunt internați 1.131 de pacienți.

ACTUALIZARE 18 NOIEMBRIE.  În ultimele 24 de ore au fost 10.269 de cazuri noi de COVID-19. Alți 168 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.174 de pacienți COVID.

ACTUALIZARE 17 NOIEMBRIE. În ultimele 24 de ore au fost8.262 de cazuri noi de COVID-19, din 31.082 de teste efectuate. Alți 186 români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.174 de pacienți COVID.

ACTUALIZARE 16 NOIEMBRIE. În ultimele 24 de ore au fost 4931 de cazuri noi de Covid-19, din 11.266 de teste efectuate . Alți 149 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.187 de pacienţi COVID.

ACTUALIZARE 15 NOIEMBRIE. În ultimele 24 de ore au fost 7.096 de cazuri noi de Covid-19, din 21.571 de teste efectuate. Alți 113 români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.169 de pacienți COVID.

ACTUALIZARE 14 NOIEMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost 9460 de cazuri noi de COVID-19, din 37.040 teste efectuate. Alți 129 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.172 de pacienți COVID.

ACTUALIZARE 13 NOIEMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost 9.489 de cazuri noi de COVID-19, din 37.136 teste efectuate. Alți 174 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.149 de pacienți COVID.

Se pregătește una din cele mai mari operațiuni de transport aerian. Cum va ajunge vaccinul anti-COVID în lume

vaccin Covid-19
Foto: Profimedia Images

Pfizer și BioNTech au anunțat că depun cererea de avizare la autoritățile americane competente, la FDA.

Și în Europa este prevăzută o autorizare accelerată. Distribuirea vaccinurilor anti-COVID va începe luna viitoare și se anunță un potențial uriaș pentru producătorii de camere frigorifice. Cea mai mare companie din lume care produce astfel de dispozitive nu mai face față comenzilor. Cererile au explodat după anunțurile privind succesul serurilor anti-COVID, care trebuie transportate în condiții cu totul speciale.

Marile companii aeriene se pregătesc intens pentru transportul miliardelor de doze de vaccin împotriva COVID-19 care trebuie să ajungă în toată lumea. După aproape un an în care încasările au fost cu mult sub așteptări, livrarea dozelor de vaccin ar putea revigora industria aviatică.

Provocarea nu este una simplă, mai ales că cele două vaccinuri anti-COVID avansate au nevoie de condiții speciale de transport: cel de la BioNTech la – 75 de grade Celsius, iar cel produs de Moderna la – 20 de grade.

Transportatorii aerieni se declară însă pregătiți pentru cea mai amplă operațiune de livrare de produse farmaceutice din istoria recentă.

Și producătorii de dispozitive speciale pentru transport se preătesc pentru această operațiune de amploare.

Peter Binder, directorul unui producător de frigidere speciale: Producția noastră a crescut semnificativ în ultimele trei luni. În acest moment suntem la o creștere procentuală de trei cifre. După cum vă puteți imagina, cererea pentru aceste dispozitive a explodat în ultimele săptămâni.

Peter Wimmer, vicepreședintele companiei: Dispozitivele noastre pot răci până la minus 90 de grade Celsius. Poți depozita vaccinurile mult timp înainte de a fi distribuite și folosite, iar acest lucru poate fi asigurat de acest dispozitiv, acest congelator care răcește la temperatură foarte joasă.

Chiar dacă în afară sunt 20-25 de grade, există o diferență de peste 100 de grade. Iar în cazul unei întreruperi a electricității, izolarea durează 24 de ore în cazul în care în interior sunt bunuri de valoare, astfel încât nu sunt puse în pericol.

Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva COVID-19 în ţările sărace

Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva COVID-19 în ţările sărace

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel le-au cerut sâmbătă statelor grupului G20 ca în lupta împotriva pandemiei COVID-19 să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste ţări, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Astfel, Emmanuel Macron a susţinut că marile puteri – G20 reprezintă circa 90% din PIB-ul mondial – ar trebui „să cumpere doze de vaccin pentru ţările cele mai puţin avansate”.

„Trebuie să concepem împreună un mecanism de donaţii (…) pentru vaccinarea categoriilor prioritare în ţările în dezvoltare”, a apreciat şeful statului francez.

„Vom fi pregătiţi să garantăm accesul (la vaccin) la scară planetară şi să evităm cu orice preţ scenariul unei lumi cu două viteze, în care doar cei mai bogaţi vor putea să se protejeze de virus şi să-şi reia viaţa normală ?”, a întrebat Macron la summitul care din cauza pandemiei se desfăşoară prin teleconferinţă.

La rândul ei, Angela Merkel a estimat că „pentru îngrădirea pandemiei accesul la vaccin trebuie să fie posibil şi accesibil pentru toate ţările, dar fondurile promise până acum pentru aceasta nu sunt suficiente”.

Cancelarul german a amintit că, în cadrul iniţiativei globale de vaccinare COVAX, obiectivul este distribuirea a două miliarde de doze de vaccin până la finele anului viitor.

„Prin urmare, vă cer tuturor să sprijiniţi această importantă iniţiativă”, le-a transmis ea participanţilor la summit.

Potivit unei declaraţii de vineri a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din contribuţia financiară de 1,8 miliarde de dolari făcută până în prezent pentru proiectul COVAX 800 de milioane de dolari reprezintă finanţarea oferită de UE.

Însă pentru această iniţiativă este nevoie în total de circa 5 miliarde de dolari, fără a lua în calcul finanţarea suplimentară necesară pentru testare şi tratamente, estimată la 38 de miliarde de dolari, din care sunt disponibile în prezent doar 4 miliarde, a adăugat Ursula von der Leyen.

Diferenţa de 37,2 miliarde de dolari de care mai este nevoie pentru a acoperi nevoile economiilor cele mai puţin dezvoltate probabil că „pare mult, dar nu este dacă facem comparaţie cu costul acestei pandemii”, consideră preşedinta Comisiei Europene.

Astazi 21 noiembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini ortodocși. Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Calendar Ortodox 21 noiembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini ortodocși. Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Calendar Ortodox 21 noiembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini ortodocși. Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii din lumea întreagă cinstesc pe 21 noiembrie 2020 Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare extrem de importantă în calendarul ortodox. Aceasta este cunoscută în popor ca și Vovidenia sau Sărbătoarea Luminii. 

Mai exact, în această zi creștinii ortodocși comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Se spune că singura persoană care a intrat în locul sfânt a fost arhiereul Zaharia care a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor.

Se pare că Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu a ajuns pentru prima oară la Templu la vârsta de 3 ani și a stat aici timp de 12 ani. Potrivit crestinortodox.ro, prima mențiune a sărbătorii a fost făcută în secolul al IV-lea de către Sfântul Grigorie de Nyssa.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare pomenită anual pe 21 noiembrie

Ziua de 21 noiembrie reprezintă prima zi din Postul Crăciunului, sărbătoarea fiind recunoscută ca aducătoare de noroc și bucurie. Totodată, credincioșii păstrează pentru sărbătoare o serie de tradiții și obiceiuri, prima dintre acestea fiind dezlegarea la pește.

O altă tradiție respectată pe 21 noiembrie de credincioși este legat de ofrande și pomeniri. Creștinii împart bucate de post și preparate din pește, în special copiilor și oamenilor săraci. Preparatele sunt aduse înainte la Biserică pentru a fi sfințite de preot.

De asemenea, în ziua praznicului sunt pomeniți cei care au murit în condiții suspecte, înecați sau fără lumânare. Așadar, oamenii împart în memoria celor adormiți pachete cu pește, coșuri cu fructe, precum și o candelă care trebuie să fie aprinsă.

Tradiții și obiceiuri pentru Intrarea Maicii Domnului în Biserică

  • Ca la orice sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox nici în această zi nu se spală, nu se calcă și nu se coase. În plus, se spune că nu este bine ca femeile să umble cu lână pentru că ar putea pune în pericol oile
  • Nu este bine ca oamenii să se certe cu persoanele din jur și nici să refuze iertarea cuiva
  • Este foarte important să nu se uite de oamenii sărmani, o atenție specială acordându-se copiilor care nu au fost botezați
  • Persoanele care fac curățenie sau încalcă alte interdicții vor avea parte de mari necazuri pe toată durata anului
  • În anumite localități din partea de nord a țării credincioșii dau de pomană plăcintă cu dovleac și o lumânare albă aprinsă în memoria celui care a plecat la Ceruri fără lumină. Lumânarea albă reprezintă ultimul hotar al vieții și se spune că nu se stinge niciodată
  • O veche tradiție amintește că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică „ologii s-ar putea vindeca în post și rugăciune” până în Ajunul Crăciunului
  • De asemenea, în această zi tinerii și copiii pun în vase agheasmă și crengi de măr care trebuie să fie ținute la lumină și la căldură pentru a putea înmuguri și înflori până în noaptea de Anul Nou. În ultima zi a anului acestea se folosesc pe post de sorcovă
  • Credincioșii ung ușile și ferestrele cu usturoi ca să fie feriți anul următor de farmece și pagube.

Șase localități din Ilfov, inclusiv Otopeni și Popești-Leordeni, vor intra în carantină de sâmbătă seară

politista semnalizare masina sosea autostrada carantina stare de urgenta
Șase localități din jurul Bucureștiului vor intra de sâmbătă seară în carantină. Foto: Agerpres

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov urmează să aprobe propunerea de carantinare a localităților Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni, din jurul Bucureștiului.

Decizia ar urma să se aplice de sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 22.00, potrivit propunerii avizate de INSP.

Alte două localități din județul Ilfov, Chiajna și Bragadiru, vor intra, începând de astăzi, ora 22:00, în carantină, după creșterea mare a numărului de infectări cu COVID-19.

Anterior, localitățile Clinceni și Berceni au intrat în carantină, joi seara, de la ora 22:00, pentru o perioadă de 14 zile.

De asemenea, localitatatea Ciorogârla se află în carantină, iar măsura urmează să expire pe 26 noiembrie.

Judeţul Ilfov a înregistrat, astăzi, o rată de infectare de 7,89 la mia de locuitori, în creştere mare faţă de ziua anterioară, când a avut 6,78 la mia de locuitori.

DOCUMENT. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat: a fost scoasă Spania, dar reintră SUA. Cei care vin de acolo intră în carantină

Aeroport pasager bagaj
Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin de acolo intră în carantină. FOTO: Getty Images

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă din 20 noiembrie 2020. Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină.

Spania este cea mai importantă țară care a fost scoasă de pe listă. În schimb, au fost reintroduse Statele Unite ale Americii.

Țările cu risc epidemiologic ridicat sun Muntenegru, Polinezia Franceză, Andorra, Luxemburg, Austria, San Marino, Elveția, Georgia, Liechtenstein, Slovenia, Cehia, Polonia, Guam, Croația, Italia, Franța, Portugalia, Armenia, Lituania, Iordania, Macedonia de Nord, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Statele Unite, Bosnia și Herzegovina și Danemarca.

Cei care vin din aceste țări și stau în România mai puțin de 3 zile pot evita carantina, dacă au un test COVID negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

ÎPS Teodosie a dat în judecată autoritățile din Constanța pentru a ridica restricțiile de la pelerinajul de Sf. Andrei

Teodosie la ICCJ Inquam Photos Octav Ganea (3)
ÎPS Teodosie cere în instanță anularea restricțiilor de la Pelerinajul la peștera Sf. Andrei. Foto: Inquam Photos

Arhiepiscopia Tomisului a intentat proces împotriva Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), ce interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi, cerând anularea parţială a acesteia, potrivit Agerpres.

Pe portalul Tribunalului Constanţa, este înregistrată, cu data de 18 noiembrie, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare parţială a HCJSU Constanţa nr. 72/10.11.20,cu privire la articolele ce interzic participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Potrivit avocatei Diana Ivanovici Şoşoacă, acţiunea este înregistrată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa şi urmează să fie depusă o cerere, chiar în cursul zilei de vineri, pentru a se judeca de urgenţă, având în vedere faptul că la sfârşitul acestei luni, conform Calendarului Creştin Ortodox, este Praznicul Sf. Apostol Andrei şi conform tradiţiei urmează să fie organizat pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.

„Noi cerem instanţei să constate necostituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârea nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”, a declarat avocata Arhiepiscopiei.

Pe data de 14 noiembrie, Arhiepiscopul Teodosie a declarat, pentru Agerpres, că dacă se va dovedi că va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei cu noul coronavirus, atunci va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.

„Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Este imposibil! Eu cred că pot să ajungă toţi românii căci este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară…

Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care nu au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători şi voi începe demersurile, caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală. Vom ţine toate regulile sanitare, căci este un loc atât de larg acolo, şi ne vom face tradiţiile religioase” – a subliniat arhiereul.

Timiş: Municipiul Lugoj intră în carantină. Ordinul, emis în această seară de Raed Arafat

lugoj

În Lugoj se instituie carantină începând de sâmbătă, de la ora 00:00. Măsura se impune pe o perioadă de 14 zile.

Având în vedere faptul că în ultimele 14 zile rata de infectare la nivelul municipiului Lugoj, este în creştere, ajungând vineri la 7,05 la mia de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis în data de 20.11.2020, ordinul de carantinare zonală.

După ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a dat aviz favorabil carantinării municipiului Lugoj, vineri, prefectul Liliana Oneţ a convocat şedinţa CJSU, în cadrul căreia s-a votat carantinarea municipiului Lugoj.

„În urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș, ținând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis în data de 20 noiembrie 2020, ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru municipiul Lugoj , Județul Timiș. Carantina intră în vigoare din această noapte, 21 noimebrie 2020, de la ora 00:00”, se arată în comunicat.

Acțiune de amploare în Timiș: Un val mare de migranți a fost împiedicat să intre ilegal în România

politia de frontiera
Sursa: Politia de Frontieră

Peste 100 de migranți au încercat să intre ilegal în țară din Serbia.

Polițiștii de frontieră au anunțat autoritățile sârbe, reușind astfel să împiedice grupul de migranți să pătrundă în România, potrivit Mediafax.

„În dreptul localității Lățunaș, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au identificat, pe teritoriul Republicii Serbia, cu ajutorul aparaturii din dotare, un grup de peste 100 de migranți care se îndreptau înspre frontiera comună cu România, în scopul intrării ilegale în țara noastră”, anunță Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Potrivit sursei citate, polițiștii de frontieră români au acționat preventiv și au anunțat autoritățile sârbe, reușind astfel să împiedice grupul de migranți să pătrundă în România.

„Polițiștii de frontieră au beneficiat și de sprijinul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație. Măsurile de supraveghere din zonă vor fi intensificate pentru descurajarea pătrunderii pe teritoriul României a altor grupuri de migranți”, transmite IGPF.

Armata se implică direct în județul Sibiu. După DSP și Spitalul Județean va avea conducere militară

militari spitalul din suceava
Militari în curtea spitalului din Suceava, primul spital preluat de Armată/ Foto: Facebook MApN

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu va fi condus de lt. col. Constantin Vlase, medic infecţionist, cel care a fost director medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Galaţi, au precizat vineri surse oficiale, potrivit Agerpres.

Constantin Vlase va fi director general al spitalului sibian, după ce medicul Liliana Coldea a demisionat din funcţia de manager.

Şi Direcţia de Sănătate Publică Sibiu este condusă de un medic militar, colonelul Daniel Chelcea, cel care a fost director medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Sibiu.

Judeţul Sibiu înregistrează o rată de 8,9 infectări noi la mia de locuitori, în scădere față de zilele anterioare, potrivit raportării transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

Președintele Klaus Iohannis a criticat situația de la Sibiu, unde „lucrurile s-au mișcat prea încet”.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este principalul spital public care tratează sibienii adulţi cu COVID-19.