Dai o avere pe noile Mac-uri, dar vin cu mai multe probleme: ce trebuie să știi

După anunțarea noilor iPhone 12, a trecut aproximativ o săptămână până au ajuns online toate detaliile negative despre acea lansare. Se pare că pățim la fel cu noile MacBook-uri anunțat acum câteva zile.

Conferințele de lansare pentru produse Apple au devenit un fel de joc în care trebuie să fii foarte atent la ce nu s-a spus în conferință ca să-ți dai seama care sunt problemele. Ar fi fascinant dacă nu am discuta de investiții de mii de dolari la mijloc.

La începutul acestei săptămâni, Apple a dezvăluit trei sisteme noi, un Mac mini, un MacBook Air și un nou MacBook Pro de 13 inci. Spre deosebire de toate Mac-urile din anii trecuți, acestea sunt primele cu procesor proprietar creat de Apple, in-house. Similare cu ce găsești în iPad-uri sau iPhone-uri, noile SoC-uri utilizează arhitectură ARM și, implicit, vin la pachet cu câteva limitări importante.

Dacă te-ai fi uitat însă la conferința Apple, ai fi crezut însă că este vorba doar de lapte și miere în cazul Mac-urilor cu procesor M1. Realitatea nu este chiar atât de simplă. Sunt mai rapide în teste sintetice și au autonomie semnificativ mai mare, dar vor exista probleme de compatibilitate importante și limitări hardware derivate din schimbarea platformei.

Lăsând la o parte faptul că nu-ți poți instala un Windows 10 în Boot Camp din cauza lipsei arhitecturii X86 sau X64, chiar și dacă optezi pentru noul MacBook Pro de 13 inci, ești limitat la 16GB RAM, în loc de 32GB cât ai fi putut avea pe vechile Mac-uri, cu procesor Intel.

Mai mult decât atât, porturile USB 4 sau Thunderbolt nu mai suportă plăci video externe, în cazul în care vrei să faci procesare grafică serioasă, dacă tot ți-ai luat un Pro.

Nu mai insist și pe faptul că noul MacBook Pro de 13 este limitat la doar două porturi USB Type-C, față de vechiul Pro care putea fi cumpărat cu patru porturi. Nici măcar nu înțeleg de ce mai are Pro în titlu.

Conform informațiilor obținut de Apple Insider, acesta ar putea fi și motivul pentru care nu va exista în 2020 un nou MacBook Pro de 16 inci. Aceste sisteme pe arhitectură ARM, cel puțin momentan, nu se pot alinia la pretențiile utilizatorilor serioși de Mac. Merită cumpărate doar dacă te încântă timpul sporit petrecut departe de priză.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.