Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți. În zona unde a lovit au mai fost în octombrie trei taifunuri și o furtună

Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți
Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți. FOTO: Agerpres

Bilanţul deceselor cauzate de cele mai grave inundaţii din ultimii ani şi de alunecările de teren provocate de taifunul Vamco în Filipine a crescut la 67, au anunţat duminică reprezentanţii serviciilor de urgenţă, relatează DPA.

Douăsprezece persoane erau în continuare date dispărute, duminică, în zonele afectate de pe insula principală Luzon, a declarat Mark Timbal, purtător de cuvânt al agenţiei naţionale pentru situaţii de urgenţă.

Majoritatea victimelor au fost înregistrate până în prezent în regiunea nordică Cagayan Valley, unde echipele de intervenţie s-au grăbit să vină în ajutorul autorităţilor locale şi a locuitorilor, a precizat Timbal.

Peste 1,1 milioane de persoane au fost afectate în mod direct de calamitate, printre acestea numărându-se 370.000 de locuitori nevoiţi să îşi evacueze casele, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Vamco a fost cel mai mortal ciclon care a lovit Filipine în acest an. Taifunul a părăsit vineri teritoriul Filipine, îndreptându-se spre Vietnam.

Fenomenul meteorologic, numit Ulysses pe plan local, a lovit zone care nu îşi reveniseră încă după ce au fost măturate începând din octombrie de trei taifunuri şi o furtună tropicală.

În provinciile nordice Cagayan şi Isabela, apele inundaţiilor au atins niveluri fără precedent după ce un baraj important a cedat în urma ploilor torenţiale provocate de Vamco.

Precipitaţiile care au căzut în provinciile din apropiere au ajuns în râul Cagayan, care a ieşit din matcă şi a agravat inundaţiile.

Inundaţiile începeau să se retragă, duminică, permiţând echipelor de salvatori să intervină în ajutorul locuitorilor rămaşi blocaţi în casele înconjurate de ape sau pe acoperişuri

Vamco a fost cel de-al 21-lea ciclon tropical care a afectat Filipine în acest an.

Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane şi a condus la strămutarea a alţi peste 4 milioane de locuitori, în noiembrie 2013. 

Vaccinul Pfizer și provocările pe care le pune. De ce trebuie păstrat la minus 80 de grade

cercetare vaccin coronavirus
Vaccinul experimental conceput de Pfizer și BioNTech are o eficiență de 90% în testele clinice de la scară largă. Foto: Profimedia Images

Vaccinul anticoronavirus anunțat de compania Pfizer ca având o eficiență de 90 la sută are și unele dezavantaje.

În primul rând, trebuie păstrat în condiții absolut speciale: la minus 80 de grade! Asta pune mari probleme logistice nu numai în România, ci peste tot, în legătură cu felul în care acest vaccin va ajunge până în regiunile cele mai izolate dintr-o țară.

„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea.

Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România”, a declarat la Digi24 medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Centre speciale de vaccinare

Vaccinul trebuie ținut, așadar, în condiții speciale și se va pune problema unor centre speciale de vaccinare, unde „se va face numai asta non-stop, ca să valorifici fiecare secundă, pentru că vom fi și contracronometru. Durează câteva zile din momentul în care vine până când se va epuiza”, a explicat Sandra Alexiu.

Ea a amintit că s-a mai întâlnit ceva asemănător pe vremuri, când vaccinul antirujeolic era înghețat și trebuia dezghețat și dizolvat și să fie făcut în scurtă vreme. Acesta era motivul pentru care copiii trebuiau chemați și vaccinați toți într-o zi.

„Cumva, trebuie să existe o logistică și să asigure acest lucru”, subliniază Sandra Alexiu.

„Dacă vor veni celelalte vaccinuri, care sunt transportabile la temperatură normală de lanț de frig și se pot ambala în doze individuale, atunci se vor putea face prin cabinete, sperăm că acela va fi vaccinul care va putea fi dat la cronici și la cei care sunt persoane de risc. Probabil că vaccinul despre care discutăm și care vine în primă fază merge la cei din sistemul sanitar, care vor fi adunați într-un centru și vor fi vaccinați.

Noi am trecut și prin asta, când a fost cu gripa porcină, când s-a vaccinat la Institutul Matei Balș. Erau cozile de la institut dinăuntru până la ieșirea din institut pe Grozovici până în Ștefan cel Mare pe 7-8 rânduri. Erau mii de oameni care stăteau la coadă și noi vaccinam pe bandă, în schimburi” – a povestit Sandra Alexiu.

Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică

Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, specializat în genetică, a explicat la Digi24 că vaccinul trebuie menținut la această temperatură extrem de scăzută deoarece conține ARN, care este o moleculă extrem de instabilă. Este dezavantajul formulei folosite de BioNTech și este destul de nepractic.

Există congelatoare de minus 80, dar sunt puține, în laboratoarele specializate. Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică, dar nu e deloc simplu, spune cercetătorul. Logistic, nu suntem pregătiți, așa că trebuie să ne mișcăm cât mai repede cu putință, avertizează Octavian Voiculescu.

Ce soluții sunt

Vaccinul Pfizer poate fi transportat la temperaturi „mai abordabile”, dar perioada este relativ limitată. Un alt vaccin, al unei alte companii, care folosește aceeași tehnologie și care vine și el tare din urmă, poate fi stocat la o temperatură mai abordabilă.

Cel mai probabil e să vedem în anul 2021 o serie de vaccinuri aprobate, cu specificații diferite, dar în cele mai multe cazuri va fi nevoie de o infrastructură specială atât de transport pentru aducerea lui în România, cât și de transport de la aeroport în centrul de distribuție și stocarea lui acolo, a arătat Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Din păcate, infrastructura pe care se desfășoară programele de vaccinare în România acum are prea multe hibe pentru a putea fi folosită. Nu există nici măcar acele termometre la standarde internaționale care monitorizează permanent temperatura din mijlocul de transport respectiv.

Nu e timp să repari toate hibele, trebuie venit cu ceva nou, spune Vlad Mixich. El a mai spus că laboratoarele de genetică din România, dar și centrele universitare mari au frigidere ce ar putea păstra vaccinul, dar statul trebuie să vadă cât se poate de repede pe ce se poate baza.

Donald Trump recunoaște pentru prima oară că Joe Biden a câștigat alegerile, dar își menține acuzațiile nefondate de fraudă

Donald Trump vorbește de la pupitrul prezidențial
Donald Trump, președintele încă în funcție al Statelor Unite, vorbește de la pupitrul prezidențial la Casa Albă. Foto: Getty Images

Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, însă și-a menținut afirmațiile nefondate și lipsite de dovezi conform cărora votul a fost fraudat, relatează The Independent.

„A câștigat pentru că alegerile au fost aranjate. Observatorilor nu le-a fost permis accesul iar voturile au fost intabulate de o companie de stânga radicală, Dominion, cu o reputație proastă și echipament prost care nu s-ar califica nici măcar pentru Texas (pe care l-am câștigat la diferență mare), media tăcută și falsă și mai multe!”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele american nu a declarat, însă, că a pierdut și nici nu a renunțat la contestațiile și plângerile sale în ce privește procesul electoral, deși multe dintre acestea au fost deja respinse de judecători în mai multe state cheie.

Comentariile sale vin după ce câteva zeci mii de susținători ai săi și membri ai grupurilor de extremă dreaptă s-au adunat în capitala federală, Washington DC, pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor și a își arăta susținerea față de liderul de la Casa Albă.

Cel puțin 20 de persoane au fost arestate în timpul acestui marș în urma unor violențe și confruntări. În unul dintre clipurile video, mai multe persoane din mulțime, care poartă tricouri inscripționate cu simbolurile grupului de extremă-dreapta „Proud Boys” lovesc un bărbat cu un par în ochi și cu pumnul în față.

Pe timpul nopții, Trump a scris din nou mesaje în cascadă pe Twitter, susținând că de vină pentru violențele de la marșul său au fost „gunoaiele Antifa” și a îndemnat poliția „să-și facă treaba și să nu ezite”.

Sâmbătă, după marșul susținătorilor săi și la o zi după ce SUA a raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri cu Covid-19 înregistrat vreodată de o țară, Donald Trump a plecat din nou la golf.

Pandemia ne-a scos din pantofi și ne-a băgat în papuci, iar asta a schimbat o întreagă industrie

Cu toate evenimentele anulate în mai multe state ale lumii, nu e de mirare că industria modei a trebuit să se reinventeze
Cu toate evenimentele anulate în mai multe state ale lumii, nu e de mirare că industria modei a trebuit să se reinventeze. FOTO: Getty Images

Cu toate evenimentele anulate în mai multe state ale lumii, nu e de mirare că industria modei a trebuit să se reinventeze.

Cei care produceau haine și accesorii pentru ceremonii s-au văzut fără nici o cerere în mai puțin de jumătate de an. Este și cazul unor producatori de pantofi eleganți din Portugalia, care de la tocuri și barete din cristale au trecut la încălțăminte comodă, de stat în casă.

Nunțile au fost interzise, petrecerile și cockteilurile anulate, multe din alte evenimente mutate în online. Astfel, întâlnirile sociale au scăzut dramatic, la fel și nevoia oamenilor de a purta pantofi, în special pantofi eleganți. Unde să porți acum pantofi cu toc înalt din piele lăcuită sau cu barete din cristale?

Asta a lovit puternic în industria producătorilor de încălțăminte din Portugalia, specializați în linii de pantofi de piele de o calitate superioară sau cu o accesorizare deosebită, de obicei rezervați pentru momente speciale.

Exportul a sute de fabrici din Portugalia depindea de cererea pentru astfel de încălțăminte.

De exemplu, producătorul de pantofi de lux Luis Onofre, ale cărui creații au fost admirate și purtate inclusiv de celebrități de la Hollywood, precum Naomi Watts sau Paris Hilton, acum s-a văzut cu toate comenzile anulate din cauza pandemiei.

„A fost o perioadă în care ne-am speriat. Am avut 2-3 luni, din martie până în mai, când practic ne-am oprit și asta s-a întâmplat cu toată industria, 70% din firme s-au oprit”.

Fabricile au redeschis după primul val al pandemiei, dar comenzile au continuat să fie la un nivel minim.

Reinventarea a fost singura soluție, astfel că, și cei care produceau produse de lux, au început să lanseze linii de încălțăminte comodă. Au înlocuit tocurile cui cu încălțăminte confortabilă pentru deplasările în jurul casei sau pentru drumurile la supermarket. Vânzările au început astfel să își revină.

Portugalia este în top 3 cei mai mari exportatori de încălțăminte din Europa, după Italia și Spania. Exportă 90% din producția locală de încălțăminte, o industrie care a crescut cu 50% în ultima decadă, cu un vârf de 1,9 miliarde de euro în 2017.  

Ce inseamna cand visezi apa. Ce simbol au culorile si starea apei din vis

Apa ca simbol al visului

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului.

Apa are legatura cu starea emotionala a celui care o viseaza. Asa cum multi oameni nu-si inteleg prea bine emotiile, apa poate imita emotiile pe care ei le simt sau le reprima.

Apa poate avea atat o semnificatie pozitiva cat si una negativa, iar intelegerea rolului sau te poate ajuta in viata de cu zi.

Culorile apei

Apa clara: Este un simbol pozitiv care iti indica faptul ca emotiile tale sunt clare. Daca mai este cineva in vis apa poate indica sentimentele pe care le ai pentru el/ea.

Maronie/murdara: Poate sugera dificultati emotionale. Gandurile pe care le ai influenteaza ceea ce simti legat de o situatie. Incearca sa fii mai pozitiv.

Albastra inchis: Daca culoarea apei este intunecata inseamna ca te confrunti cu emotii puternice aflate in adancul subconstientului tau. Cum te simti in apa dezvaluie cat de confortabil te simti cu adancimea ta emotionala.

Rosie: Acest simbol sugereaza suparare sau pasine. Este o culoare puternica care aduce la suprafata sentimentele adanci.

Tulbure: Trebuie sa scapi de toata greutatea emotionala care apasa pe umerii tai in viata de zi cu zi.

Semnificatiile apei in vis

Stropi de apa: Este in mesaj de trezire. Ai grija de viata ta si nu mai pierde timpul.

Apa fierbe/fierbinte: Inseamna ca emotiile sunt la cote inalte si ar trebui sa lasi presiunea sa iasa. S-ar putea sa fi atins punctul culminant in situatia actuala. Daca oparesti cu apa inseamna ca vei avea de suferit daca nu ai grija de emotiile tale. Trebuie sa iti acorzi timp si sa te relaxezi.

Asculti apa: Este timpul pentru reflectie si sa faci pace cu gandurile si emotiile tale.

Sa mergi pe apa: Inseamna ca iti poti controla emotiile. S-ar putea, de asemenea, sa ai unele calitati ascunse.

Tsunami: Acest vis infricosator inseamna ca nu poti face fata unei forte puternice pe care nu o poti controla. Asta inseamna ca trebuie sa gasesti protectie.

Mai poate indica o schimbare inconstienta din cauza represiunii tuturor emotiilor care acum sunt pe cale sa erupa. Modul in care te simti si actionezi in vis arata modul in care vei gestiona aceasta situatie.

Rauri: Raurile simbolizeaza calatoria ta in viata indiferent ca este una fizica sau spirituala. Daca raul are un curs rapid, inseamna ca te pasc schimbari rapide.

Sau este posibil sa te simti lipsit de control in viata ta asa ca trebuie sa incetinesti putin ritmul. Daca raul este calm inseamna ca te simti confortabil cu schimbarile din viata de zi cu zi.

Cum să trăiești și să prosperi dacă ești o persoană foarte sensibilă

persoana sensibila

Când vă gândiți la secretul oamenilor de succes, cum credeți că acționează aceștia, ce calități îi ajută să realizeze succesul?

Veți fi uimiți de ingeniozitatea și abordarea creativă a acestora, în rezolvarea problemelor. Și, poate, veți fi surprinși de inteligența lor emoțională și de capacitatea fantastică de a intra în contact cu alți oameni.

În ciuda opiniei pe scară largă, persoanele extrem de sensibile devin adesea lideri. De regulă, ei obțin succese profesionale. Aceștia sunt deosebit de apreciați pentru angajamentul lor.
Sensibilitatea ridicată este o caracteristică văzută greșit de oameni.

Eu, personal, fac parte din lista persoanelor extrem de sensibile, de aceea am suferit de multe ori din cauza empatiei mele și a caracterului prin care îmi doresc să experimentez ceva nou, veșnic.

Din fericire, atitudinea față de sensibilitate s-a schimbat în societate, în parte datorită recunoașterii și aprobării principiului neuromuscularității. Aceasta constă în faptul că diferențele neurologice dintre oameni sunt normale.

Fiind o persoană foarte sensibilă, putem vorbi despre o superputere, dar numai dacă o folosești în mod corect. În caz contrar, din contră, îți poate complica viața.

Pentru a supraviețui în lumea noastră, oamenii extrem de sensibili trebuie să se ghideze după anumite principii care se raportează la iubire, muncă și chiar cum să trăiască cu o asemenea particularitate a psihicului, astfel încât să nu sufere.

Viața secretă a persoanelor foarte sensibile

Observă fiecare lucru mic, doar citind printre rânduri

Indiferent dacă crezi sau nu, cei mai sensibili oameni sunt buni afaceriști, pentru că se pliază perfect cu stabilirea de contacte, cu ascultarea problemelor celorlalți, cu empatizarea.

Persoanele foarte sensibile sunt foarte conștiincioase

Detalii, structură, organizare, acestea sunt hobby-urile lor. La urma urmei, sunt atât de adânc implicați în procesul în care pot dezvolta cu ușurință planuri pe termen lung și pot gândi prin soluții optime. Și acest lucru este un ajutor valoros.

Persoanele foarte sensibile sunt mai creative

Printre artiștii celebri se numără mulți oameni foarte sensibili. De ce? Hipersensibilitatea duce la creerea unei lumi interioare bogate, iar acest lucru se reflectă în succesul din viața reală.

Oamenii foarte sensibili fac totul cu pasiune autentică

Sunt foarte mândri și încearcă să facă cât mai puține greșeli. De regulă, astfel de oameni, sunt interesați de multe lucruri și știu că sunt adevărați pionieri în industria respectivă.

Prin urmare, dacă aparții categoriei de persoane extrem de sensibile, întotdeauna să fii pregătit pentru un joc cu mize mari. Trebuie să fii pregătit pentru orice întrebare, să vezi orice oportunitate cu un pas înainte…

Să vă rugaţi Domnului pentru ziua care a trecut, oricât de grea a fost, să-L rugaţi pentru o noapte bună şi să cereţi iertare pentru greşelile voastre

Sa fie bine

„Seara, cand sunt istovit de truda zilei, nu am pofta de rugaciune. De altfel, pentru ce sa ma rog?…”

Dar cum este cu putinta sa nu ai nicio dispozitie sa comunici cu Domnul, chiar si cand esti istovit trupeste? Nu cumva crezi ca doar petrecerile il revigoreaza pe om? Nu, acestea il istovesc mai mult, in vreme ce rugaciunea atrage harul dumnezeiesc, care odihneste sufletul si trupul, scrie ortodoxia.me.

Deci, nu va rugati pentru ca …sau sunteti maniosi pe Dumnezeu, sau credeti ca nu aveti nevoie de El. Pentru ce sa ma rog? Va intrebati din nou. Simtiti suficienta satisfactie de sine. Sunteti satui si nu vreti sa cereti…

In fiecare seara, oricat de obositi ati fi, nu pregetati sa alergati la Acela. Sa va rugati in genunchi sau sezand. Si, cand puteti, sa va ridicati in picioare. Nu are atata importanta pozitia, este suficient sa faceti rugaciune.

Sa va rugati Domnului pentru ziua care a trecut, oricat de grea a fost, sa-l rugati pentru o noapte buna si sa cereti iertare, cu pocainta adanca, pentru greselile voastre!

Va tot faceti planuri… Nu e un lucru rau, insa mai bine incredintati totul in mainile lui Dumnezeu si asteptati cu smerenie ce cuvant va iesi pentru dumneavoastra de la Domnul, fiind gata sa il primiti in chip supus.

Vi s-a facut de casatorie? Dar si lucrul acesta este mai bine sa-l lasati in mainile lui Dumnezeu. Visarile despre casatorie pot aprinde simturile, iar planurile sunt deocamdata de prisos in aceasta privinta. Rugati-va asa: „Cu judecatile pe care le stii, Doamne, randuieste viata mea asa incat sa ma mantuiesc”

(Sfantul Teofan Zavoratul, Mantuirea in viata de familie, traducere din limba rusa de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Editura Cartea Ortodoxa Bucuresti, 2004, Editura Apologeticum, 2004, p. 3)

Pericolul ascuns din sarea de masa. Ce nu afli de pe eticheta

Cel mai des folosit ingredient din intreaga lume ascunde un secret periculos.

Un studiu recent a scos la iveala faptul ca 90% din produsele de sare de masa contin microplastice, potrivit National Geographic.

Studiul a fost realizat de cercetatori din Coreea de Sud in parteneriat cu organizatia Greenpeace Asia. Au fost testate 39 de branduri de sare de masa din intreaga lume si expertii au gasit microplastice in 36 dintre ele. Singurele produse de sare ce nu erau contaminate sunt vandute in Taiwan, China si Franta.

Cantitatea de microplastice din sare variaza drastic in functie de regiune, cu cel mai mare nivel inregistrat in cazul produselor din Asia.

Microplasticele din sarea de masa sunt un efect direct al poluarii cu plastic, una dintre cele mai crize ecologice din istoria planetei, motiv pentru care sarea de mare avea cea mai mare concentratie, urmata de sarea de lac si de sarea extrasa din mine.

Rezultatele sustin concluziile altor studii despre microplasticele ingerate de oameni, realizate in trecut in Spania, China, SUA, Franta, Marea Britanie si Malaezia.

Potrivit lui Sherri Mason, profesoara la Universitatea din New York, ce a condus un studiu separat despre microplasticele din sarea de masa, aceasta noua cercetare “ne demonstreaza ca microplasticele sunt omniprezente. Nu se pune problema ca daca vei cumpara sare de masa in Anglia, esti in siguranta.”

Inca nu se stie ce efect au microplasticele asupra organismului uman, insa expertii avertizeaza ca acest neajuns al cunoasterii stiintifice nu ar trebui sa ne linisteasca. Mai multe studii isi propun sa afle impactul ingerarii microplasticelor si al altor surse de poluare asupra corpului uman.

Ajungi sa crezi ceea ce vrei sa crezi

Vei influenta interpretarea dovezilor pentru a obtine rezultatul dorit.

Este intotdeauna placut sa descoperi ca ceva ce sperai ca este adevarat este adevarat. Dar, poate dorinta ta sa afecteze modul in care evaluezi dovezile?

Aceasta intrebare a fost explorata intr-un studiu. Oamenii de stiinta au examinat modul in care oamenii au evaluat dovezi noi atunci cand ceea ce credeau a fi adevarat intra in conflict cu ceea ce doreau sa fie adevarat.

Experimentul a fost realizat intr-o sesiune diferita de cand participantii si-au exprimat convingerile cu privire la ingrijirea la gradinita si ingrijirea la domiciliu, astfel incat nu a fost evident pentru participanti ca acest studiu a fost destinat sa fie legat de convingerile sau planurile lor existente pentru viitor.

In experiment, toata lumea a citit un studiu care a sustinut concluzia ca ingrijirea la domiciliu este cu adevarat mai buna decat ingrijirea la gradinita. Celalalt studiu a sustinut concluzia ca ingrijirea la gradinita este mai buna decat ingrijirea la domiciliu. Metodele celor doua studii au fost diferite. Oamenii au fost rugati sa evalueze studiile daca metodele erau valide si daca studiile erau convingatoare.

Nu este surprinzator faptul ca persoanele care credeau ca ingrijirea la domiciliu este mai buna si au planificat sa aiba grija de copiii lor acasa au crezut ca studiile care demonstreaza ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna au fost mai convingatoare decat cea care demonstreaza ca ingrijirea la gradinita este cea mai buna.

Cei care au planificat sa aiba grija de copiii lor folosind gradinita au aratat modelul opus. Chiar daca initial credeau ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna, au gasit ca studiul care demonstreaza ca ingrijirea la gradinita este cea mai buna este mai convingator decat studiul care demonstreaza ca ingrijirea la domiciliu este cea mai buna.

In multe situatii din lumea reala, exista dovezi contradictorii din diferite studii. Deci, este important sa se judece care sunt dovezile cele mai puternice. Dar aceste rezultate sugereaza ca oamenii sunt partinitori cand vine vorba sa interpreteze dovezile in moduri care sa fie in concordanta cu dorintele lor.

Asta inseamna ca oamenii pot ajunge in cele din urma sa creada ca greutatea dovezilor sustine pozitia pe care doreau deja sa o creada ca este adevarata. Si vor crede acest lucru fara a recunoaste ca propriile dorinte au influentat evaluarea dovezilor.

Invaţă să spui NU fără ca cei din jurul tău să se supere. Strategii pentru limite sănătoase

Sunt situaţii când ne lăsăm manipulate ori sabotate chiar de oamenii pe care îi iubim.

E timpul să te prioritizezi şi să ţii cont de aceste modalităţi prin care poţi bloca atât oamenii toxici, cât şi pe cei care cred că ştiu ce e bine pentru tine, fără să îţi ceară părerea.

Dorinţa de a te conecta şi de a forma o legătură intimă cu o altă persoană este naturală, dar şi dorinţa de a te proteja (fizic şi emoţional) este la fel de naturală. Psihologic, ambele dorinţe sunt la fel de importante, iar oamenii sănătoşi găsesc un echilibru între nevoia lor de iubire şi de intimitate şi nevoia lor de auto-protectie. Învaţă să impui limite sănătos pentru a găsi calea de mijloc.

Este important şi când spui NU. Pentru asta, observă dacă te afli în următoarele situaţii:

Simţi că cineva vrea să profite de bunătatea ta

Dacă ai sentimentul că eşti folosită, doar întreabă-te: Cum mă face să mă simt iubitul meu? Cum mă fac părinţii mei să mă simt? Cum mă fac să mă simt prietenii? Toţi sau doar unii dintre ei îţi dau senzaţia că trec peste dorinţele tale, că nu te apreciază? Atunci ar fi bine să analizezi legăturile cu ei şi, dacă este cazul, să le impui limite.

Eşti deprimată, vulnerabilă

Există multe cauze ale depresiei şi anxietăţii. Una este legată de stresul provocat de relaţii. Tocmai limitele slabe sunt cauza principală a stresului relaţional. De cele mai multe ori, în cuplu, o persoană se simte în mod constant folosită şi subapreciată, iar cealaltă se foloseşte de alţii în mod consecvent şi nu aude nevoile lor.

Relaţionările între oamenii de acest gen sunt dificile, iar asta se întâmplă pentru că nici unii, nici alţii nu au limite – comportamentul despre care este vorba este construit în familii disfuncţionale –, însă în viaţa de adult trebuie să faci eforturi să impui limite.

Trebuie să spui NU când simţi să o faci, fără să te învinovăţeşti şi să crezi că cei din jur vor fi dezamăgiţi de tine. Impresia aceasta este doar o iluzie, una care în timp duce la oboseală şi, mai rău, la depresie.