WhatsApp va avea un nou buton în aplicația de mobil

WhatsApp va avea un nou buton în aplicația de mobil foto: slashgear.com

WhatsApp lansează un nou serviciu adresat micilor întreprinzători care vor să-și vândă produsele prin intermediul platformei de socializare.

Atunci când contactezi sau ești contactat pe WhatsApp de reprezentantul unui business sau companie, în interfața aplicației de mobil ar putea apărea un nou buton Shopping, prin care vei putea un catalog cu serviciile/produsele oferite de acesta.

Similar platformei de cumpărături introdusă pe Instagram, noua secțiune e-commerce vine să ajute proprietarii de business-uri care vor să-și vândă produsele prin intermediul uneia dintre platformele de socializare deținute de Facebook. Numai că, în lipsa argumentului vizual oferit de Instagram, strategia de vânzare este orientată mai mult pe comunicarea directă client-vânzător.

Adăugată în ambele versiuni WhatsApp, pentru Android și iOS, noua secțiune de cumpărături funcționează și în direcția cumpărător-vânzător, permițând utilizatorilor să descopere liste de produse, cu opțiunea contactării directe a business-ului respectiv.

Totuși, în forma actuală, platforma de shopping nu permite cumpărarea directă a bunurilor pe WhatsApp, serviciul funcționând strict ca un catalog de produse. Astfel, vânzarea rămâne să fie realizată pe website-ul vânzătorului, sau altă platformă de vânzări.

WhatsApp lansează butonul de cumpărături pentru utilizatorii din întreaga lume, însă ar putea dura ceva timp până ce noul serviciu va fi disponibil pentru toată lumea. Pentru acomodarea sa, WhatsApp înlocuiește cele două butoane de apelare cu un buton unic, deservind ambele funcții (voce și apel video).

Justiția germană a decis: Techno este… muzică. Decizia reduce TVA-ul în cluburile din țară

Justiția germană a decis: Techno este… muzică. Decizia reduce TVA-ul în cluburile din țară Foto: Pixabay

În toată această perioadă de pandemie, în care cluburile și restaurantele au înregistrat mari pierderi financiare, justiția germană a adus o rază de lumină pe strada patronilor de cluburi în care este redată muzică techno.

Oficial, o instanță din Germania a confirmat faptul că stilul muzical techno va intra în aceeași categorie cu muzica de concerte, iar cluburile vor beneficia de o reducere a taxelor, așa cum beneficiază și sălile de concerte.

În termeni simpli, justiția din Germania a fost de acord cu reclamanții, inclusiv cu proprietarii legendarului club din Berlin „Berghain”, că nu ar trebui să mai plătească TVA-ul standard de 19% din vânzarea de bilete, în timp ce sălile de concerte plătesc o taxă mai mică, de doar 7%.

Într-o introspecție făcută pe 29 octombrie, instanța a concluzionat că „un vizitator de clasă medie” care intră într -un club cu muzică techno sau house, intră, în primul rând pentru muzică și pentru DJ. Acest lucru face ca un club de noapte să fie considerat similar cu o sală de concerte, indiferent dacă sunt sau nu cântăreți sau muzicieni care cântă la instrumente muzicale.

Munca de DJ nu înseamnă doar redare de muzică

„Meseria de DJ implică mai mult decât să apeși niște butoane și să se audă muzică sau să fie redate niște melodii. Ei, DJ-ii, au propriile lor melodii, își creează propria lor muzică folosindu-se de instrumente într-o manieră mai elaborată, creează sunete noi și au propria personalitate”, au spus judecătorii.

Decizia este o veste excelentă pentru patronii cluburilor de noapte din Germania, mai ales în contextul actual când, de mai bine de șase luni, cluburile sunt închise din cauza pandemiei.

Spre exemplu, în Berlin, cluburi precum KitKat, Sage și Tresor, locuri cheie pentru distracție, care, de obicei atrag mii de petrecăreți, sunt printre cele mai afectate de situația actuală.

Există o teamă pregnantă că în ciuda tuturor eforturilor și ajutorului oferite de către guvern și în ciuda tuturor planurilor pe termen scurt, multe dintre cluburile și sălile de concerte vor ajunge la faliment.

Sursa: France24.com

Google a anulat tradiţionalul clasament YouTube Rewind, pentru că… 2020

Google a anulat tradiţionalul clasament YouTube Rewind, pentru că… 2020

YouTube Rewind, retrospectiva celor mai populare secvenţe video, clipuri muzicale și evenimente care au avut loc pe platformă în ultimele 12 luni, nu se va mai ține anul acesta.

Din păcate, 2020 va fi cel mai probabil amintit drept anul COVID, majoritatea evenimentelor din ultimele luni fiind influențate într-un fel sau altul de pandemia aflată în plină desfășurare. La final, rămân puține lucruri de sărbătorit și oricum, ar părea nepotrivit.

YouTube Rewind

De aceeași părere este și Google, compania americană decizând să anuleze ediția de anul acesta a clasamentului YouTube Rewind:

Din 2010, am încheiat anul cu Rewind: o privire înapoi la creatorii, videoclipurile și tendințele cele mai impactante ale anului. Fie că îl iubești – fie că îți amintești doar 2018 – Rewind a fost întotdeauna menit să fie o sărbătoare a ta. Dar 2020 a fost diferit. Și nu pare în regulă să continuăm ca și cum nu ar fi fost. Deci, luăm o pauză de la Rewind anul acesta. Știm că atât de mult din binele care s-a întâmplat în 2020 a fost creat de voi toți. Ai găsit modalități de a motiva oamenii, de ai ajuta să facă față și de ai face să râdă. Ai făcut dintr-un an greu unul cu adevărat mai bun.”

Merită amintit că ultimele ediții YouTube Rewind, 2018 și 2019, au fost cel puțin problematice, nominalizările făcute atrăgând un veritabil tsunami de critici la adresa Google.

Pornind de la contextul sumbru al anului curent, renunțarea la actuala ediție YouTube Rewind a adus probabil un suflu de ușurare printre administratorii YouTube.

Uber va permite clienților să-și aleagă un șofer preferat

Uber va permite clienților să-și aleagă un șofer preferat Foto: Hepta

Într-o încercare de revigorare a business-ului în vremuri de pandemie, Uber ca oferi clienților posibilitatea să-și aleagă un șofer preferat și chiar să programeze călătorii cu până la 30 de zile înainte.

Ideea este de a spori sentimentul de siguranță la călătoriile cu Uber, eliminând cât mai mult posibil incertitudinile legate de conduita șoferului cu care colaborezi și disponibilitatea cursei în exact ziua și ora când ai nevoie.

Uber precizează că va păstra și actuala opțiune ”programare cursă” pentru cei care se încadrează în limita de 2 ore pentru comanda călătoriei în avans.

uber

Clienții Uber care aleg să folosească opțiunea pentru rezervare călătorie vor putea vedea în avans tariful cerut, comanda fiind repartizată automat unui șofer disponibil la momentul respectiv, dacă solicitantul nu a desemnat un șofer anume.

Important de știut, șoferii care aleg să nu onoreze solicitările primite în urma folosirii opțiunii favorite driver nu vor fi penalizați de Uber. În acest caz, solicitantul va avea posibilitatea să aleagă un alt șofer din lista de „favoriți” păstrați în aplicația de mobil.

Pentru a face acest serviciu și mai atractiv, compania anunță că va acorda până la 15 minute „perioadă de grație” pentru solicitanții care întârzie la cursa programată.

În schimb, dacă șoferul întârzie chiar și un minut la cursa programată cu mult timp în avans, solicitantul va primi o despăgubire de 50 dolari (Uber Cash), pe car e o pot folosi pentru plata curselor viitoare.

Nici șoferii Uber nu sunt lăsați pe dinafară, aceștia încasând întregul tarif al călătoriei dacă solicitantul nu apare la locația stabilită în termen de o oră.

Poți acum să ștergi automat mesajele pe care le trimiți pe Facebook Messenger

Poți acum să ștergi automat mesajele pe care le trimiți pe Facebook Messenger

Evoluția platformei Facebook Messenger continuă.

După ce serviciul de mesagerie a fost integrat inclusiv în Instagram, iar cele două platforme au primit câteva funcții noi de comunicare cu această ocazie, Facebook introduce o nouă capabilitate numită „Vanish Mode”.

Acest tip de mesaje au un termen de expirare și dispar automat după ce sunt citite sau după ce căsuța de chat este închisă. Este un mod mai privat pentru conversații online, care șterge urmele de peste tot.

Vanish Mode este o metodă mai sigură pentru a conversa pe Facebook Messenger

Momentan, funcția Vanish Mode este disponibilă în SUA și alte câteva țări, însă va fi activată în toată lumea în următoarele câteva săptămâni. Utilizarea acesteia este extrem de simplă, fără să fie necesară navigarea prin meniuri de setări.

Tot ce trebuie să faci este să tragi de jos în sus în pagina chat-ului, iar Vanish Mode se activează. Tot ce scrii după aceea este automat șters după ce persoana cu care conversezi vede mesajele sau după ce închizi căsuța de chat.

Iar Vanish Mode poate fi activată doar de unul dintre interlocutori. Cel care nu activează Vanish Mode va păstra mesajele din acea conversație, dar numai cele pe care el le-a trimis.

Pentru ca întreaga conversație să dispară automat, ambii utilizatori trebuie să o activeze. Totuși, noua capabilitate din Messenger nu funcționează în chat-uri de grup. Iar dacă celălalt utilizator face o captură de ecran, vei fi atenționat.

Atunci când unul dintre utilizatori activează Vanish Mode pe Facebook Messenger sau pe Instagram, o animație apare pe ecran și un mesaj îți spune ceea ce funcționează și ce nu în acest mod. De exemplu, dacă dorești să raportezi un mesaj pe care l-ai primit, ai la dispoziție doar o oră după ce a fost trimis.

Mai există însă o limitare. Ambii interlocutori trebuie să fie pe Messenger sau pe Instagram. Chiar dacă cele două rețele pot comunica între ele, Vanish mode nu merge de pe una pe cealaltă.

sursa: Facebook

După ce au fost bulversați că trebuie să lucreze de acasă, angajații s-au sucit: Nu mai vor nici biroul, nici programul de dinainte

Banner of Asian woman on sofa and team on laptop screen talking and discussion in video conference and dog interruption.Working from home, Working remotely, Pets interruption and Self-isolation.
Banner of Asian woman on sofa and team on laptop screen talking and discussion in video conference and dog interruption.Working from home, Working remotely, Pets interruption and Self-isolation.

Pandemia a schimbat pentru mulţi dintre noi modul în care lucrăm. Un studiu realizat la nivel mondial arată că trei sferturi dintre angajaţi nu şi-ar dori să revină la aceleaşi condiţii în care îşi desfăşurau activitatea înainte de criza sanitară.

Pentru mulţi, noile reguli au avut şi efecte secundare pozitive, la care nu doresc să mai renunţe, cum ar fi munca la distanţă sau programul flexibil.

Un studiu realizat în luna octombrie în 18 ţări, pe un eşantion de peste 8.000 de angajaţi din întreprinderi mici şi mijlocii relevă că aproximativ 75% dintre ei nu vor vrea să mai lucreze în aceleaşi condiţii în care o făceau înainte de pandemie. 

Cei mai mulţi, 39%, şi-ar dori să nu mai aibă un program de muncă standard, de la 9.00 la 17.00.

Alţii îşi doresc să nu fie nevoiţi să meargă la acelaşi birou în fiecare zi.

32% ar vrea chiar ca săptămâna de lucru să nu mai cuprindă cinci zile. 

Principalul câștig: timpul petrecut în familie

Multe dintre aceste dorinţe sunt legate de efectele secundare pozitive pe care le-au resimţit mulţi angajaţi, datorită schimbărilor provocate de pandemie. Principalul câştig este considerat timpul petrecut cu familia. Aproape 50% dintre cei chestionaţi se bucură că au putut să stea mai mult cu cei dragi.

Un alt avantaj identificat este posibilitatea de a economisi bani.

Iar cel de-al treilea, în strânsă legătură cu primele două, este lucratul la distanţă. 

Acest nou mod de lucru, flexibil din toate punctele de vedere, este elementul pe care mulţi angajaţi ar vrea să îl păstreze şi după criza sanitară. Ca acest lucru să se realizeze, companiile vor trebui să se adapteze şi să investească în dotarea salariaţilor săi cu tehnologia necesară pentru a avea toate condiţiile de la birou, în propria casă. Studiul a relevat că 38% dintre angajaţi au nevoie de acest sprijin.

Astfel, firmele trebuie să mărească şi să adapteze sprijinul pe care îl dau angajaţilor pentru a menţine nivelul lor de productivitate, de conectare şi de siguranţă.

Imagini reale, dar parca desprinse dintr-un război al viitorului. Câinii-robot, Ghost Robotics. se alătură trupelor americane.

caine robot armata sua soldati militari
Câinii sunt numiți Vision 60 UGV sau „vehicule terestre autonome”. Producătorul, compania Ghost Robotics din Philadelphia.Foto: Profimedia Images

Soldații SUA au noi parteneri la exercițiile militare desfășurate în deșertul Mojave.

Câinii-robot s-au alăturat trupelor Forțelor Aeriene ale SUA, în scene desprinse parcă dintr-un război al viitorului, scrie CNN.

Exercițiul desfășurat săptămâna trecută este unul dintre cele mai mari experimente cu noi tehnologii ale armatei americane. Exercițiul a presupus aterizarea unei aeronave americane într-o zonă ostilă. Câinii-robot au fost trimiși să verifice zona, înainte ca soldații să coboare din aeronavă. 

caine robot armata sua soldati militari
Câinii sunt numiți Vision 60 UGV sau „vehicule terestre autonome”. Producătorul, compania Ghost Robotics din Philadelphia.Foto: Profimedia Images

Câinii-roboți sunt doar una dintre piesele de tehnologie a ceea ce armata SUA numește Sisteme Avansate de Luptă.

Aceștia folosesc inteligența artificială și capacitatea de analiză rapidă a datelor pentru a detecta și contracara amenințările asupra militarilor SUA.

Will Roper, secretar adjunct al Forțelor Aeriene pentru achiziții, tehnologie și logistică, a declarat că pe viitor, pe câmpul de luptă, soldații se vor confrunta cu „o serie amețitoare de informații” de evaluat și vor trebui să se bazeze pe sinteza datelor făcută în nanosecunde pentru a lupta eficient.

„Evaluarea datelor ca o resursă esențială de luptă împotriva inamicilor este la fel de importantă ca sateliții sau combustibilul pentru avioane. Este cheia războiului de generație următoare”, a spus Roper într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene.

caine robot armata sua soldati militari
Câinii sunt numiți Vision 60 UGV sau „vehicule terestre autonome”. Producătorul, compania Ghost Robotics din Philadelphia.Foto: Profimedia Images

Câinii sunt numiți Vision 60 UGV sau „vehicule terestre autonome”. Producătorul, compania Ghost Robotics din Philadelphia, susține că aceștia au capacitatea de a opera pe orice teren sau mediu și de asemenea pot fi adaptați să transporte o gamă largă de senzori și de aparate.

Cum va arăta armata viitorului. Roboții vor fi soldați în Forțele Armate Britanice până în 2030

The British Army Could Have Thousands Of Robot Soldiers By 2030s
Șeful forțelor armate britanice, generalul Sir Nick Carter.Foto: Profimedia Images

Șeful forțelor armate britanice, generalul Sir Nick Carter, susține că până în anul 2030 armata Regatului Unit ar putea avea până la 30.000 de soldați-roboți.

Carter vorbește despre războaie futuriste și despre mașini de război controlate de la distanță, potrivit ladbible.com.

Nick Carter a vorbit la SkyNews despre investițiile necesare pentru Forțele Armate Britanice și a cerut o revizuire  integrată a forțelor armate, care ar urma să dureze nu mai puțin de cinci ani. 

Vorbind despre perspectiva anului 2030, generalul Nick Carter a precizat că armata britanică ar putea include mașini de război controlate de la distanță, dar și soldați-robot.

„Bănuiesc că am putea avea o armată de 120.000, dintre care 30.000 ar putea fi roboți”, susține șeful Forțelor Armate Britanice.

roboti soldati razboi
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Investițiile în aceste mașini de luptă ale viitorului ar urma să aibă loc în cei cinci ani în care armata britanică ar trece prin procesul de revizuire. 

„În mod clar, din perspectiva noastră, vom argumenta pentru un buget multianual pentru că avem nevoie de investiții pe termen lung, deoarece investițiile pe termen lung ne oferă posibilitatea de a asigura modernizarea armatei”, a mai spus Carter.

Generalul vede creșterea numărului de roboți în armată ca pe un proces de durată necesar din cauza problemelor de recrutare cu care se confruntă Forțele Armate dar și cu probleme de subdimensionare a schemei de personal calificat.

Anthony Fauci nu renunţă la colaborarea cu Donald Trump, deşi s-a contrat de multe ori cu acesta

Imunologul american Anthony Fauci cu mâinile peste masca de protecţie
Anthony Fauci nu renunţă la colaborarea cu Donald Trump, deşi s-a contrat de multe ori cu acesta. Foto: Profimedia Images

„Rămân în banca mea. Nu sunt politician. Fac lucruri legate de sănătate publică”, a spus el într-un interviu.

Dr. Anthony Fauci, principalul expert american în boli infecţioase, a declarat că nu a avut niciun contact cu echipa de tranziţie a lui Joe Biden şi nu vede niciun motiv să renunţe la colaborarea cu administraţia preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acum când sunt atât de multe de făcut pentru a combate pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

Din ianuarie, Fauci a lucrat în cadrul Grupului operativ pentru coronavirus al Casei Albe, o poziţie care l-a pus deseori în contradicţie cu preşedintele, care a căutat să minimizeze pandemia şi s-a concentrat pe deschiderea economiei.

„Nu există absolut niciun motiv şi nu are deloc sens pentru mine ca în mijlocul unei pandemii să încetez să fac ceva ce are un rol major în a ne ajuta să ieşim din această pandemie”, a spus Fauci.

Sfatul său pentru preşedintele ales este „exact acelaşi” pe care l-a dat şi până acum – distanţarea socială, evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştilor, spălarea mâinilor. „Principiile de sănătate publică nu se schimbă de la o lună la alta sau de la o administraţie la alta”, a spus el.

Fauci a colaborat cu şase administraţii evidenţiindu-se mai ales în cea a preşedintelui Ronald Reagan în anii ’80, când s-a confruntat cu epidemia de SIDA.

Când ar putea fi distribuit vaccinul Covid. Agenţia Europeană pentru Medicamente a primit de la Pfizer primele date clinice

vaccin covid
Dacă în ianuarie va fi scos pe piaţă un vaccin, primele sale efecte vor fi vizibile în cinci sau şase luni, spun experții Foto: Profimedia Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit primele teste clinice ale vaccinului Covid-19 și anticipează că îşi va da avizul favorabil pentru un prim leac împotriva noului coronavirus până la sfârşitul anului. În acest context, distribuirea dozelor ar urma să înceapă în luna ianuarie 2021. 

„Dacă datele sunt solide, ne vom putea da acordul pentru un prim vaccin până la sfârşitul anului şi vom putea începe distribuirea sa din ianuarie”, a declarat directorul EMA, Guido Rasi, scrie AFP, citată de Agerpres.

Agentia are ca misiune autorizarea şi controlul medicamentelor în UE. Acordul final, dat de Comisia Europeană, le permite laboratoarelor să îşi comercializeze medicamentul în toată Uniunea Europeană.

EMA, care se aşteaptă ca în 2021 să fie disponibile şase sau şapte vaccinuri diferite, a primit vineri „primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul său”, a precizat Guido Rasi. „Am primit de la AstraZeneca datele pre-clinice, cele de la testele asupra animalelor sunt deja în curs de evaluare şi am avut de asemenea mai multe discuţii cu Moderna”, a detaliat el.

„Dacă în ianuarie va fi scos pe piaţă un vaccin, primele sale efecte asupra răspândirii virusului vor fi vizibile în cinci sau şase luni, în principal vara viitoare”, a explicat directorul EMA.

„Este evident că nu va posibil să fie vaccinată toată lumea, însă vom începe cu cele mai expuse categorii, cum ar fi persoanele în vârstă şi lucrătorii din sănătate, ceea ce va începe să blocheze punţile de transmitere”, a mai spus oficialul.

El consideră că trebuie vaccinată „mai mult de jumătate” din populaţia europeană pentru „a putea asista la un declin al pandemiei”, ceea ce va necesita „cel puţin 500 de milioane de doze în Europa”, mai scrie sursa citată. 

Pentru a vaccina pe toată lumea, „va fi nevoie de cel puţin un an”, iar „dacă totul se va desfăşura bine, la sfârşitul lui 2021 am avea o imunizare suficientă”, a adăugat Guido Rasi.