Donald Trump și-a concediat ministrul Apărării pe Twitter

Donald Trump și Mark Esper
Donald Trump și Mark Esper. Foto: Getty Images

Donald Trump a anunțat, luni, pe Twitter, că l-a demis pe secretarul Apărării, Mark Esper. Acesta va fi înlocuit de Christopher Miller, în prezent directorul Agenției Naționale Antiterorism, relatează CNN.

În ultimele luni, relația lui Trump cu Esper a devenit semnificativ mai tensionată, motiv pentru care Esper își pregătise deja demisia de mai multe săptămâni, într-o încercare de a ieși din scenă înainte ca președintele să aibă ocazia să îl concedieze pe Twitter.

Esper a căzut în dizgrația lui Trump după ce a declarat, în iunie, că nu susține trimiterea armatei în stradă pentru a înăbuși protestele anti-rasism, declanșate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Remarcile sale au fost calificate drept o încercare de a se distanța de amenințările lui Trump, însă acestea i-au adus nemulțumirea președintelui. Esper a avut conflicte cu președintele american și pe tema redenumirii unor baze militare care purtau numele unor generali ai Statelor Confederate ale Americii, statul sclavagist declarat în sudul țării în timpul Războiului Civil American (1861-1865). Atunci, Esper s-a raportat favorabil la schimbarea numelor acestor baze, însă Trump s-a opus.

Mark Esper este al doilea secretar al Apărării din administrația Trump. El l-a înlocuit pe generalul James Mattis care a demisionat după ce Trump a decis să îi trădeze pe kurzii care ajutaseră decisiv la lupta împotriva ISIS în Orientul Mijlociu.

Donald Trump a pierdut, săptămâna trecută, alegerile prezidențiale în fața contracandidatului democrat Joe Biden.

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, și văduva lui John McCain, în echipa de tranziție a lui Joe Biden

gitenstein mccain
Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein/ Cindy McCain, văduva fostului senator John McCain. Foto: Agerpres/ Getty Images

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România în perioada 2009-2012, și Cindy McCain, văduva fostului senator John McCain, fac parte din echipa de tranziție a posibilului președinte ales Joe Biden, potrivit site-ului oficial al echipei.

Mark Gitenstein a fost ambasador SUA la București în perioada 2009 – 2012, în primul mandat al administrației Obama, când Joe Biden era vicepreședinte.

Gitenstein a făcut parte și din echipa de tranziție a câștigătorului alegerilor din 2008. Ulterior, între 2016 și 2019, a fost președinte al Fundației Biden, un ONG educațional înființat de colaboratori apropiați ai actualului președinte ales al SUA cu scopul „de a explora modalitățile în care fiecare persoană – indiferent de venituri, rasă, gen, vârstă sau orientare sexuală – are dreptul să se aștepte să fie tratată cu respect și să primească o șansă corectă la împlinirea visului american”.

Fostul ambasador este acum consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea.

Cindy McCain este președintele consiliului administrației al Institutului McCain pentru Leadership Internațional la Universitatea de Stat din Arizona.

Cei doi fac parte din consiliul bipartizan al echipei de tranziție conduse de Joe Biden și Kamala Harris.

“Co-președinții echipei de tranziție Biden-Harris, consiliul și înalta conducere sunt un grup de experți care sunt pregătiți să desfășoare munca unei posibile administrații Biden și sunt pregătiți să facă față provocărilor din țara noastră.

Fiecărui membru de consiliu i-a fost cerut să ofere consiliere echipei de tranziție Biden-Harris pe măsură ce plănuiește să răspundă la principalele crize din țară – în special criza de sănătate publică și recesiunea”, arată site-ul oficial.

Care este forma forțelor speciale gru. Forțele speciale ruse sunt echipate independent

Uniformele militare – uniforme de teren, cotidiene și ceremoniale – sunt întotdeauna reglementate prin decretele relevante ale Ministerului Apărării.

Cu toate acestea, există formațiuni de forțe speciale în departamentele de putere ale ministerelor și departamentelor care nu au legătură cu forțele armate rusești, care îndeplinesc sarcini specifice, pentru care folosesc o gamă foarte largă de uniforme militare și universale.

Clasificarea forțelor speciale

Forțele speciale existente în Rusia aparțin diferitelor departamente. În forțele armate ale Federației Ruse există astfel de formațiuni de forțe speciale:

  • SV (forțele terestre) – brigadele DShB și DShP regiment;
  • GU – 25 regiment și brigadă;
  • MO – centrul localității Senezh;
  • GRU – detașamente PDSS de posturi de recunoaștere Parusnoe (Flota Baltică), Tuapse (Flota Mării Negre), Zverosovkhoz (Flota de Nord) și Fr. Rusa / Golful Dzhigit (flota Pacificului);
  • Forțele aeriene – Brigada 45 de gardieni (Kubinka);
  • Marina – detașamente de flotila Caspică, Marea Neagră, Baltică, Pacific și Flota de Nord.

Serviciile speciale ale Federației Ruse au, de asemenea, următoarele unități ale forțelor speciale:

  • FSB – departamente de asistență operațională, departamente și servicii regionale, direcțiile A (Alpha), B (Vympel) și C;
  • Serviciul de grăniceri FSB – servicii și departamente regionale, polițiști de frontieră DShM, grupuri speciale de informații ale OGPSR;
  • SVR – Barieră de echipă;
  • Ministerul Afacerilor Interne – detașament Thunder;
  • Trupele Gărzii Naționale – în locul trupelor interne, s-au creat Wolverine (Krasnoyarsk-26), Rus (Simferopol), Skif (Grozny), Peresvet (Moscova), Svyatogor (Stavropol), Bulat (Ufa), Ratnik (Arkhangelsk), Kuzbass (Kemerovo) , Baruri (Kazan), Mercur (Smolensk), Mechel (Chelyabinsk), Typhoon (Khabarovsk), Ermak (Novosibirsk), Edelweiss (Minvody), Vyatich (Armavir), Ural (Nizhny Tagil), Rosich (Novocherkassk), 604 TsS;
  • Rosguard – unități de luptă SOBR și poliție anti-revolte;
  • FSIN – departamente republicane din Saturn (Moscova), Rossi (Sverdlovsk), Typhoon (regiunea Leningrad), Iceberg (Murmansk), gardă (Chuvashia), Rechin (Krasnodar), Hawk (Mari El), Vulcan (Kabardino-Balkaria);
  • Ministerul Urgențelor – centrul liderului de risc special;
  • FSUE Svyaz-Security – Departamentul Marte.

Unele dintre forțele speciale de mai sus sunt militare, adică implicit este echipată cu personal militar. Cealaltă este pentru cei departamentali, adică angajații care lucrează în cadrul cărora li se atribuie rânduri speciale, și nu militari. Cele două mari ministere ale Federației Ruse includ ambele:

  • Ministerul Afacerilor Interne – forțele speciale ale Gărzii Naționale sunt formate din personal militar, poliția anti-revolte și forțele speciale nu sunt unități militare;
  • FSB – forțe speciale ale trupelor de frontieră și, respectiv, A, B și C.

Formațiile de forțe speciale desfășoară misiuni de luptă în așezări și păduri, sub apă și în aer, astfel încât uniformele de câmp, muniția și armele sunt foarte diferite.

Un decret prezidențial din 2005 interzicea utilizarea însemnelor și a uniformelor militare în diviziile de securitate ale departamentelor FSB, FSKN, MVD, FSIN, PPS și ale altor departamente formate nu din personal militar.

Aceste unități extrem de mobile merg în misiuni de luptă, sunt de gardă și sunt instruiți în diverse forme de îndemânare.

Forțele speciale militare

Atunci când urmează un serviciu urgent, pe termen lung sau contractual, ca parte a forțelor speciale, un soldat este obligat să respecte regulile de purtare a uniformelor și a însemnelor. Statul asigură formarea de forțe speciale cu seturi de VKBO (set de uniforme de bază pentru tot sezonul) de 19 articole vestimentare.

Auto-asamblarea elementelor VKBO este permisă, în funcție de sarcinile de luptă și de antrenament și de condițiile meteorologice.

Orice „camuflaj”, „vestă rezistentă la glonț” și „descărcare” a unui producător terț care nu respectă cerințele cartei este considerată o încălcare a uniformei.

Cu toate acestea, Forțele Speciale sunt considerate elita Forțelor Armate RF, comandanții pot permite utilizarea de haine mai confortabile, de exemplu, forțe speciale americane sau europene.

Celebrul joc de artificii de Revelion de la Sydney va dura doar câteva minute. Cine poate asista

New Year celebrations in Sydney
Jocurile de artificii de la Sydney sunt celebre pentru spectacolul pe care îl oferă. Foto: Agerpres / EPA / LUKAS COCH

Celebrul joc de artificii de Revelion din portul Sydney va dura doar câteva minute anul acesta, iar accesul va fi permis doar persoanelor care au rezervare la restaurantele, cafenelele şi hotelurile din zonă, pentru limitarea răspândirii COVID-19, informează luni Reuters.

Locurile din port cu cea mai bună vizibilitate, râvnite în mod obişnuit de mii de petrecăreţi dornici să urmărească spectacolul tradiţional de artificii de 12 minute, vor fi rezervate doar pentru lucrătorii din domeniul sanitar care au tratat pacienţi COVID-19 şi pompierilor.

Deşi Australia a înregistrat în ultimele săptămâni un total al cazurilor zilnice de COVID-19 format dintr-o singură cifră, premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că numărul celor prezenţi la eveniment va fi limitat.

Restricții în ciuda cazurilor puține

„Evenimentele de sărbătorire a Revelionului vor fi un simbol al speranţei şi optimismului cu privire la anul viitor”, a declarat Berejiklian reporterilor din Sydney.

„Însă, cu excepţia cazului în care aveţi o rezervare într-un restaurant sau cafenea, vă rog să nu vă aşteptaţi să mergeţi”, a adăugat ea. Persoanele care nu au rezervare nu vor putea avea acces, a precizat Berejiklian.

Australia a înregistrat în total puţin peste 27.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 907 de decese, cu mult sub cifrele din alte ţări dezvoltate.

Statul Victoria – epicentrul focarului de COVID-19 din Australia – a anunţat că de zece zile nu a mai fost detectat niciun caz de infectare.

Un soldat rus a omorât un ofițer cu toporul și a împușcat alți trei militari. Operațiune vastă de căutare a forțelor speciale

Exercitiu lupta rusia
Trupele speciale ruse caută un soldat care și-a împușcat camarazii. (Foto ilustrativ. Sursa: mil.ru)

Un soldat rus a omorât un ofițer cu toporul și a împușcat alți trei soldați, dintre care doi au murit, la o bază militară din Voronezh, la circa 450 km sud de Moscova. Militarul, care a fugit cu arma ofițerului, este căutat de forțele speciale ale armatei ruse, scrie BBC

Soldatul a luat pistolul ofițerului pe care l-a omorât cu toporul și a împușcat cu el alți trei militari. Doi dintre aceștia au murit, al treilea este rănit.

Fugarul, care se numește Anton Makarov,  este căutat acum în baza aeriană Baltimor din Voronezh, informează Comisia de Investigații, potrivit BBC.

Agenția de știri RIA Novosti scrie că sute de militari ai forțelor speciale Omon și Sobr sunt în căutarea fugarului. Motivele atacului nu sunt cunoscute deocamdată.

Directorul AstraZeneca, anunț important: Vaccinarea anti-COVID ar putea începe în decembrie

Vaccin anti-COVID

Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca ar putea să devină disponibil pentru utilizare la sfârşitul lunii decembrie, a anunțat directorul executiv al producătorului farmaceutic.

Compania este acum în aşteptarea aprobărilor emise de autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor, informează DPA, potrivit Agerpres.

„Autorităţile cu rol de reglementare analizează în mod constant datele noastre. Dacă ele vor fi rapide atunci când noi vom fi gata, vom putea începe să îi vaccinăm pe oameni în ianuarie, posibil chiar la sfârşitul lunii decembrie”, a declarat Pascal Soriot, CEO AstraZeneca, citat în ediţia de sâmbătă a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, colaborează cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a fabrica un vaccin potenţial împotriva noului coronavirus, considerat unul dintre cei mai promiţători candidaţi de pe plan mondial în cursa ce vizează găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de COVID-19.

„Poate că nu vom obţine niciodată bani de pe urma lui (a vaccinului AstraZeneca – n.r.), nimeni nu ştie cât de des vor trebui oamenii să se vaccineze. Dacă vaccinul nostru este eficient şi îi protejează pe oameni mai mulţi ani, iar boala dispare, atunci nu va exista o piaţă”, a spus Pascal Soriot.

Profit incert

El a menţionat şi faptul că mulţi experţi consideră totuşi că oamenii vor trebui să se vaccineze din nou după o perioadă. „Dacă acest lucru va trebui făcut anual, atunci vom putea să obţinem bani de pe urma lui (a vaccinului – n.r.) începând din 2022”, a adăugat CEO-ul companiei AstraZeneca.

„Însă trebuie să ne asigurăm mai întâi că vaccinul nostru funcţionează cu adevărat”, a mai spus el.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a intrat în faza 3 a studiilor sale clinice în luna septembrie. Acele studii au fost stopate temporar din cauza îngrijorărilor legate de starea de sănătate a unui voluntar din Marea Britanie, dar au fost apoi reluate.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia şi Brazilia au semnat contracte iniţiale cu AstraZeneca pentru a cumpăra cantităţi importante de vaccin, dacă acesta va fi aprobat de autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor.

Ce noutăți aduce iOS 14.2, cea mai nouă versiune a sistemului de operare pentru iPhone

Ce noutăți aduce iOS 14.2, cea mai nouă versiune a sistemului de operare pentru iPhone

Apple a lansat versiunea iOS 14.2 pentru noile modele iPhone, în aceeași zi în care iPhone 12 Pro Max și iPhone 12 Mini intră la precomandă în toată lumea.

Noua versiune de software pentru telefoane vine alături și de o nouă versiune pentru tablete, care adaugă peste 100 de noi pictograme emoji, alături de noi fundaluri pentru ecran, cât și o nouă funcționalitate, care poate folosi senzorul LiDAR de pe iPad Pro și iPhone 12 Pro pentru a detecta persoane.

Iată lista completă cu îmbunătățiri și noutăți din iOS 14.2

iOS 14.2

Îmbunătățiri pentru iPhone:

  • Peste 100 de noi emoji, inclusiv animale, mâncare, chipuri, obiecte casnice, instrumente muzicale, emoji incluzive din punct de vedere al genului și altele
  • Opt fundaluri noi, fiecare cu versiuni pentru modul luminos și întunecat
  • Funcționalitatea Lupă poate detecta persoanele din apropiere și poate raporta la ce distanță se află acestea utilizând senzorul LiDAR inclus în iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max
  • Compatibilitate cu husa din piele pentru iPhone 12 cu MagSafe
  • Încărcare optimizată a bateriei pentru AirPods, care încetinește îmbătrânirea bateriei prin reducerea timpului în care căștile AirPods sunt încărcate complet
  • Notificări pentru nivelul sunetului din căștile audio pentru a vă alerta atunci când nivelul audio v-ar putea afecta auzul
  • Noi comenzi AirPlay pentru difuzarea conținutului de divertisment în întreaga locuință
  • Compatibilitatea funcționalității Interfon cu HomePod și HomePod mini utilizând iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods și CarPlay
  • Posibilitatea de a conecta un HomePod la Apple TV 4K pentru audio stereo, surround și Dolby Atmos
  • Opțiunea de a trimite statistici despre notificările de expunere, fără identificarea dvs., către autoritățile de sănătate publică participante

De asemenea, această versiune corectează următoarele probleme:

  • Aplicațiile puteau fi afișate într-o ordine incorectă în dock, pe ecranul principal
  • Vizorul putea fi negru la lansarea aplicației Cameră
  • Tastatura de pe ecranul de blocare putea să nu detecteze unele atingeri la încercarea de introducere a codului de acces
  • Mementourile puteau adopta implicit ore din trecut
  • Widgetul Poze putea să nu afișeze conținut
  • Widgetul Vremea putea afișa temperatura maximă în grade Celsius, deși era configurat la grade Fahrenheit
  • Descrierea graficului precipitațiilor din ora următoare putea indica incorect când încetează precipitațiile
  • Înregistrările aplicației Reportofon erau întrerupte de apelurile primite
  • Ecranul putea fi negru în timpul redării video de pe Netflix
  • Aplicația Apple Watch putea să se închidă în mod neașteptat la deschidere
  • Rutele GPS ale exercițiilor sau datele aplicației Sănătate puteau să nu se sincronizeze între Apple Watch și iPhone în cazul unor utilizatori
  • Conținutul audio era etichetat incorect ca nefiind în redare în tabloul de bord CarPlay
  • Încărcarea wireless a dispozitivelor putea fi împiedicată
  • Notificările de expunere erau dezactivate la restaurarea unui iPhone dintr‑un backup iCloud sau la transferarea datelor pe un iPhone nou utilizând funcționalitatea de migrare a iPhone‑ului

Noutățile aduse de iPadOS 14.2

iPadOS 14.2

Îmbunătățiri pentru iPad:

  • Peste 100 de noi emoji, inclusiv animale, mâncare, chipuri, obiecte casnice, instrumente muzicale, emoji incluzive din punct de vedere al genului și altele
  • Opt fundaluri noi, fiecare cu versiuni pentru modul luminos și întunecat
  • Funcționalitatea Lupă poate detecta persoanele din apropiere și poate raporta la ce distanță se află acestea utilizând senzorul LiDAR inclus în iPad Pro 12,9 inchi (generația a 4-a) și iPad Pro 11 inchi (generația a 2-a)
  • Detectarea scenei din aplicația Cameră utilizează recunoașterea inteligentă a imaginilor pentru a identifica obiectele dintr-o scenă și a optimiza automat poza pe iPad Air (generația a 4-a)
  • Opțiunea “FPS automat” din aplicația Cameră reduce automat frecvența cadrelor video în timpul filmărilor, pentru a îmbunătăți înregistrările în condiții de iluminare scăzută și a optimiza dimensiunea fișierelor pe iPad Air (generația a 4-a)
  • Încărcare optimizată a bateriei pentru AirPods, care încetinește îmbătrânirea bateriei prin reducerea timpului în care căștile AirPods sunt încărcate complet
  • Noi comenzi AirPlay pentru difuzarea conținutului de divertisment în întreaga locuință
  • Compatibilitatea funcționalității Interfon cu HomePod și HomePod mini utilizând iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods și CarPlay
  • Posibilitatea de a conecta un HomePod la Apple TV 4K pentru audio stereo, surround și Dolby Atmos

De asemenea, această versiune corectează următoarele probleme:

  • Vizorul putea fi negru la lansarea aplicației Cameră
  • Tastatura de pe ecranul de blocare putea să nu detecteze unele atingeri la încercarea de introducere a codului de acces
  • Mementourile puteau adopta implicit ore din trecut
  • Widgetul Poze putea să nu afișeze conținut
  • Widgetul Vremea putea afișa temperatura maximă în grade Celsius, deși era configurat la grade Fahrenheit
  • Înregistrările aplicației Reportofon erau întrerupte de apelurile primite
  • Ecranul putea fi negru în timpul redării video de pe Netflix

Lista dispozitivelor compatibile cu iOS 14.2 și iPadOS 14.2

iPhone

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (prima generație)
  • iPhone SE (a doua generație)
  • iPod touch (a șaptea generație)

iPad

  • iPad Pro 12.9-inch (a patra generație)
  • iPad Pro 11-inch (a doua generație)
  • iPad Pro 12.9-inch (a treia generație)
  • iPad Pro 11-inch (prima generație)
  • iPad Pro 12.9-inch (a doua generație)
  • iPad Pro 12.9-inch (prima generație)
  • iPad Pro 10.5-inch
  • iPad Pro 9.7-inch
  • iPad (a opta generație)
  • iPad (a șaptea generație)
  • iPad (a șasea generație)
  • iPad (a cincea generație)
  • iPad mini (a cincea generație)
  • iPad mini 4
  • iPad Air (a patra generație)
  • iPad Air (a treia generație)
  • iPad Air 2

sursa: Apple

Anunțul ferm al Ministrului Educației. Toți elevii din România sunt vizați. Ce nu se mai face

Monica Anisie a anuntat ca elevii nu mai dau teze in acest an scolar

Ministrul Educației a făcut anunțul ferm de care sunt vizați toți elevii din România. Monica Anisie a anunțat că nu se mai dau teze. Ministrul Educației a informat că, din cauza epidemiei de COVID-19, care a impus susținerea cursurilor exclusiv online, nu se vor mai da teze în acest an școlar.

Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat că elevii nu vor mai da teze în acest an școlar. Cu ce au fost înlocuite acestea

Ministrul Edicației, Monica Anisie a făcut asnunțul ferm în ceea ce-i privește pe elevii din România, În contextul epidemiei de coronavirus, respectiv a impunerii cursurilor online pentru toți elevii din țară, în acest an școlar nu se vor mai da teze.

În ceea ce privește susținerea tezelor, după consultarea pe care am avut-o cu toți factorii implicați, am luat decizia ca acestea să nu se mai susțină anul acesta școlar”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

Elevii nu vor mai da teze in acest an scolar
Elevii nu vor mai da teze in acest an scolar

Tezele, înlocuite cu Evaluarea Sumativă

În schimb, tezele vor fi înlocuite cu evaluarea sumativă, care va avea ponderea unei note obișnuite în stabilirea mediilor unui elev.

Indiferent de evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră, pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu semestrul al doilea se vor organiza cursuri de pregătire față în față, în școli.

Elevii de clasa a VIII vor fi chemați și la școală

Vor fi teste de antrenament săptămânale, disponibile și acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educației, vom continua programul teleșcoala și vom continua și pregătirea față în față”, a precizat ministrul Monica Anisie.

Toată lumea s-a întrebat de ce s-au închis școlile din România, ăn timp ce școlile din țările din Vest au rămas deschise, iar organismele internaționale de sănătate chiar au recomandat acest lucru.

De ce s-au închis școlile în România, iar în Vest au rămas deschise

Guvernul României a luat această măsură pentru că trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor, dar și a părinților. Studiile realizate de epidemiologi arată că sunt foarte buni transmițători copiii.

La momentul acesta, rata de infectare în școli este foarte mic și am mai spus lucrul acesta, că nu în spațiul școlii există pericolul de îmbolnăvire, ci în afară. Am văzut din primele zile ale anului școlar părinți care se aflau la porțile școlilor fără să poarte mască, trebuie să luăm în calcul și traficul din marile orașe”, a spus Monica Anisie.

Care este rata de infectare în școlile din România

De asemenea, Monica Anisie a declarat că rata de infectare în școli este una foarte mică, de sub 1% în rândul elevilor, cadrelor didactice, precum şi a personalului auxiliar. Chiar și așa, închiderea unităților de învățământ a fost luată ca o măsură de prevenire în plus.

De ce ii sarbatorim pe Sfintii Mihail si Gavril pe 8 noiembrie?

Pe 8 noiembrie, Biserica praznuieste Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Este o zi in care nu-i cinstim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, ci pe toate cetele ingeresti. Toti ingerii au fost creati de Dumnezeu buni, insa o parte dintre ei, condusi de Lucifer, s-a mandrit si s-a ridicat impotriva Ziditorului lor. „Pune-voi scaunul meu deasupra norilor si voi fi asemenea cu Cel Preainalt” (Isaia 14, 13-14).

Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul caderii ingerilor razvratiti, Mihail a spus: „Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu.

Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adinc.

Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant“ (Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie). Dupa ce a grait aceste cuvinte, ingerii care nu au cazut au cantat impreuna cantare de lauda.

Aceasta conglasuire a sfintilor ingeri s-a numit sobor ingeresc, adica luare aminte, o cugetare, o glasuire, o unire; caci impreuna si cu un glas slavesc pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, pe Sfanta Treime“ (Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie).

Puterile ceresti netrupesti, se impart in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapaniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii. Iar Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt reprezentati pe usile imparatesti ale fiecarei biserici. Mihail este pictat cu sabia in mana, in vreme ce Gavriil are un glob in mana.

Fiecare zi de luni din saptamana este inchinata Sfintilor Ingeri. S-a randuit ziua a opta ca zi de cinstire, pentru ca aceasta zi exprima vesnicia. Iar luna noiembrie este luna a noua daca o socotim ca luna a creatiei. Potrivit Sfintei Scripturi a inceput in martie, dar si pentru ca in martie este ziua Bunei Vestiri. Iar din martie pana in noiembrie sunt noua luni dedicate celor noua cete ingeresti.

In cultul divin ortodox avem sfinti care au fost numiti ingeri in trup. Aceste lucru ne descopera ca viata noastra trebuie sa tinda spre un mod de vietuire ingeresc.

Peste un milion de romani poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, sfinti care sunt si patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane.

MESAJE și FELICITĂRI de Mihail și Gavriil 2020. Cele mai frumoase URĂRI.

MESAJE și FELICITĂRI de Mihail și Gavriil 2020.

 Iată ce mesaje care te pot inspira pentru toți cei care-și serbează ziua de nume, pentru Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriel sau Gabriela: 

Ziua numelui să-ţi fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani!

De ziua numelui tău cele mai frumoase dorințe să devină realitate. La mulți ani!

O zi frumoasă și o viață plină de bucurii! La mulți ani!

Să trăieşti o mie de ani şi încă o viaţă, să petrecem, să bem până dimineaţă.

Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfinţii Mihail şi Gavril!

Fie ca ziua de azi să te învăluie de bucurii și să ai parte de liniște alături de cei dragi! La mulți ani!

S-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!

Tot ce-ţi dorești, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi şi multă bucurie!

La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porți să te călăuzească mereu!

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

MESAJE și FELICITĂRI de Mihail și Gavriil 2020.