Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite (proiecții media)

joe biden presedinte
Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, arată mai multe proiecții media dupa analiza rezultatelor votului din Pennsylvania la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 Foto: Guliver/GettyImages

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie intră în istorie ca fiind scrutinul cu cea mai mare participare la vot, iar Joe Biden este președintele care a fost ales cu cel mai mare număr de voturi din istoria Statelor Unite, după cum și Donald Trump este candidatul care pierde cursa electorală cu un număr-record de voturi.

La scurt timp după anunțarea acestor proiecții media care pun capăt celor cinci zile de suspans care au trecut de la scrutinul prezidențial, pe străzile din Washington și din alte orașe americane au ieșit oameni pentru a da frâu liber bucuriei.

Mulți comentatori au spus că votul popular masiv pe care l-a obținut Joe Biden – peste 76 de milioane de americani au votat cu el – nu a fost neapărat un vot pro-Biden, ci anti-Trump. Iar viitorul președinte al Statelor Unite este conștient de aceasta. El sublinia în declarația de presă făcută vineri seara că acest vot impresionant arată dorința de schimbare a americanilor. De aceea, a făcut apel la unitate și a dat asigurări că va fi președintele tuturor americanilor. 

Este și mesajul pe care l-a dat susținătorilor săi din campanie, într-un e-mail: „Odată ce campania s-a încheiat, este timpul să punem deoparte furia și vorbele grele și să ne unim din nou ca o națiune. E timpul ca America să fie unită. Și să se vindece. Noi suntem Statele Unite al Americii. Și nu este nimic care să nu putem face, dacă facem împreună”. 

Reacțiile de felicitare, atât în plan intern, inclusiv din partea unor republicani, cât și cele internaționale au început deja să curgă, semn al aceleiași nerăbdări de a marca o nouă pagină de istorie și de a lucra cu noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, care, la 77 de ani, devine cel mai în vârstă conducător al Americii.

Are însă în spate o îndelungată experiență politică, după zeci de ani petrecuți ca senator și opt ani la Casa Albă ca vicepreședinte al administrației Obama. În această calitate, Joe Biden a vizitat și România, în 2009, când a adus vestea că Washingtonul a decis să amplaseze aici elemente ale scutului antirachetă. A revenit în România într-o nouă vizită, în mai 2014.

În 2009 Joe Biden a venit în România însoțit de fiica și nepoata sa, iar în 2014 a venit cu soția sa, Jill, care a putut vedea câte ceva din pitorescul României. Iar doamna Biden a promis că va reveni.

Președintele ales se va adresa națiunii sâmbătă, la ora locală 8:00 p.m. (duminică, ora 3:00, ora României).

Dar lucrurile nu se încheie aici. Cum era de așteptat, Donald Trump nu se va recunoaște învins prea ușor și are de gând să lupte în continuare. Într-o declarație publicată pe site-ul său de campanie, el vorbește din nou despre fraude la vot, deși Comisia Electorală Federală a precizat că nu există dovezi în acest sens, și anunță că de luni se va adresa justiției.

Oficial, mandatul prezidențial se încheie la 21 ianuarie 2021.

Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, reacție necontrolată: „Cine a decis victoria? Televiziunile?!”

giuliani - captura
udolf Giuliani, avocatul lui Donald Trump, reacție necontrolată după ce proiecțiile media îl dau câștigător al alegerilor prezidențiale pe Joe Biden Foto: captură video

În timp ce liderii internaţionali îl felicitau deja pe Joe Biden pentru mandatul obţinut la Casa Albă, avocatul lui Donald Trump, Rudolf Giuliani, a avut o reacţie cu totul neobişnuită la adresa televiziunilor, care arată că actualul lider de la Casa Albă nu are de gând să se recunoască înfrânt și plănuiește contestarea votului.

„Cine a decis victoria? Ei toţi? O, Doamne! Toate reţelele de televiziune! Oau! Toate televiziunile! Trebuie să nu mai ţinem cont de lege! Judecătorii nu contează. Toate televiziunile, toate. Toate posturile de televiziune au crezut că Biden va câştiga cu 10%.

Doamne, ce s-a întâmplat? Haideţi, să nu fim ridicoli! Televiziunile nu decid alegerile. Instanţele de judecată, da. Doamne, aproape 700.000 de voturi pe care Trump le avea avans acum două zile, au dispărut!”, a declarat Rudi Giuliani.

El este cel care a dus o luptă personală cu Joe Biden, alimentând acuzațiile la adresa fiului acestuia, Hunter Biden, cu care a lucrat la aceeași firmă de avocatură, și amestecând inclusiv numele României în acest scandal.

Presa americană relata, vineri seara, că Donald Trump ar fi fost furios pe echipa sa de avocați, în frunte cu Rudy Giuliani, căreia îi reproșa că nu este suficient de activă pentru contestarea alegerilor.

De altfel, un comunicat postat pe site-ul de campanie în numele lui Donald Trump,  anunță, sâmbătă, că începând de luni, echipa va începe acțiuni în instanță pentru a se asigura că „legile electorale sunt pe deplin respectate și câștigătorul de drept este stabilit.

Poporul american are dreptul la alegeri cinstite. Asta înseamnă numărarea tuturor buletinelor de vot legale și fără numărarea buletinelor de vot ilegale”, declară Donald Trump.

Klaus Iohannis îl felicită pe Joe Biden: Aștept să consolidăm parteneriatul strategic

iohannis_conferinta_de_presa_presidency
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden, candidatul democrat pentru Casa Albă, pe care proiecțiile îl dau drept câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA.

„Felicitări președintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aștept să consolidăm și mai mult parteneriatul nostru strategic solid și dinamic, în toate componentele sale. România va continua să lucreze pentru întărirea securității, prosperității și rezilienței comunității noastre transatlantice”, a scris el pe Twitter.

România a depășit 10.000 de îmbolnăviri zilnice

coronavirus covid-19 pandemie
Foto: Profimedia Images

România a depășit pragul de 10.000 de infectări zilnice. În ultimele 24 de ore au fost raportate 10.260 de cazuri noi.

Alți 123 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 1001 pacienți COVID.

Până astăzi, 6 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 287.062 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

 195.971 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.260 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Doar trei județe se mai încadrează în scenariul verde, în restul județelor fiind depășit coeficientul de 1,5/mie.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.035 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 7.663 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.11.2020 (10:00) – 06.11.2020 (10:00) au fost raportate 123 decese (69 bărbați și 54 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 36 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 35 decese la categoria de peste 80 de ani.

119 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.133. Dintre acestea, 1.001 sunt internate la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.418.245 de teste. Dintre acestea, 38.389 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.568 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.830 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 238 de   teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 6 noiembrie.

Pe teritoriul României, 40.615 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.186 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.563 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 14 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.535 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 918 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 8.334 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.057.005 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 7 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.854  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.018 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt.

De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Alegeri SUA 2020. Trump nu-și recunoaște înfrângerea: „Începând de luni, vom merge în instanță

Președintele american în exercițiu, Donald Trump. Foto
Președintele american în exercițiu, Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Președintele american Donald Trump nu recunoaște că a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie și spune că se va adresa instanței.

Într-o declarație publicată în timp ce era la clubul său de golf, Trump vorbește din nou despre fraude la vot, deși Comisia Electorală Federală a precizat că nu există dovezi în acest sens.

„Știm cu toții de ce Joe Biden se grăbește să pozeze în mod fals ca învingător și de ce aliații săi din mass-media încearcă atât de mult să-l ajute: nu vor ca adevărul să fie expus. Adevărul este că aceste alegeri sunt departe de a fi încheiate. Joe Biden nu a fost certificat drept câștigător al niciunui stat, să nu mai vorbim de niciunul dintre statele extrem de contestate care se îndreaptă către renumărări obligatorii ale voturilor sau state în care echipa campania noastră de campanie are contestații legale valide și legitime care ar putea determina învingătorul final”, se arată în declarație.

El dă exemplul statului Pennsylvania, unde spune că observatorii nu au avut acces suficient pentru a urmări procesul de numărare a voturilor.

„Voturile legale decid cine este președintele, nu mass-media. Începând de luni, echipa noastră de campanie va începe acțiuni în instanță pentru a ne asigura că legile electorale sunt pe deplin respectate și câștigătorul de drept este stabilit. Poporul american are dreptul la alegeri cinstite. Asta înseamnă numărarea tuturor buletinelor de vot legale și fără numărarea buletinelor de vot ilegale”, arată Trump.

„Rămâne șocant faptul că echipa de campanie a lui Biden refuză să fie de acord cu acest principiu de bază și vrea ca buletinele de vot să fie numărate chiar dacă acestea sunt frauduloase sau exprimate de alegători neeligibili sau decedați.

Deci, ce ascunde Biden? Nu mă voi odihni până când poporul american nu va avea votul onest pe care îl merită și pe care democrația îl cere ”, a mai scris Trump.

La scurt timp după publicarea acestei declarații, Trump s-a întors la Casa Albă.

Kamala Harris, prima femeie din istoria Statelor Unite care devine vicepreședinte

kamala harris
Kamala Harris va deveni prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite Foto: GuliverGettyImages

Senatoarea Kamala Harris va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite. Cunoscută ca un proeminent politician de culoare, în egală măsură ea este mândră și de rădăcinile ei indiene.

„Aceste alegeri sunt mai mult decât despre Joe Biden sau despre mine. Sunt despre sufletul Americii și despre voința noastră de a lupta pentru el. Ne așteaptă multă muncă. Hai să începem!” – sunt primele cuvinte ale vicepreședintelui ales al Statelor Unite, după ce proiecțiile media au arătat sâmbătă, la cinci zile după alegeri, că Joe Biden este câștigătorul cursei pentru Casa Albă.

Când presa americană a anunțat rezultatul, sâmbătă, în jurul prânzului, punând capăt celor cinci zile de suspans, Kamala Harris era undeva în natură, împreună cu soțul ei. Pe Twitter a apărut o fotografie în care cei doi se îmbrățișează în momentul în care primesc vestea. „Sunt atât de mândru de tine”, a comentat la fotografie soțul Kamalei Harris, Doug Emhoff.

În urmă cu un an, senatoarea din California se făcea remarcată în rândul candidaților Partidului Democrat și îl criticase deschis pe Joe Biden la o dezbatere, dar spre sfârșitul anului 2019 a anunțat că renunță la campanie, din lipsă de fonduri.

Apoi, tot pe Twitter, Kamala Harris a postat un filmuleț care surprinde momentul în care își împărtășește bucuria, la telefon, cu președintele ales: „Am reușit, am reușit, Joe! Vei fi următorul președinte al Statelor Unite!”, îi spune ea și apoi râde.

Inițial, Kamala Harris s-a înscris în cursa pentru a obține nominalizarea democraților în cursa pentru Casa Albă, fiind un competitor pentru Joe Biden. După câteva luni, Kamala Harris a renunțat la visul ei prezidențial, însă a primit ulterior șansa de a ajunge la Casa Albă făcând echipă cu fostul vicepreședinte Joe Biden.

Cine este Kamala Harris

Kamala Harris nu numai că va fi prima femeie vicepreședinte, dar este și prima persoană de culoare, cu rădăcini sud-asiatice, care ajunge în această funcție. În educația și formarea ei ca om se împletesc mai multe culturi, fiind, dincolo de inteligența nativă, un om considerat reprezentativ pentru societatea americană de astăzi.

„Numele meu se pronunță comma-la, ca în cazul semnului de punctuație ( n.r. – comma, în engleză înseamnă virgulă)”, scria Kamala Harris în autobiografia ei din 2018, The Truth We Hold („Adevărul pe care îl deținem ”- n.r.). Senatoarea din California, fiica unei mame născute în India și a unui tată născut în Jamaica, a explicat apoi ce înseamnă numele ei indian: „floare de lotus”, un simbol puternic în cultura indiană. „Un lotus crește sub apă, florile lui se ridică la suprafață, în timp ce rădăciunile lui sunt bine ancorate pe fundul râului”, explica senatoarea. 

În copilărie, tânăra Kamala și sora ei, Maya, au crescut într-o casă unde se asculta mult muzica artiștilor americani de culoare. Mama ei, cercetătoare în domeniul cancerului, cânta gospelurile Arethei Franklin, în timp ce tatăl ei era un iubitor de jazz care preda economie la Universitatea Stanford. 

O mamă de origini indiene, cu o inteligență ieșită din comun

Shyamala Gopalan și Donald Harris s-au despărțit când Kamala avea cinci ani. Crescute de mama lor, care nu s-a mai recăsătorit, surorile Kamala și Maya și mama lor, Shymala, erau cunoscute ca „Shymala și fetele”. Iar mama s-a asigurat că fiicele sale sunt conștiente de rădăcinile lor, scrie BBC.

Kamala Harris și sora ei, Maya Lakshmi Harris, sunt foarte apropiate. „Mama a înțeles foarte bine că are de crescut două fete de culoare. Știa că țara ei de adopție ne va vedea pe Maya și pe mine ca fete de culoare și a fost hotărâtă să crească două femei de culoare foarte încrezătoare”, a scris cea care ar va deveni primul vicepreședinte femeie din istoria SUA.

„Harris a crescut adoptând cultura ei indiană, dar trăind cu mândrie viața de afro-american”, scria anul trecut The Washington Post.

Mama sa a fost o tânără prodigioasă: a terminat Universitatea din Delhi la vârsta de 19 ani și a plecat din India în 1958 pentru a face un doctorat în nutriție și endocrinologie, ulterior devenind cercetător specializat în cancerul de sân. Și-a luat doctoratul la vârsta de 25 de ani, în 1964, în același an în care a născut-o pe Kamala. A mers la serviciu până în ultima clipă. Când i s-a rupt apa, era în laborator.

Shymala Gopalan promisese că se întoarce în India, după terminarea studiilor, și chiar fusese de acord cu o căsătorie aranjată. Dar soarta i-a schimbat planurile.  L-a întâlnit pe Harris, de care s-a îndrăgostit, la Berkeley, în timp ce participau la mișcarea pentru drepturi civile. 

Kamala Harris a însoțit-o însă de multe ori pe mama ei în vizitele la buncii din India și păstrează legăturile cu familia mamei sale.

Shyamala Gopalan a murit în 2009, când avea 70 de ani.

Kamala Harris a făcut carieră în justiție înainte de a deveni politician

Kamala Harris s-a născut în Oakland, în California. Are 55 de ani. 

Kamala a făcut cinci ani de școală în Canada, la Montreal, acolo unde ea și sora sa au însoțit-o pe mamă, care primise o slujbă de profesor la McGill University. Apoi a mers la colegiu în Statele Unite, făcând patru ani la Howard University, una dintre cele mai proeminente instituții de învățământ din istoria comunității de culoare din SUA, o experiență pe care viitoarea senatoare mărturisește că a marcat-o și a format-o. 

Mândră de moștenirea ei multiculturală și de identitatea ei, Kamala Harris se descrie simplu ca fiind „americancă”.  În 2019, declara cotidianului The Washington Post că politicienii nu ar trebui să-și adapteze comportamentul în funcție de culoarea sau de originea lor. „Punctul meu de vedere este: Sunt cine sunt. Sunt bună, așa cum sunt. Poate că trebuie să-ți dai seama, dar nu mă deranjează”, a explicat ea. 

După patru ani la Howard, Kamala Harris a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda. A devenit apoi procuror-șef la San Francisco, în 2003, apoi a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție importantă în cel mai populat stat al Americii.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu arăta că din aceste funcții Kamala Harris a avut ocazia să fie o bună cunoscătoare a societății americane și să se implice în rezolvarea unor cazuri de corupție. O numea chiar o „Laura Codruța Kovesi” a Statelor Unite.

În timpul celor  aproape două mandate pe care le-a exercitat ca procuror general, Kamala Harris și-a făcut și intrarea în politică, devenind unul dintre politicienii în ascensiune ai Partidului Democrat, ceea ce a făcut ca în 2017 să fie aleasă senator de California în Congresul SUA.

Țintește la Casa Albă, după numai doi ani în Senatul american

După alegerea ei în Senatul SUA, fostul procuror s-a făcut remarcată mai ales la audierile lui Brett Kavanaugh, propus judecător la Curtea Supremă, și a lui William Barr, actualul procuror general al SUA, cărora le-a pus întrebări incomode și insistente. 

Apoi, la începutul anului trecut, și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020, în fața unei mulțimi de peste 20.000 de oameni. A făcut-o la Oakland, California, acolo unde s-a născut.

La început, a stârnit entuziasm, dar senatoarea nu a reușit să dea o consistență campaniei ei și a dat răspunsuri evazive la întrebări-cheie din domeniul politic, cum ar fi asigurările de sănătate. La dezbateri însă s-a dovedit a fi foarte bună vorbitoare, arătându-și abilitățile căpătate ca procuror și adesea săgețile sale țintindu-l pe Joe Biden. 

Harris a încercat să meargă undeva la mijloc, pe linia fină care desparte aripile progresiștilor și moderaților din Partidul Democrat, dar până la urmă nu a reușit să-și atragă de partea sa niciuna dintre părți, iar în decembrie și-a anunțat retragerea din cursă, chiar înainte de alegerile primare din Iowa.

Apoi, în martie, Harris și-a anunțat susținerea pentru fostul vicepreședinte Biden, spunând că va face tot ce îi va sta în putere pentru a fi ales viitor președinte al Statelor Unite. 

În ciuda orientării de stânga în chestiuni precum căsătoriile gay și pedeapsa cu moartea, Kamala a fost atacată de progresiști că nu a fost suficient de deschisă în special în chestiuni precum reforma poliției, reforma drogurilor și condamnările greșite, scrie BBC

În familie i se spune „Momala”

Când Kamala Harris s-a căsătorit cu avocatul Douglas Emhoff,  în 2014, i-a pus acestuia la gât o ghirlandă de flori și a călcat pe un pahar, „ca să păstrăm moștenirea indiană, respectiv evreiască”, a motivat ea.

Cuplul nu are copii împreună, dar Kamala Harris este mamă vitregă pentru cei doi copii pe care avocatul îi are dintr-o căsătorie precedentă. I se spune „Momala”.

Averea celor doi soți este estimată la 5,8 milioane de dolari. 

În ceea ce o privește pe Maya, sora senatoarei, ea a fost analist politic la MNSBC, iar soțul acesteia, Tony West, lucrează acum la Uber, dar a fost oficial în Departamentul Justiției.

Prima reacție a lui Joe Biden după ce a fost ales președinte al SUA

Joe Biden - Guliver GettyImages
Joseph R. Biden Jr. Foto: Guliver/GettyImages

Prima reacție a lui Joe Biden, după ce mai multe canale media l-au desemnat drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, a venit pe Twitter și a fost la fel de ponderată precum au fost și declarațiile publice ale fostului vicepreședinte din ultimele zile.

„America, sunt onorat că m-ai ales pe mine să conduc țara noastră măreață”, au fost primele cuvinte ale lui Joe Biden, într-o aluzie ușor ironică la expresia favorită a lui Donald Trump.

„Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit aceasta: voi fi președintele tuturor americanilor – fie că ați votat pentru mine sau nu. O să fiu la înălțimea încrederii pe care mi-ați acordat-o” – a scris Joe Biden pe Twitter. 

Toate mesajele sale publice din ultimele zile s-au axat pe ideea de reconciliere și unitate națională, pe promisiunea că va fi un președintel imparțial, care îi va reprezenta pe toți americanii. Este un stil care contrastează în mod evident cu cel al președintelui în exercițiu Donald Trump, care a polarizat societatea americană.

Fotografia postată de Jill Biden, după ce soțul ei a câștigat alegerile prezidențiale din SUA

jill biden twitter drbiden
Jill și Joe Biden. Foto: Twitter /DrBiden

Jill Biden, viitoarea primă doamnă a SUA, a postat pe Twitter o fotografie în care Joe Biden apare purtând o șapcă pe care scrie „46” și „Am reușit”.

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, după ce a câștigat alegerile din 3 noiembrie, conform proiecțiilor.

În imagine, Jill și Joe Biden țin un afiș pe care scrie „Dr. și vicepreședintele Biden locuiesc aici”, iar Jill Biden acoperă cu mâna literele „vice”.

„Va fi un președinte pentru toate familiile noastre”, este mesajul care însoțește fotografia.

Mark Meadows, șeful de cabinet al lui Trump, infectat cu coronavirus

President Trump Departs The White House En Route To Kenosha, Wisconsin
Donald Trump și Mark Meadows. Foto: arhivă GettyImages

Şeful de cabinet al preşedintelui american Donald Trump, Mark Meadows, a fost testat pozitiv la coronavirus, a relatat vineri seară postul CNN, citând doi responsabili de la Casa Albă.

Mark Meadows, în vârstă de 61 de ani, şi-a anunţat anturajul după scrutinul prezidenţial de marţi că a contractat virusul, dar nu se ştie exact când a fost depistat pozitiv, relatează Agerpres.

Conform cotidianului Washington Post, Meadows s-a aflat printre cei 150 de colaboratori şi susţinători ai preşedintelui strânşi miercuri într-un salon al Casei Albe, unde Trump li s-a adresat.

Înaintea lui Meadows, la Casa Albă au mai fost depistaţi cu coronavirus, printre alţii, însuşi preşedintele Trump, soţia acestuia, Melania, purtătoarea de cuvânt Kayleigh McEnany, consilierii politici Stephen Miller şi Hope Hicks.

SUA au raportat vineri peste 127.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, un record pentru a treia zi consecutiv.

Alegeri SUA 2020. Biden, foarte aproape de a deveni președintele ales al SUA. Comisia Electorală: Nu există dovezi de fraudă

donald trump invins
Donald Trump a dat deja în judecată statele în care Joe Biden conduce la numărătoarea voturilor. Sursa foto: Profimedia images

Alegerile prezidențiale din SUA marți seara s-au încheiat după cel mai tensionat scrutin din istoria recentă a americanilor.

Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

Joe Biden s-a apropiat şi mai mult de victorie sâmbătă, după ce avansul său în statul-cheie Georgia s-a mărit, iar numărarea voturilor a continuat în alte câteva state, scrie Agerpres, care citează dpa.

În Georgia, avansul lui Biden în fața preşedintelui Donald Trump a crescut sâmbătă dimineaţă la 7.248 de voturi, faţă de 4.430 cu câteva ore mai devreme, au anunţat canale media, printre care CNN, citând autorităţi electorale.

Dată fiind diferenţa foarte mică, este aproape sigură o renumărare a voturilor în Georgia, dar tendinţa actuală semnalează că aceasta ar confirma probabil avantajul lui Biden.

Dacă Georgia îi revine democratului şi acesta îşi păstrează avansul în Arizona, ar dispune de voturi suficiente pentru a trece pragul critic de 270 de voturi în Colegiul Electoral şi a deveni preşedinte.

Rezultatele sunt încă prea strânse pentru a fi declarată victoria unuia din candidaţi în câteva state, unde se numără voturile prin corespondenţă, cruciale în actualul context.

În Pennsylvania, democratul are 28.833 de voturi avans faţă de Trump. În Nevada, avantajul său a crescut la 22.657 de voturi, dar în Arizona a scăzut uşor la 29.861.

Dacă Biden învinge fie în Georgia, fie în Arizona, va mai avea nevoie de victorie în doar un stat pentru a-şi asigura voturile necesare care să-l propulseze la Casa Albă. În schimb, o victorie în Pennsylvania i-ar fi suficientă pentru a deveni preşedinte.

Comisia Electorală Federală: Nu sunt dovezi de fraudă la vot

Ellen Weintraub, membră a Comisiei Electorale Federale, spune că „nu există dovezi de fraudă” la alegerile prezidențiale.

„Oficialii de stat și locali și oamenii din secțiile de votare din întreaga țară și-au făcut treaba. Și au existat foarte puține plângeri cu privire la modul în care s-au desfășurat aceste alegeri”, a spus Weintraub.

„Foarte puține plângeri motivate, ca să spun așa. Nu există dovezi de niciun fel de fraudă electorală. Nu există dovezi ale voturilor ilegale. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, deoarece oameni din toată țara, experți în alegeri, au supravegheat acest scrutin și modul în care s-a desfășurat”, a adăugat ea.

Trump, victorie „de etapă” în Pennsylvania

UPDATE Curtea Supremă a Statelor Unite i-a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania: un judecător a decis ca buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat să fie tratate separat de alte buletine de vot, informează AFP, potrivit Agerpres.

Magistratul conservator Samuel Alito nu a ordonat însă oprirea numărătorii acestor buletine de vot, aşa cum doreşte tabăra preşedintelui, care nu îşi permite să piardă în acest stat-cheie dacă doreşte un nou mandat la Casa Albă.

Legea electorală din Pennsylvania permite numărarea buletinelor de vot expediate până marţi, 3 noiembrie, şi care au sosit în termen de trei zile după data scrutinului.

Decizia judecătorului Alito confirmă ordinul dat înainte de scrutin de autorităţile locale de a număra separat aceste buletine pentru a le putea retrage din total dacă ar urma să fie invalidate.

Cererea a fost depusă de Partidul Republican din Pennsylvania, care consideră că nu sunt valide aceste voturi – aproximativ 4.000 de voturi conform CNN -, în mare parte favorabile candidatului democrat Joe Biden.

Măsura dispusă de judecătorul Alito este una conservatoare, în aşteptarea examinării cauzei de către Curtea Supremă, în care magistraţii conservatori au în prezent o majoritate solidă.

Donald Trump continuă să acuze utilizarea votului prin corespondenţă, acuzând fără dovezi această metodă că a generat fraude electorale pe scară largă.

Votul prin corespondenţă este mai popular în rândul democraţilor decât a republicanilor. 

UPDATE. Joe Biden conduce în patru dintre cele șase state unde numărarea voturilor continuă, dar este foarte aproape de un verdict final.

Cu o probabilitate din ce în ce mai mare, democratul va fi câștigător în Pennsylvania, Georgia, Nevada și Arizona, ceea ce i-ar aduce mult mai multe puncte electorale decât ar avea nevoie pentru a-și revendica victoria.

În prezent, scorul electoral general în cursa cu Donald Trump este de 253 la 213 pentru Joe Biden.

Pentru a fi sigur de victorie, un candidat trebuie să atingă 270 de voturi de reprezentare a statelor (voturi electorale). Or, dacă ar câștiga în toate cele patru state mai sus menționate, Joe Biden ar ajunge la un scor de 306 voturi electorale.

Situația în acest moment (sâmbătă dimineața, ora 7:00, ora României) este următoarea:

  • Georgia (16 voturi de reprezentare) – Joe Biden are 4.395 voturi în fața lui Donald Trump (după numărarea a 99 la sută din voturile exprimate)
  • Nevada (6 voturi de reprezentare) – 22.657 voturi în plus pentru Joe Biden (93 la sută numărate)
  • Pennsylvania (20 de voturi de reprezentare) – 28.833 voturi în plus pentru Joe Biden (96 la sută numărate)
  • Arizona (11 voturi de reprezentare) – 29.861 voturi pentru Joe Biden (95 la sută din voturi numărate).

UPDATE. De la reședința sa din Wilmington, Delaware, fostul vicepreședinte Joe Biden a avut vineri seara târziu a patra apariție publică de la încheierea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, mesajul către americani fiind cam în aceiași termeni ca în zilele precedente: aveți răbdare, fiți calmi, vom câștiga. 

Deși era așteptată încă de dimineață, apariția publică a lui Joe Biden s-a produs aproape de miezul nopții (ora de pe coasta de est a Statelor Unite).  Întârzierea se explică prin faptul că democratul a așteptat probabil încheierea procesului electoral în unele dintre statele unde mai continua numărarea voturilor, astfel încât să-și poată proclama victoria. Cum voturile încă se mai numără, Joe Biden s-a ferit să-și revendice prematur victoria, subliniind că „fiecare vot contează să fie numărat”.

Și totuși, în discursul prezidențiabilului au apărut unele nuanțe care arată că se pregătește să revină la Casa Albă ca al 46-lea președinte.

UPDATE. Președintele Donald Trump îl avertizează pe Joe Biden să nu-şi revendice prematur victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, în condițiile în care candidatul democrat ar avea de gând să se adreseze americanilor vineri seara de la reședința sa din Wilmington, statul Delaware. Donald Trump amenință din nou că va recurge la justiție pentru a-și căpăta voturile „care au dispărut miraculos”.

Tabăra lui Trump sesizează pentru a doua oară Curtea Supremă federală în legătură cu votul din Pennsylvania

UPDATE. Partidul Republican din Pennsylvania s-a adresat vineri Curții Supreme a Statelor Unite cerându-i să le ordone autorităților electorale din Pennsylvania să separe voturile prin corespondență care au sosit după data alegerilor, 3 noiembrie, de celelalte voturi care au venit prin poștă înainte de încheierea.

Este a doua petiție pe care Curtea Supremă a Statelor Unite o primește pe această temă. Joi, echipa de campanie a lui Donald Trump a anunțat că se va adresa Curții Supreme pentru a interveni în acest caz. 

UPDATE. Joe Biden se distanțează și mai mult în Pennsylvania. Are 14.541 de voturi în plus față de Donald Trump, după numărarea a 96 la sută din voturi.

Și în Georgia și-a mărit ecartul, ajungând să aibă cu 4.182 de voturi mai mult față de Donald Trump, potrivit CNN. În Georgia au fost numărate aproape toate voturile (99 la sută).

UPDATE. Georgia, statul în care Joe Biden și Donald Trump sunt aproape la egalitate, diferența fiind de puțin peste 1500 de voturi în favoarea lui Joe Biden, va efectua o renumărare a tuturor voturilor, conform secretarului de stat, Brad Raffensperger.

„Cursa în Georgia rămâne prea strânsă. Având în vedere că diferența este atât de mică, vom avea o renumărare în Georgia”, a anunţat Brad Raffensperger.

Rezumatul momentului – Biden conduce în patru dintre statele care nu au fost încă atribuite

UPDATE. Joe Biden a devenit favorit să câștige alegerile prezidențiale din Statele Unite. Fostul vicepreședinte conduce acum în Pennsylvania, Georgia, Nevada și Arizona. Donald Trump conduce acum doar în Carolina de Nord. Dacă își menține avansul în aceste state, Joe Biden ar obține 306 de voturi în Colegiul Electoral. În Pennyslvania, voturile care au mai rămas de numărat sunt în zone care votează tradițional cu democrații, iar lucrurile stau similar în Nevada. În Arizona, lucrurile stau invers, iar acolo campania lui Trump speră să recupere teren. Șansele lui Trump sunt foarte scăzute în acest moment, având în vedere procentele în creștere ale lui Biden în Pennsylvania, stat care l-ar trece de 270 de voturi în Colegiul Electoral.

  • Arizona – Joe Biden conduce cu 43.779 de voturi
  • Carolina de Nord – Donald Trump conduce 76.737 de voturi
  • Georgia – Joe Biden conduce cu 1.585 de voturi
  • Nevada – Joe Biden conduce cu 22.076 de voturi
  • Pennsylvania – Joe Biden conduce cu 8.867 de voturi

UPDATE. Echipa de campanie a lui Donald Trump a transmis vineri un comunicat în care spune clar că va contesta alegerea lui Joe Biden, calificând drept „falsă” și „departe de rezultatul final” orice proiecție media care l-ar da câștigător pe rivalul democrat al actualului locatar de la Casa Albă.

Pe de altă parte, în Pennsylvania s-a numărat încă un pachet de voturi, iar Joe Biden și-a mărit avansul față de Donald Trump la 6.737 voturi, potrivit CNN. 

Fox News, așteptată să anunțe victoria lui Biden

UPDATE: Fox News ar urma să anunțe victoria lui Joe Biden, dar vedetele postului deținut de familia Murdoch au fost instruite să nu îl denumească „președinte ales”

Jurnaliștii CNN susțin că Rupert Murdoch însuși se ocupă de gestionarea subiectului. 

Joe Biden conduce și în Pennsylvania după numărarea unei noi tranșe de voturi în Philadelphia

UPDATE: În unele cartiere din Philadephia, metropola statului Pennsylvania, americanii se bucură deja dansând în stradă, pentru victoria neanunțată încă oficial, a lui Joe Biden. 

UPDATE. Joe Biden conduce acum și în statul Pennsylvania, stat care îi asigură victoria fără să mai aibă nevoie de niciun alt stat. Biden, însă, conduce deja în Georgia, Nevada și Arizona, iar dacă aceste state sunt confirmate, Biden va obține un scor de 306 în Colegiul Electoral și va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite. Biden conduce cu 5587 de voturi în acest moment, însă mai sunt voturi de numărat în Philadelphia și alte zone democrate din Pennsylvania, fapt ce ar putea duce la un avans final și mai mare pentru candidatul democrat în acest stat.

UPDATE. Joe Biden va primi protecţie suplimentară din partea Secret Service, pentru a rămâne la Chase Center din Wilmington, unde îşi are în prezent sediul împreună cu echipa sa, sub protecţia unei duzini de agenţi, scrie Washington Post, citând surse rămase anonime.

Potrivit cotidianului, agenţi suplimentari vor fi trimişi la centrul de convenţii pentru a creşte securitatea în acea incintă începând de vineri, în timp ce Biden se pregăteşte să rostească un discurs foarte important. Decizia vine în contextul în care, pe măsură ce rezultatele numărătorii încep să vină în state precum Pennsylvania și Georgia, șansele pentru o victorie a lui Biden cresc semnificativ.

Cursa rămâne extrem de strânsă și la Senat

Deși distribuția votului final în Colegiul Electoral ar putea să nu arate un vot atât de strâns, cursele individuale în state precum Pennsylvania, Arizona și Georgia continuă să fie extrem de tensionate, mai ales în contextul în care Donald Trump continuă să piardă procente în statele absolut esențiale pentru realegerea sa.

Însă lucrurile sunt tensionate nu doar în ce privește alegerile la nivel prezidențial – la Senat, acolo unde democrații sperau să preia controlul în contextul unei hărți favorabile pentru ei, se pare că rezultatul va fi o menținere a controlului republican sau o egalitate perfectă de 50-50. În Camera Reprezentanților, de asemenea, democrații ar urma să piardă câteva mandate, dar să păstreze majoritatea, deși așteptările acestora erau că își vor controlul asupra camerei inferioare.

Rezumatul momentului – Cum arată cifrele în cele patru state și care mai sunt șansele candidaților

UPDATE. Patru state mai sunt în joc în acest moment în alegerile prezidențiale americane din 2020: Arizona (11 voturi), Carolina de Nord (15 voturi), Georgia (16 voturi), Nevada (6 voturi) și Pennsylvania (20 de voturi), iar scorul candidaților este de 253 la 214 pentru Joe Biden. 

  • Arizona – Joe Biden conduce la o diferență de 47.052 de voturi
  • Carolina de Nord – Donald Trump conduce la o diferență de 76.737 de voturi
  • Georgia – Joe Biden conduce la o diferență de 917 de voturi
  • Nevada – Joe Biden conduce la o diferență 11.438 de voturi
  • Pennsylvania – Donald Trump conduce la o diferență de 18.229 de voturi

Dacă aceste cifre se mențin până la terminarea numărătorii, atunci Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale cu 286 de voturi la 252, în Colegiul Electoral. Proiecțiile arată, însă, că Joe Biden va câștiga și Pennsylvania la terminarea numărătorii, având în vedere comitatele în care au mai rămas de numărat voturi, zone urbane în general tradițional democrate. În acest scenariu, Biden va înregistra o victorie de 306-232, punând în oglindă, practic, scorul de la alegerile din 2016. 

Pentru a reveni în cursă, Donald Trump trebuie să recupereze procentele în Georgia, stat fără de care nu mai are nicio cale pentru a câștiga alegerile. Dacă recuperează Georgia și păstrează Pennsylvania, Trump ar mai avea nevoie să recupereze și Arizona sau să câștige Nevada.

Joe Biden conduce în Georgia cu aproximativ 900 de voturi, după noi rezultate ale numărătorii

UPDATE. Joe Biden a preluat conducerea în statul Georgia, un stat absolut esențial pentru Donald Trump în aritmetica electorală. Fostul vicepreședinte conduce acum în acest stat cu puțin peste 900 de voturi. Dacă pierde Georgia, Donald Trump nu mai are nicio șansă să câștige în Colegiul Electoral, singura lui șansă fiind să câștige restul statelor și să fie ales, apoi, cu ajutorul delegațiilor statelor din Camera Reprezentanților. 

UPDATE. Poliția din Philadelphia, Pennsylvania, a anunțat că anchetează un presupus plan de atac asupra centrului electoral în care se numără voturile la alegerile prezidențiale, într-o zonă în care voturile au arătat majorități covârșitoare pentru Joe Biden și în defavoarea lui Donald Trump.

Diferența de voturi în Georgia scade sub 1000, dacă tendințele continuă Joe Biden ar putea câștiga statul

harta-electorala-sua-2020-competitive-albe
Starea principalelor curse competitive în alegerile prezidențiale americane din 2020. Cu albastru – statele câștigate de Joe Biden. Cu roșu – statele câștigate de Donald Trump. Cu alb – statele în care încă se numără voturi. Joe Biden conduce în Arizona și Nevada, în timp ce Donald Trump conduce în Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord. Scorul este de 253-213 pentru Joe Biden. Pentru a câștiga, un candidat trebuie să ajungă la 270 de voturi.

UPDATE. Diferența de voturi a scăzut sub 1000 de voturi în statul Georgia, după continuarea numărătorii. Dacă Joe Biden reușește să câștige Georgia, Donald Trump nu mai are nicio cale de a câștiga în Colegiul Electoral, singurul deznodământ favorabil pentru acesta fiind egalitatea, în cazul în care reușește, foarte improbabil, să câștige toate celelalte state rămase în joc – Arizona, Nevada și Pennsylvania.

UPDATE. În Pennsylvania, Donald Trump este cu doar 0,4 puncte procentuale în fața lui Joe Biden, adică are în față 26.319 voturi. În acest stat s-au numărat 95 la sută din sufragii. Dacă Joe Biden ar câștiga alegerile în acest stat, atunci el este viitorul președinte.

UPDATE. În Georgia, unde s-au numărat 99 la sută din voturi, procentual, Donald Trump și Joe Biden sunt la egalitate, fiecare cu câte 49,4 la sută din voturi. Practic, sunt despărțiți de doar 1.805 de voturi pe care în prezent le are în plus actualul locatar de la Casa Albă. În Georgia, ultimele care se numără sunt voturile prin corespondență. Potrivit CNN, ar mai fi de numărat circa 16.000 de voturi. 

Pentru Donald Trump este crucial să câștige în Georgia, ca să-și mențină șansele de a ajunge la cele 270 de voturi reprezentantive, necesare realegerii.

Donald Trump acuză fraude electorale

UPDATE. Președintele Donald Trump a ieșit la Casa Albă să facă o declarație, pentru prima oară după noaptea alegerilor: el a adus acuzații de fraudă, a acuzat că se încearcă să i se „fure” victoria și a vorbit despre „voturile legale”, cele care l-ar face pe el câștigător. În final, a dat de înțeles că o înfrângere ar fi inacceptabilă pentru el și că va urma o lungă bătălie în justiție.

UPDATE. Avansul lui Donald Trump în cel mai important dintre statele cheie, Pennsylvania, de unde ar putea proveni 20 de voturi electorale, scade pe măsură ce sunt deschise buletinele venite prin poștă. O victorie aici l-ar face președinte pe Joe Biden. 

Voturile continuă să fie numărate în câteva state-cheie, iar în unele cazuri procesul se desfășoară mai minuțios, cu atât mai mult cu cât tabăra lui Donald Trump recurge asiduu la justiție pentru diverse reclamații în legătură cu numărarea voturilor. 

Joe Biden le cere oamenilor răbdare și calm

Între timp, candidatul democrat, Joe Biden, a ieșit public cu o a treia declarație, de la încheierea scrutinului, pentru a cere oamenilor să rămână calmi și să aștepte numărarea tuturor voturilor.

În orașe precum Philadelphia, Atlanta sau Phoenix sunt încă sute de mii de voturi prin corespondență ce așteaptă să fie deschise și numărate. Și pentru că diferența între candidați e foarte mică, orice vot contează. Tendința observată până acum e că opțiunile venite prin poștă merg covârșitor înspre Joe Biden, ceea ce a stârnit panică în tabăra președintelui Trump.

Câte voturi mai sunt de numărat și unde

Deocamdată, Biden este sigur pe 253 de voturi electorale, în timp ce Trump are 213. Pentru a fi sigur pe victorie, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale din partea statelor.

În Pennsylvania, rămân de numărat circa 370.000 de voturi. Toți ochii sunt pe acest stat, pentru că aici s-ar putea termina joi de numărat aproape toate voturile și am putea avea un câștigător clar. Voturile prin poștă continuă să fie luate în considerare în acest stat, unde termenul-limită este vineri. Dacă Joe Biden ar câștiga însă alegerile în acest stat, de unde vin 20 de voturi electorale, el ar fi declarat deja câștigătorul cursei pentru Casa Albă. 

În cursul după-amiezii de joi, Donald Trump avea 50,1 la sută din voturile numărate în acest stat, iar Joe Biden avea 48,7 la sută, însă, potrivit CNN, dacă democratul ar obține 70 la sută dintre voturile care mai erau de numărat (voturi prin corespondență), ceea ce n-ar fi imposibil, ar putea câștiga Pennsylvania.

În Arizona mai erau de numărat, joi dimineață, circa 450.000 de voturi, dintre care aproape 300.000 în comitatul Maricopa, care include Phoenix și suburbiile lui. Este statul care poate aduce candidaților 11 voturi electorale.

În Georgia mai erau de numărat la ora locală 15:00, în jur de 47.000 de voturi. În jurul prânzului, Donald Trump avea un avans de mai puțin de 15.000 de voturi în fața lui Joe Biden, pentru ca peste câteva ore avansul să se micșoreze la sub 10.000 de voturi. În acest stat sunt în joc 16 voturi electorale.

În Nevada procesul ar mai putea dura chiar și săptămâna viitoare, din cauza unor proceduri mai complicate pentru votul prin corespondență. Conform rezultatelor parțiale, Biden avea aici joi la prânz un avans de 12.000 de voturi. Oficialii din districtul Clark, care cuprinde Las Vegas-ul și peste 70 a sută dintre alegătorii acestui stat, speră să aibă toate voturile numărate abia la sfârșitul săptămânii. Miza din acest stat sunt 6 voturi electorale. 

În Carolina de Nord, Donald Trump conduce cu un avans de peste 75.000 de voturi, în condițiile în care au fost numărate circa 95 la sută din buletine. Până săptămâna viitoare nu sunt de așteptat alte rezultate. Abia la 12 noiembrie ar putea fi definitivată situația, pentru că în cazul a 116.000 de alegători încă se așteaptă clarificarea situației – au votat prin poștă sau personal. Aici, sunt în joc 15 voturi electorale.

Demersuri ale lui Trump în justiție, respinse în Georgia și Michigan

UPDATE.  Un judecător din Georgia a respins o solicitare a echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump referitoare la numărarea voturilor, iar o decizie similară a fost luată și în statul Michigan.

Un observator al partidului republican ar fi văzut nereguli la numărarea voturilor în circumscripția Savannah din Georgia, mai precis a reclamat că voturi care nu trebuiau să mai intre la numărătoare ar fi fost amestecate cu voturi numărate.  Judecătorul a spus însă că nu există indicii că oficialii locali au gestionat inadecvat buletinele de vot.

Și o judecătoare din Michigan a respins o acţiune în instanţă pe care echipa de campanie a lui Trump a depus-o în speranţa că va opri numărarea voturilor în acest stat.

UPDATE. Avansul lui Trump continuă să scadă și în Pennsylvania (115.069) și în Georgia (13.540). 

UPDATE. Joe Biden își mărește avansul în Nevada, unul dintre statele care nu au mai numărat voturi în ultimele 24 de ore. Candidatul democraților conduce acum cu 11.497 de voturi. Datele anterioare arătau un avans de aproximativ 7.800 voturi.

UPDATE. Avansul lui Trump în Pennsylvania scade din nou – 121,857 de voturi. aproximativ 605.000 voturi mai raman de numărat în acest stat.

UPDATE. Autoritățile din Georgia au anunțat că mai sunt 61.367 de voturi de numărat în acest stat. Donald Trump conduce, pentru moment, cu aproximativ 18.000 de voturi în acest stat.

UPDATE. Primul tweet al lui Donald Trump, după 15 ore de absență pe rețeaua socială este „Opriți numărătoarea!”.