UE face pregătiri pentru marea pană de curent. Două scenarii pentru această iarnă

UE face pregătiri pentru marea pană de curent. Două scenarii pentru această iarnă

UE se pregătește pentru întreruperi de curent în această iarnă

Uniunea Europeană se pregătește pentru întreruperi masive de curent electric la iarnă, în mai multe state membre. Potrivit unui înalt oficial de la Bruxelles, blocul comunitar lucrează la două scenarii care implică stingerea luminii, cauzate fiind de penuria de energie. Ce măsuri se iau în calcul la nivelul UE.

Potrivit Business Insider, prima variantă vizează o întrerupere limitată a curentului electric pentru un număr mic de state UE, restul țărilor intervenind cu rezervele proprii.

Celălalt scenariu al Uniunii Europene, mult mai sumbru, se referă la o întrerupere masivă de energie electrică, care se va răspândi asupra mai multor state membre, ducând la imposibilitatea acestora de a se ajuta reciproc. În acest caz, a declarat comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, Bruxelles își va folosi rezerva strategică pentru a salva națiunile membre afectate de penele de curent. Avertismentul vine la doar câteva zile după un alt raport despre amenințarea reprezentată de întreruperi masive ale telefoniei mobile.

Urmări grave create de Rusia

Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea cu gaze în Europa, în urma conflictului din Ucraina, a crescut șansele de penurie energetică. În Franța, situația este agravată de mai multe centrale nucleare care se închid pentru mentenanță.

Oficialii din industria telecomunicațiilor sunt îngrijorați că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura mobilă a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul. La ora actuală, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de curent electric, au avertizat patru directori de telecomunicații.

Țările membre UE, inclusiv Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că telecomunicațiile pot continua, deși întreruperile de energie electrică ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații, majoritatea având baterii de rezervă care durează aproximativ 30 de minute pentru a rula antenele mobile.

Europa se confruntă cu „riscuri fără precedent”

Agenția Internațională pentru Energie a declarat, luni, că Europa se confruntă cu „riscuri fără precedent” din cauza scăderii importurilor de gaze rusești, adăugând că UE va concura cu Asia pentru transporturile rare de gaze în această iarnă.

AIE susține că ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia. O bună parte din această schimbare ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor: scăderea temperaturii din locuinţe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale şi cele de utilităţi ar trebui să-şi diminueze consumul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.