Armata SUA, acuzată că ar fi achiziționat o platformă pentru monitorizarea în masă a activității online

Armata SUA, acuzată că ar fi achiziționat o platformă pentru monitorizarea în masă a activității online

La fel ca în cazul instrumentului Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, noua rundă de „cumpărături” ar fi mai degrabă cu scop educațional, Guvernul SUA nedorind să rămână în urmă cele mai noi instrumente de spionaj care probabil sunt folosite deja de națiunile rivale.

Numai că soluția cunoscută sub numele Augury, dezvoltată de o companie privată pe nume Team Cymru, este probabil cea mai comprehensivă soluție pentru supraveghere în masă oferită vreodată și produs comercial.

Software-ul ar fi capabil să intercepteze mai toate aspectele vieții online pentru țintele supuse activității de monitorizare, de la istoricul de navigare și mesaje email, până comunicațiile desfășurate folosind aplicații de mesagerie considerate sigure, pozele și documentele salvate pe dispozitivele utilizate.

Potrivit unor analize independente, Augury este de fapt un întreg arsenal de unelte sofisticate, capabil să intercepteze până la 90% din traficul de internet. Deținătorii acestor instrumente pot „peria” internetul în căutarea unei anume persoane sau grup de indivizi, infiltrând apoi dispozitivele și conturile acestora pentru interceptarea istoricului de navigare, a schimburilor de mesaje și documente.

Probabil, mai avansat decât software-ul Pegasus, Augury reunește o mare cantitate de date colectate online și le pune la dispoziția clienților guvernamentali și corporativi ca serviciu cu plată.

În industria privată, analiștii de securitate cibernetică îl folosesc pentru a urmări activitatea hackerilor sau pentru a atribui atacuri cibernetice. În lumea guvernamentală, analiștii pot face același lucru, dar și agențiile care se ocupă de investigațiile penale au achiziționat serviciile acestuia.

Agențiile militare nu au descris cazurile de utilizare pentru instrument. Cu toate acestea, vânzarea instrumentului evidențiază în continuare modul în care Team Cymru obține aceste date controversate și apoi le vinde, acesta fiind un de fapt modelul de business al companiei.

„Acoperirea rețelei este dată de peste 550 de puncte de colectare din întreaga lume, inclusiv noduri din Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord/Sud, Africa și Asia, actualizate cu cel puțin 100 de miliarde de noi înregistrări în fiecare zi”. Astfel, Augury oferă acces la „petabytes” de date actuale și istorice.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.