Baterii sustenabile pentru mașini electrice pot fi realizate dintr-o substanță găsită „pe masa ta”

Baterii sustenabile pentru mașini electrice pot fi realizate dintr-o substanță găsită „pe masa ta”

Foto: Pixabay

Cererea pentru baterii pentru mașini electrice este uriașă, iar metodele actuale de producție pentru aceste componente sunt încă dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Litiul, un element esențial în producția de acumulatori, nu este disponibil în cantități suficiente pentru a acoperi nevoia uriașă din următorii ani.

De aceea, cercetătorii caută alternative eco. Baterii sustenabile ar putea fi realizate folosind cochilii de crabi și alte crustacee.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Maryland a anunțat că a dezvoltat o baterie biodegradabilă bazată pe o substanță care se găsește în cochiliile de crabi.

Bateriile au nevoie de un electrolit pentru a transporta ionii de la anod la catod. Acesta poate fi un lichid, o pastă sau un gel. Cercetătorii din Maryland au creat un electrolit gel bazat pe chitosan. Aceasta este o polizaharidă realizată din chitină – substanță rezultată în urma procesului de tratare a carapacelor de crustacee cu hidroxid de sodiu.

Materia primă pentru electrolit poate fi obținută ușor din resturile rezultate din industria fructelor de mare. „Poți găsi chitosan pe masa ta”, a declarat Liangbing Hu, directorul Centrului pentru Inovație în Materiale din cadrul Universității.

Electrolitul creat de cercetători se degradează în natură în doar cinci luni, spre deosebire de cei folosiți în bateriile Li-Ion, care rezistă mult mai mult.

Nevoie mare de litiu

Cel mai folosit electrolit în producția de baterii de mașini electrice este acum cel bazat pe hexafluorofosfat de litiu (LiPF6), care este un compus toxic, dăunător pentru mediu.

În acest moment, în SUA există o singură mină activă de litiu. Până în 2030, Statele Unite vor avea nevoie de 500.000 de tone metrice de echivalent carbonat de litiu pe an, potrivit firmei RK Equity.

Anul trecut întreaga producție mondială a fost de 325.000 de tone metrice. Minele actuale vor acoperi doar jumătate din necesar în anul 2030.

Zăcăminte există, dar exploatarea acestora ar putea fi dificilă. Germania a anunțat că a descoperit rezerve semnificative sub fluviul Rin. Acestea sunt suficiente pentru construcția de baterii pentru 400 de milioane de automobile electrice, potrivit estimărilor. Totuși, populația din zonă nu este de acord cu exploatarea, chiar dacă firma însărcinată susține că nu va distruge mediul înconjurător.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.