SUA luptă cu UE și China: ce se întâmplă cu producția de microcipuri, investiții uriașe

SUA luptă cu UE și China: ce se întâmplă cu producția de microcipuri, investiții uriașe

Președintele Joe Biden a semnat un proiect de lege de referință pentru a oferi 52,7 miliarde de dolari subvenții pentru producția și cercetarea de semiconductori din SUA și pentru a spori eforturile de a face Statele Unite mai competitive cu eforturile Chinei în domeniul științei și tehnologiei.

„Viitorul va fi făcut în America”, a spus Biden, numind măsura „o investiție o dată la o generație în America însăși”.

Biden a promovat investițiile pe care companiile de cipuri le fac, deși rămâne neclar când Departamentul de Comerț al SUA va scrie reguli pentru revizuirea acordării granturilor și cât timp va dura pentru a subscrie proiecte.

Unii republicani s-au alăturat lui Biden pe gazonul Casei Albe pentru a participa la semnarea proiectului de lege pentru jetoane, care a fost în pregătire de ani de zile în Congres.

Directorii executivi ai Micron, Intel, Lockheed Martin, HP și Advanced Micro Devices au participat la semnare, la fel ca guvernatorii Pennsylvania și Illinois, primarii din Detroit, Cleveland și Salt Lake City și parlamentari.

Casa Albă a spus că adoptarea proiectului de lege a stimulat noi investiții în cipuri. Acesta a menționat că Qualcomm a fost de acord luni să cumpere cipuri semiconductoare suplimentare de 4,2 miliarde de dolari de la fabrica GlobalFoundries din New York, ducând angajamentul său total la 7,4 miliarde de dolari în achiziții până în 2028.

De asemenea, Casa Albă i-a mai spus pe Micron că a anunțat o investiție de 40 de miliarde de dolari în producția de cipuri de memorie, care ar crește cota de piață a SUA de la 2% la 10%, o investiție despre care a spus că a fost planificată cu „granturi anticipate” din factura de cipuri.

Progresiștii au susținut că proiectul de lege este o ofertă pentru companiile de cipuri profitabile care au închis anterior fabrici din SUA, dar Biden a susținut marți că „această lege nu emite cecuri în alb companiilor”.

Legislația își propune să atenueze o penurie persistentă care a afectat totul, de la mașini, arme, mașini de spălat și jocuri video. Mii de mașini și camioane rămân parcate în sud-estul Michiganului, așteaptă jetoane, deoarece deficitul continuă să afecteze producătorii de automobile.

Totul pentru a lupta cu Europa și China

O rară incursiune majoră în politica industrială a SUA, proiectul de lege include, de asemenea, un credit fiscal pentru investiții de 25% pentru fabricile de așchii, estimat la 24 de miliarde de dolari.

Legislația autorizează 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru a stimula cercetarea științifică din SUA pentru a concura mai bine cu China. Congresul ar mai trebui să adopte o legislație separată privind creditele pentru a finanța aceste investiții.

China a făcut lobby împotriva proiectului de lege pentru semiconductori. Ambasada Chinei la Washington a declarat că China „s-a opus ferm”, numind că amintește de „mentalitatea Războiului Rece”.

Biden a remarcat că Statele Unite au nevoie de cipuri pentru sistemele de arme cheie precum rachetele Javelin. „Nu este de mirare că Partidul Comunist Chinez a făcut lobby activ în afacerile americane împotriva acestui proiect de lege”, a spus Biden.

Mulți parlamentari americani au spus că, în mod normal, nu ar sprijini subvenții importante pentru întreprinderile private, dar au remarcat că China și Uniunea Europeană au acordat stimulente de miliarde companiilor lor de cipuri.

Ei au citat, de asemenea, riscuri de securitate națională și probleme uriașe ale lanțului global de aprovizionare care au împiedicat producția globală.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.