Incident grav în Rusia: Un lansator de rachete balistice nucleare, implicat într-un accident

Un transportor de rachete balistice rusesc a fost implicat într-un accident rutier pe 4 august în Rusia.

Imagini cu incidentul au circulat pe rețelele de socializare. Vehiculul militar este un model MAZ-7917, capabil să transporte o rachetă balistică intercontinentală Topol. Acesta a fost implicat în accident împreună cu două automobile, un Porsche Cayenne și o Lada 2107.

The scene of the collision between an ICBM training vehicle and a car in Russia, August 4, 2022. pic.twitter.com/yM5BsTfw0o

— NUKES (@atomicarchive) August 5, 2022


Din fericire, versiunea de MAZ-7917 implicată în accident nu transporta la momentul respectiv o rachetă nucleară. În schimb, avea un rezervor plin cu apă și nisip, pentru a simula caracteristicile vehiculului real.

Incidentul s-a petrecut în apropiere de orașul Barnaul, din Regiunea Altai, în apropiere de granița cu China și Mongolia. Mai multe detalii despre subiect au apărut în diverse publicații din Rusia. Trei persoane au fost rănite. Accidentul ar fi fost provocat de SUV, care a împins mașina Lada în transportor.

Dacă în Vest astfel de vehicule sunt rareori văzute pe drumurile publice, în Rusia situația este diferită. În 2019 un transportor / lansator de rachete balistice a fost fotografiat pe un drum pe care se circula bară la bară.

RS-24 Yars mobile intercontinental ballistic missiles stuck in a traffic jam at Moscow Automobile Ring Road.

(https://t.co/QlLhtVmvoV) pic.twitter.com/mLlrUXjM4l

— Ruslan Trad (@ruslantrad) February 26, 2019

Rachetele RS-12M Topol (NATO: SS-25 Topol), transportate în mod normal de MAZ-7917, sunt primele modele balistice, cu focoase nucleare, dezvoltate de Rusia după căderea Uniunii Sovietice. Acestea au intrat în serviciu activ în 1997 și pot fi lansate din silozuri nucleare sau de pe transportoare mobile.

Cea mai avansată versiune a rachetei, RT-2PM, poate lovi ținte aflate la o distanță de 11.000 km. Topol poate transporta un singur focos nuclear.

Potrivit 19fortyfive, Rusia deține 87 de rachete Topol. Nouă dintre acestea se află lângă Barnaul.

Potrivit serviciului Nukemap, de pe site-ul Nuclearsecrecy.com, o rachetă Topol ar ucide peste 1,5 milioane de oameni dacă ar lovi acum New York-ul. Multe alte persoane ar muri ulterior din cauza radiațiilor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.