Cresc salariile pentru acești români, cu 50%: bugetarii care au multe motive de bucurie

Cresc salariile pentru acești români, cu 50%: bugetarii care au multe motive de bucurie

În urmă cu câteva luni, apăreau primele speculații legate de înghețarea salariilor la bugetari. Între timp, s-a revenit asupra deciziei și au fost confirmate oficial majorări de până la 50% pentru mai mulți angajați din aparatul administrativ al țării.

În România, se vor bucura de majorări salariale angajații din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Culturii și Institutul Național de Statistică. Creșterile sunt detaliate într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Salariile mărite la bugetari, pentru unii

Prima creștere importantă a salariului se va simți de către persoanele implicate în coordonarea Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Ele vor beneficia de o majorare a salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%. Este important de reținut că nu se vor bucura de majorare doar cei care lucrează cu banii din PNRR în ministere, ci și în cadrul autorităților publice cu rol în gestionarea și/sau implementarea fondurilor europene, inclusiv în cadrul coordonatorilor de reforme și/sau investiții.

Mai mult decât atât, odată cu modificarea Legii nr.153/2017, referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul din cadrul INS, dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică va beneficia, începând cu august 2022, de salariile de bază prevăzut de lege pentru anul 2022. La fel ca în cazul personalului din INS, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora vor beneficia, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Tot începând cu cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se va majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, conform avocatnet.ro.

Nu în ultimul rând, se vor bucura de măsuri similare și românii nou-încadrați, cei numiți/ încadrați în aceeași instituție/ autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv în cazul celor promovați în funcții sau în grade/ trepte profesionale, în perioada ianuarie – iulie 2022, doar că veniturile acestora se vor majora cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.