Încălzirea globală: Milioane de vieți ar putea fi salvate de nisipul pentru pisici

Încălzirea globală: Milioane de vieți ar putea fi salvate de nisipul pentru pisici

Foto: Profimedia Images

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a descoperit o compoziție similară cu nisipul pentru pisici care poate opri răspândirea în atmosferă a unui element extrem de periculos.

Oamenii de știință implicați în proiect au muiat argilă absorbantă de miros (zeolit) într-o soluție de cupru, transmite WSJ. Compusul rezultat atrage metanul din aerul care trece prin el și eliberează dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră mult mai puțin periculos.

Filtre care includ noul material pot fi montate la gurile de aerisire din mine sau la cele din fermele de vite, care produc foarte mult metan. Sistemele vor funcționa într-un mod similar cu catalizatoarele de pe mașini.

În 2019, vitele au eliberat în atmosferă, la nivel mondial, 72,6 milioane de tone de metan, potrivit Statista. Cifra a crescut accelerat în ultimii 30 de ani pe măsură ce a crescut semnificativ cererea pentru carne de vită și produse lactate.

Echipa de la MIT a primit, pentru acest proiect, o finanțare de 2 milioane de dolari de la Departamentul Energiei din SUA.

Reducerea cantității de metan din atmosferă are efecte profunde

Desirée Plata, profesor la MIT, a declarat că descoperirea are potențialul de a reduce semnificativ cantitatea de metan din atmosferă. Potrivit ei, dacă emisiile de metan sunt reduse cu 45% până în 2030, temperatura medie globală va crește până în anul 2100 cu 0,5 grade Celsius mai puțin decât este estimarea actuală.

Adică în loc să fie mai mare cu 2 grade Celsius față de nivelul mediu pre-industrial, ar crește cu 1,5 grade Celsius. Deși pare puțin, în realitate aceasta ar fi o mare realizare, cu efecte profunde asupra mediului. Mii de specii de animale și plante ar fi salvate de la dispariție.

Pe lângă mine și ferme, metanul ajunge în aer în cantități mari din câmpuri de extracție de hidrocarburi, mlaștini, gropi de gunoi și din permafrostul care se topește din cauza încălzirii globale.

Aerul poluat este principalul „ucigaș” de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 7 milioane de persoane mor anual prematur din această cauză.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.