Wi-Fi 7, următoarea generație a protocolului Wi-Fi este deja aici, cu viteze care rivalizează conexiunile cu fir

Wi-Fi 7, următoarea generație a protocolului Wi-Fi este deja aici, cu viteze care rivalizează conexiunile cu fir

Standardul Wi-Fi 7 va fi finalizat în 2024, dar asta nu împiedică gigantul Qualcomm să ofere partenerilor hardware-ul necesar, spre testare și optimizare a viitoarelor generații de echipamente.

Pe scurt, Wi-Fi 7 promite viteze de trei ori mai mare decât actualul standard Wi-Fi 6, respectiv, consum mai mic de energie atunci când rețeaua este folosită fără a ocupa întreaga lățime de bandă disponibilă. Sub noul standard, conexiunile Wi-Fi vor putea atinge viteze de până la 33 Gbps, ce-i drept, în condiții ideale de acoperire și suport complet din partea hardware-ului folosit.

Numit și 802.11be, noul protocol va fi astfel de 2,4 ori mai rapid decât standardul Wi-Fi 6 din prezent. Acesta va folosi canale la 320 MHz și un o tehnologie de combinare numită 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM), respectiv multi-user resource unit (MRU). Cel mai important, va fi păstrată compatibilitatea cu frecvențele de rețea din prezent, însemnând că la rețelele Wi-Fi 7 se vor putea conecta fără probleme și dispozitive de generație anterioară, funcționând la vitezele maxim suportate de acestea.

Vom avea în continuare rețele pe 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz. Aceasta din urmă este o frecvență relativ nouă, disponibilă în prezent doar pe Wi-Fi 6E, cea mai recentă revizie a standardului și va fi păstrată și pe noua versiune. Regula de bază rămâne aceea că, cu cât frecvența rețelei este mai mare, cu atât lățimea de bandă crește iar acoperirea scade, semnalul radio penetrând mai greu pereții din beton și alte obstacole.

„Qualcomm Technologies a activat era Wi-Fi de 10 Gbps cu primele noastre livrări pentru clienți din familia Wi-Fi 7 Networking Pro Series”, a declarat Nick Kucharewski, vicepreședinte senior și director general al infrastructurii și rețelelor wireless Qualcomm.

„Combinând suportul pentru cele mai recente inovații Wi-Fi 7 cu arhitectura noastră unică a platformei de produse, platforma permite soluții variind de la rețea pentru întreaga casă până la rețele puternice de conectivitate pentru spații publice mari.”

Vestea bună este că, și în cazul folosirii frecvențelor inferioare, cum ar fi cea de 2.4GHz, lățimea de bandă per canal radio se dublează. Astfel, cei care pun mai degrabă preț pe acoperirea unei suprafețe cât mai mari vor beneficia și ei de vitezele mărite, chiar dacă într-o măsură ceva mai redusă.

Un alt argument în favoarea upgrade-ului la rețele Wi-Fi 7 ar fi latențele de conectare reduse, care se apropia de cele posibile în rețele Ethernet cu fir. Astfel, chiar și pasionații de jocuri în rețea ar putea să ia în calcul opțiunea wireless.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.