Putin a discutat cu liderii de afaceri din Italia și a subliniat că grupurile energetice au contracte pe termen lung cu Gazprom

putin
Vladimir Putin a subliniat importanţa legăturilor dintre industria energetică rusă şi Italia, într-o videoconferinţă cu liderii de afaceri italieni. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri importanţa legăturilor dintre industria energetică rusă şi Italia, într-o intervenţie prin videoconferinţă la o reuniune a liderilor de afaceri italieni, informează Reuters şi AFP.

Întâlnirea liderului de la Kremlin cu reprezentanţi ai marilor companii italiene – inclusiv Enel, care este controlată de stat – a avut loc în ciuda unui apel din partea guvernului de la Roma ca oamenii de afaceri să nu participe, în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

Liderii occidentali se pregătesc tot mai mult pentru o acțiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei și își fac planuri să apere Europa de potențiale întreruperi ale livrărilor de energie din Rusia.

Energia este un subiect prioritar pe agenda europeană, în contextul creşterii preţului la gaz ce se resimte în facturile la energie ale întreprinderilor şi gospodăriilor. Rusia furnizează Uniunii Europene circa o treime din necesarul său de gaz.

„Aş vrea să subliniez că Rusia consideră Italia unul din partenerii economici de vârf”, a spus Putin în deschidere, conform Agerpres.

„Aş vrea să subliniez că grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom în baza unor contracte pe termen lung şi pot acum să cumpere gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă, care au crescut semnificativ odată cu venirea frigului şi oferta slabă”, a adăugat liderul de la Kremlin în intervenţia sa.

Potrivit acestuia, Moscova este mulţumită mai ales de cooperarea cu companii şi bănci italiene în proiecte ample în sectorul energetic, cum sunt Yamal LNG şi Arctic LNG 2.

Preşedintele rus a mai amintit că în Rusia operează circa 500 de firme italiene în sectoare ca energia, metalurgia şi bănci-finanţe, cu investiţii de circa 5 miliarde de dolari.

Subliniind legăturile de afaceri dintre cele două state, grupul industrial Maire Tecnimont, de asemenea reprezentat la întâlnire, a spus miercuri că a câștigat un contract cu grupul petrolier Rosneft, în valoarea de 1,1 miliarde de euro.

În ciuda pandemiei şi a „volatilităţii” economiei mondiale, „ţările noastre au reuşit să menţină cooperarea economică la un nivel mai curând ridicat”, a spus Putin, asigurând totodată că Rusia este „un furnizor de încredere de resurse energetice către consumatorii italieni”.

Reuniunea a fost organizată de camera de comerţ italo-rusă şi comitetul de afaceri italiano-rus condus de Marco Tronchetti Provera, directorul grupului Pirelli. Liderii de afaceri italieni, între care s-a mai numărat CEO-ul UniCredit Andrea Orcel, s-au reunit în două hoteluri de lux din Roma şi Milano.

Grupurile energetice italiene de stat Eni şi Saipem urmau să ia parte şi ele la întâlnire, dar marţi Eni a anunţat că nu va participa şi o sursă a indicat pentru Reuters că şi Saipem a luat aceeaşi decizie.

CEO-ul Enel Francesco Starace, al cărui frate Giorgio este ambasadorul Italiei la Moscova, a participat la reuniune, conform imaginilor difuzate.

Italia a fost al cincilea mare partener comercial al Rusiei în 2020, când volumul comerţului bilateral a fost cu 44% mai mare în primele nouă luni ale anului comparativ cu anul precedent.

Mai mult, circa 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia, notează Reuters.

Rusia insistă că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi a explicat că principalul scop al întâlnirii de miercuri a fost susţinerea intereselor ruse.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.