Washingtonul face apel la Phenian să înceteze testele ilegale cu rachete

Kim Jong un la un crongres al partidului.
Washingtonul face apel la Phenian să înceteze testele ilegale cu rachete. Foto: Profimedia

Statele Unite au făcut apel luni la Coreea de Nord „să înceteze activităţile ilegale şi destabilizatoare”, după un nou test cu două „rachete balistice” al Phenianului, potrivit AFP.

Într-o discuţie la telefon cu omologii săi japonez şi sud-coreean, emisarul american pentru dosarul nord-coreean, Sung Kim, a cerut de asemenea Coreii de Nord să răspundă favorabil ofertei „de dialog”, „fără condiţii prealabile”, formulată de Washington, şi a reiterat „angajamentul ferm” al SUA „faţă de apărarea aliaţilor lor”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

Coreea de Nord a lansat luni două noi proiectile, probabil rachete balistice, conform Seulului. Este al patrulea test de armament al Phenianului de la începutul anului.

Phenianul şi-a accelerat în ultimele săptămâni testele de armament, regimul lui Kim Jong-Un încercând să îşi consolideze capacităţile militare, în contextul în care Coreea de Nord este supusă unor puternice sancţiuni internaţionale, dar refuzând în acelaşi timp ofertele de dialog ale SUA, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Emisarul american a declarat că aceste teste nord-coreene, care „încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, sunt „cele mai recente dintr-o serie de tiruri de rachete balistice” din această lună.

El a reafirmat în faţa Coreii de Sud şi Japoniei că SUA vor să acţioneze pentru „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, conform comunicatului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.