Africa de Sud se simte nedreptățită din cauza descoperirii variantei Omicron: „Excelența în știință ar trebui aplaudată, nu pedepsită”

Novel coronavirus disease named COVID - 19, with the flag of South Africa shown against a cracked wall, contains the concept of a ban on air travel be
Foto: Profimedia

Decizia mai multor ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea noii variante Omicron este „nejustificată”, a declarat vineri ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla.

Mai mult, Ministerul pentru Relații Internaționale și Cooperare consideră că aceste restricții sunt o formă de pedepsire a Africii de Sud pentru „abilitatea de a detecta mai repede noi variante” ale coronavirusului. 

Numeroase ţări europene, nord-americane şi arabe au anunţat vineri că îşi închid graniţele pentru persoanele din sudul Africii, după descoperirea în Africa de Sud a unei noi tulpini, Omicron, posibil foarte contagioasă și cu mutaţii multiple.

Uniunea Europeană a recomandat suspendarea tuturor zborurile care provin din sau au ca destinaţie Africa Australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante.

„Unele reacţii sunt nejustificate”, a declarat ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială”, a adăugat el, spunând că este vorba de „reacţii instinctive de panică”.

Astfel de măsuri „draconice”, care afectează în special sectorul turistic, ar putea determina statele să nu semnaleze descoperirea de viitoare variante, pentru a nu fi sancţionate.

La rândul său, Ministerul pentru Relații Internaționale și Cooperare consideră că Africa de Sud este pedepsită pentru capacitatea ei avansată de a detecta devreme noi variante ae coronavirusului. 

Africa de Sud are unii dintre epidemiologii și cercetătorii de top ai lumii, care au reușit să depisteze mai multe variante ale coronavirusului și mutațiile lor în primele stadii de dezvoltare. Varianta Omicron a fost descoperită mai întâi în Africa de Sud, iar apoi în Belgia, Botswana israel, Hong Kong.

„Aceste restricții de călătorie seamănă cu o formă de a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea ei avansată de secvențiere genomică și pentru abilitatea de descoperi mai repede noi variante” ale coronavirusului, a arătat sâmbătă Ministerul pentru Relații Internaționale și Cooperare într-o declarație, potrivit Reuters.

„Excelența în știință ar trebui aplaudată, nu pedepsită”, se mai precizează în comunicat.

Ministerul sud-african de Externe apreciază că, în timp ce noua variantă a fost descoperită și în alte țări, reacția globală a fost „foarte diferită” de cea vizavi de sudul Africii.

„Preocuparea noastră imediată este îndreptată spre daunele pe care aceste restricții le pot cauza familiilor, călătoriilor, turismului și afacerilor”, a spus ministrul de Externe Naledi Pandor într-o declarație.

Guvernul a început să contacteze țările care au impus restricții de călătorie în Africa de Sud, pentru a le convinge să recinsidere măsura, a mai adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.