Reacția Chinei după ce Biden a invitat Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație: „SUA să nu-și facă vreo iluzie”

pioni pe tabla de șah în steagul SUA și China
China a îndemnat SUA la prudenţă în problema Taiwanului, pentru a nu afecta grav relaţiile sino-americane. Sursă foto: Getty Images

China răspunde la ceea ce numește „provocări” din partea Statelor Unite și transmite că nu va exista niciun compromis în ce privește Taiwanul, iar administrația de la Washington „nu ar trebui să-și facă nicio iluzie” legat de acest lucru, relatează Reuters. Declarațiile au fost făcute de la ministerul apărării chinez, joi.

China susține că problema Taiwanului, pe care îl consideră teritoriul său, este cea mai sensibilă în relația cu Statele Unite, principalul susținător și furnizor de armament al statului insular.

Disputa legată de Taiwan a fost o temă inclusiv la discuția purtată online de Joe Biden și Xi Jinping, în noiembrie. Anterior, Xi a spus că cei din Taiwan care susțin independența și susținătorii lor din SUA „se joacă cu focul”. Recent administrația Biden a invitat Taiwanul la Summit-ul său pentru Democrație.

Deși Biden a reafirmat susținerea sa pentru politica „O singură China” prin care este recunoscută legitimitatea guvernului de la Beijing în dauna celui de la Taipei, el a mai spus și că se „opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba starea de fapt actuală, de a submina pacea și stabilitatea în regiune”.

„De ceva vreme, partea americană face declarații iresponsabile și acționează provocator în Taiwan și Marea Chinei de Sud”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al apărării, Wu Qian.

„În ce privește problema Taiwanului, China nu va face niciun compromis, iar partea americană să nu-și facă nicio iluzie în această privință”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.