Șamanul QAnon a fost condamnat la peste trei ani de închisoare pentru asaltul de la Capitoliu

Șamanul QAnon
Jacob Chansley alias Jake Angeli, așa-zisul „șaman QAnon”, a devenit emblematic pentru tentativa de insurecție din 6 ianuarie. Foto: Profimedia Im

Un judecător federal american l-a condamnat, miercuri, pe Jacob Chansley, așa-zisul „șaman QAnon” la trei ani și șapte luni de închisoare pentru rolul său în asaltul mortal de la Capitoliu, din data de 6 ianuarie, conform Reuters.

Procurorii ceruseră o sentință mai mare, de patru ani și trei luni, însă judecătorul a decis să acționeze pe baza precedentului – cea mai mare condamnare anterioară a unui participant la insurecție a fost de 41 de luni și va fi aplicată și lui Chansley.

Judecătorul spune că Chansley a reușit să convingă instanța că „este pe drumul cel bun” și de aceea a fost aplicată o pedeapsă mai ușoară decât cea cerută de procurori.

Știrea inițială:

Așa-zisul „șaman QAnon”, bărbatul care a participat la Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 purtând o pălărie cu coarne și blană, urmează să-și primească, miercuri, condamnarea, relatează Reuters. Procurorii americani au cerut o condamnare de patru ani și trei luni pentru Jacob Chansley, pentru rolul său în atacul mortal instigat de fostul președinte Trump.

Procurorii au cerut judecătorului de district care se ocupă de acest caz, Royce Lamberth, o sentință de patru ani și trei luni pentru Chansley. „Șamanul” a pledat vinovat în septembrie pentru o acuzație de obstrucționare a unei proceduri oficiale.

În 6 ianuarie, Jacob Chansley alias Jake Angeli a participat împreună cu alte mii de susținători ai lui Donald Trump, la o tenativă de insurecție împotriva Congresului SUA, care certifica la acel moment, rezultatul alegerile prezidențiale din 2020, câștigate de Joe Biden. Donald Trump a continuat să susțină, în mod fals, că el a câștigat alegerile.

„Actele infracționale deja faimoase ale pârâtului Chansley l-au transformat în imaginea publică a insurecției de la Capitoliu”, au susținut procurorii de caz.

Dacă această sentință va fi impusă de judecător, ea va fi cea mai lungă pe care o primește un participant la evenimentele din 6 ianuarie. Anterior, un alt insurecționist a primit o sentință de 3 ani și 7 luni de închisoare.

De când e în arest, Chansley a fost diagnosticat cu schizofrenie tranzitivă, sindrom bipolar, depresie și anxietate. Atunci când a pledat vinovat, Chansley a reiterat că a rămas dezamăgit de faptul că Donald Trump nu l-a grațiat cât încă mai era în funcție. Înainte să părăsească funcția prezidențială, Trump a refuzat să-și grațieze susținătorii pe care i-a instigat să ia cu asalt clădirea Capitoliului, grațiindu-și, în schimb, apropiații și prietenii, acuzați de fapte penale.

Patru oameni au murit în violențele de la Capitoliu, iar ulterior, alți cinci polițiști care au intervenit în 6 ianuarie s-au sinucis.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.