Dezastru umanitar la granița Uniunii Europene. Mii de migranți se luptă pentru o bucată de pâine

ezgif.com-gif-maker (7)
Grupuri de migranți pot fi văzute în capitala Belarusului, pregătiți să fie duși la granița cu Polonia și Lituania

Mii de oameni s-au înghesuit să primească ajutoare umanitare din partea Oranizației Națiunilor Unite, distribuite de autoritățile din Belarus la granița cu Polonia. Situația este una disperată, în imagini putând fi observați migranții care încearcă să ajungă la mâncarea aruncată din camioane de soldați din Belarus.

Șefa biroului Organizației Internaționale pentru Migrație din Belarus (ONU), Mahim Orazmukhammedova, a mers în tabăra de migranți, împreună cu ajutoarele, și le-a transmis acestora opțiunile pe care le au. 

„Chemăm țările implicate să atragă atenția asupra contextului umanitar al acestei situații. Noi am adus un mic ajutor și i-am informat despre drepturile lor. Aceștia pot cere statutul de refugiat în Republica Belarus sau să solicite să revină acasă”, a declarat Orazmukhammedova.

This is how food is handed out in a #migrant camp on the Belarusian-Polish border pic.twitter.com/7QEDMnZC2H— NEXTA (@nexta_tv) November 11, 2021

Ambasada Irakului în Moscova a declarat că va organiza o cursă de evacuare pentru migranții care doresc să plece din Belarus. Refugiații sunt îndemnați să contacteze reprezentanța diplomatică pe telefon sau email.

Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au mobilizat mii de militari şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.

Estonia, Franţa şi Irlanda au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind criza migranţilor la graniţa dintre Polonia şi Belarus, reuniune care ar urma să aibă loc joi după-amiază, au declarat diplomaţi.

„Secretarul general (Antonio Guterres) urmăreşte cu îngrijorare situaţia de la graniţa dintre Belarus şi Polonia” şi reaminteşte ”importanţa gestionării problemelor migraţiei şi refugiaţilor în conformitate cu principiile umanitare şi cu dreptul internaţional”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Grupuri de migranți pot fi văzute în capitala Belarusului, pregătiți să fie duși la granița cu Polonia și Lituania

Între timp, în capitala Belarusului pot fi văzute grupuri mari de migranți. Aceștia, cel mai probabil, vor fi duse la graniță asemenea celorlalte mii de afgani, sirieni și irakieni. 

Pe străzile din Misk, în pasajele pietonale, pe scări și în parcuri pot fi văzuți bărbați, femei și copii, cu bagaje, pregătiți pentru a fi duși la granița Uniunii Europene.

This is how the center of #Minsk looks like today pic.twitter.com/S9rxwmFrFR— NEXTA (@nexta_tv) November 10, 2021

Meanwhile, migrants are leaving the Gallery shopping center in #Minsk in an organized manner.

Reinforcements to storm the #Polish border?.. pic.twitter.com/7MoUfLdGub— NEXTA (@nexta_tv) November 9, 2021

Europenii l-au acuzat de săptămâni întregi pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a alimentat criza prin eliberarea de vize migranţilor, pe care mai apoi îi aduce la granița Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.