Waze admite că algoritmii actuali trimit uneori șoferii pe trasee greșite, în mijlocul aglomerației

Waze admite că algoritmii actuali trimit uneori șoferii pe trasee greșite, în mijlocul aglomerației

În calitate de subsidiară a Google/Alphabet, Waze este de câțiva o ani sursă de „inspirație” preferată pentru Google Maps, inovațiile sale ajungând în mod inevitabil să „potențeze” serviciul de hărți Google.

Între timp, tehnologiile care au adus succesul Waze nu au mai primit chiar toată atenția meritată, unele funcții ajungând să fie pur și simplu depășite.

Luăm exemplul algoritmilor, de altfel foarte sofisticați, responsabili cu analizarea istoricului de trafic și auto-selectarea celei mai rapide rute din punctul A în punctul B. Potrivit mărturiilor preluate de presa israeliană, chiar țara în care a fost fondat Waze, aplicația de navigare direcționează în mod constant navetiștii chiar în miezul marilor ambuteiaje, aproximativ 1 milion de navetiști având până acum de pătimit din pricina neajunsurilor Waze.

Waze, rămas în urma „favoritului” Google Maps

CEO-ul Guy Berkowitz, admite că ”Waze are o problemă cu algoritmii”, însă aruncă vina pentru neplăcerile cauzate pe pandemia COVID-19, spunând că șoferii și-au schimbat obiceiurile de deplasare în moduri pe care algoritmii nu ele pot prezice. Concluzia ar fi că algoritmii Waze pentru calcularea rutelor ar trebui ”să fie reinventați”, ținând cont de creșterile uriașe ale valorilor de trafic apărute în multe regiuni ale lumii.

În timpul restricțiilor de pandemie, nu a existat trafic intens pe anumite rute. Dar acum că oamenii încep să revină cu prezență fizică la locurile de muncă, modelele de trafic sunt complet date peste cap, aceste modificări afectând predicțiile algoritmilor folosiți pentru a calcula cea mai rapidă rută între două puncte. Nu este de ajutor nici faptul că s-au schimbat și preferințele privind mijloacele de transport folosite, mai multă lume alegând mașina personală în defavoarea mijloacelor de transport în comun.

Mai mulți utilizatori s-au plâns că au fost redirecționați pe rute care ocolesc cu mult traseul uzual, concluzionând că aplicația „pur și simplu a luat-o razna”.

waze speed

Google a achiziționat Waze în 2013 pentru un preț cuprins între 1,03 și 1,30 miliarde USD. În anii următori, Google a preluat unele dintre cele mai bune funcții de la Waze și le-a adăugat pe Google Maps. Aceasta include posibilitatea utilizatorilor Google Maps de a raporta accidentele și radare de viteză.

Deocamdată, administratorii Waze nu oferă un termen precis pentru remedierea problemelor semnalate de utilizatori.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.