Emmanuel Macron anunță că gărzile de coastă din Pacificul de Sud se vor opune acțiunilor de “prădător” ale Chinei

trauler mare china
Traulere chineze pentru pescuit au ajuns până în Oceanul Pacific de Sud și chiar în apele din Atlantic. Foto: Profimedia Images

Președintele Emmanuel Macron a declarat, luni, că Franța și națiunile din Pacificul de Sud vor lansa o rețea de gardă de coastă pentru a contracara atitudinea “de prădător”, despre care un consilier spune că are ca scop pescuitul ilegal, în vreme ce China își extinde prezența maritimă, transmite CNN.

Statele Unite și aliații care includ Franța, Japonia, Australia și Noua Zeelandă, își extind în mod activ activitatea în Pacific, pentru a contracara influența Chinei.

Deși mică din punct de vedere a masei de pământ, insulele din Pacific controlează zone vaste de ocean bogat în resurse, numit Zonele Economice Exclusive, formând o limită formidabilă între Americi și Asia.

“Pentru a face mai bine față logicii de prădător a cărei victime suntem toți, vreau să sporesc cooperarea noastră maritimă în Pacificul de Sud”, a spus Macron, după o videoconferință cu liderii din Australia, Insulele Marshall, Papua Noua Guinee și reprezentanți din Noua Zeelandă și alte națiuni din Pacific.

“Vom lansa o rețea de gărzi de coastă pentru Pacificul de Sud din jurul a trei obiective principale: partajarea de informații, cooperare operațională și antrenamente”, a spus acesta.

Macron nu a numit China la finalul declarațiilor sale. Întrebat dacă această politică este îndreptată la expansiunea Chinei, un consilier prezidențial francez a precizat că țintește pescuitul ilegal “atribuit în mare parte actorilor privați”.

Flotele de pescuit ale Chinei – de la ambarcațiunile private la traulere comerciale ce aparțin companiilor listate public – s-au aventurat mai mult în apele din Asia de Sud-Est, în căutarea unor noi arii pentru pescuit, având în vedere că stocurile din apropierea țării se răresc.

Flotele chineze au ajuns în ape contestate, provocând un scandal diplomatic cu țările din jurul Mării Chinei de Sud și chiar până în Argentina.

Franța, care are teritorii insulare ce se întind în apele oceanelor Indian și Pacific, inclusiv Reunion în Oceanul Indian și Polinezia Franceză în Pacific, a sporit legăturile de apărare cu Australia și India ca parte a unei acțiuni de contracarare a influenței chineze în regiune.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.