Partidul anti-sistem care a câștigat alegerile din Bulgaria renunță la încercarea de a forma un guvern

slavi trifonov bulgaria
Slavi Trifonov, liderul partidului anti-sistem ITN, din Bulgaria. Foto: Profimedia Images

ITN (Există un astfel de popor), partidul anti-sistem care a câștigat alegerile din Bulgaria de duminică, a anunțat că se va retrage din negocierile pentru formarea unui nou guvern și că va susține formarea unui guvern minoritar, relatează Reuters.

Într-o mișcare surpriză, liderul ITN, cântărețul Slavi Trifonov a anunțat că nu va continua discuțiile pentru formarea unui guvern și că va susține formarea unui guvern minoritar condus de Nikolai Vassilev, un fost ministru al economiei și administrației.

„Înțeleg că țara nu are nevoie de instabilitate și de noi alegeri. Noi, ca partid care am câștigat ultimele alegeri, vom propune curând un nou premier și o listă revizuită de miniștri”, a declarat Trifonov, un entertainer devenit politician.

Bulgaria se confruntă cu un impas politic prelungit, cu puține formule de a forma un nou guvern stabil după alegerile care au produs un parlament fragmentat. Alegerile de duminică, al doilea scrutin parlamentar din acest an, nu au reușit să producă o majoritate concretă.

Analiștii politici spun că decizia ITN ar putea să fie un pas în direcția corectă, însă nu este suficient, în acest moment, pentru a găsi o formulă stabilă de guvernare.

„Este mult mai important să se construiască o majoritate funcțională”, spune Rumiana Kolarova, lector de științe politice la Universitatea din Sofia.

Criticii l-au acuzat pe Trifonov, al cărui partid utilizează o retorică anti-elite și anti-sistem, că propune soluții vagi și au pus la îndoială disponibilitatea de a lupta contra corupției.

Toate celelalte partide au refuzat să ofere sprijin unui guvern ITN.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.