Soluția ideală la caniculă: materialul inteligent care te răcorește în zilele toride de vară

Cod roșu, portocaliu și galben de caniculă, joi și vineri, în toată țara

Creșterile de temperatură preconizate vor aduce valuri de căldură din ce în ce mai mari, făcând chiar unele părți ale lumii nelocuibile.

Pe măsură ce lumea se încălzește, odată cu schimbările climatice, una dintre provocările continue cu care se vor confrunta oamenii este, pur și simplu, supraviețuirea în fața căldurii. Care este soluția pentru caniculă, direct de la oamenii de știință.

Împotriva unei clime atât de dure, un nou material dezvoltat de oamenii de știință din China ar putea avea potențialul de a ajuta la menținerea mult mai rece a corpurilor umane, datorită unei țesături care reflectă lumina și căldura într-un mod remarcabil.

Acest gadget se numește management termic personal (PTM) și, într-un nou studiu, cercetătorii spun că „metamaterialul” lor ar putea ajuta într-o zi oamenii să depășească stresul excesiv cauzat de caniculă.

Soluția la caniculă e acest material inteligent

„Acest material prezintă performanțe eficiente de răcire radiativă și oferă respirabilitate și confort la purtare”, explică într-o nouă lucrare o echipă condusă de autorul principal Shaoning Zeng, de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong.

În acest caz, materialul folosește nanoparticule composite de oxid de titan-acid polilactic laminat, cu un strat subțire de politetrafluoretilenă (PTFE) și este proiectat să reflecte puternic lumina, cuprinzând atât lumina vizibilă (VIS), cât și lumina infraroșie medie (MIR), dar și razele ultraviolete (UV).

În teorie, reflectând o mare parte a luminii, materialul ar trebui să reflecte și căldura.

„Sub iradiere solară de vârf între 11:00 și 15:00, temperatura materialului a fost cu aproximativ 5,0 °, 6,8 °, 7,0 °, 5,8 ° și chiar 10,2 ° C mai mică decât cea a bumbacului, spre exemplu”, explică cercetătorii.

În plus, cercetătorii spun că materialul este compatibil cu tehnicile de cusut comerciale și prezintă proprietăți mecanice comparabile cu cele ale țesăturilor comerciale, inclusiv durabilitatea și rezistența la apă.

Echipa estimează că acest material inteligent este ieftin de produs, adăugând poate doar 10% la costurile de fabricare tipică a hainelor, au declarat cercetătorii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.