Nava Ever Given va părăsi mâine Canalul Suez, la trei luni după ce a blocat calea navigabilă și a fost sechestrată de Egipt

ever given
Imagine din satelit publicată de Maxaar Technologies pe 29 martie, când nava Ever Given era aproape de deblocare. Sursa foto: AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

Un tribunal din oraşul egiptean Ismailia a ridicat marţi ordinul de restricţie care viza nava portcontainer Ever Given, decizie care va permite navei să îşi reia, miercuri, navigaţia prin Canalul Suez, informează Reuters, citând un avocat şi mai multe surse judiciare.

La finele lunii martie, nava „Ever Given”, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala canalului Suez, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând una dintre cele mai aglomerate rute de navigaţie ale lumii.

După ce a fost repusă pe linia de plutire, în data de 29 martie, nava a fost vizată de un ordin de restricţie, în condiţiile în care Autoritatea Canalului Suez (SCA) a încercat să obţină despăgubiri de la proprietarul navei, firma japoneză Shoei Kisen şi asiguratorii săi, informează Agerpres.

ever given
ever given
Ever Given
ever given
ever given
ever given
nava ever given in canalul suez
profimedia-0601963911
ever given
ever given
ever given
O imagine aeriană din 27 martie în care apare nava Ever Given blocată pe diagonală în Canalul Suez. Sursa foto: Profimedia Images

Proprietarul navei şi asiguratorii au anunţat duminică un acord cu Autoritatea Canalului Suez (SCA) privind despăgubirile ce vor fi plătite pentru că „Ever Given” a blocat traficul prin canal.

Ahmed Ali, un avocat care reprezintă firma japoneză Shoei Kisen, a declarat marţi că a fost informat de o decizie a tribunalului economic din Ismailia prin care este ridicat ordinul de restricţie care viza nava Ever Given.

La rândul său, Autoritatea Canalului Suez (SCA) a informat şi ea că navei Ever Given i se va permite miercuri să îşi reia navigaţia.

Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roşie, asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă aproape 19.000 de nave, adică o medie de 51,5 nave în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.