O practică barbară a vânătorilor din Franța, oprită în justiție. Păsările cântătoare nu mai pot fi prinse cu capcane cu lipici

profimedia-pasare prins in lipici
Curtea Europeană de Justiție a cerut Franței să scoată în afara legii vânătoarea cu lipici a păsărilor. Foto: Profimedia Images

Cea mai înaltă instanță de apel din Franța a decis că vânătoarea păsărilor cântătoare cu capcane cu lipici este ilegală, afirmând că o derogare care a permis această practică încalcă legislația europeană, scrie The Guardian.

De generații, vânătorii, în special cei din sudul Franței, au prins păsări cântătoare punând pe bețe sau pe ramurile copacilor clei, în timp ce foloseau alte păsări prinse în cuști pentru a le atrage în capcană. Păsările sunt prinse pentru sport sau mâncare. Odată ce păsările sunt blocate în lipici, adesea sunt folosite ca „momeală” pentru a atrage alte păsări pe care vânătorii le împușcă.

Legislația europeană a interzis practica din 1979, despre care se arată că este crudă și un pericol pentru speciile amenințate. Franța a fost singura țară din UE care a dat o derogare de la interdicție, în baza unui decret din 1989 care permite practica barbară, atâta timp cât este „selectivă, controlată și în cantitate limitată”.

În martie, Curtea Europeană de Justiție a cerut Franței să scoată în afara legii vânătoarea cu lipici a păsărilor cântătoare, despre care a spus că nu este selectivă și a încălcat normele Uniunii Europene. Curtea UE a decis că păsările capturate, chiar dacă sunt curățate și eliberate, pot suferi daune ireparabile. Acum, instanța franceză a anunțat că a anulat legislația care permitea vânătoarea cu lipici.

Vânătorii francezi ucid aproximativ 17 milioane de păsări pe an din 64 de specii, mai mult decât orice altă țară europeană. Dintre aceste specii de păsări, dintre care multe sunt migratoare, 20 se află pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție din Europa, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

În 2019, vânătorii au avut permisiunea de a prinde în capcane cu lipici 42.500 de sturzi și meri, jumătate din cota din anul precedent. În 2020 nu a mai fost dată o derogare, în așteptarea deicizie Curții Europene de Justiție. 

Vânătorii resping acuzațiile de cruzime, spunând că păsările blocate sunt îndepărtate rapid și eliberate dacă nu sunt una dintre speciile pe care au voie să le prindă.

Două organizații de mediu au susținut cazul împotriva ministerului francez de mediu, spunând că practica „barbară” constituie cruzime împotriva animalelor.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.