Foto Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei. Ce fac bărbații în timp ce femeile repară motoare, cresc copii și conduc insula

insula-kihnu (11)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric, rolurile femeilor pe o insulă estonă s-au extins dincolo de cele tradiționale și domină toate aspectele vieții de zi cu zi.

Kihnu, cunoscută și sub numele de Insula Femeilor, un loc izolat în Marea Baltică, în largul coastei de vest a Estoniei. Este considerată ultima comunitate matriarhală a Europei, comunitatea insulară fiind susținută în primul rând de forța și implicarea femeilor, potrivit BBC.

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei

Păstrătoarele unei culturi atât de bogate încât se află pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco, femeile din Kihnu coordonează activitățile agricole, se ocupă de creșterea copiilor și organizează fiecare aspect al vieții de pe insulă, menținând tradițiile ancestrale.

insula-kihnu (11)

Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric – muncind pe mare sau în străinătate – rolul femeilor din Kihnu este dominant.

Sunt păstrătoarele cântecului, dansului, țesutului tradițional și artizanatului. Sunt, de asemenea, cele care oficiază ritualurile de nunți și înmormântări.

insula-kihnu (6)

Viața lor a fost ilustrutată într-un album al fotografului norvegian Anne Helene Gjelstad. Invitată la înmormântarea unei femei din Kihnu, Gjelstad s-a trezit într-o bucătărie, înconjurată de femei în vârstă îmbrăcate în albastru, culoarea doliului. În acel moment, a știut că trebuie să împărtășească povestea acestor femei de care depinde totul în comunitatea izolată.

insula-kihnu (9)

Este o poveste despre trecut care este importantă pentru viitor”, a spus ea. „Credința mea interioară a fost că trebuie să surprind totul, să pun într-o carte, să le scriu poveștile.”

insula-kihnu (10)

Portretele și poveștile surprinse Gjelstad spun istoria unui loc plin de tradiții, îmbrăcăminte țesută și brodată în culori vii, precum și relatări despre capacitatea femeilor de a face totul, de la repararea unui motor de tractor la creșterea animalelor. De asemenea, cartea spune o poveste despre supraviețuire, deși una cu un viitor incert.

insula-kihnu (8)

Tradiția matriarhală a rezistat, deși Kihnu a traversat vremuri dificile, inclusiv 50 de ani de ocupație sovietică.

insula-kihnu (2)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Aceste femei au găsit forță mereu, iar acum, cele mai tinere, caută noi oportunități.

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei
insula-kihnu (5)
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images
The facade of the House painted Kihnu skirt colors. Kihnu Island, Estonia 5th August 2017

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Turismul sezonier prosperă, pentru că oamenii sunt curioși să vadă cum se trăiește în Kihnu, oferind resurse cumunității, însă populația scade progresiv.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.