10 lucruri de care oamenii se debarasează cu greu și cum să intervii în această privință

„Cel mai inalt prag de liniste interioara deriva din dezvoltarea sentimentelor de iubire si compasiune.

Cu cat ne preocupam mai mult pentru fericirea celor din jur, cu atat mai pronuntat devine sentimentul nostru de pace interioara.” – Tenzin Gyatso, 14th Dalai Lama

In secolul al VI-lea, Anicius Manlius Severinus Boethius a fost incarcerat, pentru ca mai apoi sa fie condamnat la moarte prin tortura.

Astfel de sentinte erau foarte frecvente in acele vremuri. Cu toate acestea, Boethius a fost fiul unei familii aristocratice provenind din fostul Imperiu Roman si a avut parte de o educatie buna. Boethius a fost un savant, un om de stat apreciat, si un personaj foarte indragit in societatea romana. Asa cum se intampla de regula in politica, si societatea acelor vremuri era impovarata de scandaluri si jocuri de culise.

Boethius nu se mai incadra in principiile noului regim, asa ca trebuia sa dispara din scena. In perioada premergatoare executiei sale, Boethius a conceput opera literara de rezonanta „Consolarea filosofiei”, care avea sa influenteze multe dintre generatiile viitoare. El a analizat in profunzime lucrurile care, in opinia sa, alcatuiau fundamentele fericirii, si a ajuns la concluzia ca tot ceea ce detinuse vreodata – statut, bogatie, putere – nu a reprezentat decat o iluzie a fericirii.

Urmatorul fragment ofera o idee de ansamblu asupra conceptiilor lui Boethius: „Contempla nemarginirea si stabilitatea cerurilor, si inceteaza odata sa mai admiri lucrurile lipsite de insemnatate.” Boethius nu numai ca a constientizat faptul ca posesiunile lumesti nu aduc fericire interioara, ci a surprins interconexiunea tuturor lucrurilor din univers, care, desi intr-un mod inexplicabil, formeaza un tot unitar.

De-a lungul propriei sale vieti, Boethius a remarcat de multe ori cum atat liberul-arbitru, cat si divinitatea, joaca roluri esentiale in existenta fiecarui om in parte. Pentru Boethius, corelatia dintre autoperceptia individului ca fiind o unitate distincta a unui intreg si nutrirea unei relatii de ordin spiritual a reprezentat mereu un paradox.

Boethius a patruns ideea ca intelegerea adevaratei noastre identitati, ori constiinta de sine, si relatia noastra cu Dumnezeu sunt mai importante decat orice altceva in obtinerea fericirii. Acesta scria ca „lipsa autocunoasterii este ceva firesc printre fiintele inferioare, in timp ce printre oameni reprezinta un defect de etica.”

Tocmai faptul ca Boethius a trebuit sa invete aceste lucruri pe pielea lui a dus la trasarea acestor concluzii filosofice. Dar, din fericire, nu este nevoie ca si noi sa trecem prin experientele agonizante ale lui Boethius ca sa intelegem ce inseamna sa fii cu adevarat fericit si liber.

Putem desprinde lucruri de pret din invataturile altora. Boethius a observat ca „lucrurile” din exterior nu conduc la fericirea adevarata si ca, prin intermediul trezirii spirituale, putem da un sens mai profund existentei noastre.

10 lucruri de retinut pentru a duce o viata libera si plina de compasiune

1. Reprima-ti pornirea de a cauta mereu sa ai dreptate.

Fiecare individ are dreptul la propria opinie. Cu totii, in schimb, actionam doar pe fondul bagajului de cunostinte pe care il detinem in momentul de fata.

2. Tot ceea ce traim pe plan emotional nu este decat rezultatul proceselor noastre interioare de gandire.

Trebuie sa constientizam acest lucru pentru a putea sa pasim cu siguranta pe calea fericirii veritabile. Atat timp cat nu ne asumam responsabilitatea propriilor emotii si sentimente, fericirea nu va ramane decat ceva tranzitoriu.

3. Debaraseaza-te de sentimentele si gandurile negative pe care le alimentezi mereu.

Pentru unii dintre noi, acest lucru este mai greu de pus in practica decat am fi tentati sa credem. Reiterarea si alimentarea gandurilor si sentimentelor negative nu este altceva decat o risipa de energie. In cele din urma, tot noi sfarsim prin a suferi.

4. Inceteaza sa mai cauti fericirea.

Goana noastra continua dupa fericire poate fi, uneori, tocmai lucrul care ne impiedica sa o obtinem. Traieste in prezent si fericirea va veni de la sine.

5. Manifesta empatie – Pune-te in pielea celor din jurul tau.

Numai odata ce ajungi sa intelegi ce simte si gandeste cel de langa tine vei putea cu adevarat sa manifesti empatie si compasiune.

6. Accepta natura mutabila a lucrurilor si vei traversa mai usor schimbarile care au loc.

Daca nu te debarasezi de balast, nu vei face altceva decat sa te epuizezi inutil. Pretuieste amintirile frumoase si inlatura incarcatura mentala negativa atat de daunatoare.

7. Nu fi prea aspru cu tine insuti.

De multe ori se intampla sa ne supunem singuri la presiuni, impunandu-ne termene limita si alte exigente directionate asupra vietii noastre sau a propriei persoane. Acest lucru ajunge sa ne sufoce creativitatea si abilitatea de a ne distra. Sfarsim prin a ne petrece viata cautand si indeplinind obiective, cand ar trebui, de fapt, sa ne concentram asupra observarii si a trairii propriu-zise a lucrurilor. Incepem sa traim in viitor, petrecand fiecare clipa de veghe visand in directia indeplinirii de scopuri si idealuri.

8. Inceteaza sa te mai atasezi de lucruri.

Ne agatam de bunuri materiale, de oameni si de relatii, sperand ca acestea ne vor face sa ne simtim fericiti si impliniti. De fapt, atasamentul ne pune intr-o postura de lipsa si de ravna, ceea ce provoaca suferinta si durere.

9. Pune Sinele pe locul doi si incepe sa-i sprijini mai mult pe cei din jur.

Studiile intreprinse au demonstrat faptul ca persoanele care au grija de cei din jurul lor si se preocupa, in primul rand, de binele acestora duc vieti mai fericite, mai sanatoase, mai implinite si mai pline de compasiune. Toti marii maestri sunt experti in aceasta privinta…

10. Traieste fara regrete.

Fiecare dintre noi are propriile abilitati, iar conjuncturile in care aceasta pot fi valorificate sunt foarte diferite.

Traieste-ti PROPRIA viata, si nu viata altcuiva. Fructifica ceea ce ai si fi recunoscator pentru lucrurile care ti-au fost daruite.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.